Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

5.9.2017 o 15:09 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 5.9.2017 15:28 - 15:31 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. V súvislosti s ukončením uplatňovania doterajšej schémy daňového zvýhodnenia pre biopalivá navrhujeme zavedenie základnej sadzby dane na motorový benzín a základnej sadzby na motorovú naftu bez daňového zvýhodnenia ako prechodné obdobie.
Súčasne sa navrhuje zavedenie novej schémy daňového zvýhodnenia biopalív v pohonných látkach, ak budú spĺňať kritériá pre navrhované daňové zvýhodnenia biopalív, ktoré bude účinné aj po notifikácii Európskou komisiou, ktorá už prebieha, v snahe, aby bola naozaj táto notifikácia v platnosti od 1. januára budúceho roku.
Takže pre zrozumiteľnosť, celé tieto manévre so sadzbami a podľa nás s nulovým dopadom na koncovú cenu sú spôsobené európskou legislatívou. Z tohto pohľadu vás prosím o pochopenie a všetci dotknutí o tom samozrejme vedia. Asi z toho nie sú nadšení, mám teraz na mysli hlavne výrobcov a distribútorov benzínov a nafty, ale sme súčasťou európskeho priestoru a musíme sa prispôsobovať a hlavne vyhnúť sa chybám s následnými sankciami.
Návrh zákona tiež upravuje sprísnenie podmienok, ktoré bude musieť splniť každá osoba, ktorá bude chcieť na daňovom území obchodovať s minerálnym olejom a požiada o vydanie povolenia na distribúciu a na predaj pohonných látok, a to tak, aby sa zamedzilo daňovým únikom a podvodom na spotrebnej dani z minerálneho oleja. Tu hneď komentujem, že jednu z daňových medzier, ktorú máme významnejšieho charakteru, je práve pri výbere spotrebnej dane z minerálnych olejov, a to na základe primiešavania rôznych nezdanených olejov. A pre vašu informáciu, dnes máme vyše 460 predajcov pohonných hmôt, ak to chcete takto počuť, a to samozrejme zvyšuje aj mieru rizika podvodného konania. V blízkej dobe prídeme s ďalšími, podľa mňa technologicky prevratnými návrhmi na to, ako bojovať s týmto typom daňových únikov, ale toto je spôsob, ako z hľadiska licencovania subjektov vlastne znížiť ich počet a zároveň znižovať aj riziko ich podvodného konania.
S cieľom zamedziť uloženiu sankcií neprimeraných skutku, ktoré subjekt vykonal, sa navrhuje upraviť sankcie za daňové delikty a priestupky s prihliadnutím na závažnosť, dĺžku trvania a následky protiprávneho stavu. To je proste úplne z opačnej strany opatrenie, ktoré zmäkčuje niektoré veľmi tvrdé sankcie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 15:21 - 15:24 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. Menšia novela z hľadiska rozsahu, ale zaujímavá pre časť spotrebiteľskej verejnosti. Totiž navrhujeme, v záujme zabezpečenia správneho zdanenia pri zmene systému navrhujeme zmeniť systém označovania spotrebiteľského balenia cigár v prípade zmeny sadzby dane.
Aby som vám to vysvetlil. Dnes to funguje a stále to fungovalo tak, ak sa menia sadzby dane na cigarách, ale aj na iných – úctivosť (reakcia predkladateľa na pozdrav okolo prechádzajúceho poslanca) – tabakových výrobkoch, tak sa stanoví zo zákona lehota, ktorej sa, ktorej sa musia s touto daňou, s touto sadzbou dane tie spotrebiteľské balenia dopredať, a potom, to málokto z vás vie, potom sa musia zničiť tie zvyšné, hej, že normálne sa spália a vyjdú do komína. Je to problematické, lebo niekto, lebo tá daň je za to zaplatená, takže z tohto pohľadu, ale tak funguje zákon a štát. A to znamená, kto to nevypredá a napríklad sa nerozumne predzásobí, tak potom má s tým spojené dodatočné náklady. Tak robíme ústupok v prípade cigár, keďže je to taký druh tovaru, ktorý, kde je proste problém s obrátkovosťou, tak vlastne pristupujeme k dosť prácnemu spôsobu pred akoby preceňovania. To znamená, tam, kde ten kolok je, tak sa dá pri dozore Finančnej správy dole a nahradí sa iným, hej. Takže toto sa, bohužiaľ, nedá rátať s tým, že by sa tak robilo pri baleniach cigariet, lebo to sú proste v státisícoch záležitosti a bolo by to predmetom falšovania, o tom my sme presvedčení. Takže robí sa výnimka. V prípade cigár vlastne sa nebudú musieť tie, tie často drahé cigary, ktoré v kusoch stoja naozaj niekedy aj desiatky eur, nebudú sa musieť zlikvidovať, spáliť, ale bude možnosť ich potom ako keby pod daňovým dozorom, colným dozorom preceniť. Toľko na vysvetlenie.
Návrh zákona tiež upravuje a dopĺňa podmienky, ktoré musí spĺňať každá osoba alebo ktoré bude musieť spĺňať každá osoba, ktorá bude chcieť na daňovom území obchodovať s tabakovou surovinou, a to tak, aby sa zamedzilo daňovým únikom a podvodom na spotrebnej dani. Nie je to nič iné, len, len zvyšovanie vlastne podmienok na to, aby, alebo sprísňovanie podmienok na to, kto bude môcť distribuovať, to znamená, predávať výrobky z tzv. tabakovej suroviny.
S cieľom zamedziť uloženiu sankcií neprimeraných skutku, ktorý subjekt vykonal, sa ďalej navrhuje zaviesť obmedzený počet sankcií za všetky delikty a priestupky. To znamená, sú tam aj niektoré zmäkčenia zákona vo vzťahu k sankciám.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 15:09 - 15:21 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za možnosť krátko, naozaj krátko zareagovať. V prvom rade chcem poďakovať za prejavy pochopenia pri návrhu novely z mnohých strán. Áno pravdou je, že text tejto novely bol do veľkej miery ovplyvnený, tak ako som bol povedal, jednak produktom, ktorý voláme akčný plán boja proti daňovým únikom. Jeho tretím dielom, ktorý je výsledkom spolupráce aj ministerstva spravodlivosti, Generálnej prokuratúry, ministerstva vnútra a osobitne Policajného zboru a Finančnej správy ministerstva financií. Toto je proste partia ľudí v tom najširšom slova zmysle, ktorá už niekoľko rokov proste ťahá tú káru v systémových opatreniach. Ale zároveň táto novela bola naozaj aj ovplyvnená vývojom debaty a často aj súperenia, často neférového súperenia, mediálnych prestreliek, ktoré sa týkali a fungovania Finančnej správy a vôbec dodržovania zákonnosti, ktoré sú založené na realizácii daňových zákonov, ktoré majú súvis s naplnením štátnej kasy. Viete, že sme v tejto veci prešli za posledné mesiace, roky kus cesty a riadne hrboľatej s rôznymi pocitmi férovosti alebo neférovosti, a viete, že napríklad reakcia na, moja reakcia na to, že potrebujeme zmeniť proste starý, 20 rokov starý princíp daňového tajomstva, ktorý nás v podstate v dobe hoauxov a všelijakých mediálnych obvinení dostával do situácie, keď my sami nie sme schopní seba proste, sa obrániť proste a povedať, ako to naozaj je. Dostali sme sa do situácie hlavy XXII, kde nás v podstate často aj ľudia proste, ktorí, ktorí nedodržiavajú zákony, verejne obviňujú z takého alebo iného konania. A my len pod vplyvom proste toho, že štát je v týchto veciach naozaj slabší, nemôže, nemôže konať to, čo, čo nie je dovolené, a môže robiť len to, čo v skutočnosti má dovolené, hej. Čiže nemôže konať to, čo nemá zakázané, tak som to chcel povedať. Takže, takže tak som sa snažil aj reagovať na novelu zákona o daňovom poriadku, ktorý sa dotýka tej časti daňového tajomstva. To sú reakcie na ďalšie reakcie, ktoré sa týkajú vzniku nových registrov. A naozaj my sme, my sme prekonali taký proste vnútorný, vnútorný mindrák, ak to mám takto nazvať, z hľadiska, pretože prekročili sme tieň z pohľadu zverejňovania niektorých typov informácií, pretože z nášho pohľadu to nie je reakcia na to, že by malo niečo zásadne nefungovať. Samozrejme, sú tu problémy, je to reakcia na to, aby sme sa boli schopní brániť v situácii, keď potrebujeme, potrebujeme ďalej budovať, budovať dôveru medzi, medzi občanom a štátom, hej.
A preto, preto pristupujeme ako prví v Európe, dámy a páni, ako prví v Európe ideme zverejňovať nadmerné odpočty. Včera som opäť, idem s tou informáciou, sme to diskutovali s českými kolegami, oni to v žiadnom prípade nepripúšťajú. A to je ich vec, my sme proste z tohto v inej situácii. To znamená, spomeňte si na túto debatu, teraz ju oslavne vítame, ako zverejňovanie registru, ale budeme všetci mať dosť roboty takto o rok v júni 2018, keď niektoré, hlavne bulvárne médiá, takí tí simplifikátori, ktorí teda majú problém často aj s násobilkou, zistia to, že najväčší, najväčší exportéri na Slovensku majú obrovské nadmerné odpočty. No, no majú, lebo to je proste princíp ich biznisu. Tak potom, pán profesor Jurzyca, budeme teda vysvetľovať, že to nie sú tí najväčší daňoví podvodníci (vyslovené s pobavením), ale že, že takto proste chodí, na tom to je proste postavený princíp dane z pridanej hodnoty. Takže ale aj toto sú legendy, ktoré, potrebujeme z nich proste strhnúť tie závesy a proste ukázať, že to takto je a že sú, a že tu je tento register, sú to open dáta, verejné informácie, z ktorých, ktoré stráviť ich a správne ich vysvetliť nebude úplne jednoduché a možno budú zase základom nejakých (vyslovené s pobavením) ďalších povier a poloprávd.
Pán poslanec Dostál vzniesol niekoľko otázok. My nemáme s pánom Dostálom úplne najlepší vzťah, akože, tak proste úplne na iných stranách. Ja si nemôžem odpustiť a nezabudnúť na to, na jeho gumené rukavice, tak si ho proste pamätám, ako robí kampaň proste v gumených rukaviciach a v nejakom proti, v nejakom odeve protichemickom (vyslovené s pobavením). Aj to je proste spôsob, ako sa dá, dajú proste presadzovať niektoré myšlienky. Teraz som veľmi zhovievavý a slušný, ako sa ja zväčša snažím. Pán poslanec, len ak tu na jednej strane časť vašej, a podľa mňa právom, opozičnej agendy búcha do nákladov, napríklad nákladov na informačné technológie na fungovanie štátu, ktorý, ktoré sčasti fungujú a sčasti nefungujú z rôznych dôvodov, nebudem ich teraz proste obhajovať ani, ani, ani sa tu nejako vyviňovať, tak jeden zo spôsobov ako zvýšiť efektivitu, je zvýšiť počet používateľov. Proste my nemôžeme chcieť aj mať proste aj povinnú obojstrannú komunikáciu v tejto časti a zároveň proste chlácholiť a, a proste hovoriť o tom, že zastávam sa tých, tých desiatok alebo stoviek ľudí, ktorí síce majú všetci telefón, lebo dneska telefón naozaj majú všetci, aj bezdomovci, neviem, jak ho platia, ale majú ho, ale už proste raz ročne, alebo raz ročne, či už pošlú nulové daňové priznanie, alebo raz za nejaký čas s nejakým proste príjmom, to už nie sú schopní urobiť.
Okrem toho my sa už odkloňme od tej myšlienky o tom, že všetci si robia daňové priznania doma po nociach. Akože to je, to je, my sme v roku 2017. Tieto názory, ja neviem, ja nie som, aj často proste vstupujete aj do, do proste ústavnosti a do týchto vecí, to je vaša agenda, ja sa naozaj v tomto necítim silný, neviem to posúdiť, či to teda nie je príliš z hľadiska práv a povinností a zaväzovania nejakých skupín, čo musia a čo nemôžu robiť. Ale ja vám chcem len povedať, že ak chceme plniť to, o čom hovoril napríklad pán poslanec Jurzyca alebo pán poslanec Beblavý, čo sú vaši kolegovia, že ak chceme zvyšovať efektivitu výberu a efektivitu fungovania verejnej správy ako takej, tak potrebujeme znižovať náklady na veci, ktoré sú proste duplicitné. Ja viem, ak vám mám vysvetliť, že, že z 9-tisíc ľudí na Finančnej správe 4,5-tisíc celý apríl a marec prepisuje daňové priznania fyzických osôb do elektronickej podoby, lebo ich skenuje v roku 2017, tak je to proste, to je pravda. Tak ja neviem, ak chceme mať naďalej 4,5-tisíc ľudí, správcov dane, to sú tí vážení správcovia dane, viazaní na tieto činnosti, a nechceme zvyšovať počet napríklad daňových kontrolórov, alebo ak proste nechceme, ak chceme z toho niečo proste robiť, tak musíme niektoré veci proste prekročiť. Ak to má byť riešené tým, že odsunieme tú lehotu, môžme to urobiť, ale viete, že to nemá v zásade žiadny zásadný význam, pretože slovenská mentalita je nastavená na, na proste obdobie posledného týždňa alebo posledného mesiaca plnenia nejakej povinnosti.
Teraz sme posunuli ten termín na polovicu roku 2018, čo fakticky ale znamená, že prvýkrát ten nútený kontakt s Finančnou správou bude mať živnostník z nejakej doliny, hej, ktorý inak nemá dôvod prísť do kontaktu s Finančnou správou, prvýkrát v marci v roku 2019. A aj tak budeme vo veľkom vypätí, lebo zistíme, že, že na jar v roku 2019 množstvo, tisíce ľudí proste to vôbec nebudú mať na radare a nebudú mať ani, ani komunikáciu s NASES-om štátnym ani s Finančnou správou. A budeme sa musieť vysporiadať s touto situáciou. A je dosť možné, že tu takto proste na začiatku roku 2019 budeme spolu komunikovať a budeme predlžovať tú lehotu. Ale tých ľudí bude čoraz, čoraz menej. Vôbec to nevylučujem ani nikoho na nič nenavádzam, to je proste reálny život. A keď sa to posunie, určite sa svet nezrúti. Je to len snaha, snaha otvoriť oblasť, ktorá hovorí o tom, že áno, postupne by mala byť medzi štátom a občanom v mnohých oblastiach naozaj súčasná moderná komunikácia, ktorá má minimálne obťažovať.
Vy vznášate otázku vlastne voľby, hej, to je, to je možné, podľa vám nevadí to, aby väčšina ľudí komunikovala elektronicky, vy len, vám vadí, že berieme jednu možnosť voľby, "Sofiinej voľby" z tohto pohľadu. A beriem aj kritiku systémovosti, ono koniec koncov vzniesol ju aj podpredseda vlády Pellegrini. Ja len tu musím povedať, že na rozdiel od veľmi, by som povedal, komfortného životu NASES-u, čo je ten, tá firma, ktorá spravuje ústredný portál verejnej správy, ktorá funguje od ôsmej do šestnástej v pracovných dňoch. Finančná správa v podstate potrebuje 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku a on-line komunikáciu, mente.net služby pre všetkých daňovníkov tejto krajiny. A či sa nám to páči alebo nepáči, tak nám to zatiaľ proste ústredný portál verejnej správy nevie zabezpečiť. To je jediný dôvod proste tej duálnosti a potom je tam historický, že ktorý vznikol skôr a neskôr, a potom je ešte taký, a to už je šťuchanec, že, ktorý skutočne funguje a ktorý občas sa zakokce a zadýcha, hej. Takže ak budeme mať na Finančnej správe, a mám také ubezpečenie od ľudí z Finančnej správy, ak budeme mať 100-percentnú istotu, že ústredný portál verejnej správy bude schopný zabezpečiť bezchybnú alebo takmer bezchybnú nonstop komunikáciu s občanom v oblastiach, kde je potrebný nonstop tento kontakt, tak určite automaticky bude preberať agendu komunikácie ústredný portál, lebo to je logické a správne, a určite sa tak v čase aj bude, bude diať.
Takže toľkoto z hľadiska vysvetlenia týchto postupov. A samozrejme, toto bude samozrejme debatou aj ďalšieho postupu počas legislatívneho procesu. To znamená, aj na výboroch, aj v druhom čítaní. Ak vás budem môcť nejak ešte ubezpečiť o týchto veciach, ja by som bol rád a poprosím predsedu výboru, aby k tomuto bodu bol účastný aj prezident Finančnej správy a ľudia, ktorí zodpovedajú za IT systémy vo Finančnej správe, lebo proste je vhodné, aby tam boli a boli schopní odpovedať na vaše, na vaše otázky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 14:25 - 14:34 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. Pokračovanie je v podstate realizácia akčného plánu boja proti daňovým podvodom. Toto už je, toto je naozaj oveľa zásadnejšia vec. Je tu reakcia, samozrejme, aj na spomínaný akčný plán boja proti daňovým podvodom. Ale je tu reakcia naša, relatívne rýchla na to, ako štát vie reagovať, ale relatívne rýchla z pohľadu príbehov a ľudských príbehov, ktoré sa udiali v posledných rokoch.
Navrhujeme reformu napríklad daňového tajomstva, ktorej cieľom bude zvýšiť daňovú transparentnosť pri zachovaní práv a minimálneho štandardu ochrany daňových subjektov. Naozaj zásadná zmena. Súčasných 51 výnimiek z daňového tajomstva sa nahradí všeobecnou výnimkou, podľa ktorej získajú prístup k daňovému tajomstvu všetci, ktorým vznikne zákonný nárok podľa osobitného predpisu. Dodnes to bolo tak, že ak niekto v podstate chcel sa oboznamovať s daňovým tajomstvom, tak v podstate musel cez tento zákon o daňovom poriadku sa dostať do patričnej výnimky. Postupne vidíte, ako nám starla, ako nám dospievala republika, sa to rozšírilo na 51 výnimiek. Teraz sme zvolili úplne iný prístup. Hovoríme o všeobecnej výnimke. To znamená, akonáhle bude v nejakom hmotnoprávnom predpise, v nejakom zákone nejaká inštitúcia zo svojho zákona, z podstaty svojho fungovania, napríklad ÚRSO si zoberme príklad, ÚRSO, ktoré chcelo v minulosti kontrolovať nedoplatky na daniach z hľadiska, vo vzťahu k poberaniu nejakých iných benefitov, tak sa muselo dostať cez tento zákon vlastne k daňovému tajomstvu takto. V podstate, ak rozhodnete, že nejaká inštitúcia v tejto krajine má právo alebo dokonca povinnosť z hľadiska používania verejných zdrojov sa informovať o plnení daňových povinností, tak na základe tohto bude môcť priamo vstúpiť do, aj do daňového tajomstva. Už v súčasnosti sa zverejňujú rôzne zoznamy, ako napríklad zoznam platiteľov dane z pridanej hodnoty, či zoznam daňových dlžníkov a ďalšie.
Zavádzame ale nové registre. Týmto zákonom navrhujeme od roku 2018 zverejňovať aj zoznam uplatnených nadmerných odpočtov a priznanej vlastnej daňovej povinnosti, a to už od prvého eura, prvého centu, ktorý vo vzťahu podnikateľ – štát, štát – podnikateľ v oblasti dane z pridanej hodnoty nastane. To znamená, prvýkrát sa tak udeje, ak schválite tento zákon, prvýkrát sa tak udeje budúci rok, to znamená, informácie za prvé tri mesiace roku 2018 budú zverejnené najneskôr v máji, v júni budúceho roku.
Rovnako navrhujeme zverejňovať zoznam priznanej dane z príjmov právnických osôb. V podstate sa snažíme nahradiť už dnešný zoznam daňovej povinnosti. Ak si pamätáte, my sme pred niekoľkým rokmi zrušili daňové tajomstvo vo vzťahu k daňovej povinnosti. Slovensko patrí k málo krajinám vo svete, kde daňová povinnosť jednotlivých firiem nie je daňovým tajomstvom. To znamená, je verejne prístupná. A pravdou ale je, že sme čerpali a zostavovali sme register na základe informácií z registra účtovných závierok, ktoré napĺňajú samotní daňovníci a, bohužiaľ, neporiadne. Aj z toho vznikali chaotické informácie, neúplné zoznamy. Čiže prichádzame s inováciou tohto záväzku v podobe toho, že budeme na základe skutočných daňových priznaní zostavovať vlastný zoznam. To znamená, tým prameňom zdrojov nebudú účtovné závierky, ktoré sú samozrejme prístupné verejnosti, a naďalej ich firmy budú v digitálnej forme podávať a dúfam, že v čase budú čoraz a čoraz korektnejšie aj z hľadiska údajov, ale zdrojom registra údajov o daňovej povinnosti budú samotné daňové priznania a tým pádom Finančná správa bude môcť prevziať zodpovednosť za správnosť týchto údajov.
Od roku 2019 sa budú zverejňovať aj zoznamy osobitných odvodov, platiteľov osobitných odvodov finančných inštitúcií a regulovaných osôb. To znamená, to tiež bude verejne prístupné, kto a v akej výške platí tieto odvody. Mám na mysli bankový odvod a odvod, ktorý platia firmy, ktoré pôsobia v regulovanom období.
Myslíme si, že zverejňovanie týchto zoznamov bude prispievať k lepšej informovanosti verejnosti, k väčšej transparentnosti podnikateľského prostredia a bude naozaj pomáhať aj v boji proti daňovým únikom.
Ďalšou novinkou, ktorú navrhujeme zaviesť, je index daňovej spoľahlivosti. Jeho cieľom je vytvoriť objektívne, nezávislé a legálne hodnotenie daňových subjektov. Finančná správa bude interne známkovať podnikateľov na základe toho, ako si budú plniť svoje daňové povinnosti. Opatrenie bude mať najmä motivačný a preventívny charakter. K tým, ktorí si svoje povinnosti budú plniť načas a riadne, bude Finančná správa pristupovať ústretovejšie. Chcete... Otázka, ako ústretovejšie? Napríklad dneska je stanovená maximálna lehota vyplatenia nadmerného odpočtu. Samozrejme, je to úplne reálne, je dnes zoznam platieb, ktorý v prípade firiem s ratingom A napríklad bude o pár dní skôr, hej. To znamená, bude sa môcť daňovník, ktorý, a tých daňovníkov ja stále, verím, je väčšina, ktorí si proste prirodzene plnia svoje povinnosti, budú mať výhody. O tých výhodách budeme ešte len hovoriť. My opäť, my zavádzame len tento inštitút a budeme na ňom ešte celý rok pracovať. Bude zatiaľ interný a pevne verím, že raz, ak si získame dôveru podnikateľskej verejnosti, verejnosti ako takej, tak sa možno tento, a ja by som bol rád, keby tento index bol verejný v budúcnosti, ale najprv si musíme získať samozrejme, Finančná správa si musí získať dôveru v tom, že to bude naozaj fér známkovanie na základe objektívnych kritérií bez nejakých subjektívnych vplyvov. A na to potrebujeme nejaký čas, skúsenosti. Ale verte, že to je presne ten posun v oblasti zlepšovania daňovej disciplíny, ktorá má nie represívny charakter, ale ten úplne opačný, a je úplne v rozpore s princípmi nejakej kolektívnej viny alebo nejakého kolektívneho trestania.
V ďalšom tento návrh zákona obsahuje transpozíciu smernice Rady a zabezpečujeme prístup Finančnej správy k informáciám v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí. Ako propodnikateľské opatrenie zavádzame, navrhujeme predĺžiť lehotu na podanie odvolania zo súčasných 15 dní na 30 dní, to znamená, ak rozhodnutie orgánu Finančnej správy, podnikateľský subjekt bude mať dlhší čas na to, aby mohol sa odvolať voči takémuto rozhodnutiu.
A zavádzame, to bolo aj verejne komunikované, zavádzame povinnú elektronickú komunikáciu pre právnické osoby zapísané v Obchodnom registri od 1. januára 2018 a pre fyzické osoby podnikateľov od 1. júla 2018. Takže toto sú proste témy, s ktorými medzi vás prichádzame.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 14:20 - 14:25 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ja chcel len v reakcii na vystúpenie pána poslanca povedať, že to je úplne správny postup kontaktovať sa priamo s ľuďmi, ktorí so zavádzaním tohto systému bojujú alebo pracujú s ním. Takže pevne verím, že pri druhom čítaní aj pri rokovaní na výboroch dostanete odpovede na svoje otázky.
Chcem ale sa podeliť so skúsenosťou zo včerajška. Dámy a páni, ja som včera bol, samozrejme, účastný stretnutia vlád Českej a Slovenskej republiky. Rokoval som aj so svojím partnerom ministrom Pilným, vašim bývalým kolegom, šéfom hospodárskeho výboru Poslaneckej snemovne v Českej republike. A chcem povedať niečo, čo si my vlastne ani neuvedomujeme, do akej veľkej miery my v niektorých záležitostiach máme kultivovaný konsenzus, hej. Lebo v Českej republike, v našej bratskej spriatelenej krajine téma elektronickej evidencie tržieb proste pomaly zbúrala vládu a táto téma čistoty podnikania, ak to chcete takto nazvať, sa stala úplne deliacou líniou aj dokonca v predvolebnej kampani, čo je podľa mňa z optiky slovenskej už dneska akoby aj nepochopiteľné. Mne je tento konflikt, pre mňa je nepochopiteľný, hlavne ráznosť a zavádzajúce argumenty z rôznych strán niekde určite. Naším zámerom nie je sa stavať na jednu alebo druhú stranu.
Chcem len povedať, že v tomto sme Českú republiku dávno, dávno predbehli. A treba sa niekedy aj pochváliť, lebo Slováci sa majú tendenciu málo chváliť. Treba proste oceniť, že máme naprieč celého politického spektra konsenzus v tom, že je úplne normálne proste evidovať tržby a hlavne sa domáhať normálneho zákonného správania zo všetkých strán, samozrejme zo strany štátu aj zo strany podnikateľov, zamestnancov a všetkých ostatných.
Vy veľmi dobre viete, že model virtuálnej pokladnice bol v podstate zvolený z našej strany ako ponuka pre podnikateľov, ktorí zo zákona museli dodatočne v podstate povinne evidovať svoje tržby, aby nemali zvýšené náklady na obstaranie klasickej, tej starobylej registračnej pokladnice s povinným servisom a s tými udržiavacími poplatkami, tak sme vlastne ponúkli zo strany štátu aplikáciu, dneska proste elektronickú podobu registračnej pokladnice, ktorá je zadarmo, a to znamená, fatálne znižuje náklady zo strany podnikateľov.
Ja si pamätám, ak sme pri zavádzaní eura vymieňali celú technológiu v celej krajine, tak to boli desiatky miliónov eur, ktoré museli vynaložiť vlastne podnikatelia na to, aby vyhoveli štandardom. Tie štandardy sú tu prítomné dodnes. Postupne, ak ste si možno všimli, sme vlastne zaviedli povinnosť elektronického napojenia a my pripravujeme, a dúfam, že na to tiež získame konsenzuálny súhlas aj z vašej strany, pripravujeme sa na on-linezáciu. To znamená, v istom momente, či to bude táto vláda alebo nejaká iná administratíva, ktorá predstúpi pred Národnú radu, príde s návrhom riešenia v podstate on-line registrácie všetkých hotovostných operácií v krajine v oblasti služieb, predaja tovarov a podobne. Takže my na to vlastne pripravujeme technológie tak, aby to bolo proste, aby sme vedeli spracovať tie údaje, aby sme mali databázy, aby sme mohli potom s nimi, samozrejme, pracovať, aby sme nezabili podnikateľov z hľadiska dodatočných nákladov.
Myslím, že ak k tomu pristúpime, tak potom by sme mali postupovať možno nie princípom zase nejakého kobercového náletu, ale ísť po sektoroch, ktoré sú najcitlivejšie a najproblematickejšie aj z hľadiska tých medzier vo výbere daní, ktoré dobre poznáme, či sú to minerálne oleje, tabak, mnohé iné oblasti. Takže s takýmto konceptom pracujeme, to nie je žiadna tajnosť. Takže v momente, keď bude aj Finančná správa, ale aj verejnosť a podnikateľská obec pripravená na takýto krok, tak toto bude pokračovanie v podstate. A touto novelou, o ktorej dneska hovoríme, je vlastne nejaká technologická základňa, preto o nej treba hovoriť, hovoriť, nemá to žiadnu nejaké politické pozadie. Je to len snaha pustiť veci nejakým smerom. A samozrejme, ak máte na to iný názor, máte nejaké pripomienky a hlavne skúsenosti, treba s nimi prísť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 14:12 - 14:13 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem. Túto novelu zákona vnímame ako technickú novelu alebo minimálne vyvolanú okolnosťami, ktoré majú podstatu v technológiách. Navrhujeme detailnejšie totiž definovať virtuálnu registračnú pokladnicu. Snažíme sa jednoznačne definovať ustanovenie o aplikácii, prostredníctvom ktorej je možné prihlásenie do virtuálnej registračnej pokladnice.
V záujme zabezpečiť elimináciu krátenia prijatých tržieb a dosiahnuť vyššiu ochrannú bezpečnosť, či už pri výrobe pokladníc, ako aj pri ich používaní, navrhujeme upraviť certifikácie elektronických registračných pokladníc, postupu servisných organizácií pri ukončení prevádzky pokladníc a postupu daňových a colných úradov pri zabezpečení pokladníc, a to všetko, dúfam, v smerovaní, kde sa snažíme proklientsky vyjsť v ústrety. Napríklad jedna z vecí, ktorá je uvedená v návrhu zákona, je to, že v prípade nahlasovania zmien už tak nebude musieť daňovník robiť v mieste svojho, pôvodne prihlásenej pokladnice, ale na akomkoľvek úrade Finančnej správy.
Toľko asi na úvod. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 13:58 - 14:05 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Poprosil som o vystúpenie v rozprave, lebo myslím, že je to vhodné. Vy ste báječní, musím povedať, páni poslanci, kolegovia, vás, poznáme sa roky. Len musím povedať, že vy ste schopní naozaj v jednej vete niekedy jednak nás skritizovať za, napríklad pán Heger v priamom prenose v televíznej debate kritizovať vládu za veľký VAT Debt, alebo proste za veľkú medzeru vo výbere akýchkoľvek daní, právom, hej, a na druhej strane ste láskaví, ste proste takí voňaví vo vzťahu proste k všetkým tým dobromyseľným ľuďom, ktorí proste nič iné nechcú, len sa chcú živiť zo dňa na deň. Ja vám musím, ja chápem, sedel som v takej istej pozícii ako vy v opozícii, rozumiem tomu. Len, len chcem vám prečítať to, čo som povedal v úvode. Ide o omyly, respektíve o porušenie zákona, ak opakovanie nevedie subjekt účtovníctvo.
Možno budete prekvapení, ale najefektnejšou a najviac fungujúcim, najviac fungujúcou metódou obrovských, malých, ale obrovských daňových únikov v tejto krajine je stopiť účtovníctvo. Čítajte! Viete veľmi dobre, ja nechcem tu používať ani mená, ani priezviská, ani z jednej, ani z druhej strany. Bolo by to nepríjemné aj pre jedných, aj pre druhú stranu. Dobre? Buďte si istí, že bolo by to nepríjemné. Takže, takže proste ide o to, aby nemohli byť účtovníctva na pôjde, proste u rodinných príbuzných a následne byť nájdené a byť konštatované, že už proste prešla lehota.
Ja vám chcel len povedať, že proste naozaj je to hrozné, v roku 2017 je toto proste najpoužívanejšia metóda hlavne bielych koní, proste koníkov okresných líg, ktorí sa nám tu proste pohybujú krížom-krážom po krajine, z juhu na sever a naopak, z východu na západ a naopak. A robia to tým proste najprimitívnejším a najfungujúcejším spôsobom, keďže máme ústavu a trestné zákony postavené tak, že niekedy naozaj sme proste s takto otvorenou náručou voči ľuďom, ktorí otvorene a vedome porušujú zákony na úkor nás všetkých ostatných, a my im to nevieme proste dokázať, lebo tak je postavený Trestný zákon, a nič s tým nevieme urobiť, hej. Takže, takže toto je možnože, viete, akože na hrubý – jak sa to hovorí? – na hrubú dieru hrubá záplata. Ale je to proste tak.
Ak ste, pán Heger, hovorili o tom, že je nakoniec dobré, že to je len návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia, musím povedať, že ja nie som zástanca tejto mäkkosti. Ja si myslím, že niektoré veci sa nerobia nevedomo a vedomo. Vždycky sa o tom dá polemizovať. Ale my máme toľko, množstvo, viete, hovorí, pán poslanec hovorí o vyšších pokutách. Proste vy chcete, naozaj chcete, aby sme mali proste orgány, kde budeme mať ďalšie tisíce úradníkov, ktoré nebudú nič iné robiť, len administratívne spracovávať, dávať pokuty, potom ich vyberať a naháňať?! Proste my musíme mať istý prvok aj odstrašenia. A jedno z odstrašení je, že keď to nie, proste ak to nechcem robiť podľa pravidiel, ktoré sú dané, tak to robiť nebudeš. To je celok. Dokedy to chcete naprávať, chcete niekoho napomínať, oprašovať, naprávať mu kravatu, hej? Dokedy to chcete robiť?!
Mohol by som vám hovoriť o používaní registračných pokladníc. Mohol by som vám menovať drzé firmy, do ktorých chodievate dennodenne sa stravovať alebo niekde na kávu, na víno, kde to, ktorí to proste takto robia, hej. Robia to v oblasti napríklad registračných pokladníc, robia to v oblasti fakturácie a ďalších veci. Takže viete, tak zjemnelosť, ja súhlasím, ste zákonodarcovia, treba naozaj nie dvakrát, ale päťkrát merať, a to sa týka napríklad aj archivácie.
Ja vám musím povedať, že tiež túto otázku na rannej porade na ministerstve som vzniesol a ja trvám na tom, že nemôžeme proste zdvojnásobiť lehotu archivácie v papierovej podobe, hej. To znamená, to nejde, to sú obrovské peniaze. To znamená, máme čas, keď sa rozhodneme, posunieme tento zákon až na schôdzu decembrovú. Ale zhodnime sa, že do výborov toto proste vyriešime a musí byť nám, spoluprácu, spolupracovať aj rezort vnútra, ktorý má na starosti spisovú službu v štáte, a podobne.
My reagujeme naozaj len na požiadavku orgánov činných v trestnom konaní, na základe požiadavky prokuratúry, ktorá chce dať do súladu lehotu premlčania v trestnom zákone a lehotu zákonnej proste archivácie ako základného prameňa, zdroja nejakých proste ako dôkazov. Ale trvám na tom, že to nemôže byť tou jednoduchou formou, že teraz 48-tisíc firmám povieme, že to musia robiť dvojnásobne dlho, aby sme chytili 300 firiem, hej. Proste toto naozaj nie je možné. Čiže ak je to možné urobiť elektronicky, viete, že to nie sú žiadne dodatočné náklady, respektíve absolútne zanedbateľné. Ale nebudem ani ja súhlasiť s tým, aby to bolo pod také, nejaké také triky, to znamená, že niekto, proste, že nejaký iný orgán si vyžiada, že to musí byť v papierovej podobe. To potom, potom to radšej odsunieme a urobíme to tak, aby to bolo v podobe, aby to, proste nemôžme ísť, v tomto prípade nemôžme ísť cez princíp kolektívnej viny. A to s vami súhlasím.
Takže v tejto oblasti, v oblasti z predĺženie tej lehoty archivačnej súhlasím. Musíme preskúmať súčinnosť hlavne s ministerstvom vnútra a požiadavkami aj prokuratúry a súdov, povedzme. Lebo zase, ak sa nám stane to, že predĺžime lehotu nad dvojnásobok a súdy nám povedia, že nie, nám nestačí elektronický výpis, lebo my sme z minulého storočia, lebo sú, potrebujú papier, no tak to potom robíme tiež zbytočne, hej. Takže tu treba zrejme dať na hromadu skôr niekoho iného ako financov. Len opakujem, reagujeme na akčný plán, ktorý prešiel aj vládou, prešiel aj pripomienkovým konaním, a ak sa nám to nepodarí vyriešiť v rámci vlády ako celku, tak potom radšej od tohto, podmienky, ustúpim.
Toľko z mojej strany. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 13:45 - 13:46 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V tomto návrhu zákona o účtovníctve reagujeme na uznesenie vlády Slovenskej republiky k návrhu o aktualizácii akčného plánu boja proti daňovým podvodom. To znamená, rozpracovávame v podstate akčný plán boja proti daňovým podvodom.
Navrhujeme zavedenie inštitútu osobitne závažného porušenia zákona o účtovníctve, ktorým je alebo ktorým bude opakované nevedenie účtovníctva alebo opakované nezostavenie účtovnej závierky, ktoré následne potom povinne povedie k zrušeniu živnostenského oprávnenia. Predlžujeme zároveň lehotu na archiváciu účtovných dokladov z piatich na desať rokov z dôvodu zabezpečenia účelnosti v trestnom konaní. Archivácia dokladov bude možná tak ako aj v dnešnej dobe v papierovej alebo aj v elektronickej podobe, podľa toho, ako sa rozhodne účtovná jednotka. Z tohto pohľadu predĺženie lehoty na úschovu by nemalo a dúfam, že naozaj nebude mať žiadne dodatočné náklady pre firmy z pohľadu ich fungovania.
Ďalej návrh zákona obsahuje úpravy na odstránenie nedostatkov pri ukladaní účtovných dokumentov do registra účtovných závierok a opatrenia zamerané na zníženie administratívnej záťaže.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.9.2017 13:41 - 13:42 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Prajem všetkým príjemný, dobrý deň. Návrhom zákona sa implementujú niektoré ustanovenia vykonávacích a delegovaných aktov k Colnému kódexu Únie. V nadväznosti na elektronizáciu procesov v colnej oblasti sa umožňuje napr. podať ručiteľské vyhlásenie pri ručení vo forme jednotlivej záruky v elektronickej podobe. Pri celkovej záruke sa navrhuje splnomocnenie, ktoré umožní vyhláškou ustanoviť osobitné ručiteľské vyhlásenie, ktoré nebude vyžadovať také podrobné administratívne a finančne náročné rozdelenie celkovej výšky referenčnej sumy, ako je to v platnej právnej úprave Európskej únie.
Návrhom sa tiež zavádza liberačné ustanovenie, podľa ktorého zodpovednosť deklaranta za porušenie colných predpisov zaniká, ak deklarant sám požiada o opravu nesprávnych údajov.
V čl. 2 predloženej novely zákona o štátnej službe colníkov zabezpečujeme podmienky na výkon duchovnej a pastoračnej činnosti pre veriacich colníkov a ich rodinných príslušníkov.
V čl. 3 sa ustanovuje nová kompetencia pre Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky, vykonávanie školení v oblasti colných a daňových predpisov a organizačné zabezpečenie skúšok pre žiadateľov a žiadateľov o udelenie statusu schváleného hospodárskeho subjektu.
Toľko na úvod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2017 9:43 - 9:44 hod.

Peter Kažimír Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Prajem aj dnes všetkým príjemný dobrý deň. Navrhovaným zákonom, zákonom na, sa transformuje, transponuje smernica o trhu a finančných nástrojoch, tzv. smernica MIFIT2, zavádza sa nová infraštruktúra zberu údajov a zavádza sa regulácia nad poskytovateľmi služieb vykazovania týchto údajov. Novým legislatívnym rámcom sa nahrádza a dopĺňa súčasný rámec MIFIT v týchto oblastiach.
Po prvé ide o doplnenie, dopĺňa sa nový typ obchodnej platformy pre finančné nástroje. Ide o tzv. organizovaný obchodný systém.
V ďalšom zavádza sa osobitný segment rastových trhov, ktoré majú uľahčiť malým a stredným podnikom prístup ku kapitálu. Reguluje sa algoritmické obchodovanie ako reakcia na technologický pokrok v oblasti obchodovania na kapitálovom trhu.
V ďalšom sa zvyšuje úroveň ochrany klientov finančných inštitúcií zavedením nových požiadaviek na vytváranie a distribúciu finančných nástrojov ponúkaných klientom a v neposlednom rade zavádzajú sa opatrenia na predchádzanie systémovým rizikám na finančných trhoch, najmä zavedenie pravidiel pre obmedzovanie pozícií v komoditných derivátoch.
Prijatím zákona predpokladáme pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie, nakoľko sa umožňuje poskytovanie služieb vykazovania údajov a zvýšenie úrovne ochrany finančných spotrebiteľov v oblasti obchodovania s finančnými nástrojmi. Toľko na úvod.
Ďakujem.
Skryt prepis