Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.3.2018 o 10:19 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 18:27 - 18:29 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Dostál, začnem tou jednou vetou, ktorú vy ste tuná položili dosť tak ako sám pre seba, alebo teda pre plénum, vy ste sa pýtali, že čo si to vlastne ideme pripomínať. No tak začnem odzadu.
Ideme si pripomínať súčasnosť v kontexte minulosti. Ideme si pripomínať tie dobré vzťahy, ktoré máme s Českou republikou, ktoré máme nadštandardné. Ideme si pripomínať, čo tomu historicky predchádzalo. Ideme si pripomínať aj to rozdelenie Československa, s ktorým vy ste, pán Dostál, nesúhlasili a ktoré prispelo k tomu, že dnes máme také vzťahy nadštandardné, aké máme. Ideme si historicky pripomínať časy federácie, časy totality, časy slovenského štátu, ale aj časy protektorátu. Ideme si pripomínať časy prvej republiky. Všetko to, prečo máme po 100 rokoch tie vzťahy s Čechmi, ešte raz, také dobré, aké máme. Ideme si pripomenúť našu minulosť v kontexte našej súčasnosti, to treba povedať.
Bez toho všetkého, čo sa po tých 100 rokov stalo, by sme sa jednoducho nedostali do tých vzťahov nadštandardných, ktoré máme dnes. Ja sa veľmi teším z toho, že vláda si to uvedomuje a predložila tento návrh zákona, aby sme o tom mohli hovoriť, aby sme o tom všetkom mohli hovoriť a nie, aby sme to takýmto spôsobom zhadzovali, ako ste to spravili vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 18:06 - 18:07 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Hrnko vystúpil, vystúpil ako historik, čo sa mi veľmi páči, a ja by som ešte čakal, žeby vystúpili ešte ďalší páni ako historici, napríklad pán Čaplovič alebo ďalší ľudia, ktorí sa touto problematikou profesne zaoberajú, a z toho dôvodu, že takýchto debát máme strašne málo. Takýchto debát máme strašne málo aj vo verejnoprávnej televízii, v rozhlase či už hocikde inde. A tento exkurz do histórie bol o to zaujímavejší, že, priznajme sa, kto v tomto parlamente pozná 10 % faktov, o ktorých hovoril kolega Hrnko? Kto? Desať, hovorím o 10 %.
A keď pôjdete ďalej do verejnosti, veď dnes mladá generácia nevie, čo bolo v roku 1968, a už nevie ani, čo bolo 1989, a už vôbec nevie, čo bolo 1993, čiže ako to je veľmi, to je veľmi dôležité, aby sme sa o týchto veciach rozprávali.
Ja vítam rozhodnutie vlády aj z toho dôvodu, že je to isté dôstojné, symbolické rozhodnutie k storočnici, kde si môžeme veľa vecí pripomenúť. Opäť budú určite polemiky, či by to nemal byť štátny sviatok, budú hlasy za, budú hlasy proti, ale hlavne sa o tom rozprávajme. Lebo tým, že sa o tom rozprávame, vlastne poznávame našu spoločnú históriu, a hoci aj takto polemicky, to vôbec nevadí, ale v každom prípade je to, je to o našej histórii a je to o nás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.5.2018 10:40 - 10:40 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ďakujem pekne, pani poslankyňa, dovolím si teda odpovedať.
Je to téma, na ktorú bolo veľmi veľa konferencií, ktoré netrvali ani hodinu, ani dva dni, a ešte veľa konferencií určite bude, hej. Ja by som ale zostal v tej pragmatickej rovine, ak dovolíte. Dohodnime sa na jednej veci – a tam sa určite dohodneme –, že je to, toto všetko je otázka istého, istého hodnotového rebríčka, ľudského hodnotového rebríčka získaného na základe výchovy, histórie, súčasnosti, práce a tak ďalej a tak ďalej. Ten váš je určite iný ako ten môj, ale to ešte neznamená, že ten váš je lepší ako ten môj, a, samozrejme, to neplatí ani opačne.
A to by som vám chcel teda povedať pri všetkej úcte a ďakujem veľmi pekne, že ste na mňa reagovali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.5.2018 10:20 - 10:22 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedujúci, predsedajúci. Dámy a páni, dovoľte aj mne, aby som sa vyjadril k tejto veľmi vážnej téme bez ohľadu na to, kto ju predkladá, v akom čase ju predkladá, ale je to téma, ktorá naozaj je, myslím si, asi jednou z tých hlavných tém vôbec, ktoré, ktoré v živote každého človeka existujú. S veľkou pokorou sa vyjadrujem k tejto téme bez ohľadu skutočne na to, kto ju nadhodil.
Vážená pani doktorka, nesúhlasím s tým, čo vy hovoríte, určite, ale opäť s veľkou pokorou si s veľkou pozornosťou a rešpektom vypočujem každý názor každej ženy, ktorá vystúpi v tomto parlamente, má s tým svoje vlastné skúsenosti, o ktorých hovorí alebo o ktorých nechce hovoriť. Proste je to nesmierne subjektívna vec.
Vadí mi v tomto prípade, že vstupujete do svedomia žien. Vadí mi v tomto prípade, že vstupujete, že vstupujú muži do svedomia žien. Vadí mi a s veľkou nevôľou počúvam, ako, ako niektorí, teda niektorých mužov, ako pripravujú zákon, zákon pre ženy. Toto je zákon pre ženy, hoci sa týka aj mužov.
Viete, myslím si, že najčistejším riešením tejto problematiky, a viem, že sa to nedá spraviť, by bolo podľa môjho názoru referendum, ktorého by sa zúčastnili v rámci presne formulovaných otázok len ženy, a preto vás prosím, muži, s veľkou láskou, pokorou a skutočne priateľstvom, naozaj prestaňte niektorí predstierať pôrodné bolesti. Skutočne. A opäť, hovorím to s veľkou, s veľkou láskou k nám všetkým mužom.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Ojedinelý potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.5.2018 11:11 - 11:11 hod.

Dušan Jarjabek
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Poprosím ctených kolegov z výboru pre kultúru a médiá, výbor pre kultúru a médiá 12.05 hod. v obvyklej miestnosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.5.2018 16:34 - 16:37 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Príjemný dobrý deň. Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá k návrhu na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu, máte to pod tlačou 929.
Člen Rady pre vysielanie a retransmisiu doktor Peter Juanidis oznámil listom z 22. marca 2018 predsedovi Národnej rady, že podľa § 9 ods. 1 písm. b) zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov sa vzdáva funkcie člena rady.
Predseda Národnej rady sa listom č. 178/2018 z 26. marca 2018 obrátil na predsedov všetkých poslaneckých klubov, profesijné a občianske združenia pôsobiace v oblasti kultúry, periodickej tlače a ostatných prostriedkov verejných informácií, aby v určenej lehote predložili Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá návrhy kandidátov na člena rady.
Výbor dostal tieto návrhy kandidátov na doplnenie rady. Budem čítať iba mená a priezviská bez titulov. Dušan Budzák, Pavol Holeštiak a pani Natália Holinová. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá posúdil predložené návrhy kandidátov na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu a konštatoval, že všetci kandidáti spĺňajú požadované náležitosti a predložené návrhy sú v súlade s kritériami uvedenými podľa § 7 zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá po zvážení týchto skutočností v prijatom uznesení č. 94 z 3. mája 2018 vyslovil súhlas s návrhom na voľbu rady, s návrhom na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu. Odporúča Národnej rade, aby
1. konštatovala, že
a) dňom 22. marca 2018 funkčné obdobie končí Petrovi Juanidisovi,
b) je potrebné zvoliť jedného člena rady, aby Rada pre vysielanie a retransmisiu mala deväť členov.
2. zvolila jedného člena Rady pre vysielanie a retransmisiu na obdobie do 28. marca 2023.
3. uskutočnila opakovanú voľbu v prípade, že nebude zvolený jeden člen z navrhovaných kandidátov. Do opakovanej voľby postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký počet hlasov.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 15:33 - 15:35 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pani poslankyňa, škoda, že vaša strana nemá zastúpenie vo výbore pre kultúru a médiá, hovorím to teraz veľmi úprimne, preto, lebo o istých otázkach by ste vedeli a o istých otázkach by ste vedeli diskutovať úplne inak, ako diskutujete teraz. To nie je vaša chyba, to je proste ten stav, ktorý je. Ja s vami nebudem polemizovať o istých veciach, nakoniec viete veľmi dobre, že vo všetkých tých fondoch teraz prebehne poslanecký prieskum na základe teda aj istých indícií, ktoré hovoria o tom, že treba si isté veci vysvetliť.
Zase na druhej strane netreba všetko hádzať, ako negativizovať, ako to robíte vy, preto, lebo, preto, lebo, aby sa nám nestalo, že s tou vodou v tej vaničke by sme vyliali aj dieťa. Nakoniec tie fondy spravili veľmi veľa dobrého aj v rámci toho kinematografického, kinematografického priestoru. Film Jánošík (povedané so smiechom), o ktorom ste hovorili, tak to je z úplne iného obdobia, to sa musíte spýtať aj ministra kultúry Kňažka, hej, to tu bolo strašne dávno a spájať ho teraz ako, ako s týmito problémami sa mi zdá také trošku účelové z vašej strany.
Ozaj treba si naozaj všetko veľmi úprimne povedať, aj v tom máte pravdu, že istá skupina je spokojná, istá skupina je nespokojná. Treba si určiť kritériá, treba sa pozrieť do tých fondov, na základe akých kritérií tie fondy dávajú peniaze a na čo, akým spôsobom sa vyhodnocujú tie projekty, ktoré tie fondy podporujú. V tom všetkom máte pravdu. Ale nie nenegativizujte všetko, lebo to nie je pravda, a potom to pôsobí veľmi účelovo a hlavne nedôveryhodne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.3.2018 10:19 - 10:20 hod.

Dušan Jarjabek
Zvolávam výbor pre kultúru a médiá ihneď, ak môžem poprosiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.3.2018 18:01 - 18:01 hod.

Dušan Jarjabek
Zvolávam výbor pre kultúru a médiá hneď po skončení tajného hlasovania do miestnosti výboru pre kultúru a médiá, poprosím všetkých poslancov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:45 - 14:46 hod.

Dušan Jarjabek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Galko, mne sa tento prejav nepáčil. Mne sa nepáčil z toho dôvodu, že išiel mimo témy. Išiel mimo témy, ktorá je v tomto parlamente, a ten útok na kolegu Glváča, si myslím, že bol úplne zbytočný, a tá forma bola až niekoľkokrát zbytočná a tá militantnosť, ktorá tú znovu osobne zaznela. Vy predsa musíte vedieť, čo to spôsobí. Vy musíte vedieť, že na militantnosť príde ďalšia militantnosť, hej. A proste táto schôdza sa zvrhne tam, kde doteraz nebola. Vy ste tu hodili istú rukavicu, istú inú formu ste nahodili do tejto schôdze a ja sa obávam, že opäť sa to zvrhne niekde, kde nechceme.
Uvedomte si jednu vec. Schôdzujeme v tejto chvíli, keď väčšina obyvateľov alebo väčšina tých športových obyvateľov pozerá olympiádu. V čase olympiády historicky najväčší vojvodcovia skladali zbrane. Historicky. Bol jednoducho mier. Prečo trošku toho olympizmu do tejto schôdze nedáte aj vy a prečo tuná chcete takýmto spôsobom opäť militantne čosi zavádzať, čo tuná nebolo? Trošku, trošku tej atmosféry z tej olympiády, keby sa dostalo sem. No, vy ste išli úplne mimo. A toto sa mi, toto sa mi strašne nepáči preto, lebo nejak sme inak naladení oddnes a predpokladám, že do toho 17. februára budeme. Vy ste to porušili.
Skryt prepis