Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 14:48 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:57 - 14:59 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán kolega Mazurek, nemôžete počítať s našou stranou, že budeme podporovať vašu kampaň k VÚC-kam a pripájať sa a skutočne vám participovať a robiť podržtašky. To určite nie. Bola to vaša politická kampaň, ale to len preto, keďže ste ma osobne oslovili s týmto, že prečo sme sa nepridali. Keby to bolo v inom čase, tak vieme sa o tom baviť.
Ďalej by som chcel poďakovať mojim kolegom, ktorí tiež sa k tomuto vyjadrili.
Viete, mňa mrzí jedna vec, že ľudia vyšli do ulíc. Naozaj Robert Fico by nepoložil tú vládu, neodišiel by, keby ten tlak bol iba z ulice alebo iba dajme tomu zo strany MOST-u - HÍD. Tu skutočne, tuná sa spojili dve tieto veci a naozaj sa pohlo, ale len veľmi malá časť z toho, z tých požiadaviek tých ľudí. Mňa mrzí, že tí ľudia na uliciach doteraz boli sklamaní z vládnej garnitúry, možno z Roberta Fica. Počuli sme, ako, ako sa vyjadrovali, aké tam boli heslá.
Ešte minulý týždeň bol generálny štrajk, ešte minulý týždeň chceli odvolať celú vládu. Zrazu sa stretli, pár týchto predstaviteľov Za slušné Slovensko, týchto mladých ľudí s prezidentom, všetkému je koniec a ostáva desaťtisíce mladých ľudí znovu opäť sklamaných. To znamená, že skutočne tým krokom, ktoré spravili, tak ja si myslím, že nepomohli tej celkovej situácii, akurát ostalo ďalej sklamanie a horko v ústach.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.3.2018 14:45 - 14:52 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem velice pekne, pani predsedajúca, za slovo. Všetci myslia, že sem prídem, začnem nakladať. Ale ja si myslím, že pragmatizmus by mal byť absolútne namieste.
Začnem s tým, že tento materiál (rečník na okamih zobral do ruky materiál, ukazujúc ho plénu) sme tu mali pred dvomi rokmi, je prakticky opísaný a mali by sme sa k nemu vyjadriť.
Začnem tým, že nechcem všetko len haniť, ale chcem aj pochváliť, napríklad cestovný ruch. Dovoľte mi, aby som niečo z toho zacitoval: "Zámerom vlády v cestovnom ruchu bude zvyšovanie jeho konkurencieschopnosti spojené s tvorbou pracovných miest a príležitostí. Vláda prehodnotí možnosti prijatia pružnejších foriem pre sezónny charakter cestovného ruchu. Na rozvoj cestovného ruchu vo vybraných turistických atraktívnych lokalitách bude participovať aj celoštátna a regionálna doprava." S týmto absolútne súhlasím a si myslím a mám a som o tom presvedčený, že jedného dňa nám tie Samsungy zbalia, keď vyčerpajú všetky dotácie, všetky úľavy, všetky možnosti, ktoré im štát dáva, tak zdvihnú kotvy a odídu niekam preč, Kišinevo a ja neviem, možno Azerbajdžan. To isté nám spravia jedného dňa aj automobilky.
Ale keď sa budeme venovať poľnohospodárstvu, keď budeme zamestnávať ľudí v poľnohospodárstve, keď budeme zamestnávať ľudí v cestovnom ruchu, tie hory a polia nám odtiaľto nikto nevezme. Takže chcem na začiatok pochváliť aj tieto veci.
Rovnako je to v gescii pána ministra, tie poukážky, ktoré sa pripravujú. Keď sa to naplní, tak rovnako za tým budeme stáť a rovnako vám budeme, samozrejme, držať palce, pán minister, a budeme za tento návrh zákona určite hlasovať.
Ale nemôžem sa absolútne stotožniť s týmto všetkým. Viete, spoločnosť bola v poslednej dobe veľmi vybičovaná. Spoločnosť sa rozdelila na dva tábory. A ja si myslím, že na nás na politikoch je to, aby sme to upokojili, aby sme nešli do ďalších šarvátok, do hašterení, do absolútnych, proste, stretov, nadávali si atď. Ľudia už na toto nie sú zvedaví. Už im všetci lezieme na nervy. A to je jedno, či je to opozícia, koalícia, všetci. Myslím aj my, aj ja.
Chcem povedať jednu vec, čo ma veľmi zamrzelo. Zamrzelo ma veľmi, že pán prezident mal výhrady napríklad k pánovi Rážovi. Ale ja som doteraz nepočul, že by pán Ráž v niečom lietal, že by niečo proste ukradol alebo niečo, alebo bol neschopný, to som nepočul. Ale vôbec mi vadilo, že keď už sa jednalo a mal požiadavku o základnej silnej rekonštrukcii vlády, a jemu vôbec nevadilo napríklad pochybnosti na ministerstve poľnohospodárstva, teda pôdohospodárstva, problémy na obrane, máme tu tender netransparentný. Dokonca samotný Inštitút finančnej politiky, ktorý je pod gesciou ministra financií, na to upozorňoval, že tunák nám hrozí, že môžeme prísť o obrovské prostriedky, že sa tu ide netransparentne nakupovať niečo, čo je zakryté pod kepienkom nejakého utajenia. Toto mne napríklad vadilo, že toto tu neodznelo, že toto prezidentovi nevadilo. Mne to naozaj vadilo, že keď chcel nejakú zásadnú rekonštrukciu, tak prečo nepomenoval veci, ktoré nás naozaj trápia, a budeme sa baviť s nejakým Jožom Rážom, o ktorom nič nevieme, ale určite nie, že by niečo spáchal, áno, alebo niečo sprivatizoval, ukradol, rozkradol. Nie, je to šikovný manažér a principiálne na tomto sme si vybili našu pozornosť.
Ale ja chcem upozorniť, že ten problém je tuná niekde úplne inde. Naša strana má jasný pohľad na celú vec. Situácia je vybičovaná. Ľudia strácajú dôveru v inštitúcie, ako sú polícia, bolo to tuná spomenuté, ako sú súdy, a absolútne strácajú dôveru v štát. A na nás všetkých je to, aby sme túto dôveru mohli opäť v tých ľuďoch získať, aby ju títo ľudia mohli získať a nadobudnúť.
A ako to môžeme urobiť? No určite nie tým, že sa traja politici zavrú, zabuchnú dvere, našepkávajú im nejakí oligarchovia a potom sa rozhodnú a dvakrát otočia. Viete, toto nevzbudzuje dôveru. Tí ľudia sú z toho veľmi znechutení.
Osobne máme za to, že najčistejšie by bolo, a teraz nejde o žiadne baženie po nejakých ministerských postoch. Ja skutočne z tohto miesta prehlasujem, že ja do exekutívy nepôjdem, netrasiem sa za žiadnym ministerským postom a nepôjdem nikdy na žiadny takýto post, aj keby som bol v nejakej vládnej koalícii. To dopredu upozorňujem. Čiže tunák v mojom prípade sa jedná iba o vec. To znamená, že ľudia by mali rozhodnúť absolútne a zobrať to do rúk a povedať, prenastaviť ten systém, ako by to malo vyzerať, ako by si predstavovali, komu veria dnes a komu neveria. A nemali by to rozhodovať traja politici za zatvorenými dverami, lebo tá situácia je tu naozaj už absolútne vyhrotená.
Vadí mi to, vadí mi to, že to takýmto spôsobom skončilo. Ja si myslím, že keby sme to nechali na ľudí, by to bolo najkorektnejšie a ľudia by naozaj nám mohli opäť dôverovať. Jasne by sa prerozdelilo. Možno, viete, my sa nebojíme, my sa nebojíme ako naša strana predčasných volieb, lebo sme nič za tie dva roky nespravili také, aby sme stratili dôveru našich sympatizantov alebo dôveru našich voličov. A keď aj vládna koalícia, ktorá tu je, je silná v kramflekoch, keď si verím, keď vie, že nič neurobila, čoho sa boja? Prečo majú taký strach z toho? Prečo tunák hovoria o nejakom štátnom prevrate? Ja som tuná štátny prevrat nezachytil.
Jediné, čo môžem povedať, čo ma trošku zamrzelo, že mal tu byť nejaký protest študentov Za slušné Slovensko, navštívili pána prezidenta a zrazu protest nie je. To je také veľmi zvláštne. Tak teraz si dávam otázky. No tak prezident rieši slušné Slovensko, nerieši, bola to jeho aktivita, nebola to jeho aktivita? Viete, ostalo tu také divné horko v ústach po tomto kroku.
Ja teraz nenabádam nikoho, aby išli do ulíc, aby išli štrajkovať. Ja si myslím, že to je v demokracii normálne, že keď sa niečo ľuďom nepáči, môžu ísť do ulíc. Ale ja chcem na toto z tohto miesta upozorniť, že toto ma veľmi, tento moment zaujal, že 35-tisíc ľudí sa prihlási na protest do ulíc, že pôjdu, keď bolo najväčšie protestné zhromaždenie minulý týždeň, tak bolo prihlásených dopredu 25-, teraz už bolo 35-tisíc, to znamená, že by to zlomilo rekordy. Stretnú sa s pánom prezidentom, a zrazu nič. Nič. Odvoláme to.
Ja som si čítal tie komenty. Ľudia sú sklamaní, nahnevaní ešte aj na tých mladých ľudí, ktorí robili tieto protesty. A teraz sa pýtam, kto sú to za ľudia, ktorí toto urobili a teraz ich všetkých takto hodili cez palubu a nechali ich tak? Čo sú tu za ľudia? Čo to má byť za hru zase? A teraz keď už tá spoločnosť je v takejto situácii, že už ešte aj na tej ulici nemôžu tým svojim lídrom veriť, tak jak môžu veriť nám, jak môžu veriť v štát a som presvedčený o tom, že by bolo skutočne najzodpovednejšie a najlepšie, keby sa urobili tie predčasné voľby a ľudia by si toto vyčistili, urobili si v tom jasno.
Takže ešte raz k programovému vyhláseniu vlády, za týchto dôvodov my nepodporíme, budeme hlasovať proti. Cez to všetko sú tam niektoré veci, ktoré sa nám pozdávajú a ktoré v budúcnosti podporíme. To je naše stanovisko našej strany.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2018 10:19 - 10:19 hod.

Boris Kollár
Zvolávam členov výboru pre verejnú správu na 10.30 do našej zasadacej miestnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 11:32 - 11:32 hod.

Boris Kollár
Ďakujem. Chcem oznámiť všetkým členom výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, že zvolávam zasadnutie výboru dnes na 13.30 v rokovacej miestnosti výboru č. 147. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 17:37 - 17:39 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem podporiť názor pána Farkašovského. Je cítiť, že pochádza z médií a problematike sa rozumie.
Skutočne môžem povedať, že treba posilniť naozaj kompetencie rady pre retransmisiu, možno upraviť v tomto aj zákon. Osobná skúsenosť je, že keď, a vlastne aj, aj zákonná, keď chcete previesť médium napríklad rádio, tak do určitého počtu percent len oznamovacia povinnosť. Nad - musí to rada schváliť, ale teoreticky, keď si vy založíte eseročku a licencia, licenciu drží eseročka, a nie fyzická osoba, čo väčšinou sú to eseročky, tak keď už prevádzate na úrovni vlastníka tej s. r. o., môže byť ďalší reťazec 3-4 ďalších, jedna vlastní druhú. A na tú už nemá dosah rada pre retransmisiu a vy to môžete v treťom kolene prepisovať, ako chcete, a rada na to nemôže, nemá žiadny právny dosah, lebo ten držiteľ tej licencie je vždy tá prvá s. r. o. a mení sa majiteľ tretej, štvrtej, piatej. To znamená, že áno, presne ako hovoril pán Farkašovský, je to pravdou, tam treba posilniť tie kompetencie, aby sa toto nestávalo. Doteraz je zakázané len krížové vlastníctvo tých elektronických médií, ale ja si myslím, že je namieste tie veľké domy nejakým spôsobom tiež riešiť, lebo keď si zoberiete, že budú mať aj televíziu a teraz budú mať aj obrovské printy a ešte si nakúpia rádia, tak to nie je, nie je to správne, aby, aby sme odovzdali, je to vlastne tretia veľmoc, alebo odovzdali by sme takúto obrovskú moc do rúk pár bohatým ľudom a nemali by sme nad tým kontrolu.
Ja si myslím, že je namieste sa touto otázkou sa zaoberať a skutočne ten zákon nieže sprísniť, ale, ale dostať to do nejakej normálnej úrovne, aby, aby ten štát mal páky a kontrolu nad... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 17:27 - 17:29 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, tento náš, váš návrh zákona určite podporíme, je to rozumné riešenie, aj keď sa, aj keď si myslím, že pre Slovensko už je neskoro. Dnes sám som vlastníkom jedného média elektronického, mal som predtým viacej. A dá sa to krásne poschovávať na rôzne eseročky, na kamarátov a na konci dňa to aj tak združíte dokopy. Dnes, dá sa povedať, mediálny trh ovládajú dve skupiny. Sú to dve oligarchické skupiny. Je to J&T a Penta. Na jednej strane bola absolútna koncentrácia, ešte dokonca kúpili Nový čas a teraz ovládajú kompletne celé printy, za chvíľku sa dostanú k televízii Markíza, to je jedna skupina.
Druhá skupina je J&T, to viete dobre, tam majú tri alebo štyri rádiá, ktoré aj tak majú v kope, aj keď je tento zákon už dneska v platnosti, cez to všetko to majú v kope, všetci o tom vieme, nič s tým nedokážeme robiť, lebo ten zákon je taký, že dá sa obísť. Bohužiaľ, pokiaľ nesprísnieme, maximálne nesprísnime tieto podmienky. V Amerike by to rozbili, by to dokázali, by donútili to rozpredať, aby ten nejaký orgán na to dohliadol, aby to nemohlo byť koncentrované v jedných rukách. Pokiaľ niečo takéto neurobíme, tak len toto budú len také kozmetické, ja si myslím, úpravy, ale cez to všetko za to zahlasujem, lebo každý krok k vylepšeniu situáciu, situácii treba podporiť, a určite ho podporíme aj my.
Cez to všetko si myslím, že je to veľmi zlé, keď tieto dve skupiny ovládajú vlastne celý mediálny trh a môžu si s nami robiť absolútne, čo chcú. Keď si povedia, že vy ako politik ste zlý, tak z vás toho zlého urobia. Keď si z nejakého lajdáka povedia, že urobia z neho premiéra, no tak bude premiérom, veľmi nahrubo povedané.
To znamená, že skutočne niečo s tým musíme urobiť, ale aby sme dokázal, aby ten štát mal taký nástroj, aby to vedel rozbiť. Lebo dneska sa to dá obísť, a keď si zoberiete, akým spôsobom fungujú, tak to sú veľké, veľké domy, ktoré nás, naozaj s nami hýbu ako s krabičkami. Takže tento návrh zákona podporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 17:06 - 17:08 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pán Žarnay, pri všetkej úcte k vám, ja vás nejdem napádať, ale chcem tlmočiť názor našeho klubu, nebudeme môcť tento návrh váš zákona podporiť z jasných dôvodov, ktoré tunák už aj povedala pani Smolíková. Máme za to, že nemôžme vyliať s vaničkou aj novorodenca. To znamená, že vy máte asi jedno, nejaký jeden alebo dva prípady nejaké, nejaké markantné, ktoré vás asi k tomuto viedli. Ale je to ojedinelý prípad, ktorý, na základe ktorého ste sa rozhodli tento návrh zákona predstaviť tuná v pléne, ale myslím si, že je tunák tisíce dobrých učiteľov, naozaj riaditeľov škôl, ktorí, ktorí si tú prácu vykonávajú zodpovedne, a bola by veľká škoda takýchto fakt naozaj dobrých manažérov alebo aj dobrých učiteľov, ktorí aj, aj učia zároveň, nielenže sú riaditelia, tak bolo by škoda takýmto návrhom zákona ich zastaviť, aj keď boli, by mali už dve obdobia za sebou, ako vy spomínate, tých desať rokov.
Ja si pamätám, keď ja som chodil do školy, mal som tri-štyrikrát, teda bavíme sa o nejakých 10-15 rokoch, stále ten istý riaditeľ počas celej zédeešky a nemali sme pocit, že by to bol nejaký zlý riaditeľ, alebo že by mal sa len preto, že niečo tomu, tej škole odovzdal, mali by sme ho vymeniť. Súhlasím aj s pánom Mizíkom, takisto ako to pomenoval, tí ľudia nemusia byť vždy vyhorení a potrestať všetkých tých šikovných len kvôli 2-3 nejakým nespratníkom, na ktorých asi máte ťažké srdce, by bola veľká, veľká chyba.
Takže ešte raz, pri všetkej úcte k vám, tento návrh zákona náš klub nepodporí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 14:48 - 14:50 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Štát musí byť zodpovedný, štát by mal zasiahnuť, tak ako v Českej republike. Chcem pripomenúť, že u nás bolo okradnutých strašne veľa občanov, spoluobčanov a odišlo 20 miliárd, bolo ukradnutých 20 miliárd, boli poškodení 20 miliardami korún. A v Českej republike sa to nestalo. Nemýľme si to! Skutočne tam štát zasiahol. To znamená, že štát týmto jasne prebral a musí prebrať zodpovednosť za nekonanie. Aj vy svojmu dieťaťu, keď vidí, je malé a vidíte oheň, tak mu, ho nenecháte sa popáliť, ale poviete mu, vysvetlíte mu, pozor, to páli, nechoď k tomu. To znamená, že takto sa zachoval štát k možno nie dobrej finančnej gramotnosti svojich občanov, zasiahol a okamžite zastavil B.M.G. INVEST v Čechách. Ľudí tam pozatváral a ľudia v Čechách neboli okradnutí, neboli okradnutí. Na Slovensku ten štát to toleroval, dokonca niektorí štátni predstavitelia na tom participovali a stihli svoje výbery, svoje vklady vybrať ešte pred pádom tohto B.M.G. INVEST-u. To znamená, že štát sa tuná zachoval ako taká macocha. A si myslím, z nášho pohľadu si myslím, že keď tento štát to vedel vyriešiť v Čechách a slovenský to nevyriešil, tak má určitý diel svojej takej zodpovednosti za túto vec.
Pán Dostál, nesúhlasíme s vami, aj keď rozumiem, pán Dostál, vašim argumentom, absolútne im rozumiem, ale náš názor sa prikláňa na stranu ľudí, a preto zahlasujeme za uvedený návrh pána Martina Fecka. A chcem zároveň aj týmto odkázať, a možno aj Robertovi Ficovi, že je to jeho, z ďalších klamstiev, keď podviedol obyčajných občanov, keď im sľúbil, že prijme zákon, že ich odškodní. Keď vedel odškodniť vlastného oligarchu, vedel nájsť 100 miliónov eur pre Širokého, tak je to jedna obrovská hanba, že nevie pre týchto ľudí nájsť tieto peniaze.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.2.2018 11:03 - 11:04 hod.

Boris Kollár
Mám návrh. Zvolávame grémium v mene troch poslaneckých klubov. Okamžite.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 13:34 - 13:35 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, milí kolegovia zo SNS, my nespochybňujeme pána ministra Gajdoša ako ministra obrany. My akurát upozorňujeme na tento tender a veci, ktoré sa nám popri ňom nepáčia. Robíme to, aspoň za nás vecne a bez osobných invektív. To je úloha opozície. To nám nemôžete odoprieť. Neútočíme osobne a pána ministra ani raz, ani pán Krajniak, môj kolega, nespochybnil ako odborníka, ako vojaka a ako ministra obrany. Tak si to nemýľte. Hovoríme akurát odborne. Hovoríme ako opozícia a chceme, aby slovenská armáda prezbrojila. Sme za to, aby bolo vyčlenených ešte viacej, aby sme naozaj dodržali tie 2 %, sme za to. Len chceme kvalitu. Za tú cenu chceme požadovanú kvalitu. O nič iné nám nejde. Samozrejme, že chceme, aby to bolo, aj slovenský výrobok. Však my proti nejdeme. Ale keď máme nemať tu najlepšiu, najvyššiu kvalitu, tak aspoň ušetríme na cene. O to ide. O nič iné. My nespochybňujeme tunák pána ministra. Tak si to nemýľte, skutočne, pri všetkej úcte. Myslíme si, že je to dobrý vojak a dobrý minister obrany. Ale máme určité výhrady k tomuto nákupu. A na nás sa nemôžete, nikto z vás, hnevať, že sa k tomu vyjadrujeme. Od toho je tuná opozícia. Od toho máme parlamentnú demokraciu. Ďakujem.
Skryt prepis