Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2017 o 16:55 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 14:23 - 14:25 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len na upresnenie, Edo, aj pre teba. Ja som napríklad poistencom, asi vás neprekvapím, že som poistencom práve jednej zo súkromných poisťovní a chcem povedať, že ja ako poistenec jednej z týchto poisťovní potrebujem, aby moja poisťovňa dostala to isté čo štátna. Prečo poistenci súkromných poisťovní, preboha, by mali dostať menej peňazí? Prečo? Lebo súkromná poisťovňa hospodárila lepšie, tak jej poistenci nedostanú na lepšiu zdravotnú starostlivosť? Lebo nemusia ísť tie peniaze len do zisku. Môžu sa zazmluvniť lepší lekári, môžu sa zabezpečiť lepšie prístroje, dostupnejšia zdravotná starostlivosť. A ja nerozumiem, prečo by všetky peniaze, ktoré pán minister vynaloží, mali ísť na zachraňovanie nie úplne šťastného bývalého hospodárenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne. S týmto mám problém.
A čo sa týka, Alino, Edo, o tom pozmeňováku, ktorý ste podali, o ktorom hovoríte, ja vám stále nerozumiem. Lebo ak teda moje vedomosti sú správne, tak už dnes máme predsa prerozdeľované financie do zdravotných poisťovní podľa riziku kmeňa. To znamená, ak má, ak vy hovoríte, že Všeobecná poisťovňa má jednoducho horší, nákladnejší, chorejší kmeň, nie je až tak ekonomicky aktívny, tak predsa dostáva na tento, na tento rizikovejší kmeň viacej peňazí od štátu. A na druhej strane súkromná poisťovňa, ktorá nemá takýto rizikový kmeň, dostáva menej peňazí. O tom je dnešný prerozdeľovák. Tak prečo sa tu bavíme o tom, že ešte pridať? Tak bavme sa potom o, možno aj s poisťovňami, o zmene prerozdeľováku, ale tak, aby sme videli aj ich vyjadrenia, lebo to sú ľudia z fachu, a aby sme sa vedeli rozhodnúť kompetentne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 14:12 - 14:14 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi predsedovi zdravotníckeho výboru a, samozrejme, ja som počula pána ministra, keď hovoril, že preto sa to teda, predtým ste aj nehlasovali všetci za tie pozmeňováky na zvýšenie peňazí do zdravotníctva, pretože sa nevedelo a plánovalo sa a proste bude sa brániť tomu, aby neodtekávali, neodtekali zbytočné peniaze zo zdravotníctva.
Ja sa ale chcem spýtať, či teda už je tá situácia, že či už naozaj sa urobili také radikálne riešenia, aby sa tomuto pomohlo. Pretože ja si myslím, že ak niekto niečo robí, tak naozaj treba uznať, že všeobecka, ale to na základe ozdravného plánu a na základe toho, v akej situácii sa ocitla. Napríklad benchmark cien prístrojov si pamätám, že toto je určite opatrenie, ktoré oceňujem. Ale pamätám si, a ja teraz nehovorím, že s tým by som hneď súhlasila alebo že to navrhujem, ale pamätám si, že ste hovorili o limitoch na lieky, že ste hovorili o stratifikácii nemocníc. Sme v polovici funkčného obdobia, ja si myslím, že tá odvaha sa bude už len strácať a nejaké naozajstné riešenia, ktoré by zabezpečili hospodárnejšie vynakladanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, si myslím, že, že naozaj nie sú reálne a, a sú minimálne, tie opatrenia mohli byť hlbšie. Preto si nemyslím, že toto je argument, prečo predtým nie a teraz áno zrazu a hlavne teda prídete s nejakým číslom a minútu pred hlasovaním sa dozvieme, á, však o 50 mil. viacej, pohoda. To ako naozaj nie je úplne podľa mňa taký rozmer, ktorý by sme tu mali na zdravotníckom výbore a v pléne Národnej rady vidieť.
A čo sa týka medzirezortného pripomienkového konania, možno k navýšeniu nie. Ale napríklad k zmene prerozdeľovacieho procesu určite by sa mohli napríklad poisťovne vyjadriť. Myslím si, že to by bolo viac ako namieste, a ja osobne by som rada počula ich názor, čo mi nebolo umožnené týmto postupom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.10.2017 14:04 - 14:10 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, k tomuto zákonu. V podstate viacej-menej do istého času som aj súhlasila s istými časťami. Ale to, čo ma prekvapilo, čo ma prekvapilo veľmi, a ja som to teda aj na výbore hovorila, to sa netýka možno priamo vás, pán minister, ale teda čiastočne určite, možno práve vedenia výboru, je to, že takto dôležité pozmeňovacie návrhy prichádzajú, teda teraz idem hovoriť o tom, že sa navyšovalo, že sa jednoducho menili pravidlá, nie také, ktoré sme dostali hneď. Ale jednoducho minútu pred tým, ako sa má rozhodovať o niečom tak dôležitom, milióny hore-dole, tak dostaneme na výbor túto informáciu a máme okamžite o nej hlasovať, máme sa rozhodovať. Čiže ja mám hlavne problém s tým, že sa to robí takýmto spôsobom, a teda bez medzirezortného pripomienkového konania. To je, to je v podstate problém. Nie je to, nie je to dané verejnosti.
Čo sa týka teda tých pozmeňovákov, ktoré boli na výbore. On ten návrh zákona má vo svojom odôvodnení iste občanom milé slová: posilnenie, transparentnosť, objektivita. Ale keď sa pozrieme, čo sa za tými slovami schováva, nemusí to byť úplne tak.
Návrh hovorí, že ministerstvo zdravotníctva doručí údaje predložené zdravotnou poisťovňou podľa odseku 4 v anonymizovanej podobe, v elektronicky spracovanej podobe ostatným zdravotným poisťovniam do 15. júla kalendárneho roka. Áno, navrhuje sa tu, že transparentnosť a objektivita bude zabezpečená tak, že pošleme údaje o poistnom kmeni konkurencii. Čo to budú teda jednotlivé poisťovne, ktoré sú voči sebe v konkurenčnom postavení, posielať svojim konkurentom v trhovom prostredí zdravotného poistenia?
Odsek 4 § 28 hovorí: "Údaje o spotrebe kategorizovaných liekov za každého poistenca v období od 1. januára do 31. decembra za dva roky dozadu." Aké údaje sú navrhované na poskytnutie konkurenčným poisťovniam? Je to rodné číslo, ktoré bude anonymizované tak, aby bol jasný vek a pohlavie, kód kategorizovaného lieku, počet balení kategorizovaného lieku, kód choroby, ktorý je uvedený na lekárskom predpise, dátum výdaja alebo podania kategorizovaného lieku, náklady na zdravotnú starostlivosť na poistenca.
Chcem sa spýtať, či si predkladateľ uvedomuje, že prichádza s príkazom informovať detailne konkurenciu o štruktúre svojich nákladov, o podkladoch pre hromadné nákupy pre svojich poistencov, o diagnózach svojich poistencov. Toto je sen každej firmy - vedieť do detailov parametre výrobných nástrojov a parametre zákazníkov. Transparentnosť, objektivita? Môže to pripadať aj ako snaha o legálne odovzdávanie ekonomických údajov.
Vystúpiť by som chcela aj k tej druhej časti zákona, kde teda, o ktorej sme sa tu aj doteraz bavili. Kde zaznel aj na výbore pozmeňovák, kde sa menila sadzba za poistenca štátu z 5,67 na... Takto. Kde u nás na výbore pozmeňovák na 5,67 a tam ma práve napadlo, že možno by som mohla predložiť na 7,83 alebo tuto kolegovia poslanci zo ĽSNS by iste s iskrou v očiach navrhli lepšie číslo ako nedávno zas vo Veľkom Krtíši. Takže sa chcem spýtať, že či naozaj ideme robiť dieru do rozpočtu verejných financií bez akejkoľvek diskusie.
Nie je to teraz o tom, že by som nepriala zdravotníctvu. To viete, pán minister. Naozaj sú potrebné zdroje, ale ide o zodpovednosť k tomuto štátu, k systému, zodpovednosť k štátnemu rozpočtu. Jednoducho mám problém s tým, aby sa takýmto spôsobom hore-dole 50 mil. navrhovali čísla, aby sme tu hádzali číslami. Tieto pozmeňovacie návrhy mali jednoznačne bežať normálnym procesom. Napríklad aj preto, aby to mohli okomentovať samotné poisťovne. Navyše obsahujú ďalšie povinnosti napríklad Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosť, a to bez zdôvodnenia vplyvov na rozpočet, na personálne požiadavky úradu. Možno by som tiež rada počula stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, lebo mám pocit, že niektoré oblasti tohto zákona sú na hrane aj v tomto smere.
Čo stanovisko ministerstva financií? Ja si myslím, že naozaj takýto chaotický prístup by neprešiel snáď ani v spolku holubárov, že ideme si tu teraz takto narýchlo. Najmä to považujem za nesystémové riešenie a je to nesystémové riešenie o veľkých peniazoch. Lebo, dobre, teraz tu máme zmenu na dva mesiace, ale čo od 1. januára? Znova to bude vyzerať takto? Znova si schválime raz za čas niečo? Jednoducho toto je asi moja najväčšia výtka. A pripadá mi to, že sa to takto navyšuje, že sa to rieši takýmto spôsobom bez pripomienkovania, bez dohľadu verejnosti, dokonca ešte aj na výbore sa bráni tomu, aby to verejnosť vôbec mohla vidieť, tak naozaj to vo mne vzbudzuje, vzbudzuje taký pocit, že nemám chuť hlasovať za takéto nesystémové riešenia a takýmto zbrklým spôsobom podávané.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 13:58 - 14:00 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, Alino, bránila som sa, ale musela som stlačiť ten gombík. Ospravedlňujem sa, ale poznáš moje nastavenie v tomto smere. Hovoríš, že do zdravotníctva má ísť viac peňazí a zároveň hovoríš, že podľa teba a podľa toho, jak sa vyjadruješ, ideálne všetko ako keby bolo nasmerované do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá teda podľa teba vlastne dáva najviac na pacienta.
No ja chcem k tomu povedať toľko, že sa mi to nezdá úplne fér, lebo ľahko sa dáva najviac na pacienta, keď máte napriek tomu, že je to najväčšia poisťovňa s najväčším počtom poistencov, tak dáva za výkony najväčšiu platbu a zároveň má zazmluvnených ľudí ako maséra Kostku, tetu Anku, má skamuflované účtovníctvo. Jednoducho štátna poisťovňa je jediná v strate. Dve súkromné poisťovne sú v zisku a ty ideš urobiť to, že potrestáš tých, ktorí hospodárili zodpovedne, a ideš odmeňovať tých, ktorí tak nerobia. Tak čo týmto chceš? Čo týmto, ako čo učíme týmto ľudí? Myslím si, že to nie je fér.
A chcem povedať, že napríklad aj taká maličkosť hovorí za veľa. Neviem o tom, že by vedenie Unionu alebo Dôvery malo by to v River Parku a neboli potrestaní, viete. Takže asi toľko k tomu prerozdeľovaniu peňazí takýmto spôsobom. Myslím si, že je správne, že dostane každý rovnako. Nech podľa toho hospodária, ako vedia. A následne pokiaľ naozaj poisťovňa nie je dobrá, tak ten poistenec rozhodne, odíde. Má tam byť trh, má tam byť konkurencia, má tam byť vzájomný boj a nemá štát umelo nalievať peniaze a už vôbec nie do poisťovne, ktorá nie je schopná hospodáriť naozaj vyrovnane, dobre. A dokonca nie je schopná hospodáriť ani tak ako súkromné poisťovne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 16:53 - 16:55 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Janka Kiššová, no máme podobné myšlienky. Tuto to mám napísané, naozaj som to neodpisovala, úplne presne to isté som si všimla aj ja, pán minister, keď ste hovoril, že na začiatku kauzy bol Natáliin blog. Presne tak isto ako Janku zdvihlo zo stoličky, mne sa dvihol žalúdok. Pretože na začiatku bolo znásilňovanie detí. Na začiatku boli drogy, alkohol, zneužívanie, ponižovanie deciek, ktoré boli odkázané na pomoc štátu a namiesto toho sa im doprialo takéhoto niečoho. Na začiatku bolo zariadenie, ktoré je dotované štátom, vami, tisíce eur, ktoré idú do takéhoto zariadenia. A na začiatku bol jeden minister, ktorý tu sedí dodnes a tvrdí, že toto všetko je v poriadku. Vy tu plačete, ako vám ubližujú, ako na vás kydajú. A zároveň, v tej istej reči tu vytiahnete kauzy o naozaj o sebevraždách, čokoľvek poviete, len aby ste ukázali, čo je vaša taktika. Veď aj oni boli zlí, aj oni urobili chyby. Iste, sú mnohí, ktorí urobili chyby. Určite aj za vlády, keď vo vláde sedela SaS. Ale chcem vám povedať, že to nie je o ich chybách, ale táto chyba, táto konkrétna, ktorú urobili iní a vy ste sa tu za nich bili do dnešného dňa. To je vaša chyba, je to vaše maslo na hlave a vy tu nemáte čo robiť. Lebo keď sa na vás človek pozre, tak naozaj, nielen zo stoličky ho zdvíha, ale zdvíha sa mu žalúdok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 15:39 - 15:39 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Nati, ja by som ťa len chcela trochu doplniť. Máš pravdu, že to bolo neúctivé a jednoducho také, ako sme po pravde, povedzme si, čakali. Najprv pán premiér pripomenul svoje právnické začiatky. To asi aby sme ho nebrali dostatočne vážne. Potom teda spomenul, že za korupciu považuješ alebo my opozícia považujeme už aj to, keď do pasce dá väčší kus syra. Tak ja sa stavím, že tento väčší kus syra by obstarávali nejakí Paškovi ľudia alebo by si na neho uplatnil vratku pán Bašternák v miliónoch eur, takže áno. A v tomto prípade verím tomu, že aj toto by bola korupcia.
No a nakoniec to vyzvanie, aby sa, aby ste, aby sa kolegovia jeho z vládnej koalície nezúčastnili tejto schôdze. Ja sa pýtam: Načo? Veď nikdy sa nezúčastňujú ničoho, čo je pre nich kritické, ani dokonca politických relácií, ak dobre viem, nie sú schopní konfrontácie, pán Fico špeciálne, a pritom má sám problém, lebo ani jeho vlastný koaličný partner mu neverí, a preto boli aj niektoré výbory, neboli uznášaniaschopné, pretože ani ľudia z SNS neprišli podporiť svojho vlastného ministra alebo ministra ich vlády. Takže až tak by som neskákala. Na hanbu jediné, čo tu je, ste vy, pán Fico, a vaša vláda.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2017 9:01 - 9:09 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Zdravím tých pár vážených kolegov, ktorí tu zrána sedia, aj pána ministra.
Tak pár slov k predloženému návrhu zákona. Poctivo som si ho preštudovala a naozaj som sa teda snažila zodpovedne zvážiť, že či byť za alebo či byť proti, ako teda je u mňa zvykom, a je tam pár vecí, ktoré mi prekážajú, na ktoré by som rada upozornila.
Začnem rovno paragrafmi. V návrhu zákona v § 2 ods. 20 je škrtnuté, tam, samozrejme, meníte názov, lekársku službu prvej pomoci meníte na ambulantnú pohotovostnú službu, čo samé osebe je, samozrejme, v poriadku, ale ďalej sa tam písalo: "je zdravotná starostlivosť, ktorou sa zabezpečuje nepretržitá dostupnosť zdravotnej starostlivosti v rozsahu poskytovanej všeobecnej ambulantnej starostlivosti" a tak ďalej a tak ďalej. To, čo mi na tomto bode prekáža, je, že tak nenápadne sa škrtá slovíčko nepretržitá, vynecháva sa a celá táto časť sa nahradzuje § 8a, ak som to správne pochopila, kde sa hovorí o tom, že pevná ambulantná pohotovostná služba poskytovaná poskytovateľom, ktorý je oprávnený na základe vydaného povolenia prevádzkovať ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovosti v pracovných dňoch v čase od 16.00 hod. do 23.00 hod. a v dňoch pracovného pokoja v čase od 7.00 hod. do 23.00 hodiny. Asi viete, na čo narážam, hovorím o tom, že teda predošlý zákon garantoval občanom nepretržitú pohotovosť, zatiaľ, zatiaľ čo tento návrh zákona tú pohotovosť určuje iba do 23.00 hod., čo podľa mňa znižuje prístup k zdravotnej starostlivosti. Tak len toľko k tomuto bodu.
Chápem, že po 23.00 hod. je nižšia návštevnosť, myslím, že ste vraveli, že 95 % pacientov príde do, príde do tej 22.00 hod., v každom prípade zostáva tých 5 %. Čo s nimi potom kam, na urgent? Problém, problém je s tým, že máme už dostatočne zaťažený urgent, a jednoducho ak budeme, ak budeme brániť ľuďom k prístupu k tomuto druhu pohotovosti, obávam sa toho, že ten urgent bude ešte viacej zaplnený a bude, bude s tým ešte väčší problém. Práve naopak, myslím si, že by bolo potrebné, aby ľudia mali k všeobecnému lekárovi prístup, a jednoducho chce to len inak zmanažovať.
Paragraf 7 bod 6 sa škrtá úplne celý a súčasťou toho, čo sa škrtá, nebudem to čítať celé, ale to podstatné, čo sa ruší, je, že lekárska služba prvej pomoci všeobecnej ambulantnej starostlivosti sa vykonáva aj formou návštevy služby v domácom prostredí alebo v inom prirodzenom prostredí osoby, ktorej sa ambulantná starostlivosť poskytuje.
Návštevná služba sa potom dopĺňa alebo spomína zasa v § 8a, kde je napísané, že jej ju možno poskytovať v domácom prostredí a tak ďalej. To podstatné je, že možno poskytovať. Predtým som čítala zo zákona, že sa vykonáva, a teraz sa môže vykonávať. Myslím si, že to znižuje zasa váhu, mám pocit, že to, že to je opäť o, o znížení dostupnosti zdravotnej starostlivosti.
Najdôležitejšia vec, čo mi, toto sú také ešte viac-menej veci, ktoré si vieme vysvetliť, ale myslím si, že, že vec, ktorú si, na ktorej sa asi určite nezhodneme, je bod 6 tohto paragrafu, ktorý hovorí o tom, že v rámci všeobecnej ambulantnej starostlivosti sa poskytuje pohotovostná služba v rozsahu pevnej siete. Čo to znamená, pán minister, pevná sieť? Pevná sieť je podľa môjho chápania, podľa toho, že ako som si čítala prílohy momentálne, je nižšia aj ako minimálna sieť, čo by až tak nevadilo, ale hlavné je, hlavné je to, že pevná sieť je daná. Čo sa stane napríklad, kolegovcov z MOST-u by som sa mohla spýtať, čo sa stane napríklad s pohotovosťou v Šamoríne, kde starostovia miestnych obcí prispievajú na chod tejto pohotovosti? Vadí mi tam to, že nie je možné, pevná sieť je stanovená presne sieť a nie je možné jednoducho, aj keby chceli, tak, tak prevádzkovať si túto pohotovosť v podstate nejak na vlastné náklady.
Ďalej je tam paragraf päťstosedem..., § 38, ale už v zákone č. 577 § 38 ods. 10, kde sa hovorí, kde sa škrtá celá výška úhrady služby. Tam, čo mi vadí z toho, čo sa všetko vyškrtáva alebo čo som si všimla, je, že sa škrtá aj možnosť ustanoviť odlišné poplatky pre jednotlivé skupiny poistencov s prihliadnutím na zdravotný stav, vek alebo iné dôvody hodné zreteľa. Ja si myslím, že nie vždy táto možnosť je, je od veci, ak je k dispozícii. Je škoda, že sa to takto striktne, striktne škrtá.
Paragraf 38a ďalej hovorí o výške úhrady, kde stanovujete striktne nula eur za stravovanie a pobyt na lôžku počas poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti. Pokiaľ viem, tak doteraz bola, bolo určené, nejaká hranica odkiaľ pokiaľ a nariadením vlády bola teda, bola nastavená tá sadzba na nulu, čo je O. K. Myslím si, že to je o tom, že aká vláda práve riadi krajinu, akú vládu si občania zvolili, tak takým spôsobom bude hospodáriť. A tým, že dávame tú striktnú nulu do zákona, ja viem, že vy sa snažíte zrušiť všetky poplatky, čomu ja nerozumiem, lebo myslím si, že keď povie sa "a", treba povedať aj "b". A s tým zrušením poplatkov to nie je len o tom, že sa tvárime, že všetci majú rovnakú dostupnosť starostlivosti, čo nie je pravdou, lebo vieme, že v zdravotníctve je veľmi veľa úplatkov, ale to, čo mi na tom vadí, je aj to, že je tam obrovský výpadok príjmov, a zdravotníctvo jednoducho potrebuje finančné prostriedky, štát nie je schopný už dlhodobo utiahnuť v podstate aj sekeru, ktorú zdravotníctvo vytvára, ale celkové náklady. A tam, kde príjmy sú, je to jednoducho súkromný sektor, ja nerozumiem, prečo mne napríklad nie je umožnené, aby som sa objednala niekde na čas, aby som si priplatila za nejaký nadštandard, a stále sa o tom hovorí, ale nič sa s tým nedeje, naopak, ide sa úplne opačným smerom a do zákona sa striktne dávajú nuly, nuly, myslím si, že je to naozaj zbytočné a že je to iba populizmus. Nepáči sa mi to.
Na druhej strane, na jednej strane dávate nulu, na druhej strane stúpajú ceny, zvyšuje sa výška úhrady za návštevu ambulantnej pohotovosti, za návštevu doma, za stravovanie a pobyt na lôžku pri kúpeľoch, čo je zaujímavé, v inom zákone dávate teda nejaký bonus pre tých, ktorí navštevujú kúpele, v tomto zákone zvyšujete poplatky, je to naozaj banálne zvýšenie, ale jednoducho ide to opačným smerom, tak... Takisto sa znižuje počet pohotovostí, to treba povedať nahlas, že to tak je, a treba teda pomenovať aj dôvody. Nevravíte to na rovinu, v podstate tým, že ste si, že ste si, že ste si povedali, že na ministerstve si poviete opatrenia a poviete si, kde tie, kde tie pohotovosti budú, teraz je to takto, o rok to môže byť inak, ale bude veľmi jednoduché, jednoduché o tom rozhodnúť, ako tá pevná sieť bude vyzerať bez dohľadu napríklad kolegov z opozície, bez dohľadu verejnosti možno alebo drobnohľadu.
Takže, takže čo sa týka toho zákona, tak odo mňa takéto námietky a myslím si, že naozaj to ide opačným smerom pri tom, pri tých príjmoch, ktoré zdravotníctvo má, tak si myslím, že by ľuďom malo byť naozaj dopriate viac, a nie uberané.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.9.2017 16:21 - 16:22 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Eugen, ja by som ťa len doplnila o takú maličkosť, lebo ako obvykle hovoril si veľmi múdro. Len som si všimla taký detail. Ja viem, že vy v tej vládnej koalícii máte teraz úplnú pohodu a možno by ste sa v rámci tej pohody mohli začať spolu rozprávať, lebo síce v tomto zákone podporujete kúpeľníctvo, ale je na tejto schôdzi predložený iný návrh zákona, tlač 630, kde zvyšujete poplatky za ubytovanie a za stravu. Asi o tom neviete, lebo nie je to váš minister. Ale ešte raz opakujem, bolo by dobré začať v rámci koalície komunikovať, alebo sa na to vykašlite a zložte to. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 19:47 - 19:49 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegovi za vystúpenie. Môžem s tým len súhlasiť a špeciálne ďakujem za to, že prečítal časť prezidentových pripomienok, nakoľko rovnako ako kolega Dostál, ani ja som nemala čas si ich prečítať. Čo ma privádza k myšlienke, som rada, že máme tohto prezidenta. Ja si totiž neviem predstaviť, že v tejto situácii, pri tejto vláde a pri tomto jednaní by posledné prezidentské voľby bol býval vyhral pán Fico. Nechcem si predstaviť, čo by to znamenalo pre túto krajinu. Možno sa mu nedarí presadzovať svoj názor, možno sú ignorované jeho otázky, jeho výtky, jeho názor celkový, ale aspoň dokáže upozorňovať spoločnosť na tento problém a na aroganciu moci, ktorú tu máme. A ak by sme tu mali iného prezidenta, myslím si, že by to bolo s touto krajinou, so Slovenskom ešte horšie.
My sme tu prečítali alebo kolegovia tu prečítali množstvo argumentov, položili množstvo otázok. Ja som nepočula žiadne odpovede ani žiadne protiargumenty. Ja počujem iba ticho a arogantné správanie, kde namiesto toho, aby nám a ľuďom, ktorých zastupujeme, časti Slovenska, ktorá sa pýta našimi ústami, aby namiesto toho, aby nám bolo odpovedané, si arogantne zvoláte výbory, prehlasujete si rokovanie do noci, jednoducho nechutné. Jedným slovom nechutné. Nech sa páči, správajte sa takto, ale ja som vďačná pánovi prezidentovi, že na to upozorňuje. A je to vaša vizitka a táto vizitka je na hanbu, naozaj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 16:55 - 16:57 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Miro, veľmi, veľmi dobrý príspevok, absolútne s ním súhlasím. Chcem vyzdvihnúť niektoré argumenty. Najmä naozaj z pohľadu tej firmy, čo sa týka tej konkurencie, ja naozaj nevidím dôvod, aby, aby sme firmám dávali povinnosť zverejňovať platy zamestnancov, aby potom konkurencia sa teda na toto mohla pozerať, obkukávať, vedieť vyššie, nižšie.
Hovoríte, že takéto opatrenie by zvýšilo platy. Ja si myslím, že v tomto prípade zvýšilo, pretože prečo by konkurenčná firma mala dať vyšší plat ako ja, keď vie, že ja ponúkam napríklad nižší. Takže myslím si, že tu je to vyslovene škodlivé.
Takisto nevidím dôvod, aby nejaká závistlivá susedka videla môj plat napríklad, aby si, vie, v akej firme robím, v akej pozícii, tak si len pozre na Googli, veď to neni ťažké a bude napríklad vedieť, aký mám príjem. Mne sa to zdá mimo.
Ďuri, ty si povedal, že nebudeš používať pojmy pravicový, ľavicový, no mne sa zdá toto byť taký útok zľava na SMER. Takže naozaj tých pádnych argumentov tu padlo niekoľko, myslím si skôr, že tým podnikateľom by sme mali pomáhať a nie klásť im stále nové požiadavky a úlohy, ale skôr vytvárať im podmienky a nechať na nich, ako sa rozhodnú. Pretože sú to práve oni, ktorí zamestnávajú väčšinu národa, a nie my politici. Takže tak.
Skryt prepis