Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 16:48 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2017 16:48 - 16:50 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Krajniak, v tom istom duchu, ako ste mali prvé vystúpenie, je aj to druhé. Spomínali ste, že áno, že pán minister vie manažovať ten rezort a podobne, a tvárili ste sa, ako keby to bola taká samozrejmosť, že to vie absolútne každý. Ja pevne verím, že ak tu budeme mať akéhokoľvek ministra, bude minimálne tak dobrý, ako je pán minister, lebo ja ho považujem za jedného z najlepších – a to nehovorím zato, že by som sa mu chcel líškať – doterajších ministrov. A to, čo som tu počul, a keď som prišiel ja do parlamentu na začiatku, že tu varíme smrtonosné koktaily a že táto krajina tu pomaly, bude tu popol po nás a podobne. Nestalo sa tak. A samozrejme, vy si nájdete také štatistiky, ktoré vám vyhovujú.
Pozrime sa aj na napríklad verejný dlh, dobre? Každý tu kritizujeme deficit, že niektoré krajiny majú prebytkové. No ale pozrite si aj verejné dlhy. Máme štvrtý najlepší alebo piaty najlepší verejný dlh, najnižší z krajín eurozóny.
A čo tu spomínate napríklad to zadlžovanie, ja poviem jedno, no pri tých nízkych úrokových sadzbách a pri fakte, že slovenské domácnosti väčšinou majú vlastné bývanie, lebo my sme s Rumunskom krajiny, kde väčšina obyvateľov vlastní svoj byt. Samozrejme, že keď má niekto najnižšie úrokové sadzby, tak si zoberie ten úver. Urobí to aj vaša dcéra, ja neviem, či máte dcéru alebo syna, takisto to urobí hociktorého poslanca rodinný príslušník v tejto sále. A samozrejme, potom keď si neprenajíma, tak bude mať vyššie zadlženie. Ja netvrdím, že nie je problém s exekúciami. Je, ale aj pri tých exekúciách treba sa pozrieť na to, že ktoré exekúcie sú z viny tých ľudí. A netvrdím aj to, že by nemala snáď byť nejaká exekučná amnestia na veci, ktoré sú nezmyselné a ťahajú sa niekoľko desaťročí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2017 11:15 - 11:17 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Štarchoň, musím uznať, že vidieť, že ste členom finančného výboru a že sa zaoberáte vecami a že môžme sa baviť o rôznych pohľadoch a rôznych názoroch. To, čo povedal môj predrečník, nebudem naňho reagovať, ale poviem otvorene, ja by som odporúčal strane SME RODINA, aby skutočne namiesto pána Krajniaka radšej posielali do debát o ekonomike pána Štarchoňa, lebo to je aspoň odborné. A tam potom vyvracať všetky tie populistické záležitosti, ktoré tu vytiahol pán Krajniak, mne sa na to ťažko reaguje, lebo na to potrebuje človek skutočne hodinu, aby vyvrátil všetky tie nezmysly.
Dobre, neviem, čo ešte stihnem, ale ešte k tomu poistnému odvodu, ja osobne som tiež skôr za to, aby sa ten poistný odvod nahradil nejakým iným riešením, nejakým, nejakou daňou z poistenia, ale to je, samozrejme, na debatu, môžme o tom debatovať. Mne sa to zdá ako systémovejšie riešenie, aj keď teda to riešenie, ktoré sme zvolili predtým, bolo nejaké iné, ale ja osobne som skôr za tú poistnú daň.
Takže ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 17:25 - 17:26 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Jurzyca, musím oceniť jedno, že toto vystúpenie bolo odborné. Musím povedať, že som rád, že u vás je tá konzistencia trvalá, čiže viem, kam patríte. Viem, že patríte do toho skôr neoliberálneho sveta. Musím spomenúť aj tuto kolegu Krajniaka, u ktorého toto netuším, či je úplne naľavo alebo úplne napravo, lebo tie ekonomické názory, ktoré tu predviedol, tak tomu nasvedčujú. Ale a práve tu by som chcel podotknúť, bavíme sa tu o miere prerozdeľovania, že ja nepotrebujem vidieť ten graf, lebo viem asi ako, ako vyzerá. To je práve to, že ty hovoríš o tom, že Írsko 27 %, to znamená málo štátu a veľa, veľa toho privátneho, Francúzsko 56, kde je veľa štátu a to, o tomto rozprával pán Krajniak, že by bol najradšej, keby to bolo oveľa viac. A ja vravím o tom, že my sme, SMER je stredo-ľavá strana a dneska sa bavíme o tom prerozdelení na úrovni okolo 39 %, čo v rámci Európskej únie nie je až tak veľa. Čiže tá miera prerozdelenia mohla byť aj vyššia, to znamená, viac toho štátu, o ktorom sa bavíme. Čiže samozrejme, teba chápem, že z pohľadu tvojho ekonomického neoliberálneho chcel by si, aby toho bolo stále menej. Čiže tu nie je ani o tom, že ako vyzerá ten graf, ja plne súhlasím a mne nevadí, že ide tá miera prerozdeľovania hore.
Takže asi toľko k tomu. Ďakujem. A ináč korektné vystúpenie, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 16:48 - 16:50 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Krajniak, pekne sa to počúva, pekne sa to počúva, ale musím povedať, že s niektorými vecami súhlasím, že efektivita v štátnych podnikoch mohla by byť lepšia, plaťme manažérov podľa toho, ako plnia svoje výsledky. Na druhej strane myslím si, že veľmi silne generalizujete, hovoríte o tom, tu si vyberiete nejaké štyri firmy, potom zase štyri, ktoré sa vám hodia, nevidíte do detailov a strašne idete po povrchu, ako to musím povedať. Trošku by som povedal, že mne to zaváňa ťažkým ekonomickým populizmom.
A keď sa bavíme, vás deficit nezaujíma, hovoríte o zadlženosti. Keď vás nezaujíma deficit, automaticky, ak vytvoríte deficit, vám stúpa dlh, tak samozrejme zadlžujete sa viacej. Čiže vyjadrite sa k tomu, ako toto chcete riešiť, či vám je jedno, aký bude mať dlh Slovenská republika, alebo nebude. A ja skutočne musel som zareagovať, lebo predložte, to hovoríte o tom rozpočte, že predložte svoj rozpočet. Ale, prosím vás, detailný, nie nejaký taký, že vy si vymyslíte, že budete mať efektívnu sadzbu na dépeháčke 20 %, ako rád hovoríte, že tu budú 800-eurové minimálne mzdy. My sa na to pozrieme a potom to spočítame, že či vám to vychádza, lebo mne sa zdá, že vy si vyberáte len tie zrniečka, ktoré sa vám hodia. A ja viem, že sa to dobre počúva ľuďom, ale urobte to seriózne ekonomicky. Ste ekonóm, ak ste ekonóm, tak to urobte tak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 16:11 - 16:13 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pozdravujem všetkých, budeme mať asi zopár dlhých hodín pred sebou. Ja sa budem snažiť hlavne reagovať na vás, lebo je to náš návrh, takže nebudem, aby som bol aktuálny. Edo Heger, poviem otvorene, ako chápem tvoju rozpravu, beriem to ako kultivovaný prejav, všetko, ale bolo tam zopár nefér vyjadrení.
Poviem príklad, že nič nie je, vlastne hospodársky rast a to, že sa nám darí, nie je zásluha vlády. Keby si to aspoň rozdelil medzi to, že ja chápem, že tá ekonomika sa vyvíja pozitívne, ale aj tá vláda, lebo ak sa niečo pokazí, je tu, náhodou sa, poviem príklad: príde kríza, tak všetko, za všetko môže vláda; ale keď je ekonomický rast, tak vláda nič neurobila a podobne. Čiže to by som považoval za fér, keby si povedal.
Hovoríš, že rast vďaka nízkej, že vďaka tomu je nízka nezamestnanosť. Áno, tento rok sa vytvorilo 47-tisíc pracovných miest, 33-tisíc budúci rok. A ideálny stav, samozrejme, že keď máš tých nezamestnaných, ktorých použiješ na tie voľné pracovné miesta, ale to nikdy nebude úplne ideálne. A povedzme si otvorene, ten deficit tu je dlhodobý, to, s tým súvisí školstvo, duálne vzdelávanie, na ktorom takisto sa snažíme niečo spraviť.
Čo sa týka trošku toho tvojho zaradenia, ja by som rád vedieť, hovoril si o zaostávaní, teda cena práce a produktivita práce. V minulosti to bolo, jeden trend, kde teda ľudia dostávali menej peňazí a produktivita bola vysoká, teraz sa to otáča, už hovoríš, že treba brzdiť. No ja si myslím, že treba dohnať to, čo tí ľudia nedostali za tie roky. Čiže aby si nebol niekde úplne, ja ťa nevnímam úplne neoliberálne, ako, poviem, Eugena Jurzycu, ale vy ste, vy ste skôr taká pokusná strana, takže mal by si sa zaradiť, že kde v tej ekonomickej teórii sa chceš nachádzať. Viac nestihnem. Dobre, dovi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 6.12.2017 15:20 - 15:24 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážený pán predseda NKÚ, dámy a páni, dovoľte, aby som ako spoločný spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2018 a návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2018 až 2020 (tlač 700).
Výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2018 a návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2018 až 2020.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 757 z 13. októbra 2017 pridelil vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na prerokovanie všetkým výborom okrem určených špecifických výborov. Zároveň predseda Národnej rady určil ako gestorský výbor Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet.
Konštatujem, že všetky určené výbory Národnej rady prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenom termíne, a pripomínam, že návrh rozpočtu verejnej správy roky 2018 až ´20 prerokúva Národná rada Slovenskej republiky ako informáciu a berie ju na vedomie.
Gestorský výbor zobral na vedomie rovnako stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2018 (tlač 740).
Pokiaľ ide o samotný návrh zákona, konštatujem, že
A. Súhlas a odporúčanie schváliť návrh zákona o štátnom rozpočte bez pripomienok vyjadrilo celkovo 11 výborov.
B. Súhlas a odporúčanie schváliť vládny návrh zákona o štátnom rozpočte s pripomienkami, zmenami a doplnkami vyjadril Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet.
Ide o pozmeňujúci a doplňujúci návrh k parafovanému zneniu vládneho návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2018 uvedený v časti III spoločnej správy. Tento odporúča gestorský výbor schváliť.
C. Platné uznesenie nebolo prijaté vo Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť, nakoľko výbor nehlasoval, pretože nebol uznášaniaschopný.
Pokiaľ ide o návrhy jednotlivých rozpočtových kapitol a výsledky prerokovania vo výboroch, tieto sú uvedené v časti II v bode 2 písm. a) až d) spoločnej správy.
Iné odporúčania a požiadavky výborov Národnej rady Slovenskej republiky – celkovo 11 výborov Národnej rady Slovenskej republiky odporúča, aby Národná rada Slovenskej republiky požiadala vládu Slovenskej republiky o dôsledné zabezpečovanie úloh vyplývajúcich zo schváleného štátneho rozpočtu na rok 2018. Gestorský výbor odporúča schváliť.
Dovoľte mi teraz skonštatovať, že Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor odporúča Národnej rade, pokiaľ ide o pozmeňujúci návrh, hlasovať nasledovne: v časti III spoločnej správy a k bodu v časti V spoločnej správy s návrhom gestorského výboru predmetné návrhy schváliť.
Gestorský výbor odporúča prípadné schválené pozmeňujúce návrhy prednesené počas rozpravy a schválené hlasovaním Národnej rady Slovenskej republiky zapracovať do uznesenia č. 2.
Na záver konštatujem, že spoločná správa výborov bola schválená uznesením výboru pre financie a rozpočet č. 246 dňa 28. novembra 2017.
Výbor určil poslancov Ladislava Kamenického, Petra Náhlika, Emila Ďurovčíka, Radovana Baláža, Irén Sárközy a Eduarda Adamčíka za spoločných spravodajcov výboru.
Ďalej navrhol Národnej rade vysloviť súhlas, aby predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík mohol uviesť na schôdzi Národnej rady Stanovisko NKÚ SR k vládnemu návrhu o štátnom rozpočte na rok 2018.
Zároveň výbor poveril spoločného spravodajcu, mňa, predniesť spoločnú správu na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a navrhnúť Národnej rade postup pri hlasovaní v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu k vládnemu návrhu zákona. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 14:19 - 14:20 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím, že relevantné pripomienky. Ja by som k tomuto chcel povedať, že tu je dôležité samozrejme, či je súhlas navrhovateľa, hej? Čiže to je jeden, jeden z bodov, ktorý, o ktorom hovorí aj rokovací poriadok. Bolo avizované, že budeme to riešiť cez niektorý z daňových zákonov. Teda vybrali sme aj na základe dohody s ministerstvom daň, zákon o dani z pridanej hodnoty. Uvedomujeme si, že je to na hrane zákona, ale musíme riešiť aj ten, tú spoločenskú záležitosť. Čiže je to, je to skutočne téma, ktorou sa všetci zaoberali v posledných dňoch, a chceme to vyriešiť. V záujme riešenia, aby sme to vyriešili do konca roka, tak takéto riešenie bolo navrhnuté. Aj sa ho snažíme zrealizovať.
A čo sa týka toho skráteného legislatívneho, ja by som sa na to, za to asi neskrýval u vás. Mám na to podobný názor, jak to bolo aj v prípade OĽANO. Ja si myslím, že je to závažná téma a treba sa ňou zaoberať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2017 11:52 - 12:05 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem pekne. V rozprave v podstate ideme riešiť to, čo sme avizovali, že v jednom z tých daňových zákonov predložíme pozmeňujúci návrh, čo sa týka viac-menej rozmrazenia platov o jedno euro, ktorý teda v odôvodnení, samozrejme, budete mať všetci. K tomu nemusím, myslím si, že nie je k tomu, čo veľmi dodať, bolo na to aj nejakých pár tlačových konferencií. Takže ja si dovolím prečítať, prečo v tomto zákone, je to dohoda s ministerstvom, čiže boli dva daňové zákony, takže jeden z tých je zákon o dani z pridanej hodnoty, takže v tomto, preto v tomto zákone.
Dobre, takže dovolím si prečítať tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ladislava Kamenického k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (tlač 703).
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám nasledujúci pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.
Za čl. I sa vkladá nové články II a ž VI, ktoré znejú:
"Článok II.
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 374/1994 Z. z., zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 304/1995 Z. z., zákona č. 277/1998 Z. z., zákona č. 57/1999 Z. z., zákona č. 447/2000 Z. z., zákona č. 175/2002 Z.z., zákona č. 668/2002 Z. z., zákona č. 461/2003 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 81/2005 Z. z., zákona č. 94/2006 Z. z., zákona č. 598/2006 Z. z., zákona č. 460/2008 Z. z., zákona č. 563/2008 Z. z., zákona č. 504/2009 Z. z., zákona č. 500/2010 Z. z, zákona č. 236/2011 Z. z., zákona č. 532/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 97/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 443/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 29o sa vkladá § 29p, ktorý znie:
"§ 29p
(1) Poslancovi, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi kontrolného úradu a podpredsedovi kontrolného úradu patrí v roku 2018 plat vo výške určenej v roku 2011 (§ 29g) zvýšený o jedno euro a paušálne náhrady vo výške určenej v roku 2011 (§ 29g).
(2) Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zriadenej podľa § 4a ods. 1 druhej vety sú v roku 2018 rovnaké ako v roku 2011 zvýšené o jedno euro.
(3) Ustanovenie ods. 1 sa nevzťahuje na generálneho prokurátora, predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky a ostatných sudcov; ich plat sa v roku 2018 určí podľa § 2 a 27."
Článok III
Zákon č. 564/2001 Z. z. o verejnom ochrancovi práv v znení zákona č. 411/2002 Z. z., zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 215/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 618/2004 Z. z., zákona č. 122/2006 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 220/2011 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z. a zákona č. 55/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 28e sa vkladá § 28f, ktorý vrátane nadpisov znie:
"§ 28f
Prechodné ustanovenia určené od 1. januára 2018
V roku 2018 sú platové pomery verejného ochrancu práv, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov súvisiacich s vykonaním tejto funkcie rovnaké ako platové pomery, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov poslanca Národnej rady vo funkcii podpredsedu Národnej rady ustanovené osobitným predpisom, 25), pričom plat verejného ochrancu práv sa zvýši o 5 percent.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 25 znie:
"25) § 29p zákona Národná rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z.".
Článok IV
Zákon č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 638/2005 Z. z., zákona č. 255/2006 Z. z., zákona č 330/2007 Z. z., zákona č. 668/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 290/2009 Z. z., zákona č. 291/2009 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 192/2011 Z. z., zákona č. 122/2013 Z. z. a zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 247/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 91/2016 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 301/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z., zákona č. 51/2017 Z. z. a zákona č. 152/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 84f sa vkladá § 84g, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 84g
Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018
Riaditeľovi úradu v roku 2018 patrí mesačne funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ustanoveného na rok 2018 s osobitným predpisom. 41).".
Poznámka pod čiarou k odkazu 41 znie:
"41) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z."
Článok V
Zákon č. 176/2015 Z. z. komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 338/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 32 sa vkladá § 33, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 33
Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018
V roku 2018 patrí komisárovi plat v rovnakej sume ako poslancovi Národnej rady a paušálne náhrady súvisiace s výkonom jeho funkcie v rovnakej sume ako diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca Národnej rady s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji ustanovené na rok 2018 osobitným predpisom, 22)."
Poznámka pod čiarou k odkazu 22 znie:
"22) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z."
Článok VI zákona č. 55/2017 o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dopĺňa takto:
Za § 193 sa vkladá § 193a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 193a
Prechodné ustanovenie určené od januára 2018
Štátnemu zamestnancovi vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, na ktorého sa vzťahujú ustanovenia § 126 ods. 4, vedúcemu ostatného ústredného orgánu štátnej správy a členovi rady patrí v roku 2018 funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady ustanoveného na rok 2018 osobitným predpisom, 63a) zníženého o 5 percent.".
Poznámka pod čiarou k odkazu 63a znie:
"63a) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z.".".
V súvislosti s vložením nových článkov sa primerane upraví názov zákona. Doterajší článok II sa primerane prečísluje.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis
 

28.11.2017 13:23 - 13:24 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 815 zo 16. novembra 2017 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony (tlač 792), na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 41. schôdzi dňa 28. novembra 2017 a prijal uznesenie č. 241, ktorým odporúča Národnej rade Slovenskej republiky schváliť návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 15:30 - 15:31 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Jurzyca, ja si cením, že pristupuje k tej debate konštruktívne, aj keď musím priznať, že trošku toto bola taká akademická, teda skôr také akademické vystúpenie. Vnímam to, ako keby, čo by bolo, keby bolo.
Poviem, myslím, že určite táto vláda nerobí to, že by sme sa chceli hrnúť k tomu, aby sme mali 100 % HDP zadlženie, to asi uznáte, to je jedna vec.
A čo sa týka, samozrejme, tá obava z tých, zo zvýšenia úrokových sadzieb v budúcnosti je. Ja, čo mňa teší, že, myslím, že pred dvoma dňami bola nejaká emisia dlhopisov, že, samozrejme, o tom ste hovorili, že nejaké maturujú, nejaké sa znova vydávajú, tak vydali sme 30-ročný dlhopis, 30-ročné dlhopisy, o ktoré, teda za 1 mld., teší ma, že tá úroková sadzba, je lepšie si dnes, jak sa povie, zobrať za 2 % a splácať 30 rokov tie 2 %, ako robiť kratšie durácie tých dlhopisov, čiže to je, myslím, rozumný krok.
A čo ma najviac teší, že záujem o tie dlhopisy bol trojnásobne vyšší. To znamená, že viera v ekonomiku Slovenskej republiky je stále veľmi dobrá a finančné trhy na nás reagujú veľmi dobre.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis