Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 22:16 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.12.2017 18:38 - 18:40 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predložiť správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2018 a rozpočtový výhľad na roky 2019 a 2020 (tlač 728).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 758 z 13. októbra 2017 pridelil návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2018 a rozpočtový výhľad na roky 2019 a 2020 na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Ako gestorský výbor určil Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2018 a rozpočtový výhľad na roky 2019 a 2020 prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť: Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet uznesením č. 230 z 20. novembra 2017 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci uznesením č. 85 z 27. novembra 2017 s tým, že predpokladané príjmy a výdavky na rok 2018 sú rozpočtované takto: Zdroje celkom 8 512 237 000 eur, výdavky 7 989 682 000 eur.
Výbor ma zároveň poveril predložiť Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2018 a rozpočtový výhľad na roky 2019 a 2020 vo výboroch a návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý tvorí prílohu tejto správy.
Správa výborov bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 87 z 27. novembra 2017.
Ďakujem, pani predsedajúca, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 0:46 - 0:47 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Budaj, ja som dosť osobne sklamaný, že tak vzhliadate k tomu vášmu rétorovi Igorovi Matovičovi, že dokonca, že dokonca sa tak tešíte, že mu musíme sekundovať aj možno niektorými jeho spôsobmi. Hovoríte o kydaní hnoja, o vylievaní špiny, ale ako keby to bolo na nás, že to robíme my a ten váš hlavný rétor, hlavný kydač hnoja je mimo vašej pozornosti. Tak ja tomu nerozumiem.
A potom vrátili ste sa opäť k tým nešťastným platom. Pán Budaj, musím vám špeciálne pripomenúť, že na rozdiel od antisociálnej SaS, ktorá sa k svojej chamtivosti aspoň otvorene prihlásila, že chcela zvýšenie platov o 1 000 eur, vy sa tvárite, že ste ich chceli zmraziť, pritom bolo úplne evidentné z vášho hlasovania o skrátenom legislatívnom konaní, že ste hlasovali tiež rovnako za zvýšenie platov poslancov o 1 000 eur. A nech už hovoríte čokoľvek, túto vinu zo seba nezmažete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 22:16 - 22:18 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, vy si možno myslíte, že týmto vaším naparovaním tu niekoho odstrašíte a že sa vás budeme báť, ale ja vám garantujem, že sa vás báť nebudeme, minimálne ja nie.
Pán Matovič, vy ste povedali, že my nesieme zodpovednosť za smrť opatrovateliek a máme krv na rukách. Ja nebudem taký ako vy, ja neklesnem na túto úroveň, lebo mohol by som povedať o nejakom vašom kolegovi a o smrti niečo, ale neurobím to, to už je naozaj neslušné.
A čo ste vy urobili pre opatrovateľky, čo ste vy ako vládny poslanec urobili pre ľudí starajúcich sa o svojich príbuzných? Nič! Dva roky ste nerobili nič a teraz tu iba dristáte.
Ja vám poviem, čo sme urobili my:
- Zvýšili sme podľa zákona o sociálnych službách príspevok za starostlivosť o ľudí odkázaných v kamenných domoch. Tento príspevok sa výrazne zvyšuje, už to ocenili aj spomínané organizácie, ktoré sa tomu venujú.
- Zvýšili sme a opäť zvýšime príspevok za starostlivosť o ľudí v domácnostiach. O dva roky dosiahne minimálnu mzdu. Vy ste neurobili nič.
A viete, keby by bolo, viete, kedy by bolo viac na toto opatrovateľstvo? Keby ľudia ako vy neokrádali štát na daniach, vtedy by bolo viac peňazí a mohli by sme sa o nich lepšie starať.
A napokon vy, pán Matovič, hovoríte o politickej kultúre, panebože! Panebože! Vy, ktorý svojich kolegov nazývate opicami, psychopatmi a podobne? Nehnevajte sa, to je už fakt úbohé z vašej strany.
A ja sa aj celkom teším, že ste sa vrátili, ja sa teším, lebo vy budete opäť sťahovať preferencie OĽANA dole. Vedia to vaši kolegovia, pozerajú vám poza chrbát na mňa, tušia to, ja sa veľmi teším. Dobre, že ste prišli, aspoň stiahnete opäť čísla dole.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:37 - 21:39 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani Dubačová, pán Vašečka, cítite ten rozdiel? Režisér, dramaturg, aj keď to ironicky poviete, minister propagandy a Goebbels, je to veľký rozdiel. Takže trochu som čakal, že sa ma aspoň v tomto zastanete a že máte zdravý rozum, ale dobre, okej. Aspoň som pochopil tie vaše vyjadrenia takto.
Ale pán Matovič, váš líder, ten zdravý rozum nemá, ak používa tieto slová. Uviedol som príklady z ulice a naozaj to znášať nemienim.
Pán Budaj s pánom Suchánkom, asi si zaslúžite Biele vrany za váš výkon, ak chcete presviedčať, že to isté hlasovanie, za ktoré boli popoťahovaní vládni poslanci kvôli zmrazeniu platov, mimochodom, ja som hlasoval za zmrazenie platov, je vo vašom podaní nejaké iné, že vy ste hlasovali len za skrátené, len proti skrátenému legislatívnemu konaniu. Pritom pred rokom ste hlasovali inak, nebuďte smiešni.
Ešte raz, celý klub OĽANO podporil navýšenie platov politikov o 1 000 eur. Toto je pravda a túto pravdu zo seba nezmyjete.
A, pán Matovič, trvám na tom, ste politická atrapa, škodíte nielen svojej strane, ale aj celému parlamentu. Ste daňový podvodník usvedčený políciou a prokuratúrou. Ste daňový podvodník, ktorý sa zbabelo skrýva za sukňu svojej mamy. A toto sú fakty.
A ja si myslím, že pre celý parlament, ale najmä pre vaše hnutie by bolo najlepšie, keby ste tu neboli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 21:05 - 21:24 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, síce dosť neskoro, ale predsa dovoľte mi vyjadriť sa za poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia.
Ešte predtým sa chcem spýtať, pani Nicholsonová, my sme hrali spolu piškvorky ako novinári? To si neviem predstaviť, aby som s vami piškvorky nikdy nehral. Vy ste nikdy neboli baba do partie. Naopak, mali ste povesť arogantnej novinárky a túto svoju aroganciu, ako dnes ukazujete, ste si preniesli aj do politiky. Ale poďme k veci.
Keďže sa vyjadrujem za poslanecký klub strany SMER - sociálna demokracia, chcem hneď na úvod povedať, aby neboli žiadne pochyby, že strana SMER - sociálna demokracia, resp. jej poslanecký klub, nepodporí návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pretože ho považuje za neodôvodnený, nepodstatný a nekvalifikovaný.
Myslím si, že najlepšie o tomto návrhu vypovedá aj výkon navrhovateľa pána Rajtára, ktorý asi radšej od hanby zmizol ako gáfor v chodbách parlamentu. Keby pokračoval v tomto výkone, asi by ho tento výkon mohol diskvalifikovať aj v politike ako takej, tak preto radšej ušiel, ale to je jeho problém. O jeho výkone najlepšie svedčí aj atmosféra v Denníku N, ktorý asi veľmi nás rád nemá, kde aj v tejto redakcii sa vyjadrili, aký bol pán Rajtár slabý, ale to si musí riešiť strana Sloboda a Solidarita.
Keďže tu už bolo veľa negativizmu počas tejto rozpravy, ja by som si dovolil začať trošku pozitívnejšie, a to o Robertovi Kaliňákovi ako ministrovi vnútra.
Keďže som mal možnosť spolupracovať s ním v rokoch 2006 až 2010, musím povedať, že minister vnútra urobil veľa dobrého pre Slovensko. Len niekoľko príkladov, ktoré už tu boli spomenuté, ale je potrebné ich zopakovať.
Všetci si pamätáme, v akom stave sme prevzali prípravný proces vstupu Slovenska do schengenského priestoru v roku 2006. Hrozilo nám vylúčenie z tohto prístupového procesu. A bol to práve Robert Kaliňák a jeho kolektív, ktorí zvrátili celý proces počas niekoľkých mesiacov, a napokon Slovensko úspešne vstúpilo do Schengenu len vďaka Robertovi Kaliňákovi. Len vďaka nemu a jeho ľuďom môžme teraz všetci slobodne cestovať po Európskej únii a nemusíme v radoch čakať na hraniciach.
Bol som súčasťou procesu, keď Slovensko alebo Slovensku bola zrušená vízová povinnosť so Spojenými štátmi americkými. Aj tento proces mal na starosti Robert Kaliňák a všetci si dobre pamätáme, ako americký prezident George Bush a vtedajší slovenský prezident Ivan Gašparovič oznámili túto radostnú novinu Slovensku, že od 17. novembra 2008 môžeme cestovať bez víz do Spojených štátov.
Rovnako ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka pripravilo aj prelomový zákon o cestnej premávke. Keď som v roku 2006 nastupoval na ministerstvo vnútra, počet obetí na slovenských cestách bol vyšší ako 600, v súčasnosti už je to okolo 250 a k tomu významnou mierou prispel práve spomínaný prelomový zákon. O niekoľko stoviek ľudí sa každý rok vráti šťastne k svojim rodinám, napríklad aj k vianočným stolom, ako to budeme o chvíľu prežívať.
Veľa sa urobilo pod vedením ministra vnútra aj v oblasti korupcie. Opatrenia, ktoré prijalo ministerstvo vnútra, zlepšili postavenie Slovenska v rebríčku Transparenty International, a už ako bolo viackrát spomínané, skupina GRECO pri Rade Európy vyradila Slovensko z monitoringu problémových krajín.
Nechcem už ani hovoriť o tom, že Robert Kaliňák je známy svojím zápalom pre technické vybavenie policajného, hasičského zboru a najmä dobrovoľníckych zborov.
Ale poďme k mimoriadnej schôdzi.
Napriek tomu, že Robert Kaliňák preukázal schopnosti ako minister vnútra, musí čeliť teraz neustále kritike v princípe za jednu jedinú kauzu. Pretože tie ostatné, tak ako boli vyargumentované, sú nedostačujúce.
Chcem na úvod povedať, že kauza Bašternák je naozaj veľký problém. A ja ani na sekundu nemienim túto kauzu spochybňovať. Otázna je ale úloha Roberta Kaliňáka v nej, pretože je tak komplikovaná, že ju niekedy nedokážu vysvetliť ani opoziční politici, nedokážu ju pochopiť ani radoví občania, ako sme videli, nedokážu ju vysvetliť ani organizátori veľkých protikorupčných protestov.
Ak som správne pochopil, pôvodný problém Roberta Kaliňáka spočíval v tom, že sa pozná, že sa pozná s Ladislavom Bašternákom, a preto by mohol ovplyvňovať vyšetrovanie jeho prípadu. Medzitým sa stali ale dve veci. Prvá vec je, že Robert Kaliňák vysvetlil niekoľkokrát, aj na tejto schôdzi, svoj legálny obchodný vzťah s Ladislavom Bašternákom. Ale čo je dôležitejšie, medzitým bolo vznesené obvinenie z trestného činu Ladislavovi Bašternákovi. Takže úplne nerozumiem, prečo ešte pokračujú dôvody na jeho odvolanie v tejto chvíli.
Preto si myslím, že síce je dôležité to, prečo sme sa tu zišli, kvôli čomu sme sa tu zišli, ale ešte dôležitejšie je, kto túto schôdzu zvolal.
Už tu bolo povedané veľa negatívneho na adresu Roberta Kaliňáka, Roberta Fica ako premiéra, koaličných poslancov, ale aj na druhú stranu smerom k opozičným predstaviteľom, predstaviteľom opozície. A ja sa preto sústredím a vyberiem z tých všetkých opozičných poslancov alebo predstaviteľov, ktorých morálny kredit už v minulosti utrpel, len jedného. A som rád, že sedí v tejto sále, a to Igora Matoviča.
Som rád, že je Igor Matovič tu v tejto sále, pretože v piatok sa po mne zháňal. Zháňal sa po mne opäť veľmi necivilizovaným, vulgárnym spôsobom. Hľadal ma ako Goebbelsa SMER-u. Opäť zopakoval tento výraz a chcel mi hľadieť do očí. Tak som rád, že je tu, lebo ja mám rád, keď sa veci riešia po chlapsky a argumentačne.
Najprv vám chcem, Igor Matovič, povedať jednu vec. Naštudujte si dejiny druhej svetovej vojny, aby ste pochopili, kto bol minister propagandy Goebbels, nacistický zločinec, aby ste pochopili, čo svojimi vyjadreniami spôsobujete. Myslel som, že keď už ste raz boli vybučaný a vypískaný touto Národnou radou za túto prezývku, že s tým prestanete. Ale vy nie. Chcem vám teda niečo povedať.
Mám učiteľa angličtiny židovského pôvodu. Je to rešpektovaná osoba v Bratislavskej kaviarni. Uráža ho to. Uráža to jeho. Neurážate len moju rodinu, mňa osobne, ale urážate aj predstaviteľov židovskej obce. A tento rešpektovaný človek povedal peknú myšlienku: "Nikoho nemôžete prezývať Goebbelsom, pretože nikto nie je ako Hitler a nikto nie je ako Goebbels."
A ešte vám chcem povedať, pán Matovič, pozerajte sa mi, prosím vás, do očí, keď ste sa mi chceli pozerať do očí, že minule som zažil veľmi nepríjemnú situáciu. Vy tak rád vyplakávate, že ako sa vám proste niečo stále deje, či už v parlamente, alebo na ulici, slza proste stále vyronená, tak vám chcem niečo povedať. Kráčal som po Vysokých Tatrách so svojou manželkou a so svojím trojročným synom. Pristavil sa pri nás, predpokladám váš priaznivec, a začal mi nadávať do Goebbelsa pred mojím synom... (Reakcia z pléna) A to je super, hej? To je super. To svedčí o vašom charaktere. To je super. Čiže pred mojím trojročným synom a pred mojou manželkou.
Takže mi teraz povedzte, ako ja mám synovi vysvetľovať, že som prirovnávaný k človeku, ktorý zavraždil svoje vlastné deti? Povedzte, ako to mám ja vysvetľovať?! Len, len vďaka vám. Len vďaka vám.
Pretože ja prežijem všetko. Môžme si argumentačne vynadať, vyfackovať sa, ale toto je too much, ako hovoria Angličania. Toto ste fakt prehnali. Ja nie som typ politika, ktorý bude hneď plakať alebo sa vyhrážať trestnými oznámeniami, pretože tieto vaše vyjadrenia sú na hrane zákona. Ja nie som ten typ politika. Ale tu vám hovorím, že sa budem fakt brániť. Toto ste prehnali. Hovorte si, čo chcete, kedy chcete, ale nenazývajte ma, prosím vás, Goebbelsom.
Pán Matovič, ste pre mňa atrapou politika. Ste šašo, ktorý sa aj za búrky usmieva v presvedčení, že ho fotografujú. To ste vy. Toto povedal klasik. Ale čo je horšie... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, poprosím vás, nekomentujete.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ale čo je horšie... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Nekomentujte. Pán poslanec Matovič, prestaňte komentovať rečníka!

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Takže, pán Matovič, ešte raz. Ste atrapou politika a ste šašom, ktorý sa aj za búrky usmieva v presvedčení, že ho fotografujú. Toto povedal klasik a toto presne na vás sedí. To ste vy.
Ale čo je horšie, vy ste daňový podvodník. Vy ste daňový podvodník usvedčený políciou a prokuratúrou.
Čo je ešte zbabelejšie, vy ste daňový podvodník, ktorý sa skrýva za premlčanosť a za sukňu svojej matky. To ste vy, pán Matovič.
Váš trestný čin sa stal. Pán Matovič, váš skutok sa stal. Váš skutok sa stal, pán Matovič. A ja vám ho teraz pripomeniem. Vy ste pred týmto skutkom utiekli z parlamentu, ale ja vám ho pripomeniem.
Pán Matovič, ešte ako podnikateľ ste podľa záverov vyšetrovania klamali štát na daniach. Okrádali ste ho. Pretože ste to robili, tak ste chceli vlastne zničiť alebo skryť účtovníctvo. Urobili ste to naozaj takým tým až mafiánskym spôsobom. Deň pred daňovou kontrolou ste previedli svoju firmu na bieleho koňa pána Vandáka. Pán Vandák je kľúčový svedok v tejto veci. Pán Vandák sa podrobil testu na detektore lži. Pán Vandák sa podrobil testu na detektore lži u toho istého experta, u ktorého ste sa dali otestovať aj vy v prípade kauzy Procházka, tej známej nahrávky. A pán Vandák uspel. Pán Vandák bol pravdovravný. Ale vy, samozrejme, ste odmietli.
Vy ste na tú tlačovú besedu radšej zbabelo poslali asistenta, aby narúšal jeho tlačovú besedu, a nevidím, že by ste sa prihlásili k tejto iniciatíve.
No môžte sa smiať, koľko chcete. Mňa nevyrušíte. Vy, toto vás normálne usvedčuje z toho, že, alebo podporuje tie závery vyšetrovania, že ste daňový podvodník. Robte si, čo chcete. Ja vami pohŕdam rovnako ako vy mnou. Ale je to tak.
Najlepšie vystihuje váš podvodnícky charakter tá story s tou Fabiou. To je proste krásny príklad toho, ako sa klame na daniach. Pán Matovič, ako už priniesli médiá, toto auto ste používali, lepšie povedané, zneužívali na umelé zvyšovanie svojich nákladov, a to v roku 2004. Nevedeli ste však predložiť doklady od týchto nákladov, ako napríklad bločky od pohonných hmôt a podobne. Tvrdili ste, že vám ich nepredložila vaša mama, ktorá jazdila na tom aute. Následne ste svoje tvrdenie poopravili, že vlastne vaša mama len s vami cestovala v tejto Fabii, nič viac.
Za rok, podľa predloženej knihy jázd, ste údajne prejazdili 223-tisíc kilometrov, čo je 600 kilometrov denne. Šesťsto kilometrov denne, každý deň, počas víkendov, počas sviatkov. Koho tým chcete oblbnúť? Koho? Ja prvý si s vami sadnem do akéhokoľvek auta a budem celý rok s vami jazdiť 600 kilometrov. Som pripravený. Poďte, zoberte ma. Budem namiesto vašej matky s vami jazdiť.
Ste klamár, ste daňový podvodník.
Už len čerešničkou na torte je, že podľa oficiálnych údajov technickej kontroly v roku 2014, teda o desať rokov neskôr, počúvajte, vážení, malo rodinné auto Matovičovcov najazdených spolu len 210-tisíc kilometrov. Ak ste pozorne počúvali, tak viete, že bolo to menej, ako podľa oficiálneho daňového priznania vykázal Igor Matovič za jediný rok pred desiatimi rokmi.
Tomu majú veriť ľudia? Tomu má veriť verejnosť? Vy nám chcete nastavovať morálne zrkadlo? Vy? Vy mne chcete nadávať do Goebbelsov?
Pán Matovič, si daňový podvodník. Keď mi vy tykáte, si daňový podvodník, jedinýkrát vám zatykám.
Ako som spomenul, Igor Matovič kvôli tomu, ako sa hovorí, zdrhol z parlamentu. Nie kvôli Andrejovi Dankovi. Andrej Danko je tu stále, je legitímny predseda parlamentu, ale pán Matovič sa vrátil. A viete, prečo sa vrátil? Začal sa báť o svoju pozíciu. Začal sa báť o svoju pozíciu v hnutí OĽANO - NOVA. Pretože keď tu pán Matovič nebol počas tých šiestich mesiacov, hnutiu OĽANO - NOVA sa začalo dariť. Je vyššie o štyri percentá v preferenciách, získalo dvoch županov, je úspešné. A pán Matovič pustil do gatí, že by ho mohli vytlačiť. Pochopil, že to ide bez neho a že to ide aj lepšie. A preto sa zo strachu vrátil a ešte sa vrátil takým tým jeho typickým bezcharakterným spôsobom. Prišiel v piatok, videli ste to divadlo. Neváhal označiť našich poslancov nepriamo za opice.
Medzi nami, pán Matovič, keby mi to moja výchova dovolila a nový rokovací poriadok, tak po vás hodím banán. Ale ja sa neznížim na vašu úroveň. Ja sa neznížim na vašu úroveň. Budete môcť reagovať vo faktickej poznámke.
A všetci vaši kolegovia sa vám to boja povedať, tak ja vám to poviem do očí, nechcú vás tu. Nielen celý parlament kvôli politickej kultúre vás tu nechce, nechcú vás vlastní kolegovia, lebo im kazíte kultúru politiky. (Potlesk.) Vaši kolegovia vás nechcú, vaši kolegovia.
Ako som povedal, pán Matovič sa vrátil preňho taký typickým spôsobom. On odrazu tu kričal a bojoval za zmrazenie platov, predstavte si. Len akosi mu ušlo, že celý jeho klub, celý, do nohy, hlasoval proti zmrazeniu platov, teda za zvýšenie platov politikov o 1 000 eur. Celý klub.
Skúsme interakciu teraz, pán Matovič, čo chcete na to povedať? Že ste hlasovali proti skrátenému legislatívnemu konaniu? Hlasovali ste proti tomu alebo za zmrazenie platov? Ešte raz, hlasovali ste proti zmrazeniu platov alebo len za skrátené legislatívne konanie? (Reakcie z pléna.)
Pán Grendel, pán Budaj, povedzte. Pán Budaj, vaša asistentka povedala, že vy ste osobne hlasovali proti skrátenému legislatívnemu konaniu, na facebooku. Je to tak? Bolo to o tom? Alebo ste si naozaj chceli prilepšiť o 1 000 euro navyše. Pozerajte sa na mňa, interaktívna hra.
Ale viete, prečo sú ticho? Viete, prečo sú ticho? (Reakcie z pléna.) Lebo ja mám dôkaz, že pred rokom bolo to isté hlasovanie o tej istej téme a tiež hlasovali o skrátenom legislatívnom konaní. Hádajte, ako hlasovali, vrátane pána Matoviča. Hádajte. Hlasovali za, samozrejme.
Čiže ešte raz, toto je dôkaz, držím ho v rukách, môžem vám ho ukázať. Celé hnutie OĽANO vrátane pána Matoviča hlasovalo za zvyšovanie platov ústavných činiteľov o 1 000 eur. A on sa tu proste v piatok štylizuje do polohy ochrancu, že on je tu, on je úplne znechutený. Jak je možné, že toto sa stalo v parlamente? A oni priamo za to zahlasovali. To je typická bezcharakternosť pána Matoviča.
A on dobre vie, že urobili chybu. Pretože jeden z poslancov prišiel do poslaneckého salónika celý vystrašený, ako ich Matovič sfúkol za to. Ale v piatok obrovské divadlo s urážkami absolútne všetkých.
Takže aby som ukončil svoje vystúpenie.
Vážený pán Matovič, vážené celé OĽANO, vážená opozícia, upracte si najprv pred vlastným prahom. Keď už máte plné ústa transparentnosti, spravodlivosti, hospodárnosti, tak aspoň nepredvádzajte tieto kúsky, ktoré ste predvádzali a predviedli. Máte toho na rováši dosť aj z minulosti a usvedčuje vás aj hlasovanie o zmrazovaní platov politikov.
A, pán Matovič, ešte raz chcem zopakovať svoju ponuku. Ak chcete mudrovať, moralizovať, prijmite moju výzvu a ja budem s vami rok, rok, celý rok, každý deň cestovať 600 kilometrov denne na aute, až kým to budete, až kým vydržíte. (Reakcia poslanca Matoviča.) Ja som zvedavý. Nemusím to byť Fabia, akékoľvek, ja som zvedavý, koľko vydržíte, pán Matovič, budem ako vaša matka sedieť pri vás ako spolujazdec.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 20:27 - 20:29 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, vy tvrdíte, že nemáte oči červené od nenávisti, ale ja nesúhlasím, ste to presne vy, ktorá máte oči červené od nenávisti a tomu zodpovedá aj váš arogantný a pomerne vulgárny štýl politiky, na ženu až príliš.
Hovoríte o politickej kultúre, hovoríte, uvádzate príklady zo zahraničia, kde teda ministri odstupovali za oveľa jednoduchšie, ľahšie prípady. Je zaujímavé, že ste s takým niečím neprišli počas vlády Ivety Radičovej, keď váš minister Ľubomír Galko nelegálne odpočúval novinárov, kolegov, že ste ho nevyzývali k tomu, aby odstúpil, a on ani sám neodstúpil, musela ho odvolať premiérka Iveta Radičová. Zaujímavé, že vtedy ste o politickej kultúre nehovorili.
Ak som správne pochopil tie príklady vaše, tak ste naznačili, že verejný činiteľ by už mal prijať zodpovednosť aj povedzme za svojich asistentov. Tak vám chcem pripomenúť jeden príklad. Vy ako podpredsedníčka Národnej rady ste nahajrovali alebo najali, ak chcete po slovensky, za asistenta človeka, ktorý ako ekonóm metodicko-pedagogického centra spreneveril peniaze a súkal si ich do vlastného vrecka. Prijali ste ho ako asistenta na údajne potláčanie nelegálnych praktík v školstve. Takého asistenta ste vy prijali. Tak kde je tá vaša zodpovednosť? Len ste ho vyhodili po tom, čo som urobil ja tlačovú besedu, ale nepočul som alebo nevidel som žiadny prejav vašej zodpovednosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:55 - 19:56 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
(Rečník tlieska.) Skvelé, pán Galko! Skvelé! Skvelé divadlo, keby to bolo v mojich rukách, tak vás určite nominujem na Oskara. Že vás hanba nefackuje, konkrétne vás! Hovoriť o čestnosti a slušnosti, že sa nehanbíte!
Klamár, kriminálnik a bezcharakterný človek ste tu vy! Ak chcete nás alebo verejnosť presvedčiť, že vojenská tajná služba odpočúvala novinárov, vašich kolegov, chcela odpočúvať hovorcov opozičnej strany, ešte aj chudáka kamionistu len tak bez vášho príkazu, nebuďte smiešny. Nebuďte smiešny, že by vám toto niekto uveril, že by vám toto, pán Galko, niekto uveril.
Vy ste sa ani nemali stať ministrom obrany a ja pevne verím, že už k žiadnej funkcii s nejakou kompetenciou sa nikdy nedostanete.
A ešte jedna vec. Pokiaľ viem, tak podmienkou prijímania do strany SaS je, že človek nemôže mať eštebácku minulosť. Ale vy ste súčasný eštebák. Pretože ja si neviem predstaviť horšiu eštebácku metódu, ako je nelegálne odpočúvanie ľudí. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:23 - 19:25 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, ja mám tiež určité výhrady k vášmu pôsobeniu.
Po prvé ste sa nepresne vyjadrili pri tajnej voľbe generálneho prokurátora ešte za vlády Ivety Radičovej, že vraj teda na návrh SaS boli lístky značené farbami. Nie je to pravda, boli značené čiarami, vertikálnymi, horizontálnymi, diagonálnymi. My sme to príznačne vtedy nazvali Radičovej kód. Takto to presne bolo.
Ale prečo to spomínam? Lebo všimli ste si, že pán Gábor Grendel povedal, že vy si všímate iba to A, iba to značenie tých lístkov, ale už nie to B, že prečo sme to robili. My sme to robili preto, lebo niektorí poslanci boli korumpovaní určitými závadovými osobami. Chápete to? Poslanci vtedajšej koalície boli korumpovaní a my za to nesieme zodpovednosť?! Ich poslanci boli korumpovaní, ale zodpovední sme my. (Potlesk.)
No a ďalšiu vec, ktorú chcem povedať, tú druhú výhradu, ktorú k vám mám, keďže tu opoziční poslanci sa neustále vyhrážajú rôznymi vecami, ako väzením, a že sme zločinecká banda a podobne. No mám výhradu, že ste, že možno naozaj tá polícia pod vaším vedením konala trochu pomaly, lebo keby konala rýchlejšie, tak daňový podvodník Igor Matovič sa nemusel schovávať za mlčanlivosť a aj pán Galko asi by tu len tak nesedel, keďže odpočúval novinárov, mňa ako hovorcu chcel odpočúvať, svojich podriadených, hádam už len upratovačka na ministerstve obrany nebola odpočúvaná.
Tak možno to sú také tie dve výhrady.
A už poslednú poznámku. Neustále sa tu opakuje ten byt pána premiéra, tak chcem, keďže tu nie je, aspoň povedať, že už to toľkokrát bolo povedané, pán premiér nepoužíva služobný byt zadarmo, platí si svoj apartmán a ešte aj denník SME, ktorý nás naozaj nemá rád, konštatoval, že to bolo všetko v poriadku, v súlade so všetkými pravidlami.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 17:27 - 17:29 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Áno, pán premiér, máte absolútnu pravdu. Strana SaS v minulosti viackrát zneužila a zneuctila ústavu i zákony. Máte pravdu, že predstaviteľ SaS odpočúval nelegálne novinárov, svojich kolegov a chcel odpočúvať aj mňa ako hovorcu politickej strany SMER vtedy v opozícii. Keby toto urobil napríklad Martin Glváč ako minister obrany, tak už musí chodiť po kanáloch.
Po druhé, máte pravdu, že bola to práve strana SaS, ktorá navrhla kontrolu hlasovania tajnej voľby, resp. tajnej voľby pri voľbe generálneho prokurátora.
Máte pravdu, že to bola opäť strana SaS, ktorá navrhla obmedzenie času rozpravy alebo výstupov v rozprave poslancov. A bolo to kvôli tomu, aby zapchala alebo zavrela ústa poslancom strany SMER. Teraz napríklad kritizuje nové rokovacie pravidlá.
Ale, bohužiaľ, resp. chcem vás trošku doplniť, zabudli ste na najväčší hriech strany SaS, ktorým sa spreneverila ústave, a to ten, že strana SaS navrhla tzv. verejnú voľbu namiesto tajnej voľby pri voľbe generálneho prokurátora a tajnú voľbu ako najväčší výdobytok demokracie, resp. revolúcie v roku 1989 zadupala doslova pod zem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:48 - 16:49 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, môžem vám garantovať, že žiadna mimoriadna schôdza na vaše odvolanie sa v parlamente konať nebude. Sú na to dva dôvody.
Prvé je, že my na rozdiel od vašej strany SaS rešpektujeme a ctíme si ústavu, ako je váš slobodný mandát.
Ale hlavne preto, že vy ste sa dnešným svojím výkonom vlastne odvolali sám. Váš absolútne nekvalifikovaný podnet na odvolanie ministra, ako aj veci, ktoré odzneli na vašu adresu a ktoré ste nijakým spôsobom nevyvrátili, hovoria za všetko. Svojím spôsobom mi vás je ľúto.
Skryt prepis