Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 14:28 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 14:28 - 14:28 hod.

Eugen Jurzyca
Ďakujem. Pridávam sa k otázke.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 11:32 - 11:33 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Edo Heger, dobré zhrnutie, naozaj výnimky v tomto zákone expandujú a to nie je dobré, ale chcem uviesť faktickú len k jednému menšiemu bodu. A to sa týka zavedenia patent boxu, to znamená, viac výnimiek pre využívanie a financovanie výskumu, pričom tento systém alebo podobný systém začal v minulosti. Odvtedy bolo možné už ho aj analyzovať a s analýzou toho dnešného vývoja by sa nám ľahšie rozhodovalo o tej dnešnej, dnes predkladanej zmene. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 21:52 - 21:54 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dve poznámky.
Pán poslanec Vašečka, nielen kultivované to bolo, ale aj múdre. Osobitne vypichujem myšlienku o tom, že nikto nie je učinené zlo. Ale miera našej nedôvery prekročila kritickú hranicu. Tak. Dobre.
A druhá poznámka sa týka čísiel, ktoré ste spomínali. Vy ste ich tak nepriamo iba spomenuli, ale viacerí poslanci, aj pán minister, aj pán premiér hovorili o bezpečnosti na našich cestách. Ja som na to reagoval. Vidím, že musím znova.
Prečítam počet úmrtí na našich cestách podľa OECD v rokoch 2013, 2014 a 2015: 251, 295, 310. Takto to stúpa. Zdalo by sa, mohlo by sa zdať z toho, čo sme tu počuli, že ten trend je opačný. Nie je to tak. Takže toto pri príležitosti komentára k vášmu vystúpeniu som si dovolil pridať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:20 - 19:21 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K tým číslam, pán minister, sa vrátim. Jednak ešte k tomu, že niekoľkokrát pri odvolávaní ministra Kaliňáka tu bola obrana cez organizáciu GRECO a k tomu ste sa, pán minister, nevyjadrili. Niekoľko rokov je to tak, že sa tu uvádzajú nesprávne údaje, také, ktoré nie sú v súlade so správami, ktoré zverejňuje GRECO.
Druhý bod je z toho, čo ste hovorili, to vyzeralo tak, ako keby u nás klesali smrteľné nehody na cestách. Ale mám pred sebou tabuľku OECD, ktorá za Slovensko vykazuje medziročné rasty medzi rokmi ´13, ´14 a ´15. Pardon ´14, ´15. (Reakcia z pléna.) Tak dobre, od ´13 do ´15, tak. Od ´13 do ´15. Čiže nebolo to v súlade podľa mňa s tým, čo ste hovorili.
A posledná poznámka k tomu verejnému dlhu. On nám ako podiel na HDP naozaj klesá, ale klesá nám v dôsledku jednorazových opatrení, to sú napríklad využitie peňazí z II. piliera alebo predaj majetku. Len čistým tým hospodárením, keby len to malo vplyv na dlh bez týchto jednorazových opatrení, tak by nám verejný dlh rástol v rokoch ´15, ´16 aj ´17.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 14:25 - 14:27 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len by som doplnil, Jožo, že Robert Fico bránil ministra Kaliňáka opäť nesprávne starými argumentmi, napríklad, ako dobre vychádzame v organizácii GRECO. Pozrel som si novú správu. Tam sa hovorí, že sme splnili uspokojujúco 6 zo 16 odporúčaní tejto organizácie.
Pokiaľ ide o kontraktačný systém Roberta Kaliňáka, tak tam hovoril pán premiér o úsporách. Treba povedať, že tie úspory sa rátajú ako rozdiel medzi konečnou a vymyslenou cenou.
Pri úmrtiach na cestách a dobrých číslach chcem povedať, že asi pred dvoma týždňami som sa obrátil na OECD, prečo nie sme ako Slovensko v tabuľke, ktorá ukazuje počet úmrtí na počet odjazdených kilometrov. Odpovedali mi e-mailom, že je to preto, lebo Slovensko nespolupracuje na tvorbe takejto tabuľky, ktorá by nám veľa povedala.
A potom ešte k tomu, že pán premiér hovorí, že my kritizujeme rekonštrukciu Hradu, a pritom tam chodíme. Áno, pridám, že chodíme aj na hokejový štadión, o ktorom sme hovorili, že je predražený, a jazdíme po diaľniciach, o ktorých sme hovorili, že sú predražené. A čo máme robiť? Nemáme jazdiť na diaľniciach? Nemáme chodiť na hokej? Nemáme chodiť na Hrad? Toto chce pán premiér?! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 10:50 - 10:52 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Samozrejme, dobré vystúpenie, Ondro Dostál, a výborný postreh k tomu klientelizmu. Tak mi to pripadá, že je to troška podobné ako duálne vzdelávanie, kde sa vyčlenilo a vydalo niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré spotrebovali nie žiaci, ale, ale tí podnikatelia, ktorí sa dohodli v ’14. roku s vládou, že to nejako spolu urobia, tak na, na rôzne, rôzne ich stretnutia a analýzy sa tam minuli peniaze a žiakov sa prihlásilo len menej než 4 % do tohto systému, čiže nemá význam. Toto je veľmi podobný projekt, kde sa chcú dohodnúť vláda s miestnymi podnikateľmi.
Akurát sa ťa chcem opýtať, ja som si všimol tiež tento problém, že v dôvodovej správe sa hovorí, že podnikatelia budú môcť rozhodovať. Potom som to ale v paragrafovom znení nenašiel. Ak naozaj toto dali aj do paragrafového znenia, že o peniazoch nebudú rozhodovať zvolení ľudia, ale podnikatelia, ktorí ich prijímajú, tak to je teda problém a asi aj ústavný.
Potom som chcel ešte povedať, že v celej tejto hre ide už od toho prvého Ficovho zákona aj o vzdelanie detí. Aj to sľuboval v roku 2009. Teraz keď sa pozrieme na testovanie 5, to je novinka, tak vidíme priepastné rozdiely vo výsledkoch detí v Bratislavskom kraji a niektorých regiónov na východnom Slovensku. Čiže ani to vzdelanie sa nepodarilo.
A keď, znova poviem niečo o riešeniach, podľa OECD máme najviac centrály, tzv. fiškálne centralizovanú samosprávu. Keby sa decentralizovalo, to je opak toho, čo vláda robí, tak máme najväčší potenciál hospodárskeho rastu zo všetkých krajín OECD.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 10:09 - 10:11 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tiež potvrdzujem, Edo, výborné vystúpenie.
Priviedol si ma napr. k poznámke, keď si hovoril o tom, aké sú veľké rozdiely na podporu pracovných miest podľa jednotlivých okresov, že aj tento projekt by mal byť analyzovaný ľuďmi z útvaru Hodnota za peniaze, prípadne Najvyšší kontrolný úrad, aby sme vedeli, či sa opláca dávať peniaze do tohto projektu, a nielen tak preto, že by to bola veľká, veľký objem peňazí, ale preto, že to je významný projekt pre Slovensko, všetci chceme, aby bolo celé Slovensko bohaté, nielen Bratislava. Ale toto nie je cesta, preto sme tak nervózni, a preto viacej z opozície, netradične veľa ľudí sa hlási do rozpravy aj s faktickými.
Hovoril si nám aj o akčných plánoch, tak teraz sa ťa opýtam, prečítam ti kúsok z analýzy, že či z takej analýzy sa dá odvodiť nejaké seriózne riešenie:
„Okres Sabinov má rozlohu 545 km. Vzhľadom k rozlohe patrí medzi menšie okresy. Leží na východnom Slovensku, sídla aj hospodárstvo okresu sú sústredené hlavne v Spišsko-šarišskom medzihorí, ktoré z juhu lemuje Bachureň, Šarišská vrchovina, zo severu pohorie Čergov. Osou územia je rieka Torysa, do ktorej sa vlieva niekoľko malých prítokov. Okres Sabinov susedí s okresom Prešov, v ktorom sa nachádza tretie najväčšie mesto na Slovensku, krajské mesto Prešov, a s ktorým má najdlhšiu hranicu. Okrem toho susedí s okresmi Levoča, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov.“
No, toto by útvar Hodnoty za peniaze do analýzy nedal, takýto odstavec, lebo z toho sa nič nedá odvodiť. Tak asi ako uvažovali tí ľudia, ktorí ten projekt tlačili.
Teraz, vláda ide proti tejto pomoci. Schvaľuje výnimku na kúpele, kde iba jedny kúpele sú z chudobného regiónu, ináč je to naopak, takže, a ešte aj stimulmi poškodzuje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 9:30 - 9:32 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. A výborné vystúpenie v rozprave, pán poslanec Pčolinský. Úplné drobnosti mám len.
Jednak to, že ten zákon, o ktorom sa tu hovorí, tak on už má svojho predchodcu z čias prvej Ficovej vlády, bol účinný k 1. 1. 2009. Čiže to už máme takmer desať rokov boja proti tým rozdielom, ktorý neprináša, neprináša výsledky.
Chcem ešte povedať, že jedným z dôvodov je, pre ktorý si myslím, že ani netreba ten proces urýchľovať, je ten centralistický prístup k tomu, ako treba pomôcť regiónom. Tak tu sa urobí nejaká, nejaké klzisko, tam sa urobia tie príklady, nejaká čistička, oddychová zóna. Všetko sa tu spolu s Bratislavčanmi rozhoduje a Bratislava na to dáva peniaze. Namiesto toho, namiesto toho, čo sa páči viac nám, aby nechala v platnosti napríklad odvodovú odpočítateľnú položku. To je pozitívna diskriminácia všetkých slabšie zarábajúcich, a teda slabých regiónov bez toho, aby sa do toho zamotali úradníci, z ktorých niektorí si niečo nechajú. Čiže máme na to systémové opatrenie, dá sa to robiť, toto centralistické opatrenie, ktoré tu od roku 2009 robí vláda, robia vlády vedené SMER-om, ukazujú jednoznačne, že či už z hľadiska hrubého domáceho produktu, alebo z hľadiska kvality vzdelávania dokonca nepriniesli úspechy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 9:55 - 9:57 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Janka Cigániková, aj atraktívne podané, živo. No možnože si mohla ešte zopár vecí povedať. Pokúsim sa ich tam nejako vtesnať, ak sa neurazíš. Po prvé, že vyplatenie mzdy nie je dôkazom efektívnosti. Ibaže by sme cieľom v zdravotníctve mali platy zamestnancov a nie vyliečeného pacienta.
Druhá poznámka z tohto vrecka je, že existencia zisku nie je naopak dôkazom neefektívnosti. Ibaže by sme chceli spoločnosť, v ktorej neexistuje zisk a tá má svoje problémy, o ktorých nestihnem hovoriť v limite faktickej poznámky. O poklese efektívnosti v našom zdravotníctve nehovorilo len OECD, ale aj Inštitút finančnej politiky pripravil štúdiu za Martina Filka a vychádzalo to konštatovanie z toho, že existovalo obdobie, v ktorom rástli výdavky na zdravotníctvo a nezlepšovali sa výsledky. Toto bol dôvod, pre ktorý nám klesla efektívnosť, zrejme. Dá sa aj o tom dlho diskutovať. Sledovať efektívnosť, teda pomer výsledkov a výdavkov je nevyhnutné a tá doktrína by mala byť: peniaze za výsledky. Nielen v zdravotníctve, ako si myslíte, že my ekonómovia vás chceme skrivodlivo prinútiť, ale aj v školstve, v doprave, v poľnohospodárstve, v celej spoločnosti je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2017 18:29 - 18:31 hod.

Eugen Jurzyca Zobrazit prepis
Ďakujem pekne obom diskutujúcim.
Pán Krajčí, áno, osobitne ďakujem, len poznamenávam, tu sme s Jankou Cigánikovou hovorili, že my sme až tak ten úrad nespochybňovali, ale mali sme nejaké poznámky k nemu, áno.
Pán Zelník, no dobre, pekný príklad s tým Mexikom a Českou republikou. Verte mi, že viem, o čom hovorím, keď hovorím, že školáci to isté hovoria. Chceme mať školstvo na úrovni Mexika alebo Fínska? Majú veľmi podobný argument. Nechcem, nechcem to nejak pritvrdzovať týmto smerom, ale hovorím, že aj druhí majú, hovoria, že málo peňazí, a myslím si, že v medzinárodných porovnaniach sa to dá dokázať, že ich majú menej než porovnateľné krajiny, povedzme, ale ten systém je dôležitý. Majú systém, ktorý nepúšťa, nepúšťa tie peniaze do dlhov. Silnejšie argumenty sú podľa mňa cez hodnotu za peniaze, cez tzv. QUALID, na ministerstve vedia, aká je hodnota života, a dobre, toto je argument na zvyšovanie výdavkov na zdravotníctvo.
A k tomu mzdovému automatu, no veď to sa práve bojím, že zvýšia sa peniaze a príde populistický politik a zdvojnásobí mzdový automat. Kľudne, tak čítam dnešnú politiku.
Ďakujem.
Skryt prepis