Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.10.2018 o 14:58 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.12.2018 12:52 - 13:00 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo a začnem trošku netradične, ale myslím si, že je, považujem to za správne, poďakovať sa na tomto mieste Eugenovi Jurzycovi, ale aj mojim kolegom Martinovi Bartovi a Martinovi Pilníkovi, ktorí teda trpezlivo so mnou o rozpočte veľmi podrobne diskutovali, a nie raz.
Tak si myslím, že veľa vecí, ktoré poviem, teda budem mať aj od nich, resp. sme o tom diskutovali, tak si myslím, že by bolo sebecké teda tváriť sa, že je to všetko iba odo mňa, ale zároveň tá ďakovačka na začiatok, keď už, tak mala by asi aj patriť analytikom, analytikom IZP, ÚHP, Implementačnej jednotke IFP, všetkým možným analytikom, ktorí naozaj nie že diskutujú, nejde ani tak o to, ale dávajú podklady, na základe ktorých my môžme diskutovať, a tak ako to bolo aj povedané práve mojím kolegom pánom Jurzycom, toto je aleže diametrálne odlišná forma debaty, akú teraz vedieme. Tiež som akože po tom, čo tu bolo predtým, až, až nadšená. Bolo by úžasné, keby takto vyzeralo rokovanie parlamentu a keby sme namiesto, nechcem teraz spomínať tie témy, ale ľahších tém teda preberali takéto veci, ktoré sa týkajú ľudí.
Idem teda k rozpočtu. No, tých ľudí, ktorých som spomínala, a všetky tie materiály od tých analytikov keď som si preštudovala, no tak výsledok je taký, pán minister, že ja cítim krivdu z vašej strany za rezort zdravotníctva. Cítim... (Reakcia ministra.) Aj vy máte krivdu, áno, no vidíte to tak. (Povedané so smiechom.) Poviem ja za seba a môžte potom, samozrejme, budem rada, ak budete reagovať.
Vaša vláda opakovane tvrdí, že zdravotníctvo je priorita, ale myslím si, že naozaj skutky a hlavne teda rozpočet vravia niečo iné. Keď vystupoval Eugen Jurzyca, počuli ste aj od neho, že 34 %, ak si dobre pamätám to číslo, 34 % ľudí si myslí, že zdravotníctvo je prioritou a že teda nie je v dobrom stave, že ho treba riešiť. Vy na to vravíte, že ste dali do zdravotníctva historicky najviac, ale historicky najviac je to každý rok. To už vám tu bolo povedané, každý rok je, lebo teda ekonomika rastie, čiže až tak zázrak to nie je, čo ale zázrak je, vy ste historicky najviac zdravotníctvu zobrali. To je súčasne pravda. To, to mi asi dáte za pravdu, a to teda, samozrejme, z toho dôvodu, že, že ste nejakým spôsobom menili financovanie, ale keď sme si porovnali výdavky štátu bez ohľadu pracujúcich, ale výdavky štátu, keď sme si porovnali, tak je tam 16 % medziročný pokles oproti teda minulému roku, čo je najviac zo všetkých rezortov. Ďaleko najviac zo všetkých rezortov, práve vaša priorita, zdravotníctvo, práve chorí ľudia odkázaní na pomoc dostali od vlády z toho koláča rozpočtu, dostali o 16 % menej ako, ako všetky ostatné rezorty, alebo teda ako minulý rok, a teda aj najmenej oproti ostatným rezortom.
Nárast v nominálnom vyjadrení do zdravotného poistenia je cca 219 mil. eur a súčasne všetky opatrenia súvisiace s výškou platov v zdravotníctve budú stáť 197 mil. eur. Treba, samozrejme, prirátať ten rast cien a ďalších prevádzkových nákladov. Ono to môže vyjsť akurát. Môže to vyjsť, zrejme to nejako teda zvládne to zdravotníctvo, bude musieť, ale nezostáva, nezostáva na iné a to vidím ako problém. My tu máme nízke platy zdravotníkov, ktorých sme riešili tým najstrašnejším spôsobom, a to si myslím, že aj minister financií mi dá za pravdu, že platový automat zabíja akúkoľvek motiváciu a akýkoľvek progres v zdravotníctve, a ten náš štát stojí tie strešné peniaze napriek tomu, že neprináša hodnotu pre pacienta. To je, to je, to sú minuté peniaze, ktoré neprinášajú až takú hodnotu pre pacienta, akú, akú by mohli. Vy samy navrhujete teda, že by v tomto mala byť zmena.
Ale, čo je podstatné, napriek tomu, že príde k nejakému zvýšeniu, napriek tomu sú tie platy tragicky, tragicky nízke, a kto si to odnesenie, je pacient. Ten pacient je ten na konci toho reťazca, ktorý jednoducho musí nejakým spôsobom, však čo mu iné zostáva, musí zniesť tie pocity, tú, ten pocit frustrácie tých zdravotníckych pracovníkov a my ich máme, čo si budeme hovoriť, tak málo, že my si nemôžme vyberať. My sme radi, že tam niekto robí, akýkoľvek je, a tí pacienti to dennodenne zažívajú.
Tento rozpočet nám nedovolí nič s touto situáciou urobiť. Nedáva priestor na odmeňovanie. Keď už, teda dobre, zvýšil sa platový automat, ale, ale musí tam byť predsa priestor na to, aby tí manažéri v..., u tých poskytovateľov alebo samotní poskytovatelia, aby jednoducho dali odmeny tým lepším, aby ich odlíšili od tých, ktorí kašlú na pacienta. Nech sa nikto neurazí, ale naozaj veď poznáme tie príbehy, sú aj takí. Tak kým ich nebudeme odlišovať, kým bude rovnako odmenený ten, ktorý jednoducho nie je pridanou hodnotou pre pacienta, dostane rovnaké peniaze ako ten, čo je, nič sme nevyriešili. Tento problém rozpočet nerieši, nedáva priestor, aby sme ho riešili.
Tie hrôzostrašné priestory, v ktorých pacienti čakajú. Opäť pacienti. Opäť sú oni tí, ktorí budú čakať v tých budovách, ktoré im za chvíľu padnú na hlavu. Násobne vyššie náklady na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v štátnych nemocniciach, najmä ktoré sú, samozrejme, zadlžené, tam to padá na občana, ktorý platí dane a odvody. To, keďže toto sa nejakým oddlžením rieši, tak dajme tomu, že dane, ale zasa to zaplatí ten občan, ale tu nejde ani o to, že on zaplatí nejakú zdravotnú starostlivosť navyše, ale on zaplatí raz také vysoké ceny za, za všetky služby práve preto, lebo tie služby sú poskytované dlžníkovi. Na základe tohoto budeme stále platiť ako obrovské peniaze. Tie peniaze mohli byť použité na lepšiu zdravotnú starostlivosť, na viac zdravotnej starostlivosti, mohlo byť doslova zachránených viac životov. Nebude tu na to priestor. Jednoducho nie je. Spoločným menovateľom týchto problémov, ako som hovorila, sú teda zadlžené nemocnice, preto ja veľmi výrazne vždy protestujem, pokiaľ ich chceme od akýchkoľvek, akokoľvek ochrániť práve preto, lebo ja si myslím, že, že zadlžené nemocnice sú obrovskou príčinou, zdrojom problémov v zdravotníctve, a to jednoducho treba riešiť v podstate, a nie iba dávať teda nejaké následné nálepky.
Ja si myslím a toto asi nebude veľmi populárne, ale vždy som hovorila, že, že nerozumiem tomu, prečo nejaký poskytovateľ dáva zdravotnú starostlivosť, poskytuje zdravotnú starostlivosť pod cenu, čiže pod, ešte dokonca nemocnice tvrdia, že pod cenu ich vlastných nákladov. Čiže ono čiastočným riešením je, že nemocnice povedia alebo poskytovatelia povedia, no nebudem to ja za túto cenu robiť, a ako vieme, to sa čiastočne aj deje. Čiastočne sa tým vyhrážajú.
Len opäť, pán minister, kto to, kto si to zlízne? Kto bude ten, kto nakoniec tú zdravotnú starostlivosť nedostane? Namiesto toho, aby sme túto situáciu nejako vyriešili, tak jednoducho nechávame ten stav taký a ten, kto by to vedel alebo, alebo na koho je najväčšia zodpovednosť, aby to riešili, určite štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa ako najväčší, najväčší, najväčšia poisťovňa na trhu a táto poisťovňa práve so sebou nesie strašne vysoký kumulovaný dlh. Avizuje najnovšie, že podľa tohto rozpočtu, ktorý teda je nejakým spôsobom predschválený, že zostane insolventná. Dostane tento rok o 165 mil. menej na poistencov štátu a desiatky miliónov stráca na revízii, ktorú nepodpísala ministerka. Vy asi viete, že ja som teda proti tomu veľmi, veľmi razantne vystúpila, a to práve z tohto dôvodu, že takéto veci pre ňu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pani poslankyňa, prepáčte, hlási mi aj pán spravodajca, že musí odísť. Je to pochopiteľné, je 13.00 hod., čas obeda, na ktorý máme hodinu. Takže v tejto chvíli vás musím prerušiť a budete pokračovať potom o tej 14.00 hod. Veľmi pekne... (Reakcia z pléna.) O 14.00 hod. je termínovaný? Viete, čo vôbec nemám podklady, takže vôbec neviem... (Reakcia z pléna.) A potom, až potom bude rozpočet? Dobre. (Reakcia z pléna.) Dobre.
Všetkým vám želám dobrú chuť.

(Prerušenie rokovania o 13.01 hodine.)

(Pokračovanie rokovania o 14.00 hodine.)
==
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2018 11:20 - 11:20 hod.

Jana Cigániková
Ja som aj zabudla, Eugen, ja som ťa chcela pochváliť. Chcela som ťa pochváliť, samozrejme, klasika už u teba, naozaj odborne, veľmi podrobne, ale chcela som ti poďakovať za zdravotníctvo, že si sa teda ozval a že si dal váhu tomu, o čom budem ja aj neskôr hovoriť. A bol si veľmi zlatý s tými tabuľkami, som ti chcela povedať, že ti tam chýba to očíslovanie, ale je to veľmi logická, logický a jasný argument. Takže ďakujem za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.11.2018 17:27 - 17:28 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V napätí ste, čo, hh? (Povedané s úsmevom.)
Na tajné hlasovanie o návrhu na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 90 hlasovacích lístkov, teda na hlasovaní bolo prítomných 90 poslancov. Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady republiky... (Zasmiatie sa rečníčky kvôli lapsusu.)
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky (zaznievanie gongu) spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky z 90 odovzdaných hlasovacích lístkov boli 2 neplatné.
Z 88 platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že o návrhu na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky hlasovalo za 61 poslancov, proti 26 poslancov, zdržal sa 1 poslanec.
Overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní nebol Andrej Danko odvolaný z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Tlieskate podpore 26 hlasov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.11.2018 15:48 - 15:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mala som napísaný prejav, boli tam reakcie na tie osočovania Andreja Danka zo začiatku, keď vystúpil tak, aby sa naňho nedalo reagovať, zasmradil a zdrhol, ako to ľúbi, ale nakoniec som, keď som napísala tento status na Facebook, tak ľudia začali reagovať. Tak som ich nakoniec vyzvala, že čo by, či by sa chceli oni Danka niečo opýtať a prípadne či by mu chceli niečo odkázať.
Chcem zdôrazniť, že nie sú to moje slová, dávala som si pozor na vulgarizmy, tie som, samozrejme povyhadzovala a nie sú to moje slová, ale chcem zdôrazniť, že toto je pohľad, akým sa občania dívajú na predsedu parlamentu.
Martin odkazuje Andrejovi Dankovi: "Predám mu môj titul, keď už z môjho poctivo nadobudnutého spravil zdrap a pocit zadosťučinenia vo mne pošliapal, ako len človek človeku dokáže, môže si ho pripísať hoc aj na výložku. Hanba na tri zimy."
Aďka hovorí: "Janka, opýtajte sa ho toto: Pán kapitán, to si vážne myslíte, že je neslušné jesť Horalku, ale nie je neslušné opísať prácu? Nehanbíte sa tvrdiť nám, že tie totálne evidentné a nespochybniteľné dôkazy neexistujú? Fakt si myslíte, že žerieme seno? Nie je vám hanba dehonestovať slovenské vysoké školstvo a ešte sa skrývať za národné záujmy?" To je v úvodzovkách. A nakoniec: "Ako sa opovažujete útočiť na slovenské nezávislé médiá po tom, čo sa na Slovensku stalo vo februári? Dajte si odchod."
Bibiana hovorí: "Rada by som sa pána Danka opýtala, či sa nehanbí ako školák v tretej triede odpisovať. Či toto má byť príkladom, ako ísť životom, či podvádzať je hodné hocikoho, nieto ešte predsedu parlamentu. Či sa nehanbí za svoje činy vtedy a za svoje slová teraz. Ďakujem."
Jana: "Spýtajte sa ho, či neodstúpi aspoň kvôli tomu, že ho nikto z vládnej koalície neobhajuje v pléne," to písala ešte pred pánom Kaliňákom zrejme, "keď už nie kvôli svojmu svedomiu. Je mi z toho celého zle. Ja už piaty rok chodím do školy, na prednášky, na skúšky. Sama som si písala bakalárku. Teraz si sama píšem diplomovku a potom uvidím, čo robí on. Je on viac ako ja, bol on iný študent a potom nemám strácať ilúzie o vzdelávacích inštitúciách?"
Michal odkazuje: "Nech si nastaví zrkadlo. Je hanbou, že takéto monštrá máme v našej vláde. Hanba nám tým, že takýchto ľudí tam máme a na just neodídu. Hanba celej jeho strane, z ktorej nič dobré nikdy nevzišlo. Hanba ľuďom, ktorí ho posunuli a dopustili, aby takýto človek bol vôbec verejne známa osoba. Hanba našej krajine."
Martina: "Mňa zaujíma, kde sú jeho koaliční partneri, prečo nesedia v sále a nesnažia sa ho obhajovať? Kam vôbec odišiel on sám, veď tým ukazuje nie ako vás, ale nás ľudí má v paži. No súdruh zabúda, on je platený našimi zdanenými peniazmi. Žiadna sebareflexia chovania na úrovni chrapúňa. Jemu nie že nepatrí titul JUDr., kapitán, predseda Národnej rady, ale ani ten plat, ktorý poberá, a to doslovne poberá neprávom, nič užitočné pre Slovensko dodnes neurobil."
Július pýta sa, či "mu nevadí, že národ sa za neho hanbí. U nás v zmiešanom okrese v debate napríklad s Maďarmi končím vtedy, keď mi povedia, že čo sme to za národ, keď na čele Slovákov je taký ..., ehm, ako Danko, ešteže oni majú Bugára. Tak nakoniec si sklamaní podáme ruky a odchádzame".
Peter: "Ja by som sa ho chcel opýtať, či mu nevadí, že si vďaka nemu z nás robia srandu aj v Nemecku, kde inak ani nevedia až tak veľa o nás, ale už vedia, že napomáhame pri únosoch, či už vedome, alebo nie, či je to nedôslednosť alebo amaterizmus. Náš predseda parlamentu sa bratríčkuje s Rusmi a získanie jeho titulu JUDr. je minimálne akty X, ak nie rovno podvod. Samozrejme, či necíti potrebu prosto odstúpiť sám, lebo väčšiu hanbu nám narobil iba Slota, tiež za SNS, Mečiar a Gašparovič. Týmto sa zaradil do tej elity. Svoje miesto v našich novodobých dejinách má, ale určite nie ako impozantný predseda parlamentu, ale skôr ako šašo s kapitánskymi výložkami, ktoré má tiež, mimochodom, neoprávnene. Čo vlastne v jeho živote je oprávnené?"
Julo sa pýta, či "je pre neho normálne opisovať, získať titul a tvrdiť o sebe, že hrdo, odborne, slušne, či sa tak trošku nehanbí".
Eli: "Akým právom si, pán kapitán, vyhradzuješ právo viesť len ty štát? Máš len niekoľko percent z celkového počtu všetkých hlasov platných vo voľbách. Ak chceš ten štát riadiť svojimi špinavými rukami ako Lesostav Revúca, tak si štát zavalil veľkou kopou špiny. Zmizni, hoci aj do Ruska."
Mária sa pýta, a to boli viacerí ľudia: "Kto bol v komisii, kde obhajoval svoju rigoróznu prácu? Či by on dal za takúto rigoróznu prácu titul uchádzačovi."
Peter sa pýta: "Kto vám sedel v rigoróznej komisii? Sulík to povedal."
Ivan: "Kto sedel v komisii pri rigoróznej skúške, z akých predmetov odpovedal, kto bol jeho školiteľom a oponentom?"
Milan: "Ja by som sa opýtal, či si rigoróznu prácu kúpil alebo opajcoval a či za jej obhajobu tiež zaplatil, kto bol oponent, kto bol v komisii. To si drvivá väčšina tých, čo to naozaj absolvovali, pamätá. Tak isto by som sa pýtal ďalej na tituly Richtera & company."
Sandra sa pýta: "Pán Danko, ako sa cítite ako reálny odraz spoločnosti, ktorú tvoríte? Ako sa cíti asi podpriemerný podvodník, klamár, neschopný rečník, politik a človek minimálnej hodnoty, schopný osočovať a dehonestovať všetko to, čo sa snaží hlásať s heslom "SNS - hrdo, odborne a slušne"? Cíti, ale nevníma v tej svojej bubline nadradenosti, že jeho počínanie je prinajmenšom nepríčetné?"
Viera: "Ja rozumiem, že sa tak urputne drží funkcie. Nič okrem toho postu totiž nie je na ňom skutočné. Podvodník, zlodej a klamár."
Matilda: "Opýtajte sa ho, či ho hanba nefacká, či sa nehanbí pred svojimi deťmi a priateľkou, resp. priateľkami a priateľmi, ak už nás občanov považuje za tých, čo žerú seno, a myslí si, že mu to všetko zožerieme."
Julka: "Nech odstúpi, aby si už viac hanby nerobil. Má ju už aj tak na 100 rokov."
Lukáš: "Dokedy sa tu mieni sám verejne zhadzovať a zosmiešňovať? Mal by odísť z verejného života."
Kamil: "Aké veci ešte získal podvodom ako túto prácu?"
Michal: "Dokedy ešte pán Danko plánuje robiť hanbu postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky?"
Peter: "Kedy si uvedomí, že niekedy je lepšie nebyť, ako byť na ťarchu celému Slovensku?"
Zdeno: "Hanbím sa, že Slováci dokážu zvoliť takýto triumvirát SMER, SNS, MOST. Sme znova čierna diera v Európe."
Tibor: "Hlupák šéfom parlamentu, aké typické pre Slovensko."
Ľudmila: "Ak by vedel, že jeho lekár spravil atestáciu takýmto spôsobom, dal by sa operovať?"
OKB - anonymný profil: "Študujem informatiku v zahraničí, to, čo predvádza Andrej Danko, je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa na Slovensko vrátiť nechcem. Znechutil ma. Prečo by som sa ja mal zodrať a on môže pokojne klamať a podvádzať? Vystupujem pod anonymným profilom, pretože neverím ani len polícii a bezpečnostným zložkám na Slovensku. Veril som, ale moju dôveru stratili."
Mám toho tu strašne veľa a mám už málo času, tak chcela by som ešte prečítať, od Pavla ma zaujalo: "Janka, za mňa mu odkáž: Pán Danko, prikláňate sa k politike pána Putina alebo pána Orbána, pretože v politike s jasne nastaveným demokratickým systémom ste politická mŕtvola. Vyhovuje vám politika diktátu, kde by ste svoje názory a návrhy nemuseli pred nikým obhajovať. Dnes možno zostanete predseda parlamentu, ale musíte vedieť, že všetci vaši kolegovia, dokonca aj koaliční, vás musia mať za predsedu, ktorý musí svojich kolegov vydierať, aby sa udržal pri moci. Janka, nech nájde v sebe aspoň kúsok chrbtovej kosti a okamžite odstúpi. Je hanbou pre tento štát."
Peter hovorí: "Na začiatku vládnutia hovoril, že sa hanbí pred svojimi synmi, keď príde domov a oni sa ho vraj pýtajú na hašterenie opozície a osočovanie. Chcem sa opýtať, či sa nehanbí pred svojimi synmi za to, že je plagiátor a rozkradol Lesostav. Za toto sa nehanbí pred svojimi synmi? Mal by im ísť príkladom, tak nech v súlade s hrdo, odborne a slušne sám odstúpi."
Paťo: "Že my študenti práva mu ďakujeme, že nám svojou hlúposťou zdehonestoval prestíž a kvalitu titulu JUDr. Donedávna to malo uznanie. Lebo on by nemal mať ani len maturitné vysvedčenie. A ako môže niekto taký ako on mať titul doktora obojakého práva? Však neodmysliteľnou súčasťou právnika je rétorika a argumentácia, čo jemu nebolo dopriate."
Myslím, že toto hovorí za všetko, to je pohľad národa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:34 - 22:36 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Martin, tiež si sa prihováral našim kolegom zo SME RODINA, ja sa priznám, mne je už, ja už som mala nutkanie dať faktickú aj pri kolegovi Dostálovi a dokonca som mala potrebu ísť za Milanom Krajniakom práve preto, že ma veľmi mrzí to, že, že nejakým spôsobom im, nemrzí ma, že vyčítame, ale že, že je to až takto prísna debata. A mrzí ma to preto, lebo naozaj sa chcem tiež rovnako zastať a chcem vysloviť, že som presvedčená o tom, že v prípade SME RODINA nejde o žiadny obchod, ale ide o jasné presvedčenie. A zas by som bola veľmi rada, keby, keby, rozumiem tým vášňam, ale zas by som bola rada, keby aj kolegovia zo SME RODINA pochopili zas ďalších našich kolegov, ktorí im vyčítajú, že hlasujú za tento zákon pre rovnako silné presvedčenie, že je nesprávny, no a nesprávny je, to už veľmi dobre pomenoval Igor Matovič, najmä kvôli tomu pozmeňováku, o ktorom, keď ste sľúbili, že budete hlasovať, ten pozmeňovák neexistoval a z toho pozmeňováku pre mňa osobne je najviac nepochopiteľné a najväčší problém tie dvojičky. Takže ja by som sa chcela na jednej strane zastať, na druhej strane rovnako apelovať, aby ste sa zamysleli nad tým, či, či sa na tomto podieľať, ale, samozrejme, nijako vás nevydierať ani nič podobné.
No a ešte zaujímavá vec je, že keď sme sa tu rozprávali, tak pán minister, počula som, keď vykrikoval, tak som mu povedala, že však sa prihláste a povedzte to. Neviem, čo rozumel, ale odpovedal mi na to: „Čo vy navrhujete? To je pre mňa pasé, nikdy.“
Ja lenže poukazujem na to, že my sa tu už teraz akože nebavíme o podstate veci, my sa tu bavíme, že kto má aké tričko a kto ku komu patrí, veď počúvajme sa, čo hovoríme. Veď tu sa môžu stať na základe tejto zmeny úplne že strašné veci v budúcnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 21:34 - 21:35 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Alino, ja sa ťa chcem len opýtať, podľa toho, či si hovoril, či to chápem správne, ak by tuto pán poslanec v poslednej lavice Fico, ak by náhodou sa prišlo na to, že nejak spolupracoval napríklad s pánom Kočnerom a že spáchal trestný čin, či by bolo na základe tohto zákona, o ktorom teraz hlasujeme, možné, že ak sa dostane na Ústavný súd, že by nebol trestne stíhaný. Chcem sa ťa opýtať, že či dôsledkom tohto rozhodnutia, o ktorých, o ktorom tu teraz rokujeme v noci, večer, chcem sa opýtať, že či by sa mohlo stať, že taký, ako je Fico alebo Harabin, alebo iní, budú natoľko imúnni, že sa im nič nestane aj napríklad v prípade, že by sa dokázala nejaká nezákonná spolupráca napríklad s pánom Kočnerom.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 18:30 - 18:31 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani Žitňanská, keď vás tak počúvam, tak mám pocit, že prehrávame zápas o lepšiu krajinu. Žitňanskú nahradil pán Gál, Kaliňáka nahradila pani Saková, Fica, Harabina ideme tu cez pozmeňovák niekde na 12 rokov zabetónovať na Ústavnom súde, pomôžu vám k tomu fašisti.
Naozaj si neviem predstaviť, čo to s vami musí byť, aby ste bol, aby ste sa takto usmievali, pán minister, aby ste boli úplne v pohode s tým, čo som teraz povedala, aby ste bol ešte aj pyšný. Čo to robíte tým ľuďom? Tu nejde teraz, že o vás a o vaše záujmy. Tu ide o ich životy, o ich budúcnosť, o spravodlivosť a nepleťte mi sem, prosím vás, zdravotníctvo, lebo ako tam to tiež neni výhra vďaka tomu, že ste Druckera použili, aby ste tam mohli dať Sakovú. Jednoducho úplne, keď sme pri tom zdravotníctve, úplne bežne v zdravotníctve robíte to, že nesúvisiace veci prikladáte na poslednú chvíľu, vaša vláda teda, na poslednú chvíľu to prikladáte k zákonom. Toto isté robíte teraz s ústavou?! To vážne?! Akože teraz my sa tu bavíme o tom, čo bude platiť 12 rokov, čo bude ovplyvňovať životy ľudí, vy sa správate jak obyčajní šmejdi. Vy predávate nekvalitný tovar ľuďom, ktorí si nemôžu pomôcť, klamete ich, zavádzate, hovoria vám to tu všetci a vy sa pritom reklamne usmievate. Sú z vás obyčajní šmejdi.
Môžte sa hanbiť a robíte to ľuďom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 17:32 - 17:33 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. Igor Matovič, ja by som ťa chcela veľmi pekne poprosiť, aby si nás do tohoto divadla neťahal, aby si nás s takýmito vecami nespájal, a najmä keď viete, že to tak nie je. Alino Baránik Veronike Remišovej povedal, že i o tomto nebudeme, že nebudeme hlasovať s nimi, nemáš dôvod vôbec spájať našu stranu s takýmto hlasovaním a tiež sa musí výrazne ohradiť, nepáči sa mi to. Nevyzerá to ani dobre, lebo si myslím, že spolupracujeme celkom dobre, tak začnime tým, že najprv si to vybavme medzi sebou, ak to nezvládnete, tak vybavte si vy s kolegyňou Remišovou, ale prosím ťa, nešpiň naše meno takto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 16:52 - 16:54 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Minúta dvadsať svietila na tom displeji, keď ste prvýkrát vyslovili slovo sudca, prvýkrát, druhýkrát ste to potom ešte raz zopakovali pár sekúnd neskôr a potom ste pokračovali v prejave o svojich kolegoch z parlamentu a najmä teda o nás z opozície.
Pán Číž, ja vás chcem pekne poprosiť alebo vám ako naozaj v dobrom odporučiť, aby ste sa venovali meritu prerokovanej veci, a nie ľuďom, ktorí sa vyjadrovali pred vami a vaším kolegom, a to z viacerých dôvodov. Jednak, samozrejme, aj kvôli tomu, na čo vás upozornila predsedajúca, že porušujete, porušujete rokovací poriadok, čiže porušujete zákon. Ale to je teda nie prvýkrát, že? Ale najmä teda kvôli vám, lebo viete, vy ste vyzerali, že každú chvíľu to môžete tak nejak nie úplne dobrovoľne ukončiť, a ja ako strážca verejných financií zo zdravotníckeho výboru, ja vám hovorím, že v tom zdravotníctve je fakt málo peňazí, a takto plytvať verejnými zdrojmi a takto riskovať úplne zbytočne, že sa vám naozaj niečo pri tom prejave stane, a nič nikomu tým nepomôcť, pretože vy ste pre toho občana, o ktorého tu ide, svojím prejavom, vy ste mu nijako nepomohli, vy ste sa nedostali k žiadnemu konštruktívnemu riešeniu, vy ste neurobili nič, vy ste tam prišli, postavili ste sa, vypustili ste tam nejaký smrad a odišli ste. Ale nakoniec tomu občanovi ste nepomohli nijako, len ste porušili zákon, ohrozili ste vlastné zdravie a verejné financie.
Takže z týchto dôvodov vás poprosím, vyjadrujte sa k zákonom, nie k ľuďom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2018 14:58 - 14:59 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Jožko, ja by som ťa chcela podporiť. Naozaj by som chcela poprosiť kolegov z vládnej koalície, aby Jožka Mihála počúvali. Pamätám si tie časy, keď som sa zoznámila s ním, aj teda s jeho návrhmi, ktoré predkladá, a veľakrát som ho tu počula, ako vám niečo vysvetľuje, hovorí. Naozaj je to odborník na slovo vzatý, vyzná sa v tých zákonoch a miliónkrát som bola svedkom toho, že ste to neprijali len preto, lebo iné politické tričko. Tak myslím si, že toto nie je správny postup, a myslím si, že po tom, keď to prijímate ako nejakú vlastnú opravu, tak je to len na smiech. Takže rada by som, Jožko, vyjadrila podporu. Myslím si, že SaS toto určite podporí a pridala by som sa k prosbe aj na vás koaličných, aby ste takýto návrh podporili. Ďakujem.
Skryt prepis