Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.2.2018 o 9:56 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:39 - 14:41 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Galko, nie táto mimoriadna schôdza je potrebná, ale mimoriadna schôdza k vašej osobe po tom, čo v posledných hodinách priniesli slovenské médiá. A ja som si všimol, aj vy to priznávate, že ste sa snažili zmeniť imidž, asi vám poradil nejaký odborník, ale nezmažete zo seba imidž novodobého eštebáckeho netvora. Nové informácie, ktoré vyšli v médiách, tento imidž len potvrdzujú. Monitorovať obyčajných ľudí len kvôli ich názorom na stranu SaS, to je fakt nechutné a perverzné, pán Galko, a za to vy musíte niesť osobnú zodpovednosť.
Viem, už všetci vieme, že ste odpočúvali novinárov, svojich kolegov vrátane sekretárky Zdenky a chceli ste odpočúvať aj mňa ako hovorcu opozičnej strany. Toto už všetko vieme. Ale to, čo sa prevalilo v posledných hodinách, to sme doteraz nevedeli. Viem, spoliehate sa na to, že vaše komando z vojenského obranného spravodajstva vás neprezradí, že ich zbavia viny a budú čušať. Ale ja pevne verím, že to vaše komando, ktoré sa ničím nelíši od komanda Lexovej SIS, bude odsúdené a začne spievať. A spravodlivosť si vás, pán Galko, nájde.
Je mi ľúto, že nová demokratická doba zrodila prvého novodobého eštebáckeho netvora, ako ste vy sám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2018 10:17 - 10:18 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán minister, ja chcem veľmi pekne poďakovať, že ste sa ma zastali, predsa len to má úplne inú váhu, keď sa ma zastane minister vnútra, udržte si to. Neviem, či ste si všimli dve veci.
Prvá vec, zlodej kričí, chyťte zlodeja. Pán Dostál, ktorý flagrantne porušil tiež rokovací poriadok, keďže sa v rozprave nevenoval téme, tak hovorí, že ten zlodej som ja. To je proste pre nich úplne typické, ale dobre. Chcem k tomu povedať, že ja si myslím, že som v parlamente už viackrát ukázal, že ja nemám problém diskutovať, napr. rovnako včera. Nechcel som vás teda zdržiavať, chcel som urobiť iba jeden prejav, tak sa mi, tak sa hlboko ospravedlňujem. Nabudúce to urobím tak, aby ste mohli na mňa reagovať, lebo vy dobre, lebo vy dobre viete, že ja nemám problém s diskusiou.
A potom druhá vec, pán minister, na ktorú vás chcem upozorniť, všimnite si, že politická mŕtvola Poliačik hovorí o politických mŕtvolách. To je neuveriteľné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 8.2.2018 9:56 - 10:05 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážení páni podpredsedovia Národnej rady, kolegovia, kolegyne dovoľte, aby som aj ja zaujal krátke stanovisko k novele Zákonníka práce.
Kolegovia, kolegyne, gro našej ľavicovej politiky netvoria makroekonomické parametre, ale kvalita života jednotlivca. Áno, je pravda, ekonomika láme rekordné čísla, miera nezamestnanosti prudko klesá, pohybuje sa na historických minimách a zamestnanosť stúpa. Ide o vývoj, ktorý pred nás stavia dôležité výzvy. Vážime si každého jedného podnikateľa i živnostníka, pretože oni prinášajú a vytvárajú pracovné miesta, ale pre stranu SMER - sociálna demokracia bol, je a vždy bude na prvom mieste zamestnanec a vzhľadom na priaznivú ekonomickú situáciu v súčasnosti viac ako kedykoľvek predtým aj jeho mzda. V kontexte tejto našej filozofie prichádzame s novelou Zákonníka práce, ktorá má okrem iného zaviesť alebo zvýšiť príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov. Nemyslíme si, že tieto príplatky budú likvidačné pre zamestnávateľov. Je to podobná situácia ako v prípade zvyšovania minimálnej mzdy. Aj vtedy niektorí zamestnávatelia, niektorí pseudoodborníci, pseudoanalytici, odborníci z opozície strašili, že prudké zvyšovanie minimálnej mzdy bude znamenať hromadné prepúšťanie. A čo sa udialo? Napriek prudkému zvyšovaniu minimálnej mzdy prudko klesá nezamestnanosť a prudko stúpa počet nových pracovných miest. A po tejto minimálnej mzde sú príplatky druhým našim významným nástrojom na rast celkových miest. Cez minimálnu mzdu a cez tieto príplatky vytvárame tlak na to, aby ľudom jednoducho rástli platy.
Aj v prípade príplatkov prichádza to isté strašenie. Vraj to zlikviduje viacero firiem. Nesúhlasím. Fakty hovoria jasne. Niektoré z nich už spomenul aj môj kolega Podmanický a ja ich ešte raz zopakujem. Mzdové náklady v priemysle predstavujú len 7 % celkových nákladov. Pomer miezd na HDP v Slovenskej republike je okolo 36 %, pričom zisk až 51 %. Západné krajiny majú presne opačný pomer. Mzdy 49 %, zisk len 36 %. Chcem aj dodať, že v slovenskej, Slovenská republika má najviac nadčasov, nočných a nepretržitých zmien v Európskej únii. Až 23 % v priemysle, pričom priemer v EÚ je len 11 %. Na nočných smenách pracuje až 240-tisíc ľudí. Napriek nášmu jasnému presvedčeniu v tejto otázke sme boli pripravení aj diskutovať. Viete dobre, že sme boli pod paľbou kritiky, že chceme presadiť tieto opatrenia silou, bez akejkoľvek diskusie. Tak sme na túto diskusiu pristúpili. Bola diskusia na úrovni tripartity medzi zamestnávateľmi, odborármi a vládou. A výsledkom tejto diskusie je kompromis. Áno, nikto nebol spokojní, ale dosiahol sa kompromis. Týmto kompromisom sme chceli zabezpečiť konkurencieschopnosť našich firiem v rámci V4, ale aj tak zamestnanci našich firiem budú mať v rámci tohto priestoru najvyššie príplatky a zároveň sme sa, samozrejme, chceli postarať o spoločnosti, ktorých gro výroby je v noci, to sú tí toľko spomínaní pekári, a o spoločnosti s počtom pracovníkov do 20.
Prišiel som aj s vlastným pozmeňujúcim návrhom, ktorý už, ako dobre viete, garantuje tieto príplatky aj pre zamestnancov v štátnom a verejnom sektore minimálne v takej výške ako zamestnancom v súkromnom sektore. Myslím si, že tu sme sa dohodli spolu s niektorými predstaviteľmi opozície. Odmietam teda jednoznačne vaše tvrdenia opoziční kolegovia, že sme poškodili podnikateľov. Opakujem, ekonomike sa darí a je našou prvoradou povinnosťou, aby to ľudia pocítili, a firmy sa aspoň týmto spôsobom podelili o svoje zisky. Kultúra štátu, integrita štátu je založená aj na solidarite a sociálnom zmieri. Dejiny ukázali veľa negatívnych príkladov, keď sa sociálne nožnice roztvorili natoľko, že došlo k oslabeniu štátu, k nepokojom a jeho dezintegrácii.
Uvedomujem si, že si želáte politiku chaosu a občianskej nespokojnosti, a preto tieto opatrenia vnímam ako jasnú odpoveď na tieto vaše snahy. V tomto kontexte chcem zdôrazniť, že okrem tlaku na rast miest nezabúdame ani na riešenie dlhodobej nezamestnanosti. Trochu sa chcem, ale fakt len trochu a krátko vrátiť k tej včerajšej dlhej rozprave. Áno, nezamestnanosť je na historických minimách, ale stále tu máme... (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, poprosím kľud v rokovacej sále. (Reakcia z pléna.) Poprosím vás, poprosím vás, kľud v rokovacej sále, vidíme, že ten rokovací poriadok musí byť upravený vo viacerých častiach.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Pán Poliačik, keď pán Dostál bol mimo témy, čušali ste ako voš pod chrastou a ja hneď pri prvej vete, keď som len povedal, že krátko sa chcem vrátiť, pretože aj k téme nezamestnanosti, lebo je to celková téma, tak tu kričíte. Nekričte! Mali ste byť tu, mali ste tu byť na čas, pán Poliačik, mali ste tu byť načas, prihlásiť sa do rozpravy a diskutovať. (Reakcia z pléna.) No tak ste sa mali pripraviť do rozpravy. (Reakcia z pléna.) Ale vy si zle robíte svoju prácu.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, nediskutujte.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Pán Poliačik, nechajte ma dokončiť môj prejav a buďte slušný, prosím vás. (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Poliačik.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Zbabelý ste vy. Zbabelý ste vy, dobre, dobre.
Takže áno, nezamestnanosť je na historických minimách, ale stále tu máme pomerne početnú skupinu ľudí, ktorí nechcú pracovať alebo nevedia pracovať, pretože nemajú na to potrebnú kvalifikáciu. Spustili sme preto rôzne modely rekvalifikácie ľudí. Mohol by som hovoriť o mnohých, ale najnovší je už veľmi dobre známy. Napríklad ministerstvo práce sa dohodlo so Zväzom automobilového priemyslu, za 17 mil. euro rekvalifikuje 5-tisíc ľudí. Nebudem ich vymenovávať všetkých. Včera sa hovorilo o príplatkoch za dochádzanie za prácou, dokonca za presťahovaním za prácou a podobne.
Dôležitým opatrením môže byť, a tu sa opäť zhodujeme s časťou opozície, exekučná amnestia, ktorá môže uvoľniť pre trh až 40-tisíc ľudí. Prioritou je, a to chcem zdôrazniť a povedať aj populistom zo SME RODINA a Ľudovej strany Naše Slovensko, prioritou je, aby v prvom rade pracovali Slováci a Slovenky. Chceme čo najmenej dovážať cudziu pracovnú silu, ktorá má problém... (Reakcia z pléna.) Aj Maďari, áno, áno... (Povedané so smiechom.) Chceme čo najmenej dovážať, viete dobre, ako som to myslel, samozrejme, aj národnostné menšiny, samozrejme, chceme čo najmenej dovážať cudziu pracovnú silu, ktorá má problém s adaptáciou a integráciou. A preto chcem povedať, že zavádzame, opäť zopakovať, sociálny damping. Pre tých, ktorí nevedia, čo je sociálny damping, vysvetlíme, že zamestnanci, ktorí prídu z tretích krajín, musia pracovať za rovnakých podmienok ako naši zamestnanci, nesmú byť zvýhodňovaní a to je práve je, tá vec, ktorá pomáha tým našim ľudom. Máme strop. Zavádzame strop 30 % pre zamestnancov z tretích krajín z počtu, z celkového počtu zamestnancov vo firmách.
Dámy a páni, slovenská politická scéna je zásadne rozdelená na principiálnom konflikte. Politika, ktorá vychádza v ústrety ľudom, ktorá svojimi sociálnymi opatreniami smeruje k zlepšeniu kvality ich života, naráža na pravicový populizmus. Základné znaky pravicového populizmu sú nesúlad medzi ambíciou šetriť a rozdávať, kritika podpory príchodu nových investícií a tým aj zamestnanosti a ignorácia sociálneho postavenia ľudí a kvality ich života. Som presvedčený, že opatrenia, ktoré dnes schválime a o ktorých dnes hovoríme, sú jasnou odpoveďou pre verejnosť a zároveň návodou, ktorú alternatívu riadenia štátu si má vybrať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.2.2018 18:59 - 19:01 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jána Podmanického, Martina Glváča a Ľubomíra Petráka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony (tlač 780).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 967 z 12. decembra 2017 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet, výboru pre hospodárske záležitosti a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň výbor pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch. Predmetný návrh zákona prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom 3 tejto spoločnej správy vyplýva 14 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k návrhu zákona a v ich uzneseniach uvedených pod bodom 3 tejto správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh zákona v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov schváliť. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 14 v IV. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady pre sociálne veci č. 96 z 30. januára 2018. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku v znení neskorších predpisov.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 18:38 - 18:39 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Číž, vy ste začali svoje vystúpenie vyhlásením, že už ľutujete, že ste sa prihlásili do rozpravy. A priznám sa, že ja som sa vám tiež trochu čudoval, lebo postaviť sa celej tejto spŕške demagógie, populizmu, najmä zo strany predstaviteľov Ľudová strana Naše Slovensko a SME RODINA, to chce silný žalúdok. Napriek tomu, že zo zákona, o ktorom sa tu teraz bavíme, je úplne evidentné, že jeho prioritou a cieľom je zamestnávať predovšetkým Slovákov a Slovenky a urobiť konečne niečo s tým neskutočným množstvom voľných pracovných pozícií. A už sa môžme baviť o tom spôsobe, ako to dosiahnuť, tak napriek tomu oni budú stále tu spievať tú svoju stále tú istú pesničku, že je to o zamestnávaní cudzincov. Napriek tomu, že tam máme zákaz sociálneho dampingu, že sú tam kvóty na zamestnávanie cudzincov, napriek tomu, že sme už tisíckrát povedali, že len 8-tisíc ľudí pracuje na Slovensku z krajín mimo EÚ, napriek tomu to budú tvrdiť a oni vedia, prečo to robia.
No a požadovať od nich nejaké systémové riešenia, nebuďte smiešny, veď už na dnešnej schôdzi ich predseda pán Kotleba povedal, že oni tu nie sú na riešenia. Riešenia musí mať v rukách vláda, oni nie, oni sú opozícia, oni so žiadnymi riešeniami prichádzať nemusia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 18:06 - 18:08 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, my pochádzame každý z absolútne opačných politických táborov, ale napriek tomu tentokrát vám chcem poďakovať po tej celej spŕške populistických, demagogických a pomerne lacných príspevkov väčšiny predstaviteľov opozície za vecný príspevok predovšetkým v oblasti zamestnávania cudzincov. Aj vy ste si všimli, že prioritou, absolútnou prioritou tejto novely zákona je zamestnávanie Slovákov a Sloveniek a na tom chcem aj ja trvať, vyplýva to aj z opatrení v tomto zákone. Je mi ľúto, že tieto naše opatrenia na zamestnávanie Slovákov a Sloveniek nepodporíte. Vy jediný ste zatiaľ spomenuli, ako by ste to možno riešili vy. Boli to také tie klasické už pravicové mantry, že zvyšovať, teda zvyšovať konkurencieschopnosť, znižovať byrokraciu v podnikateľskom prostredí, ale hlavne ste opäť spomenuli znižovanie daní a odvodov. A ja neviem, či budete mať na to odvahu, ja sa chcem v rámci svojej faktickej poznámky spýtať a vyzvať vás, že keby ste teda boli vo vláde, ktoré dane, ktoré odvody a o koľko percent by ste znížili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 17:43 - 17:44 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Áno, pani poslankyňa, veľmi rád pripomínam, že nezamestnanosť na Slovensku počas vlády Roberta Fica klesla na historické minimá, a veľmi rád pripomínam, že zamestnanosť stúpla na historické maximá, že tu máme 70-tisíc voľných pracovných miest a teraz sa už musíme baviť iba o tom, ako ich obsadiť. A o tom je aj táto novela zákona, ku ktorej ste sa prakticky vôbec nevyjadrili. Ale vy zo strany SaS, vy ste úžasní, vy sa tvárite, ako keby ste tu neboli, ako keby ste neboli súčasťou vlády. Kto sľuboval Slovensku Singapur? Kto? Strana SMER – sociálna demokracia alebo váš minister hospodárstva? Čo z toho bolo? Tak ani nie predmestie Singapuru. Mali ste ministra práce. Čo urobil on v oblasti zamestnávania a zamestnanosti? Nič. Liberálny Zákonník práce, ktorý len sťažil podmienky zamestnancov. A vy sa tvárite, že nič, a ešte aj v tomto príspevku vašom, rovnako ako v príspevkoch ostatných opozičných politikov som nepočul ani jedno, ani jedno jediné systémové riešenie. Nič, len proste bláboly, len bláboly.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 17:00 - 17:01 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajniak, bohužiaľ, napriek tomu, že to považujete za invektívy, musím zopakovať to, čo som povedal vo svojej prvej reakcii na vaše prvé vystúpenie v rozprave. Klamete a zavádzate a ste populista a ešte si v tom aj hoviete. Je úplne evidentné, že náš zákon sťažuje a nie uľahčuje príchod cudzincov na Slovensko a vy ste si účelovo vybrali vetu z dôvodovej správy, len aby ste opäť mohli populisticky takto argumentovať. Ešte predtým ste čítali inú vetu, kde bolo napísané "uľahčuje v niektorých odvetviach" a už aj pán kolega z opozície Beblavý vám vysvetlil, že sa to týka regiónov s nízkou nezamestnanosťou, kde je nedostatok pracovnej sily v určitých odvetviach. A už sme vám všetci povedali, že ide o 8-tisíc ľudí, ktorí pracujú na Slovensku a pochádzajú z tzv. tretích krajín mimo EÚ. Takže kto tu klame, my alebo vy? Vy pán Krajniak, vy. Vy ste populista a hovorím, ešte si v tom aj hoviete a dobre to viete, lebo ste inteligentný človek. Ale ja mám asi iný algoritmus myslenia ako pán Kotleba, tak vy si budete dvaja rozumieť oveľa lepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 16:09 - 16:11 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán kolega Beblavý, ale aj ostatní kolegovia, ja som v princípe rád, že tu dnes diskutujeme. Nediskutujeme o vysokej nezamestnanosti na Slovensku, ale skôr o tom, ako obsadiť tie tisíce voľných pracovných miest, ktoré existujú. To je taký podľa mňa pre všetkých pozitívny posun.
Som rád, pán Beblavý, že aspoň vy ste uviedli na pravú mieru, ako je to s tým zamestnávaním cudzincov, že sú zamestnávaní predovšetkým na západnom Slovensku v okresoch s nízkou nezamestnanosťou a že naozaj tí cudzinci z tzv. tretích krajín mimo EÚ, lebo nepredpokladám, že by niekto tu vyčítal iným občanom EÚ, že by sa chceli zamestnať na Slovensku, je len 8-tisíc. To len na margo toto populizmu zo strany SME RODINA.
Ale napriek tomu mi nedá povedať niekoľko vecí k tomu, čo ste povedali vy, že vláda za tie roky, mimochodom 10 rokov, nie 12 rokov, pán Beblavý, ale to je len taká drobnosť, pohla s niektorými vecami v oblasti nezamestnanosti. Veď v princípe klesá nezamestnanosť ako taká aj vďaka opatreniam vlády. Klesá aj počet a výrazne klesá počet dlhodobo nezamestnaných. Tak nehovorte, že sme neurobili nič. Nie je to proste pravda. A keď sme už pri tom, tak ja sa tiež musím vás opýtať, vy ste už boli vo vláde, boli ste štátny tajomník na ministerstve práce, čo ste urobili vy. Nič. Ale možno je to tak, ako povedal pán Kotleba, že keď ste v opozícii, vy nemusíte prinášať riešenia, však načo, hej? Vy stačí, že budete kritizovať a nič iné nepoviete. Nechápem potom, ako chcete súťažiť programom v nejakej politickej súťaži, pretože ani od vás som sa v tomto príspevku nedozvedel, ako by ste tie veci, ktoré ste pomenovali, riešili.
A neverím vám ani tú pózu toho netradičného politika, ktorú ste tu teraz dali, to skôr už uverím pánovi Mazurekovi, že Jaguar umiestni v Stropkove a vybaví platy pre ľudí za dvetisíc eur, a to už je čo povedať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 15:17 - 15:19 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Krajniak, klamete a zavádzate. Opakujem, klamete a zavádzate a ešte to aj dobre viete, že je to tak. Ste populista a začali ste si v tom pomerne dobre hovieť. Ak hovoríte, že vláda uľahčuje, uľahčuje cudzincom zamestnávanie na Slovensku, klamete a zavádzate. Je to presne naopak. Už ako aj spomenul kolega Petrák, zaviedli sme zákaz sociálneho dampingu. To znamená, že ak tu niekto príde zo zahraničia, musí mať rovnaké pracovné podmienky vrátane platu ako Slovák. To znamená, že týmto pomáhame našim ľuďom, Slovákom.
Áno, zavádzame 30-percentný strop na zamestnávanie cudzincov z celkového počtu zamestnancov v každej firme. Vy prichádzate s prevratnými dvadsiatimi percentami. Vy ste lepší v tomto. Naozaj, úžasné, prevratná, prevratná zmena! A keď už zamestnávame občanov z tretích krajín, zjednodušujeme to len vo vybraných profesiách, kde je naozaj nedostatok tejto sily. Tam, kde je to potrebné. Pretože, už ako som povedal vo svojom predchádzajúcom príspevku, tak nechajme padnúť radšej celú firmu a potom proste zastavme celú ekonomiku, pretože jednoducho nie je dosť pracovnej sily.
A ešte jeden údaj za všetky. Povedali ste občanom, koľko cudzincov pracuje na Slovensku z tretích krajín? Koľko je tzv. tretiakov? Osemtisíc, pán Krajniak. Naopak, vláda sa snaží o to, aby sme zamestnávali Slovákov a Slovenky. Ešte stále napriek historicky nízkej nezamestnanosti tu máme pomerne veľkú skupinu ľudí, ktorí sa buď nevedia, alebo nechcú zamestnať. Robíme rekvalifikácie, chceme urobiť sociálne podniky, ktoré im zaručia nové pracovné návyky a podobne. Klamete a zavádzate! Ste populista.
Skryt prepis