Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:18 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 20:40 - 20:41 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Lucia, ja nechcem ti v žiadnom prípade oponovať, tvoje vystúpenie bolo naozaj výborné a šokujúce až, ako, ako to už býva.
Len chcem podotknúť, že vieš, že ten vyšetrovateľ sa mohol zmýliť, že mohlo sa stať, že naozaj nešlo o kokaín, mohli to byť napríklad špáradlá, vieš, že mohla by si sa ho opýtať, že či naozaj, že či sa skutok stal, lebo mohlo sa stať, že skutok sa nestal a boli to iba špáradlá. Ďakujem. (Reakcia z pléna: "Tie dobre horia.")
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2018 20:07 - 20:09 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Marek, naozaj, myslím si, veľmi vecný, vecný prejav, kľudný, až mi tam niečo chýbalo. A ja teda osobne, mne tam chýbala trošku väčšia kritika, nemyslím to v zlom, ale, ale nerada by som bola, keby sme novú pani ministerku uchlácholili v tom, že začneme tam, kde začína toto programové vyhlásenie vlády, teda pred dvoma rokmi a zasa odznova. Ja dúfam, že pán minister vnútra, teraz už Drucker, bude stíhať sa nejakým spôsobom zaučiť v novom rezorte a zároveň pomáhať bývalej (správne „novej“) pani ministerke, aby sme nemuseli začínať úplne odznova.
A, pán Kotleba, vy často sa pýtate na toto, alebo teda aby som reagovala... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujeme len na predrečníka, dobre?

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Áno, áno, už viem. Áno, áno.
Tak, Marek, prosím ťa, povedz pánovi Kotlebovi, keď mu budeš odpovedať, že to, na čo sa pýta pravidelne, tak to učia na základnej škole a robí sa to kvôli tomu, aby ste sa neopakovali, viete? To máte, že raz poviete Slovensko, raz poviete domovina, raz poviete domov, naša vlasť, naša krajina a robíme to iba preto, lebo jednoducho nechceme opakovať stále to isté slovíčko. Je to, je to učivo základnej školy, tak len aby ste vedeli, lebo často sa na to pýtate.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 26.3.2018 17:09 - 17:29 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis

60.
Ďakujem za slovo. Vážení kolegovia, dovoľte mi najprv sa ospravedlniť v prvom rade. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, len vás chcem upozorniť na používanie vizuálnych pomôcok a na... (Prerušenie vystúpenia rečníčkou.)

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
To by som si nikdy nedovolila, nebojte sa.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
V poriadku.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Takže v prvom rade to ospravedlnenie, možno vás to prekvapí alebo ani nie, ale teda to ospravedlnenie by patrilo pánovi Bugárovi, ktorý pred jedenástou vstúpil do prednesu pána Fecka a jednoducho nato prišlo k nejakému sporu, potom ďalším dvom ľudom chcel vypínať mikrofóny, lebo vraj vtedy nemali rozprávať podľa neho, a ja som teda vtedy naozaj vykríkla veľmi, veľmi nevhodný výraz a myslím si, že naozaj je pravda, že už tu toho máme viac než dosť, že toto sem nepatrí a nepatria sem takéto osobné urážky, naozaj sa za to úprimne ospravedlňujem. Myslím si, že nič nezlepšia.
Tú moju reakciu spôsobilo obrovské sklamanie z postoju (správne "postoja") aj MOST-u – HÍD, aj pána Bugára k tejto vláde, ale to ma teda neoprávňuje robiť z parlamentu cirkus, takže naozaj to myslím vážne.
Na druhej strane chcem povedať, že ak sa vyžaduje slušnosť odo mňa a od nás, tiež si myslím, že by bolo vhodné, keby toto správanie bolo naozaj na oboch stranách.
Ja sa pýtam, ako môže slušný človek podporiť túto vládu? Mne sa nepáči práve to, že oblečiete sa do pekného sáčka, rozčuľujete sa nad, nad nevhodnými výrazmi, správaním, výrokmi, vadia vám grafiky, tak ich zakážete, vadia vám horalky, tak ich zakážete. Jednoducho vstupujete do vystupovania ako náhle len trošku, len trochu iný odtieň má, ako by ste si vy želali, ale vôbec vám nevadí, vôbec vám nerobí problém sedieť vo vláde s ľuďmi, o ktorých písal Ján Kuciak, s ľuďmi, ktorí kryli podvodníkov a zlodejov. A teda si myslím, že keď sa tu bavíme o slušnosti, tak kryť takúto vládu a byť v nej a spolupracovať s ňou nemá so slušnosťou naozaj nič spoločné. A skôr ako nejaké výrazy, horalky a obrázky by vás mali naozaj zaujímať veci, o ktorých písal tento novinár, je toho hodne, budem o tom ešte hovoriť.
Ďalšia vec, vážení kolegovia z koalície, no nie je vás tu veľa, ale veď tak my už sme si zvykli. Videli ste prezenčku k tomuto bodu programu? My ideme vyslovovať dôveru tejto vláde. Vy ste tí, ktorí sa o tú dôveru uchádzate. Viete, koľko vás vystúpi k tomuto bodu? Nula. Ani jeden jediný z vás nepovie ani slovo, aspoň nie teda písomne sa neprihlásil, ani jeden človek sa neprihlásil, aby obhájil toto, toto programové vyhlásenie vlády, ktoré je do bodky skopírované. Je skopírované spred dvoch rokov. Ja by som k tomu programovému vyhláseniu aj niečo povedala, ale naozaj sa mi zdá dosť plytvanie mojím časom, aj dosť nudné hovoriť niečo, čo som hovorila pred dvoma rokmi, a k ničomu a k ničomu niečo povedať je zbytočné.
Tiež si myslím, že dôvod, prečo ani čiarka nie je zmenená v programovom vyhlásení, je práve to, že tá vaša krehká väčšina sa naozaj nevie dohodnúť na ničom, a teda do toho dokumentu radšej nezasahovala vôbec a nechala tam trapasy vyslovene bijúce do očí. Záväzky na rok 2017, 2016 a podobne, ako napríklad plné spustenie funkčného e-Healthu v roku 2017. Pán minister Drucker určite vie, o čom hovorím. No tipujem, že to nevyjde. Takže myslím si, že aj toto dokazuje, že vaše rozprávky o stabilite sú úplne na smiech.
Toto je ale schôdza k vysloveniu dôvery vláde, teda nemusíme sa pozerať len na to, že čo táto vláda ide robiť, o tom hovorí programové vyhlásenie a tam sa pokúša vrátiť vláda čas o dva roky, ale môžme sa baviť aj o tom, kto to ide robiť, a baviť sa o jednotlivých členoch. O mnohých tu už teda bolo veľa povedané, tak ja začnem trošku inak.
Poznáte tento vtip? „Do baru príde inžinier, právnik, poštár, lekár, policajt a barman sa ho pýta: "Čo si dáte, pán Drucker?"“
No a ja sa teraz pýtam, čím to je, že národ si z niečoho, čo je inak podľa mňa cenné, akože byť vzdelaný vo viacerých oblastiach, byť šikovný, byť žiadaný vo viacerých oblastiach, to predsa nie je niečo, z čoho si budete robiť srandu. Ale národ si vo veľkom, určite ste ten vtip počuli aj rôzne podobné, vo veľkom si z toho uťahuje. No asi to nie je úplne dôveryhodné a takisto myslím, že asi ste to už, asi ste to už prehnali. Jednoducho si myslím, že sa ľudia pýtajú, čo sa stalo, že sa jeden človek musí používať na viac rezortov? Mám pocit, že po desiatich rokoch vlády SMER-u už došli krízoví manažéri, hej, lebo jeden krízový, jeden krízový rezort sa ani nestihne zachrániť, už treba zachraňovať ďalší, tak možno toto je v tom. Ale ako pritom ako rozprávate o počte, o dôležitosti počtu členov strany a tak ďalej, je naozaj tento postup na smiech.
Tiež sa chcem spýtať, ja si pamätám túto diskusiu pred dvoma rokmi a z úst predstaviteľov SMER-u som počula o tom, že zdravotníctvo je jednoznačná priorita. Ja sa pýtam, či teda takto vyzerá riadenie prioritného rezortu. Alebo sa vždy stane prioritným rezortom ten, ktorý práve horí, kvôli ktorému sú ľudia na námestiach? Aj som o tom písala a chcem povedať aj tu, ja úplne chápem stranu SMER a jej teda najvyššie špičky, prečo nominovali práve pána Druckera. Je to, si nebudeme klamať, je to sympaťák s tým jemne ublíženým výrazom, má nekonečnú trpezlivosť rozprávať, vysvetľovať, vie odhadnúť protivníka, dokonca vám vie povedať presne to, čo chcete počuť, a zároveň nepovedať to, čo nemá povedať. Takže čo viac si želať ako jeho šéf. Krízový manažér, taký sa hodí všade, kde je SMER aspoň chvíľu, takže ja naozaj chápem, prečo SMER nominoval pána Druckera.
Ale, pán Drucker, tak ako som vám hovorila, ja naozaj nerozumiem, nerozumiem vám. Všetky vaše kvality, ktoré máte, všetko, čo ste v živote dosiahli alebo ste od života dostali, teraz použijete na to, aby ste, aby ste udržali týchto ľudí pri vláde, pri moci? To ja, ja, ja toto neviem pochopiť. Chápem to, že SMER využil to, aký ste a kým ste, lebo vedel, že sa budete páčiť časti verejnosti. Ale myslím si, že slušní ľudia od SMER-u utekajú a nespájajú s ním svoje meno. (Reakcia z pléna.) V pohode, pán Raši, však ste vyhrali voľby, môžte všetko.
Takisto ešte deň pred tým, ako ste prijali tento rezort, pán Drucker, ste predsa hovorili, že nechcete odchádzať od kolegov, od rozrobenej roboty. Čo sa zmenilo? No zmenilo sa to, že by padla vláda. Zmenilo sa to, že tam nemali koho dať. A naozaj pre toto ste sa obetovali? Pre toto ste všetko dosiahli, aby ste mohli, aby ste to mohli obetovať pre takýto krok? Rozhodli ste sa, ja s tým už asi nič neurobím, ale musím povedať v dobrom, naozaj v dobrom k vám, je mi to úprimne ľúto.
Poďme sa teda pozrieť ešte na to, aký by mal minister vnútra byť. Podľa mňa asi sa viacerí zhodneme, mal by byť v tejto ťažkej dobe hlavne odvážny a čestný, ktorý dokáže čeliť mocným. Ja si dovolím sa teda pozrieť, pán Drucker, na vašu odvahu a čestnosť, s ktorou som doteraz mala skúsenosti.
Čo sa týka odvahy, spomenula by som pár vecí, napríklad telefonát pána Roberta Fica pánovi Kočanovi cez sociálne siete. Čiže chcem povedať, že určite si to pamätáte, keď ste zachraňovali dlh Všeobecnej poisťovni, ktorí spôsobili jeho ľudia, a museli ste, museli ste nastoliť ozdravný plán, ktorý teda nebol pre ľudí vždy úplne ľahký a nie úplne vždy to chápali, a chceli ste teda robiť opatrenia, ktoré by tejto Všeobecnej poisťovni jednoducho uľahčili to hospodárenie, tak váš rezortný šéf zavolal vášmu nominantovi, vášmu človeku, ale nie normálne ako normálny človek, hej, že teda, kolega, no tak toto nie a veď poďme sa baviť. On z vás urobil úplne, že, no nechcem to použiť, lebo však povedala som, že nebudem, ale, ale, a toto vám nevadilo, neohradili ste sa kvôli, voči tomu nijako a v podstate ste išli ďalej. Ja aj chápem prečo, lebo chceli ste dokončiť, nič by ste s tým nevyriešili a tak ďalej. Len chcem povedať, toto podľa mňa nesvedčí o odvahe. Toto nebolo odvážne, nechať Fica, aby mal ten pocit moci a toto mu umožniť.
Takisto platby za objednanie na čas, kde, kde ste sa teda až, až dostali k bodu, že ste to tu presadili a jednoducho bolo dohodnuté, alebo teda dokonca bolo uzákonené, že začne platiť zákon, ktorý umožní platby za objednanie v konkrétnom termíne. No keď, ale to nevedel váš pán predseda alebo predseda strany, ktorá vás nominovala, keď to nevedel vysvetliť, jednoducho prišiel s tým, že to ruší a že to jednoducho nebude platiť, ak to nedokáže vysvetliť. Nie vy ste s tým prišli, ale prišiel s tým on počas tlačovky dva dni po tom, ako ste to tu presadili a schválilo sa to. Nemyslím si, že toto je odvážne.
A takisto si nemyslím, že je odvážne to, že ste hovorili, že, že, že jednoducho nám predstavíte spôsob, ako to urobíte, a jediné, čo ste spravili, cez pozmeňovák zrýchlený ste to odsunuli na január, dúfajúc, že teda už sa vás to týkať nebude. No už nebude, už ste to nechali na pani Kalavskú.
Takisto poplatky pre tehotné. Tam bola takisto zmena názoru. Až po tlaku, ako si pamätáte, tak najprv ste hovorili, že toto je veľmi správne opatrenie a takto to má byť, a potom prišla jedna konkrétna mamička, pár tlačoviek a bum, zo správneho opatrenia sa stalo úplne iné správne opatrenie, ktoré dnes platí, a mamičky majú, mamičky majú výnimku. Ja to oceňujem, myslím si, že, že toto nebola správna cesta, dávať platiť mamičkám, len vravím o tom, že takto nekoná odvážny človek.
A, samozrejme, posledné, posledné, v poslednom čase sme tu mali nejaké príbehy pri príplatkoch za lieky, kde tiež prišlo k nejakej zmene názoru pod tlakom. Všetko to ľudsky chápem, ale opäť hovorím, minister vnútra musí byť pevný jak kameň. A ja nemám pocit, že vy ste doteraz niečo takéto dokázali.
A čo sa týka čestnosti, dovolím si v jednej veci pochybovať, a to iba v tom, a teda nieže iba, ale teda to hlavne v tom prípade a má to trošku spojitosť aj s tou odvahou, keď vy sa, vy nemáte odvahu komunikovať s verejnosťou komplikované, komplikované témy a meníte zákony a legislatívu cez pozmeňovacie návrhy bez, bez diskusie s verejnosťou. Ono to znie ako maličkosť, ale ja som si dala tú námahu a zrátala som to. Vy ste, pán Drucker, v období, kedy ste boli ministrom zdravotníctva, dovolili - naschvál hovorím "dovolili" - predložiť 594 bodov v pozmeňujúcich návrhoch bez pripomienkového konania, kde prešli také, že platby, prešli exekúcie nemocníc, alebo teda to, že nemôžu byť exekvované, dofinancovanie zdravotníckeho sektora a iné veľmi dôležité veci bez akejkoľvek diskusie, bez komunikácie s verejnosťou, často bez toho, aby sa verejnosť mohla na to pripraviť. Viem, že ste to teda nerobili práve priamo vy, pán Drucker, však vy to nemôžte robiť, robili to vaši poslanci, ale vieme všetci, ako sa to robí. Na výbor sa dajú pozmeňováky, na vybodkovaný riadok sa podpíše jeden z vašich poslancov a je to, je to jednoducho vybavené. Myslím si, že toto nie je čestné, takýmto spôsobom meniť legislatívu a vyhýbať sa diskusiu (správne "diskusii") s odbornou verejnosťou. Vôbec to nie je čestné a je to jednoducho uľahčenie si situácie a nie je, nie že čeliť jej.
A vy teraz ako minister vnútra, keď ste nedokázali čeliť napríklad sestrám, keď sa pozerám na kolegyňu, tak, alebo opozícii, tak vy teraz chcete čeliť svojim vlastným? Ja naozaj na základe aj týchto skutočností mám veľké pochybnosti, že na to máte predpoklady.
Ešte horšie je to o to, čo hovoril Ondro Dostál, keď vystupoval chvíľku predo mnou, kde spomínal, že pán Pellegrini bol práve, keď bol vo vláde, bol práve jeden z tých poslancov, ktorí slúžili presne na túto špinavú robotu. Keď niečo neprešlo normálnym legislatívnym konaním, tak to proste poslanci prilepili k zákonu, ktorý vôbec s tým nemal nič spoločné. Pán Pellegrini sa pod to podpísal a prepašoval takýmto spôsobom zmenu pravidiel spoločnosti, ktorá síce je dovolená, ale, ale jednoducho je to zneužívanie. A určite je to zneužívanie, ak je to 594 bodov, to nie je že jedenkrát, to nie je že dvakrát, nie je to desaťkrát, to je 594 bodov, ktoré boli predložené bez diskusie s občanmi.
Tiež ste novelizoval 17 zákonov, prosím pekne, z toho 4 ste novelizovali dvakrát, 3 trikrát, 1 štyrikrát a 1 ten istý zákon za dva roky dokonca šesťkrát. Všetky ďalšie ako prvé pokusy boli cez pozmeňováky bez diskusie. Čiže opäť ten, ten istý problém. Ja musím len povedať, že už sa teda teším na stabilitu, ktorú takýmto spôsobom privediete do silových zložiek.
No a opäť čo sa týka čestnosti, opustiť rozrobenú robotu, celý tím, hodiť to na ministerku, ktorá podľa vlastných slov to robiť nechce. Prečo? Aby ste prikryli tých, o ktorých viete, koľko majú káuz. Nemôžte sa tváriť, že neexistujú, pretože existujú. To je to, čo hovorím. Toto je množstvo článkov (rečníčka na chvíľu zobrala do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), ktoré napísal Ján Kuciak. Je to vyše 370, ani neviem koľko presne strán, na ktorúkoľvek stranu, ktorúkoľvek stranu si otočím, môžme si teraz zahrať hru, ktorúkoľvek si otočím, bude tu, bude tu uvedené meno, nemôžem to ukazovať, ale bude tu, samozrejme, uvedené meno jedného z tých ľudí, s ktorými sedíte vo vláde a ktoré týmito krokmi jednoducho kryjete. Je to 370 strán mien plných prepojení, á, prepojených ľudí so zločinom a s plytvaním a nakoniec vlastne aj s vraždou dvoch mladých nevinných ľudí.
Ja som nedávno napísala bloG s názvom „Fico sľubuje milión za informácie o vražde novinára, pritom je spoluvinník“. Tu som uviedla presne 203 káuz SMER-u aj linkami, s konkrétnymi linkami na texty, kde sa o nich písalo. Čiže tuto máme 370 strán, ktoré písal len jeden novinár, a ja som uviedla ďalších 203 konkrétnych káuz. Každá z nich mala niekoľko strán od rôznych novinárov, kde sú uvedené kauzy práve SMER-u – SD. Ani jeden z týchto prípadov, ani jeden z tých prípadov, ktoré som uviedla ja, nie je vyšetrený, ani jeden politik nebol popravený. Zato novinári, ktorí o tom informovali a písali, boli dehonestovaní, vydieraní, nikto ich nechránil a dnes je jeden z nich, a jeho priateľka, mŕtvy.
Predseda SMER – SD, strany, ktorá má najväčšie slovo v tejto vláde, ktorej dnes akože máme vyjadriť dôveru, býva v byte daňového podvodníka. Toho, o ktorom tu píše Ján Kuciak. Tak uňho býva premiér vlády, ktorému dnes, priatelia, idete vyjadriť dôveru. Ja si myslím, že to on nemá v sebe kúska hanby, keď toto ešte dnes dokáže.
A ja by som sa chcela naozaj, vážení ministri, spýtať vás, pán Drucker, novej ministerky, pani Žitňanská, vám to nevadí? Ako aj v príklade pani Žitňanskej, vy odídete z vlády, lebo že už nemôžete teda ďalej byť vo vláde, ale zároveň zostanete tu a vyjadríte dôveru tej istej vláde, s ktorou už nemôžte vládnuť.
Prosím vás, priatelia, pozrite sa, priatelia (?), kolegovia, pozrite sa, na čoho čele to stojíte. Čo sa stalo mladému novinárovi a jeho priateľke, je dôsledkom ignorovania a zakrývania špinavosti. Kriminálnici na Slovensku majú pocit, že sú nepotrestateľní, ak paktujú s mocnými v tomto štáte. Vymenovanie tejto bábkovej vlády na tom nič nezmení. Práve naopak, bude opäť dôkazom, že v tejto krajine mocným dokáže prejsť naozaj všetko.
Ešte by som sa zastavila pri jednom článku, ktorý som čítala, myslím, že včera, je to profil objednávateľa vraždy Jána Kuciaka podľa Jozefa Šáteka, bývalého riaditeľa Úradu boja proti korupcii. Som rada, že nikto nenamieta, že to nemá nič s touto vládou, lebo práveže mám podozrenie, že má, a preto to idem čítať.
„Dvojnásobná úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej sa javí ako dlhodobo pripravovaná, zorganizovaná a zrealizovaná na vysokej profesionálnej úrovni. Hlavným motívom dvojnásobnej vraždy je novinárska práca Jána Kuciaka. Pre neexistenciu iných poznatkov z osobného či rodinného prostredia alebo chýbajúce náznaky náhodnosti konania páchateľov je možné takmer 100-percentne vylúčiť iný motív. Čítaním Kuciakových novinárskych článkov som podvedome cítil postupne narastajúci stupeň jeho ohrozenia. Najprv na zdraví, vyhrážanie sa, ktoré v konečnej fáze dosiahlo maximálnu úroveň, akútne ohrozenie jeho života, čo aj kat vykonal. Som presvedčený o tom, že ide o politickú vraždu, pretože Ján Kuciak písal o nefunkčnosti a závažných chybách štátneho systému. O ústavných činiteľoch, politikoch, štátnych úradníkoch a ich utajovaných prepojeniach s parazitujúcimi podnikateľmi a členmi organizovaného zločinu, o prerastajúcej korupcii a klientelizme do všetkých oblastí a na všetkých úrovniach spoločnosti. Objednávateľa vraždy“... (Zaznel zvuk časomeru.)
Ešte sa prihlásim.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 15:32 - 15:33 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Rovnako ako kolega Martin Klus musím teda povedať, že škoda, škoda, že ste, vy ste hovorili, že nestihnete to, že máte málo času, a ja hovorím, že ste ho mali priveľa, lebo tak dobre ste začali, ale Martin veľa za mňa povedal, tak ja to urobím dneska inak, ja vás, pán Kotleba, dneska pochválim. A pochválim vás preto, lebo jednak dúfam, že vám tým odlákam nejakých voličov, a jednak preto, lebo skutočne v tej časti, kde ste, to bolo až smiešne, jak ste tam čítali tie odseky, ktoré jednoducho táto akože nová vláda totálne odflákla a tá koalícia, ktorá teda tu ani len nepríde obhájiť a povedať k tomu ani slovo, tak ona si to normálne že Ctrl C, Ctrl V, presne jak ste hovorili, stredoškolák skopíruje a bolo to až úsmevné, keď tam akože sa vyjadrujú k roku 2016. Veľmi dobre to odzrkadľuje pripravenosť a ako, ako reálne vážne berú túto svoju úlohu.
Takže ja vás, pán Kotleba, dneska pochválim za tú prvú časť vystúpenia a tam skončím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:55 - 14:57 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Boris, ja sa aj priznám, že najprv som stlačila tlačítko, že chcem reagovať, potom nie a potom zase áno a preto tiež, lebo takisto som chcela reagovať na tú časť, ktorú si hovoril o protestoch.
A to váhanie spočíva v tom, že na jednej strane ja som naozaj úprimne veľmi vďačná tým ľuďom, ktorí túto možnosť dali a zorganizovali to, a, a mali sme teda všetci možnosť povedať svoj názor. Podarilo sa, obrovská vec, viacerí sme sa zišli na tých, no viacerí, obrovské množstvo ľudí sa zišlo na tom námestí, v kľude a bez konfliktov sme dokázali vytvoriť tlak, ktorý jediný hýbe s, prepáčte, s týmito vagabundami vo vláde. Nič iné nimi nepohne. Nič iné. A teraz sa tu diali veci, diali sa zázraky, hýbali sa. Naozaj sme sa zbavili - zbavili -, no ak aspoň tak naoko zbavili ľudí, ktorí, ktorých sa roky nepodarilo jednoducho vykoreniť z toho, z tých svojich pozícií.
A teraz, dneska, videli ste prezenčku k tomuto rokovaniu? Toto je, máme vysloviť dôveru tejto vláde a viete koľkí, koľkí poslanci sú prihlásení za koalíciu? Nula. Ani jeden jediný. Je tam 39 prihlásených poslancov, všetci za koalíciu, á, za opozíciu, pardon. Takto koalícia stojí o hlasy občanov, lebo my sme tu tí, ktorí zastupujeme občanov. Aj keď možno nie ich voličov, samozrejme, zastupujeme svojich, ale zastupujeme občanov. Oni nemajú už záujem o nejakú diskusiu. Oni si to tu vytrpia, my si to odrozprávame o všetkých tých kauzách, takisto ako Jano Kuciak o tom písal, prečítali si, nič s nimi nepohlo, ani len ochranu mu nedali, keď o ňu žiadal. Takisto si to teraz vypočujú, odhlasujú si svoje.
Tie protesty mohli obrovsky pomôcť, lebo jediné vytvárali tlaky. Ja sa bojím, že bude ťažké také niečo vytvoriť. A ja teda na rozdiel od teba vyzývam ľudí, aby dnes prišli na protest o pol piatej na Šafko a potom ide sa na SNP.
Díky.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 15.2.2018 14:37 - 14:37 hod.

Jana Cigániková
Aha, už, už, áno. Ďakujem pekne. Nebude ani doplňujúca, skôr podľa mojich informácií ide teda o tú hornú časť veží, ale chcem veľmi pekne poďakovať za veľmi podrobné vysvetlenie k tejto otázke. To je všetko, ďakujem. (Reakcia ministra: „Ďakujem pekne.“)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2018 14:07 - 14:07 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, ľudia od vás tu vyťahujú daňové priznania, vedia veci... (Reakcie z pléna.) Ja ho poviem nakoniec, ja ho... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, najprv musíte povedať procedurálny návrh, až potom to môžte zdôvodniť.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Počkajte, ale ani vy ste, nechajte ma dohovoriť, veď kľud... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nie, najprv musíte podať procedurálny.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Dobre, dobre. Tak chcem povedať, že Ľubo Galko sa liečil v nemocnici... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nie! Vypnite mikrofón pánovi, pani poslankyne!
Takže, vážené panie poslankyne, páni poslanci... (Reakcie z pléna.) Pani poslankyňa, môžte tu revať, možnože ste zvyknutí na to, aby ste takto kričali, ale prepáčte, toto nie je krčma. Naučte sa. (Potlesk.)
Takže vzhľadom k tomu, že došlo k takejto dohode alebo rozhodnutiu, tak, samozrejme... (Ruch v sále.) Pani poslankyňa, pani podpredsedníčka, nechajte, ja vidím.
A takže vzhľadom k tomu, že rozhodnutie padlo, aké padlo, budeme pokračovať v rokovaní tak, ako ešte máme, sa mi zdá, desať alebo koľko bodov.
Predtým ešte, pán poslanec Galko, procedurálny návrh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 17:30 - 17:31 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani kolegynka, ja len tak, keď vám, často vám hovorím, že veľa nariekate a hovoríte stále o sebe, tak len ma napadlo si zapísať. Tak len, aby ste vedeli, vaše vystúpenie začalo jednou vetou, že podporíte tento návrh, pokračovali ste do minúty devätnásť o tom, aby ste vysvetlili, ako nie ste fašisti, a nakoniec od minúty devätnásť do necelých piatich minút ste hovorili ste hovorili o ostatných, ako sú fašisti. Tak ja len toľko.
A potom tie dve poznámky. Jedna bola úplne mimo, ešteže vás zachránil aspoň pán Kotleba tou jednou vetou, prečo sa vlastne v nedeľu pracovať nemá, inak ste k zákonu, ku ktorému sa vyjadrujete, nepovedali vôbec nič a hovorili ste celú dobu o sebe. Hanba vám za to!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 17:18 - 17:20 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, vážený kolega, k tým vašim argumentom len toľko. Hovoríte o tom, že teda takéto opatrenie by malo veľmi dobré dopady a malo by dobré dopady na zdravie, pretože práca v nedeľu poškodzuje zdravie, lebo sú o tom výskumy. Chcem sa vás spýtať, či máme aj výskumy, že v stredu, že či to poškodzuje práca v stredu, či poškodzuje zdravie ľuďom, alebo v utorok, alebo vo štvrtok. A keď áno, keď budú chorejší, ako keď by nerobili, tak že či potom zrušíme prácu v stredu, v utorok a vo štvrtok. Lebo viete, ja tipujem, že budú chorejší, ako keď budú doma ležať doma v posteli a nebudú pracovať. Takže neviem, či tento argument je relevantný argument. A samozrejme, že ľudia sa sťažujú, ale myslím si, že naozaj pokiaľ im to nevyhovuje, nemusia podpísať takúto zmluvu.
Na druhej strane sú ľudia, ktorí, pre ktorých práca v nedeľu naozaj je výrazným príjmom hlavne preto, že teraz sa práca zdražela a dostanú jednoducho väčšiu výplatu. Vravíte, že tie obchody to zvládnu a nie je to až tak cítiť na tých tržbách. No áno, pretože deň predtým si všetci prídu nakúpiť. Jedine, kto to bude potom cítiť, sú tí ľudia, ktorí to musia odmakať. Ale jediný rozdiel je v tom, že to neuvidia na výplatnej páske, ale budú musieť presne rovnaký počet ľudí obslúžiť, ak nie ešte aj väčší, lebo mám pocit, že sú hysterické reakcie, keď sa zavrú obchody. Ja osobne nepotrebujem a väčšina ľudí, ktorých poznám, ja nepotrebujem mať predpísané zákonom, kedy mám oddychovať, kedy mám byť s rodinou a kedy mám pracovať. Ja mám svoj rozum, svoju slobodu. Prosím vás, nechajte mi ju.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.2.2018 17:14 - 17:14 hod.

Jana Cigániková
Dúfam, že mi to nebudete zazlievať, pán predsedajúci, ale dovolím si to, čo už tu párkrát bolo zvykom, poblahoželať k narodeninám nášmu kolegovi Eugenovi Jurzycovi, ktorý oslavuje 60 rokov, a popriať mu teda všetko dobré.
(Potlesk.)
Skryt prepis