Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.6.2018 o 11:22 hod.

Ing. PhD.

Katarína Cséfalvayová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 15:59 - 16:01 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nestihnem asi na všetko, ale na pani poslankyňu Zimenovú by som chcela, že ja som sledovala aj tú debatu z kancelárie, a chcela by som možno aj teraz z tohto miesta oceniť všetky konštruktívne pripomienky a normálnu, racionálnu diskusiu, ktorá zaznela, do ktorej zaraďujem aj vaše vystúpenie, pani poslankyňa, aj vystúpenie pán poslanca Dostála, Poliačika a iných. Som veľmi vďačná, že je tu aspoň niekto, kto vyvažuje túto diskusiu a poukazuje na to, že skutočným problémom nie je compact o migrácii, ale skutočným problémom je, kam sa naša spoločnosť takouto diskusiou a s takouto populistickou politikou uberá.
Pán poslanec Klus, nestála som tam ani som nemala priestor na to, aby sme si rozobrali presne bod po bode a viedli odbornú diskusiu o tom, že čo je dobré a čo je zlé, mňa osobne prekvapilo, ako som vám už aj signalizovala minulý týždeň v písomnej našej komunikácii, napríklad že máte výhrady k remitenciám a stále, teda sme sa dohodli, že sa o tom porozprávame odborne, tak sa verím, že budeme, pretože remitencie, alebo teda to, že emigrant posiela do domovskej krajiny peniaze, je úplne normálnou súčasťou migrácie, je to dokonca v globále ešte väčší objem peňazí, ako je oficiálna rozvojová pomoc, je to adresnejšia pomoc, než je, než je oficiálna rozvojová pomoc, pretože ide presne tam, kde vznikajú potreby, a nie je tam priestor pre korupciu, to je ako pri oficiálnej rozvojovej pomoci, takže myslím si, že aj odborne vieme o tomto diskutovať.
Ja som len vo vystúpení považovala za potrebné viac upozorniť na tento trend než, než obhajovať alebo diskutovať o konkrétnych aspektoch, na čo ani v parlamentnej diskusii nie je časový priestor, a o dohode medzi SMER-om a SNS neviem, nebudem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 15:44 - 15:53 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, keď sme sa v škole učili o kognitívnej disonancii, priznám sa, že nie úplne som si vedela predstaviť, čo to tak v praxi môže znamenať, ako to môže vyzerať. Teória hovorí, že je to porucha, kedy človek hovorí alebo robí dve rozdielne veci, ktoré si navzájom odporujú alebo sa vylučujú. A skutočne som tomuto termínu, tejto poruche porozumela asi až teraz v posledných dňoch, keď som si uvedomila, nakoľko, do akej miery kognitívna disonancia ovládla nemalú časť našej zahraničnopolitickej diskusie tu na Slovensku. Na jednej strane v otázkach brexitu už mesiace zdôrazňujeme, že prioritou č. 1 pre nás okrem investícií je to, aby naši občania žijúci a pracujúci v Spojenom kráľovstve mali zachované rovnaké práva aj po roku 2020, aké majú doteraz a aké majú aj občania Spojeného kráľovstva. S tým, samozrejme, sa nedá nesúhlasiť.
Pred pár mesiacmi sme na výbore pre európske záležitosti mali rakúskeho veľvyslanca, ktorému výbor prízvukoval, že nesúhlasí s nižšími sociálnymi dávkami alebo prídavkami pre deti, ak chcete, pre naše, pre našich zamestnancov, alebo teda pre ľudí, ktorí, ktorých deti žijú mimo územia Rakúska. A jedným dychom tu už týždne väčšina tých istých ľudí, ktorí majú plné ústa brexitu, plné ústa rakúskych opatrovateliek, odmietajú dokument, ktorý vytvára základ práve pre spoločné štandardy v oblasti aj práce v zahraničí.
Poviete mi, naši občania v Rakúsku a v Spojenom kráľovstve tam predsa žijú, pracujú presne tak isto, ako ich vlastní domáci občania, tak prečo by nemali byť rovnaké, nemali mať rovnaké práva? Áno, súhlasím, a na to vám odpoviem áno, a práve o tomto tento dokument je. Je o legálnej, riadenej migrácii, na ktorú sme, ako nám to o chvíľu bude pravdepodobne prízvukovať aj pán minister práce, ktorý nás bude žiadať o skrátené legislatívne konanie, odkázaní už aj my tu na Slovensku.
Kolegovia, ja viem pochopiť, ak máte k textu globálneho rámca výhrady. Čo však neviem pochopiť, snažím sa, ale skutočne neviem, je, prečo zrazu tak strašne vadí komunikovať naše výhrady partnerom. Ak chceme kritizovať, ak máme výhrady, tak predsa nedáva zmysel odísť od stola. Práve naopak, ak sa v Marrákeši nezúčastníme, globálny rámec bude prijatý a my sa pripravíme o príležitosť predniesť svoj postoj. Toto je štandardné uznesenie OSN, ku ktorému má každý štát príležitosť predniesť tzv. EOP, teda explanation of position, alebo ak chcete po slovensky, vysvetlenie postoja. Urobia tak pravdepodobne Nemci či Holanďania, aby zabezpečili, že ich postoje a výhrady budú súčasťou záverov z konferencie, a výrazne ovplyvnia ich, ako to voláte vy, politický či morálny záväzok. Inými slovami, ísť do Marrákeša a predniesť EOP, explanation of position, je silnejšie vyjadrenie, ako neísť tam vôbec.
My však, ako tu sledujem, ideme dobrovoľne utiecť od stola, a preto, dámy a páni, mi z toho vychádza jediný záver, že táto diskusia už nie je o compacte. Spôsob, akým sa vedie táto debata, už dávno nie je o tom, čo sa v kompakte nachádza alebo nenachádza, k čomu nás zaväzuje alebo nezaväzuje. Táto diskusia je o tom, že politické strany miesto hľadania riešení a vysvetľovania sa vybrali ľahšou cestou naskočenia na nálady toho najhlučnejšieho extrému na sociálnych sieťach. Nerozumejte mi zle, ja chápem a rešpektujem, že občania Slovenskej republiky, občania tohto regiónu majú strach z neznámeho. A ja to vždy vysvetľujem partnerom v zahraničí, najmä keď sa jedná o tému povinných kvót v migrácii. Lenže našou úlohou je zodpovedne vysvetľovať, čo migrácia je, a chrániť občanov len pred jej rizikami, nie zatvárať tu dvere a podliehať pokušeniu priživiť sa na strachu časti populácie z neznámeho. Takto sa zodpovedný politik nespráva.
Som presvedčená, že ak chceme byť aj naďalej demokratickým spoločenstvom, musíme vedieť uniesť bremeno debaty a argumentácie v akejkoľvek ťažkej a nepopulárnej téme. Chcem veriť, že sme toho schopní, chcem veriť, že toto nemá byť prvým krokom k nástupu demokracie karpatského typu podľa vzoru Orbána či Mečiara, kde sa kapitulovalo na hľadanie riešení, kde stačí strašiť a nájsť za všetko zodpovedného vinníka, či už doma, alebo ešte lepšie v zahraničí. Z krátkodobého hľadiska sa tomu možno dá rozumieť, napokon aj tu u nás na Slovensku nás čakajú voľby, prezidentské, do Európskeho parlamentu a každý hlas je dobrý, všakže. Lenže v širšom pohľade je to zvlášť nebezpečné, najmä preto, že takáto politika zvyšovania hystérie, navodzovania rôznych kultúrnych vojen pomôže v konečnom dôsledku len konšpirátorom a extrémistom. V rétorike okolo globálneho compactu, bohužiaľ, mám niekedy problém rozlíšiť podľa slov povedaných, či práve prehovoril poslanec koalície, demokratickej opozície alebo člen Ľudovej strany Naše Slovensko.
Milí kolegovia tak z koalície, ako aj z demokratickej opozície, zastavme, prosím vás, túto nezmyselnú hystériu. Skúsme sa poctivo pozrieť aj na potreby Slovenska, na potreby Európy a širšieho sveta, nielen na svoje vlastné krátkodobé ciele, lebo potom keď príde skutočný problém, ho nebudeme vedieť vyriešiť.
Ešte niekoľko rokov dozadu bolo pomaly nadávkou slovné spojenie zahraničný kapitál. Ja som síce bola ešte dieťa, ale pamätám si pánov, ktorí v televízii opakovali heslo cudzie nechceme, svoje si nedáme. Ak by sa vtedy neboli našli odvážni politici, ktorí išli proti verejnej mienke, išli proti strachu občanov z cudzieho, zahraničného kapitálu, vyšli do ulíc, do terénu a vysvetľovali, čo zahraničný kapitál je, čo zahraničný kapitál nie je, aké prináša pozitíva, aké sú jeho riziká, tak by sme tu dnes mali pravdepodobne oveľa vyššiu nezamestnanosť, pravdepodobne by sme bojovali s chudobou, o stabilnom raste HDP by sme mohli len snívať. A tobôž o vyrovnanom rozpočte, ktorý budeme o chvíľu v Národnej rade prerokovávať.
Dnes ako politici máme možnosť postaviť sa čelom k ďalšiemu nepopulárnemu a zložitému problému. Naším príspevkom by podľa môjho názoru malo byť práve také odvážne vysvetľovanie, diskusia, hľadanie riešení pre všetky aspekty migrácie ako javu, ktorý sa nás týka bez ohľadu na to, či chceme, alebo nie, javu, pred ktorým dvere jednoducho nezavrieš.
Viete, najsmutnejším momentom minulotýždňového zasadnutia zahraničného výboru pre mňa bolo, keď sa na záver prihlásili o slovo kotlebovci a povedali, že už vlastne obsahovo ani nemajú veľmi čo dopĺňať, pretože všetko, čo chceli povedať, už povedali kolegovia z SaS, SNS a zo SMER-u. Ja sa len modlím, aby výsledkom tejto nastupujúcej populistickej politiky neboli len usmievajúci sa extrémisti, ktorí budú spokojne konštatovať, že sme všetku prácu odviedli za nich.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 11:41 - 11:42 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, netýka sa to len vás, ale teraz som na to opäť spozornela vo vašom prejave, že viacerí poslanci, bohužiaľ, používajú výraz Globálny pakt o migrácii. Chcela by som upozorniť, že to je nesprávny preklad, že sa to tu rozšírilo, keď ešte nebol vôbec oficiálne preložený tento dokument, anglické slovíčko compact je oficiálne v slovenčine preložené ako rámec. A nejde mi tu o nejaké ťahanie sa o slovíčka, ale slovo pakt najmä v našom kontexte a v našom historickom a geopolitickom má nielenže právne zaväzujúci, zaväzujúcu konotáciu, ale ešte aj výrazne negatívnu. Takže ak by som veľmi pekne mohla poprosiť ctené plénum, ak sa vyjadrujeme k tomuto dokumentu, aby sme ho nazývali tak, ako sa skutočne volá, teda globálny rámec, nie pakt.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 11:26 - 11:28 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Martin, chcem ti poďakovať za vnesenie takej normálnej, racionálnej, racionálneho tónu do tejto diskusie, ktorá mi pripomína už niekoľko dní a týždňov hon na čarodejnice skôr.
A chcela by som však reagovať na jednu konkrétnu vec, nie ti ju vytknúť, ale možno tak odporučiť, keď si hovoril o utečeneckej vlne, o ľuďoch, ktorí boli naozaj v neľudských podmienkach aj v Maďarsku, tiež som sa bola pozrieť na maďarsko-srbskej hranici, tiež som to videla na vlastné oči a tiež mi trhá srdce, rovnako ako mi trhá srdce, keď tu vôbec diskutujeme o tom, či pomôcť sýrskym sirotám, ktoré prišli o svojich rodičov kvôli vojne, a sú tu ľudia, ktorí sú schopní odmietnuť, aby sme ich prijali sem na Slovensko.
Avšak v tejto diskusii je skôr kontraproduktívne spomínať utečencov, pretože tento kompakt je o legálnej riadenej migrácii, tento kompakt je aj o Slovákoch, ktorí študujú, pracujú v Českej republike alebo v Spojených štátoch amerických, vo Francúzsku a inde. A práve tým, ak tam, ak tam budeme zamiešavať tému utečencov, ktorým sa bude venovať zvlášť úplne iný kompakt, a nechcem si teda predstaviť diskusiu, ktorá bude pri ňom, tak tým naháňame práve vodu na mlyn tým, ktorí prezliekajú tento nevinný dokument do niečoho, čo v skutočnosti nie je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.9.2018 11:24 - 11:24 hod.

Katarína Cséfalvayová
Ďakujem pekne. Chcela by som pripomenúť členom zahraničného výboru, že dnes o 12:05 hod. máme rokovanie výboru v miestnosti európskeho výboru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2018 10:23 - 10:28 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, kolegovia, chcela by som veľmi pekne, zo srdca skutočne poďakovať všetkým poslankyniam a poslancom, ktorí sú tu zvolení za demokratické strany, za to, že sa zapojili do tejto diskusie, či už v rozprave alebo prostredníctvom faktických poznámok. Veľmi pekne vám ďakujem za podporu tejto iniciatívy.
Najmä by som chcela poďakovať pani podpredsedníčke Nicholsonovej, zo svedectva ktorej mi ešte stále behá mráz po chrbte, ale ďakujem aj všetkým ostatným.
Pani predsedníčka Verešová, presne, ako ste povedali, my ako poslanci sme prví, ktorí musíme odsúdiť extrémizmus. A to bolo práve motívom aj podania tohto môjho návrhu. Chcem zdôrazniť, že odmietam dávať do kontrastu akékoľvek obete, že či je väčšia obeť rómsky chlapec alebo biely, alebo, alebo filipínsky alebo babička, ktokoľvek, každá jedna obeť násilia je strašná. A táto deklarácia ale nie je o konkrétnom jednotlivcovi, ale je najmä o klíme v spoločnosti. A len dokazuje aj táto debata, ktorú sme tu mali, a presne, ako povedala aj pani poslankyňa Verešová, že pri debate o extrémizme sú schopní niektorí poslanci šíriť extrémistické nenávistné názory priamo tu v sále a priamo tu vyzývať kolegu na pästné súboje. Toto je naozaj ukážkou toho, že tá agresivita v spoločnosti sa má kde brať, ak, ak je pravdou teda, že sa ľudia inšpirujú aj odtiaľto, a že takáto deklarácia je viac ako potrebná.
Som rada, pani poslankyňa Verešová, že ste hovorili aj o migrácii, pretože najprv, keď bola tá utečenecká vlna, keď vrcholila, tak sa ľudia tvárili, že samozrejme, že by sme prijali a že sme kresťania, prijali by sme utečencov, ale ktorí by boli kultúrne a nábožensky podobní nám, pretože sa bojíme o naše kresťanstvo. Tak v prvom rade pochybujem, že ak ste skutočne, ak je niekto skutočným kresťanom, tak ho môže akýkoľvek vyznávač akéhokoľvek iného náboženstva nejakým spôsobom ohroziť v jeho viere. A na druhej strane potom je mi naozaj smutno, smiešno, keď vidím, ako niektorí politici zneužívajú tému srbských pracovníkov, ktorí skutočne už kultúrne, nábožensky bližší pomaly byť nemôžu, ktorí sem prichádzajú za prácou, a ešte aj tam sa šíri nenávisť. Tak aj tento problém adresuje práve táto deklarácia alebo toto vyhlásenie.
Určite je namieste, tak ako ste viacerí povedali, ospravedlniť sa Henryho rodine. Som veľmi rada, že aj z úst najvyšších predstaviteľov, aj pána premiéra a aj pána predsedu Národnej rady Danka zazneli naozaj jasné odsúdenia. Som rada, že sa aktivizovali, aj pani ministerka vnútra, že poskytla vládny špeciál na prevoz telesných pozostatkov Henryho a že jednoducho sme sa postavili, myslím si, že tak ako je slušné a dôstojné. Ale zároveň som presvedčená, že je potrebné aj prijatie takejto deklarácie Národnej rady nielen vzhľadom na Henryho, ale aj vzhľadom na tú náladu, ktorá v spoločnosti vládne.
Bežne sa nevyjadrujem alebo som teda toho názoru, že je lepšie nereagovať na prejavy poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko, pretože to im len nahráva, keď ich vťahujeme do diskusie, legitimizujeme ich názory a väčšinou v populistickom type diskusie, aký vedú oni, môžu byť len víťazmi a veľmi ťažko zvíťazíte s rozumnými argumentmi. Týmto jedenkrát urobím výnimku.
Pretože nehnevajte sa, ale je mi z toho zle, ako tu deklarujete, že idete podporiť vyhlásenie proti extrémizmu a zároveň tu priamo pri tejto diskusii extrémizmus šírite. Pripomínate mi presne toho útočníka, ktorý zabil Henryho, ktorý, o ktorom celé mesto vie, že má sklony k sympatiám k fašizmu a k extrémizmu, ktorý sa netají tým, na Facebooku otvorene lajkuje stránky typu Ku-Klux-Klan a podobné extrémistické stránky a na druhý deň po útoku si už zrazu nič nepamätá, zrazu z jeho Facebooku všetko zmizne a zrazu si nepamätá ani to, že natáčal svoju obeť na video a vykladal si na ňu nohu. Tak vy tiež podobne šírite extrémistické názory, ale potom zrazu, keď s tým máte byť konfrontovaní, tak nie ste historici, zrazu neviete ovládať počítač a zrazu číslo 1488 na šeku je len náhodným zhlukom číslic.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2018 9:01 - 9:07 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, páni poslanci, ako predsedníčke Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky mi veľmi záleží na tom, aký obraz má Slovenská republika v zahraničí.
A nemusíme si ani nejako zvlášť hovoriť o tom, že ak sa stanú útoky na cudzincov, na ľudí s inou farbou pleti, inej rasy, inej národnosti, vierovyznania, tak to do sveta od nás vysiela horší obraz než je skutočnosť. A toto je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla po útoku na filipínskeho občana Henryho Johna Serafica Acordu na Obchodnej ulice v Bratislave podať do Národnej rady Slovenskej republiky návrh na prijatie Vyhlásenia Národnej rady k eskalácii extrémizmu a prejavom násilia v spoločnosti.
A nejde len o tento prípad, ide aj o mnoho iných, ktoré, bohužiaľ, v posledných rokoch a mesiacoch pribúdajú. Na Slovenku totižto rastie agresivita. Prejavuje sa vulgárnosťou, ale prejavuje sa aj fyzickou agresivitou, prejavmi násilia. A nie je to len prípad Bratislavy, nejde len o nočné hodiny medzi ľuďmi potúženými alkoholom, ale, bohužiaľ, s agresivitou sa stretávame aj v úplne bežných životných situáciách. Stačí si spomenúť, ako sa k sebe správajú vodiči v cestnej premávke.
Ale kde tá agresivita najviac bujnie a kde má najviac priestoru, to je internet, sociálne siete a rôzne online diskusie, kde ešte stále je možné šíriť nenávisť bez akejkoľvek zodpovednosti.
Po zabití Henryho došlo k posilneniu policajných hliadok v centre hlavného mesta Slovenskej republiky v Bratislave, čo možno privítať ako krok smerom k prevencii podobných násilných prejavov. Ale nie je to len o polícii. Je to aj o spomínanej nálade, atmosfére v spoločnosti. Polícia nemôže byť na každom rohu, na každom kroku a nemôže zabrániť všetkých prejavom násilia, ani keby sme ju mali naozaj všade. Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky vzrástla za desať rokov nenávisť voči rôznym skupinám. Veľmi zásadne stúpla nenávisť voči skupinám, ako sú ľudia z menej rozvinutých krajín, dokonca voči kategóriám ako židovská rodina, ukrajinská rodina alebo človek s mentálnym postihnutím. Donebavolajúce.
Za posledných 10 rokov teda jasne narástli nepriateľské nálady voči ľuďom s inou rasou, iným vierovyznaním, inou národnosťou a, bohužiaľ, sa táto, tento vzrast nenávisti prejavuje aj v praxi. Stačí spomenúť zopár prípadov, napríklad útok na arabskú ženu pred bratislavskou hlavnou stanicou, útok na Američanku čiernej pleti v Košiciach, útok na somálsku ženu v bratislavskej MHD, útok na homosexuálny pár v Trenčíne, útok na francúzskeho študenta v Banskej Bystrici, útok na Dominikánca v Námestove a mnohé, mnohé iné. Som preto presvedčená, že Národná rada Slovenskej republiky ako najvyšší zákonodarný orgán musí vydať smerom k občanom a smerom k svetu jasný postoj k šíreniu extrémizmu a nenávisti. Tak ako sú policajti povinní riešiť prípady priamo na mieste, tak je podľa môjho názoru autorita, akou je Národná rada Slovenskej republiky, povinná zaujať jasný postoj k takýmto apelom verejnosti.
Slovenská republika sa vždy prezentovala ako pokojná a pohostinná krajina, veľmi radi o sebe hovoríme ako o pohostinných milých ľuďoch. A práve preto by sme mali odmietnuť každý skutok, ktorého cieľom je spochybniť alebo rozoberať náš hodnotový systém.
Extrémizmus a xenofóbia sa usilujú obsadiť čoraz väčšiu časť verejného priestoru, či už na sociálnych sieťach alebo na uliciach a, bohužiaľ, aj v politike. Ak sa im nepostavíme, takýchto činov bude pribúdať a to bude mať hrozivé následky pre náš štát i pre spoločnosť.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, tento rok si pripomíname 100. výročie od založenia prvej Československej republiky. A tá za 20 rokov svojej existencie bola nebývalou ukážkou demokracie, slobody a tolerancie. Prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk povedal, že "vlastenectvo je láska k vlastnému národu, vôbec nie nenávisť k iným". Toto by si mali uvedomiť všetci politici, ktorí akýmkoľvek spôsobom šíria nenávisť voči iným rasám, cudzincom, alebo triednu nenávisť, pretože popri zločinoch fašizmu nesmieme zabúdať ani na zločiny komunizmu.
"Fašizmus je anonymná spoločnosť nespokojných a odmietnutých s ručením obmedzeným k výrobe politických báchoriek," povedal tiež Tomáš Garrigue Masaryk. Odmietnime teda nenávisť, odmietnite fašistov a odmietnime tieto báchorky vo forme hoaxov, nepravdivých správ a rôznej nenávisti v rôznych formách, ktorá sa šíri a ktoré šíria novodobí extrémisti a politickí samozvanci 21. storočia. Urobiť to môžeme všetci spoločne tu v tejto snemovni, že podporíme toto vyhlásenie. Zároveň tým vyšleme do sveta jasný signál, že nie sme krajina násilníkov, extrémistov, ale krajina, kde je vítaný každý, kto prichádza s dobrým úmyslom a kde nám náleží na tom, aby sa dobre cítili aj naši občania, aj návštevníci.
Ďakujem vám pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.6.2018 17:02 - 17:03 hod.

Katarína Cséfalvayová
Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť, vážené panie poslankyne, páni poslanci, na zaradenie, o zaradenie bodu č. 43, tlač 1043, ako termínovaného na 20. 6. o deviatej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.6.2018 11:22 - 11:22 hod.

Katarína Cséfalvayová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pripomínam členom zahraničného výboru, ak tu ešte nejakí sú, že dnes o 13.05 máme schôdzu výboru v miestnosti č. 149, teda v rokovacej miestnosti výboru pre európske záležitosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.6.2018 13:04 - 13:05 hod.

Katarína Cséfalvayová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, chcela by som požiadať o zaradenie nového bodu do programu pod názvom Vyhlásenie Národnej rady Slovenskej republiky k eskalácii extrémizmu a násilným prejavom v spoločnosti. Návrh vyhlásenia nájdete pod parlamentnou tlačou 1043. Odôvodnenie: Slovenskou republikou otriasol v posledných dňoch brutálny čin, zabitie filipínskeho občana Henryho Johna Serafica Acordu násilníkom s extrémistickými postojmi. K situácii došlo, keď sa cudzí štátny príslušník zastal obťažovaných žien v centre hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy voči zjavnej presile. Šírenie extrémizmu a nenávisti, či už zo strany niektorých politikov, alebo na sociálnych sieťach, sa prejavuje aj zvýšením nenávistných nálad v spoločnosti. Podľa prieskumov verejnej mienky za posledných 10 rokov jasne narástli nepriateľské nálady verejnosti voči ľuďom s inou rasou, národnosťou alebo vierovyznaním.
V čase, keď sa slová menia na násilné skutky, treba jasne odsúdiť takéto prejavy aj formou vyhlásenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis