Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 12:47 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 10.5.2019 10:22 - 10:23 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len stručne. Nie som úplne involovaný do hĺbky tejto problematiky, ale čítal som si listy, ktoré išli zo Žilinskej univerzity. Takisto určite ste s nimi viackrát rokovali. Zjednodušene, polopatisticky, že v čom je tá nejaká obava. Trošku tá obava z tej strany odbornej verejnosti alebo aj tých malých letísk mi trošku príde ako keby v opozícii k tomu, čo hovoríte teraz, že vy hovoríte o tom, že by mal byť taký silnejší dohľad štátu a väčšia kontrola, aby si každý nelietal, ako chce, kde chce. V tejto súvislosti ma zaujíma tá problematika vydávania tých povolení na tie územné konania tých letísk, lebo podľa tých mojich informácií práve ako keby sa to dostáva z tej centrálnej úrovne dohľadu štátu na jednotlivé tie stavebné úrady okolo miest. A teda, že aká je tá garancia. Oni mali teda obavy, že sa stane, že no nejaký developer s pomocou miestnej samosprávy sa postará o to, aby malé letiská boli, boli zlikvidované, lebo si brúsi zuby na nejaké tie lúky, ktoré sú tam, aby mohol robiť nejaké svoje rozvojové projekty. A že teda im ako keby že dávame kompetenciu, aby o tomto mohli rozhodovať. Ale to je troška v kontraindikácii s tým, čo teraz nejak naznačujete.
Tak ja sa len chcem opýtať, pán minister, s úctou, že akým spôsobom tie diskusie skončili. Či boli akceptované pripomienky napríklad aj Žilinskej univerzity a ďalších odborných organizácií, ktoré sa k tomuto vyjadrovali, a či naozaj sa nemusia obávať tieto malé letiská zániku, likvidácie alebo nejakých nevyhovujúcich podmienok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 14:25 - 14:26 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vzhľadom k tomu, že moja manželka je z Budapešti, a teda máme aj bilingválne deti a trošku aj rozumiem kultúre Maďarov, viem, prečo vznikla tá reakcia, že čoho ste sa dotkli, a mám takú potrebu vysvetľovať, tak ako aj vášmu kolegovi Tittelovi, aj vám, páni kolegovia z SNS, že skúsme si dať príklad. Poznáte hymnickú pieseň Bože, čos´ ráčil slovenskému ľudu. Je to v katolíckom spevníku, pieseň, ktorá sa spieva na významné sviatky na konci omše a neraz nám aj vypadne slza, keď táto hymnická, krásna pieseň Mikuláša Schneidra-Trnavského znie. No a predstavte si, že toto je naša štátna hymna a teraz v nejakom Slovenskom dome v Mlynkoch alebo v Budapešti po slovenskej svätej omši by veriaci spievali túto hymnickú pieseň, ktorá by bola štátnou hymnou, no a zrazu by vstúpil do legislatívy nejaký zákon, ktorý dá Orbán, že môžu dostať za spievanie tejto národnej hymny, pri ktorej sa rozľútostí a vypadne im slza, lebo je to nádherná pieseň, dokonca modlitba, že by ste im to zakázali. Tak toto sa udialo. Ja to naozaj na plastickom príklade chcem ukázať, že je to, maďarská hymna je modlitba, oslovuje sa tam Boh a spieva sa v kostoloch katolíckych, protestantských a je dokonca súčasťou spevníku.
Takže dotkli sme sa naozaj takéto emocionálneho, citlivého miesta, vlastne duše maďarského národa a teraz je čas to dať na poriadok. A za seba sa tiež ospravedlňujem, že som bol nepozorný pri tomto zákone a, samozrejme, budem hlasovať za to, aby sme to dali na poriadok.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2019 13:10 - 13:10 hod.

Ján Marosz
Ďakujem pekne. Žiadam Národnú radu Slovenskej republiky, aby zaviazala ministra dopravy pána Árpáda Érseka predniesť správu o postupe prác na najdôležitejších cestných stavbách na Slovensku. Hlavne ako sa vyvíja dokončenie tunela Višňové a tiež aký je postoj rezortu dopravy k medializovaným informáciám na D4, R7 ohľadom zníženia kvality životného prostredia a ďalších pochybení. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 15:39 - 15:41 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega Choma, vy, s jednou vecou by som si dovolil súhlasiť, a dokonca to navrhnúť aj tak do verejnej diskusie, že keď ste hovorili o tom, že by bolo dobré, keby sme ústavným zákonom zakotvili, že ktoré úseky ciest budeme stavať. Skutočne som presvedčený o tom, že doprava je tak exaktná doslova veda, že si myslím, že by sa do toho politické reprezentácie nemali neustále zasahovať a mali by sa, a to je aj taká naša vízia, aj cieľ, aby sa vytvoril konečný a definitívny plán dopravnej obsluhy celého Slovenska vrátane cestnej infraštruktúry a potom pokojne by mohol parlament ústavným zákonom prijať, že tento, podľa tohto plánu sa budeme riadiť, ja neviem, na desať rokov dopredu. A bolo by to veľmi efektívne aj z pohľadu plánovania, plánovania zdrojov a všetkého.
A ešte jednu vec poviem, čo možno my plánujeme, že vytvoriť tzv. štátny fond dopravnej infraštruktúry. To znamená ako keby bazén, v ktorom sa zlievajú všetky peniaze, či európske, či štátny rozpočet, a prostriedky budú vyslovene určené na investície podľa toho plánu, ktorý, ako vy navrhujete, môže byť schválený ústavným zákonom. Verím, že sa takéto niečo podarí po nasledujúcich voľbách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 15:13 - 15:15 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážená pani kolegyňa, vy ste trafili klinec po hlavičke vo viacerých oblastiach, ktoré sa dotýkajú tisíc, tisíciek ľudí na Slovensku. Na potvrdenie vašich slov to doplním jednou štatistikou, ktorá hovorí o fenoméne, že ministerstvo dopravy rezignovalo na skutočne koordinačnú a manažérsku funkciu vo vzťahu k železničným firmám a tieto železničné firmy fungujú trošku ako taký odpojený vláčik od toho ministerstva.
Dám príklad. Existujú medzi ministerstvom dopravy a železničnou spoločnosťou Slovensko tzv. kvalitatívne štandardy spoľahlivosti a pre rok 2019 bolo dohodnuté, že maximálny počet vlakov, ktoré môžu meškať viac ako 30 minút z viny dopravcu, môže byť 875 na celý rok. Ku koncu tretieho mesiaca 2019 máme takých vlakov 744, a to máme len marec, hej? Takže to chcem len potvrdiť, že naozaj ten problém je veľký, je vypuklý.
A druhú vec poviem, že zanedbaná infraštruktúra je obrovským problémom, ale, naopak, ŽSR dokáže nakupovať aj pozemky, ktoré nepotrebuje. Už chodím na prokuratúru sa vyzvedať, ako to dopadne. Za milión 200-tisíc kúpili pozemok železnice, ktorý vôbec nepotrebujú. A za tieto peniaze rovnaké by mohli opraviť minimálne osem výhybiek, na ktorých; pokazené výhybky, na ktorých tie vlaky spomaľujú. Takže oni sa nevenujú poriadne tomu, čo treba, ale zase tí nezodpovední nominanti len kšefty, kšefty, biznisy a občan je na desiatom mieste v poradí. Bohužiaľ.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 14:59 - 15:01 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Pán kolega, vy ste zo strany SMER a dovoľte mi, aby som vám politicky prilepil zodpovednosť za problémy tunela Višňové, za to, že táto stavba skrachovala, že momentálne je tam stavba duchov, najväčšia jaskyňa na Slovensku, a zdôvodňujem to tým, že za jednofarebnej vlády SMER-u ste renomované konzorcium Skanska a STRABAG vylúčili svojimi vlastnými úradmi na doslova somarinách, na jednotlivých kótach a nejakých šachtách v nezáväznej stavebnej dokumentácii. A takýmito doslova somarinami ste zdôvodňovali, že to nebolo odovzdané, tá stavba, renomovaným firmám, ktoré mali skúsenosť s takýmito náročnými stavbami, a dostal to pán Remeta, ktorý nemal žiadne skúsenosti s takýmto náročným projektom. A kým sa rozbehol, len uplynuli dva roky.
Takže, pán Muňko, chcem len z tohto miesta vám osobne, teda ako strane SMER, prilepiť s plnou vážnosťou politickú zodpovednosť za zlyhanie D1 v okolí Žiliny a tunela Višňové.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 14:42 - 14:44 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Jakab, navodzujete tu takú atmosféru, ako keby bolo celkom normálne, že tie projekty trvajú tak dlho a že to sa nedá, nedá tak rýchlo realizovať. Ja by som chcel trošku ako keby seknúť takú tú predstavu o tom nekonečnom stavaní stavieb na konkrétnom príklade z krajín, kde to šlo a trvalo to zásadne kratšie. A použijem príklad spojenia Dánska so Švédskom, je tam taký ten Öresundský prieliv, je tam more, zhruba 16 km, a dánska, švédska vláda sa rozhodli, že teda tam postavia skraja tunely a potom taký, taký, taký most na pylónoch, tie pylóny majú niektoré aj 200 metrov. No a tiež to museli naplánovať, naplánovali to za nejaké tri roky alebo štyri roky a čo je na tom akože najprekvapujúcejšie, realizovali to od roku 1995 a v roku 1999 bolo hotovo. A v 2000 už tam chodili aj vlaky, aj autá a tie vlaky tam premávajú 200-kilometrovou rýchlosťou.
Tým chcem naznačiť, že aby sme sa ako keby že vynorili z takej tej ponorky, že všetko to musí trvať dlho. Nie, nemusí. Dnešné stavebné technológie, postupy dovoľujú, aby takéto projekty sa robili aj rýchlejšie, efektívnejšie, len k tomu treba zásadne profesionálne manažmenty ľudí a, samozrejme, politickú vôľu, ktorá bude hľadieť na najlepší záujem občana a nie na najlepší záujem rôznych develo; rôznych oligarchov na pozadí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 13:36 - 13:38 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán minister, dotknem sa jednej veci, čo súvisí s komfortom cestovania občanov, a to je zase integrovaná doprava, aby sa nestávalo, že príde rýchlik z Vrútok do Liptovského Mikuláša 6.54 a 6.50 odišiel prípojný autobus do obce. To sa veľmi často na Slovensku stáva a aby sa to nedialo, na to je, na to máte aj rozumne v programovom vyhlásení vlády, že zriadenie národnej dopravnej autority, ktorá koordinuje tieto vlaky a autobusy. No a toto sa malo udiať, bohužiaľ, tá pracovná skupina sa síce stretáva, ale výsledky nie sú. A až keď toto bude urobené, takéto zosynchronizovanie vlakov a autobusov alebo, zjednodušene povedané, keď budú spoločné cestovné poriadky, aby neutekali ľuďom, ktorí vystúpia z vlaku, autobusy, tak až potom malo dôjsť k liberalizácii jednotlivých tratí. Lebo teraz sa nám stane to, že my vypíšeme na desať rokov, liberalizujeme napríklad trať, trať Žilina – Rajec, zafixujeme tam nejaké tie objemy, tie výkony toho dopravcu a potom bude veľmi ťažké to skoordinovať práve tú, tú integrovanú dopravu s tými, s tými autobusmi. Takže toto by bolo treba robiť ako prvé, skoordinovať vlaky, autobusy a až potom liberalizovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:47 - 12:49 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem len potvrdiť tie slová pána Kollára, že význam tých letísk slovenských by sme, by mal ostať zachovaný. Dám svoj nedávny príklad, keď som bol vo švédskom meste Malmö. Je to malé mesto a to letisko nebolo možno väčšie, ako je to žilinské letisko a každých 15 – 20 minút tam pristáli malé turbovrtuľové lietadlá, ktoré, ktoré prepravovali pasažierov, že je to tam akýsi taký bežný štandard, že ľudia si zvykli na tú dopravu lietadlami. Na Slovensku teda, keď nevieme tie diaľnice tak rýchlo dostavať, bol by som veľmi šťastný, keby aspoň z niektorých bodov na Slovensku sa ľudia, manažéri, ale aj bežní cestujúci vedeli dostať do Európy z tých miestnych letísk, a máme na to všetky predpoklady, všetok potenciál. Tá letecká doprava sa stáva stále, stále lacnejšou a dostupnejšou aj pre bežných ľudí.
Jediné, čomu musíme zabrániť, ako ste naznačili, aj týmto zase pokútnym spôsobom pripravovaný zákon, ktorý ako keby bol takým posledným vzopätím nominantov strany SMER v oblasti letectva na ministerstve dopravy a snažia sa urobiť všetko pre to, aby ešte sa dostali k nejakým zaujímavým parcelám a mohli tam robiť nejaké svoje developerské projekty. Takže, prosím, pán minister, buchnúť po stole a zachovať dopravný účel tých letísk, ktoré máme k dispozícii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2019 12:28 - 12:30 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Antal, naozaj by sme v tejto sále mali počuť odpoveď z úst pána ministra, či je nezávislý stavebný dozor zo strany štátu alebo teda aj kontrolný orgán, ktorý sa venuje tej D4. A tie problémy vyplávali už dávnejšie, to neni, že je to otázka tohto dňa.
No a pokiaľ ide o tie vlaky, zase budeme pozitívni a dáme pánu ministrovi zase jedno odporúčanie, ako si dobiť politický kredit. Trať medzi Lučencom a Fiľakovom od jesene 2017 v úseku siedmich kilometrov rýchliky brzdia z rýchlosti 100 kilometrov na 50 kilometrov a denné úhrny meškaní všetkých vlakov presahuje 100 minút. Príčinou je zlý stav železničného zvršku a riešenie je v nedohľadne. Takže to je napríklad ďalší príklad, že máme ix takýchto rôznych bodových závad. A ja si myslím, že aj minister by sa mal pravidelne zaujímať, že kde tí ľudia tou dopravou trpia, lebo keď im ten rýchlik, ten vlak mešká, tak sa nedostanú načas do roboty, zvyšuje sa u nich stres, napätie, doplácajú na to mnohé a mnohé rodiny. Takže treba to zobrať, tieto problémy, aj z takého ľudského hľadiska a zároveň manažovať ten rezort poriadne.
A ďakujem teda všetkým kolegom za faktické poznámky.
Skryt prepis