Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.2.2018 o 10:44 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:43 - 10:44 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Tak som to stihol. Ja by som chcel len krátko reagovať. Skutočne za nás vystúpil pán poslanec Krajniak. Nedotkol sa ani marxistu, ktorý teraz robí onucu oligarchom, takto by som dopadnúť nechcel. Tak nedotkol sa osobne ani tohto pána, nedotkol sa nikoho, len odborne, vecne komunikoval. Mal tunak prejav, ktorý, ja si myslím, nikoho nenapádal. Bol vecný, odborne popísal veci. A na to prišiel pán predseda. A čo začal robiť? Začal všetkých osobne napádať. On bol jediný, ktorý tu osobne napádal za nekompetentnosť, tam sa niekto škeril, tam niekto mal problém s lopatami, tam ten má nejaké lajky. Viete, prísť a vyčítať niekomu niečo, čo nespravil, a sám to používať, je veľká hanba, ale jeho.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2018 10:44 - 10:45 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pani Krištúfkovej. Ja by som na ňu zareagoval len, že by som znova pripomenul zásadnú pripomienku Generálnej prokuratúry. "Slovenská republika je jedinou krajinou, ktorá vymáha náhradné zálohové výživné od poberateľa náhradného výživného. Spravidla vo všetkých krajinách, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Švédsko, poskytnutím náhradného výživného prechádza právo na výživné na štát." To znamená, že vy tu robíte zo Slovenska taký skanzen Absurdistanu.
Vy bojujete proti ľuďom, vy ste spiatočnícki. A toto je môj odkaz pre vás: vy bojujete hrdo, odborne, slušne za práva štátu. My sa pozeráme v prvom rade na tie matky. Kľudne si choďte touto cestou ďalej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2018 10:30 - 10:31 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pani Kuciaňová, skoro som sa rozplakal nad vami, fakt. Tu je rozdiel medzi vaším štandardným vnímaním politiky sveta, vy stojíte na strane štátu a my na strane ľudí.
Počúvam tu štátny rozpočet vyhraďuje o 15 % menej zdrojov na toto náhradné výživné. Prečo asi? Lebo to nefunguje, lebo tie ženy si nevedia pomôcť, potom to vymáhajú od tých manželov, musia to doplatiť štátu a sú ony bičované za toto.
Stále tu počúvam z vašej strany štát, no nesmie suplovať štát, nesmie. Viete čo? My sme tu, tento štát pre ľudí a nie štát pre štát. Štát má podstatne viacej možností a pák, ako vymôcť od povinného toto dlžné výživné, ako matka s dieťaťom, prípadne, ako vy chcete, teda aj nejaký otec s dieťaťom. Viete, keď bude nejaká matka v problémoch počúvať vašu rozpravu, jednak jej nebude rozumieť, lebo to asi rozprávate len pre odbornú verejnosť, ale my sme tuná pre ľudí, tak to ani nedopočúva a s hrôzou zistí, že odborne a slušne jej nechcete pomôcť, ale že chcete, aby tento štát proste to vymáhal späť od tej matky, ktorá toto náhradné výživné dostala.
Viete, v tej ťažkej situácii, vy to asi neviete pochopiť, lebo asi ste to nikdy v živote nezažila, nemať na chleba, ale tie ženy na ten chleba nemajú a ešte majú aj exekútora. Prečo by sme im nemohli pomôcť? Vy bojujete len za ten štát.
A ja chcem povedať, že my budeme vždy stáť na strane ľudí, či sa vám to páči, alebo nie. A keď nie teraz, tak o dva roky vám garantujem, že to presadíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.1.2018 13:12 - 13:12 hod.

Boris Kollár
Ja by som chcel za nás všetkých pekne pogratulovať našej kolegyni Editke Pfundtner k narodeninám. Editka, všetko dobré k narodeninám. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 14:25 - 14:26 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Chcel by som pánovi poslancovi Zelníkovi poďakovať za faktickú. Len chcem povedať, že ak čakáte na nejaké vyšetrenie dva-tri mesiace a máte obrovské bolesti a skutočne vám to môže spôsobiť nezvratné škody na zdraví, tak sa snažíte využiť všetky možnosti, aby ste sa k tomu odborníkovi dostal čím skôr. A potom keď je to človek, ktorý naozaj nemá osobný kontakt na nejakého lekára, na riaditeľa nemocnice, tak môže využiť len tú poslednú možnosť, si zaplatiť podľa tohto návrhu tých 30 euro a, bohužiaľ, veľakrát to sú tí najchudobnejší ľudia, ktorí tých 30 euro budú musieť použiť. Zoberte, dôchodca, ktorý má 300 euro. Viete, čo je to 30 euro preňho zaplatiť, aby sa dostal k tej svojej zdravotnej starostlivosti? Ja na toto upozorňujem, že zase tu robíme rovných a rovnejších a toto je neprípustné. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.12.2017 14:19 - 14:23 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, tento rezort je už 10 rokov priamo riadený nominantami strany SMER. Dokonca si po posledných štyroch rokoch, keď tam boli sami, si museli najať po sebe krízového manažéra ministra Druckera. Keď nastúpil, ja som nemal krvavé oči a dával som mu čas. Bohužiaľ, ale uplynuli dva roky a musím konštatovať, musím konštatovať, že je to opäť klasická hra, ktorú tu predvádza vládna koalícia. A je to presne hra prachy a kšefty pre vyvolených a pre nás ostatných reklama a marketing. Ako presne v tomto prípade. Všetko sa zlepšuje, ako to tu funguje, ale ja sa obraciam na občanov, na ľudí, každý z vás, ktorí ste navštívili nejaké zdravotnícke zariadenie, všimli ste si zlepšenie? Je to na lepšej úrovni? Určite nie.
My tento zákon nepodporíme. A viete prečo? Pretože opätovne funguje systém, kto na to má, si to zaplatí, a kto nie, je na vedľajšej koľaji. Predstavte si, ľudia čakajú niekoľko mesiacov na odborné vyšetrenia. A nemajú ako inak sa domôcť tej zdravotnej starostlivosti, musia si vyčkať. Veľakrát ani nedožijú, dostanú termín, keď už sú po smrti.
Prišla tu možnosť si zaplatiť za 30 euro prednostné vyšetrenie. A teraz si zoberte, že tá dôchodkyňa, ktorá dnes už rozmýšľa, či jej vyjde na jedlo, alebo si kúpi doplatok za lieky, že či si na tú chorobu zaplatí ten liek, tak sa bude teraz rozhodovať, že či si môže zaplatiť ešte aj prednostné vyšetrenie. A z čo to má zobrať? Zase sa budú musieť ešte viacej tí najchudobnejší zadlžiť. Tí bohatí, tí si to dokážu zaplatiť. A toto vidíme jeden veľký problém v nesystémovosti.
Takisto sme tunák v tomto pléne pred chvíľočkou rozhodovali o tom, či oddlžíme nemocnice. Už po niekoľkýkrát, cez 600 mil., bez koncepcie čo ďalej. Ako to napraviť, aby sa to v budúcnosti znovu neopakovalo? Zo skúseností vieme, že toto už je niekoľkonásobné oddlženie, ale nebolo povedané, ako to riešiť, aby sa to nezopakovalo. Áno, sme za to oddlženie, ale aj zároveň ruka v ruke s tým, aby sa to znova nezopakovalo. Znova si nosíme ten toaletný papier do nemocnice, znova nie sú lieky tam, kde by mali byť, znova si vymýšľame nové a nové dane a sťažujeme ten život tým ľuďom.
Dokonca minister Drucker znížil odvod za štát, ktorý, za ktorý platí za poistenca zo 4 % na 3,71 %. A kde nájdeme tie peniaze, tých 100 mil.? No zase od obyčajných, drobných fyzických ľudí. Tam v tých ťažko skúšaných regiónoch. Ktorí mohli zamestnať ľudí a mohli to dať na zvýšenie platov. Teraz nemôžu a musia to odviesť štátu. Toto je sociálna politika tohto štátu. Tohto štátu. 100 mil. euro znova vytiahnuť z toho najchudobnejšieho regiónu. Rozdávate len z našich peňazí, nie zo svojich, nešetríte, vláda nešetrí na sebe. Sebe uľavuje. Zo 4 % na 3,71 a tých najchudobnejších regiónov sa to dotkne najviac.
Tí drobní podnikatelia, fyzické osoby, tí, tí najmenší si nebudú môcť sami zvýšiť plat, nebudú môcť zvýšiť tým dvom-trom ľuďom, ktorých zamestnávajú. Možno budú musieť jedného prepustiť. Toto je výsledok tejto chaotickej reformy, ak sa to dá nejako nazvať.
Preto z tohto dôvodu nepodporíme tento návrh.
A písalo mi veľa ľudí, dokonca jeden občan vám poslal všetkým poslancom tento darček, lebo idú Vianoce. (Rečník položil na rečnícky pult balíček.) Tak ma poprosil, aby som vám to odovzdal. Tak som splnil ten odkaz. Tu je darček. Poslal nám všetkým Solvinu, aby sme si konečne umyli ruky. Ja si myslím, že je načase.
Ďakujem. Pekné Vianoce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.12.2017 17:30 - 17:30 hod.

Boris Kollár
Milé kolegyne, milí kolegovia, za SME RODINA vám chcem popriať krásne Vianoce a šťastný nový rok. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.12.2017 18:11 - 18:16 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca.
Máme tunák zákon roka. Preberáme tunák zákon roka už hodiny a vy si myslíte, že ľudí toto zaujíma? Percentíčko tam, na tanky hentam, trošku ešte prisoliť do nejakého zdravotníctva, zobrať tamtým. Myslíte, že ľudí toto zaujíma? Nie. Nikto to nevydrží pri tých televíznych obrazovkách pozerať ani jednu minútu. Vy si naozaj myslíte, že toto niekoho zaujíma? Nie. Rozpočet je daný, je tunák a či sa postavíme na hlavu ako opoziční poslanci, alebo nie, bude prijatý. Potom čo tunák vlastne robíme? O čo nám tunák ide? Tunák sa nič nezmení, ten rozpočet je daný. Áno, musí byť, ja si to uvedomujem.
To znamená, že my si tu len medzi sebou hovoríme a niektorí si tu honia egá, akí sú výborní, tunák, pán minister, tuná ešte percentíčko, keby ste previedli, to bolo fakt dobré, no tak, a vy sa zasmejete a kašlete na to. A možno má ten dotyčný aj pravdu, ale nič sa nezmení. Dávame tunák dôraz na veci, ktoré, vôbec nič sa nedeje, nič sa tým nezmení.
A teraz vám niečo poviem, teraz, čo zaujíma ľudí? Ľudí zaujíma len jedna jediná vec, čo sa týka rozpočtu, či sa budú mať lepšie, alebo horšie. Áno, toto zaujíma ľudí. A ja sa pýtam po tomto rozpočte, budú sa mať ľudia lepšie alebo sa budú mať horšie? A im je to naozaj jedno, či tunák sa budeme baviť o nejakých tankoch a štipke ešte tam percent peňazí niečoho tam presunúť. Toto ľudí zaujíma. Budú sa mať lepšie? Ja sa pýtam všetkých vás tu. Budú sa mať lepšie? Na konci vám dám odpoveď, ako sa budú mať ľudia lepšie alebo horšie, keď vám poviem môj názor na rozpočet.
Tak si to môžeme pozrieť. Rozoberáme si tu kapitoly, ale nič sa nezmení. No ale poviem vám tak, že sme opozičná strana, a teda sa to od nás očakáva, že sa vyjadríme k rozpočtu. Za nás vystúpil pán profesor Štarchoň, nenapadal nikoho vecne, odborne, poviem, akademickým spôsobom ho zhodnotil. Niekde pána ministra pochválil a niekde mu niečo vytkol, ale bez invektív a rovnako bez invektív vystúpila aj pani poslankyňa Krištúfková k sociálnym veciam, rovnako bez invektív vystúpila aj pani poslankyňa Pčolinská.
Ale ešte raz sa pýtam: Ľudí zaujíma, či sa budú mať lepšie alebo horšie. Preto už trochu expresívnejšie túto vec rozobral náš poslanec kolega Milan Krajniak a kde jasne povedal čísla a jasne povedal, že cisár je nahý. A povedal aj to, že štát výpadok na dani z príjmu právnických osôb a hlavne vo veľkých firmách štátnych nahradí príjmom od ľudí, vyždíma zase obyčajných, drobných, malých ľudí.
Takže keď sa pýtate, či sa ľudia budú mať lepšie, tak ja vám hovorím, nie nebudú, budú platiť viacej daní, lebo tento štát nie je schopný zabezpečiť väčší výber daní na právnických osobách a hlavne tam, kde má veľkú účasť štátu.
Je tento rozpočet dobrý? Ja tvrdím, že nie je. Ja tvrdím, že táto vláda nie je dobrá, ona nie je sociálna. Nemyslí na ľudí. (Reakcie z pléna.) To je jedno. Keď budete vy hovoriť, potom môžete kričať alebo byť ticho, to je jedno. A ja vám hovorím, my sa musíme vždycky pozerať na ľudí.
A ja to už len zarámcujem, na konci to zarámcujem. Aký mám názor ja na rozpočet? Prachy a kšefty pre našich vyvolených a pre nás ostatných len marketing. Ako sa ekonomike darí, ako sme úspešní, ako nám klesá nezamestnanosť a čo sa deje poza týmto marketingom? Táto sociálna vláda pripravila pre ľudí vyššie ceny energií, stúpne nám cena vody, elektriny, plynu, tepla. Stúpajú ceny základných potravín a ľudia si svoj život nefinancujú z výplaty, ale už si nad 50 % financujú svoj život z pôžičiek. A tu my len počúvame, ako sa nám dobre darí. A kde chce tento rozpočet nájsť tento výpadok? Už som to spomínal, zvýšením daní fyzických osôb. Od obyčajných ľudí, a preto tento antisociálny rozpočet naša strana určite nepodporí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 0:35 - 0:35 hod.

Boris Kollár
Ďakujem, pán poslanec. Očakával som vecnosť od pána premiéra. Použil inú metódu, ale tú som už nazval. Áno, urobili ste to inak a bola to, povedzme si pravdu, veľká hanba.
A keď hovoríte o vedrách špiny, my SME RODINA tu žiadne vedro sme nevyliali. A nám skutočne ide o ľudí a nie o vylievanie vedier špiny. A preto som sa ani ja neznížil k invektívam a nepoužil som tú úbohosť, ako tunák použilo veľmi veľa poslancov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2017 0:25 - 0:32 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Možno všetci očakávali, že teraz sa tu postavím a začnem nadávať na toho zlého Fica, vytiahnem tu invektívy, porozprávam o jeho súkromnom živote, ale nič takého odo mňa nebudete počuť.
Tam som sedel a celý čas tunák som v budove, počúvam rozpravu, počúvam všetky faktické poznámky, počúvam tunák invektívy a je mi z toho nevoľno, vám poviem, nevoľno. Som v politike dva roky, ale vám poviem, že kvôli tomuto sme do tej politiky prišli. Presne kvôli tomuto, aby sme odstránili presne tento cirkus, ktorý sme tu videli od jednej hodiny doteraz. A teraz to je jedno, či sú to opoziční poslanci, alebo koaliční, jeden čert. Osobné invektívy, poloklamstvá, napádania. Keby toto nejaký normálny človek od jednej doteraz do dvanástej pozeral, tak si myslí, že my sme tu kompletne šibnutí a že si nezaslúžime ani to jedno jediné euro, ktoré nám teraz Fico chce zvýšiť. Ani jedno jediné si nezaslúžime, toto, čo tu predvádzame.
Veď si uvedomte, prečo sme prišli do politiky, prečo nás ľudia volili. Aby toto počúvali? Ty si tamto urobil a ty si to, Jožo, a hentam to, Fero. Ty si jazdil, ty si nejazdil. S tebou pôjdem, s tebou nepôjdem. Ty si ma urazil.
Nie, kvôli tomuto ľudia nás nevolili. Ľudia očakávajú od politikov, že im pomôžu. Na Slovensku je dosť veľká mizéria, strašne veľa ľudí je ohrozených chudobou. A keď si pustia telku, tak tuná vidia, že sa vadíme o nejaké zvýšenie platov, nadávame si tunák. Jeden na druhého brýzga, kto viac ukradol, aby vytvoril dojem, že všetci sú rovnakí, ale nie je to pravda.
My sme dva roky v politike. Za ten čas, kto mal chuť si to všimnúť, tak naša strana SME RODINA to robí tak, že keď niečo sľúbime alebo dáme slovo, tak to dodržíme. Či je to voličovi, alebo poslancom, kolegom tuná v tomto pléne. A to hovorím naprieč politickým spektrom. Nehovorím to len o opozičných, ale hovorím to aj o koaličných poslancoch. Keď raz niečo poviem, tak to dodržím. A toto si, kto chcel, mohol všimnúť. A takto tú politiku chceme robiť.
Máme tuná odvolávanie ministra. Ja som dneska do rozpravy vôbec nechcel ísť. Prečo? Lebo si myslím, že to nemá význam tuná proste dôjsť a teraz tunák vyliať lavór špiny na ministra. Máme vecné veci, čo sme chceli povedať, a to mal povedať môj kolega pán Milan Krajniak. A ja som vôbec do rozpravy nechcel ísť. Dôjde minister, dôjde premiér Fico a prvé, čo urobí, polopravdy, klamstvá, vyleje tuná na všetkých, nás tuná obleje a myslí si, že týmto obhajuje Roberta Fica (pozn. red.: správne "Kaliňáka"). Nie. Viete, čo by som očakával od premiéra tejto krajiny? Že sa nezníži na takúto úroveň, k takejto úplne podlosti, proste to, to by som očakával fakt naozaj na ulici od niekoho, ale nie od premiéra tejto krajiny. Očakával by som, že ho na naše upozornenia, prečo chceme odvolávať ministra Kaliňáka, že nám to vyvráti. Viete čo, keby mi to vyvrátil a povedal, tých 10 mil. alebo koľko tie, tie veci, ktoré proste by som musel vyplatiť, by sa aj tak stali. Keby mi to nejako argumentačne vyargumentoval, ja som schopný povedať okey. A možno by som ani nehlasoval za odvolanie, možno by som, aj ma presvedčil, že by som podržal toho Kaliňáka. Ale nie, toto sme nepočuli. Počuli sme jeden je blázon, druhý je, ja neviem, úchyl, tretí je, ja neviem čo. Toto počúvam od premiéra.
Ale viete, čo tí ľudia chcú tunák od nás počuť? Že im pomôžeme. A čo tu počujeme? Hádanie, invektívy, skutočne mi bolo špatne, keď som tam sedel. A ja tunák sedím? Ja sa hanbím. Ja sa skutočne hanbím.
Premiér Fico miesto, aby obhajoval Roberta Kaliňáka, používal invektívy. No tak ja by som sa, rozprával, že tunák všetci, čo sme tu, nemáme v opozícii alternatívu, že oni sú jediná možná vláda, ktorá je tunák schopná vládnuť, a že toto všetko tu nemá alternatívu.
No tak sa pozrieme na to odvolávanie ministra vnútra a podľa Fica je to najlepší minister. Čo by mala byť alternatíva voči tomuto ministrovi? No povedzme si, čo ľuďom prekáža. Je to dvojkoľajnosť. Jeden ukradne pyteľ cementu, ide do basy. Druhý ukradne jeden milión, prípadne desať miliónov na DPH-čkach, na čomkoľvek, nič sa mu nestane. Máme tu ľudí obyčajných a máme tu našich ľudí. Ľuďom vadí dvojkoľajnosť.
Tak keď sa pýtate, pán premiér, aká alternatíva tunák, tak ľudia by očakávali, aby po 27 rokoch konečne sme si boli všetci pred zákonom úplne rovní. To je napríklad k ministrovi vnútra.
Ale máme tu, môžeme tunák ísť ďalej do tej alternatívy. Sociálne veci. Kto je najviac ohrozený? Ktorá je najviac ohrozená skupina obyvateľstva chudobou? No sú to matky s deťmi. Sú to matky s deťmi a dôchodci. My sme im napríklad navrhli, aby nemuseli platiť doplatky za lieky. V tomto parlamente sme to predložili. Myslíte, že to sociálna vláda odsúhlasila? No nie. A viete, koľko by to stálo? No asi rovnaká suma, ktorá táto sociálna vláda chcela dať tomu právnikovi!
A teraz sa pýtam, ľudia sú zvedaví na to, jak sa tu hádame? Nie. Ľudia sú zvedaví, či budú musieť si tie doplatky platiť za tie lieky alebo nie. A aká je tuná alternatíva? No pomôcť im napríklad v tomto.
Spravodlivosť, môžme sa aj na to pozrieť. Máme tu takmer milión ľudí v exekúcii. Viete, čo by bolo dobré, keby sme spravili? Keď sme tuná už dokonca boli schopní oddlžiť banky, oddlžili sme tuná oligarchov, oddlžili sme dokonca oligarchov, ich firmy, môžem spomenúť pána Širokého. A v čom by mala byť alternatíva, pán premiér? Že oddlžíme konečne obyčajných ľudí. A je veľmi smutné, pán premiér, že ste za 27 rokov v politike zatiaľ na takúto banalitu neprišiel.
Aby som to zhrnul. Momentálne, tak ako pri štátnom rozpočte, že sa momentálne staráte o kšefty a prachy pre tých vašich vyvolených a tá alternatíva, o ktorej hovoríte, že neexistuje, je, aby sa tu konečne začalo starať o obyčajných, bežných ľudí.
Za nás môžem povedať, že my sa na tomto cirkuse zúčastňovať ako SME RODINA nebudeme a odmietame. Skoro dva roky sme v tej politike a každý, kto chcel poznať, mohol zistiť, že keď niečo sľúbime, tak to aj dodržíme. A je jedno, či je to pravica, ľavica, naprieč spektrom.
Naši poslanci tu pri tomto pulte vystupujú vecne, neznižujú sa k invektívam a verím a som presvedčený, že toto ľudia ocenia. A verím, že to ocenia aj bývalí voliči SMER-u a aj tí terajší.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis