Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 15:45 hod.

Ing.

Dušan Tittel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2019 10:59 - 10:59 hod.

Dušan Tittel
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Ja by som len chcel pána kolegu Mihála informovať, že tak ako povedal, že tento príspevok je dobrovoľný a zajtra o deviatej hodine budem predkladať zákon na podporu, o fonde na podporu športu, v ktorom práve bude sa riešiť športový poukaz, ktorý presne teda nebude v tejto jeho kompetencii. Takže odtiaľ budú športové poukazy riešené. Takže preto by som aj zareagoval, že budem rád, keď sa zúčastní tej debaty.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 17.9.2019 10:47 - 10:50 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky predkladám návrh poslancov Tittela, Jančulu, Evy Smolíkovej a Tibora Bernaťáka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Cieľom predloženého návrhu zákona je podpora športu detí a mládeže formou dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pomernej úhrade výdavkov, ktoré jeho zamestnanec vynakladá na pravidelnú športovú činnosť svojho dieťaťa. Takouto formou podpory športu a mládeže sa môže dosiahnuť viacero kumulatívnych pozitívnych výsledkov. Predpokladá sa zvýšenie počtu pravidelne športujúcich detí u ekonomicky aktívnych rodičov, ktorí budú viesť svoje deti k športu pod vedením odborne spôsobilého športového odborníka pôsobiaceho u športovej organizácii zapísanej v registri právnických osôb v športe v zmysle § 8 ods. 1 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe. Tieto deti môžu predstavovať aj zatiaľ neobjavené športové talenty, ktoré v budúcnosti môžu reprezentovať Slovenskú republiku. U detí sa pravidelnou športovou činnosťou vytvárajú návyky k pohybu a k zdravému životnému štýlu. Šport prináša rôzne benefity, ako je napríklad prevencia proti obezite, zbavenie sa stresu, trávenie voľného času v kolektíve, či dosahovanie individuálnych alebo kolektívnych športových úspechov. Šport predstavuje dôležitú súčasť vývoja našich detí.
Touto navrhovanou právnou úpravou vytvára sa nový nástroj na financovanie športovej činnosti zo súkromných zdrojov. Športové organizácie zapísané v registri právnických osôb v zmysle § 8 zákona o športe budú mať možnosť zabezpečiť si svoje financovanie aj takouto formou, keďže 55 % oprávnených výdavkov zamestnanca, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov, bude môcť poskytnúť príspevok jeho zamestnávateľ, najviac však v úhrnnej sume 275 euro na kalendárny rok. To znamená, že v prípade, ak takýto zamestnanec vynaloží na športovú činnosť dieťaťa sumu 500 euro a viac ročne, zamestnávateľ tomuto zamestnancovi na túto športovú činnosť dieťaťa môže prispieť maximálnou sumou 275 eur ročne. V prípade, ak zamestnanec na športovú činnosť dieťaťa vynaloží menej ako 500 euro, zamestnávateľ zamestnancovi môže prispieť nižšou sumou, ktorá bude predstavovať príslušný príspevok na športovú činnosť dieťaťa v sume 55 % oprávnených výdavkov zamestnanca. Na pomernú časť sumy príspevku na športovú činnosť dieťaťa v pomere zodpovedajúcemu kratšiemu pracovnému času môže zamestnanec zamestnávateľa požiadať. Zamestnávateľ tento príspevok môže však poskytnúť aj takému zamestnancovi, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, ak jeho pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov.
Navrhuje sa, aby príspevok na športovú činnosť dieťaťa mohol byť poskytnutý aj zamestnancom pri výkone vo verejnom záujme podľa zákona č. 553/2003 Z. z., aj štátnym zamestnancom, príslušníkom finančnej správy, príslušníkom Policajného zboru, príslušníkom Slovenskej informačnej služby, príslušníkom Národného bezpečnostného úradu, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, príslušníkom Hasičského záchranného zboru, príslušníkom Horskej záchrannej služby a profesionálnym vojakom. Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Predkladaný návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2019 11:05 - 11:05 hod.

Dušan Tittel
Vážený pán predseda, v mene troch poslaneckých klubov SNS, SMER - sociálna demokracia a MOST - HÍD chcem požiadať o termínovanie prerokovania bodu č. 62 (tlač 1546) na stredu 18. septembra o 9.00 hodine.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 14:47 - 14:57 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel zareagovať, samozrejme, na kolegyni Milanovej, na jej konštruktívne, konštruktívny pohľad, otázky a, samozrejme, budem sa jej snažiť vysvetliť a budem veľmi rád, keď sa nám to podarí v tomto prvom čítaní podporiť, a, samozrejme, máme priestor, aby sme spoločne, nielen tu, v parlamente, ale, samozrejme, so športovou obcou ešte našli a, by som povedal, vyhladili také tie malé nedostatky. Ja musím povedať, že vnímam zákon na vytvorenie na podpory fondu, vnímam veľmi pozitívne. Ja som rád, že minulý týždeň sme práve tu mali otázku, kedy sme si prijali zákon, a zajtra bude hlasovanie o tom, aby sme podporili našich najúspešnejších športovcov, ktorí uspeli na olympiáde, lebo ja si myslím, že dlhé roky sme to neriešili, zákon o športe ako taký to riešil až v dôchodkovom veku a ja si myslím, že je správne, že riešime športovcov, nielen keď už sa dostanú, poviem, do existenčných problémov v dôchodkovom veku, ale riešime za to, čo reprezentovali našu krajinu, a preto určite patrí aj vďaka našemu koaličnému partnerovi, že predložil, a verím, že spoločne schválime ten zákon, aby bol naozaj účinný a dobrý.
Tento zákon na vytvorenie Fondu na podporu športu vzhľadom k tomu, že som tiež členom výboru pre kultúru a médiá, čiže veľmi často komunikujeme na kultúre, hľadáme, samozrejme, našli sa aj určité problémy v jednotlivých fondoch, absolvovali sme poslanecké prieskumy v jednotlivých fondoch, ale hľadali sme a snažili sme sa naplniť, šport je možno v tomto trošku jednoduchší, ako je kultúra, ktorá sa nedelí na, by som povedal audiovizuálny a..., spôsob a iné tri ďalšie fondy, skôr, aby sme naozaj mali jednotlivý šport, a práve tam som to chcel povedať, že aby sme centralizovali, lebo slovenský šport je trošku, by som povedal, rozdelený. Niektorých športovcov podporuje ministerstvo vnútra, niektorých ministerstvo obrany, niektorých ministerstvo školstva. Ešte máme slovenský šport..., športový, slovenský a športový výbor, potom máme dneska top skupinu, hej, takže naozaj niekoľko, ten šport je trošku, by som povedal, taký roztrieštený. A práve snahou štátneho tajomníka Jozefa Gönciho je, aby sme urobili jeden systém, a musím k tomu, ja sa od začiatku nebránim, že, samozrejme, prial by som si, aby raz na Slovensku, vzniklo aj ministerstvo školstva.... (reakcia z pléna), ministerstvo športu, pardon, ministerstvo športu, a či už to bude cestový ruch, alebo to bude iný iná oblasť, ale na druhej strane by som prial, na druhej strane, samozrejme, vnímam, aby zas tej byrokracie nebolo strašne veľa, aby nebolo vnímané, že priberáme a vytvárame ďalšie ministerstvo.
Pre vašu informáciu, minulý týždeň v Čechách prijali, poviem tak, osamostatnenie športu od ministerstva. Vytvorili tzv. Agentúru pre šport a, samozrejme, to je jedných z možností, ako by to na Slovensku financovanie a fungovanie športu, by mohlo byť zastrešené.
A ja verím, že budeme spoločne hľadať konštruktívne riešenia, aby sme naozaj šport dostali do dobrej inštitúcie, ktorá sa mu bude venovať, lebo musím povedať aj tieto moje skúsenosti, na ministerstve školstva, je toľko: školstvom, vedou, výskumom a jednotlivými problémami, platmi, učiteľmi, hej, vybavenosti, obsahom je tak zahltené, že ten šport naozaj presne, ako je to v tom názve a športu, nám ostáva niekde na záver. Síce ľudia na ministerstve sa snažia, nie je ich strašne veľa, lebo vo vnímaní školstva a športu, samozrejme, je priorita školstvo ako také, ako celok. Na druhej strane šport, si myslím, že je dobrá, aktívna činnosť našich ľudí od detí až po dospelých, a keď chceme, aby nám tu vyrastala zdravá generácia, tak musíme ten šport podporovať.
Čo sa týka tohto fondu, aby som sa bližšie vrátil, tak jak kolegyňa povedala, je tvorené, správna rada deviatimi členmi, predseda a osem členov správnej rady. Dvoch navrhuje ministerstvo školstva, vymenúva a odvoláva vláda, hej, čiže vlastne aby sme vedeli povedať, že nielen vymenúva, ale aj odvoláva. Tam návrh vlády Slovenskej republiky. Dvoch zástupcov menuje ministerstvo školstva, troch zástupcov Slovenský olympijský a športový výbor, v ktorých sú už tie jednotlivé menšie zväzy, jeden zástupca futbalu a hokeja, jeden paraolympijského zväzu a jeden samosprávy. Takže preto by sme chceli, lebo samospráva je, by som povedal, najväčším vlastníkom športovej infraštruktúry, keď to rátame v obciach, tak vlastnia jednotlivé predovšetkým, hlavne predovšetkým, futbalové ihriská, ktorých v každej obci celé ihrisko sa nachádza. Sú tam, ak niekde, atletické štadióny, nejaká športová hala, čiže obce vlastnia športoviská, a preto by tam mal byť ten zástupca.
Čo sa týka paralympijského zväzu, tak ja si myslím, že nielen proklamačne hovoriť, že sme si rovní, ale ja si myslím, je to fajn a je to dobré. Častokrát sa stretávame s rôznymi pohľadmi a kritizujú, či zlatá medaila z paralympijských hier je hodná trebárs zlatej medaily, a v istom, môžeme, čo sa týka športového výkonu, ale ja si myslím, že ani jeden z nás by sme nechceli to vyskúšať si to, a musím povedať, že sú, bohužiaľ, hendikepovaní, osud niekedy rozhodol o tom, že nemôžu, poviem na, súťažiť na letnej alebo olympijských zimných hrách v tom športe, ktorý možno vykonávali, a preto ja si myslím, že paralympijský výbor má u mňa velikánsku podporu a rešpekt a ja budem ich naozaj zo svojej pozície vždy podporovať, a preto som rád, že tam majú zástupcu, aby oni mohli do svojich projektov hovoriť, lebo veľakrát by bolo asi zlé, keby, poviem, iní hovorili len a každý loboval len za svoj ten zväz. Ja si myslím práve naopak, že športová obec sa musí zjednotiť a musíme hľadať spoločné myšlienky a povedať si, možno tento rok sme podporili futbal, ale na budúci rok tu podporíme atletiku a, samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na hádzanú, volejbal alebo na niektoré iné športy, lebo jak som povedal, že je anomália, že naši úspešní hokejbalisti, tiež sme sa tešili, že porazili Fínsko a štvrtýkrát za sebou v rade získali zlatú medailu a sme najúspešnejšia krajina v hokejbale, tak hokejbalový zväz nie je uznaný (povedané so smiechom), takže je to športom na Slovensku, čiže je to paradox. Ale, samozrejme, to sú tie anomálie toho športu.
Keď sa pripravoval zákon, tak, samozrejme, bralo sa z databázy, hej, športov a jednotlivých krajín, ktoré sa zúčastňujú na vrcholných podujatiach, ale to neznamená, že keď sme trebárs v niečom najlepší a neni tam počet 50 krajín, že by ten šport nemal byť na Slovensku uznaný. Hej, čiže naozaj ja sa snažím, aby sme hľadali podporu, lebo ja si myslím, že tí hokejbalisti si to zaslúžia, a mal som veľkú radosť, keď som videl po tom zápase s Fínskom, a tešil som sa, keď rozhodca zapískal koniec zápasu, a tešil som sa, že sme získali, keď už nie v hokeji zlatú medailu, tak ma potešil aj ten hokejbal.
Prečo je tam futbal a hokej? Musím povedať, že, samozrejme, je to vždycky otázka tých ostatných športov. Veľakrát, hej, netajím sa, že som bývalý futbalista, ale neznamená to, že preto tam má byť ten futbal. Ja som skôr práve naopak myslel na to, že dneska členská základňa všetkých športovcov, keď si zoberieme na Slovensku, musím povedať, že dve tretiny je viac futbalistov a dokonca športujúcej mládeži je viac ako 50 %. Takže naozaj ten futbal má svoju dominenciu, má svoje postavenie. Iné je vnímať, keď dostane športový zväz 2 mil. euro na svoju činnosť a poviem, mé 20 športovcov, v priemere, keď vydelíme tú sumu na tých športovcov, a iné je keď dneska vyčleníme 100-tisíc športovcov z výšky 10 mil., čiže naozaj je ten počet na jedného toho športovca, ktorý športuje, veľa, dokonca musím povedať, že futbalový zväz každý víkend sa uskutoční viac ako 3-tisíc zápasov v jednotlivých obciach, hej, ktoré hrávajú spoločne v rôznych kategóriách, čiže naozaj ten futbal je fenomén.
Na druhej strane máme hokej, ktorý možno nie je až taký fenomén, ale musím povedať, že nielen na tie dva týždne, kedy je majstrovstvá, a keď je to u nás, tak Slovensko sa stane hokejovou republikou, že naozaj má to veľký dopad, ľudia sa vedia zjednotiť, vedia prísť s vlajkami na štadióny, a preto som aj dokonca rád, že sa nám podarilo trošku ukľudniť hokejistov, aby sme riešili, že aké, aký znak majú byť na hrudi našich hokejistov. A, samozrejme, budeme si priať, aby sa im podarilo dosiahnuť také úspechy, aby sme sa tešili, že bol slovenský znak na hrudi našich hokejistov a získali sme titul majstra sveta. Čiže preto, hokej a futbal sú dva kľúčové športy, sú najpopulárnejší a najväčší, číže preto vlastne v tých debatách, samozrejme, je, a musím povedať, že je o tom paradox, že v Slovenskom olympijskom a športovom výbore trebárs futbal nemá vo výkonnom výbore zastúpenie. Čiže preto mnohokrát prídu, že malé zväzy sa dohodnú, majú zástupcov, na druhej strane, samozrejme, hľadáme nájsť kompromis, aby všetky tie zväzy sa tam cítili komfortne aj na počet členov, na počet klubov, a preto si myslím, že aj futbal, aj hokej si zaslúžia svojím, by som povedal, svojím prínosom pre slovenský šport naozaj trošku osobitný zreteľ.
Na druhej strane musíme povedať, z 9 členov správnej rady, keď povieme, že má jeden futbal, jeden hokej, zvyšných tých sedem je na to, aby držali správne rovnováhu, aby nevznikol nejaký pocit, a, samozrejme, sám by som bol z toho sklamaný a smutný, keby zase sa preferoval niektorý šport. Ja viem, koľko financií v poslednom období išlo do futbalu, ako sa postavili štadióny, hej, ako sa stavajú tréningové ihriská. Na druhej strane ja verím, že nám to aj tí futbalisti a naši reprezentanti vrátia v úspešných, či už to bolo na majstrovstvách Európy, alebo na majstrovstvách sveta, kedy sme hrali, a, samozrejme, budeme si priať, aby to bolo ďalej.
Ale na druhej strane si budem priať, aby sme zase tak isto postavili hokejové haly, postavili atletické štadióny, a teším sa, že v Banskej Bystrici sa cez letné prázdniny začne stavať Národné atletické centrum, a samé zdroje hovorím o tom, že bola vláda, schválila aj Národný cyklistický štadión v Orechovej Potôni.
Takže toto na vysvetlenie. A, samozrejme, budem rád, keď podporíte tento návrh zákona, aby prišli do druhého čítania, a, samozrejme, v prípade, že máte otázky, sme kedykoľvek k dispozícii s kolegami, aby sme si spolu sadli a hľadali najoptimálnejšie riešenia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 14:33 - 14:36 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesol návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Tibora Jančulu, Irén Sárközy, Martina Glváča a mňa.
Cieľom návrhu zákona o fonde na podporu športu sa napĺňa programové vyhlásenie vlády. Podľa programového vyhlásenia vlády na roky 2016 - 2020, vláda zriadi verejnoprávny Fond na podporu športu, v súčasnosti podľa vzoru Fondu na podporu umenia ako nástroj na centralizáciu zdrojov a kontrolu financovania športu na centrálnej úrovni týkajúci sa rezortných stredísk, národných športových projektov ministerstva školstva a vlády, dotácií ministerstiev určené na športovú činnosť, príspevky na športové poukazy, stredné športové školy, odvody z lotérií a podobne.
Predložený návrh zákona kopíruje v zmysle programového vyhlásenia vzor Fondu na podporu umenia so zohľadnením niektorých špecifík v oblasti športu, ktorých význam je zdôraznený nielen existenciou ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ale i vytvorením osobitnej pozície štátneho tajomníka pre šport.
Cieľom predkladaného návrhu zákona je vytvorenie inštitúcie zabezpečujúcej efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie Slovenskej republiky, športu pre všetkých a športu zdravotne znevýhodnených. Zriadenie Fondu na podporu športu je ďalším krokom, ktorý významným spôsobom reflektuje na autonómiu v športe.
Cieľom návrhu novelizácie zákona o športe je spresnenie a upravenie ustanovení zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Medzi významné časti návrhu patrí úprava bezúhonnosti športových odborníkov, názvu a symboliky Slovenského olympijského a športového výboru, vzdelávania v oblasti boja proti dopingu, postupu pri dočasnom pozastavení spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov a pri strate spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov.
Návrh zákona je v súlade s ústavou a ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, zákonmi, v súlade s právom Európskej únie a v súlade s nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky.
Návrh zákona má negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Návrh zákona v roku 2019 predpokladá mimoriadny príspevok ministerstva školstva na zabezpečenie prevádzky fondu vo výške 200-tisíc euro. Následne návrh zákona predpokladá, že ministerstvo školstva poskytne fondu každoročne príspevok najmenej vo výške 20 mil. euro.
Návrh zákona nemá priame sociálne vplyvy, vplyvy na podnikateľské prostredie, na informatizáciu spoločnosti, na životné prostredie, na služby verejnej správy pre občana ani pre..., ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 14:10 - 14:19 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak, samozrejme, by som chcel zareagovať na kolegov. Začal by som možno od prvého, pána Hegera, je to priorita športu. Musím povedať, že na jeseň 2015, ešte minulé zloženie parlamentu prijalo zákon o športe, ktorý definoval základné podmienky fungovania športu na Slovensku. Niektoré legislatívne veci sa vyriešili veľmi dobre, niektoré, bohužiaľ, a to práve bude naväzovať na, preč..., na ten, prečo dávame návrh na prijatie poukazu na športovanie. Bohužiaľ, nefungovali, lebo zákon o športe ako taký nám ukazuje, že síce športové zväzy obdržali ďaleko viacej financií, ako to bolo v predchádzajúcich obdobiach, ale nie vždy sa dostáva, by som povedal, tá finančná injekcia, aby sa premietla do toho, aby dostávali jednotlivé športové kluby rôznych odvetví, aby to nebolo vnímané len tých dvoch kľúčových, futbal a hokej.
Čiže preto priorita športu naozaj je veľmi veľká pre Slovenskú národnú stranu, musím povedať, bol by som najšťastnejší, keby od môjho prvého vstupu do parlamentu v roku 2016, aby sme mohli presadzovať podmienky pre slovenských športovcov, aby boli lepšie a lepšie, aby sme sa netešili, keď sa podarí našim hokejbalistom získať štvrtý raz v rade titul majstra sveta, a je to paradox, ale Slovenský hokejbalový zväz nie je uznaný ako šport na Slovensku. Hej? Čiže preto je to, to sú tie paradoxy toho zákona o športe, ktorý bol prijatý predchádzajúcou Národnou radou, a postupne musíme, samozrejme, túto anomáliu vyriešiť.
Druhá vec je, aby sme sa tešili z úspechov, Ján Volko získal na majstrovstvách, na európskych hrách v Minsku v sobotu získal striebornú medailu, z čoho sa zase všetci veľmi tešíme, a, samozrejme, keď sa opýtate Volka a atlétov, aké sú podmienky pre šport, tak povedia nedostačujúce. Preto sa snažíme my na každom tom úseku hľadať možnosti, zdroje, podmienky, aby sme ten šport zlepšovali na jednej strane v rámci asociácií, ktoré riadia jednotlivé druhy športu v kluboch, ale takisto, samozrejme, aby sme mohli jednotlivých, až do tých najmenších buniek, a to sú tie telovýchovné jednoty, kluby športové, ktoré vykonávajú tú činnosť, lebo, bohužiaľ, reprezentanti nám nevyrastú len na veľkých národných štadiónoch, ale vyrastú nám v jednotlivých dedinkách a obciach, kde pravidelne tri-štyrikrát do týždňa trénujú.
Na veľkú podporu športu musím povedať, že sa nám podarilo presadiť, aby vznikol vlastne prvýkrát od januára 2019 pozícia štátneho tajomníka pre šport, a dokonca, poviem tak, z našich prvých olympionikov úspešných Jozef Gönci sa snaží a musím povedať, sa veľmi chytil tejto svojej funkcie a musím povedať, že tie výsledky sa dosahujú, lebo všetky tie komunikácie, ktoré máme medzi sebou, a tie zákony, ktoré predkladáme, sú po, samozrejme, po komunikácii nielen s ministerstvom a štátnym tajomníkov, slovenským športovým a olympijským výborom a jednotlivými zväzmi, aby sme sa, podporu športu bola lepšia a väčšia. Práve Jozef je ten, ktorý momentálne je na európskych hrách v Minsku a práve sa veľmi komunikovalo, ako, akým spôsobom, kedy budeme predkladať tento návrh, ktorý môže prospieť športu.
Prečo, pani Kiššová sa opýtala, prečo nie ľudovej škole umenia, hej? Ja si myslím, že keby ste sa dneska opýtali jednotlivých obcí, koľko dávajú peňazí na ľudovú školu umenia, koľko dávajú na šport, tak by ste videli, že naozaj je to nepomer. Keď prepočítame, koľko detí športuje, koľko detí sa venuje kultúre, koľko detí sa venuje umeniu a koľko ide z tých dotácií na jednotlivé dieťa, by ste videli, prečo ten šport, musím povedať, je podfinancovaný a prečo, samozrejme, všetky kluby majú s týmto problémy. Teraz hovorím, aby bolo vnímané klubov, nemyslím profesionálne kluby, stále to vnímam, v jednotlivom klube, vyberieme si konkrétnu obec, z ktorej trebárs pochádzam, z mesta Dolný Kubín, majú tam 300 malých detí a jedno mužstvo v štvrtej lige, čiže neriešime mužstvo dospelých, ale riešim tých 300 detí, ktoré trénuje trikrát do týždňa, a keby nebolo rodičov, ktorí prispievajú na jednotlivé fungovanie klubov, tak musím povedať, že futbalový klub kategórie žiakov a dorastencov zanikne.
Takisto sa pani Kiššová pýtala, že prečo dva roky musí byť zamestnaný. Samozrejme, musíme nastaviť nejaké pravidlá, lebo, bohužiaľ, Slováci sú veľmi ľudia vynaliezaví a hľadali by riešenia a prechádzali by z jedného zamestnania, účelovo by sme to riešili. Samozrejme, stále doporučujem, že aj tento poukaz je dobrovoľný, tak je to naozaj na vzťahu zamestnávateľ - zamestnanec, ten, ktorý platí, a, samozrejme ten, ktorý vykonáva tú činnosť, musí byť spoločná dohoda. Samozrejme, budem veľmi rád, keď budú všetci zamestnávatelia tak osvietení a finančná situácia im to dovolí, aby mnohým zamestnancom mohli zaplatiť maximálny poukaz vo výške, preplatiť vo výške tých 500 euro s tým, že 275 euro zaplatí zamestnávateľ a tých zvyšných 225 zaplatí zamestnanec. A budem rád, tie peniaze prídu do športového klubu, ktorý vie ich využiť na to, aby trénovali tie deti naozaj vzdelaní, odborní tréneri, ktorí, myslím si, zaručia, aby nám vyrástli, či už to budú hokejisti, futbalisti, alebo nový Volko, verím, že v čo najkratšej dobe.
Otázka, prečo len pre registrované kluby. Zase je tu taká pre mňa nepochopená otázka, lebo ja si myslím, že by to práve mala byť, je to pochopiteľné, že tie kluby no musia byť registrované, však snáď nechceme dneska, aby som, niekto na ulici si povedal, že ja som, sa tvárim, že som športový odborník, doneste mi, rodičia, peniaze, ja vyberiem peniaze a nebudem s nimi vykonávať nejakú činnosť. Práve naopak, preto je to zabezpečené, že tie kluby, ktoré sú registrované v registri športových organizácií, je definované, že vieme, kto je tam konateľom, aká je tam štruktúra trénerov, aké tam majú vzdelanie tí tréneri, a môžem povedať, že aby sa to neminulo účinku, že dneska naozaj, teda ja práve si myslím, že keby tam nebol tento, táto podmienka registrácie tých organizácií, tak si myslím, že by bolo opačne, prečo to tam nie je, tá otázka. Takže ja si myslím, že to je správne, a tak by to malo byť.
Rodičia, ktorí máte malé deti, musím povedať, že viete, ako podporujete svoje deti, koľko stoja krúžky športové. Niekde to sa platí 10 euro mesačne, niekde sa platí až 50-60, niekde aj 100 euro mesačne, takže je to veľká záťaž pre rodičov. A ja si myslím, že práve toto je priestor na to, aby sme tým rodičom pomohli. A hovorím, budem si veľmi priať, aby zamestnávatelia boli osvietení, aby naozaj sa snažili tým, tým, poviem tak, z toho svojho rozpočtu rodičom pomôcť tým, že by im pomohli, aby naozaj tie kluby dostali financie, aby mohli vychovávať deti nie dobrovoľníci, ale aby to boli naozaj tréneri, ktorí sú fundovaní, majú skončené vysokoškolské vzdelanie, majú prax v tom jednotlivom obore, a iba takí môžu nám vychovať deti.
Edko, ešte si dal otázku ohľadne telocviční a či potrebujeme peniaze tam. Ja si myslím, že potrebujeme peniaze po športe všade, niečo sa v minulosti zanedbalo. Samozrejme, prešli kompetencie, či už sú to na obce, alebo vyššie územné celky na jednotlivých školách, v ktorých majú kompetencie telocvične. Samozrejme, ja verím, že každý by si vedel predstaviť nové palubovky, nové koše, nové brány, nové atletické dráhy. Je nejakým postupom, ja som rád, že každý rok naozaj vláda vynaloží dostatok financií na to, aby sme tie športoviská, sa postupne rekonštruovali, postupne sa to pribúda. Ja verím, že v tom treba len, by som povedal, podporu všetkých, nielen koaličných a opozičných, aby sme nevnímali šport ako politický súboj, ale aby sme vnímali šport ako činnosť, ktorá pomôže Slovensku, aby nám tu vyrastala zdravá generácia.
Sami keď sa pozriete na množstvo mladých detí a čo ma mrzí, samozrejme, veľká z nich má nadváhu, tých detí, a musím povedať, že myslím si, že nečaká nás do budúcnosti nič lepšie, a práve naopak, šport by mal byť ten, ktorý by sme sa mali, by som povedal, ktorý by nám mal zaručiť, že bude nám skôr vyrastať zdravá generácia.
Na záver za chvíľu o tri ďalšie body budeme predkladať návrh na vytvorenie Fondu na podporu športu, kde je ďalší velikánsky posun, lebo je to ďalšia, na základe programového vyhlásenia vlády je to inštitút, ktorý nám pomôže, poviem tak, decentralizovať financovanie športu zo strany ministerstva, aby to prešlo na jednotlivé športové subjekty, kde bude mať zastúpenie slovenský olympijský a športový výbor, športové zväzy, paralympijský, zástupca samosprávy, a ja verím, že sa nám podporí, vytvorením tohto fondu a podpory, ktorú, samozrejme, by bolo nevyhnutné prejsť v Národnej rade, aby sme, tento fond bol ďalší zdroj financovania, lebo tak, jak som povedal, od 1. januára 2016 nám platí zákon o športe, ktorý vyriešil časť financovania jednotlivých zväzov, ale, samozrejme, nielen zväzy sú činné na Slovensku v športe, a preto budem veľmi rád, keď tento fond podporíme tiež a vytvorí sa nám nový priestor na to, aby sme mohli financovať športové združenia a jednotlivé organizácie konkrétnych športovcov, ktorí, bohužiaľ, nemôžu dostať peniaze, financie trebárs z jednotlivých asociácií.
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 24.6.2019 11:45 - 11:53 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, spolu s kolegami zo Slovenskej národnej strany s Tiborom Jančulom, Evou Smolíkovou a Tiborom Bernaťákom predkladáme návrh na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov.
Cieľom predloženého návrhu zákona je podpora športu detí a mládeže formou dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pomernej úhrade výdavkov, ktoré jeho zamestnanec vynakladá na pravidelnú športovú činnosť svojho dieťaťa. Takouto formou podpory športu detí a mládeže sa môže dosiahnuť viacero kumulatívnych pozitívnych výsledkov. Predpokladá sa zvýšenie počtu pravidelne športujúcich detí a ekonomicky aktívnych rodičov, ktorí budú viesť svoje deti k športu pod vedením odborne spôsobilého športového odborníka pôsobiaceho u športovej organizácie zapísanej zapísanej v registri právnických osôb v športe v zmysle § 8 ods. 1 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Tieto deti môžu predstavovať aj zatiaľ neobjavené športové talenty, ktoré v budúcnosti môžu reprezentovať Slovenskú republiku.
U detí sa pravidelnou športovou činnosťou vytvárajú návyky k pohybu a zdravému životnému štýlu. Šport prináša rôzne benefity, ako je napríklad prevencia proti obezite, zbavenie sa stresu, trávenie voľného času v kolektíve či dosahovanie individuálnych, alebo kolektívnych športových úspechov. Šport predstavuje dôležitú súčasť psychohygieny našich detí.
Ďalej sa navrhovanou právnou úpravou vytvára nový nástroj na financovanie športovej činnosti zo súkromných zdrojov. Športové organizácie zapísané v registri právnických osôb v športe v zmysle § 8 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov budú mať možnosť zabezpečiť si svoje financovanie aj takouto formou, keďže na 55 % oprávnených výdavkov zamestnanca, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov - ekonomicky aktívneho rodiča športujúceho dieťaťa bude môcť poskytnúť príspevok jeho zamestnávateľ, a to najviac v úhrnnej sume 275 eur za kalendárny rok. To znamená, že v prípade, ak takýto zamestnanec vynaloží na športovú činnosť dieťaťa sumu 500 eur a viac ročne, zamestnávateľ tomuto zamestnancovi na túto športovú činnosť dieťaťa môže prispieť maximálnou sumou 275 eur ročne.
V prípade, ak zamestnanec na športovú činnosť dieťaťa vynaloží menej ako 500 euro ročne, zamestnávateľ zamestnancovi môže prispieť nižšou sumou, ktorá bude predstavovať príslušný príspevok na športovú činnosť dieťaťa v sume 55 % oprávnených výdavkov zamestnanca.
Na pomernú časť sumy príspevku na športovú činnosť dieťaťa v pomere zodpovedajúcom kratšiemu pracovnému času môže zamestnanec zamestnávateľa požiadať a zamestnávateľ tento príspevok môže poskytnúť aj takému zamestnancovi, ktorý má dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, ak jeho pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. Tento nástroj zároveň predstavuje ďalší benefit, ktorý na dobrovoľnej báze môže zamestnávateľ poskytnúť svojmu zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. Motiváciou zamestnávateľa k poskytnutiu tohto príspevku zamestnancovi je jeho oslobodenie od platenia daní a odvodov zamestnancom aj zamestnávateľom. To znamená, že je pre zamestnanca aj zamestnávateľa finančne efektívnejším spôsobom odmeny ako priama finančná odmena, ktorá podlieha plateniu daní a odvodov. Tento príspevok zároveň patrí v plnej výške medzi daňové, tento príspevok zároveň v plnej výške patrí v plnej výške medzi daňové náklady zamestnávateľa. Zamestnancom s nižším disponibilným príjmom toto opatrenie môže umožniť, aby svoje deti vôbec mohli umiestniť na vybrané športy pod vedením odborne spôsobilého športového odborníka.
Dieťa, na ktorého vykonávanie športovej činnosti zamestnanec môže zamestnávateľa požiadať o tento príspevok, musí byť mladšie, ako je 18 rokov, musí mať trvalý pobyt alebo obdobný pobyt na území Slovenskej republiky a musí byť po dobu najmenej 6 mesiacov pred podaním žiadosti o tento príspevok osobou s príslušnosťou k športovej organizácii podľa § 3 písm. k) zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Tieto podmienky sú stanovené v súlade s verejným záujmom v športe podľa zákona č. 440/2015 Z. z. a príslušnými ustanoveniami tohto zákona a majú tiež zabezpečovať pravidelnú športovú činnosť detí mladších ako 18 rokov v registrovaných športových organizáciách podľa tohto zákona. Za dieťa zamestnanca sa na účely poskytovania príspevku na športovú činnosť dieťaťa považujú: vlastné dieťa zamestnanca, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení alebo aj iné dieťa žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti. Príspevok na športovú činnosť dieťaťa si na svoje deti v rozsahu, vo výške a za podmienok ustanovených pre zamestnancov môžu vo svojich daňových výdavkoch uplatniť aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť nepretržite najmenej 24 mesiacov, ak im nebol tento príspevok na športovú činnosť dieťaťa počas roka už poskytnutý ich zamestnávateľom. Navrhuje sa, aby príspevok na športovú činnosť dieťaťa mohol byť poskytnutý aj zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme podľa zákona č. 553/2003 Z. z., a konkrétne štátnym zamestnancom, príslušníkom finančnej správy, príslušníkom Policajného zboru, príslušníkom Slovenskej informačnej služby, príslušníkom Národného bezpečnostného úradu, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, príslušníkom Hasičského a záchranného zboru, príslušníkom Horskej záchrannej služby a profesionálnym vojakom.
Predkladaný návrh zákona má v prípade poskytnutia príspevku na športovú činnosť dieťaťa mierne negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy, očakáva sa mierne zníženie príjmov na dani z príjmov z dôvodu, že príjem zamestnanca z príspevku na športovú činnosť dieťaťa je oslobodený od dane z príjmov a tiež s týmto príspevkom spojené výdavky (náklady) si zamestnávateľ môže zahrnúť do daňových výdavkov. Je možné aj mierne zvýšenie výdavkov na strane štátneho rozpočtu a rozpočtov samospráv z dôvodu, že aj zamestnanci štátnej a verejnej správy môžu svojho zamestnávateľa požiadať o príspevok na športovú činnosť dieťaťa, avšak to iba v prípade, ak im ho ich zamestnávateľ dobrovoľne poskytne.
Na druhej strane má predkladaný návrh zákona pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy, a to v predpokladaných znížených výdavkoch na zdravotnú starostlivosť športujúcich detí v budúcnosti. Predkladaný návrh zákona má pozitívne vplyvy na podnikateľské prostredie - očakáva sa pozitívny vplyv na podnikateľské subjekty, ktorými sú športové organizácie zapísané v registri právnických osôb v športe a sú výlučne oprávnené na vydávanie účtovných dokladov potrebných k splneniu podmienok na poskytnutie príspevku na športovú činnosť.
Predkladaný návrh zákona má pozitívne vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, keďže sa týmto návrhom zákona zavádza možný účelový viazaný príjem rodičov detí, ktorý podporuje výchovu detí k športu a môže zvyšovať aj disponibilný príjem viacdetných rodín. Navrhovanou právnou úpravou môže byť podporené aj zdravé rodinné prostredie a jeho tvorba. Príspevok na športovú činnosť dieťaťa tiež môže predstavovať nástroj, ktorý odstraňuje prekážky, ktorá bránia pracujúcim rodičom dosiahnuť želaný počet detí. Zároveň podpora športu u detí môže zabraňovať prenikaniu nežiaducich závislostí do rodín. Podporou športu detí sa môže zvyšovať aj vzájomná súdržnosť členov rodiny v prípade vykonávania športových aktivít spoločne s rodičmi.
Predkladaný návrh zákona má pozitívne sociálne vplyvy, časť ekonomicky aktívneho obyvateľstva bude môcť využiť príspevok na športovú činnosť dieťaťa a zároveň ekonomicky aktívna časť obyvateľstva s nízkym disponibilným príjmom bude mať väčšiu možnosť, aby ich deti športovali. Tiež sa očakáva zvýšenie počtu športujúcich detí.
Predkladaný návrh zákona nemá vplyvy na životné prostredie, ani vplyvy na informatizáciu spoločnosti a služby verejnej správy pre občana.
Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná. Predpokladaný návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.3.2019 15:01 - 15:02 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Pán Dostál, chcel by som zareagovať na vašu pripomienku ohľadne hrania inej štátnej hymny. Priznám sa, že nevidím žiadny dôvod, prečo by sme mali hrať inú štátnu hymnu na území Slovenska, keď tu neni žiadny trebárs jej oficiálny činiteľ. Vzhľadom k tomu; asi nikdy ste neboli na zápase v Dunajskej Strede a ja by som vám doporučil, aby ste sa zúčastnili jedného zápasu, a veľmi rád s vami pôjdem, keď 9-tisíc fanúšikov Dunajskej Stredy začne spievať hymnu maďarskú. A keď chceme dopustiť to, aby sa oficiálne hrala aj maďarská, len preto, že tam neni oficiálny činiteľ z Maďarska, len preto, že oni sa rozhodli spievať maďarskú alebo hrať maďarskú hymnu, tak si myslím, že môžeme to vyskúšať a neviem, či budete mať z toho dobrý pocit.
Ja si myslím, že nikto neznevažuje iné krajiny tým, že nebudeme hrať ich hymny. Na druhej strane, keď tu príde oficiálny zástupca krajiny, a to je jedno, či to už je športovec, politik, pri kultúrnom predstavení, tak si myslím, že hymna tej krajiny nie je problém, aby sa zahrala, a preto tam to slovíčko bolo "iba", keď sa myslí tým, že tam je oficiálny zástupca niektorej krajiny.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 18:01 - 18:03 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Pán Sopko, mrzí ma, jak ste nejak tú našu pripomienku reagovali tak osobne, voči vám by som si to určite nedovolil, lebo vás považujem za slušného chlapa a vždy vystupujete veľmi kultivovane, a preto aj oceňujem váš kultivovaný prejav. Kolegyňa vám vysvetlila práve, som bol prekvapený, že prečo sa pýtame zrovna na tú firmu Drilling, ktorá bola veľmi nejak medializovaná, že prečo nedostala už k tým svojim 26 mil. euro, ktoré už dostala z verejných a štátnych zdrojov, že prečo sa tak zrazu pýtate, že prečo zrovna tá firma nedostala. Priznám sa, že mňa osobne ani to moc nezaujíma, lebo verím, že tí hodnotitelia, ktorí boli v zložení štyria zástupcovia ministerstva a siedmi, ktorí boli externí experti, ktorí svojím hlasovaním v pomere 9 : 1, lebo jeden sa ospravedlnil a nezúčastnil sa hlasovania, rešpektujem, že rozhodli správne, lebo ich považujem za odborníkov a tí boli zodpovední. A ja verím, že keď sa preukáže, že tí hlasovali nejakým spôsobom proti, by som povedal, správnemu rozhodnutiu, tak verím, že budú do budúcnosti niesť aj zodpovednosť. Ale preto by to, bolo by, bolo asi nevhodné, keby sme pani ministerku obviňovali z toho, že ona je zodpovedná za to, že desiati experti, ktorí hlasovali, sa rozhodli pomerom 9 : 1, že ona je zodpovedná za ich rozhodnutie.
Inak vážim si váš kultivovaný prejav a, samozrejme, s vecami, ktorými ste povedali, s niektorými súhlasím. Ja si myslím, že v tejto sále nie je človek, ktorý by chcel, aby sme z verejných peňazí mrhali, aby to nešlo na tie, do školstva viacej. Sám mám dve malé deti, školopovinné, ktoré mi navštevujú, a viem, ktorý učiteľ je dobrý, ktorý je horší, čo by som rád na tej škole zmenil, ale myslím si, že to nie je len o tých peniazoch, ale možno keď sa vrátime, keď sme my študovali a chodili do školy pred 45 rokmi, tak si myslím, že tie podmienky boli horšie, boli jednoduchšie, ale vyrástli lepší ľudia, ako to vyrastajú z dnešnej mládeže dnes.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 15:45 - 15:47 hod.

Dušan Tittel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Pani ministerka, musím zhodnotiť, že ani po vašej náročnej hodinovej, po vašom hodinovom vystúpení, bohužiaľ, niektorí kolegovia z opozície nepochopili a nestačilo im, takže bude musieť vystúpiť ešte aj druhýkrát, aby ste im zdôvodnili tie teraz, ako aj pred chvíľočkou, zdôvodnili, že nepochopil, prečo hlasovaním 9 : 1 nebola úspešná tá firma, ktorá žiadala, aj keď už dostala v minulosti 26 mil. eur a ešte stále ten výskum nebol ukončený.
Veľmi oceňujem vašu silnú argumentáciu ohľade stimulov, lebo naozaj veľký rozdiel robí niektorým kolegom pochopiť, že je rozdiel, iná fungovanie eurofondov a iné stimulov na Slovensku. A takisto oceňujem od vás návrh vylepšenia systému hodnotenia stimulov do budúcnosti, aj keď si myslím, že ani najlepší možný systém, ktorý by ste navrhli v tomto rozpólizovanom svete a teraz tam o Slovensku, ako je rozdelené, by ten výsledok neuspokojil, keďže tá naša spoločnosť je neuveriteľne polarizovaná.
Oceňujem takisto aj vaše podanie na individuálne zlyhanie jednotlivých členov, že ste podali na orgány činné v trestnom konaní, aby to preverila polícia, lebo si myslím, že je dobré, keď niekto pochybil, aj keď je súčasťou, myslím, že aj menej priamo ministerstva, ale aj či už sú to jednotliví hodnotitelia alebo tá sekcia, ktorá bola zodpovedná za tú kontrolu, aby brali zodpovednosť a, samozrejme, preto vám určite vyjadrím vašu podporu.
Skryt prepis