Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

12.10.2017 o 14:20 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

12.10.2017 14:20 - 14:24 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pán Suchánek, viete, Biela vrana je skvelá vec. Ukázalo sa, že ste dostali Bielu vranu za informácie ohľadne CT-čka v Piešťanoch, a na konci dňa sme zistili, že ste to boli vy, ktorý to CT-čko chcel kúpiť. Toto je presne o vás. Kážete, kážete od rána do večera vodu a pijete to najkvalitnejšie víno, aké existuje. Tak toto teda by som nechcel v živote zažiť! Že dostanem ocenenie Biela vrana a potom vám ho zoberú? Nehnevajte sa, toto by som v živote nechcel zažiť. (Povedané so smiechom.)
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

12.10.2017 14:20 - 14:22 hod.

Robert Fico
Ja mám pocit, že mám povinnosť odpovedať na otázku, ktorú pán Suchánek postavil. Môžem ešte chvíľku? Lebo on povedal, že chce, aby som odpovedal. Hej? (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

12.10.2017 14:18 - 14:19 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Vy ste presne, pani poslankyňa, ako pán Sulík. Na jednej strane, keď si pozerám jeho vyjadrenia na Facebooku, hovorí, že náš boj proti dvojitej kvalite potravín je nezmyselný, a potom sadne do súkromného lietadla a ide sa najesť na večeru do Salzburgu. To ste vy. To ste presne vy. A nehovorte o tom, že to bolo tak ďaleko. Bavíme sa o 9 rokoch späť, o 10 rokoch späť. Kde ste boli všetci?! Dnes ste všetci veľkí hrdinovia, majstri sveta, všetci kritizujete. Kde ste boli, keď pravica v roku 2006 odovzdala Slovenské elektrárne talianskej spoločnosti prakticky za korunu, za korunu?! Kde ste boli?!
My sme urobili všetko pre to, aby sme získali naspäť Transpetrol, získali sme ho. Zastavili sme pred definitívnou privatizáciou bratislavské letisko. Získali sme matku SPP naspäť do vlastníctva štátu. Urobili sme všetko pre to, aby sa naspäť vrátila vodná elektráreň, perla slovenskej energetiky. Zvláštne, že vám to nevadí, že vaši priatelia pravicoví takto odovzdali perlu slovenskej energetiky talianskej spoločnosti na 30 rokov prakticky zadarmo. To vám nevadí. O tomto jednoducho nikto z vás nechce hovoriť. Ale o tomto je celý problém.
Myslím si, že minister hospodárstva Peter Žiga urobil kus perfektnej roboty. Po prvé. Vrátil naspäť do vlastníctva štátu Gabčíkovo, vodnú elektráreň, treba zablahoželať. Po druhé. Urobil všetky kroky, ktoré bolo treba urobiť, aby sa znížila odmena. Ja som tiež tú odmenu považoval za absolútne neprimeranú a vyvodil personálnu zodpovednosť. Čo ste vy podobné urobili? Kedy ste to urobili takéto niečo? Pamätáme sa na platinové sitká za vašej vlády? Pamätáme si vlaky za vašej vlády? Pamätáme si iné veci, keď vaša politická strana bola súčasťou vládnej koalície?
Prosím, prosím, veľmi vás prosím, pozrite sa naspäť na pôsobenie vašej strany, pokiaľ ide o účasť vo vláde, a potom sa my dvaja môžme rozprávať. Ale vy nemáte právo povedať absolútne nič. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

12.10.2017 14:09 - 14:09 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku, pani poslankyňa. Najmä si uvedomme, že tak ako nás možno traumatizovali amnestie z času vlády pána Mečiara v politickej oblasti, tak nás nepochybne traumatizovalo to, čo bolo urobené so Slovenskými elektrárňami. Prosím, nezabúdajme, nezabúdajme na podstatu veci.
Podstata veci spočíva v tom, že pred nástupom našej prvej vlády v roku 2006, krátko predtým druhá vláda Mikuláša Dzurindu sprivatizovala Slovenské elektrárne za šokujúcich podmienok. Predovšetkým pravica odovzdala talianskemu partnerovi 66 % akcií Slovenských elektrární, 34 % zostalo štátu, a naviac okrem toho ako bonus, ako cukríček dala k dispozícii talianskej spoločnosti Enel do prenájmu na dlhé roky Gabčíkovo. Hovorím teraz o vodnej elektrárni, najväčšej vodnej elektrárni, ktorú máme. Prakticky každá desiata žiarovka na Slovensku svieti vďaka Gabčíkovu. Je to 10 % výroby elektrickej energie. Doslova a dopísmena ako cukríček pravica dala túto elektráreň talianskej spoločnosti s obrovskými ziskami, s obrovskými možnosťami. Ja teraz sa nebudem zaoberať výškou advokátskej odmeny.
Vážená pani poslankyňa, chcem sa vás spýtať, kde ste boli vtedy, keď takto šokujúco pravicová vláda odovzdala najcennejší majetok tohto štátu talianskej spoločnosti Enel. Kde ste vtedy boli? Dnes ste všetci múdri jak Šalamúnove gate. Kde ste boli vtedy? Prečo ste neorganizovali mítingy, zhromaždenia, prečo ste vtedy nekričali, toto je zrada na národe, pretože ste odovzdali najcennejší majetok, ktorý Slovensko malo, nejakej talianskej spoločnosti, ktorá tak dnes bačuje, ako bačuje. Okrem iného viete, že už talianska spoločnosť sa postupne zbavuje svojho vlastníctva v tejto firme a posúva ho do iných zahraničných spoločností.
Ja môžem v tomto duchu len oceniť to, čo urobil minister Peter Žiga. V tom čase nebol minister hospodárstva, v tom čase bol minister životného prostredia a urobil kroky – právne čisté –, ktoré zabezpečili, že sme jednoducho dokázali presvedčiť všetky relevantné inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, že táto zmluva bola od samého začiatku neplatná, neplatná. A my sme získali naspäť do vlastníctva štátu majetok za 800 mil. eur. Prosím, uvedomme si to. 800 mil. eur je naspäť u nás doma, máme to absolútne pod kontrolou a je to výsledok veľmi precíznej práce, ktorá bola vtedy urobená na ministerstve životného prostredia.
Chcem teda povedať, že podporujem kroky, ktoré dnes robí minister hospodárstva, Gabčíkovo je naspäť, ale nebudem rešpektovať toto pokrytectvo, ktoré tu vystrájate od rána do večera typu, že odmena. Dobre, veď sa o tom bavme, bol jasný pokyn. Odmena, ktorá bola pôvodne stanovená, bola vysoká, bola nechutná. A bol jasný pokyn pre ministra životného..., hospodárstva v tomto prípade Petra Žigu: „Pracuj na tom, aby to išlo dole! Vyvoď personálnu zodpovednosť.“ Všetko sa udialo. Fakt je ten, že sme dokázali urobiť významné zmeny, ale čo si ja najviac vážim na tomto všetkom, je to, že dnes vodná elektráreň Gabčíkovo je v rukách Slovenskej republiky. O tomto to je. O ničom inom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

12.10.2017 14:07 - 14:18 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ďakujem pekne za otázku. Toto je pre nás vážny politický problém. Ja si myslím, že ľudia nevnímajú dvojakú kvalitu potravín cez prizmu toho, že niekde je viacej mäsa alebo menej mäsa, ale cez to, že nás dávajú do akejsi druhej kategórie.
Uvediem jeden príklad, a to je najnovšie porovnávanie výrobkov, ktoré sme urobili, a išlo o 22 alebo 23 produktov, ktoré sme porovnávali s Rakúskom, a zistili sme, že v polovičke týchto výrobkov je rozdielna kvalita, rozdielny obsah, rozdielna váha, ale, bohužiaľ, buď tá istá cena, alebo dokonca cena vyššia na Slovensku ako v Rakúsku.
Uvediem jeden príklad a to je šunka od jednej spoločnosti, ktorá v rovnakom obale s rovnakým názvom je predávaná v Kittsee alebo v Hainburgu, alebo v niektorom z rakúskych miest a rovnako je predávaná aj na Slovensku, zistili sme, že je rozdiel, pokiaľ ide o objem mäsa, 10 % (zaznievanie gongu) a okrem toho je trojnásobne vyšší objem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, telefonuje sa mimo sály, pán poslanec...
Pán poslanec Vážny! Ďakujem.

Fico, Robert, predseda vlády SR
... okrem toho je trojnásobne vyšší objem soli v slovenskom výrobku alebo na slovenskom trhu, čo nemôžeme v žiadnom prípade akceptovať. Preto som privítal a prevzal patronát nad celou V4, pretože V4 požiadala Slovensko, aby bola lídrom v tejto téme, a zajtra sa koná v Bratislave významný európsky samit. Pozvali sme všetkých. Pozvali sme predstaviteľov Európskej komisie, prídu príslušní komisári. Pozvali sme predstaviteľov spotrebiteľských organizácií, nadnárodných spoločností, rôznych kontrolných organizácií, ktoré majú čo povedať do tejto témy.
A čo očakávame? Očakávame možno minimálne dve veci. Najmä očakávam, že komisárka Jourová, mimochodom, z Českej republiky, čo je dobre, hoci pani komisárka nezastupuje Českú republiku, zastupuje Komisiu, ale má pochopenie pre tento problém, by mala oznámiť, že existujú nové spôsoby výkladu existujúcich právnych predpisov, ktoré nám umožnia prísnejšie zakročovať voči firmám, ktoré sa takto správajú.
Po druhé očakávam, že bude dohodnutá spoločná metodológia pri porovnávaní výrobkov, lebo Európska komisia má osobitné pracovisko, myslím, že v Miláne, kde tieto výrobky môže porovnávať, a hovoriť, že či to tak je, alebo to tak nie je.
Myslím si, že sme dosiahli veľký úspech v tom, že táto téma začala reálne existovať. Ja si pamätám, pred pár mesiacmi ako predstavitelia veľkých štátov tak mávali rukou, že čo to tu tárate, to sú nejaké nezmysly. A zrazu v správe, ktorú predniesol v Európskom parlamente Jean-Claude Juncker, o stave Únie, hovorí o tom, že nemôže akceptovať, aby boli nejaké rozdiely medzi spotrebiteľmi. Hovorili o rybích prstoch na Slovensku, hovorili o kakae, kakao, myslím, spomínali nejaké kakaové výrobky Českej republike. To isté urobil francúzsky prezident Macron, keď hovoril, že toto je téma, na ktorú musí Európska únia dostatočne zareagovať.
Ja verím, že to, čo zajtra bude povedané v Bratislave, významným spôsobom ovplyvní správanie sa nadnárodných spoločností, a oni už menia správanie. Sú firmy, ktoré začínajú meniť obaly. Čiže ak dnes niekto kupuje niečo, v čom je menej povedzme mäsa alebo nejakých iných kvalitných vecí, tak už vie, že to tam nie je. Rovnako sú firmy, ktoré hovoria, že budú používať rovnaké recepty bez ohľadu na to, či ide o západ alebo východ Európy. Ak to tak nebude, pani poslankyňa, a budeme naďalej cítiť, že Európska únia tento problém podceňuje, tak máme dve možnosti, ktoré budeme s plnou vážnosťou podporovať.
Prvá možnosť je, že budeme limitovať verejné stravovanie na Slovensku tým spôsobom, že budeme uprednostňovať domáce slovenské produkty. Samozrejme, to môže vyvolať konflikt aj s Európskou komisiou, ale stojí to za to. Musia jednoducho vedieť, že budeme dávať do verejného stravovania veci, ktoré my považujeme za bezpečné a zdravé.
A po druhé je to téma tzv. občianskej iniciatívy, môžeme, a to nie je iba Slovensko, je to 9 alebo 10 krajín, ktoré dohromady môžu vyzberať viac ako milión podpisov, a to by znamenalo, že v takomto prípade sa musí Európska komisia zaoberať novou legislatívou, ktorá by takéto praktiky zastavila.
Posledná veta, vidím, že už mi skončil časový limit, je, že túto tému sme nepodcenili, otvorili sme ju a dosiahli sme reálne výsledky. Myslím si, že o tomto tiež svedčí, že Slovensko je krajina, ktorá vie zohrávať, napriek tomu, že sme malí a nie sme ekonomicky tak silní, ale vieme zohrávať v Európskej politike dôležitú úlohu.
Ďakujem za otázku. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 12.10.2017 14:07 - 14:18 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov, ktorí sú poverení ich zastupovaním.
Na dnešnom rokovaní je neprítomný minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a zastupuje ho podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Rovnako je neprítomný minister zdravotníctva, zastupuje ho podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Otázky nie sú na podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka ani na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera a na podpredsedníčku vlády a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú.
Ďakujem pekne. Som pripravený odpovedať na otázky v stanovenom časovom termíne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 15:32 - 15:37 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážené dámy a páni, dovoľte mi predtým, ako zaujmem stanovisko vlády Slovenskej republiky, ktorá sa návrhom na vyslovenie nedôvery zaoberala na svojom rokovaní včera, povedal dve alebo tri osobné poznámky, ktoré sa týkajú vystúpenia pani navrhovateľky.
Či viete, alebo neviete, ja som sa v živote pomerne dlhé roky zaoberal trestným právom a napísal som niekoľko prác o trestnom čine znásilnenia. Ja som však nikdy v živote nevidel také znásilnenie slova korupcia ako vo vystúpení pani Blahovej. Vy s tým šermujete jak pán Sulík, keď otváral tým mečom šampanské a si dorezal celú ruku, a bez akéhokoľvek argumentu tu sypete na ministra práce obvinenia z korupcie, pričom ste nepovedali jeden jediný dôkaz, jeden jediný argument. Viete, pre vás je korupcia už aj to, keď dám myši do pasce väčší kus syra, ako sa patrí. Prosím, prestaňte s tým, pretože je to trápne a je to smiešne. Ak niečo máte, tak to povedzte (potlesk), ale nerobte takéto obvinenia.
Vážené dámy a páni, ako som vás informoval, vláda Slovenskej republiky sa zaoberala týmto návrhom na vyslovenie nedôvery v stredu na svojom rokovaní a prijala k tomuto návrhu uznesenie, ktorým vyjadruje nesúhlas s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi. Najmä musím zopakovať, že k téme Čistý deň sa tu už konala schôdza Národnej rady, kde padli všetky argumenty aj neargumenty. Schôdza skončila tak, že nedôvera ministrovi práce nebola vyslovená. Naopak, získal nadpolovičný počet hlasov, čo len potvrdilo, že má plnú dôveru Národnej rady Slovenskej republiky. Odvtedy sa nič nestalo. Práve naopak. Minister urobil množstvo krokov, pokiaľ išlo napríklad o spoluprácu s políciou, rozhodol potom o odňatí akreditácie tomuto zariadeniu. Ale pri vás, pri opozícii to je jedno. Máš čapicu, nemáš čapicu, po papuli musíš dostať. Preto chcem poďakovať pánovi ministrovi za všetky kroky, ktoré v tomto duchu urobil, a z tohto dôvodu musím považovať túto schôdzu za absolútne účelovú a za pokus zneužívať inštitút vyslovovania nedôvery na politické ciele.
Vážené dámy a páni, chcem pripomenúť, že minister práce Ján Richter je najúspešnejší minister, akého sme kedy mali. Zoberme si výsledky, ktoré dosahujeme v oblasti nezamestnanosti, ako aj v ďalších aspektoch, za ktoré tento rezort zodpovedá. Nevidím preto žiadny dôvod, pretože vidím, že pani navrhovateľka nabila poriadne, aby sme boli súčasťou tejto špiny, ktorá sa bude teraz valiť tak na ministra, ako aj na všetkých ostatných. Môžme to urobiť len vo vzťahu, len vo vzťahu k poslancom za stranu SMER –– sociálna demokracia, ak sa pridajú ďalší, budem veľmi rád. Odporúčam vám tejto schôdze sa nezúčastňovať, pretože je to o ničom. Jediným cieľom je robiť zle, obviňovať bez akýchkoľvek dôkazov. My, samozrejme, rešpektujeme právo opozície na to, aby táto schôdza bola. Aj preto bola otvorená, máte právo predniesť svoje návrhy, môžte diskutovať a poslanci za SMER sa určite zúčastnia aj záverečného hlasovania.
Chcem sa osobne obrátiť aj na pána ministra a povedať mu: Pán minister, ty si človek, ktorý toho v živote veľa dokázal. Prosím, selektuj, čo budeš počúvať a čo nebudeš počúvať a na čo budeš odpovedať a na čo nebudeš odpovedať. A selektuj aj ľudí, ktorí sa budú k tebe prihovárať. Ja len dúfam, že keď bude sa k tebe prihovárať pán Kollár, že nebudeš tu sedieť a nebudeš naňho reagovať alebo podobným, ktorí v tomto parlamente šíria rôzne typy morálky.
Dámy a páni, táto schôdza je zneužitím práva, ktoré je garantované v Ústave Slovenskej republiky, a preto opakovane prosím poslancov za SMER, aby sa rozhodli, ale vláda Slovenskej republiky nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 14:13 - 14:23 hod.

Robert Fico
Pán poslanec, ďakujem pekne. Ja som bol veľmi rád, že táto téma rezonuje a ona musí rezonovať a musíme pripraviť verejnosť na odpovede na otázky, ktoré jadro alebo hlbšia integrácia so sebou prinesie.
Jediné, čo vás chcem poprosiť, nesmieme sa báť. Môžme sa zľaknúť, ako hovorí jeden klasik, ale nesmieme sa tejto témy v žiadnom prípade báť.
V každom prípade ďakujem za záujem o túto tému. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 14:13 - 14:18 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Bolo to piate spoločné rokovanie, ktoré potvrdzuje, kde sa nachádzame. Zopakoval by som tri hodnoty, ktoré nás mimoriadne spájajú:
A to je predovšetkým hodnota, že máme rovnaký názor na demokraciu a ľudské práva. Nezoberme si alebo nenechajme si zobrať to, že dnes je Slovensko vnímané ako krajina ako jedna z najdemokratickejších v európskom prostredí. Toto je moja tretia vláda, ako tu sedíte, poslanci, nikto nemôžte povedať, že by niekto z nás niekedy siahol na hodnoty demokracie a ľudských práv.
Druhá spoločná hodnota, ktorá nás spája, je hodnota, že chceme byť plnoprávnymi a dôstojnými členmi Európskeho spoločenstva. Napriek tomu, že Česká republika má v podstate nižšie percento ľudí, ktorí sú proeurópsky orientovaní, ale si uvedomujú, že členstvo v Únii je pre nich mimoriadne prospešné.
Tretia spoločná hodnota je, že Česká republika a Slovensko sú krajiny, ktoré rešpektujú sociálny model trhového hospodárstva a v tomto duchu sa k tomuto modelu aj staviame a správame a tvrdíme, že ak sa ekonomikám darí a dnes je Česká republika a Slovenská republika partia krajín, ktoré patria medzi najúspešnejšie, je našou povinnosťou tieto výsledky pretavovať do lepšieho života ľudí.
V tomto duchu ako dve úspešné krajiny sme sa stretli a začali sme hovoriť o tom, kde všade je priestor ešte na väčšiu spoluprácu, pretože naše ministerstvá majú štruktúrovaný dialóg, bavia sa. Žiadne dve krajiny pravdepodobne v Európe nemajú toľko kontaktov a toľko možností, ako to je v prípade Slovenska a Českej republiky. A niekedy sú to drobnosti a niekedy sú to obrovské veci.
Až, ako som aj uviedol na tlačovej konferencii, ma mrazilo, keď som počul vyjadrenia ministrov zdravotníctva, ktorí skonštatovali, že našli spoluprácu pri transplantácii pľúc. Otvárame spoločný trh, teda nebude to iba 10-miliónová Česká republika a 5-miliónové Slovensko, ale už to bude 15-miliónová územná časť, kde tie možnosti získania darcov sú podstatne lepšie, ako to je v prípade samostatných krajín, a súčasne spojíme odborné kapacity, aby čo najväčší počet pacientov mohol absolvovať tento život zachraňujúci zdravotný úkon.
Hovorili sme o spolupráci v oblasti obrany. Dobre vieme, že tak slovenskú armádu, ako aj českú armádu čaká významná modernizácia. Nie je žiadne tajomstvo, že Slovenská republika potrebuje nakúpiť kolesové vojenské vozidlá 4 x 4, 8 x 8. Prečo tieto vozidlá máme kupovať niekde inde, keď preukázateľne ich vieme vyrobiť a vyvinúť napríklad v česko-slovenskej, slovensko-českej spolupráci? Toto by bola veľká chyba, keby sme tieto možnosti podcenili. Spomeňte si, páni poslanci, ktorí ste z regiónov, kde niekedy pôsobili firmy, ktoré vyrábali takúto techniku, že sa to dá, a ak máme minúť napríklad na takéto vozidlá 1,1 mld. eur, tak ich teda miňme v tomto prostredí a nie niekde inde.
Ja vidím priestor, pokiaľ ide aj o spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru. Podpísali sme dohodu o tzv. spoločnom nebi a sú tu aj ďalšie momenty, pokiaľ ide o oblasť obrany.
Ďalšia téma, ktorá nás mimoriadne v Ledniciach zaujímala, bola téma, ako sa postavíme k roku 2018. 2018 je rokom, kedy si budeme pripomínať celý rad významných príležitostí a udalostí z minulosti, ktoré končili osmičkou. Rok 2018 sme spoločne vyhlásili za Rok česko-slovenskej a slovensko-českej vzájomnosti. Vyhlásili sme za rok, kde sú pripravené konkrétne podujatia tak na slovenskej strane, ako aj na českej strane. Významné podujatie bude v Prahe a významné podujatie bude v Martine. Toto sú už dohodnuté také tie vyvrcholenia, ktoré budú sa týkať roku 2018.
Myslím si, že by sme nemali z roku 2018, dámy a páni, urobiť nejaký historický rok a že budeme organizovať semináre a konferencie, ale mali by sme ukázať svetu, ukázať svetu našu kvalitu vzťahov, to je jedna vec, a súčasne perspektívne definovať priority Slovenska a Českej republiky, ktoré vychádzajú aj z tohto druhu spolupráce z minulosti.
Samozrejme, že sme hovorili veľa o Európskej únii a V4. Využívam aj túto príležitosť, aby som zopakoval, že pre nás, a ako som počúval aj pána premiéra Sobotku, je formát V4 naďalej mimoriadne dôležitý. Pretože ak 65 mil. ľudí niečo presadzuje v Európskej únii, tak to má svoju silu a svoju hodnotu, ale súčasne chcem povedať aj to, že náš základný životný priestor je Európska únia. Chceme však aj pri takých citlivých témach, ako je smernica o vysielaní pracovníkov, došlo k dohode a ku kompromisu v rámci V4 a potom to aj spoločne presadzovali v Európskej únii. Považujem tieto stretnutia za mimoriadne dôležité, pretože ja slovensko-české a česko-slovenské vzťahy nazývam pôžičkami vzájomnej dôvery. A to, čo sa udialo aj teraz v Ledniciach, potvrdilo, že bez ohľadu na to, ako vyzerá politická reprezentácia Českej republiky a Slovenskej republiky, tieto pôžičky vzájomnej dôvery budú fungovať aj v nasledujúcich rokoch. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 14:11 - 14:12 hod.

Robert Fico Zobrazit prepis
Súhlasím s pánom poslancom Kvorkom, že Slovensko je krajina, ktorá je jedna z najproeurópskejších. Ak sa pozrieme na rôzne vyhodnotenia, tak sme tretia najproeurópskejšia krajina po Nemecku a po Španielsku, kedy podiel občanov, ktorí sa pozitívne hlásia k Európskej únii, je vyšší ako 70 %. Čiže naši ľudia inštinktívne cítia, že to je dobrá vec. Vedia to, pretože máme s tým dobré skúsenosti. Možno je aj to dobré, že dlhodobo sa tu nevyvinula žiadna politická garnitúra, ktorá by išla proti európskym cieľom.
Mrzí ma však, že sa objavujú teraz hlasy predovšetkým zo strany Sloboda a Solidarita, že ten ťah na Nemecko a Francúzsko nie je správny, že vraj Nemecko a Francúzsko sú nejaké okresné ligy. No pre mňa to okresná liga nie je. Ak máme označovať krajiny, ako je Nemecko a Francúzsko, ktoré majú záujem spolupracovať so Slovenskom v automobilovom priemysle, v energetike, kde pravdepodobne dialóg bude pokračovať vo vyššej kvalite, za okresnú ligu, tak potom to je nepochopenie reality európskej a svetovej a je mi veľmi ľúto. A ja chcem, aby verejnosť na Slovensku vedela, že tu je časť politickej garnitúry na Slovensku, teraz chcem hovoriť predovšetkým za vládnu koalíciu, ktorá hovorí jednoznačne, tento vlak nám nesmie ujsť, a pritom sľubujem, že každé jedno rozhodnutie, ktoré budeme musieť prijímať v tomto duchu, budeme vážiť na laboratórnych váhach, pretože nie všetko nám môže vyhovovať. Ale rovnako si myslím, že bude platiť aj to, že nás nebudú nútiť do vecí, ktoré by nás poškodzovali. Hoci to môže byť niekedy veľmi náročné.
Ak druhá časť politického spektra hovorí, že treba ísť od Nemecka a Francúzska späť a treba sa tlačiť ku Grécku, no, nech sa páči, tak tam choďte! Ale my hovoríme za vládnu koalíciu, tu je perspektíva Slovenskej republiky, na túto perspektívu sa v rámci možností budeme absolútne sústreďovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis