Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.5.2018 o 13:08 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:45 - 10:46 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Baránik, povedal si, že citujem: "Stíhanie verejných činiteľov – nula, nula, nula." Ja by som si ťa dovolil predsa len trošku poopraviť alebo upresniť, stíhanie koaličných verejných činiteľov je možno nula, nula, nula. Stíhaných opozičných verejných činiteľov je, myslím, že ako celkom dosť každý rok. A teda buď je to tým, že orgány činné v trestnom konaní prižmurujú jedno to oko, ak ide o koaličného verejného činiteľa, alebo je to tým, že v opozičných radoch sedia tí diabli a v koaličných tí anjelíčkovia. To už nechám na každého, nech si vyberie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:48 - 17:49 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Každý poslanec sa tu ostýcha používať vizuálne pomôcky, teraz aj kolega Igor Matovič v podstate si dovolil iba odtrhnúť kus A štvorkového papiera, a preto by som chcel spomenúť čl. 26 Ústavy Slovenskej republiky, článok, ktorý hovorí o slobode prejavu, práve, ktoré je zaručené, a v tomto článku sa píše: "Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom."
Som presvedčený o tom, že náš rokovací poriadok je v rozpore s týmto článkom ústavy a jedného dňa to povie aj Ústavný súd a to bude vaša veľká hanba.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.5.2018 11:06 - 11:06 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem. Chcel by som pripomenúť členom výboru pre kontrolu SIS, že máme 12.15 hod. na obvyklom mieste rokovanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2018 17:39 - 17:40 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Začnem tam, Igor, kde si skončil ty. Otázka dnes podľa mňa nestojí tak, či budú alebo nebudú predčasné voľby. Otázka dnes stojí už len tak, kedy budú? Tento návrh opozície s vysokou pravdepodobnosťou, napriek tomuto tvojmu apelu, neprejde, pretože teraz to ešte koalícii nevyhovuje z rôznych dôvodov, o ktorých nebudem špekulovať, ale faktom je, že táto vládna koalícia nie je ani silná, ani stabilná, napriek tomu, čo o sebe hovorí, stačí si zhrnúť fakty z minulosti. Niektoré si spomenul aj ty, či už to bolo rozpadnutie strany SIEŤ, vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom, vyhrážky vo vnútri koalície predčasnými voľbami a najnovšie konflikt na ministerstve obrany medzi ministrom a štátnym tajomníkom. A to sú len tie viditeľné spory. V pozadí sa odohrávajú aj neviditeľné, o ktorých sa nehovorí, vo vnútri niektorých strán, medzi stranami a tak ďalej. A tá pointa je, aj ja si myslím, že predčasné voľby budú, otázka je len kedy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.5.2018 11:06 - 11:07 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcel by som pripomenúť členom Osobitného kontrolného výboru pre kontrolu činnosti SIS, že o 12.15 máme rokovanie na obvyklom mieste s tým, že prerokujeme návrh, teda správu o činnosti za minulý rok a záverečný účet a tieto materiály budú s časovým predstihom rozdané v miestnosti, takže môžu si ich prísť pozrieť už pred rokovaním výboru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 18:24 - 18:25 hod.

Gábor Grendel
Už touto poslednou vetou ste vlastne znegovali, čo som chcel povedať, že vlastne pán Žatko nebol ten špekulant, čiže naozaj sú prípady, kedy (reakcia z pléna), no a je to problém, treba to riešiť a vôbec sa nesporíme, čo som milo prekvapený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.5.2018 18:07 - 18:17 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážená pani ministerka, práca v ozbrojených zboroch nie je žiadna sranda. Policajti, hasiči, ale aj príslušníci iných zložiek nasadzujú dennodenne svoj život a zdravie v prospech nás ostatných. Pracujú v strese, pod tlakom a často nie úplne vo vľúdnych podmienkach. Nezarábajú horibilné sumy, nebývajú v luxusných štvrtiach, nechodia na drahé dovolenky. Ako dokáže štát kompenzovať túto obetavosť?
Jeden z mála nástrojov sú sociálne istoty, napríklad výsluhový dôchodok, teda istá forma odmeny za odpracované roky v danom rezorte. Pretože, keď po tridsiatich rokoch ste už úplne vyčerpaný napríklad z policajnej alebo hasičskej práce, nie je úplne jednoduché začínať od nuly. Nájsť si novú prácu, keď ste tridsať rokov vyšetrovali lúpežné prepadnutia a vraždy, alebo ste hasili požiare a zachraňovali životy.
Návrh na toto jednorazové zvýšenie výsluhových dôchodkov je preto podľa mňa správny, zaslúžený a je hodný podpory, ale. Čo sa mi zdá menej správne a zaslúžené, je, že sa štát takto nespráva ku všetkým výsluhovým dôchodcom. Čo sa mi zdá menej správne a zaslúžené, je, že štát urobil žobrákov zo skupiny hasičov, ktorí do výsluhového dôchodku odišli v rokoch 2008 až 2010. Čo sa mi zdá menej správne a zaslúžené, je, že štát donútil skupinu približne 70 bývalých hasičov, ktorí už medzičasom dosiahli dôchodkový vek, aby sa pokúsili vyžiť zo 170 eur mesačne. Prečo o tom hovorím dnes na tomto mieste?
Pretože by sa táto do očí bijúca nespravodlivosť dala raz a navždy vyriešiť práve pri tejto novele zákona. Stačil by jednoduchý pozmeňujúci návrh, len by to koalícia musela chcieť, alebo vy by ste to museli chcieť, pani ministerka. Dnes máte tú moc pre tých dôchodcov niečo urobiť, niečo, čo im vráti istotu, že sa už nikdy nezopakuje to, čo sa im stalo začiatkom tohto roka. A čo sa im stalo, to budem ilustrovať na jednom konkrétnom príklade.
Dnes 67-ročný pán Pavol Žatko odpracoval pre zložky ministerstva vnútra ako policajt a hasič 26 rokov. Potom odišiel do civilu a mimo rezortu odpracoval ďalších 16 rokov. Dohromady teda odpracoval 42 rokov, počas ktorých odvádzal dane a odvody. Za 26 rokov odslúžených v zložkách ministerstva vnútra mu bol priznaný výsluhový dôchodok 520 eur a za 16 rokov odpracovaných mimo rezortu 172 eur, dohromady teda poberal do konca minulého roka 692 eur mesačne. Výsluhový dôchodok dostával od ministerstva vnútra a starobný dôchodok zo Sociálnej poisťovne. Problém nastal v novembri minulého roka, keď pán Žatko dostal list, v ktorom mu ministerstvo vnútra oznamuje, že začína voči nemu správne konanie vo veci odňatia výsluhového dôchodku a odňatia jeho výplaty od 1. januára 2018. Potom o mesiac neskôr v decembri 2017 poslalo ministerstvo vnútra už rozhodnutie, ktorým oznamuje, že po prvé, odníma pánovi Žatkovi výsluhový dôchodok, a to už od apríla 2013 a zastavuje ďalšie vyplácanie výsluhového dôchodku od 1. januára 2018. Inými slovami podľa tohto rozhodnutia by mal pán Žatko vrátiť štátu výsluhový dôchodok od toho apríla 2013 po december 2017 vo výške 28 500 eur a od januára tohto roka by sa mal rozlúčiť s výsluhovým dôchodkom 520 eur a vyžiť zo starobného dôchodku zo Sociálnej poisťovne vo výške 172 eur.
No a nebola to len nejaká teoretická hrozba, ono sa to naozaj stalo realitou. Od januára tohto roka ministerstvo vnútra prestalo vyplácať výsluhový dôchodok pánovi Žatkovi a ďalším asi 70 bývalým hasičom, ktorí odišli do výsluhového dôchodku v rokoch 2008 až 2010. A odvtedy pán Žatko dostal 172 eur mesačne zo Sociálnej poisťovne a z ministerstva vnútra nič.
Tento problém súvisí s výkladom § 143t zákona č. 328/2002 o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a tento paragraf začal platiť v januári 2009, teda pol roka po tom, čo pán Žatko odišiel do výsluhového dôchodku. Od tohto dátumu je v zákone veta, podľa ktorej, citujem: "Hasičovi, ktorý v období 2008 až 2010 odišiel do výsluhového dôchodku a neskôr požiadal o starobný dôchodok, zaniká nárok na výsluhový dôchodok, a to odo dňa priznania starobného dôchodku.".
Výklad zákona, ktorý ministerstvo vnútra uplatňuje na pána Žatka a jeho kolegov by bol pochopiteľný v jednom jedinom prípade, keby Sociálna poisťovňa priznala starobný dôchodok pánovi Žatkovi za všetky odpracované roky, nielen za 16 rokov mimo ministerstva vnútra, ale aj za 26 rokov v službách polície a hasičov. Je predsa nemysliteľné, aby niekto po 42 odpracovaných rokoch dostával dôchodok len za 16 odpracovaných rokov. Lenže presne to sa stalo v januári tohto roka a vo februári tiež, aj v marci, 170 eur, to nie je ani výška tzv. minimálneho dôchodku.
Až po opakovaných verejných vystúpeniach pána Žatka sa situácia zmenila, zmenila sa za pôsobenia pána Druckera, ale neviem, či sa to nepripravovalo ešte za pána ministra Kaliňáka, to naozaj neviem, každopádne peniaze boli pánovi Žatkovi a zrejme aj ostatným 70 bývalým hasičom vrátené, fajn, a nikto od nich nevymáha tie zhruba 30-tisícové sumy za dovtedy vyplatené výsluhové dôchodky. Lenže títo ľudia nemajú v rukách žiaden papier, majú rozhodnutie z decembra minulého roka, že im tie peniaze nepatria, potom im tá platba bola zastavená, v apríli vrátená a dnes nemajú v rukách žiadne rozhodnutie, že teda berieme späť, že sa začalo správne konanie a vlastne náš výklad zákona bol nesprávny.
Nikto teda dnes nevie týmto ľuďom garantovať, že sporný § 143t tohto zákona si opäť niekto nevysvetlí po svojom a nemyslím si, že je to nejaký minister, pretože žiaden minister by takto nešiel proti hoci len skupine 70 hasičov, ale predsa len v tom zbore to malo svoj ohlas. Ale tí ľudia jednoducho nemajú istotu, že sa to znovu nezopakuje.
Preto vás chcem, pani ministerka, naozaj v dobrom požiadať, aby ste sa zo svojej pozície zasadili o zmenu tohto stavu či už vypustením § 143t z tohto zákona alebo inou cestou po dohode so Sociálnou poisťovňou, ale pokúste sa, prosím, urobiť niečo pre to, aby táto skupina bývalých hasičov už nemusela žiť v neistote. Dohodnite to, prosím, vo vládnej koalícii a ja za seba hovorím, že urobím všetko pre to, aby takýto pozmeňujúci návrh, ak príde či už vo výboroch alebo v rámci druhého čítania v pléne, my to za opozíciu určite podporíme.
Rozumiem politickej realite, je mi jasné, že opozičný návrh by neprešiel, v poriadku, nech s tým prídu vaši kolegovia, ale, prosím, neodkladajte to, lebo ide o ľudí, ktorí, poviem to eufeministicky, už nie sú v produktívnom veku. Sú to starší ľudia, nezaslúžia si takúto neistotu a nerobí im to dobre. To, čo žiadajú, nie je žiaden nadštandard. Pýtajú si len to, čo si za odpracované roky zaslúžia. Tak buďme aspoň v takýchto otázkach na jednej lodi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2018 13:43 - 13:44 hod.

Gábor Grendel
Naozaj chýba trochu principiálnosti na tomto návrhu a pokúsim sa to ilustrovať na jednom citáte: "Poznali sme sa, niekoľkokrát som ho stretol v Alžbetke, a nehanbím sa za to." - povedal o svojich kontaktoch na zavraždeného Jozefa Svobodu pán Martin Glváč, člen osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2018 13:08 - 13:09 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Žiadam o zaradenie bodu do rokovania 31. schôdze Národnej rady s názvom Informácia ministerstva vnútra o zapožičaní lietadiel letky ministerstva vnútra v rokoch 2010 až 2018 cudzím štátom s uvedením trasy a dátumu zapožičania a s vyčíslením predpokladaných nákladov.
Odôvodnenie: Slovenská republika čelí medzinárodnému škandálu, že napomáhala pri únose vietnamského občana z Nemeckej spolkovej republiky do svojej vlasti tým, že zapožičalo lietadlo leteckého útvaru ministerstva vnútra vietnamskej delegácii, ktorá bola na návšteve Slovenskej republiky v roku 2017. Ministerstvo vnútra sa obhajuje tým, že o únose nevedelo a takéto zapožičanie bolo v minulosti bežné. Keďže minulý rok Národná rada vyžiadala podobnú správu o letoch prezidenta Andreja Kisku, predpokladám, že zaradenie tohto bodu nebude problém ani pre koaličných poslancov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 16:14 - 16:28 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda vlády, dámy a páni, programové vyhlásenie vlády je povinná jazda. Najlepšie sa to ilustruje na týchto troch citátoch. Prosím, počúvajte pozorne!
Citát č. 1: „Vláda bude dôsledne presadzovať preventívne a represívne opatrenia v boji s korupciou, minimalizovať tak množstvo korupčných príležitostí a nastaví účinný sankčný systém.“
Citát č. 2: „Vláda si je dobre vedomá toho, že závažná ekonomická kriminalita a korupcia ohrozuje základné princípy sociálne orientovaného, ekonomicky prosperujúceho, stabilného, právneho a vo svete uznávaného štátu.“
A napokon citát č. 3: „Vláda si uvedomuje, že korupcia predstavuje závažný spoločenský a ekonomický problém, ktorý ovplyvňuje tak kvalitu života občanov, ako aj kvalitu podnikateľského prostredia.“
Dámy a páni, vedeli by ste si tipnúť, ktorý citát do programového vyhlásenia ktorej Ficovej vlády patrí? Jeden bol z roku 2006, druhý z roku 2012 a tretí z roku 2016. Nebudem vám hovoriť, ktorý citát z ktorého obdobia pochádza, asi uznáte, že je to úplne zbytočné. Čarovné na týchto vetách totiž je, že môžte ich ľubovoľne zamieňať, nikto by si nič nevšimol.
Vážení predstavitelia vládnej koalície, všetko, čo som doteraz povedal, bola doslovná kópia môjho úvodného prejavu spred dvoch rokov, keď sme tu rokovali o programovom vyhlásení vlády Roberta Fica. Mohol by som v tomto prejave spred dvoch rokov pokračovať a prijať túto vašu hru o rovnakej vláde s rovnakým obsahom. Problém je však v tom, že situácia sa oproti roku 2016 dramaticky zmenila. Dnešné Slovensko už nie je to Slovensko, ktoré tu bolo v roku 2016. Vtedy ste seba zadefinovali ako vládu kontinuity. A čo je táto ďalšia vláda? Kontinuita kontinuity?
Lenže verejnosť žiadala zmenu, nie kontinuitu, a tá zmena nemôže byť len o osobách, skutočná zmena by sa mala odzrkadliť aj v obsahu vládnutia. Napríklad v tom, že boj proti korupcii a bezpečnosť budú na prvých miestach priorít programového vyhlásenia vlády, a nie medzi poslednými. Pred mesiacom mafiánskym spôsobom popravili jedného novinára a jeho snúbenicu. Bola to vražda na objednávku, vyhlásil dnes dozorujúci prokurátor. Bola to vražda, ktorej motívom bola práca investigatívneho novinára, povedal pred mesiacom policajný prezident a svoje slová dodnes neodvolal. Ale pre túto vládu, tú, ktorá akože prešla významnou rekonštrukciou, je prezentácia Slovenska v zahraničí prednejšia v programovom vyhlásení ako boj proti korupcii a bezpečnosť.
Novinári, dámy a páni, sa v civilizovaných demokraciách nevraždia. Novinári sa vraždia tam, kde má nad štátom prevahu mafia. Novinári sa vraždia tam, kde sa mafia nebojí polície, lebo má na ňu dosah. Novinári sa vraždia tam, kde sú považovaní za jediný rušivý element, za chybu systému.
Pred mesiacom policajný prezident vyhlásil, že vražda Jána Kuciaka súvisela s jeho prácou. Tak sa pozrime na to, s čím súvisela práca Jána Kuciaka.
99 % jeho článkov súvisela so SMER-om alebo s podnikateľmi, ktorí sú spájaní so SMER-om, alebo s policajnými funkcionármi, ktorí sú spájaní s týmito podnikateľmi. Len niekoľko názvov článkov Jána Kuciaka: „Bašternákova firma skončila na mafiánskej adrese, štátu dlhuje milióny“, „Dcéra elitného daňováka mala väzby na schránky v daňovom raji v Karibiku“, „Kauza Kočner, zistili sme čudné praktiky pri vyšetrovaní“, „Obľúbený hotel SMER-u dostal milióny, v pozadí bol syn vplyvného oligarchu“, „Šéf polície založil firmu, prenajíma si kanceláriu u syna oligarchu“, „Čo spája Bašternáka s Ficovým bratom?“, „Tajomná schránka v Modre“ atď. Podobných článkov napísal Ján Kuciak vyše 100, ten posledný, nedopísaný, sa týkal talianskej mafie na východe Slovenska. Články Jána Kuciaka boli charakteristické okrem iného tým, že si na nich naozaj dal záležať. A keďže si na nich dal záležať, ich závery nikdy nikto nevyvrátil. Spochybnil, áno, ale nakoniec nevyvrátil. Posledný článok Jána Kuciaka spochybnil napríklad dnes už bývalý premiér Fico, ktorý pred skupinou europoslancov povedal toto: „Myšlienka, že by mafia mohla mať záujem na východnom Slovensku, je absurdná, pretože tam nič nie je.“ Podobne sa vyjadrila aj europoslankyňa SMER-u pani Smolková: „Žiadnu mafiu na východnom Slovensku nemáme, pozývam všetkých na východné Slovensko, chcem vám povedať, že okrem talianskych podnikateľov tam máme aj nemeckých a holandských.“ Takže podľa čelných predstaviteľov SMER-u žiadna talianska mafia na východe Slovenska nepôsobila.
A aká je realita?
13. marca polícia zatkla Antonina Vadalu na základe zatykača z benátskeho súdu pre drogovú trestnú činnosť. O tejto akcii Generálna prokuratúra Slovenskej republiky povedala: „Európskym zatýkacím rozkazom žiada taliansky súd o vydanie Antonina V. na trestné stíhanie do Talianska pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou. Celý postup bol realizovaný v maximálnom utajení z dôvodu zabránenia úniku informácií a prípadného zmarenia tohto úkonu.“ Povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry. V súčasnosti je tento taliansky podnikateľ vo vyšetrovacej väzbe a čaká sa už len na to, aby prokuratúra doručila originály zatykača príslušnému súdu.
Možno je dobré si povedať, o čo v tomto prípade ide, budem citovať z novinového článku: „Podľa talianskej polície ide o jedného z čelných predstaviteľov milánskej mafiánskej podskupiny,“ to sú tí podnikatelia talianski, „ktorá sa zaoberala medzinárodným obchodom s narkotikami,“ tvrdí to portál aktuality.sk na základe dokumentov z benátskeho súdu a prokuratúry. Tento biznis Taliani sledovali od decembra 2015, keď zachytili dodávku veľkého množstva drog v zásielke exotického ovocia z Ekvádoru. Týchto 400 kíl kokaínu v hodnote 30 mil. eur putovalo cez Benátky, ďalej do Milána, ale aj do Slovinska a na Slovensko. Vadala bol podľa vyšetrovateľov zodpovedný za riadenie zahraničnej dopravy a jej finančné zabezpečenie. To je to podnikanie, logistika, "zodpovedný za riadenie zahraničnej dopravy a jej finančné zabezpečenie“, tvrdí portál veneziatoday.it. Vadala údajne kryl pašovanie drog obchodom s exotickým ovocím a krevetami. Kokaín sa pašoval v dodávkach týchto potravín, ktoré prichádzali z Kolumbie do benátskeho prístavu. Časť ziskov z drog sa investovala do nákupu a dovozu morských plodov a ovocia, ako sú banány a ananásy, aby udržiavali zdanie, že ide len o obyčajnú lodnú prepravu bežného tovaru.
Ale hlavne, že na východnom Slovensku nie je žiadna mafia, iba podnikatelia z Talianska. To si naozaj myslíte, že tí europoslanci žerú seno? Že ľudia na Slovensku žerú seno? V roku 2016 by sme vám to možno uverili, ale dnes je vďaka článkom Jána Kuciaka Slovensko niekde úplne inde, ako bolo v roku 2016. Aj vďaka článkom Jána Kuciaka vieme, že toľko avizovaná výmena policajného prezidenta nič nevyrieši. Toto už dávno nie je o jednom policajnom prezidentovi. Toto je o celom systéme prepojení veľkopodnikateľov a ľudí z tzv. mafiánskych zoznamov s policajnými funkcionármi, vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami. A ide nielen o rodinné prepojenia, ale aj o spoločné podnikateľské aktivity manželiek, o poľovačky, oslavy a tak ďalej.
Na základe týchto väzieb si niektoré zvláštne postavy z biznisu dokážu vybaviť čokoľvek. Na jednej strane vlastnú beztrestnosť a na druhej strane trestné stíhanie konkurenčných podnikateľov alebo politicky nepohodlných osôb. Toto pretrhnúť nemôže byť v silách jedného ministra, ak koalícia zostáva tá istá. Toto sa nedá pretrhnúť len výmenou policajného prezidenta. A už vôbec nie je možné to pretrhnúť avizovanou systémovou zmenou voľby policajného prezidenta.
Čo sa o tejto systémovej zmene píše v programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho? Presne to isté, čo v programovom vyhlásení vlády Roberta Fica. Citujem: „Vláda vytvorí podmienky pre posilnenie parlamentnej kontroly menovania prezidenta Policajného zboru formou verejného vypočutia pred menovaním.“ Toľko akože nový systém výberu policajného prezidenta.
Dámy a páni z koalície, to, čo máte v programovom vyhlásení vlády, v ničom nenaznačuje, že presadíte akúkoľvek systémovú zmenu výberu prezidenta Policajného zboru. Naopak, ak aj nejakú systémovú zmenu nový minister vnútra prinesie, tak ktokoľvek z koaličných partnerov mu bude môcť oponovať, že navrhuje niečo, čo nie je v programovom vyhlásení vlády, a preto nemôže mať podporu koaličných partnerov.
Dámy a páni, navyše predstava, že na všetky prešľapy sveta existuje tzv. systémové riešenie, je podľa môjho názoru len ilúzia a v horšom prípade vyvolávanie falošnej nádeje. Chyba totiž väčšinou nie je v systéme, ale v osobách, ktoré tento systém ovládajú. A ja neverím na taký systém, ktorý by táto koalícia nedokázala obicyklovať.
Preto aj po vymenovaní tejto vlády považujem za jediné poctivé riešenie predčasné voľby. A na ich zdôvodnenie využijem na záver slová rešpektovaného publicistu Mariána Leška, citujem: „Komentátor aktualít.sk Dag Daniš, ktorý dobre pozná obsah článkov svojho nebohého kolegu, sformuloval základné zistenie zavraždeného Jána Kuciaka. Podľa Daniša dospel jeho kolega k záveru, že slovenskú politiku aj slovenskú políciu do veľkej miery ovládol organizovaný zločin. Daňoví podvodníci, realitné mafie a napokon aj medzinárodný organizovaný zločin pretlačili svojich ľudí do politiky aj do vedenia polície, aby si zaručili politické a policajné krytie."
Ak je tak, potom personálna výmena na poste ministra vnútra nič nerieši. Kým budú pri moci politici, ktorí také niečo pripustili a nesú za to priamu zodpovednosť, dovtedy bude pretrvávať oligarchicko-mafiánske ovládnutie štátu. Konanie predčasných volieb nie je preto len otázkou politickou, ale aj civilizačnou a morálnou. Ak podľa ústavy štátna moc pochádza od občanov, občania majú právo si vynútiť, aby to, čo im bolo protiústavne odňaté, sa im opäť navrátilo. (Potlesk.)
Skryt prepis