Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.2.2018 o 14:06 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 15:58 - 16:11 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Vyrušujete ma.
Vážený pán predsedajúci, vážení členovia vlády kontinuity, panie poslankyne, páni poslanci, nie nadarmo som vás nazval vládou kontinuity, lebo som presvedčený, že na Slovensku nevzniká žiadna nová vláda. Ste stará vláda a na hanbu sveta aj so starým a neaktuálnym programovým vyhlásením. Nie ste žiadna dôveryhodná vláda, po ktorej volala verejnosť na námestiach. To, že v tejto vláde sa uchádza o dôveru minister Ján Richter, pokladám za facku všetkým zneužívaným, drogovo závislým deťom, ktoré boli v minulosti zneužívané a znásilňované. Hanba vám!
To, že sa v tejto vláde opätovne uchádza o dôveru pán Peter Gajdoš, ktorého fiktívny vývoj a výskum pri obstarávaní bojových obrnených vozidiel 8 x 8 obhajoval ešte pred uvedením do funkcie aj pán premiér Pellegrini, je smutným svedectvom toho, že vami prezentovaná vláda rezignovala na akúkoľvek transparentnosť skôr, ako vôbec vznikla.
Na ministerstvo vnútra posúvate pána Druckera, ktorý tam po prvé nechcel ísť, po druhé priznal, že problematike vôbec nerozumie a tým pádom bude odkázaný na komplet skorumpovaných Kaliňákových ľudí v radoch polície, a po tretie už v minulosti ukázal, že ho Robert Fico môže kedykoľvek ponížiť, meniť jeho rozhodnutia a on poslušne ohne chrbát.
Vysvetlite nám, prosím pekne, dámy a páni z koalície, ako pán Drucker umožní vyšetrenie popravy dvoch mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, keď to nejde spraviť bez toho, aby sa zároveň otvorili a vyšetrili vážne korupčné, mafiánske kauzy strany SMER – sociálna demokracia, o ktorých zavraždený novinár písal. To sa ako dá spraviť, prosím pekne? Ako dokáže pán Drucker, pri všetkej úcte k nemu, vymeniť Kaliňákových skorumpovaných policajných funkcionárov, ktorí spravili napríklad z Národnej kriminálnej agentúry represívnu organizáciu, ktorú tento Bašternákov obchodný partner vyslovene zneužíval a zneužíva dodnes na perzekúciu opozičných politikov, novinárov, aktivistov, prezidenta a ďalších nepohodlných osôb. Veď tých vyšetrovateľov, operatívcov a ľudí, čo ich riadia a čo robili a stále robia pre Roberta Kaliňáka špinavú prácu, pán Drucker ani nepozná. Kto mu poradí? Kto mu ich odhalí? S kým sa poradí? S Kaliňákovými ľuďmi? To asi ťažko.
Takže v Policajnom zbore nepríde k žiadnej kvalitatívnej zmene, k žiadnemu progresu. Pán Drucker možno odvolá prezidenta Policajného zboru Gašpara alebo sa s ním dohodne na odstúpení, aj keď to je po tých dnešných jeho vyhláseniach ešte otázne, bude baštrngovať možno s nejakou nepodstatnou legislatívnou zmenou voľby prezidenta Policajného zboru z výlučnej právomoci ministra vnútra na právomoc vlády, ale to bude len kvapka v mori, dámy a páni. A rôzni Krajmerovia, Hraškovia, Lučanskí a ďalší si budú veselo bačovať ďalej a kryť kriminálnu organizáciu, ktorá si hovorí politická strana SMER – sociálna demokracia.
Dámy a páni, kedysi bol populárny výrok Roberta Fica, dnes najznámejšieho slovenského cynika, čo je schopný sa uškŕňať a vysmievať miliónom poctivých ľudí na Slovensku ešte aj pri tak vážnej veci, ako je vražda dvoch mladých ľudí, a ktorý, chvalabohu, pred niekoľkými dňami odišiel bez fanfár na politické smetisko, že, citujem, „korupcia nikdy nebola tak blízko Úradu vlády ako v prípade Ivety Radičovej“. Bolo to vtedy, keď bol z podvodu obvinený poradca vtedajšej premiérky. Nedávno zľudovel ďalší výrok, že „nikdy nebola mafia tak blízko Úradu vlády ako teraz za premiérovania Roberta Fica“. Ide, samozrejme, o taliansku mafiu, ktorú pustil tento zháňač čiernych peňazí vlastnou hlavou priamo k sebe na Úrad vlády. A budeme si musieť, žiaľ, zvyknúť aj na výrok, že „ešte nikdy nevládla Slovensku taká bábková vláda ako za Petra Pellegriniho“.
Prepáčte, ale to, ako s pánom Pellegrinim zaobchádzal Robert Fico na onej pamätnej tlačovke, kde mu nedovolil povedať ani slovo, sa len tak nikde nevidí. Pre pána Pellegriniho to mohlo byť ponižujúce, ak má chrbticu na správnom mieste. Lenže z hľadiska štátu a občanov vyvstala dôležitejšia otázka: Ako chce pán Pellegrini presvedčiť nás poslancov aj slovenskú verejnosť o nejakej jeho autonómnosti, keď mu jeho stranícky predseda nedovolí na tlačovej besede ani otvoriť ústa a ešte mu majetnícky ukazuje, kde sa má vlastne postaviť?
Musím povedať, že som sklamaný, a to dosť výrazne, z poslancov strany MOST – HÍD. Buď – alebo by malo znamenať buď – lebo tak v slovenskom jazyku, ako aj v maďarskom jazyku. Všetci predstavitelia strany MOST – HÍD počas uplynulých týždňov opakovali len dve možnosti: predčasné voľby alebo odchod z koalície. Nakoniec spravili niečo iné, čím naštartovali ďalší kolosálny podvod na občanoch Slovenska. Toto robia šmejdi, ktorí predávajú ľuďom braky, plechové hrnce, o ktorých tvrdia, že sú nerezové. Alebo prikrývky, o ktorých tvrdia, že sú z ovčej vlny, a pritom je to umelina. Takto to robili v minulosti aj nebankovky a iní podvodníci, ktorí lákali ľudí na výhodné pôžičky, investície, poistenia, zájazdy a podobne. Nahovorili ľuďom všetko možné a v zmluve pod čiarou bolo malým písmom napísané niečo, čo bolo v priamom rozpore s tým, čo dávali ľuďom v ústnej ponuke. A tak títo ľudia aj dopadli. Skrachovali a niektorí sú už aj vo väzení.
Rovnako dopadne aj Béla Bugár a jeho strana MOST – HÍD. Za tento podraz voči ľuďom na Slovensku politicky skrachujú. Navyše pri takomto obrate o 180 stupňov sú legitímne otázky, či pán Bugár a jeho poslanci boli vydieraní alebo kúpení, alebo platí kombinácia oboch týchto možností. Raz sa to možno dozvieme.
Dovoľte mi, kolegovia zo strany MOST – HÍD, zacitovať teraz jeden odkaz pre vás, ktorý som dostal: „Ako občianka maďarskej národnosti žijúca na východnom Slovensku, kde podľa Fica, zradcu národa, nič nie je, sa prvýkrát v živote hanbím za to, že si hovorím, že som Maďar. Rovnako ako vy a váš falošný predseda ste farizeji, ktorí sa dostali do vlády podvodom. Mám čas každý piatok, kedy toto budem nahlas kričať na slovenských námestiach.“ Koniec citátu.
Dámy a páni, ochota koaličných strán vymeniť premiéra, spolčeného s talianskou mafiou, Roberta Fica je bizarná. On pritom nebol vyhodený z vlády pre svoje poľutovaniahodné skutky, napríklad preto, keď si na stretnutia so zahraničnými partnermi na najvyššej úrovni mimo akéhokoľvek protokolu nanominoval dámu pochybnej povesti i stykov, čím celému Slovensku spôsobil medzinárodnú hanbu. Alebo preto, lebo býva v byte daňového podvodníka a odmieta sa z neho vysťahovať. Odišiel z vlády preto, aby mohlo naďalej pokračovať masívne a beztrestné rozkrádanie verejného majetku, aby sa mohli dokončiť začaté kšefty a aby organizovaný zločin mohol do našej spoločnosti ešte hlbšie zapustiť svoje chápadlá a totálne ju ovládnuť. Za danej situácie by totiž každý bezúhonný politik s čistými úmyslami zvolil jediné poctivé riešenie, ktorými sú predčasné voľby. Voliči by mali v slobodných voľbách právo nanovo rozdať karty, lebo Slovensko je po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice iné, ako bolo Slovensko v roku 2016. Dovolím si povedať, že Slovensko je oveľa menej smer pozitív. Lenže vaša úporná snaha udržať sa pri moci za každú cenu všetko odhaľuje, už nemusíte nič skrývať. Váš kriminálny spolok, ktorý sa volá vládna koalícia, dokonale ovládla bezohľadná chamtivosť. A viete, čo je smutné? Že ani raz sme za posledný mesiac nepočuli jediné slovo - prepáčte. Prepáčte, že sme vytvorili obludný systém, v ktorom majú všetko v rukách oligarchovia. Systém, kde neplatí spravodlivosť pre každého. Systém, kde vyhrávajú chrapúni s hrubými krkmi a mravmi schovanými pod goliermi snehobielych košieľ. Systém, kde vraždia mladých ľudí, ktorí chcú proti tomuto systému niečo urobiť. To „prepáčte“ nezaznelo z vašej strany, vládni koaliční predstavitelia, ani jediný raz.
Občania na námestiach sa jasne vyjadrili, chcú predčasné voľby. Ani stiahnutie Fica na tejto nedôvere nemôže nič zmeniť, lebo všetky vaše manévre a názorové saltá sú nedôveryhodné. Sami musíte, kolegovia, poslanci z vládnej koalície, vidieť a cítiť, že požiadavky na uskutočnenie predčasných parlamentných volieb neutíchli. Ešte stále máte možnosť vrátiť sa do normálu a k elementárnej slušnosti, bez ktorej je politika taká odpudzujúca.
Mnohí z vás máte dnes podstatnú časť politickej kariéry pred sebou, ale mnohí z vás ju máte už za sebou. Hlasovanie o dôvere tejto pitoresknej staronovej vlády so starým programom i spôsobmi bude určite patriť k míľnikom vašej politickej kariéry. Je len na vás, či to bude míľnik vášho čestného rozhodnutia, alebo míľnik beznádeje a vášho politického funusu.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.3.2018 14:22 - 14:23 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dávam procedurálny návrh, aby bolo dnešné rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky od 17.00 hod. do 18.00 hod. prerušené, aby bola vytvorená parlamentná delegácia v zložení dvaja poslanci za každý poslanecký klub, ktorá predstúpi pred demonštrujúcich občanov a odprezentuje im postoje jednotlivých parlamentných strán.
Odôvodnenie: Občania, ktorí prídu pred Národnú radu Slovenskej republiky vyjadriť svoj slobodný názor, si takéto predstúpenie pred nich od svojich zvolených zástupcov zaslúžia.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2018 14:08 - 14:08 hod.

Ľubomír Galko
Ďakujem pekne. Rešpektujem rozhodnutie, ktoré prijala vládna koalícia o tom, že sa nebude rokovať o tomto bode, a chcel by som ctené plénum požiadať, aby sa mohol k tejto téme vystúpiť mimo bežného rokovania, teraz. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2018 14:06 - 14:07 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Pán predseda, vy ste navrhli nejaký bod. Je úplne irelevantné, kedy ste ho navrhli alebo kedy ste ho nenavrhli, lebo pokladáte tú situáciu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Procedurálny návrh, pán poslanec.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Ja som chcel požiadať, aby ste neriešili môj zdravotný stav a minimálne verejnosť si zaslúži vysvetlenie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, procedurálny návrh. Vypnite mikrofón pánovi poslancovi.
Pani poslankyňa Cigániková, procedurálny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2018 14:04 - 14:04 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dávam procedurálny návrh, pán predseda, aby sa o tomto bode rokovalo tak, ako bolo navrhnuté. A chcel by som vás požiadať, kolegov ctených z vládnej koalície, aby ste neriešili môj zdravotný stav. O mňa sa starajú lekári, starajú sa o mňa dobre a majú moju dôveru. Vy nie ste moji lekári.
A pokiaľ ste potrebovali tú situáciu vyhodnotiť za tak dôležitú, že dnes ste tento bod navrhli, tak ja som pripravený sa obhajovať a som pripravený, tak ako som to deklaroval včera aj dnes, zodpovedať všetky otázky. Takže ja vás chcem požiadať, aby ste ten, aby sme ten bod prerokovali tak, ako bolo dohodnuté.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:46 - 15:48 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister, za zodpovedanie niektorých otázok, ale musím vás upozorniť, že ešte stále veľa otázok, ktoré som dal, zostalo otvorených a nezodpovedali ste ich. Napríklad tá otázka ohľadne toho memoranda, ktoré ste podpísali v jeden deň po tom, ako ste vlastne dostali súhlas vlády, že vôbec sa môžete o niečom rozhodovať. Tak isto nevieme, prečo neprešiel ten materiál o obstaraní 8 x 8 cez kolégium ministra. Ospravedlňujem sa za to skomolenie tej Patrie, ale skorej ma zaujímala tá vaša odpoveď, že či je pravda, že už je vybratá, že bola vybratá ešte pred tou prezentáciou.
Tak isto ste neodpovedali na moje otázky týkajúce sa pána Martina Glváča. Ja naozaj chcem vedieť, že či klamal a či sa tie štyri roky flákal, keď hovoril, že má perfektne rozpracované tie rokovania so Švédmi. A ja chcem vedieť, že či on klamal a či, či proste to nebola pravda, alebo teda či nehovoríte pravdu vy. Lebo vy hovoríte, že to bolo v zlom stave. Tak jeden z vás dvoch nehovorí pravdu.
Čo sa týka tých supersonikov, viete, každý z nás ráta s tým, že tam bude to medziobdobie, keď budú buďto švédske alebo americké alebo aké stíhačky a budú tie ruské MIG-y, ale už to bude úplne iná situácia. Ale vy to naďalej naťahujete a teraz tu rozprávate už o roku 2023. A to je presne tá obava, o ktorej som ja hovoril.
Na záver vám chcem povedať ešte, čo sa týka tej, tých Land Rowerov, tam sa to nesúťažilo. To bolo cez agentúru Namza, to je agentúra na to, to znamená, že tá agentúra to vysúťažila. A keďže hrám fér, tak rátajte s tým, to vám hovorím otvorene, že tie otázky, ktoré ste tu nezodpovedali, vám položím v nedeľu. Ideme do relácie spolu do "O 5 minút 12" a presne na tieto isté otázky, tak si to analyzujte, sa vás budem v priamom prenose pýtať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:22 - 15:23 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister vnútra, hľaďme do budúcnosti, nie dozadu. Nehovorme, či som mal víziu alebo nemal, teraz víziu mám. Ja vám darujem môj najnovší reformný materiál pre bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko. Tam sú podrobne rozpracované moje myšlienky. Pán minister Gajdoš dostal, ocenil tie riešenia, ktoré sú tam a ktoré sa častokrát aj zhodujú s tým, čo navrhuje on. (Potlesk.)
Po druhé, čo sa týka pána Fedora, pán Fedor nedostal zákaz na ministerstvo chodiť. Ja som vydal príkaz, aby každý, s kým bude pán Fedor chcieť rozprávať, úradník, aby z toho spísal úradný záznam, lebo dovtedy mi tam stále chodil (smiech a výkriky z pléna) a zaujímal ho plán obstarávania a čo ja viem čo všetko, ale odvtedy už nedošiel, odkedy sa to malo dať vždy na papier, že čo vlastne chce.
Čo sa týka tých firiem, viete, treba si pozrieť napríklad LOT-ku Trenčín, aké mala výsledky v roku 2010 – 2011. To boli jediné dva roky, kedy bola v čiernych číslach, inokedy predtým bola vždy v červených. Čiže niekomu sa darilo viacej s tou firmou, niekomu s tou firmou.
Pneumatiky, dávno vysvetlené. Ako keď kúpite Matadorky miesto Pirelli. Dal som televízii, ktorá to otvorila, doklady následne a kačica zhasla. To ako keď si kúpite pneumatiky lacnejšie a nie drahšie. Tie pneumatiky sú úplne v poriadku, dodnes sa používajú.
Posledná vec, čo sa týka tej kamery a toho radara. No pán Kaliňák ma veľmi pobavil, lebo to bolo tak, že on poslal pána Tomáša s tým videom do redakcie Pravda v nedeľu za tou pani Baby a pán Kaliňák jej telefonoval a vyhrážal sa jej, že ak nepôjde okamžite to zverejniť, tak že ju prepustia. Ona tam išla s natretou hlavou, vážení. Z toho vznikol ten titulok Natrela som si hlavu, miláčik, ale pôjdem. Takže možno aj to je dobré, že takéto vaše praktiky sa odhalili, pán minister.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:57 - 14:59 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom. Budem len na niektorých reagovať, lebo nestihnem na všetkých.
Na pána Blahu neviem reagovať, lebo ja nie som lekár a neviem mu pomôcť.
Ale čo sa týka pána Baláža, tá smernica možno platila, ale my sme ju nevyužívali. Lebo vy hovoríte, že sme nič nekúpili. Tak potom si protirečíte. Ak sme ju využívali, tak sme museli niečo kúpiť. Ja si pamätám teda, že sme kúpili tie Land Rovery, v ktorých sa pokračovalo potom, niekoľko desiatok. Dokonca myslím, že aj teraz sa nakupujú ešte na základe tej zmluvy. Tam sme to robili transparentne cez agentúru Namza a žiadne utajovanie tam nebolo. Ale okej, ak to bolo aj za nás, že tá smernica tam bola, tak ju treba zrušiť. Však o tom som hovoril.
Pani poslankyňa Janíková, ja som rád, že ste citovali uznesenie obvinenia z roku 2012, ale v roku 2015 bolo uznesenie o zastavení trestného stíhania v kauze odpočúvania novinárov, kde Kaliňákova polícia konštatovala, že všetci svedkovia vypovedali, že som nevydal ani jediný pokyn, ani jediný rozkaz na nasadenie ani jedného ITP. Moje meno bolo očistené. Vtedy táto kauza pre mňa skončila, môžete robiť, čo chcete, lebo tak to bolo.
Čo sa týka pána poslanca Glváča, ja chápem, že je nervózny. Však tu, ja som mu pomaly nič nevytkol, len úplne najzákladnejšie veci a vybehol rozzúrený jak sup. No tak viete, čo sa prevalilo? Prevalila sa kauza Bašternák. Teraz ten chlap chce využiť účinnú ľútosť a my vieme, že oni sú previazaní pupočnými šnúrami. Pán Glváč by po týchto dňoch si mal vypratať kanceláriu a odísť z pozície podpredsedu Národnej rady a mal by chodiť po kanáloch, keď s týmto človekom chodil po svadbách, na párty a ja neviem kde-kade. Čiže nečudujme sa to, že on chce tu nejaké mimoriadne schôdze zvolávať.
No a pán Tomáš, to je taká veselá postavička. Viete, pán Tomáš, ja by som vám odporúčal, pozrite sa doma pod posteľ večer, či tam nemáte nejaké vojenské komando. Viete, tí chlapi na tom spravodajstve odhalili, že Ficova prvá vláda vytunelovala vojenské spravodajstvo. Preto sú dnes perzekvovaní, pán Tomáš. Preto sú dnes perzekvovaní. A takéto komando si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2018 14:14 - 14:31 hod.

Ľubomír Galko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister vlády hrádze proti extrémizmu, panie poslankyne, páni poslanci. Dovoľte mi v mene klubu najsilnejšej opozičnej strany SaS vysloviť niekoľko myšlienok k téme... (Reakcia z pléna.) Pán Blaha, prosím vás, nevyrušujte ma, obzvlášť u vás som to neočakával, že by ste vyrušovali.
Takže zopakujem, dovoľte v mene klubu najsilnejšej opozičnej strany SaS vysloviť niekoľko myšlienok k téme, ktorú prerokúvame, a tou je nesporne dôležitá modernizácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky a jej súčasný stav.
Hneď na úvod poviem principiálnu vec, pán minister obrany Gajdoš, som presvedčený, že ešte nikdy v histórii ponovembrovej, samostatnej Slovenskej republiky nemal minister obrany také žičlivé prostredie, aké máte vy dnes. Mám na mysli mentálne nastavenie všetkých partnerov a osôb, ktoré majú väčší či menší vplyv na bezpečnostnú politiku Slovenska, vyjadrujú sa k nej alebo o nej priamo aj rozhodujú. Porovnateľné prostredie bolo možno v časoch, keď sme sa stali členmi Severoatlantickej aliancie. Okrem ľudí z mimovládnej bezpečnostnej komunity sú to predovšetkým poslanci koalície aj opozície, ktorí spoločne uznali, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky potrebujú ozdraviť, potrebujú novú techniku, v preklade, potrebujú viac peňazí. Spoločne sme prijali deklaráciu o potrebe navýšenia finančných prostriedkov až na výšku 1,6 % HDP do roku 2020. Obzvlášť u opozície nebývalo v minulosti pravidlom, takýto konštruktívny postoj, aký zastáva tá dnešná.
Sú to však aj ďalší ľudia, napr. súčasný minister financií, ktorý k rezortu obrany zaujal diametrálne iný, pozitívnejší postoj než mnohí jeho predchodcovia. A je to aj samotný súčasný premiér a obyvateľ Bašternákovho bytu v jednej osobe Robert Fico, ktorý sa v minulosti preslávil tým, že sa vojakom len vysmieval, že nevedia pochodovať, alebo sa s dešpektom vyjadroval, že on dá radšej peniaze na mlieko ako na zbrane. Aj on pod tlakom okolností a objektívneho stavu vecí zmenil názor. A samozrejme sú mimoriadne žičlivé aj vonkajšie okolnosti, svetová hospodárska konjunktúra, na ktorej sa Slovensko vezie.
Musím vám, dámy a páni, povedať, že cítim za daný stav aj ja v sebe kus zodpovednosti. Ako tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť som výrazne ovplyvnil postoj celého nášho klubu v otázkach nutnosti modernizovať, a teda aj v tom, že potrebujeme do Ozbrojených síl Slovenskej republiky liať oveľa viac peňazí. Peňazí je v spoločnosti totiž stále málo, na tom sa asi zhodneme. Trpí školstvo, trpí zdravotníctvo, ďalšie oblasti. Napriek tomu sa aj naši poslanci nadchli pre celopolitický konsenzus demokratických parlamentných politických strán, smerujúci k radikálnej obnove techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorá je v súčasnosti v žalostnom stave.
Preto som vždy mimoriadne znepokojený, keď prichádzajú ďalšie a ďalšie správy o tom, že je tu podozrenie, že sa na rezorte obrany hospodári neefektívne, netransparentne a neférovo. Chápem, že plánovanie procesov je v súvislosti s navyšovaním financií problematické, lebo stále máme k dispozícii len 1,2 % HDP a v 2020 máme mať 1,6 % a budú tým pádom veľmi veľké skoky. Avšak práve o to viac sú dôležité transparentné a nespochybniteľné procesy.
Čo vám teda vyčítame, pán minister? Po prvé, chýba zmysluplná diskusia, nielen koalícia verzus opozícia, ale vy nekomunikuje dokonca ani v rámci koalície. Slovenská národná strana, ktorú zastupujete, sa správa na rezorte feudalisticky a to aj v rámci tohto rezortu. Typickým príkladom je to, ako je doslova odstrihávaný od informácií štátny tajomník za stranu MOST – HÍD, ktorý si svoje traumy z tejto situácie potom ventiluje na sociálnych sieťach.
Po druhé, tajíte informácie, resp. tieto informácie z vás idú, takpovediac, ako z chlpatej deky. Všetko musia doslova vyňúrať novinári, aj o tej zmienenej nemeckej ponuke pri vozidlách 8 x 8 a 4 x 4, aj o tzv. výskume pri tom istom projekte, aj o pozastavení nákupu stíhačiek. Toto nie je transparentnosť, toto je hustá hmla, prechádzajúca do tmy.
Po tretie, neprofesionálnosť. Dnes už vieme, novinári to vypátrali a vy ste to na niekoľkýkrát konečne priznali, o nemeckej ponuke vozidiel Boxer. Reakcia vášho ministerského úradníka? Vraj sa jednalo o pokus o podvod. On de facto obvinil Nemcov, ale aj Holanďanov a Litvu z podvodov. Vlastne 13 krajín agentúry OKAR obvinil z podvodov. To je neslýchané. Polroka ste boli o tejto nemeckej ponuke ticho, a potom ste nám tvrdili, že Nemci nechceli zapojiť slovenský obranný priemysel. A na výbore sme vám to aj uverili. A keď bola táto lož vášho generálneho tajomníka pána Hoľka vyvrátená, lebo sa zverejnila ponuka Nemcov, kde participácia technológií bola explicitne uvedená, zase došla verzia, že Nemci chceli podvádzať a obísť súťaž. Teraz, keď sa mnohé z tých 13 krajín ohradilo a vlastne bol spôsobený diplomatický škandál, môžeme všetci akurát tak hasiť a môžeme naprávať pokazené vzťahy.
Na tomto mieste chcem upozorniť, aby som nebol obvinený ako kolega Krajniak, že ja teda vôbec nelobujem za žiadnu, ani nemeckú firmu, ani nemecké vozidlo a nespochybňujem to vozidlo, ktoré bolo vybraté, fínske vozidlo, ktoré pokladám za kvalitné. Spochybňujem ten proces.
Vôbec spustenie projektu obstarania bojových obrnených vozidiel 8 x 8 bola presne ukážka toho, ako Slovenská národná strana robí obstarávanie, utajene, netransparentne a chaoticky. Ako to, že minister podpísal memorandum o porozumení s fínskou stranou už v deň po rokovaní vlády, kde si ešte len nechal schváliť, že ide iba uvažovať o forme, ako bude obstarávať? Určite to nie je protizákonné, ale je to morálne? Ako to, že výskum a vývoj, ktorý inde trvá roky, u nás trvá len pár mesiacov? No preto, že žiaden nie je. Toto je jeden veľký výmysel, aby bol legálne obídený zákon o obstarávaní. Ako to, že materiál o obstarávaní 8 x 8 ani len nešiel cez kolégium ministra? Nešiel. No preto, aby ste obišli možných kritikov na čele so štátnym tajomníkom, ktorý sa na tieto vaše nákupy už nechcel v tichosti pozerať. A váš generálny tajomník pán Hoľko ho obviňoval a zámerne klamal, že ten dokument videl.
Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu sa už na to tiež nemohlo pozerať, ako rezort obrany zavádzal o tej komunikácii so slovenskými firmami a verejne to toto združenie povedalo, že boli selektívne vybrané len tie určité firmy na spoluprácu. A dnes sa ani nevie, kto by mal na slovenskej strane na tom robiť, lebo médiá vám čiastočne narušili tú predstavu o tom dodávateľskom reťazci.
Dokonca evidujeme nedávne vyjadrenie premiéra Roberta Fica, ktorý pripustil, verejne pripustil, že to už nebudú tie fínske vozidlá a že nakoniec bude súťaž.
Žiaľ, predpokladám, že taktické vozidlá 4 x 4 budú opäť rovnako chaoticky obstarávané. Áno, je dobré, že ste urobili prezentáciu vozidiel 4 x 4 na Záhorí v decembri 2017, ale očakával by som, že ministerstvo odprezentuje aj plán ďalšieho postupu, aby ste zasa za pol roka nedošli s výsledkom, že vybrali sme teda nakoniec toto a hotovo, lebo v tom prípade by tá prezentácia bola len kamufláž. A mimochodom, vojenské, v úvodzovkách, vrabce čvirikajú, že to kamufláž bola. Už vtedy, vraj boli a aj dnes sú vybraté Patrioty, československá verzia. Predtým to bola česko-poľská verzia Husára. Je to pravda, že je to tak?
Po štvrté, neplnenie sľubov. Napríklad dodnes ste nám neodprezentovali analýzu ponúk, na základe ktorej ste sa rozhodovali pri projekte bojových obrnených vozidiel 8 x 8, a pritom nám to bolo sľúbené vaším úradníkom na výbore pre obranu a bezpečnosť, že nám to bude odprezentované, priamo na ministerstve, členom výboru, aj s ďalšími vecami. Nebolo.
V súvislosti s projektom vozidiel 8 x 8 a 4 x 4 by som poprosil zodpovedať pána ministra otázku, čo nahradia vozidlá 8 x 8 a 4 x 4? Čo s vozidlami BVP 2 v 1. mechanizovanej brigáde Topoľčany, prápory Martin, Levice, Nitra, s komunikačným informačným systémom? Vieme, že sú tam rádiostanice, aké sú tam rádiostanice. Potom je 2. mechanizovaná brigáda Prešov, kde máme vozidlá BVP 1, tam je úplne iná technika, ktorú už nikto v Európskej únii nepoužíva. MOKYS, ktorý nás vyšiel na miliardu, používa ďalšiu techniku. Čiže preto je oprávnená otázka, že ako to vlastne bude do budúcnosti?
Dotknem sa teraz nákupov dopravných lietadiel Spartan. Okej, vystavili ste faktúru za omeškanie, za prvé lietadlo. Stále je tam však vata odhadom vyše 10 mil. eur, lebo váš predchodca Martin Glváč ich zakúpil nehorázne draho, čo neprekvapuje, lebo on zásadne nakupoval vždy všetko šialene predražene. Viď lietadlá L-410, ktoré kúpil kdesi u sprostredkovateľa sídliaceho v zubnej ambulancii za cenu o niekoľko desiatok percent vyššiu, než aká bola cena obvyklá. Nerozmýšľali ste dosiahnuť väčšiu zľavu za to omeškanie? Nehovoriac o tom, že sme sa dozvedeli o nejakej zľave, ale my ju ani nevieme posúdiť, či bola dostatočná, lebo zmluva je utajená, vraj partner si to po vás žiada. To sa mi nechce veriť. A potom vaše vyjadrenia o výhodách a o ušetrení peňazí sú prakticky neoveriteľné.
Vrtuľníky Black Hawky, fajn, prvé tu máme. No však pýtam sa, ako to vyzerá s tým medzinárodným simulátorovým centrom, ktoré ste mali robil na Black Hawky. Plánujete sa zapojiť aspoň do nového výcvikového centra v Košiciach? Alebo budeme posielať vojakov na výcvik do Spojených štátov amerických? Druhá otázka je, kedy dovybavíte tie holé Black Hawky? Otázok je veľa, odpovedí málo alebo žiadne.
Radary. Tretí rok beží alebo bežal teda medzinárodný tender, lebo sme sa opäť z médií dozvedeli o jeho zrušení. Za vašej vlády sa tento tender nepohol ani o milimeter. A nie je to náhodou naozaj o tom, že si chce niekto opäť raz ponechať ruskú techniku, ako je to s nadzvukovými Migmi? Aj tam robíte všetko pre to, aby ste ponechali ruskú techniku čo najdlhšie, ale k tým sa dostanem neskôr. Späť k radarom. Sám generálny štáb, a v roku 2010 ste boli, pán minister Gajdoš, zástupcom náčelníka generálneho štábu, tak tento generálny štát samotný v tom čase tvrdil, že výmena radarov je potrebná v priebehu niekoľkých rokov. Dnes sú buď na konci, alebo po konci životnosti. Môj nasledovník a váš predchodca Martin Glváč spustil súťaž, a preto sa pýtam, čo sa vlastne dnes zmenilo? Kto vlastne dnes rozhodol o tom, že tie radary už netreba? A ten spôsob zrušenia súťaže po dvoch rokoch? Veď ak nespĺňali tie firmy technické požiadavky, to nemohlo trvať dva roky. Čiže tento problém tam byť nemôže. Nemôžete povedať, len hádať nejakú tlačovú správu a nepovedať "b". A moja druhá otázka je preto vysoká konkrétna, chcete kúpiť nejaké radary, napríklad nejaké staršie od niekoho napriamo? Sú už vybraté? Alebo chcete nejako predĺžiť životnosť radov a tým aj závislosť Slovenska na ruskej technike? Ako, keď firma, ktorá to robí, je na sankčnom zozname?
Vrátim sa k tým nadzvukovým lietadlám, stíhačkám. Dodnes sme nedostali relevantne vysvetlené, prečo došlo k zdržaniu rokovania so Švédmi, keď váš predchodca Martin Glváč tvrdil a stále tvrdí, že to bolo super pripravené. Vy, pán minister Gajdoš, vy tvrdíte presný opak. Tak kto zavádza? Veď ak ten smerák Martin Glváč tu štyri roky klamal a zavádzal celé Slovensko a v skutočnosti sa na rezorte iba flákal, čo by som sa teda ja nečudoval, tak to povedzte naplno! Veď ho nekryte!
Ďalšia otázka. Údajne, zhruba polroka od januára 2017 do júla 2017 so Švédmi nikto z ministerstva obrany nerokoval. A ja sa chcem spýtať, pán minister, či je to pravda. Či ste sa za celého polroka s nimi vôbec nestretli. Ak je to pravda, ako toto máme vlastne chápať? To naozaj niekomu vyhovuje súčasný stav a to, že bude treba predĺžiť ruskú techniku?
Najprv sme dostali informácie, že rezort obrany posudzuje aj ponuku od Francúzov, to boli tie Eurofightery, dnes sa zase hovorí už o Američanoch. Viete, to, že bude vláda požiadaná o posunutie termínu o polroka, nikto nevedel, hej. Deň pred rokovaním vlády to zistila až verejnoprávna RTVS. A v tejto súvislosti vznášam otázku, údajne je rozhodnutie pripravené na ministerstve obrany také, že sa takpovediac pôjde do nejakého riešenia, tie F-16-ky alebo Gripeny, ale bude tam posun do roku 2023, čo bude na sklonku nasledujúcej vlády. A obstaranie nových lietadiel bude od tohto roku rozparcelované na x ďalších rokov. To by znamenalo, že ruské Migy budú zabetónované na najbližších desať rokov. Údajne sa už rokuje s Poliakmi o servise a generálkach týchto Migov. A tí vraj nie sú tomu moc naklonení. Je toto pravda, pán minister Gajdoš.? A ak áno, tak koho záujmy vlastne zastupujete?
Piata vec, ktorú vám vyčítame, je bezdôvodné utajovanie. Vy sa mnohokrát zakrývate smernicami o utajení, ktoré ste ale vy sami na ministerstve osobne vydali. Veď toto je groteska. Ak taká smernica o utajení vydaná ministrom existuje, tak nech ju minister zruší. Aj keby to bola jeho smernica alebo smernica jeho predchodcu. A ak ju vydala vláda, takúto smernicu, tak nech ju vláda zruší. Tiež registrujem, že argumenty o utajení z dôvodu, že si to želá obchodný partner, sa používajú napríklad aj pri zmienených radaroch, ale to vôbec nie je pravda. Tie firmy to vôbec nežiadajú. Ministerstvo obrany sa týmto len zakrýva.
Na záver by som rád zdôraznil, že netreba zabudnúť ani na to, že by sme sa nemali baviť len o modernizácii techniky, ale napríklad aj o personále. Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, zvyšovanie platov vojakov. Hovoríte o tom už dlho a nič sa stále nedeje. Mali by sme sa baviť aj o infraštruktúre, pretože tie peniaze, čo sú dnes vyčlenené na infraštruktúru, pokrývajú možno tak 10 % potrieb. A to nás bude všetkých v budúcnosti dobiehať.
Tak isto vieme, že bezpečnostná stratégia, obranná stratégia, vojenská stratégia, dlhodobý plán rozvoja boli schválené ako balík na vláde. Je pravda, že kvôli výhradám Slovenskej národnej strany k bezpečnostnej stratégii, teda k jednému dokumentu, premiér predloženie všetkých štyroch dokumentov do Národnej rady Slovenskej republiky zadržiava? To je moja otázka.
No a takto vyzerá moja posledná otázka. Pán minister, hovoríte o sebe, že ste vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky, čo slúži vlasti. Moja posledná otázka znie, a dúfam, že ako na ostatné dostanem aj tu jasnú odpoveď, komu vy vlastne v tomto čase na rezorte slúžite? Alebo inak sa spýtam. Komu slúži váš generálny tajomník pán RSDr. Hoľko? Ruským záujmom? Lebo keby slúžil slovenským, nikdy by sa táto schôdza neuskutočnila.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.2.2018 11:16 - 11:16 hod.

Ľubomír Galko
Ďakujem pekne. Upozorňujem kolegov, že máme výbor na kontrolu činnosti NBÚ, 12.45 hod., čiže je tam posunutie o pol hodiny. Ďakujem.
Skryt prepis