Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 18:53 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:29 - 13:30 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No musím potvrdiť, že pani podpredsedníčka to jasne povedala. Ja si myslím, že je neprípustné, aby sme každý rok využívali zmrazovanie platov ako populistickú tému a v poslednej dobe si to uzurpuje Robert Fico. Každý rok s tým príde a zakryje tým zvyšovanie, zvyšovanie tepla, energií, platov, všetkého možného. Proste s týmto vybehne a zakryje ostatné dôležité veci. Treba to vyriešiť, ako pani podpredsedníčka povedala, ale zároveň musím povedať, ako pán Hrnko pripravil. Mne je to jedno, kto to pripraví. Určite to podporíme, my musíme upraviť tento, tento vzťah, ktorý je krivý a osem rokov alebo koľko rokov tuná každý rok sa to tunak zmrazuje. Veď to je, zneužíva sa to na populizmus, zneužíva sa to na politický marketing. Samozrejme, a teraz nebuďme farizeji, kto z vás povie, že ja nechcem 900 euro? Ja ich nechcem, lebo ja som ľudový, sociálny, houbi, no jasné, samozrejme, hej. (Smiech v pléne.) To znamená, že nebuďme farizeji. Každému by to dobre padlo, ale nemôžme si to dovoliť voči svojim voličom, to je normálna vec. Lebo ľudia nemajú čo, prepáčte mi za výraz, čo žrať, ľudia nemajú si za čo zaplatiť vôbec bývanie, však chodia nám všetkým tisíce listov a vieme, ako sa ťažko žije, takže to je neustateľné. Lenže tunak to jedna aj druhá strana zneužíva politicky. Zmeňme ten zákon, urobme s tým poriadok a konečne a nezneužívajme to každý rok pred Vianocami na čistý bohapustý populizmus. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:16 - 13:17 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No bolo to pekné pozerať, jednu stranu, druhú stranu a povedzme si pravdu, všetko je to hra, populizmus z každej strany. Každý to využívame k smerom voličovi a snažíme sa z toho vyťažiť nejaké body. Ja by som sa na chvíľku vrátil k tomu poslaneckému grémiu. Ja si Richarda Vašečku veľmi vážim a musím povedať, že Richard povedal len jednu jedinú vec: "my sme vždy boli proti skrátenému legislatívnemu konaniu", a tým pádom jasne dal najavo, že je proti tomu a bude aj v tomto prípade hlasovať proti skrátenému, ale že určite je proti, o rozmrazovaniu platov. Takže keď bude na stole rozmrazovanie, tak bude hlasovať tak, aby proste sa tie platy nezvýšili. Toto je fakt. Rovnako som sa vyjadril na grémiu aj ja. Budem proti skrátenému legislatívnemu konaniu, ale keď bude zákon o zmrazovaní, tak tam budeme súhlasiť za.
A musím povedať ešte tuná na margo ĽSNS. Bol tam pán Beluský a pán Beluský rovnako pred všetkými povedal, že bude proti skrátenému legislatívnemu konaniu a mi to môžu všetci dosvedčiť. To, že už hlasoval inak, to je druhá vec, ale tam proste klamal na tom grémiu. To znamená, že my rovnako, naša strana je proti týmto skráteným konaniam, ale akonáhle sa do vlády dostane, pardon, do parlamentu dostane návrh na zmrazenie, určite ho podporíme a budeme hlasovať. Čiže aj za Igorov návrh budeme hlasovať. Takže to len, aby sme si naliali čistého vína, áno? Lebo všetci to využívate na každú stranu a Robert Fico je absolútny populista, ktorý si to absolútne toto uzurpoval. Stúpajú nám tuná ceny energií, potravín, všetkého a my to schováme za túto tému. Poslanci sú zlí, treba to na nich hodiť, tento hnev. Takže za Igorov návrh budeme hlasovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2017 17:35 - 17:37 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Chcel by som súhlasiť s pani kolegyňou Cigánikovou, rovnako mám aj za to, že je absolútne nekoncepčné a nezmyselné stále oddlžovať do nemoty tieto nemocnice a vytvárať znova tie isté chyby a tie isté dlhy. Je neprípustné z našeho pohľadu len proste prísť sem, položiť návrh, odsúhlasiť ho a znova oddlžiť. A teraz ja sa pýtam, čo sa zmenilo? Lebo už sme niekedy oddlžovali tieto nemocnice a ja mám pocit, že tá zdravotná starostlivosť nešla hore, ale rovnako si musíme nosiť toaletný papier do tej nemocnice. Tak sa pýtam, teraz sa oddlžia za 600 mil. nemocnice a ako sa zvýši tá zdravotná starostlivosť? No nijako.
Mne tuná chýba nejaká koncepcia toho, ako tomu zabrániť. Lebo povedzme si pravdu, privátne nemocnice sú v ziskoch, ale musím povedať, že aj niektoré štátne nemocnice. Rovno tuná môžem spomenúť nášho kolegu pána Valockého. Nitra bola v pluse a teraz, keď je šéfom NOÚ, Národného onkologického ústavu, toto zariadenie bolo v minulosti v mínuse, dnes už vykazuje plusové čísla. To znamená, že ono to ide, aj dnes to ide, to znamená, že tunák je nejaká špatná koncepcia a vládne garnitúry, ktoré vlastne majú zdravotníctvo pod svojou kuratelou, proste to neriešia, nechajú to širinou-barinou ísť. Som presvedčený, že tie nemocnice sú špatne manažérsky vedené a potom tuná máme 600-miliónový dlh, dôjde sa do parlamentu, my to tuná odsúhlasíme, oddlžíme a ideme znova vytvoriť ďalších 600 miliónov.
Toto neni koncepčné a to treba, keď chceme raz niečo oddlžiť, tak musíme vedieť, čo budeme robiť do budúcna. Alebo to budeme každé štyri-päť rokov oddlžovať 600 miliónmi? Takže toto nevidím ako systematické a rozumné riešenie, skôr by som uvítal nejakú koncepciu, ako tomuto zamedziť, keď to; samozrejme, že oddlžiť to musíme, lebo tie faktúry musia byť zaplatené, ale nejakú víziu, ako to zmeniť, aby sme nevytvorili ďalších 600 miliónov. Aby bola zvýšená tá zdravotná starostlivosť. Ľudia to necítia dneska.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 16:43 - 16:44 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Začnem s tým OĽANO-m. Je to v súlade so zákonom, a ak sa vám to nepáči, tak zmeňte zákon, pán minister. OĽANO neporušuje v ničom, čo ste spomínali, zákon a osobné útoky asi nie sú úplne namieste.
Teraz poďme k meritu veci. Pán minister, očakávame od vás, aby ste po správnej reakcii, keď ste odvolali vedenie MH Manažmentu, aby ste sa rovnako zasadili o prijatie zákona o odmenách právnych služieb smerom ku štátu, aby sa podobné astronomické sumy viac neopakovali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 15:54 - 15:55 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Baránik, ja som už vyplatil veľmi veľa peňazí rôznym právnym kanceláriám. Neviem, aké máte vy skúsenosti, koľko vy fakturujete, ale ja som už aj platil raz Allen & Overy a môžem vám povedať, že za podstatne nižšiu sumu, a nie sporovú vec, som zaplatil obrovské peniaze. Nebudem to tuná vyťahovať. Ďalej v Amerike som platil podstatne väčšie čiastky, to znamená, že percentuálne. To znamená, že ja si myslím, že stále si stojím za svojím, čo som povedal, to platí.
Pani poslankyňa Remišová, áno, bola najdrahšia táto právna kancelária, máte pravdu. Ale táto právna kancelária ten spor vyhrala. Treba podotknúť, že aj Dr. Bžán si musel najať porovnateľnú renomovanú právnu kanceláriu v Amerike, ako je Allen & Overy a profesorov práva vo Viedni. Sám by to predsa nevyhral. Nikto si nemôže myslieť, že pán Bžán tunák z Bratislavy z malej kancelárie proste natrie to takej veľkej agentúre, ako je Allen & Overy. To je spor o 800 mil., preboha, za to sa vraždí už, a nie - rozumiete ma? To je, to je, to je taká suma, kde proste by sa vedeli o tom natáčať filmy, čo sa všetko za tým skrýva. Takže ja si myslím, že je fajn, že to vyhral tento právnik.
Jofo, ďakujem pekne. Chceme to riešiť presne, ako si povedal.
Pán Muňko, rád si vypočujem vás v rozprave.
Milan, ďakujem.
A, pán Bagačka, viete, ja nemám krvavé oči, ja chcem veci riešiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.10.2017 15:32 - 15:43 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem velice pekne, pán predsedajúci. Áno, sme neštandardná strana a snažíme sa používať obyčajný zdravý sedliacky rozum. Takisto sme sa aj my pripojili a podpísali sme, aby vznikla alebo bola otvorená táto, táto schôdza parlamentu, aby sme sa mohli k tomuto aj vyjadriť, ale ja nebudem len nakladať, ja by som sa snažil to normálne uchopiť a povedať si, čo o tom si u nás myslíme.
Pozrite sa, treba si povedať, áno, tá suma bola obrovská, ktorá mala byť vyplatená. Treba rovnako povedať, a ja tunák chcem poďakovať pani poslankyni Remišovej, chcem poďakovať všetkým novinárom, ktorí tieto informácie prinášali, priniesli, opozičným politikom, ktorí sa do tohto pustili a skutočne nedovolili tejto vláde vyplatiť 70 mil. alebo koľko, 64 mil. na nehoráznej provízii jednej advokátskej kancelárii. Dneska, keď poviem, že asi by to prešlo, asi by niekto za to dostal určite províziu, tak je to všetko veľmi, veľmi pravdepodobné, ale nevieme to dokázať a je to len v takej rovine, takej myslenia si, toto by asi mohlo byť.
Ale poďme sa na to pozrieť reálne. Doktor Bžán zastupoval štát od roku 2007, neni to právnik, ktorý by to bol nejaká okresná liga, zobrali by sme ho z Nemšovej, ale je to človek, ktorý proste vedel takýto právny spor uchopiť a vyhrať ho.
Chcem povedať jednu vec, som podnikateľ, tridsať rokov podnikám a už som mal kontakty s rôznymi právnickými kanceláriami. Už som robil aj s takou firmou, aká je Allen & Overy. Skutočne vám musím povedať, že tie odmeny sú astronomické pre tieto právne kancelárie a je to bežná prax. V Amerike je bežnou praxou, že keď niečo vysúdia, tak si vypýtajú 10, 20 %. Áno, aj toto je bežná prax. To chcem povedať, aby som sa vyjadril k tomu, že skutočne ako tunák hovoriť, že niečo je s nejakými zlými mravmi, no je to bežná prax. Áno, je to za čiarou, je to mimo misu preto, lebo náš priestor, naše platy atď., máme ešte ten socializmus geneticky, ešte niekde nám to tam behá v krvi alebo ja neviem čo, že si tuná predstavujeme, že všetci sme rovní a máme tunák mať 2-tisíckorunový plat a takého horibilné sumy, sa nám panenky otáčajú.
Ale v skutočnosti v celom reálnom svete je bežná prax 10, 20 %, že si z vymožených peňazí, alebo ušetrených, právnické kancelárie vymôžu.
Ja osobne, keby som tam sedel v tom MH Manažmente, tak určite by som neurobil tender typu, že toho najlacnejšieho právnika, lebo ušetríme pre štát fantastické, dám najlacnejšieho právnika, ktorý dá 7 euro za hodinu a úspešne nám prehrá spor za 700 mil. Tak, vážení, to nie! To určite by som toto nepodpísal. A buďme realisti. Ja viem, že sme tu preto, aby sme mohli dokopať ten SMER a tú koalíciu, ale, bohužiaľ, toto mi proste nedá nepovedať. Ja osobne by som vybral toho najdrahšieho a najkvalitnejšieho právnika, keď viem, že proti mne stojí Allen & Overy.
Dobre, poďme ďalej. Znížilo sa to na dnešných 17,6. Ja týmto chcem povedať ministrovi Žigovi, že kvitujem to, že okamžite alebo po nejakom časte, ale proste, že odvolal ten manažment, áno, to urobil veľmi správne a ja si myslím, že to bolo namieste, no a to mu slúži ku cti.
Ďalej by som chcel povedať aj to, že dnes je tá suma znížená na 17,6 mil., a teraz si povedzme, opozícia, kolegovia, nepáči sa nám to, ani mne sa to nepáči, je to stále vysoká - koľko sa nám bude páčiť? Povedzte mi, koľko sa nám bude páčiť? Aby to bolo zadarmo? Tak to je blbosť. Bude sa nám páčiť, aby minister Žiga vypovedal tú zmluvu? No, napadnem ho prvý. Prvý ho napadnem, lebo potom nie sme právny štát, preboha živého! Jeden človek tuná zastupuje štát za 700 mil. dva roky a my si tunák budeme všetci ťapkať rukami, áno, vypovedajte zmluvu. No nie! Prvý by som naňho kričal. Ten právnik si zaslúži svoju odmenu. A teraz mi povedzte, kolegovia, koľko? Jeden milión, päť miliónov, dvanásť? Dvanásť je už veľa alebo málo? Koľko? Ja neviem. Ale určite je chvályhodné, že sa tá suma znížila aspoň na 17,6.
Teraz by som chcel povedať, bola vyplatená 4,9 mil., odmena už bola vyplatená, to znamená, že právnik fakturoval cirka, alebo bude fakturovať okolo 12, 12,7 mil. Ale povedzme si aj B, aby sme neklamali tých ľudí, aby sme si povedali rovno, štát, ak arbitráž rozhodne, tak na trovách žiada 12 mil. a to dostane štát. To znamená, že keď na trovách dostane štát 12 mil., tak celá táto kauza nás stála 4,9 mil. A ja si myslím, že to je v poriadku. Nemôže nikto povedať, že 4,9 mil. pre právnika je nehorázna suma.
A teraz si povedzme, čo sme týmto získali. A zase nikto ma nemôže narknúť z toho, že ja som nejaký chválič Fica, ja si myslím, že každý vie, že kde môžem, tam doňho kopnem, tam doňho vrazím, tam mu nejak nadám do zlodejov alebo do čoho, však všetci viete. Ale tunák musím povedať a z tohto miesta poďakovať Robertovi Ficovi, že zobral späť Gabčíkovo. Áno, Robert Fico, ja vám veľmi pekne ďakujem. (Potlesk.)
A poviem vám prečo. Lebo už dva roky výnos z tejto elektrárne, z tohto Gabčíkova ide k nám do štátu a je to 70 mil. za dva roky a bude to ďalej pokračovať.
Ďalšia vec je tá, že rovnako týmto získavame aj možnosť sa súdiť o 460 mil. ušlý zisk. Rozumiete ma? Ktorý proste môže bezdôvodné obohatenie, ktoré pýta teraz Vodohospodárska výstavba od Slovenských elektrární, to je ďalších 460 mil., ktoré môžu dôjsť do štátu. Ušetrili sme 700 mil., dneska by sme tunák ako také bledé smrtky sedeli a škrabali by sme sa, ako zaplatíme 700 mil., keby ten Bžán to prehral! Ale to nerobíme, my len tunák nakladáme, ale to je v poriadku.
Ja som veľmi rád, že tunák pani kolegyňa Remišová poukázala na tú nehoráznu sumu, že ju treba znížiť. Znižuje sa. Som rád, že tunák sa povedalo, že by sa mala nastaviť, a toto je účel našej dnešnej otvorenej schôdze, aby sme si tunák jasne povedali, ako zamedziť tomu do budúcnosti, aby terajšia vládna koalícia nemohla takto ďalej pokračovať, nemohla to takto rozhadzovať, náhodou si to nevšimneme a vtedy to prejde a bude to stáť daňových poplatníkov nehorázne sumy. Ale som rád, že sa to otvorilo, a dúfam, že bude splnený prísľub ministerky spravodlivosti, že to obmedzí, aby bolo jasné, že do budúcna, aj keby niekto chcel, nemôže podpísať kontrakt s takouto vysokou sumou.
Musím povedať, že týmto spôsobom štát ušetril 706 mil., 460 môžeme získať od Slovenských elektrární na ďalšom spore, ktorý si pýta Vodohospodárska výstavba. Skutočne musím takisto konštatovať, že doktor Bžán desať rokov robí pre štát a tú konzultáciu vykonáva od roku 2007, alebo majú s nimi zmluvy, buď to bol štát, elektrárne alebo Vodohospodárska výstavba. Aj vďaka jeho analýzam, myslím, že bol napadnutý, alebo bol urobený tento spor a odňatie tejto elektrárne a vláda sa tak rozhodla, že to získala.
Ja som veľmi rád, že sme túto elektráreň získali. Skutočne sa tunák jedná o obrovské peniaze, ktoré ušetrí náš štát, ktoré bude mať v rozpočte. A ešte raz hovorím, tá elektráreň vyrobí okolo 35 mil. eur, ak sa nemýlim, ročne, ktoré ostávajú štátu.
Takže ako nebuďme zase úplne proste s červeným súknom, všetko je zlé, zlé, zlé. Viete, ako treba si povedať, že pokiaľ by ten právnik získal iba 4,9 mil., ja si myslím, že je to v poriadku. Ale treba zamedziť tomu, aby sa to v budúcnosti nestalo, že si to náhodou kolegyňa nevšimne, že si to náhodou nevšimne nejaký novinár, no prejde 64 mil. O toto sa tunák dnes jedná.
Cez to všetko si myslím, že je správne, že sme sa dostali späť k tej elektrárni. Tá privatizácia, viete, to bola kauza Gorila, to proste bola Dzurindova vláda, ktorá, si myslím, že veľmi špatne urobila, tam sú veľké podozrenia z korupcie a sú zo všetkého možného. Nevieme dostať dividendy, pokiaľ nebude skolaudovaná, skolaudované Mochovce. Viete, tam je toľko toho, že tuná by sa dalo nakladať ešte, ešte dva dni. Ale to nie je účelom tejto schôdze.
Účelom tejto schôdze je zamedziť, aby sa niečo takého ďalej udialo. Zamedziť to nejakým zákonom, aby, aj keby chceli niektorí veľmi vychytralí politici to spraviť, aby to nešlo. A týmto chcem poďakovať kolegom z opozície, že mali tú chuť, mali tú energiu bojovať, že si to všimli a že proste to nenechali len tak. Lebo aj vďaka tomu sa tá odmena znížila a pevne verím, že ten štát to na konci dňa nebude stáť ani tých 17,6, ale keď nám arbitráž priklepne tých 12 mil., o ktoré sa teraz jedná, tak by to mohlo na konci dňa byť 4,9.
Ja viem, že sa táto reč, moja reč nebude veľmi páčiť opozícii preto, lebo principiálne by som mal len kopať do toho SMER-u, ale ja to nebudem robiť preto, lebo chcem si zachovať naozaj nejakú integritu a nejaký zdravý rozum, aby som to proste posúdil úplne objektívne.
Robím s tými právnickými kanceláriami a musím vám povedať, že ma už stáli strašné peniaze. Skutočne v zahraničí sa s vami nikto o tom nebude baviť, keď sa bavíme o Amerike, tak tam idú natvrdo, na percentá z vysúdeného alebo vymoženého, alebo ušetreného.
Takže z tohto pohľadu je toto naše stanovisko. Podporili sme pani poslankyňu, kolegov z opozície, aby sa to otvorilo kvôli tomu, aby sme si tu jasne povedali, je správne rozhodnutie, že sa odvolal celý manažment, je správne to stlačiť. Ja budem veľmi rád, keď sa nám všetkým podarí ešte a keď sa nám podarí naozaj tie trovy znížiť, teda tie trovy vysúdiť tých 12 mil., lebo to by išlo na stranu štátu, tým pádom štát to má všetko za 4,9 mil. a toto, si myslím, že je úplne na poriadku, že to nemôže nikto napadnúť z nás, že je to premrštená suma. Dva roky práce, takisto za mňa musím povedať, nevyberajme si tých najlacnejších právnikov. Tí najlacnejší právnici väčšinou všetko prehrajú a skutočne ísť proti svetovej jednotke, sa nedá ísť s nejakým podnikovým právnikom z nejakej Nemšovej, pri všetkej úcte.
A aby ste si nemysleli, že akože teraz som tunák urobil nejakú dohodu so SMER-om, tak musím vám povedať, že skutočne tá Trošková mi leze na nervy, že je platená z našich daní.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 18:53 - 18:55 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel upozorniť, že sa nám podarilo zachytiť poplatok 19,90. To je tak nehorázne vysoká suma. Tieto banky sú funkčné u nás na Slovensku cez licencie, sú to vlastne oligopoly. Majú jasne garantovaný zisk štátom, lebo sú v skutočnosti, sme všetci občania nútení cez nich fungovať. Štát chce, aby všetky platby išli cez banky, obmedzujú platby v hotovosti, hranica sa znižuje a týmto núti ľudí, absolútne núti, štát zákonom núti ľudí fungovať cez banky. A potom nechá obyčajných ľudí takýmto, takýmto tvrdým spôsobom trestať. Trestá ich na týchto poplatkoch. Už ako keby to nebolo dosť, že tie mzdy sú veľmi biedne oproti ostatnej cudzine. Dôchodcovia majú biedne dôchodky a ešte im pekne budeme nútiť, všetko budeš platiť cez banky, budeme ti dávať 19-eurové poplatky a tak ďalej. To je jedno. Tomu dôchodcovi aj tie dve-tri eurá činia v ten deň jedlo na celý deň, možno niektorým dôchodcom aj na dva dni.
To znamená, že, ja si myslím, jak sme trochu zodpovední, mali by sme sa k tomuto návrhu zákonu postaviť kladne a podporiť tento návrh zákona, lebo, lebo skutočne je to to najmenej, čo môžeme urobiť, a tunák sa bavíme o súkromných spoločnostiach, o bankách, ktoré, ktoré na tomto len ryžujú, zarábajú a zdierajú našich ľudí. Treba ich naozaj obmedziť, lebo oni, a ten zisk im patrí skutočne z tých svojich produktov, kde idú do rizika, lebo aj to je podnikateľský subjekt, tá banka, takže keď ideš do rizika, dáš úver podnikateľovi, tak na tom si urob... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.10.2017 15:18 - 15:19 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja by som chcel len vypichnúť jeden moment z rozpravy pána kolegu Fecka.
Viete, treba si uvedomiť, kde sa dneska nachádza slovenské poľnohospodárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska je na katastrofálnej úrovni. A v rámci Európskej únie zaujímame úplne skoro posledné miesta, ak nie predposledné, myslím. Na tento rok sa javí, že bude saldo záporné, miliarda 300 miliónov budeme dovážať potraviny. To je katastrofa, keď si uvedomíte, že v Rumunsku už prijali zákon, kde jasne dali do zákona, že musí byť použitých v Rumunsku nejakých 52 % domácej produkcie. A preto chcem podporiť pána kolegu Fecka aj v tejto veci, hlavne v tej komasácii.
Viete, keď chceme podporiť poľnohospodárstvo, tak to ide aj cez to sceľovanie pozemkov, cez tú komasáciu. Ja osobne mám skúsenosti už 27-ročné s prenájmami pasienkov a lúk. A skutočne uhorské právo tu delilo, slížikovalo a dnes tu máme obrovské problémy vôbec niečo si prenajať. Brzdí to poľnohospodárstvo a brzdí to aj cestovný ruch. Aj preto v tomto plne podporujem pána kolegu poslanca Martina Fecka.
Treba riešiť komasáciu, sceľovanie, úpravy zmlúv a nájmov, pani ministerka. Takže vás veľmi chcem pekne poprosiť, aby ste na toto dávali veľký zreteľ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 18:59 - 19:00 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Veľmi krátka. Len chceme týmto návrhom zákona naozaj zamedziť. Ľudia majú veľmi slabé, bohužiaľ, veľmi slabé právne vedomie, slabé finančné vedomie. To znamená, že ak to, bohužiaľ, sme nezvládli v oblasti školstva a nenaučili sme ich zodpovedne sa správať alebo vedieť čítať veci, tak v tom prípade sa musí tomuto postaviť štát. Aj preto predkladáme tento návrh zákona, aby sme ich ochránili. Ľudia nevedia, že sa dá proti tomu brániť, takže musíme to urobiť v zákone, aby to bolo jasné, aby to nemohli zneužívať títo šmejdi. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 18:43 - 18:43 hod.

Boris Kollár
Chcem poďakovať za podporu tohto návrhu zákona pánovi poslancovi Mihálovi. Jednak si ho vážime ako odborníka na túto tému, takže o to viacej si to ceníme. A na konci chcem len povedať, že mu v jeho novej politickej kariére držíme palce a želáme všetko dobré.
Skryt prepis