Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

26.3.2018 o 18:46 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 20:16 - 20:18 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán Budaj, za vaše vystúpenie. Vy nás vždy upriamite na ten hlas ľudu, na to volanie zdola, na tú snahu väčšinou mladých ľudí o slušné Slovensko.
Čo mňa tak naozaj v súvislosti s tým, čo hovoríte, trápi, je obrovská stagnácia našej krajiny. Lebo týchto rôznych pozemkových kšeftárov a mafiánov vo vysokých funkciách nezaujíma rozvoj ciest alebo podpora drobných podnikateľov, živnostníkov alebo zlepšovanie stavu školstva, budovanie dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti. No a sme v stave, že keď títo mafiáni skončia, keď už odídu z politiky, tak ostane tu jedna veľká spúšť a úlohou ďalšej politickej generácie bude v najbližších 10 rokoch len možno dobehnúť Čechov a nehovoriac o Nemcoch a Rakúšanoch, ktorých budeme dobiehať akože ďalšie dekády.
Ja teda hovorím konkrétne aj za oblasť dopravy, že napríklad v rozvoji integrovanej dopravy, infraštruktúry sú, sú Češi ďaleko, ďaleko pred nami a títo skorumpovaní politici nechávajú naozaj po sebe spúšť.
Takže prajem si a aj vlastne všetkým ľuďom na Slovensku, aby čím skôr skončila doba týchto mafiánov a sme sa prehupli do stavu budovania krajiny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:51 - 17:52 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, ja len doplním, že 8. júla 2014 šéfka pozemkového fondu pani Matečná, nominantka SMER-u, podpísala dve zmluvy týkajúce sa desiatich hektárov na tieto pozemky, a to si možno len nespomenul, že už dva mesiace boli na tieto pozemky vydané stavebné povolenia. A nominantka pozemkového fondu sa tvári, že o ničom nevie.
Čiže tu išlo jednoznačne o podfuk, podvod a toto je konkrétnosť, ktorú požadujeme, aby pani ministerka vysvetlila, 8. júl 2014 a pozemky pri Ivanke pri Dunaji. Sú to vážne podozrenia z podvodu. A očakávame od pani ministerky vysvetlenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 16:37 - 16:38 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milá pani kolegyňa Remišová, ja by som len chcel poďakovať, lebo v zásade ty svojou činnosťou supluješ štátne orgány, políciu, SIS-ku, množstvo osôb, ktorí sú platení z daní občanov, a poukazuješ na všetko to, to nedobré, to zlé, čo sa deje aj v oblasti pôdohospodárstva v zneužívaní dotácií. Ja si myslím, že to je veľmi, veľmi emocionálne vyčerpávajúce, nehovoriac o tom, že sa staráš o svoje deti a s malým tímom s obrovskou svojou inteligenciou, skúsenosťami a pracovitosťou naozaj predkladáš na svetlo božie a odhaľuješ tie fakty, tú pravdu a nastavuješ zrkadlo skorumpovaným politikom. Takže iba také úprimné ľudské ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 15:54 - 15:56 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, prepožičiam svoj hlas 280 individuálnym signatárom Košickej výzvy, 40 organizáciám, ktoré zastupujú 2 000 poľnohospodárov, a 550 traktoristom, ktorí vám adresujú tieto slová: "Je katastrofou, že SPP rozdeľuje pôdu neznámych vlastníkov takmer výlučne medzi veľké spoločnosti, ignoruje mladých, malých a stredných farmárov, ktorí sú budúcnosťou tejto krajiny. Pôda sa dostáva do rúk zahraničným skupinám z Dánska, Holandska či Nemecka. Vaša politika dlhodobo uprednostňuje veľkopodnikateľov, ktorých praktiky pripomínajú mafiu. Pôda končí v rukách talianskej a hlavne slovenskej mafie, ktorá je pri získavaní pôdy najagresívnejšia. Mladí a vzdelaní ľudia, ktorí by radi podnikali na Slovensku v poľnohospodárstve, odchádzajú do zahraničia, prípadne sú z polí doslova násilím a bitkou vyháňaní s vyhrážkami, že ich zabijú. Toto je vaša vizitka."
A ešte prepožičiavam hlas pánovi riaditeľovi SIS, nominantovi SNS, ktorý vo svojej správe hovorí, že v piatich správach aj vaše ministerstvo informoval o tom, že dochádza na vašom ministerstve k zneužívaniu dotácií v podvodnom čerpaní dotácií na základe fiktívnych alebo nadhodnotených prác. Išlo o podporu projektov rozvoja vidieka a dotácií na zníženie energetickej náročnosti verejných budov.
Čiže toto nehovorím ja, toto hovoria farmári, ľudia, toto hovorí váš nominant.
Pozrite sa na pána Maďariča. Ten po vražde Jána Kuciaka prijal zodpovednosť. Berte si z neho príklad a nezavádzajte, neklamte a nezahusťujte priestor slovami, slovami, slovami a prijmite naozaj v pokore osobnú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.5.2018 16:00 - 16:08 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Najvyššieho kontrolného úradu, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som sa z tohto miesta krátko poďakoval pánovi predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu za energiu, prácu, nasadenie a naozaj aj kvalitu, ktorú tento úrad prináša a keď sa hovorí o kríze inštitúcií v Slovenskej republike, tak dovolím si tvrdiť, že NKÚ je funkčný úrad a naozaj je verný svojmu poslaniu. Aspoň k takémuto presvedčeniu som došiel.
Ja sa venujem oblasti dopravy. Ja len by som vypichol pár vecí a dal pár príkladov a tým skončím. Bolo povedané, že ministerstvo dopravy vynakladá prostriedky neefektívne a neúčelne najmä na, takým spôsobom, že externe zadáva činnosti, ktoré by mali byť robené internými zamestnancami. Toto je naozaj obrovský problém, ktorý vnímame na ministerstve dopravy, že sa doslova roztápajú, rozplývajú odborné kapacity. Ostávajú na ministerstve takí tí poslušní podpisovači a všetka tá odborná práca je robená externými, externými firmami, čo je, samozrejme, obrovský priestor pre púšťanie žilou rozpočtu ministerstva, no a ako uvidíme, tie výsledky nie sú ani veľmi dobré, pokiaľ ide o kvalitu práce tých externých firiem.
Pripomeňme si, že konštatuje Najvyšší kontrolný úrad obrovský nárast, keď z 51-tisíc eur sme sa dostali na externé právne služby na takmer 918-tisíc eur. Obrovské prostriedky idú na to, aby sa ministerskí úradníci, alebo možnože aj vedenie ministerstva aby si krylo chrbát a naozaj tá atmosféra, ktorá tam je na ministerstve, hovorí o tom, s viacerými som sa rozprával, že takí tí ochotní podpisovači alebo možnože aj ešte zamestnanci, ktorí tam pracujú, si nedovolia nič urobiť bez toho, že by sa nekryli zľava, sprava nejakými právnymi dokumentami, lebo majú pocit, že jednou nohou sú v base a preto sa kryjú. A samozrejme takí tí, čo nie sú ochotní pritakávať a súhlasiť s tým, čo sa na ministerstve deje, tak potom odchádzajú a kritizujú už len zboku.
Dajme si pár príkladov, čo skonštatovali z Najvyššieho kontrolného úradu. Výskumný ústav dopravný, akciová spoločnosť, súkromná firma má podpísané s ministerstvom dopravy rámcové zmluvy raz na 3 milióny, raz na 5 miliónov. Zdalo by sa, že keď má v názve výskumný, tak asi, asi naozaj tej problematike veľmi dobre do hĺbky rozumejú a ponúkajú naozaj to najkvalitnejšie. Ale Najvyšší kontrolný úrad hovorí, že tie činnosti, čo robí VÚD, nemajú charakter ani výskumu, ani vedeckej práce a konštatuje, že ide o bežné činnosti, ktoré má vykonávať ministerstvo dopravy alebo Slovenská správa ciest, alebo NDS-ka so svojimi zamestnancami. Stačilo by naozaj dať energiu do zabezpečovania kvality vlastných interných zamestnancov a nie vyvážať túto prácu v takýchto miliónových balíkoch von z ministerstva. Takže toto považujeme za veľký problém.
Alebo sa pozrime na tie právne služby, že je tam tím právnikov na ministerstve dopravy, povedzme, že 9 zamestnancov aj s riaditeľom, ktorí za roky 2013 až 2016 spolu dostali pol milióna eur. Ale firma AKMG má, bolo mu uhradené od roku 2015, 2016 na základe realizačných zmlúv 1,1 milióna eur. No a pozrime sa teda aspoň na jednu tú analýzu, že čo teda tá drahá právna kancelária priniesla. Tak napríklad právna analýza posudzujúca uzatvorenie dodatku k zmluve o dopravných službách vo verejnom záujme, aby nedošlo k diskriminácii iných dopravcov, tak táto právna analýza potvrdzovala už prijatý balíček opatrení v osobnej železničnej doprave. Čiže neprišli na nič nové, len potvrdili to, čo už bola realita. Ale ministerstvo dopravy práve za túto analýzu zaplatilo 73-tisíc eur.
Alebo iný príklad. Atlas pasívnej infraštruktúry, kde bolo firme KPMG zaplatené za vypracovanie štúdie a táto štúdia bola vypracovaná až po realizácii verejného obstarávania, keď už bol známy víťaz, ktorý to ide dodávať. Samozrejme, že bolo tej firme zaplatené 154 688,40 eura. No a čo sa dialo potom? Ministerstvo dopravy a výstavby v máji 2017 roku postup zadávania zákazky toho atlasu pasívnej infraštruktúry zrušilo. Čiže môžme povedať, že peniaze vyhodené do luftu alebo do vzduchu.
Presuňme sa do verejného prístavu v Bratislave. Bolo treba urobiť analýzu za 517 860 eur. A čo konštatuje NKÚ, že v dokumentoch sa opakovane vyskytujú identické časti Ctrl+C, Ctrl+V. Finalizácia sektorovej analýzy vodnej dopravy za sumu 71 820 eur bola rozsahom pridaných aktualizácií finančne nadhodnotená.
Alebo si dajme ešte posledný príklad. Štúdia realizovateľnosti zavedenia jednotného štandardu cestovných poriadkov verejnej dopravy. Veľakrát to znie honosne, komplikovane. Bolo teda sa treba zamerať na to, že ako urobiť nejaký jednotný štandard. A tak teda sa pustili firmy, externé, do práce, za 175 140 eur. A keď už bola, bolo vyplatené, tak sa zistilo, že v súčasnosti neexistuje príslušná legislatíva ani konkrétne postupy pre možnosť vstupu štátu v tejto problematike štandardizácie, evidencie a poskytovania cestovných poriadkov. A na základe tejto analýzy za 175-tisíc eur nebol realizovaný žiaden projekt, ktorý by bol na štúdiu realizovateľnosti priamo napojený.
Toto sú len niektoré príklady toho, akým spôsobom táto nekompetentná vláda narába s verejnými zdrojmi. A dovolím si teda tvrdiť, že naozaj tí, ktorí nám vládnu, používajú verejné zdroje len na prečerpanie týchto prostriedkov na účty rôznych súkromných externých firiem možno svojich známych, možno svojich známych ich známych a podobne, ale určite nehľadáme Hodnotu za peniaze. Určite nehľadáme ten najlepší záujem v prospech občana Slovenskej republiky.
Ja môžem akurát povedať, že som rád, že tí odborníci odídení z tých ministerstiev, ktorí rozumejú veciam a sú kritickí, z tohto štátu neodchádzajú. Že pokladajú za svoju stavovskú česť ostať a našou úlohou ako opozičných politikov nie je nič iné, len týchto ľudí oslovovať, združovať a veriť, že príde deň, keď opäť budú postavení na piedestál, keď opäť raz budú ministerstvá riadené odborne a keď opäť raz charakter, morálka a odbornosť dostanú prím v riadení štátu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2018 18:06 - 18:08 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Janko, ďakujem za tvoje slová. Vždy sa dobre počúva takéto tvoje hodnotenie, lebo poze..., si tiež tým svedomím tohto národa ako tribún osemdesiat deviateho. Máš svoju váhu a vždy dobre zhodnotíš situáciu.
Čo je také príznačné pre všetky tvoje prejavy, a dnes a to potvrdilo, je, že pozeráš sa na tento parlament z pohľadu voliča, z pohľadu demokracie. A naozaj som si až teraz tak uvedomil, že sme na nejakom rozhraní, a teraz sa láme tá história na tom, že akým spôsobom, a sú obrovské nožnice medzi tým, akým spôsobom tento parlament, títo politici, táto vládna koalícia ignoruje ľudí, ktorí sú na tých uliciach. A tí ľudia na tých uliciach sú len tým prekypeným pohárom tých ľudí, ktorí doma sa rozprávajú o politike a sú nespokojní.
Ja len dokreslím, dnes som sa práve stretol s odborníkmi z ministerstva dopravy, lebo snažíme sa naozaj pracovať na alternatíve aj v tejto oblasti, ktorá ľudí trápi. A oni len s úsmevom si hovoria, že v akom rozvrate je napríklad aj konkrétne toto ministerstvo. A to nielen toto ministerstvo, ale aj iné ministerstvá sú naozaj v zúfalom stave. Takže aby tí občania si nemysleli, že to naozaj, že je to zlé, ale aby si uvedomili, že tu reálne nefunguje výkon štátnej moci. Tento štát je naozaj v úpadku, v rozklade, je, dá sa povedať, sme v takej situácii, že ani nekúria, ani nesvietia. A kiež by tie predčasné voľby boli čím skôr, to si môžeme len želať. Ale samozrejme rešpektujeme demokraciu a veríme, že prvé tie komunálne voľby dajú nejaký jasný signál, ako si to ľudia predstavujú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 19:50 - 19:51 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Krajniak, aj ja by som rád zaspával s tým, že má zmysel dať pánovi Pellegrinimu šancu, že je snáď možné mu dôverovať. Ale aby som mohol s takýmto pocitom zaspávať, tak si myslím, že pán Pellegrini už prepásol šancu, lebo pán Pellegrini vie čítať s porozumením a on si prečítal, že Kuciak písal veľa o podnikateľoch, ktorí boli spojení so SMER-om, že to nebol len Výboch, ale aj známy nitriansky podnikateľ Bödör, majiteľ bezpečnostnej služby Bonul a švagor policajného prezidenta Tibora Gašpara. A práve to, že Tibor Gašpar je aj dnes vo svojej funkcii, tak potom u mňa pán premiér túto šancu už prepásol, lebo toto je nielen požiadavka ulice, rodičov zavraždených, všetkých slušných ľudí na Slovensku, ale do dnešného dňa tento človek je vo svojej funkcii.
To znamená, že nemôžeme v tejto chvíli dôverovať pánu premiérovi, že to myslí naozaj úprimne a vážne, keď tento základný rez, ktorý je nevyhnutný predpoklad získania dôvery, neurobil.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.3.2018 18:46 - 18:55 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
"Ako môžu to, čo sa Jankovi a Martinke stalo, vyšetrovať ľudia, o ktorých Janko písal? Neveríme im." Vážené dámy, vážení páni, milí kolegovia, takto reagujú rodičia Janka Kuciaka a Martiny Kušnírovej na aktuálnu situáciu. Týmito slovami dovoľte, aby som si uctil ich pamiatku, aby som vyjadril hlbokú nedôveru vláde, ktorá namiesto toho, aby prevzala zodpovednosť za to, čo sa tu udialo, a opäť vrátila loptičku na stranu ľudí, tak sa takýmto spôsobom chce zabetónovať vo svojej pozícii.
Predstupujete, vážená budúca vláda, pred nás, aby sme vám vyjadrili dôveru. Pozrime sa na to, čo je to dôvera. Dôvera je viera alebo presnejšie predpoklad, že budúcnosť bude mať kladný vývoj. Je to očakávanie človeka, že budúce konanie osoby alebo organizácie sa bude pohybovať v rámci spoločných hodnôt alebo morálnych predstáv. Vec alebo osoba, ktorej sa má dôverovať alebo dá dôverovať, sa označuje ako hodnoverná, vierohodná alebo dôveryhodná. Osoba, ktorá dôveru zradila, sa nazýva vierolomná.
Pozrime sa teda, či môžeme po dvoch rokoch pôsobenia, a ja sa teraz zamerám na pána ministra dopravy, či mu môžeme dôverovať naďalej, keďže bol nominovaný ako budúci minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Či môžeme očakávať nejaký pozitívny vývoj na základe skúsenosti z jeho pôsobenia v rezorte. Cítia občania zlepšenia v doprave alebo nie?
Vláda sa v novom programovom vyhlásení zaväzuje udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Citujem: „Výstavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami je naďalej dôležitou prioritou. Cieľom vlády je umožniť motoristickej verejnosti od roku 2020 využívať všetky diaľničné úseky.“ To myslíte vážne, pán minister? Považujete takýto záväzok za kredibilný? Alebo aj vy, pán budúci premiér? V roku 2020 budú občania využívať všetky diaľničné úseky alebo si z ľudí robíte srandu? V tejto chvíli je jasné, že cieľ nenaplníte.
Úsek D1 Turany – Hubová ešte len idete projektovať, úsek Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové v roku 2020 dokončený nebude. Obchvat Ružomberka sa mal otvárať vlani a bude dokončený najskôr v roku 2022. A namiesto toho, aby ste sústredili maximálne energiu pracovníkov NDS-ky a vyčlenili ľudské aj finančné kapacity do skutočných priorít, vy ste ich kapacitu presmerovali na diaľničné úseky, ktoré sú prioritou číslo 3, 4 alebo 5.
Výstavba diaľnic je naďalej výherným automatom pre oligarchické skupiny v pozadí politických strán a nie službou občanovi. Štát platí poradenským firmám vysoké sumy za služby, ktoré by vedeli urobiť radoví zamestnanci na ministerstvách za výrazne menej peňazí, to konštatuje vo svojej správe aj Najvyšší kontrolný úrad. Za všetky spomeňme napríklad firmu Deloitte a predražené právne služby firmy AKMG. Prieťahy v konaniach pri výstavbe ciest a neustále zmeny spôsobujú takmer všade na Slovensku, že sa ľuďom rozpadávajú domy, keď ich denne míňajú tisíce kamiónov. Ľuďom štát berie zdravie a skracuje život tým, že nedokáže efektívne a rýchlo podľa stanovených priorít stavať nové cesty I. triedy mimo intravilánov obcí a miest. Namiesto toho ste nasľubovali všade diaľnice, aj tam, kde to intenzity dopravy a socioekonomické ukazovatele neodporúčajú.
Pán minister Érsek, slovo prioritizácia je vášmu pôsobeniu asi cudzie. Stačí sa pozrieť na situáciu v NDS, kde skúsení odborníci odchádzajú, lebo sa viac nedokážu pozerať na chaos a bačovanie politických figúrok vo vedení. Aj to je dôsledkom... Dôsledkom toho je aj to, že v tomto roku otvoríte nula kilometrov nových diaľnic. Ale napríklad korčuliari a cyklisti sa konečne dočkali teplého počasia na úseku Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, kde ste im za 400 mil. eur pripravili ideálne podmienky na takmer hotovej diaľnici, ktorej ste zabudli pripraviť pokračovanie v podobe križovatky a privádzača.
Už dva roky mešká výstavba obchvatu Bratislavy, kde pod pasívnym dohľadom štátu sa kšeftovalo s pozemkami a to oddialilo výstavbu. A nie je jasné, či vôbec španielsky koncesionár nájde pracovnú silu na realizáciu D4, R7.
Pred župnými voľbami chceli poslanci za SMER, ale aj minister dopravy, aby bola uvoľnená tzv. dlhová brzda. Chceli tým povedať, že nemáme dosť peňazí na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Vláda si ale návrhom rozpočtu pre rok 2018 sama nastavila zrkadlo. Nedokáže efektívne čerpať ani tie prostriedky, ktoré má. Kým v štátnom rozpočte mala v roku 2017 na cesty a železnice k dispozícii takmer 1,4 mld. eur, tento rok má k dispozícii len 880 mil. eur. Ide teda o zníženie 55 %. Aj samotný rozpočet ukazuje, že ministerstvo dopravy nie je schopné čerpať európske fondy alokované na rok 2018, pretože nedokázalo vyčerpať peniaze z minulých rokov.
V novom programovom vyhlásení vlády píšete: „Vláda ešte v roku 2016 prehodnotí zrušenie vlakov IC medzi Bratislavou a Košicami.“ Asi ide pán minister obstarať stroj času, aby mohol naplniť tento sľub. Toto považujete za dôveryhodné?
V oblasti železničnej dopravy je minister úplne vo vleku podriadených inštitúcií, ktoré si v podstate robia, čo chcú. Minister im to umožňuje úplnou rezignáciou na strategickú úlohu riadiť železničný sektor podľa jednoznačného dopravného plánu pre územie Slovenska. Aj na tento cieľ má slúžiť dopravná autorita, k zriadeniu ktorej do dnešného dňa nedošlo napriek zmienkam v programovom vyhlásení. Je potrebné strážiť rozpočet štátom financovaných železničných podnikov a súčasne dôsledne kontrolovať, tvrdo sankcionovať, ako aj ďalej rozpracovávať kvalitatívne štandardy železničnej osobnej dopravy a železničnej infraštruktúry, aby sa nám nestávalo, že si národný železničný dopravca obstará elektrické rušne Vektron tým najdrahším možným spôsobom, pričom denne neplní ani elementárne kapacitné a kvalitatívne štandardy štátom objednávaných vlakov, nahrádzajúc nefunkčné moderné vlaky ich štyridsaťročnými atrapami. Nedostatočná kvalita ponúkaných služieb, riedko jazdiace a málo spoľahlivé vlaky s častými meškaniami, výpadkami spojení a stratou prípojov, neuspokojivá hygienická údržba použitých vozidiel, grafity, časté neplnenie plánu radenia vlakov osobnej dopravy vyháňa ľudí z vlaku, čo ostro kontrastuje s veľkorysou reklamnou kampaňou „Ideme vlakom s Hudbou vesmírnou“ za štvrť milióna. Integrácia dopravy je v nedohľadne. Napriek tomu, že máte v programovom vyhlásení záväzok zriadiť dopravnú autoritu, ktorá by priniesla poriadok a jednotné pravidlá medzi dopravcami, v tomto smere konáte veľmi málo.
Vážené kolegyne a kolegovia, dôvera je predpoklad, že budúcnosť bude mať kladný vývoj. Na základe konštatovaných skutočností, hlasujúc podľa svojho vedomia a svedomia, nemôžeme vysloviť dôveru tejto vláde. Slovensko potrebuje zabrať aj v oblasti dopravy a nádej, že sa niečo zmení v najbližšom období, je nízka. Napriek tomu prajem pánovi ministrovi pevné zdravie a veľa dobrých poradcov so zmyslom pre službu občanovi a nie oligarchom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:06 - 14:07 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Igor, ja ti ďakujem za to, čo robíš. (Smiech v sále.) Ja si naozaj myslím, že ty politiku chápeš ako službu ľuďom, nech si myslí, kto chce, čo chce, ale skúste každý si dať ruku na srdce, či naozaj na dennej báze dávate taký výkon, ako dáva Igor Matovič. Áno, niekomu môže liezť na nervy to, čo robí, ale dennodenne odhaľuje nahotu tejto vládnej koalície.
A preto mi je ťa aj ľudsky ľúto, lebo za tento boj ťa nikto nepochváli, ani koalícia a jej voliči, ale ani bratislavská elita. Myslím si, že si naozaj v tomto boji osamotený. A vždy po tvojich vystúpeniach sa skôr rieši forma, štýl, emócia atď., ale obsahovo málokto spochybňuje, že toto a toto nie je pravda.
Myslím si, že ale dnes, keď pozerajúc na tváre týchto nových ministrov aj staronových, som videl, že si sa dotýkal ich svedomia a ostáva nám veriť, že pravda zvíťazí a raz naozaj táto krajina bude mať dôveryhodnú vládu.
Skryt prepis
 

14.3.2018 16:29 - 16:32 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti SIS predkladá podľa § 9 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov správu výboru o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2017 pod tlačou 851. V súlade s § 9 ods. zákona č. 166/2003 Z. z. o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov výbor požiadal Slovenskú informačnú službu v mesiaci december 2017 o zaslanie správy o použití informačno-technických prostriedkov za rok 2017. Správu o použití ITP za rok 2017 predložila Slovenská informačná služba vo verzii neobsahujúcej utajované skutočnosti. Údaje o použití ITP, neobsahujúce utajované skutočnosti, tak ako ich predložila Slovenská informačná služba, sú uvedené v predloženej správe.
Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti SIS uvedenú správu prerokoval na 17. schôdzi výboru dňa 13. februára 2018, prijal uznesenie č. 52, ktorým vzal predmetnú správu na vedomie. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, predkladám Národnej rade Slovenskej republiky návrh uznesenia, ktorý je súčasťou správy.
Uznesenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti SIS z 13. februára 2018 k správe Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2017 (tlač 851). Osobitný kontrolný výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby prerokoval správu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2017 a po A. berie na vedomie správu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS o stave použitia ITP za rok 2017. Po B. odporúča Národnej rade Slovenskej republiky správu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS o stave použitia ITP za rok 2017 zobrať na vedomie. Po C. ukladá predsedovi výboru predložiť Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného materiálu vo výbore a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis