Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 17:42 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 15:04 - 15:05 hod.

Boris Kollár
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 14:51 - 14:51 hod.

Boris Kollár
Ďakujem za faktické poznámky kolegov. Rovnako sa chcem pridať k tomu, že v prípade takejto činnosti, ja som presvedčený, že zatiaľ žijeme v parlamentnej demokracii a vláda je podriadená tomuto parlamentu, a pokiaľ si pán Pellegrini myslí, že si bude robiť, čo chce, tak je, že si bude robiť, čo chce, tak je na veľkom omyle a môže sa mu stať, že za chvíľku začneme zbierať podpisy na odvolanie ministra Lajčáka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 14:42 - 14:48 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja si myslím, že by sme sa nemali o tomto vadiť, ja rešpektujem každého názor. Aj jeden, aj druhý. My sme tunák na tej strane, kde si myslíme, že je to veľkou chybou, aby minister odišiel do Marrákeša, lebo môže už len svojou prítomnosťou aklamačne nejakým spôsobom potvrdiť súhlas s týmto paktom.
Treba si uvedomiť, že také krajiny, ako sú Spojené štáty americké, kde ich veľakrát vy sami oponenti nám dávate za vzor, že to je vzor demokracie, je to vzor toho správneho systému a tento správny systém vyhodnotil, že táto zmluva je zlá a že môže spôsobiť určité škody v rozhodovaní sa nejakom autonómnom tých štátov, ktorých sa to dotkne. Keďže tento jediný správny systém sa rozhodol, že to odmietne, tak ja nevidím žiadny dôvod, aby sme my mali mať z toho nejaký vnútorný hemung alebo pocit nejakého, nejakej menejcennosti alebo niečoho špatného, že sa pridáme len k tým dobrým Spojeným štátom americkým. Rovnako ako Izrael, ja si ten štát vážim, bojujú veľmi intenzívne proti mimovládkam, tunák sa to snažíme v parlamente presadiť, nejde to a na, v Izraeli to presadili bez problémov a rovnako ten zdravý rozum si uchovávajú a rovnako odmietli tento pakt. Naši najbližší susedia Rakúšania, skutočne nech môžeme hovoriť na Rakúsko čokoľvek, je to náš najbližší sused, je to vyzretá demokracia tam a jasným spôsobom sa Kurz tomu postavil, dal urobiť analýzu, skutočne my sme, ja som osobne bol v Rakúsku, bol som vo Viedni, bavili sme sa o tomto Marrákeši, bavil som sa osobne s pánom Strachem, rozoberali sme ten pakt, on mi konkrétne povedal, ktoré výhrady. Oni si dali urobiť jednu veľmi podrobnú právnu analýzu a platila to vláda a zistili, že naozaj 17 bodov z tohto, z tej, z tejto, z tohto paktu, z tejto analýzy zistili, zistila, že 17 bodov by im obmedzovalo, nejakým spôsobom narušovalo vlastnú autonómnu národnú možnosť sa rozhodnúť o veciach, ktoré proste týmto paktom by stratili. V tom pakte je veľmi veľakrát slovo, sme počuli, že to neni záväzné, že to je dobrovoľné, že to proste ničoho nezaväzuje, ale je tam nekonečne veľakrát spomenuté slovo povinnosť, čo treba všetko potom neskôr vykonať.
Viete, mne to pripadá tak, akože však podpíšte to, nebojte sa, veď o nič sa nejedná. A ja vám to priblížim na maďarskej saláme. Však nebojte sa, vyberte tú maďarskú salámu, dajte ju na stôl, my vám ju nezjeme. Teraz nevieme, čo máme robiť, vyložíme ju na stôl. Dajme dole len ten obal, ten celofán, však akože veď nejdeme vám jesť tú salámu, len ten celofán dáme dole, no tak dobre, tak strhneme ten celofán, však snáď nám ju nezjedia, ale celofán tak jesť nebudeme, tak dáme dole celofán. Prosím vás pekne, nebuďte trápni, tak tunák máte maďarskú salámu, my vám ju nezjeme, ale ten konček, ten, ten to železné, to želiezko, čo to sťahuje, ten koniec tej salámy, to treba len odstrihnúť, však to vyzerá negustiózne. Však dobre, tak to nikdy nejeme nikto, tak to odrežeme. No ale taká šupka tam je na tej saláme, vy vám, my sa vám tej salámy nedotkneme, len tú šupku ošúpeme až na koniec. Však šupku jesť nebude nikto, že? Tak to olúpeme všetko a zrazu zistíme, že dôjdeme na druhý deň a saláma zjedená.
Toto je typický príklad, ako s nami robia. Jedna, jeden krúžok po druhom. Najprv celofán, potom šupka, potom oceľové sťahovátko a potom zistíme, že, že sme stratili kompletne všetky kompetencie a nemôžeme už sa o ničom rozhodnúť, lebo už o nás rozhoduje niekto druhý. A takto to robia per parte so všetkým, či sa budeme baviť o adopciách detí homosexuálnymi pármi, či to bude čokoľvek, sobáše a ja neviem, čo všetko možné. Toto je jedno za druhým. Najprv dáme celofánik dole a potom už to budeme len takto krájať a zistíme, že už nemôžeme nič urobiť.
Keď také krajiny, ako je Rakúsko, Česko, Poľsko, najbližší susedia, Amerika, Izrael, Austrália, odmietnu tento pakt a my sa tu budeme biť do sŕdc a tuná sa dušovať, však o nič sa nejedná, len tomu Lajčáka tam vyšlime. Ja vám niečo poviem. Pán Lajčák je možno dobrý minister, ale hlavne je dobrý kariérny diplomat a tú diplomaciu a tú, to, tú kariéru by som hneď chcel vypichnúť, je hlavne výborná preňho. On toto pripravoval, sedel na dvoch stoličkách, čo je pre mňa neprípustné, lebo rok tu chýbal, druhí museli zaňho robiť, on si tam sedel na tom zadku a budoval si svoju kariéru. Miesto toho, aby sa staral o Slovensko, aby robil ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky, tak on si budoval svoju kariéru v New Yorku a vo Washingtone. A to je pre mňa absolútne neprípustné. Nakoniec vytvoril túto vec, ktorú všetci odmietame, a my sa ešte máme cítiť ukrivdene alebo špatne. Nie. My sa máme cítiť špatne a on sa bude cítiť ukrivdene. Akonáhle jako, ako si to dovoľujeme v tomto parlamente xenofóbnom, v zlom, špatnom, hnusnom semeništi, ako si to dovoľujeme my to tunák odmietnuť. Čo, jak, jak sa mám pozrieť tým svojim, tým svojim divným chlebodarcom do ú..., do, do očí, keď, keď mu dali tento pokyn tohto paktu pripraviť a on to pripravil a teraz jeho vlastná krajina to nepodporí? Však my sme tu všetci blázni asi. Xenofóbia a pomaly fašisti. Nie, nie sme, len máme zdravý sedliacky rozum a chceme to odmietnuť.
Ja to odmietam nie kvôli tomu, že to odmieta Kotleba, alebo že to odmieta SNS, lebo si myslím, že je to správne odmietnuť. A správne je aj to, aby tam ten pán Lajčák v žiadnom prípade nešiel. A možno by bolo aj správne, keby podal demisiu.
Ďakujem, za mňa všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.11.2018 14:08 - 14:08 hod.

Boris Kollár
Ja s vami absolútne súhlasím a v prvom rade by ste sa mali pozrieť do vlastných radov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2018 14:03 - 14:06 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Škoda, že ste ma, pán predseda, dneska nenasral, lebo nemám tú paru, s ktorou by som chcel vystúpiť. Takže to môžem zobrať dvomi spôsobmi. Buď to urobím slušne a budem sa normálne vyjadrovať, alebo mohol som si to urobiť po vašom, ale, ale dnes nemám na to náladu, lebo skutočne sa tuná motáme, krútime a dookola. Ja by som len čisto technicky povedal.
V 13. bode § 6 ods. 6 písm. 5, písm. a) sa okrem iného dopĺňa úprava názvu strany, respektíve skratky. Ide o neprimeraný zásah do ústavného práva na slobodu prejavu podľa čl. 26 ods. 1 ústavy bez legitímneho odôvodnenia takéhoto zásahu. Názov strany obsahujúci meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného orgánu strany žiadnym spôsobom neohrozuje práva a slobody iných, ani bezpečnosti štátu, verejného poriadku, verejného zdravia alebo mravnosť. Toto sú podľa čl. 26 ods. 4 ústavy jediné dôvody, na základe ktorých je možné zákonom obmedziť slobodu prejavu. Týmto chcem povedať, že určite tento zákon skončí na Ústavnom súde. To by boli technické veci.
No a teraz sa pozrime, čo tunak vlastne my robíme. Tunak sa budeme pol dňa baviť o jednom návrhu zákona a akými všelijakými pseudoproblémami sa tuná zaoberáme. Tento nezmysel vypustila Slovenská národná strana kvôli jednej jedinej veci, aby odvrátila pozornosť od toho, čo v skutočnosti stvára, od káuz, do ktorých je namočená. Miesto toho, aby sme riešili tieto problémy, tak tu riešime zástupné témy. Miesto toho, aby sme tunak riešili podstatné veci ako zlepšiť život ľuďom alebo ako zastaviť rozkrádanie eurofondov alebo čokoľvek iné, tak sa tunak bavíme takýmito nezmyslami, riešime tuná horalky, riešime tuná nezmyselné postihovanie politických strán, ako sa majú volať, koľko majú mať členov, či majú mať tristo, dvesto. To je absolútne neprípustné. Hlavne od strany, ktorá nám chce diktovať, ako sa ostatné politické strany majú chovať. Je to veľmi pekné, keď si zoberieme túto najstaršiu politickú stranu, ktorá tunak je cez sto rokov a v novodobých dejinách tridsať rokov, ktorá sa zúčastnila divokej privatizácie za Mečiarovej éry. V 2006. od Izáka, Izák, jej sám minister Izák bol odvolaný koaličným, teda bol odvolaný premiérom Ficom kvôli netransparentnému rozdeľovaniu pri, envirofondov. Nástenkový tender, kauza predaja emisií, kauza popolček, kauza xylan, kauza podpis. A môžeme takto pokračovať, kauzy Jána Slotu, otváranie poštových zásielok. A môžem takto menovať. Toto je proste, toto je výsledok Slovenskej národnej strany, ktorá nám ide kázať, akým spôsobom my sa máme volať, akým spôsobom máme mať robené predsedníctvo, koľko členov tam máme mať, kto ako sa môže volať, kto sa nemôže volať, aby nám, táto strana nám diktovala nejaké, slušnosť alebo neslušnosť, keď si len zoberiete, pozriete na ich históriu novodobú v tridsiatych rokoch v tomto parlamente, čo v tej vláde postíhala porobiť, tak ja si myslím, že absolútne nemá morálne právo na to, aby nám diktovala tieto veci.
To je všetko za mňa, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 10:32 - 10:32 hod.

Boris Kollár
Chcel by som poďakovať všetkým mojim kolegom za ich faktické poznámky. Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.11.2018 10:16 - 10:23 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Priatelia, ja som prišiel na dnešnú schôdzu a pozerám, ako ten Andrej pekne začal hovoriť, lebo to mal napísané, čítal to a bolo to také kľudné, nebolo to útočné, ten, kto mu to napísal, skutočne myslím, že to veľmi dobre trafil, dokonca ešte aj mňa uspal tam hore a hovorím si, no keď takto bude pokračovať, tak ani nevystúpim. A skutočne vám hovorím pravdu, ruku na srdce, nechcel som ani po tomto vystúpiť. Čítal jednu stranu, čítal druhú, fakt mu to dobre napísali. Škoda, že ten, ktorý to písal, nesedí v jeho hlave, lebo vtedy by to bolo v poriadku a možno by sme mali dobrého predsedu Národnej rady.
No ale keď dočítal, a zrazu ho niektoré vnemy vyrušili, Sulík na balkóne, tuná pani Blahová, hentam ho vyrušil Poliačik, tak proste nastal skrat v tej hlave a začal do toho dávať vlastnú invenciu. Konečne došla tá vlastná myšlienka, ona sa zrodila a vybehla von! A už sme to tuná počúvali, jedna blbosť za druhou. A celý čas ten prejav, jak mal napísaný, bol krásny, ako hovoril neútočme, buďme ústretoví, nechoďme osobnými a jak do toho dal seba, konečne sa pustil a, Kollár, ty to a, Sulík, ty hentamto a, Blahová, ty to a ty, bradatý Poliačik, ty si niekde na špagáte a všetci ste oligarchovia! Konečne sa prejavil gašpar, konečne sa prejavil. Skutočne, jak do toho dá vlastný rozum, tak to fakt naberá obrovské gule.
Ja som sa, Andrej, nechcel k tebe vyjadrovať, lebo to bolo pekne napísané a držal by som ústa, ale, bohužiaľ, si si to vypýtal. Tak som tu a teraz sa pôjdem pozrieť na niektoré veci, však tebe treba určite povedať, lebo, lebo si si to tak nejak vypýtal.
Aký je rozdiel medzi nami? Lebo si ma osobne uviedol tunák. No ja som všetko vysvetlil. Keď niečo bolo, postavil som sa a odkomunikoval som pred všetkými, kto sa pýtal, som tam stál a odpovedal som na každú jednu otázku, aj keď nepríjemnú, ale odpovedal som až do úplného konca, neutekal som, nič som neskovával, lebo nemám čo tajiť. Veľakrát sú to nepríjemné otázky a ja tam stojím a odpovedám, lebo sa nemusím skrývať ako ty, nemusím nič utajovať ako ty.
Kedysi, keď sme boli malé deti na pieskovisku, no tak keď som niečo urobil, rozkopal som nejaký taký ten koláčik, no tak som sa priznal, povedal som, dobre, tak som to spravil. Ale už tam sme sa to učili, na tom pieskovisku. A ty si čo robil? Utiekol si, skoval si, utajil si sa, nebol si to ty? Takých sme bili tými kýblikami po hlave. (Rečník to názorne predviedol. Smiech v sále.) Presne takýchto. Presne takýchto. A ty si to nesieš celý život. Až kým si sa dopracoval nejakou divnou zhodou okolností sem do tohto parlamentu a vedieš tento parlament. Kýblikami sme bili takýchto po hlave.
Takže ja som všetko vysvetlil a všetko viem, na všetko viem odpovedať, kdežto ty všetko skovávaš, zatajuješ, lebo nemôžeš prísť a povedať: "My sme vás okradli, my sme vás zase podviedli, občania, my sme vás zase teraz dostali na niečom." To nemôžeš povedať, preto musíš klamať, kradnúť, podvádzať, zatajovať. Toto je proste tvoj život. A teraz už tento politický je len odrazom tvojho osobného života. Rovnakým spôsobom vedieš tento svoj osobný život. Tiež všetko utajuješ.
Počuli sme, že si bol mladý chalan dedinský. No keď si mal dvadsať rokov, takže nech neskáčeme do tej tvojej rigoróznej práce. Ja sa tejto práci ani nebudem, tvojej, venovať, to si zodpovedaj sám pred sebou. Ale mám pocit, že v ´98., keď si rozkradol Lesostav, tak to si bol aký? To si bol decko dedinské, vtedy v ´98.? Myslím si, že keď si vedel v ´98. privatizovať a nezaplatiť za tento podnik všetkým občanom Slovenskej republiky a okradnúť ich, tak asi si nebol dedinským chlapcom, že? Tomu sa hovorí v normálnej krajine podvodník, zlodej sa tomu hovorí. Kľudne - dedinský zlodej (zasmiatie sa v sále), ak tak silno potrebuješ tú dedinu vypichnúť.
Ale môžeme ísť ďalej. Rozkradnete podnik a o dva roky bez problémov si vypýtate ďalší podnik, tak ste dostali ďalší podnik. A to neni len tak. To je preto, lebo ste boli celý život nasosnutí na Slovenskej národnej strane.
Psou povinnosťou politikov je pomáhať a budovať si dôveru tým, že pomáhame ľuďom. A povedzme si, čo robí SNS pod vedením Andreja Danka. Dostala sa do parlamentu a prvé, čo začala, okamžite, okamžite ministerstvo školstva, veda, výskum, 600 miliónov. Už ste nám chceli ukradnúť budúcnosť. To bolo prvé na štarte, čo ste spravili pod vaším vedením. A sám Andrej Danko sa hrdil, že ja vediem ten rezort. Veľakrát to povedal.
Môžme prejsť ďalej. Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Slovenskej národnej strany "hrdo, odborne, slušne", riadi ho mafia. Granty, Vadalovci. Jeden škandál za druhým. Teraz čítam, že skládka, skládka odpadu, ktorá mala byť na chov oviec vaším nominantom, a tam máme nelegálnu skládku.
Takže keď takto si Slovenská národná hrdo, odborná diskusia, čo stále z jeho úst vypúšťa, odborné diskusie, tak toto je odborné, chov oviec a máme tam dneska nelegálnu skládku. A nikto s tým nič nerobí. To je to hrdo, odborne, slušne.
A môžeme ísť ďalej na obranu. Všetko je utajené. Áno, toto slovo je taký dobrý synonymum k Andrejovi Dankovi, utajiť, všetko utajiť, každý nákup utajiť, rigoróznu prácu utajiť, všetko utajiť. Takto sa budovať dôvera nedá.
Ja som fakt nechcel vystúpiť, ale akonáhle Andrej Danko do toho dá svoju myšlienku, okamžite potrebuje byť osobný, potrebuje útočiť, potrebuje všetkých zablatiť. A tak pekne začal. A ešte si hovorím, jak ten Andrej to dobre dneska ráno dal.
Nechám si prepadnúť poradie, vôbec sa k nemu nevyjadrím.
A končí tým, že každého osobne tunák ide urážať, napádať, kriminalizovať. Toto je Andrej Danko, hovorí o slušnosti a je najneslušnejší v tomto parlamente.
Na záver by som chcel povedať len jednu vec. Vždycky sme počuli od pána Danka, že jak konečne vyčistil tú Národnú radu. Jak konečne očistil, skutočne, jak konečne očistil tú Slovenskú národnú stranu od takých ľudí, ako je Slota, Štefanec, Jančušek (pozn. red.: správne "Janušek"). Hh, musím povedať, po týchto veciach pánovi predsedovi Dankovi sa to dno podarilo preraziť ešte ďaleko hlbšie.
A na záver treba len povedať jednu vec, že zakladatelia Slovenskej národnej strany v roku 1871, ako napríklad taký Viliam Pauliny-Tóth sa dneska musí v hrobe obracať, keď vidí, čo za kreatúry ukradli tento názov.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 23:11 - 23:12 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja budem vecný a nebudem veľmi osobne, aj keby za normálnych okolností mal som mať tlak niekde úplne hore, cez to všetko ja ďakujem za tento normálny tón, pani podpredsedníčka.
Za nás môžem povedať len toľko, viete, sme, akí sme, a nebudeme iní. Keď raz niečo poviem, tak to dodržím. A ja nebudem nikdy ani SaS, ani OĽANO, ani ĽSNS, ale ani SMER. To znamená, že skutočne my si ideme svoje konzistentne a my sa ani nechceme zliať s vami, aj keď teraz môžem reagovať na vašich kolegov zo SaS-ky. Vôbec nemáme akože náš záujem byť šík po šíku s vami, absolútne o to nestojíme a nebojujeme o to a kľudne môžete do nás kopať, teraz nie do vás hovorím, ale do vašich kolegov, je nám to úplne jedno, lebo my si ideme svoju politiku a ona je absolútne nezlučiteľná možno s vašou v niektorých bodoch a v niektorých momentoch. To by som chcel povedať.
To znamená, že my sa budeme vždycky rozhodovať tak, ako chceme my, a nie ako na nás navrieskate. A kým si toto neuvedomíte, tak nikdy s nami nemôžete počítať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 17:42 - 17:43 hod.

Boris Kollár
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.10.2018 11:29 - 11:29 hod.

Boris Kollár
Pán predsedajúci, žiadam o opravu hlasovania, tlač 1160, vykazuje ma, že som sa zdržal, chcel som hlasovať za. Je to bod 51.
Skryt prepis