Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.2.2017 o 17:08 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2017 18:26 - 18:28 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Veľa, veľa je čo povedať na toto vystúpenie, musím povedať. Po prvé, k tomu zadlžovaniu. Áno, jedno je, ako máte v určitom zmysle, že to tempo, pravdu, myslím, že to tempo na Slovensku je rýchle, ešte sme ale nedosiahli nejaký priemer EÚ. Ale tu by som chcel dve poznámky.
Jedna vec je, že na jednej strane Slováci sú zvyknutí na to, že majú vlastné bývanie. V tom sme veľmi špecifickí, čiže až 90 % Slovákov, myslím, nemám presné to číslo, ale chce mať vlastné bývanie. A pri úrokových sadzbách, ktoré sú dnes, tak je logické, že si požičiavajú a že nejakým spôsobom riešia svoju bytovú otázku. Tu by som chcel podotknúť, veľmi nebezpečné považujem, ak úroky budú na Slovensku alebo teda všeobecne budú nižšie ako inflácia. To je stav, kedy vznikla v podstate kríza, ktorá prišla zo Spojených štátov do Európy. Ako logicky, ak vám požiera inflácia vaše, vaše peniaze pomalšie ako sa zadlžujete, tak je výhodné si tieto úvery brať a v neobmedzenom množstve. Čo je pozitívne, že sa skutočne Národná banka zaoberá týmto a že, že sa znižujú LTV-čka na to, aby ľudia skutočne, nič nemám a požičiam si stotisíce eur, to tiež asi neni úplne zdravý stav a pri nízkych úrokových sadzbách. Čiže ten vývoj je logický.
Mám málo času, takže veľmi rýchlo. K tomu, čo ste povedali, myslím, že tá téma jeden a pol miliardy, tu mnohokrát sa sporíme o tom, kto komu chce zobrať tému, ale toto je téma, ktorou sa zaoberáme, a myslím, že dosť intenzívne. Čo sa týka efektívnej daňovej sadzby, stúpla, čiže dneska vyberáme o 2,6 mld. viac. Ale tu by som si neodpustil ešte jednu vec, že treba sa, keď sa bavíme o tej medzere, tak tam je aj veľká šedá ekonomika, ktorou sa treba zaoberať, a povedzme si otvorene, koľko ľudí tu niečo kupuje bez DPH.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2017 17:35 - 17:37 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec, za vaše vystúpenie, ktoré považujem za konštruktívne, v pokojnom duchu. Aj keď teda musím povedať, že vnímam to ako nejaký výpočet faktov, čo všetko by ste chceli, aby to bolo lepšie. Na jednej strane by ste chceli, aby sa ekonomika zrýchľovala, na druhej strane aby sa niektoré oblasti zlepšovali. A trošku mi tam chýba tá, celkový pohľad váš na to, ako by ste to vy celé chceli do budúcna riešiť a vaše návrhy riešení tam som, vôbec neodzneli. To mi tam chýbalo.
Hovorili ste o tom, že ako keby ministerstvo financií zaplo nejaký obmedzovač rýchlosti. No, ja sa chcem opýtať, aj keď ste spomínali dnešnú makroprognózu, ktorú prezentoval pán minister na tlačovej konferencii, ak sa vám nezdá dostatočný rýchly rast 3,3 %, v budúcom roku 4,2 % oproti teda nejakému priemeru Európskej únie, kde teda patríme medzi krajiny, ktoré majú jeden z najrýchlejších rastov? Na druhej strane rastú nám investície. Viete dobre, že v tomto ukazovateli tak isto sme sa zlepšili. Čo sa týka zamestnanosti, zamestnanosť sa nám zlepšuje, znižuje sa nám nezamestnanosť a dokonca ešte zvládame aj ten deficit, o ktorom hovoríte, lebo predpokladám, že ak by ste povedali, že obmedzovač rýchlosti pri konsolidácii, tak ešte poviem, okej, hej, tak môžme sa o tom baviť. Ale skutočne, ak ste dobre počúvali aj tlačovú konferenciu, že aj Národná banka hovorí o nejakom takom začatí sa prehrievania ekonomiky, takže tá rýchlosť je asi dosť vysoká, hej. Čiže to, tam sa bavíme, o tom, ako ich pribrzďovať a Národná banka robí opatrenia na to, aby si ľudia nemohli brať toľko úverov a podobne. Čiže to má tiež vplyv samozrejme na hospodársky rast. Čiže toľko z mojej strany. Už nemám čas. Takže mal by som k tomu viac komentov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19.6.2017 17:01 - 17:05 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som ako spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania Návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2016.
Návrh štátneho záverečného účtu za rok 2016 a jeho kapitol pridelil predseda Národnej rady rozhodnutím č. 570 z 15. mája 2017 výboru pre financie a rozpočet a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Gestorskému výboru výbory predložili výsledky o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu. Výbor pre financie a rozpočet vypracoval na ich základe spoločnú správu výborov Národnej rady.
Výsledky rokovania výborov. V súlade s vyššie uvedeným rozhodnutím predsedu Národnej rady uvedený návrh prerokovali: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
Uvedené výbory odporučili Národnej rade po prvé, schváliť Návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2016, podľa ktorého
a) podiel schodku verejnej správy Slovenskej republiky na hrubom domácom produkte v jednotnej metodike platnej pre Európsku úniu (ESA 2010) podľa údajov zverejnených Eurostatom dňa 24. 4. 2017 dosiahol 1,68 %;
b) konsolidovaný dlh verejnej správy podľa údajov v jednotnej metodike platnej pre Európsku úniu (ESA 2010) podľa údajov zverejnených Eurostatom dňa 24. 4. 2017 dosiahol k 31. decembru 2016 sumu 42 053 mil. eur, čo predstavuje 51,94 % hrubého domáceho produktu;
c) príjmy štátneho rozpočtu Slovenskej republiky na hotovostnej báze dosiahli 14 276 mil. eur, výdavky 15 256 mil. eur a schodok 980 mil. eur.
Po druhé, vziať na vedomie, že schodok štátneho rozpočtu vykázaný v štátnom záverečnom účte Slovenskej republiky za rok 2016 vo výške 980 mil. eur k 31. decembru 2016 bol krytý finančnými prostriedkami získanými z predaja štátnych dlhopisov v hodnote 650 mil. eur a finančnými zdrojmi z čerpania vládnych úverov v celkovej hodnote 330 mil. eur.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady návrhy záverečných účtov kapitol prerokovali všetky výbory bez pripomienok s výnimkou Výboru Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý neprijal platné uznesenie ku kapitole Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, nakoľko návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov výboru.
Gestorský výbor uznesením č. 171 zo dňa 15. júna 2017 po prvé, schválil spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky; po druhé, navrhol Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas, aby predseda NKÚ Slovenskej republiky pán Karol Mitrík uviedol Stanovisko NKÚ Slovenskej republiky k návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2016 (tlač 566); po tretie, určil ma za spoločného spravodajcu výborov a splnomocnil ma, aby som predniesol spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a navrhol Národnej rade postup pri hlasovaní.
Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je prílohou tejto spoločnej správy.
Vážený pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.6.2017 11:23 - 11:24 hod.

Ladislav Kamenický
Takisto pripomínam, dnes výbor pre financie a rozpočet o 13.00 hod. Ďakujem pekne. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 20:25 - 20:27 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Principiálne sa takisto hlásim možno k časti toho, čo povedal môj predrečník. Ja som rád, že Národná banka si zobrala pod svoje krídla nebankovky, hej. Čiže je jasné, že ten bankový sektor, tie úvery, ktoré sa poskytovali v nebankovkách, sa prelievajú dnes do bankového sektoru. Myslím si, že určite ten stav je zdravší v tom, že nie úplne každý dostane ten úver, nie úplne každý, aj taký, ktorý sa dopredu vie, že ho nesplatí. Samozrejme, keď zobereme, spomínali ste RPMN 9,7 %, tak spomeňme si na nebankovky, kde boli RPMN, neviem, 200, 300, niekde aj 1 000 %, kývete hlavou, že áno. Čiže, samozrejme, úrok zohľadňuje patričné riziko. To znamená, že vy poviete, že 9,7 je veľa. Otázka je, aké je riziko, ktoré je späté s daným úverom.
A čo sa týka tej dlhovej pasce, no treba, samozrejme, regulovať bankový trh tak, aby čo najmenej ľudí malo problémy. To znamená, treba skúmať bonitu klientov, aby sa to nejakým spôsobom regulovalo. Myslím si, že po tom licencovaní nebankoviek je táto, to je asi teraz taká úloha Národnej banky pozorovať, ako sa ten trh bude vyvíjať a nastaviť to tak, aby aj to riziko, aj to úročenie, aj to riziko na strane klienta bolo primerané.
Čiže ja si myslím, že kroky sú dobré, len treba sa s tým trošku popasovať. Ešte treba na to určitý čas, aby sa to nastavilo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2017 11:43 - 11:43 hod.

Ladislav Kamenický
Podobne ako kolegovia, chcel by som ctených členov výboru pozvať na zasadanie výboru pre financie a rozpočet o 12. hod. v miestnosti výboru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.2.2017 17:08 - 17:08 hod.

Ladislav Kamenický
Ďakujem. Takisto chcem upozorniť členov finančného výboru, že dneska bude o 19.00 hod. rokovanie výboru. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.11.2016 12:02 - 12:02 hod.

Ladislav Kamenický
Ja by som chcel informovať členov finančného výboru, máme o dvanástej zvolaný výbor. Nech sa páči, takže stretneme sa v miestnosti č. 31. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

25.11.2016 11:56 - 12:11 hod.

Ladislav Kamenický
Ja len veľmi krátko. Chcel by som poďakovať pánovi ministrovi, kolegom a chcel by som oznámiť, že hlasovať o rozpočte budeme v utorok 29. novembra o 11.00 hodine. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.11.2016 17:04 - 17:06 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, chcem oceniť v podstate ten konštruktívny tón, ako z hľadiska toho, tej odbornosti. K rozpočtu som sa viackrát vyjadroval. Chcel by som sa vyjadriť k tomu poisťovaciemu odvodu. Jedna vec je, že sme dosť podstatne zmenili ten zákon, dali sme pozmeňujúci návrh, ktorým sa ten výber znížil. Na druhej strane, čiže ten výber by mal byť okolo osemnásť a pol milióna za budúci rok, nie tých 55,6. To znamená, že sa bude vzťahovať iba na poistné zmluvy, ktoré budú uzatvorené po 1. 1. 2017. Tu chcem povedať, že dosť oceňujem, dnes vyšlo aj stanovisko Národnej banky Slovenska, ktorá hovorí, že "8-percentný odvod z neživotného poistenia neohrozí stabilitu poisťovacieho sektoru, prehodnotili sme našu analýzu dopadov, môžeme konštatovať, že takto navrhovaná legislatíva nebude mať negatívny dopad na finančnú stabilitu poisťovacieho sektora ani finančného trhu". Povedal to pán Dvořáček z NBS. To ma celkom teší, že to stanovisko NBS je také. Chcel by som sa ale vyjadriť k tomu, že tí zodpovední sa nebudú skladať tým nezodpovedným. Na Slovensku je mnoho, mnoho ľudí, ktorí sa nachádzajú napr. v povodňových oblastiach. Mali sme tu niekoľko povodní, kde vieme, akým spôsobom to dopadlo, a tie oblasti sú dnes už mapované poisťovňami. A môžem vás ubezpečiť, že v týchto oblastiach si dom asi ťažko poistíte proti povodni. Napríklad tu vidím priestor na to, aby pomohol štát, ale na druhej strane zase ten človek, ktorý tam ten dom nebude mať poistený, napr. mu zhorí alebo bude mať poškodený vandalizmom alebo niečím iným, určite túto náhradu nedostane od štátu. Takže asi toľko.
Skryt prepis