Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.2.2020 o 10:46 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 10:46 - 10:47 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, veľmi si to vážim, pán Budaj, práve od vás, lebo naozaj ste tu sedeli, keď, keď som sa snažila vylepšovať sociálny systém. Pán sám minister vie, vždy som bola konštruktívna, vecná, vždy som poukazovala, lebo som si predstavovala, keby ja som bola na jeho mieste, aby som ho nekritizovala od buka do buka, ale aby sme naozaj napravovali systém. A moja práca v parlamente bola konštruktívna.
Ďakujem, kolegyne, že ste povedali, aké iné možnosti chceme prijať v prospech rodín, ale ja si myslím, že dosť veľa práce na ministerstve bude aj s novelami, ktoré sme priniesli, a ako ich vylepšiť, ako ich zracionalizovať, ako ich dať do systému ako takého, aby to jednoducho fungovalo a aby to prinášalo ovocie pre ľudí, ktorí to potrebujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.2.2020 10:31 - 10:43 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem za slovo. Stretávame sa tu za mimoriadnych okolností, zrejme keď sme doteraz nemohli prijať ani lepšiu a štedrejšiu valorizáciu prídavkov na deti, aby teda prídavky rástli úmerne s tým, aké sú náklady rodičov, ktorí sa starajú o maloleté deti alebo o deti, ktoré ešte študujú. A preto mne je divné, že, samotný pán minister, vy ste vlastne sedem rokov ministrom a ste na čele nášho ministerstva práce, ktoré môže naozaj veľmi veľa urobiť pre, pre rodinné prídavky, ale ja som nikdy počas štyroch rokov od vás nepočula ani na výbore, ani tuto v pléne, aby ste zvažovali buď nastavenie iného spôsobu valorizácie prídavkov na deti, alebo že chcete zvýšiť prídavok na dieťa. Takže je mi to naozaj čudné a naozaj to vonia tou, tou volebnou korupciou.
Už pri obedoch zadarmo som vystúpila a povedala som, že nechajme dvojnásobnú výšku rodinných prídavkov a ľudia rozhodnú, čo za, čo za túto sumu pre tie deti zabezpečia, či to bude obed, alebo to bude obuv, alebo to bude krúžok, na ktorý potrebujú finančné prostriedky, alebo zimušnú bundu. Jednoducho naozaj ak by sme na navzájom počúvali, tak s týmto by nebol problém a nevyzeralo by to tak, ako to vyzerá, že 12 rokov máte ministerstvo a teraz na pár dní pred voľbami začínate riešiť výšku rodinných prídavkov. Minimálne to nevyzerá, minimálne to nevyzerá dôveryhodne, a teda naozaj neviem, neviem vám to uveriť jednoducho že to robíte preto, že chcete tým ľuďom pomôcť.
Máme tam dosť veľa anomálií, aj čo sa týka rozpočtu ministerstva práce, ktoré sa týkajú vlastne samotnej, samotných dotácií, ktoré idú v prospech detí. Napríklad spomínané obedy zadarmo. Je tu vlastne dotácia na stravu pre dieťa v hmotnej núdzi, ale v rozpočte to nie je vôbec naplánované v relácii s vývojom v roku 2019. A podľa komentára ministerstva práce prostriedky na obedy zadarmo nie sú zahrnuté do rozpočtu ministerstva práce a budú vraj postupne uvoľňované z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. To sa nedá overiť, prípadne čo ja neviem overiť, a preto sa pýtam, pán minister, v akej sume je, teda sú rozpočtované tieto obedy zadarmo v dotácie na stravu zadarmo, lebo neviem sa zbaviť dojmu, že na túto položku budeme musieť dodatočne dávať ďalšie peniaze, ktoré si tiež budeme musieť požičať. Čiže okrem toho budgetu, ktorý teraz nejakým spôsobom urobí sekeru, tak máme tu aj iné veci.
Taktiež som pozerala, že v rozpočte sú zvýšené výdavky na náhradné výživné, ale nie dostatočne, pretože prešla novela zákona o náhradnom výživnom, ale jednoducho tieto výdavky neboli zapracované, dodatočné výdavky, do, do rozpočtu ministerstva práce. Čiže to je ďalší rizikový faktor, ktorý nás čaká, ak, ak v marci niekto pobere, preberie teda ministerstvo práce.
Ďalším je rodičovský príspevok. On sa síce navyšuje oproti roku 2019, ale považujem ho za podhodnotený. Zvýšenie je argumentované zavedením dvojúrovňového rodičovského príspevku. My si myslíme, že výdavky na dvojúrovňový rodičovský príspevok budú však vyššie. Vychádzame z počtu narodených detí 57 500, zodpovedajúci priemerný mesačný počet dávok rodičovského príspevku cirka 140-tisíc, z toho rodičovský príspevok pre poistné ženy tvorí 71,4 %, to je v počte 99 912 mesačných dávok. A pre nepoistené ženy 40 087 dávok. Z týchto predpokladov odvodených zo štatistických dát potom zistíte, že rozdiel voči roku 2019 bude cirka 195 mil. Z uvedeného dôvodu považujem odhad výdavkov na dvojúrovňový rodičák naozaj podhodnotený. Ďalšia, ďalšia mína.
Čo sa týka príspevku na starostlivosť o dieťa. V štatistike vývoja počtu poberateľov sociálnych dávok a dotácií, ktorú sprístupňuje web sídla Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, je uvedené, že výdavky na príspevok na starostlivosť o dieťa od začiatku roka do konca, do konca roku 2019 je 9 557 532 eur, čo je dvojnásobok rozpočtovanej sume na celý budúci rok. Počet poberateľov príspevku na starostlivosť o dieťa klesá, ale pri priemernom vyplatenom príspevku v roku 2019 by to znamenalo pokles o 1 430 poberateľov mesačne. Ale prečo je potom táto suma rovnaká ako v roku 2019, keď sa priemerný mesačný počet poberateľ blíži k hodnote 3 396? Tiež veľmi zaujímavá, veľmi zaujímavý fakt, ktorý budeme musieť zvažovať teda na ministerstve v novom volebnom období. K tomu naozaj je potrebné povedať, že vyhrávajú otcovia na materskej, vyhrávajú teraz súdy. A ak by ste naozaj chceli pomôcť s rozpočtami reálne mladým rodinám, tak by ste sa neodvolávali proti týmto rozhodnutiam, lebo to ženiete až na Najvyšší súd. To znamená, že samotné rodinné prídavky ani dvojnásobné rodinné prídavky jednoducho tie rodiny nespasia.
Je potrebné urobiť ďalšie kroky, ako hovorím, napríklad sa neodvolávať voči rozsudkom súdov, ktoré už boli rozhodnuté v prospech otcov. Takže tam sú ďalšie rezervy pre tieto mladé rodiny. Alebo napríklad prijali sme novelu zákona o náhradnom výživnom, avšak minimálne výživné je tak nízke, že tie ženy si za to nemôžu zabezpečiť absolútne nič. Takže ak by sme chceli aj v tých novelách, čo sme predkladali viem, vedeli by sme pomôcť rodinám efektívnejšie a tieto nástroje sme mohli urobiť komplexnejšie a s dlhodobou víziou v prospech rodinnej politiky.
Ďalší obrovský problém, ktorý mi bol včera avizovaný, je zosúladenie rodinného a pracovného života pre tieto mladé rodiny. Obrátil sa na mňa pán z Kežmarku, ktorý teda posiela aj vám list, prečo sa neschvaľujú žiadosti na..., o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest pre uchádzačov o zamestnanie. Mám tu jeho vlastne podnet, ktorý hovorí o tom, že jednoducho im zamietajú tieto žiadosti, a je to Kežmarok. Je to miesto, kde ľudia túto prácu potrebujú, a jednoducho nedávame im možnosti, aby tieto manželky, ženy alebo rodičia, ktorí sa starajú o maloleté dieťa, mohli pracovať na skrátené úväzky. Tak naozaj ich nespasia dvojnásobné rodinné prídavky.
Ja prečítam: „Obraciam sa na vás s prosbou o vysvetlenie alebo vyriešenie situácie. O národnom projekte Zosúladenie rodinného a pracovného života sme sa dozvedeli náhodou, a to niekedy v polovičke januára roku 2020. To je projekt, ktorý akoby šitý na našu situáciu. Osobne som sa bol pýtať na Úrade práce v Kežmarku ako konateľ spoločnosti, ktorá mala záujem o daný príspevok. Zhodou okolností som sa dostal po riadnom dopyte o informácii ku riaditeľke odboru služieb zamestnanosti, kde mi bolo všetko krásne vysvetlené a bol mi odporúčaný postup, ako žiadať danú dotáciu. Bolo mi potvrdené, že projekt je odštartovaný začiatkom roku 2020 a peniaze na konkrétny projekt sú viazané. Sme mladá firma, ktorá v okrese Kežmarok podniká len druhý rok ako mikropodnik. Prevádzka v našej spoločnosti je sezónna a závislá na úrode ovocia vzhľadom na to, že poskytujeme službu ako pestovateľská pálenica na pestovateľské pálenie ovocia na základe povolenia ministerstva pôdohospodárstva. Poskytnutý finančný príspevok zamestnávateľa na podporu flexibilnej formy práce, v našom prípade máme záujem o domácu prácu a teleprácu. Veľmi pomôže pri rozbehnutí podnikania firmy, a čo je hlavné, pomôže aj manželke ku rozširovaniu si obzoru a jej jednoduchšiemu návratu na trh práce. Veríme, že podnikanie sa rozbehne tak, že pracovné miesto jej budeme môcť ponechať aj po uplynutí 12 mesiacov. Pre splnenie jednej z podmienok na získanie tejto dotácie manželka podala výpoveď v zamestnaní, kde pracovala 20 rokov, aby sa mohla nahlásiť na úrad práce. Nehovoriac, že v bývalom zamestnaní nám vyšli v ústrety a výpoveď manželky bola akceptovaná a urýchlená, aby sme termíny stihli. Počas vybavovania bola manželka hospitalizovaná na deckom oddelení s mladšou dcérou, kde aj táto situácia jej mierne skomplikovala podanie žiadosti. Pri podávaní žiadosti nám bolo oznámené, že dotáciu nedostaneme, lebo peniaze z daného projektu boli stiahnuté a nebudú pridelené už žiadnemu žiadateľovi v Kežmarskom okrese.“
Pýtam sa, pán minister, na rovinu, nesúvisí to náhodou so zastavením eurofondov na konci roka v programe Ľudské zdroje? Pretože naozaj mladé rodiny potrebujú niečo viac ako pár dní pred koncom volebného obdobia ako dvojnásobné rodinné prídavky. Ja som spomenula, že sme mohli dotiahnuť veci v prospech rodín a nie je to veľa. Stačí sa neodvolávať na Najvyšší súd, ale naozaj priznať otcovské materské. Stačí, stačilo navýšiť minimálne výživné alebo naozaj urobiť flexibilné pracovné úväzky pre ženy, ktoré chcú nastúpiť do práce.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 10:21 - 10:22 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, spomínala si, že služby pre rodiny neexistujú, čo chcem naozaj potvrdiť, ale navyše neexistuje systém prevencie straty bývania. Ak tá rodina alebo tá žena teda je rozvedená a ostane s deťmi, tak na istý čas je prichýlená k nejakej sociálnej službe, ale tam v podstate môže byť len určitú dobu a častokrát jej chýba reálne bývanie. Preto je potrebné naozaj pripraviť nový zákon ucelený o krízovej intervencii, kde bude zosieťovanie služieb, kde bude postup na prevencii straty bývania, aby sa títo ľudia necyklili v chudobe.
Takže naozaj potvrdzujem, že sú tam veľké nedostatky. A toto budeme musieť riešiť aj v rámci doterajších kompetencií miest a obcí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:40 - 17:41 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, keď hovoríme o trinástom dôchodku, musíme si uvedomiť, aj aké legislatívne zmeny boli prijaté v tomto volebnom období, a teda prijali sa väčšinou. Zrušili sme tzv. automat, ktorý ste mimochodom zaviedli vy, strana SMER, aby sa zastabilizoval dôchodkový systém, teraz sme to otvorili späť, odchod žien do dôchodku o pol roka skôr za každé dieťa. Bohužiaľ, zase samozrejme narýchlo prijaté ročníky ´58, ´59 a ´60 nemajú ten polrok. Zlepšil sa teda II. pilier vďaka prijatej legislatíve. To ale však spôsobí presne to, čo vy hovoríte, bude výrazne deficitný I. pilier a teda budeme musieť urobiť legislatívu, ktorá sa rozloží v čase, lebo prvá veľká vlna príde o desať rokov.
Ďalej sú to zásahy minimálnymi dôchodkami. Ďalej je to fixná suma valorizácie dôchodkov. Rozšírili sme okruh ľudí poberajúcich vianočný dôchodok a prepočítali sa dôchodky časti starodôchodcov. Toto všetko má obrovský vplyv na stabilitu dôchodkového systému. Prijali sa v tomto volebnom období a k tomu ideme teraz na konci prijať ešte trinásty dôchodok. Čiže naozaj stabilita dôchodkového systému je o-hro-ze-ná. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:17 - 17:18 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, hovoril si vlastne o názore analytikov, ale ja mám vlastne výhrady aj k tomu, ako sa pripravuje rozpočet ministerstva práce, pretože neviem, ako sa môže stať, že výdavky za štátom platené poistné za poistencov uvedených v § 15 zákona o sociálnom poistení rozpočtu ministerstvo práce v sume 309 260 796 a Sociálna poisťovňa v sume 272 912-tisíc. Rozdiel je viac ako 36 miliónov a to nie je málo. Ale treba zároveň povedať, že suma v rozpočte ministerstva práce je reálna, zatiaľ čo rozpočet Sociálnej poisťovne má výrazne podhodnotené príjmy od štátu, čiže nie len analytici, ale ako robíme rozpočtové veci. Otázka teda znie, ako je možné, že dve inštitúcie, ktoré robia odhady tej istej veci, urobia taký odlišný odhad, pričom minister práce je predsedom aj Dozornej rady Sociálnej poisťovne a má k dispozícií celý aparát ministerstva, aby takéto lapsusy ustrážil. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 17:01 - 17:02 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyňa, spomínala si to, že ľudia sa majú hrozne. Ja by som sa naozaj chcela opýtať, aký príjem zabezpečuje dôstojný život počas staroby. Lebo mám pocit, že myslíme si, že dôstojný život s dôchodkom 333 eur nie je ešte zabezpečený ako dôstojná staroba. Ale s dôchodkom 370 už je zabezpečená staroba. Preto bez vymedzenia rozsahu ochrany pred hmotnou núdzou nie je možné posúdiť správnosť nastavenia návrhov na zmenu v dôchodkovom systéme. Ja neviem na základe čoho my teda len tak z brucha nahadzujeme, ako ideme zdvíhať dôchodky. Veď riešením je štedrejšia valorizácia a plošne počas celého kalendárneho roka. A nie ľudia majú Vianoce len raz v roku, kedy potrebujú peniaze. Veď na tie lieky a na to živobytie potrebujú peniaze každý mesiac, nielen na Vianoce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:47 - 16:49 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, hovoril si, že poistná špajza je prázdna, tak ja na to nadviažem. Pán Pellegrini chce nájsť peniaze na predvolebný sociálny balíček okrem iného v lepšom výbere poistného na sociálne poistenie, ale úspešnosť výberu poistného na sociálne poistenie je dlhodobo vykazované na úrovni 99,45 %, a stačí si prezrieť rozpočty Sociálnej poisťovne za ostatné roky, a teda to nesedí. Teoreticky reálne nikdy nenastane 100-percentný výber poistného, vždy má niekto problém s neplatenými faktúrami, nehovoriac o zdravotníckych zariadeniach, ktoré platia neskoro alebo vôbec, pokiaľ ich neoddlží vláda. Pohľadávky na poistnom sa koncom roku 2018 vyšplhali na viac ako 575 mil., a to boli už horšie roky.
Problém je však v tom, že Sociálna poisťovňa dlhodobo zavádza o úspešnosti výberu poistného, reálne je na úrovni okolo 95 % a menej. Ak by zvýšila teda úspešnosť výberu o 2 %, tak sa dostanú na číslo 174 miliónov. Nech nám dá teda Sociálna poisťovňa kvantifikáciu zdrojov zvýšených príjmov rozpočtu verejných financií, najmä Sociálnej poisťovne. A zaujíma ma, kam by sa podeli tieto peniaze, keby neboli voľby. Alebo na to nemáme, alebo ide o hazard so zadlžovaním štátu, alebo na to máme a doteraz ich vláda prefrckala, alebo sa nestarala o dodatočné príjmy rozpočtov subjektov verejnej správy, ako je napr. Sociálna poisťovňa. Čiže tá si viac pýtala zo štátneho rozpočtu, ako reálne potrebovala a... (Prerušenia vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 11:32 - 11:34 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, hovorila si vlastne o bilancii financií, ktoré vlastne padli hore komínom. A naozaj ja apelujem, že na kľúčové problémy starnúceho obyvateľstva, a to je starostlivosť o starnúce obyvateľstvo, o to, aby si vedeli udržať bývanie, pretože ak jeden z partnerov zomrie, ten druhý má obrovský problém vlastne ostať v prirodzenom prostredí a tlačia ho do kamenných zariadení. Tretia vec je ochrana seniorov pred zlým zaobchádzaním.
My potrebujeme riešiť kľúčové problémy spájané so starnúcim obyvateľstvom, pretože len tohto roku budeme mať 85-tisíc nad 80 rokov, ktorí môžu zo dňa na deň ostať na lôžku, a nemáme zabezpečenú starostlivosť a opateru. Čiže máme, my v KDH máme pripravenú reformu opatrovania, máme pripravený mechanizmus pre dlhodobú podporu bývania, teda aj keď jeden zo seniorov zomrie, aby ostal v prirodzenom prostredí.
A tretia je ochrana seniorov pred zlým zaobchádzaním. A to je senior linka, nový zákon o opatrovníctve a zákon o dedičstve, pretože toto sú problémy, ktoré nastanú, ak naozaj nám starne obyvateľstvo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2019 18:57 - 18:58 hod.

Soňa Gaborčáková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak viac informácií pre ženu podľa mňa nemôže byť problém. Právo na informácie, áno, akou formou. Ja si tiež myslím, že cestou je vzdelávanie. V prvom rade vzdelávanie a potom až následné informácie. Ak to nepôjde cez vzdelávanie, tak asi ťažko sa dopracujeme k tomu, aby sme nehali buď jedny práva alebo druhé práva.
Ľudský plod, som veľmi rada, že si použila ľudský plod, lebo ochrana ľudského plodu je tak potrebná, lebo naozaj ľudský plod nie je vec. Popotratové depresie je realita, ktorú všetci priznávajú. Priznávajú to, priznáva to jeden aj druhý tábor, a teda informácie, práve informácie by mohli byť prevenciou, zákonite mi z toho vychádza. A ak obmedzujeme právo ženy, zákonite musíme obmedzovať aj práva ľudského plodu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2019 16:23 - 16:24 hod.

Soňa Gaborčáková
Ďakujem, že si mi pripomenula naozaj ten obrovský problém s umiestňovaním onkologických pacientov nielen v terminálnych štádiách, ale celkovo v zariadeniach sociálnych služieb ich nechcú prijímať, pretože nedokážu zaplatiť vlastne zdravotnícky personál v týchto zariadeniach a práve preto bola, je potrebná teda, je potrebný zákon o dlhodobej starostlivosti, ako aj reformu opatrovania.
Ďakujem.
Skryt prepis