Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

9.5.2018 o 14:13 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 18.6.2018 17:08 - 17:17 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tomuto návrhu zákona, ktorý určite nepodporíme, lebo je úplne mimo misu.
Samozrejme, môžem sa o tom vyjadrovať preto, lebo vlastním, vlastním, som vlastníkom Fun rádia a viem presne, čo sa deje v takýchto súkromných médiách. Môžeme sa baviť o tom, môžme sa kľudne baviť o verejnoprávnej televízii, môžme sa baviť o verejnoprávnom rozhlase, ktoré, ktorí naozaj kasírujú obrovské prostriedky nás všetkých daňových poplatníkov, či sa nám to páči, alebo nepáči, či máme vôbec televízor, alebo nemáme, stačí, že máme elektrickú prípojku a musíme platiť, každý jeden. Toto by bolo dobré, keby ste sa radšej na toto pozreli, ale neobmedzovali súkromné podnikanie. Vy v tomto prípade idete, prípade idete úplne jak komunisti, úplne obmedziť súkromné podnikanie. A vám sa to nezdá byť trošku scestné? Len preto, že vám sa nepáčia reklamy v rádiu a reklamy v televízii? No tak to nepozerajte! Je to súkromné podnikanie.
Ako keby ste obyčajnému prevádzkarovi bufetu alebo hocijakému predajcovi áut nakázali, koľko áut má predať. Keď mu štát na to nedotuje, keď ho štát nedotuje, nemáte právo obmedziť súkromné podnikanie, lebo potom to úplne rozvraciate. Tak buď sme tu na nejakej demokracii, máme tunák voľný trh, môžeme tunák slobodne podnikať, alebo ideme všetko obmedziť. Keď sa vám, páni poslanci, nepáči, že sa propagujú niektoré, niektoré predmety reklamy a mne sa nepáčia, tiež a som za to, a preto sme aj preložili návrh zákona, ktorý by mal obmedzovať tieto pôžičkárne a ktorý by mal obmedziť tieto falošné reklamné ťahy na ľudí, ktoré proste, bohužiaľ, na Slovensku máme strašne nízku finančnú gramotnosť. Po posledných prieskumoch sme dopadli najhoršie v celej Európskej únii. Všetci si myslíme, každý, ktorý to robil ten test, tak, samozrejme, mal predstavu, že je finančne gramotný, a dopadol katastrofálne. Proste Slováci uveria, presne ako povedala pani poslankyňa, uveria tomu, že stačí si dôjsť pre nejakú reklamu, uveria reklame, stačí si dôjsť do nejakej pôžičkárne, do nejakého splátkového kalendára, nejakej banky, ako keby nás už nečakali žiadne splátky, neprečítajú si úroky, mýlia si úroky s navýšením, s týmto, mýlia si kopec pojmov, dojmov a ja neviem čoho všetkého možného. Zadlžia sa potom to nestíhajú splácať. Je to naozaj klamlivá reklama je veľmi nebezpečná. Ale môžeme obmedziť určité segmenty reklamy, ako je napríklad tento segment, ktorý ste vy spomínali. Takisto ako máme obmedzený alkohol, ako máme cigarety. Alkohol máme tiež tuším len po 22.00 hod., ak sa nemýlim. To znamená, že vieme aj toto obmedziť.
Ale nemôžete celú hospodársku súťaž obmedziť tým, že proste zakážete týmto, týmto súkromným podnikateľom, či v televízii, alebo v rádiách vysielať. Vy ste si niekedy zistili, koľko rádií je v zisku? Zistili ste si, alebo len tak strieľate od pol pása? Podľa toho, čo som tunák počul, pán kolega, tak len strieľate od pol pása, lebo ste to ešte ani nepozreli. Keby ste si to pozreli, by ste takú hlúposť nikdy nemohli povedať. Nie, nie, nebohatne na tom nikto, a keď si zoberiete, 98 % je stratových. 98%. Nepoznám také podnikanie, ktoré by malo 98 % stratovosti ako, ako tento segment, napríklad segment rádiový. Tak si to pozrite.
Teraz, keď vám vadí táto reklama, prosím, môžme sa o tom baviť pri STV-čke, môžme sa baviť o tom pri, pri Slovenskom rozhlase, lebo tí poberajú koncesionárske poplatky. Tam je to vyriešené, že ten, ten televízny kanál alebo konkrétny film nie je prerušovaný. Tak fajn, si to ľudia pozrú, ten film. Ale tie televízie dostávajú, teda tá STV-čka dostáva obrovské peniaze zo štátneho rozpočtu, vlastne nie ani z rozpočtu, ale dostáva to z koncesií. A keď jej to nevyjde, no tak potom minister jej priklepne dotáciu. A tak sa to robilo, tak to robili všetci riaditelia okrem Miku, že si museli vypýtať potom ešte nejaké špeciálne dotácie od štátu, lebo im to nevychádzalo. V takomto prípade môžete kľudne obmedzovať. Ale súkromného podnikateľa, súkromného prevádzkovateľa televízie alebo... Ten kontent musíte na, musíte nejakým spôsobom obsiahnuť.
A ja vám môžem povedať z vlastnej skúsenosti, alebo z vlastného, z vlastných, z vlastného dvora, skutočne my máme, 5 mil. euro máme rozpočet. Pokiaľ nezískam 5 mil. na reklame, tak môžem prepustiť všetkých zamestnancov, lebo to nepokryjem. Vysielače nepokryjem, zamestnancov nepokryjem, trasy nepokryjem, všetky autorské zväzy. Z čoho to mám zaplatiť, poviete mi, pán kolega? Našli ste ten modus vivendi, z čoho to ostatní ľudia zaplatíme? Alebo len tak prepustíme všetkých? Však to je fasa vec, lebo vám sa nepáčia reklamy. Úžasné, ja vám tlieskam (rečník zatlieskal), bravó, fakt ste to vymysleli, ekonóm par excellence. Ako môžete takúto nezmyselnosť vymyslieť?! Len preto, že sa vám nepáči strašne veľa reklám. Keď strieľajú, tam Rambo, tam máme ba-ba-ba-ba a my tam nechceme mať tú reklamu s tým pracím práškom, lebo sa nám ľudia sťažujú. Áno, aj mne sa sťažujú a mne to tiež leze na nervy, jeden film pozerám štyri hodiny! Je to tak, ale môžem to vypnúť a môžem si pustiť dévedečko. Môžem to urobiť. Ale tá televízia potrebuje za ten film zaplatiť 50-tisíc euro. Kto jej to dá? Kto jej to dá? Potom musí zaplatiť tých redaktorov, musí to všetko vyplatiť. Jedine z tých reklám žije tá televízia.
A keď si zoberiete napríklad takú najúspešnejšiu televíziu, ako je Markíza, tak sa pozrite spätne 3-4 roky dozadu, či mala miliónové zisky. Každý rok je 5, 4, 3, 8 mil. v strate. Sú v červených číslach. A keby to majiteľ nevydotoval, tak to môžu rovno zavreť a zbaliť. Keby to J&T takisto nedotovala, no tak to nevysiela. Tak skutočne obmedzovať súkromný sektor takýmto nezmyslom je úplne scestné. Ako skutočne, vy čo už chcete?! To, to je nehorázne! Za chvíľku budete tunák organizovať, koľko rožkov môže predať pekár, nie? Tak to sú nezmysly, to vám nemôžeme v žiadnom prípade podporiť!
Súhlasím s tým, že treba obmedziť niektoré klamlivé reklamy. To súhlasím. Na tie finančné služby absolútne, máte absolútnu pravdu. Ale to dokážeme urobiť nie paušálnym zákonom, aby sme likvidovali tento, tento sektor. Veď to je úplne mimo toho, čo tunák celý čas presadzujeme, ako, ako vôbec parlament, aby proste tam tá sloboda v tom podnikaní bola. Veď to neni proste škodlivý biznis. Ja viem, vám sa nepáči, že sa nedostanete do niektorých televízií. Ani my sa tam nedostaneme do všetkých. Vy už vôbec nie, tak máte s tým problém. Ale nemôžete to týmto spôsobom riešiť. To sa takto riešiť nedá.
A tí ľudia čo, vyhodíme ich na ulicu? Viete, koľko ľudí robí v televíziách a v rádiách po celom Slovensku? Veď to sú desaťtisíce ľudí. No, 10-tisíc je to určite po tých všetkých médiách, čo ste pospomínali. A tých, nemáte problém. Však povedzte im, že chceme ich vyhodiť, lebo všetci títo majitelia na základe tohoto zákona, keby to prešlo, to môžu rovno zavreť a môže ich prepustiť. Vy si myslíte, že ja budem nosiť do roboty každý rok milión euro, aby som vám splnil to, že nebudete počúvať 3 minúty reklám, ale iba 1,5 minúty? No určite nie, zavrem to. A urobia to všetci ostatní. Už teraz nevedia, ako to majú vykryť.
Ale vám to je jedno. Vy proste, však tunák si sadnete, však ľudia to chcú. No tak im to tam hoďme. Ale to je absolútne, absolútne bez nejakých, nejakých absolútnych, nejakej zodpovednosti voči, voči tým tisícom ľudí, ktorí v tých médiách robia. Ja viem, že sa vám to nepáči, ani mne sa to nepáči, veľakrát. Ale proste, tunák raz keď máme slobodný trh, tak ho musíme dodržať. Tak to musíme rešpektovať.
Prečo neprídete s takýmto zákonom, že budeme obmedzovať automobilky? No však, keby vyrábali menej a menej predávali, tak tí ľudia nemusia byť v robote do 15.30 hod., môžu o 12.00 hod. ísť domov, budú kratšie šichty, nie? Však to by sa, to by bolo fajn, nie? To je taká istá blbosť, kolegovia. Skutočne, úprimne.
Viete veľmi dobre, že my sme snáď jediná politická strana, ktorá tunák s vami hlasujeme za niektoré vaše návrhy zákonov, dá sa povedať za 80 %. Keď to má hlavu a pätu, tak to podporíme, ale keď to je úplná blbosť, tak, prepáčte mi, vám to poviem do očí, vám to poviem do očí. Toto je taká blbosť jak voda v koši, prepáčte mi to. Toto nemôžem podporiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2018 17:06 - 17:06 hod.

Boris Kollár
skutočne jak tuná kolega hovoril. Zakázali ste v reštaurácii predávať 100 obedov, ale dáme iba 50 menučok... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2018 17:04 - 17:06 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Som veľmi nepríjemne prekvapený, že ste tunák opäť úplne mimo a určite za tento návrh zákona nezahlasujeme.
Ak chcete obmedziť reklamu napríklad na pôžičky, to neni problém, s tým nemáme absolútny problém. Ale to sa obmedzuje ako ten alkohol. Ale zakázať súkromným rozhlasovým, televíznym staniciam menej reklamy je rovnaká blbosť a hlúposť a nedomýšľavosť, ako keby ste zakázali pekárovi predávať 100 rožkov a nútili ho predávať iba 50 preto, lebo sa Anča sťažovala, že strašne dlho stála v rade na rožky. A vy riešite rad na rožky. Presne toto riešite. Vám sa sťažujú ľudia, že dlho pozerajú reklamy. Je to nepríjemné. Áno, aj mne to vadí, že je to nepríjemné.
Ale, pán kolega, si musíte uvedomiť, že napr. taká televízna stanica JOJ, keď chce pustiť nejakého Ramba alebo nejakú takúto produkciu, tak musí zaplatiť 30- alebo 50-tisíc euro za jeden film, aby ho mohli dvakrát odvysielať, raz prime time a raz repríza, 50-tisíc. A teraz mi povedzte, z čoho to majú zaplatiť. Vy im na to prispejete?
Môžeme sa baviť o Slovenskej televízii, lebo na to prispievame my všetci zo zákona. Dostávajú koncesionárske poplatky. Ale ja sa pýtam, čo dostane súkromný vysielateľ. A keď si myslíte, že tuná niekto bohatne z reklamy, tak ste si vôbec pozreli, kto bohatne z reklamy? Pozreli ste si, či majú televízie zisk? Či majú rádiá zisk? Môžete si to pozrieť, je, sú desiatky a desiatky rádiových staníc a možno dve sú ziskové. Tak o akom zisku hovoríte? Môžete sa pozrieť na televíziu napríklad Markíza za posledných päť rokov či tam má zisk nejaký. Nemá tam nič. Každý rok sú v červených číslach. O akom zisku to rozprávate? Tí ľudia sa musia normálne, tí ľudia môžu žiť len z reklamy. Vy si myslíte, že tí ľudia nezamestnávajú rodiny, že tento segment nezamestnáva tisíce slovenských rodín a nie sú z toho živí? Áno, ale sú živí iba z reklamy. Z toho, čo tá konkrétna stanica prijme. Je to súkromné podnikanie ako každé iné. Ako keby ste zakázali skutočne, jak tuná kolega hovoril, zakázali ste v reštaurácii predávať 100 obedov, ale dáme iba 50 menúčok... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.5.2018 14:42 - 14:43 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel som vystúpiť, nepodarilo sa mi prihlásiť, tak aspoň takto k pánovi Blanárovi.
Ďakujem za, pánovi Blanárovi za kultivovaný diskus, za vaše vystúpenie. Za seba chcem dodať, že na samotný záver som to dostal, lebo toto je naozaj vážna téma. Za mňa a našu stranu chcem povedať, že od..., že do parlamentu sme išli s jedným veľkým cieľom, konať tak, aby sme mohli pomôcť ľuďom, či v exekúciách, či v zvýšení ich rodičovských príspevkoch, zrušení doplatkov za lieky a tak ďalej, ale v morálno-etických otázkach má každý náš poslanec voľnú ruku. A teda bude polovica nášho klubu hlasovať za tento návrh zákona a druhá polovica pravdepodobne proti.
Za seba chcem uviesť jednu vec, že ja osobne som proti umelému prerušeniu tehotenstva a dokazuje to aj mojich 10 detí pravdepodobne, takže mňa z tohto nemôžete harknúť. (Povedané so smiechom.)
Ale chcem povedať jednu vec, cez to všetko ja mám na toto trochu iný názor a myslím si, že do, do 12. týždňa má žena právo sa rozhodnúť o tomto umelom prerušení sama. Ja som nikdy ako toto nevyužíval, vidíte to mojich deťoch a možnože ešte ich aj pribudne, ale skutočne si myslím, že momentálna právna úprava je dostatočná a len to polarizuje spoločnosť. Takže za nás môžete rátať s polovičkou klubu, že zahlasujeme za vás a druhá polovička to vníma liberálnejšie, a preto sa nepridáme. A bude to asi pol na pol, to znamená, že za tú druhú časť by som chcel povedať, že máme za to, že žena sa má právo rozhodnúť sama. A ona si to už musí potom vysporiadať tam hore predtým Bohom a pred vlastným svedomím.
Na záver, nesúď nikoho, keď si aspoň rok nechodil v jeho topánkach. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.5.2018 11:11 - 11:11 hod.

Boris Kollár
Rovnako chcem pripomenúť členom výboru pre verejnú správu, máme 12.15 hod. výbor v obvyklých priestoroch. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 17.5.2018 17:52 - 17:55 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Vážený pán mucko. Pardon, podpredseda. Aha, tam je (vyslovené s pobavením). Vážené pani poslankyne, páni poslanci, ale aby som, ja sa musím nadýchať proste, aby som to (reakcie z pléna), áno, aby som to odľahčil. Áno, musel som.
Budem konštruktívny, skutočne ja, mal som toho veľa pripraveného, ale myslím, že Igor Matovič povedal všetko a už naozaj tú tému tak vyčerpal, že už nemôžem nič viac povedať, tak budem už len konštruktívny.
Skutočne naše hnutie sa pripája k tejto iniciatíve, vyzbierali sme podpisy, lebo naozaj si myslíme, že tie predčasné voľby by mali byť. A poviem aj dôvody prečo.
Videli sme po tej nešťastnej udalosti, tej dvojnásobnej vražde, že naozaj Slovensko sa zmenilo. Skutočne tí ľudia vyšli do ulíc a jasný odkaz pre všetkých politikov, pre nás, pre všetkých, či koaličných, opozičných, teraz to nebudem rozlišovať, je jasný odkaz, chcú predčasné voľby, jasne to deklarovali.
Ja sa teraz nebudem zaoberať pánom prezidentom, ja mám svoje výhrady voči pánovi prezidentovi a mám svoj vyhranený názor. Vo veľa veciach s ním nesúhlasím, ale sú veci, s ktorými určite súhlasím. Nechcem ho do tohto súboja teraz nejakým spôsobom involvovať. Chcem len povedať jednu vec, že v tejto situácii, je veľmi neprehľadná, valí sa nám tuná kauza za kauzou, o nejakom renomé Slovenska v zahraničí ani nemusím hovoriť, čo to spôsobilo, táto dvojnásobná vražda a tá medializácia. Každý deň nám vypláva nový problém, každý jeden boží deň nová zlodejina.
Som presvedčený o tom, že ľudia už toho majú plné zuby. Rovnako musím povedať, že asi by námestia a ľudia na uliciach nemali diktovať vláde, ktorá prešla riadnymi demokratickými voľbami, aký má byť minister, koľko tam má byť, kto môže byť, kto nemôže byť. To je absolútne v demokracii a v parlamentnej demokracii neprípustné. S tým absolútne nesúhlasím. Ale súhlasím s tým, že po tejto situácii, a tá zmena nastala, skutočne nastala, by bolo korektné to námestie vypočuť a nanovo rozdať karty. Nech ľudia rozhodnú, koho chcú v tej vláde, koho chcú v tom parlamente, komu dôverujú a komu nie. Tak z tohto, čisto z tohto pragmatického hľadiska sme sa pridali k tejto iniciatíve a skutočne chceme tým, tých, hlas tých ľudí vypočuť.
Preto sa pridávame my, ako hnutie k stranám OĽANO a k SaS-ke, aby sme, aby sa nám podarilo skrátiť toto volebné obdobie a vypísať nové predčasné voľby. Ľudia to od nás požadujú, ľudia to jasne deklarujú. Tie námestia boli tak plné ako v osemdesiatom deviatom. Dokonca by som povedal, boli plnšie. To znamená, že tá spoločenská objednávka je veľmi silná. A ja som veľmi nerád, že vládni, teda vládni politici tento hlas nechcú počuť, nepočúvajú ho, hluchí sú, ale verte mi, že im to tí ľudia na tých uliciach, v tých námestiach a na tých protestoch spočítajú.
Takže za nás, pridávame sa k tomuto návrhu a, samozrejme, logicky ho podporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 17.5.2018 15:08 - 15:16 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem velice pekne za slovo, pani predsedajúca. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som reagoval na moju interpeláciu, a ako pani predsedajúca spomínala, tak aby som uviedol to číslo, jedná sa o č. 13709/2018 SRP/25962-M. Je to interpelácia na pána ministra dopravy Érseka.
Vážená pani predsedajúca, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci. V nadväznosti na moju interpeláciu podanú dňa 28. 3. 2018 vo veci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra som dostal od ministra dopravy a výstavby pána Arpáda Érseka odpoveď, ktorá bola doručená do podateľne Kancelárie Národnej rady 17. 4. 2018. V nadväznosti na uvedenú odpoveď v zmysle § 130 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/96 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nepovažujem za uspokojivú.
Na margo uvedeného chcem uviesť, že minulé vedenie Ministerstva dopravy výstavby Slovenskej republiky sa schválilo vysokou úspešnosťou v čerpaní fondov Európskej únie na výstavbu dopravnej infraštruktúry. Mám samozrejme na mysli roky 2012 až 2016, kedy bolo ministerstvo dopravy pod kontrolou strany SMER – SD za ministrovania pána Počiatka. Je pravda, že v uvedenom čase mala výstavba solídne tempo. No to nie je to najpodstatnejšie, o čom chcem hovoriť. To najpodstatnejšie je to, čo ste nám potvrdili aj na základe vašej odpovede v interpelácii, to je fakt, že uvedené tempo výrazne, výrazne ustalo. Dnes sme ešte v období, kedy sa môžeme prebudiť.
Z odpovede na moju interpeláciu vyplynulo aj to, čo som predpokladal. V Kohéznom fonde, ktorého finančné prostriedky sú určené na nadradenú dopravnú infraštruktúru, je síce situácia lepšia ako v druhom fonde, to je v Európskom fonde regionálneho rozvoja, ktoré je rovnako súčasťou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, no napriek tomu nie ste schopní doriešiť a začať výstavbu dôležitých úsekov diaľnice 3D v regióne Kysúc. V rámci existujúcich medzinárodných koridorov prechádzajú Slovenskom nasledovné koridory: Baltsko-jadranský, Rýn – Dunaj a Orient – východné Stredomorie. V rámci diaľnic D1, D2, D3, a D4 na základe komparácie úrovne dopravy a úrovne projektovej prípravy možno konštatovať, že práve úseky D3 na Kysuciach sú tými, ktoré je potrebné začať realizovať čo najskôr. Spomínam úseky na Kysuciach, pretože úseky Turany – Hubová, Hubová – Ivachnová ako menej dôležité úseky sú iným problémom a riešenie dostavby uvedených úsekov je na dlhšie časové obdobie.
Na základe odpovedí na moje otázky položené v rámci interpelácie ministrovi dopravy a výstavby vyplynulo, že súčet zakontrahovaných projektov, projektov, o ktorých v súčasnosti prebieha konanie o žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku, a plánovaných projektov v rámci prioritnej osi č. 2, ktorá je určená na výstavbu diaľnic, je o cca 16 % vyšší ako alokácia. Na prvý pohľad sa situácia vo výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest javí v tom význame, že nemáme dostatok finančných prostriedkov pri veľkom množstve projektov, a preto tu stále začíname diskusiu o otvorení dlhovej brzdy. Vy ale máte peniaze priamo na zemi, ktoré treba iba zodvihnúť. Už minister dopravy v roku 2012 a 2016 ich takto zo zeme zdvihol s tým, že to robí pre občanov. Pýtam sa, prečo nepoužijete to isté know-how ako v minulom období pán Počiatek? Aj váš koaličný partner je strana, ktorá minulé volebné obdobie mala na starosti ministerstvo dopravy a výstavby, a myslím si, že vás môže usmerniť v použití uvedeného know-how.
Z odpovede na interpeláciu vyplývajú skutočností, že Národná diaľničná spoločnosť v minulých rokoch z pôvodných zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vyčerpala iba 74,92 % oproti tomu, čo bolo pôvodne zazmluvnené. Bolo to z dôvodu, ktorý je pochopiteľný a bežný. Stavba je živý organizmus a dochádza tam k situácii, že počas stavby aj sa niektoré veci musia urobiť inak, a to môže stavbu aj zlacniť, aj predražiť, čo závisí od konkrétnej situácie. U nás na Slovensku sa to väčšinou predraží. Ale v praxi sa oveľa častejšie stáva, že časť nákladov vyvolaná zmenami, ktoré bolo možné predvídať, nie sú nakoniec zaplatené z fondu, ale zo zdrojov NDS. Toto sa stávalo počas všetkých vlád a stáva sa to aj v iných členských štátoch Európskej únie. Toto vám, pán minister, vytýkať nechcem ani nemôžem, keďže chcem s vami komunikovať len na odbornej a konštruktívnej báze. Čo vám však musím vytknúť, je to, že na jednej strane uvediete v odpovedi na moju otázku, že v minulosti bolo skutočné čerpanie oproti predpokladanému, bavíme sa o čerpaní a nie nákladoch na stavbu, na úrovni 74,96 % a zároveň máte v zozname projektov nadkontrahovanie iba vo výške 16 percent.
Pán minister, podľa môjho názoru je to manažérska chyba. Áno, môžete mi síce oponovať, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR môže nadkontrahovať iba to, s čím súhlasí ministerstvo financi, pán kolega, Ministerstvo financií SR. A preto sa vám a vás, pán minister, pýtam, načo čakáte? Prečo ste túto tému ešte neotvorili s pánom ministrom financií? Dokázal to váš predchodca pán Počiatek, prečo by ste to nemal, sa o to pokúsiť aj vy? A keď nebude súhlasiť pán minister financií, ale on je štedrý, určite bude, tak potom budem kritizovať nie postoj ministerstva dopravy, ale postoj ministra financií.
Ak by ste zo súčasného kontrahovania brali, že vyčerpáte iba cca 75 %, tak by ste zistili, že máte ešte voľné finančné prostriedky. Nie je to síce dostatok na to, aby ste dokončili úseky na D3 Brodno – Kysucké Nové Mesto a Kysucké Nové Mesto – Oščadnica, ale vo výraznej miere by to pomohlo v dostavbe spomínaných úsekov a už by to bolo vidieť, že to máte manažérsky premyslené. A to nehovorím, že do tej prioritnej osi môžu nečakane pribudnúť aj iné zdroje, napríklad relokáciou iných z prioritných osí, alebo iného operačného programu, ktorý má Kohézny fond. Áno, môžete mi oponovať, že Kohézny fond sa delí na udržateľné formy dopravy – železnica, voda, verejná osobná doprava a neudržateľná doprava, cesty. Prosím, vypnite si telefón. A Európska komisia podporuje práve udržateľné formy dopravy. Áno, je to pravda, ale môže nastať aj situácia, že cesty budú jediné, kde sa dajú tieto peniaze minúť. A ja sa vás preto pýtam, kde a ako ich chcete minúť, keď nebudete pripravený?
V uplynulých mesiacoch ste sa preslávili podporou výstavby rýchlostnej cesty R2, aj keď nemáte v prioritnej osi č. 6 dostatok zdrojov. Ja viem, že Kohézny fond a Európsky fond regionálneho rozvoja sú rozdielne fondy a peniaze medzi nimi nie je možné presúvať, ale môže dôjsť k presunom v rámci jednotlivých priorít v rámci toho istého fondu. Všetkým nám je známe, že obrovské peniaze pridelené na informatizáciu nebudeme schopní vyčerpať a tak nakoniec predpokladám, že budú použité na úseky rýchlostnej cesty R2, kde máte veľa voličov. Tu je vidieť vaše nenápadné rozhodnutie a za to vás ani nechcem kritizovať, že nadržiavate občanom maďarskej národnosti. Kritizovať vás musím za to, že rovnako situáciu neviete využiť aj v inej časti Slovenska.
Pýtam sa vás, pán minister, ak sa na to dívame z pohľadu zdrojov v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, vy ste o tom vedeli, že na Kysuciach je situácia rovnaká ako na juhu stredného Slovenska? Pán minister, ako predseda výboru pre verejnú správu som za konštruktívnu a odbornú debatu, a preto vás žiadam, aby sa ministerstvo dopravy a výstavby rozhýbalo, kým je čas, nielen na juhu, ale aj na severe Slovenska, aj tam žijú ľudia.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.5.2018 11:52 - 11:54 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán minister, pri všetkej úcte a to viete, že vás ako človeka mám rád. Práve sa správate ako taký daňový netvor a to skutočne, s nadsázkou hovorím, ale myslím to vážne. Skutočne vám úprimne želám váš nový post, aby ste už takéto potom veci nezavádzal. Na jednej strane je to fajn. Bývalý expremiér si vás zavolá a musíte vyložiť na stôl 600 miliónov a idete teda rozdávať sociálne balíčky a potom ako správny ekonóm rozmýšľate, ako to z tých ľudí znova dostať. Medziročne nám stúpla cena potravín o 6 percent. Ľudia to zase vydajú pekne späť. Potom nám narástla cena zase energií. Rozdáte to teda, tomu premiérovi to dáte, tie peniaze, a okamžite to z nich vytiahnete späť. Skutočne medziročne máme prírastok okolo 700 – 800 miliónov na daniach. Keď odpočítame fyzické osoby, môžme sa baviť o 630 mil. a vy súrne potrebujete 35 miliónov. Týchto 35 mil.v máte vyrátaných, čo príde do rozpočtu, ale nemáte už spočítané, koľko to bude stáť tých obyčajných, bežných ľudí, ktorým to znova z jednej strany vyberiete.
Viete presne, ja by som tuná, musím spomenúť pána Matoviča, ako hovoril, že proste sa chováte tak, že večer ľuďom vykradnete špajzu a ráno mu donesete, ráno im zazvoníte pri dverách a donesete im jeden džem, jeden kompót a tvárite sa sociálne. Takže ja si myslím, že toto nie je úplne v poriadku, lebo zase idete postihnúť ľudí touto daňou, ktorí sú naozaj zodpovední, ktorí sa poisťujú, ktorí sú zodpovední a snažia sa nejakým spôsobom zodpovedne konať. A zároveň každý, kto má úver dnes, sa musí poistiť zo záko; z úverových podmienok, banky si to vyžadujú, to znamená, že to postihne strašne veľa slušných, zodpovedných ľudí. A vy na jednej strane idete rozdávať 600 mil., lebo, lebo vám to nakázali, na druhej strane to všetko týmto spôsobom povyťahujete nenápadne. Ja už len čakám, kedy zavediete 10-percentnú daň zo vzduchu alebo z topánok ošmatlaných.
Prepáčte, pán minister, ale cez to všetko vás mám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 14:23 - 14:24 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán Hrnko, už sme si zvykli, že jedine vám dávajú tieto nepríjemné veci, lebo druhí ostatní slušní vaši kolegovia by sa k takýmto veciam asi veľmi ťažko prepožičiavali.
Pán Paška, vás si veľmi vážim, ste slušný človek a preto vám aj slušne odpoviem. Kto nás v politike sledujete už dva roky, tak to môžete si všimnúť, že ideme po veciach, predkladáme návrhy zákonov, nerobíme tunak šaškárne, netancujeme na hroboch žiadnych mŕtvych ľudí, robíme normálnu opozičnú politiku a nikdy sme neboli osobní. A akonáhle my sme vyslovili akurát žiadosti, teraz sa bavíme o tých transportéroch, že chceme, aby to bolo verejné, že veď čo je na tom, aby sa veci neutajovali, veď čo je na tom? Veď sa jedná o naše verejné peniaze. A my sme to tunak pod nejakým kepienkom ilegality, skryli sme to, zakryli, aby proste sme nevedeli sa k tomu dostať. Teraz aj na výbore pán Hrnko nejakú správu utajil. Proste ja si myslím, že toto je tak vážna vec, že keby to bolo otvorené, my by sme sa do toho vôbec nerýpali. Proste by to bolo transparentné a nás by ste nemali ako blchu v kožuchu, určite nie.
A, pán Bernaťák, každá, sa nedivte, každá akcia vyvoláva reakciu. Dva roky vám to nevadilo, zrazu vám to vadí, lebo nám prekáža netransparentnosť pri tendri. Keby ste to otvorili, nemáme s tým problém, skutočne, my sme to jasne pomenovali. Nám vadí len to, že je to zakryté. To je všetko, že je to utajené a keď to vedeli robiť v iných krajinách, to isté, vedeli to robiť v neutajenom režime, tak tunák sa nebavíme o nejakom jadrovom, kozmickom a neviem akom výskume, ktoré nesmieme prezradiť nepriateľovi. Nie. To sú obyčajné štvorkolesové, osemkolesové vozidlá, kde nemusíme sa tuná hrať na to, že tunak sa o čo sa jedná. Každý vie, na internete si to môže nájsť, čo to vozidlo obsahuje, alebo čo dokáže. Takže to je všetko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 9.5.2018 14:13 - 14:18 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že tunak už bolo toho povedané veľa a musím povedať, že toto je presne zástupná téma. Dva roky poslankyňa Petra Krištúfková nikomu neprekážala. Kedy začala prekážať pani poslankyňa Krištúfková? Keď som si dovolil v televíznej debate povedať a upozorniť, keď vznikla kríza, že všetci nadávajú len na SMER, ale že tu je aj SNS, ktoré tuná má podstatne viacej káuz a povedal som presne čoho, že bol mu odvolaný minister, minister školstva za podozrenie pri rozkrádaní eurofondov. Chcel nám ukradnúť budúcnosť. Zastavila sa. Dokonca nám, máme tuná vyšetrovateľov, OLAF prišiel skúmať tieto veci. Potom sme upozorňovali, takisto som to povedal, spomenul som aj problémy pani Matečnej, keď bola na pozemkovom fonde. A čo nastalo? Okamžite prekrytie.
To znamená, že ja keď som išiel do politiky, som sľúbil občanom, že im budem pomáhať, že budem za nich bojovať. A keď som povedal, čo táto štátna mafia tuná vykonáva na čele s pánom Andrejom Dankom, áno, treba si to povedať. Dneska sa prepracoval na vrcholnú stupnicu tejto štátnej mafie a zneužíva políciu, zneužíva tajnú službu, lebo ju má pod kuratelou a vyťahuje svinstvá proti svojim politickým oponentom. Treba to povedať, ako to je. Kradne, klame a podvádza a potom zneužije všetky zložky, ktoré má pod palcom. A potom sa ide vyvŕšiť na žene.
Doteraz mu to neprekážalo, až keď sme začali upozorňovať na jeho prehmaty, keď sme začali upozorňovať na to, že sa tuná chystá ďalší podvod, že tuná chcú ukradnúť zase obrovské peniaze na transportéroch. Však čo je na tom, preboha živého? Však to zverejnite! Neutajujte to! Robíte to presne tak, ako v tom Slovinsku. A keď na to upozorníme, tak okamžite idete podľa presných štruktúr, ako to tunak robia títo štátni mafiáni tridsať rokov. Pozeráme vám na prsty, keď na vás upozorníme. Čo spravíte? Prekryjete to. Prekryjete to tým, že vyhodíte na nás kýble špiny. Ale ja vám chcem, upozorniť vás chcem, že my sa vás nezľakneme. Nebojíme sa vás a budeme bojovať ďalej proti vám, kým neskončíte za tieto svinstvá tam, kde patríte a v base. To vám hovorím.
To znamená, že toto je čistý príklad toho, ako títo štandardní politici kradnú, klamú, podvádzajú, kašlú na ľudí. Nás sa ľudia pýtajú, preboha živého, prečo máme tristo eurové platy? Prečo musíme chodiť do zahraničia? No lebo títo ľudia sa starajú v prvom rade sami o seba, o svoje kšefty a keď im ostane trošku času, tak ho využijú proti tým, ktorí na nich poukazujú, čo robia, čo tu páchajú v tejto krajine.
Dnes, keď sa niekomu pokazí pračka alebo automatická pračka, musí bežať rovno do banky, si zobrať úver, splátkový kalendár, potom nasledujú exekúcie. Toto vytvoril, táto štátna mafia tuná za tridsať rokov. Toto vytvorili, takúto mizériu. Tri a pol milióna, tri a pol milióna exekúcií a oni sa starajú len o seba, sami o seba, na ľudí kašlú. Absolútne kašlú. A keď k tomu príde, tak okamžite vytiahneme zložky a začneme mazať. Tak teraz sme si dovolili my povedať a upozorniť na túto vec.
Viete, to že doteraz sme my nikdy osobní neboli. Vždycky sme len vecne poukazovali. Však to je fakt, že vám odvolali ministra, to je fakt, že tam boli problémy na tom, na tom ministerstve školstva za vedu a výskum, to je fakt, že ste to dávali, dávali upratovacím službám, pán Hrnko, to je fakt, to neni vymyslené. Ale ja som nehovoril žiadne osobné veci. Ja som nehovoril, na osobné útoky som neútočil, ani nič také. Ja som nevyťahoval špinavú bielizeň, nevyťahoval som, kto, čo, kde, ako robil, osobne určite nie. Ale toto sú fakty a to treba pomenovať. A vy okamžite, proste vám vykyblí dekel a okamžite to, idete to tunak na Petre Krištúfkovej. Dva roky vám to nevadilo a zrazu to musíme rýchlo prekryť, aby sme sa z toho dostali. Ale na toto ja vám neskočím.
Na toto ja vám neskočím. My sa tu nebudeme teraz tu baviť, aby sme sa tu teraz vyviňovali. Táto éra skončila. My tu nebudeme stáť a vyviňovať. My sme všetky veci vysvetlili a nebudem to robiť do nemoty, aby si niekto myslel, že sa mám z čoho vyviňovať. Ja sa nemám z čoho vyviňovať. Tridsať rokov tunak neni Boris Kollár. Tunak je SNS tridsať rokov. Bolo mu kopec ministrov odvolaných. Dvaja idú do basy za vás, pán Hrnko, za SNS. Rozkrádanie tohto štátu. Za Borisa Kollára sa tu nič neukradlo. Za vás áno. Takže my tu budeme sa baviť o tejto štátnej mafii, ktorej váš šéf Andrej Danko je čelným predstaviteľom. Dnes sa už vypracoval. Už nahradil aj toho pána Slotu. O tomto sa tu budeme baviť.
Ďakujem.
Skryt prepis