Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2018 o 15:24 hod.

Ján Mora

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 15:58 - 16:00 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Rasťo, ja ti ďakujem za tvoj naozaj zaujímavý príspevok v rozprave. Na začiatku si spomínal právo na život. Citoval si aj nejaké zákony, ústavu a tak, ale, bohužiaľ, mám pocit, že toto právo funguje naozaj asi len na papieri, keďže je naozaj paradoxné, že v dnešnej dobe máme ochranárske združenia asi na všetko. Ak na všetko, už to tu bolo dneska aj párkrát spomínané, či na zvieratá, na stromy, na rieky, máme chránené krajinné oblasti, ochraňujeme všemožné úchylky, ktoré sú absolútne nezlučiteľné s ďalším životom, to mám teraz na myslí všelijakých homosexuálov, transsexuálov, intersexuálov, jašterov, polojašterov, proste, ako nech si žijú, však ako svojím spôsobom mne nevadia, len nech sa nepretŕčajú po uliciach. Toto všetko sa dáva do popredia, ale keď príde na ochranu života nenarodených detí, tak niežeby sa niekto postavil hneď za, ale v momente sa objaví nejaká mimovládna organizácia, najčastejšie platená zo zahraničia, ktorá začne hlásiť pochybné argumenty, že prečo musí byť možnosť voľby a prečo nejdeme ochraňovať deti a tak ďalej a tak ďalej.
Najsmutnejšie na tom je, že sa vôbec nebere do úvahy, že na Slovensku sme mali najväčší pochod od revolúcie a bol to práve Pochod za život, ktorého sa zúčastnilo vyše 85-tisíc ľudí, a táto skutočnosť je ako keby schválne opomínaná. A ja som presvedčený, že ľudia na Slovensku sú za život.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 15:32 - 15:32 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Kolega Krajniak, ja tak isto uzavriem v podstate takú, takú ďakovnú šnúru za ten tvoj príspevok, lebo bolo to naozaj zaujímavé a vecné. No a tak isto by som ťa chcel vlastne poprosiť, že asi máš bližšie ku štandardnej opozícii ako naša strana, a teda ja verím, že keď tých ostatných nepresvedčíme my, tak možno ich presvedčí tento tvoj príspevok, ktorý si dal v rámci nášho zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 14:51 - 14:52 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, je naozaj dobré, že si po takom jemnom vystúpení Natálie vystúpil práve ty, pretože Natália ako žena, lekárka to povedala naozaj pekne, jemne a naozaj aj vecne. No v tomto prípade je už načase byť aj naozaj trošku možno viac ako tvrdší, pretože no nie je predsa možné, aby v dnešnej dobe boli naozaj zvieratká viacej chránené ako ľudia. A čo považujem za absolútny nezmysel a paradox, čo; ktorý sa odohráva v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, je to, keď poslanci zahlasujú za návrh z dielne slovenskej, akože Slovenskej národnej strany pri tom zákone o veterinárnej starostlivosti, ale zároveň jedným dychom dodajú, že nebudú hlasovať za ochranu nenarodených detí. Takže to je absolútna hanba tých poslancov. A ja verím tomu, že nás niekde v zákulisí počujú a zmenia do zajtra názor.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 14:27 - 14:28 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Natália, je dobré, že si na začiatku svojej rozpravy prečítala Hippokratovu prísahu, a teda tým, ako by sa mali doktori správať a čoho sa držať. Každopádne som presvedčený o tom, že nie všetci doktori, a to som naozaj silne presvedčený, sa stotožňujú s vykonávaním potratov. A verím tomu, že veľa z nich využíva aj tú výhradu vo svedomí, aby sa nemuselo zúčastniť, zúčastňovať takejto genocídy a zabíjania nenarodených detí.
Bohužiaľ, samozrejme, sú aj takí doktori, ktorí s tým problém nemajú. Tam je to podľa mňa hlavne asi otázka peňazí. A to je asi aj taká paralela, ako to je s novinármi. Máme novinárov, ktorí robia svoju prácu radi a hrdo kvôli tomu, že chcú prinášať občanom objektívne informácie. Potom máme druhú kastu novinárov, ktorí to robia vyslovene len a len pre peniaze a sú schopní napísať absolútne, absolútne všetko. Toho príkladom sú vlastne aj všetky tie protislovenské médiá, SME, Denník N a .týždeň a neviem ktorý, a takisto aj všetky tie mimovládne organizácie, ktoré vyzývajú poslancov nehlasovať, resp. hlasovať proti tomuto zákonu na ochranu nenarodených detí.
Chvalabohu, máme tu plénum Národnej rady, ktoré by malo, presne tak ako povedal aj Milan Uhrík, rozhodovať o týchto veciach, pretože nie sú to oni, ktorí majú o tom rozhodovať, ale práve sú to poslanci zvolení občanmi Slovenskej republiky, ktorí majú dať nejaký rámec tomuto všetkému a zadať mantinely, čo sa môže a čo nie, lebo potom by tu bola anarchia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 13:52 - 13:54 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Milan, vo svojej rozprave si sa dotkol viacerých vecí, každopádne tých 30 minút je málo na to, aby sa obsiahla takáto problematika, tak isto aj hodinu a pol na to, ako rozprával predseda Marian Kotleba. Každopádne dotkol si sa aj ekonomiky, ekonomickej záležitosti, ktorá; ekonomika je naozaj dôležitá v rámci, v rámci nášho každodenného života, ale tak isto som presvedčený, že ekonomika alebo ekonomická otázka nemôže stáť v rámci rozhodnutia, či život, alebo smrť dieťaťa, ako je o tom presvedčená liberálna strana SaS.
Tak isto tebou spomínaná zákonná legislatíva ohľadne všetkého možného, ochranná a zákonná legislatíva od rôznych zvierat až po stromy, kríky, je síce pekná, veľakrát hlavne v dnešnej dobe zvláštnych ľudí mimoriadne potrebná, no toto môžu byť iba akési podzákony až vtedy, keď bude vyriešená tá základná vec a to je ochrana života a vyriešená ochrana ľudského života nielen toho narodeného, ale aj toho čakajúceho života, pretože práve tie nenarodené deti sú potenciál našej krajiny, takisto aj ľudstva. To je budúcnosť, ktorú, ktorá je v tejto chvíli skrz toho neoliberálneho dekadentného videnia sveta tak silno potláčaná. Takže verím, že sa nám podarí rozprúdiť tú celospoločenskú debatu, aby sme mohli tento trend zvrátiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 13:07 - 13:09 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Pán predseda, po vypočutí tvojho hodinu a pol trvajúceho príspevku som presvedčený, že práve prepis tohto tvojho prejavu by mal kolovať po stredných školách miesto nejakých príručiek protislovenského Denníka N, ktorý tam píše o nejakých neurčitých ruských hrozbách, pretože toto by tým dospievajúcim mladým ľuďom dalo podstatne viac.
Každopádne treba zdôrazniť, že nesúlad zákona a ústavy, ktorý si spomínal na začiatku, a, bohužiaľ, aj reality ohľadne ochrany života je daný pretláčaním toho dekadentného liberálneho spôsobu života, ako nám to ukazuje Slovenská arabská strana. Na druhej strane Slovensko je tak smutne na tom, a čo naozaj môžeme čakať, keď dokonca najvyšší ústavný činiteľ, teda prezident Slovenskej republiky, sa vyjadrí, že ľudské práva nemôžu byť nadradené obchodným záujmom a tým pádom je v podstate tak jasne nastavená tá liberálna čiara, tá hodnota, akou žijú títo ľudia. No, ja každopádne verím, že otázka života vyhrá v tomto prípade, veľmi v to dúfam a zajtra sa ľudia rozhodnú nie podľa nejakých ekonomických činiteľov, ale podľa toho, čo je naozaj správne.
A na záver musím zdôrazniť, že pokiaľ ty si tu rečnil o živote, tak takmer päťdesiatka mimovládnych organizácií píše maily poslancom a vyzýva ich, aby nehlasovali za tento zákon, a to je hanba.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 10:22 - 10:23 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. No, každopádne ja som optimista, ale aj ako obyvateľ Banskobystrického kraja by som sa rád správal zodpovedne, a teda aj z tohto miesta prosím ostatných kolegov poslancov o zodpovednosť, aby hlasovali za tento návrh zákona. A mám taký pocit, že keby sme odsúhlasili tento strop míňania týchto zdrojov na krajoch v tejto chvíli, tak už by nebol ani taký záujem o tie županské miesta, pretože by zistili, že až toľko kradnúť sa nedá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.5.2018 10:11 - 10:17 hod.

Ján Mora
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 15:35 - 15:36 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
Janči, zoznam tých trestných činov, deliktov a hlavne tých morálnych pochybení, ktorých sa dopustila a, bohužiaľ, sa stále dopúšťa táto súčasná proamerická Bútorova bábka, je tak tragická, že ja mám taký poci, že keby sme boli viacej na východe a nebol tento, bohužiaľ, prezident Kiska tak silno proamerický, tak nás prídu západné mocnosti bombardovať, aby nás oslobodili. Ale tak, chvalabohu, nie sme až tak ďaleko. Každopádne si myslím, že takýto človek by už určite ani v tejto chvíli nemal sedieť a sám požiadať o uvoľnenie z funkcie, pretože to, čo robí, ako prezentuje, je jednoducho, jednoducho hanba. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 15:24 - 15:25 hod.

Ján Mora Zobrazit prepis
A čo sa týka tej druhej časti, teda že pán prezident vykonáva v súčasnosti až doslova nadprácu, čo sa týka nejakých tých mimovládnych organizácií, no ale čo sa týka tej prvej časti, ktorú si povedal, že ohlásil, že nebude kandidovať, čo ma zase osobne veľmi potešilo. Na druhej strane by som si tým nebol až taký istý. Keďže použil tú jeho vzletnú vetu, že iba hlupák nemení svoje názory, tak ja sa niekedy obávam, že to tak ani nebude, uvidíme. Ďakujem.
Skryt prepis