Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.10.2017 o 9:02 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

29.11.2017 18:20 - 18:26 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Dobrý podvečer, ďakujem pekne za slovo. Rád by som povedal zopár slov, ktoré sa spoja, verím, že do myšlienky, ktorá tu síce už bola povedaná napríklad Ondrejom Dostálom, ale chcem ju zdôrazniť, pretože chcem jeden aspekt zdôrazniť. A to je ten, že ako keby sme, ten materiál ako keby symbolizoval také rozdvojenie politických síl, aj ten materiál ako keby písali dvaja ľudia. Veľmi dobre napísané, popísané príčiny problémov a potom ako keby niekto druhý písal riešenia. Doktor Jekyll, Mr. Hyde alebo Tomáš Drucker, Robert Fico. Takto to vidím.
Dobré sú tie riešenia, naozaj, prejdem ich, aby som to celé zvýraznil. Systém koncovej siete, kde tie koncové nemocnice musia liečiť tie drahé, zložité diagnózy spolu so systémom financovania nemocníc na základe ukončenej hospitalizácie, nie DRG, ale na základe ukončenej hospitalizácie. To spolu naozaj vytvára tlak na zvyšovanie dlhov. Vysoké mzdové náklady, ten mzdový automat. Vyšší počet akútnych lôžok, dobre. Exekučná imunita, exekučná imunita, no jasné, mäkké rozpočtové prostredie majú. A predchádzajúce oddlžovania.
A teraz aké máme riešenia, čo materiál spomína, že s čím vlastne prichádza, čo má zabezpečiť, že sa nebude v budúcnosti opakovať takáto situácia, kedy znova budeme musieť oddlžovať. Oddlžovanie je zlé, to som nepovedal, Janka o tom výborne hovorila, prečo je zlé. Prečo to je zlý systém, neporiadny.
Takže vytvorí sa Úrad pre riadenie podriadených organizácií. Troška mi to pripadá ako ministerstvo pre administratívne záležitosti, ale nechcem, tým smerom aby viedla tá diskusia, pán minister. Úrad pre riadenie podriadených organizácií. No ako ten úrad zmení tie problémy, exekučnú imunitu, mzdový automat a ďalšie a ďalšie? Kolektívne rozhodovania nemocníc, ako zmenia tie problémy, ktoré sú popísané dobre? Centrálne obstarávanie zdravotníckej techniky. Asi dobrá vec, celkom mne sympatická, ale tiež to nezmení tie predchádzajúce dobre vymenované problémy, neodstráni ich. Zvýši efektívnosť zrejme, aj ten úrad asi zvýši efektívnosť, ale vyššia efektívnosť ešte neznamená menší dlh, ešte sama osebe neznamená menší dlh. Hoci fandím jej, a teda fandím aj projektu hodnota za peniaze, aj referencovaniu cien, aj zavádzaniu DRG.
Mimochodom, DRG sa do plnej prevádzky dostane až po roku 2020, to znamená po voľbách. Ja som už v tej vyššej vekovej kategórii, fakt som bol na hospodárskej rade vlády asi pred štvrťstoročím, keď sa o tom začalo hovoriť, o DRG, že už sa to ide rozbehnúť. Pozrite, kde to stále je.
No a chcem ešte povedať už k záveru, že ten materiál potom na konci v tej takej skôr, povedal by som, štandardnej časti, ktorú menej oceňujem, hovorí o tom, že teda je málo peňazí v zdravotníctve. Áno, aj školáci hovoria, že majú málo peňazí, nevytvárajú dlhy, aj armáda hovorí, že má málo peňazí, aj podnikatelia hovoria, že majú málo peňazí, a štatistiky medzinárodné hovoria, že bohaté krajiny vytvárajú viac dlhov než chudobné krajiny. Neznamená, že dosť peňazí automaticky zníži dlh. A videli sme to nakoniec aj tu, že aj keď sa pridávalo do niektorých sektorov alebo do zdravotníctva, tak ten dlh bol. Naozaj tie príčiny na začiatku materiálu, tie sú veľmi pekne spomenuté.
Ešte by som chcel jednu vec. Teda hlavná myšlienka toho, čo hovorím, je, že analýza príčin sa nerýmuje s opatreniami, ktoré obsahuje ten materiál. A posledná vecička, na výbore finančnom som hovoril o tom, že keď má predkladateľ pekne po štvrť rokoch ebitdu uvedenú, tak že by nám ju mohol raz za štvrť roka posielať na výbor. Berte to tak, nechceme vás naháňať, viem, že máte toho veľa, ale my sme zase zodpovední za finančné zdravie na finančnom výbore, a teda chceme mať informácie, ako sa situácia vyvíja, keďže zrejme to oddlženie prejde, no tak ako sa to vyvíja, či k horšiemu, alebo naozaj sa nejaké opatrenia zdravé prijímajú.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 11:26 - 11:27 hod.

Eugen Jurzyca
Ďakujem pekne aj Anke Zemanovej za dobré vystúpenie. Chcem povedať ale to, možno si ešte ty, Anka, to mohla tiež povedať, že nový minister školstva má strašne veľa roboty a jeho čas je vzácny a drahý a nemyslím si, že je dobré, keď minister školstva chodí otvárať rozpravu z iných oblastí. Vo vláde býva viacero ministrov, ktorých čas je lacnejší.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2017 18:26 - 18:28 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Podľa mňa veľmi dobré vystúpenie, pani poslankyňa Jurinová. Páčila sa mi aj tá prvá zložka, ktorá sa týkala zdôvodnenia, prečo sa zrejme obrátite alebo obrátime na Ústavný súd. A veľmi dobrá bola aj tá časť, ktorá hovorila o neudržateľnosti tohto spôsobu valorizácie z hľadiska verejných financií. Medzičasom, odkedy tento návrh vznikol, tak Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vydala svoje stanovisko, zverejnila ho a vyplýva z neho okrem iného, že dôjde k zaťaženiu do roku ´25, k zaťaženiu verejných financií asi o 1 miliardu eur. No teda, ak Rada a analytici ekonomickí rátajú s tým, že v 20-tom sa vymenia vlády a nejaká vláda bude schopná napraviť tieto kroky a, povedzme, šetriť na dôchodcoch, tak to si myslím, že sa nestane. Čiže rovno už po tomto zákone môže Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prerátať udržateľnosť verejných financií dlhodobo a môžeme rovno začať tlačiť túto vládu, aby šetrila niekde inde 250 miliónov ročne.
A posledná poznámočka sa týka, troška teraz odbočím, úlohy ekonómov v spoločnosti. Väčšina ekonómov vníma svoju úlohu tak, že sa snaží ľuďom zabezpečiť to, čo ľudia chcú za čo najnižšie náklady. Čiže celkom humánny cieľ, ja myslím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.10.2017 18:41 - 18:43 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Dobrý podvečer. Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, dámy a páni, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy, rozumiem tomu účelu, súčasne mám pocit, že ten počet ľudí, ktorí budú mať podľa tejto novely, by mali právo na bezplatný účet, by teda razantne narástol, upozorňujem na to.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet a Ústavnoprávny výbor Národnej rady. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 24. novembra 2017 a gestorský výbor do 27. novembra 2017. 
Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:17 - 16:18 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Citujem vety z odpovede ministerstva financií predkladateľom. Začiatok citátu:
V nadväznosti na vašu žiadosť zo dňa 22. septembra 2017 o vypracovanie stanoviska vám oznamujeme, že sekcia rozpočtovej politiky sa nestotožňuje s konštatovaním, že predkladaný návrh zákona nemá dopad na rozpočet verejnej správy. Podľa nášho názoru predmetný návrh zakladá vplyv na rozpočet verejnej správy." Koniec citátu.
No v tejto súvislosti by som sa chcel opýtať, na niečo, čo neviem, či to patrí do čl. 1 alebo 2 a či teda správne reagujem na predrečníka, či tam niečo nechýba v tej dôvodovej správe alebo aj v prekladacích rečiach o tom, aký bude ten dopad na verejné financie, lebo neodznelo to, ani som to nenašiel v dôvodovej správe, ale ministerstvo financií hovorí, že nejaký dopad bude, čiže ja osobne by som potreboval vysvetlenie k tomu, prečo si to myslí ministerstvo financií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 15:31 - 15:32 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým trom poslancom, poslankyni a dvom poslancom za faktické pripomienky.
Anka Zemanová, environmentálna poznámka. Priznám sa, že to bola pre mňa z najťažších faktických poznámok, aké som počul, a budem musieť za tebou ísť osobne a pomalšie si to vypočuť, čo si hovorila. Ale verím, že, že máš pravdu.
Ďakujem Edovi Hegerovi, samozrejme, a, pán predseda Kamenický, áno, potvrdzujem, že ani ja si nemyslím, že vláda to tlačí k 100 %, ale použil som tie čísla len preto, aby sa ľahšie počítalo, takže... A inak súhlasím s tými ostatnými faktami, ktoré boli uvedené.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.10.2017 15:19 - 15:27 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ešte raz, dobrý deň, dámy a páni. Ďakujem osobitne tým, ktorí mali iný program a ostali tu vrátane pána predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť len v dôsledku toho, že som sa prihlásil do ústnej rozpravy. Verím, že nebudete až tak strašne ľutovať a že ste si teda ten program doteraz užili.
Chcem, chcel by som jednak pripojiť sa k slovám Eda Hegera k úlohe Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, potom poviem takú jednu faktickú pripomienku, poznámku a potom ešte budem mať dve také poznámky alebo príklady, ktoré sa týkajú diskutovanej problematiky.
Takže ja už som tu minulý rok hovoril, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zohrala významnú úlohu v našej spoločnosti a že sa jej podarilo a darí držať tie pozície nezávislosti, čo, čo je niekedy naozaj veľmi ťažké. Osobitne ma teší, že aj Edo Heger, ktorý predsa len je môj kolega, ale o niečo mladší, že, že teda aj tá mladšia generácia to vníma takto, pretože nie každý zažil ešte tie časy, kedy vláda, myslím, že to bola, určite to bola Mečiarova vláda, ktorá zobrala záruky za, za štátne podniky, za súkromné podniky v obrovských miliardách, a tie sa potom prejavili tak, že narástol verejný dlh. Odvtedy sme prešli veľký kus a veľkú cestu a bolo to vidno pri vzniku rôznych, rôznych tých výborov pre daňové prognózy a podobne, čiže menila sa situácia k lepšiemu. Mladší si možno tie hrozné časy nepamätajú, ale je dôležitý odkaz, že takéto inštitúcie majú veľký význam, aby bránili Slovensko pred, pred nárastom dlhu. Tak.
Teraz tá faktická. Chvíľku sa hovorilo o tom, že kedy bol sľúbený prvý vyrovnaný rozpočet. Mne to vychádza tak, že v roku 2015 v rozpočte na rok 2016 a ďalšie dva roky bol sľúbený vyrovnaný rozpočet na rok 2018. A teraz tie dva príklady, ktoré boli diskutované aj tu, a aj v médiách sa o nich hovorí, ale spomenul som si, že do toho poďakovania, prepáčte, musím ešte, musím ešte povedať, že jedna z kľúčových vecí, o ktorých sa menej hovorí, je to, že rada pracuje s princípom čistého bohatstva, bodka.
Teraz tie dva, tie dva príklady. Veľa sa hovorí o tom, že požičiavame si lacno peniaze, dokonca za mínusový úrok. No tak si požičajme viac, tak si požičajme viac, preboha! Keď je to za 0 %, tak aký je problém?! Tak tu treba povedať, že my až tak veľmi nevraciame peniaze. Ten úver sa revolvuje a dlhopisy tzv. maturujú. Ony raz skončia a nahradia sa ďalším úverom. A povedzme, že to bude o pár rokov, že vtedy budeme mať hrubý domáci produkt 100 mld. eur, a povedzme, že necháme, keďže máme lacné, nízke úroky, že necháme vyrásť ten dlh na 100 % HDP, čiže aj dlh bude 100 mld. A potom sa stane, lebo snáď nikto neverí, že budeme žiť vo svete s mínusovými úrokmi, snáď nikto tomuto neverí, čiže potom sa stane, že ECB a ďalšie banky dosiahnú svoj cieľ a 2 % infláciu, úroky narastú a potom budeme musieť ten lacný dlh nahradiť drahým dlhom a toto by sme nezvládli. Pretože ak v tom čase budeme mať 1 %, 1 % priemerný úrok na požičané peniaze, tak to bude miliarda a zrazu to možno budú, v priebehu pár rokov možno, nám to, by nám to naskočilo, keby sme teraz nechali rásť ten dlh, by nám to naskočilo trebárs na 4, na 3 alebo 4 mld. No a to už sú veľké rozdiely, mať 2-3 mld. alebo ich nemať. Čiže toto je jeden z dôvodov, prečo nemôžeme zvyšovať dlhy aj napriek tomu, že, alebo preto, že, že sú nízke úroky.
No a teraz ten posledný príklad sa bude týkať témy, ktorá tu bola diskutovaná. Ide o to, že nám klesá hrubý dlh, ale aj Edo Heger a, myslím, aj Ondro Dostál hovorili o tom, že, že nám klesá v dôsledku jednorazových opatrení, a k tomuto poviem príklad. Ono to je tak, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zverejnila graf, ktorý ukazuje, že nebyť tých jednorazových opatrení, a vysvetlím ďalej, čo to je, tak by nám v roku 2014, 2014, narástol dlh o 2,1 % , v ’15. o 0,7, v ’16. o 0,2 a v ’17. o 0,2 %. Čiže nebyť tých jednorazových opatrení, tak by nám hrubý dlh rástol.
No a teraz ten príklad. Zjednodušene je to tak, ako keď taxikár má dlh povedzme 100-tisíc eur a má problémy sa, ho splácať, má problémy ho splácať. A teraz sa poradí s nejakým expertom a ten mu povie, že musí chodiť na lacnejšie večere a na tuzemské dovolenky iba a podobne a má si nájsť nejakú bonitnejšiu klientelu. No a taxikár sa ale rozhodne, že, že to skúsi jednorazovými opatreniami, to znamená, predá navigáciu, predá náhradné kolesá a zoberie peniaze z účtu, kde ich mal odložené na penziu a možno na pohreb, zoberiete peniaze a peniaze z tej predanej navigácie a zníži si dlh zo 100-tisíc na 90-, ale na, ale na konci bude mať namiesto 90-tisíc dlh, bude mať 92. To znamená, že on hospodáril deficitne, že iba jednorazovými opatreniami si znížil ten dlh, a to nie je udržateľný spôsob, lebo raz predá celý taxík a nebude sa mať čím živiť.
Takže tie jednorazové opatrenia nemôžme považovať za niečo, čo umožňuje znižovať dlh udržateľným spôsobom, a to chceme práve dosiahnuť, teda aby bol znížený udržateľným spôsobom.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.10.2017 9:18 - 9:26 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Znova dobré ráno. Dovoľte, aby som predniesol v rámci vystúpenia v rozprave dva pozmeňujúce návrhy.
Ten prvý bude jeden z tej dvojičky, ktorú som avizoval pri tlači 657 a vlastne som aj urobil k nemu úvod. Ide o to znižovanie byrokracie a v tejto dvojičke pozmeňujúcich návrhov ide o to, aby Národná banka mala možnosti ľahšie sa dostať k informáciám z príslušných orgánov verejnej správy elektronickým spôsobom. Takže hneď ho aj prečítam.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eugena Jurzycu, Jany Kiššovej, Ľubomíra Galka, Jozefa Rajtára, Ladislava Kamenického, Ľubomíra Petráka, Irén Sárközy a Radovana Baláža k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 647).
1. K čl. X – nový bod 6
V čl. X sa za pôvodný bod 5 vkladá nový bod 6, ktorý znie:
"6. V § 3 ods. 1 druhá veta znie: "Pritom orgány verejnej moci a iné osoby podľa prvej vety sú povinné bezplatne sprístupňovať a poskytovať Národnej banke Slovenska na účely dohľadu ňou požadované vyjadrenia, vysvetlenia, údaje a iné informácie a podklady, ktoré získali pri svojej činnosti, vrátane osobných údajov a iných informácií a podkladov z verejných častí aj neverejných častí nimi vedených, spravovaných alebo prevádzkovaných informačných systémov vrátane registrov, evidencií, zoznamov a iných súborov informácií a súvisiacich zbierok listín, pričom údaje a iné informácie z príslušného informačného systému sa sprístupňujú aj v elektronickej podobe spôsobom umožňujúcim úplný, priamy a trvalý diaľkový prístup prostredníctvom elektronickej komunikácie."."
Poznámky pod čiarou k odkazom 11a a 11b znejú:
"11a) Napríklad zákon č. 275/2006 Z. z. o informačných systémoch verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
11b) Napríklad § 27 Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov, zákon č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 60 až 60b zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov, § 2 až 9 zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v znení neskorších predpisov, § 20 a 21 zákona č. 540/2006 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov, § 170 ods. 3 a § 226 ods. 1 písm. e) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov."
Zároveň sa v článku X prečíslujú všetky nasledujúce body.
2. K čl. XVI – o účinnosti
Navrhnuté doplnenie nového bodu 6 do čl. X, ktorým sa upravuje § 3 ods. 1 druhá veta zákona o dohľade nad finančným trhom, nadobudne účinnosť dňa 15. 12. 2017, čo sa premietne do prečíslovania bodov uvedených v článku XVI o nadobudnutí účinnosti ustanovení navrhnutého zákona.
Teraz odôvodnenie: Navrhuje sa aktualizácia a vyprecizovanie ustanovení § 3 ods. 1 zákona o dohľade nad finančným trhom a nadväzná úprava článku XVI o účinnosti navrhnutého zákona tak, aby orgány verejnej moci a iné subjekty (napríklad centrálny depozitár) sprístupňovali a poskytovali pre NBS na účely dohľadu aj údaje a iné informácie a podklady z nimi vedených, spravovaných alebo prevádzkovaných informačných systémov, čím sa prispieva k vytvoreniu legislatívnych predpokladov na využívanie oficiálnych údajov a iných informácií a podkladov na účely dohľadu prostredníctvom elektronickej komunikácie priamo z relevantných informačných systémov, napríklad priamo z obchodného registra, ktorý obsahuje celý rad relevantných informácií pre výkon dohľadu. Takto sa zároveň prispieva k zníženiu administratívneho zaťaženia dotknutých subjektov pri dohľade nad finančným trhom a tým aj k zdokonaleniu legislatívnych predpokladov pre celkový efektívnejší a operatívnejší výkon dohľadu nad finančným trhom.
Tak. Máme za sebou tú dvojičku zákonov alebo teda návrhov pozmeňujúcich.
A teraz pristupujem k ďalšiemu pozmeňujúcemu návrhu, ktorý už, ako mám avizované aj z ministerstva financií, bude menej konsenzuálny. Ide o to, že podľa nášho názoru predkladaná novela zákona o bankách obmedzí možnosť pobočiek zahraničných bánk poskytovať dotované zvýhodnené hypotéky. Problém vidíme, technicky by sa to malo udiať tak, že sa im zoberie možnosť vydávať kryté dlhopisy. Ide o to, že na Slovensku na tomto trhu máme len niekoľko bánk a tie navyše, ich podiel na trhu veľmi rýchlo rastie. Podiel troch najväčších bánk na trhu úverov na bývanie v ostatných rokoch narástol zo 75 % približne v roku 2009 na 83 % v roku 2017. Čiže to konkurenčné prostredie je čoraz menej intenzívne, no a menej intenzívne konkurenčné prostredie dopadá negatívne na ľudí, ktorí v tomto prípade tie hypotéky prijímajú. Tak myslím, že k odôvodneniu neformálnemu toľko. Prečítam pozmeňujúci návrh aj s krátkym formálnym odôvodnením.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eugena Jurzycu a Jozefa Rajtára k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 647).
V čl. II sa vypúšťa bod 2.
Doterajšie body 3 až 10 sa označujú ako body 2 až 9.
Odôvodnenie: Navrhovaná vládna úprava by spôsobila, že pobočky zahraničnej banky nebudú môcť poskytovať štátom zvýhodnené hypotéky, a teda by bola obmedzená konkurencia. Bodka.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.10.2017 9:02 - 9:10 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Dobré ráno, dámy a páni, dovoľte, aby som krátko pohovoril a potom predložil jeden z dvojičky zákonov, ktorých cieľom je znížiť na Slovensku byrokraciu. Nebude to revolúcia, bude to prvý krok, ale zbytočná byrokracia, tú mám na mysli. Zbytočná administratíva je ako burina, zarastá nám ekonomiku a spoločnosť a vytvára náklady, ktoré by sme tu nemuseli byť. Krátko len poviem, že, samozrejme, nám to znižuje mzdy v ekonomike, znižuje to dôchodky. Máme menej peňazí na sociálnu sieť, musíme platiť vyššie dane a tak ďalej a tak ďalej.
Nejdem predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý spraví v tomto smere svet dokonalý, ale pozmeňujúci návrh, ktorý je prvým krokom. Ktorý, ak sa prijme, tak to bude precedens, ktorý ukáže, že – a teraz idem do konkrétnosti –, že z povinnosti predkladať na úradoch výpisy z obchodných registrov, zo živnostenských registrov sa dajú odstraňovať, resp. ľudia ich nebudú musieť nosiť a robiť tak poštárov medzi orgánmi verejnej správy a tými orgánmi, ktoré takýto výpis vyžadujú.
Budú to teda dva pozmeňujúce návrhy. Jeden bude predložený teraz v tlači 657 pri zákone o finančnom sprostredkovaní a druhý pri zákone o bankách. Je to tak preto, že jedným pozmeňujúcim návrhom rušíme povinnosti v dvoch prípadoch predkladať ten výpis z obchodného registra, a to v prípade, oba prípady sa týkajú Národnej banky Slovenska. Mimochodom, týchto prípadov, ktoré máme vo verejnej správe, je asi 150 celkovo a nachádzajú sa približne v sedemdesiatich zákonoch. To všetko, ak sa podarí dnešný pozmeňujúci prijať, to všetko bude treba v budúcnosti urobiť.
Chcel by som ešte na úvod poďakovať, poďakovať k spolupráci pánovi ministrovi a členom finančného výboru, ktorí pomohli dopracovať spolu, samozrejme, s ľuďmi z ministerstva financií to finálne znenie oboch predkladaných pozmeňujúcich návrhov. Keby to tak bolo o niečo častejšie, mohli by sme sa posúvať, verím, že rýchlejšie dopredu.
Ešte chcem poznamenať, že tu nejde o to, aby sa odľahčil občan a zaťažil štát. Tu ide o to, prijať systém, ktorý je efektívnejší. Jednoducho komunikácia a, tak ako to navrhujeme, elektronická komunikácia medzi dvoma orgánmi verejnej správy musí byť lacnejšia než situácia, keď jeden orgán vyšle občana na aute alebo na bicykli navštíviť obchodný register a zavolá ho späť s tým výpisom z obchodného registra v taške. To je úplne jasné. Musí to byť efektívnejšie a je dobré, že sme našli takýto konsenzus na takejto zmene.
Prečítam teda ten pozmeňujúci návrh. Ide o návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eugena Jurzycu, Jany Kiššovej, Ľubomíra Galka, Jozefa Rajtára, Ladislava Kamenického, Ľubomíra Petráka, Irén Sárközy a Radovana Baláža k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon 39/2015 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 657).
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme nasledujúci pozmeňujúci návrh a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 186/2009 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 657).
1. K čl. I bodu 30
V čl. I. bode 30 v § 14 ods. 9 sa slová "výpis z obchodného registra" nahrádzajú slovami "informáciu".
Odôvodnenie: Navrhuje sa úprava ustanovenia § 14 ods. 9 zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve tak, aby samotní finanční agenti a finanční poradcovia na účely ich zápisu do registra a podregistrov finančných agentov a finančných poradcov už nemuseli Národnej banke Slovenska predkladať výpis z obchodného registra, pretože súbežným pozmeňovacím návrhom k parlamentnej tlači 647 sa navrhuje úprava § 3 ods. 1 zákona o dohľade nad finančným trhom, ktorou sa vytvárajú legislatívne predpoklady na využívanie oficiálnych údajov a iných informácií a podkladov Národnou bankou Slovenska na účely dohľadu prostredníctvom elektronických prostriedkov priamo z relevantných informačných systémov, predovšetkým priamo z obchodného registra, ktorý obsahuje celý rad relevantných informácií aj pre výkon dohľadu vo vzťahu k samostatným finančným agentom a finančným poradcom.
2. K čl. I bodu 54
V čl. I bode 54 v § 22a ods. 7 písm. b) znie:
"b) označenie úradného registra alebo inej úradnej evidencie, v ktorej je zapísaný poskytovateľ osobitného finančného vzdelávania, vrátane uvedenia registračnej alebo evidenčnej značky alebo čísla, pod ktorým je poskytovateľ osobitného finančného vzdelávania zapísaný do tohto registra alebo evidencie,".
Odôvodnenie: Navrhuje sa úprava znenia § 22 ods. 7 písm. b) zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve tak, aby poskytovatelia osobitného finančného vzdelávania predkladali Národnej banke Slovenska také údaje, ktoré sa musia štandardne uvádzať aj v ich dokumentácii podľa § 3a Obchodného zákonníka, a aby už nemuseli Národnej banke Slovenska predkladať výpis z obchodného registra. Súbežným pozmeňovacím návrhom k parlamentnej tlači 647 sa totiž navrhuje úprava § 3 ods. 1 zákona o dohľade nad finančným trhom, ktorou sa vytvárajú legislatívne predpoklady na využívanie oficiálnych údajov a iných informácií a podkladov Národnou bankou Slovenska na účely dohľadu prostredníctvom elektronických prostriedkov priamo z relevantných informačných systémov, predovšetkým priamo z obchodného registra, ktorý obsahuje celý rad relevantných informácií aj pre výkon dohľadu vo vzťahu k poskytovateľom osobitného finančného vzdelávania.
Takže ďakujem pekne za pozornosť. Verím, že tento pozmeňujúci návrh, tak ako aj ten druhý, ktorý príde v zákone o bankách, majú šancu na prijatie. Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.10.2017 18:49 - 18:51 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Dobrý podvečer, dámy a páni, vystúpim len krátko. A síce k tomu, že podľa predkladaného návrhu zákona sa obmedzí vstup na trh malým distribútorom. Nehovorím, že obmedzenie vstupu na trh musí byť vždy zlé, môže byť niečím vyvážené. V tomto prípade je to pomerne razantné obmedzenie. Videli sme také v minulosti aj v Českej republike, kde musel zasahovať Ústavný súd. Na výbore sme o tom hovorili podrobne, nebudem to tu všetko pripomínať alebo otvárať. Každopádne hovorili sme aj o tom, ja som o tom určite hovoril, že v takýchto prípadoch by predkladateľ mal argumentovať v tom zmysle, že by priniesol dáta a ich analýzy, ktoré ukazujú, že treba takýto zásah urobiť. Čiže argumenty, ktoré vyvažujú negatívny vplyv obmedzenia vstupu na trh. A takéto argumenty a dáta neodzneli, neodzneli na výbore a podľa mňa neodzneli ani dnes v pléne.
To znamená, ak teda tí malí distribútori naozaj častejšie, oveľa častejšie porušujú predpisy a neplatia dane, tak ako poslanec Národnej rady by som potreboval, ak nie dôkaz, tak aspoň verejné vyhlásenie zodpovedných ľudí, že naozaj takýto jav existuje, pretože ak ho nemám, tak mi je ťažko hlasovať za takéto obmedzenie, razantné obmedzenie vstupu na trh.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis