Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

20.6.2018 o 16:43 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.10.2018 13:36 - 13:38 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som možno zareagoval už na tento. Pán kolega, áno, chválite, ja tiež nemôžem tomuto zákonu nič vyčítať, ale naozaj stačí mi faktická poznámka na to, aby sme povedali, že k tomuto zákonu je treba chrániť najlepší záujem občana.
Občania sa potrebujú rýchlo, pohodlne, v príjemnej atmosfére, bezpečne presúvať z miesta A do miesta B, na to využívajú mobilné telefóny a sú radi, keď, aj ja som rád, že, keď nemusím vyťahovať hotovosť z vačku. Dá sa povedať, že aj táto novela zákona robí nejaký balans medzi príliš veľkou reguláciou a povinnosťami, ktoré majú taxikári, a zároveň možnože žiadne alebo minimálne nároky, ktoré mali tie webové aplikácie. Ku mne sa dostali akurát vyjadrenia istej spokojnosti aj s rokovaniami, ktoré prebiehali na ministerstve dopravy, takže pokiaľ sú spokojní účastníci zainteresovaní a nemáme tu štrajky taxikárov a podobne, takže môžem aj ja vyjadriť istú takú spokojnosť a podporiť túto novelu zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.9.2018 9:32 - 9:34 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní.
Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Vážená pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 13.9.2018 14:53 - 14:55 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Pán minister, ďakujem za vašu odpoveď. Zjednodušene môžme povedať, že pohár začína pretekať. Tým chcem povedať, že nie za všetko nesiete vy zodpovednosť, pokiaľ ide o to, že sa nám 60-ročné, 40-, 50-ročné a 60-ročné rušne začínajú kaziť. Tak isto ale zodpovednosť nesiete a už dlho ste ministrom na to, aby ste koordinovali a riadili železničné firmy.
Tým chcem povedať, že občanov, ktorí trčia v poli vo vlaku bez funkčných záchodov, bez elektriky, bez informácií a nakoniec ich príde odtiahnuť lokomotíva, ktorá nemá správny prípoj a jednoducho trčia ďalšie hodiny bez pomaly už aj bez vzduchu, tak toto sa v 21. storočí nemôže diať. A preto z tohto miesta sa chcem opýtať, ale zároveň aj vás požiadať, aby ste rázne zatočili s manažmentami ŽSR a ZSSK. To, čo sa udialo je neakceptovateľné, a ja viem, že nemôžte za to, že tieto problémy sú a zrejme aj budú, lebo máme vyše 200 tých lokomotív a tie prostriedky, ako aj sami naznačujete, nie sú dostatočné.
Takže poprosím vás, aby ste naozaj ubezpečili občanov, že k niečomu takému nebude dochádzať, a ja vás ako opozičný politik vyzývam, aby ste rázne ako minister zakročili proti manažmentom týchto železničných firiem.
A ešte to, čo ste spomínali, že si požičiavate na 10 rokov lokomotívy, ktoré sa za cenu toho, že ich môžte nakúpiť do stavu a pri plnom zdraví môžu slúžiť 30 – 40 rokov, tieto lokomotívy. Takže chcem vás poprosiť, aby ste zmenili aj spôsob obstarávania týchto lokomotív, lebo my si myslíme, že tu ide naozaj len o kšefty a že takýmto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2018 10:08 - 10:09 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Martin, chcel by som sa v súvislosti s tvojou rozpravou zamerať ešte na jednu oblasť a opýtať sa, ako to vnímaš. Ide o oblasť mechanizmov zabezpečujúcim stopku alebo zabránenie rôznym nekalým praktikám, rôznym vybavovačom, rôznym nekalým veciam.
Ja tak pred desiatimi rokmi zhruba som sa dostal do kontaktu s SPF v súvislosti s korupciou, keď som bol písomne požiadaný o úplatok. Bolo treba dať všimné a tak ďalej. Nakoniec prebehol špeciálny súd. Všetko dopadlo akože v prospech dolapenia, odsúdenia toho daného pána riaditeľa.
Ja tak pozerám povrchne stránku SPF a nevidím tu nejaké, že je nejaká že protikorupčná linka alebo nejaké nahlásenie nekalých praktík. A takisto odstúpili niektorí ministri v poslednom čase, ktorí boli spájaní s kauzami, že keď si dáte do Googla meno toho odstúpeného ministra SPF, tak sa dozviete rôzne mená vybavovačov a ľudí, ktorí našim ľuďom zabezpečujú prísľub k lukratívnym pozemkom a, naopak, rôznym reštituentom, tým malým, slabým sa nedostáva to, čo sa má dostať.
Preto ti chcem položiť takú otázku, ako vnímaš z tvojho pohľadu tie mechanizmy, ktoré zabraňujú rôznym vybavovačom, nekalým praktikám, alebo ako je to zabezpečené proti korupčným praktikám?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.6.2018 17:57 - 17:59 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia. Dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil k uvedenému návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby vládny návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali tento návrh zákona do 7. septembra 2018 a gestorský výbor do 10. septembra 2018. Odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom, vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

20.6.2018 16:43 - 16:44 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil k uvedenému návrhu ústavného zákona. Návrh ústavného zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor, s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh ústavného zákona v druhom čítaní do 10. septembra 2018. Ako spravodajca odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru vrátane jeho určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore z zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.6.2018 18:55 - 18:56 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán predkladateľ, dámy a páni, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v 1. čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby vládny návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a výbor pre sociálne veci. Za gestorský výbor bol navrhnutý ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 7. septembra 2018 a gestorský výbor do 10. septembra 2018.
Ako spravodajca určený gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Vážená pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.6.2018 18:22 - 18:23 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady rozhodol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý je aj gestorským výborom do 10. septembra 2018. Navrhujem, aby sa Národná rada uzniesla po všeobecnej rozprave, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Pani predsedajúca, pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.6.2018 15:54 - 15:56 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona do 10. septembra 2018.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru vrátane určenia ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.6.2018 13:05 - 13:06 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Žiadam ctené plénum Národnej rady zaviazať uznesením ministra dopravy Árpáda Érseka, aby poskytol informácie, prečo rezort dopravy nechal vstúpiť do procesu výkupov pozemkov pod budúce odpočívadlá na R1 v okolí Nitry podnikateľa, o ktorom písal zavraždený novinár Ján Kuciak. Podľa medializovaných informácií na portáli Aktuality.sk podnikateľ Brath, bývalý zamestnanec firmy Bonul a známy pána Bödöra má skupovať pôdu pod budúce odpočívadlá na R1.
Je neprípustné, aby v súčasnosti rezort takýmto spôsobom šafáril s prostriedkami daňových poplatníkov, a nesnaží sa komunikovať priamo s vlastníkmi pozemkov.
Skryt prepis