Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.9.2016 o 11:33 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.9.2016 14:38 - 14:38 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Pán predseda, nebude to prísne vzaté procedurálny návrh, ale, ale chcem sa poďakovať všetkým poslancom za spoluprácu. Vždy som sa snažil, aj keď som mal v politike tvrdé vyjadrenia, ísť po veci a nie po ľuďoch. Ak som napriek tomu niekoho v tejto sále napriek tejto mojej snahe aj osobne urazil, tak sa mu ospravedlňujem. Želám nielen vám, ale najmä tejto krajine, Slovensku, veľa úspechov, lebo je to krajina, na ktorej mne, ale určite viacerým z nás vždy záležalo, záleží a bude záležať.
Ďakujem. (Dlhší potlesk.)
Skryt prepis
 

14.9.2016 15:52 - 15:54 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ja mám, ja mám procedurálny návrh, keby sme mohli o 16.00 hod. hlasovať, a zdôvodňujem to nasledovne.
Pán predseda vysvetlil, že nebudeme hlasovať o 17.00 hod., lebo je samit, ale v princípe samit je v piatok. To ste sa dohodli, že nebudeme hlasovať kvôli tomu, aby proste ten víkend bol dlhší ako štvordňový, a ja si myslím, že aj to znižuje dôveryhodnosť parlamentu. Myslím, že z najväčšieho klubu, 45-členného, sú tu štyria poslanci. Však tých kvitujem, že tu sú, ale dôvod bol, aby všetci mohli ísť vlastne domov, aby bol vlastne rozchod, a samit je až v piatok. Proste ak chceme hovoriť o dôveryhodnosti parlamentu, ľudia majú pocit, že nič nerobíme, poslanci. Tým sme to len akože zdupľovali, naozaj. A ešte na základe klamlivej zámienky, lebo tomu nikto neverí, dneska je 14. a summit je 16.
Takže by som vás poprosil, keby sme sa mohli vrátiť do sály a hlasovať o 16.00 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:33 - 11:34 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Najskôr prvé upozornenie, vy sústavne komentujete návrhy poslancov, podľa rokovacieho poriadku ako predsedajúci to nemáte robiť, nás upozorňujete na rokovací poriadok, vy ho sám porušujete, opakovane, po každom procedurálnom návrhu. To je prvá poznámka.
A druhá poznámka je, ja sa nevyjadrujem expresívne ani nepoužívam vulgarizmy, ale a..., alebo chápem, že v parlamente zaznelo viacero vulgarizmov, fajn. Ale podľa mňa je to iná rovina ako, ako to, čo sa udialo včera, keď podpredseda parlamentu takýmto hrubým spôsobom urazil ženu, ženu poslankyňu.
Neviem, či vám ten rozdiel nie je zrejmý a či sa vám to zdá byť na úrovni skunka alebo niečo podobné, lebo ste na seba citlivý, ale ešte raz, ak vám, ak nemáte ani základnú mieru nejakej empatie, že sa vám zdá to vyjadrenie k žene, k poslankyni, kolegyni v poriadku, ešte si aj zatlieskate... No kam sme to prišli?! (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:27 - 11:28 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Pán predseda, ešte raz, trvám na tom, aby ste dali hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, dali ste hlasovať aj o minúte ticha, neviem, aký to je procedurálny návrh, a ja som prečítal, čo povedal, čo napísal na verejnú sociálnu sieť podpredseda Glváč, že súhlasí s poslancom Jarjabkom, je to verejne dostupné aj v našich médiách. Ak niekto tu klame, dá sa veľmi ľahko zistiť, kto tu klame.
Druhá moja poznámka je, že v parlamente môžu byť aj silné vyjadrenia, to je moje odôvodnenie k návrhu, poprosím vás, keby vaši poslanci boli ticho, lebo mne sa zdá, že to, čo sa..., tento výrok pána podpredsedu Glváča presiahol akékoľvek hranice, ktoré v tomto parlamente boli. Ak v rámci slušnosti sa vám to nezdá, tak potom naozaj chodíme do iných spoločností, do iných komunít, zaplať pánboh za to, musím povedať, ale ak ako predseda parlamentu, ktorý má plné reči o slušnosti, sa budete tváriť, že je to v poriadku, tak tento parlament ešte hlbšie podľa mojej mienky neklesol. Takéto vyjadrenia voči ženám sú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:26 - 11:27 hod.

Daniel Lipšic
Pán predseda, trvám na hlasovaní o mojom procedurálneho návrhu.
Pán predseda... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2016 11:17 - 11:18 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda, ja mám procedurálny návrh, aby Národná rada vyzvala pána podpredsedu Národnej rady Glváča a zrejme aj pána poslanca Jarjabka na ospravedlnenie.
Ja prečítam, čo bolo napísané na adresu kolegyne Cigánikovej. Pán kolega Glváč to ešte aj verejne zdieľal, že "nemôže nesúhlasiť s kolegom Jarjabkom, že musela vypadnúť z nejakého nákladného auta pri pumpe". Už sme si... (Ruch v sále.) A inak som rád, že koaličné poslankyne sa smejú. Neviem, či by sa tak smiali, keby to niekto povedal z opozície na adresu pani poslankyne Vaľovej alebo pani poslankyne... a ostatných, lebo to je..., napádať akože rodinných príslušníkov, to je teda jedna úroveň. Ale neviem, do akej spoločnosti chodievate vy. Neviem, do akej spoločnosti chodievate vy. Ale toto už mi príde naozaj teda akože k žene, poslankyni, ku kolegyni akože vážne prekročenie akýchkoľvek hraníc.
Takže vás chcem požiadať, aby sme tento procedurálny návrh prijali. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 17:11 - 17:13 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Pán poslanec Bernaťák, po prvé, čo ma vždy fascinuje, že hovoríte, a tam to majú v Nemecku, tam to majú. Keď sme dali vyšetrovacie výbory, že ich majú všade, všade parlamenty, okrem Malty a nás, tak ste hlasovali proti. Čiže tento argument... Pán poslanec Hrnko, nevykrikujte po mne, prepánajána. Pán predseda, môžete trošku ukľudniť vášho kolegu. Mám faktickú poznámku a on má dosť vysoký hlas, to nie je jeho chyba, ale ja sa potom neviem sústrediť.
Teraz k tomu 21, že 20 ľudí z koalície bude mať neobmedzený čas a len jeden z opozície. To je podľa vás rovnosť v prístupe k poslancom a vládnym predstaviteľom? Vy stále hovoríte dokola, že 20 minút stačí. A ministrom a predsedovi parlamentu a podpredsedom parlamentu, oni majú zložitejšie vyjadrovanie? Ešte raz, ak je minister navrhovateľ, ak je odvolávaný, to je iná vec. Ale prečo 20 : 1? To majú kde? V Bundestagu, myslíte? Ťažko. Rozhodnutie Európskeho súdu, budem o tom hovoriť na ústavnoprávnom výbore, rozhodnutie veľkej komory bolo urobené jednohlasne a bolo urobené na úzkom procesnom stanovisku, že, kvôli pokutám, aby bolo jednohlasné. Ale rozhodnutia komôr, napr. vo veci Séla, a budem vám ich potom citovať: "The court fineds that display of banner and use the megafon were part of the political expression." To je rozhodnutie súdu vo veci Séla. Bolo by dobré si tie veci preštudovať predtým.
Posledná poznámka, k rešpektovaniu zákona. Hovoríte, kto bude rešpektovať, nebude. Vy ste, pán kolega, právnik, vy ste advokát tiež. Viete, kto v tejto krajine nerešpektuje zákony? Nerešpektuje súdne predvolania? Nepreberá si súdne zásielky? Viete, kto je to? Čo na to hovoríte, pán kolega, pán doktor? Predseda vašej vlády. To vám nevadí nerešpektovanie zákona? Či len u niekoho vám to vadí?
(Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2016 17:09 - 17:09 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Môj návrh je, aby ste sa, pán predseda, v tejto veci obrátili na ústavnoprávny výbor. Ja si nie som úplne istý, keď minister predkladá návrh zákona, tak vlastne bude možno iný minister. Nie som si úplne istý, či v pléne môže zastúpiť generálneho prokurátora prvý námestník. Tuná nemôžu ani štátni tajomníci vystupovať, čiže skôr sa prihováram k tomu, jednak aj kvôli vážnosti veci, ale aj kvôli tým veciam procedurálnym, aby sme v takom prípade skôr odložili na ďalšiu schôdzu prerokovanie správy o činnosti prokuratúry.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 11:59 - 12:01 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ja som si naozaj myslel, že najhorším predsedom v parlamente bol Pavol Paška, a hovorím to, ako si to myslím. Vy ste to dno prekonali a poviem aj prečo. Vy ste vôbec k rokovaciemu poriadku nevystúpili. Vy ste žiadne odborné argumenty nepovedali. Ja som tu vystupoval k rokovaciemu poriadku z pohľadu aj judikatúry štrasburského súdu o tom, že dávate neobmedzený priestor 20 ľuďom z koalície, jednému z opozície. Najviac ste povedali argument, že: no však čo je, to je náš problém že máte len jedného vo vedení parlamentu? To bol akože ústavnoprávny argument nejaký, alebo taký, taká snaha, niečo ako nejaký odborný argument? Asi nie. Ale nechcem o tom hovoriť, lebo v princípe v tejto rovine na vás neni na čo reagovať, nie je na čo reagovať odborne. A to ste právnik, hovorím to vážne.
Ale čo je podľa mňa úplne najhoršia, áno, osobné útoky. Veľa znesiem, veľa dám, v poriadku. Aj keď vždy ma fascinuje, že vy ste, vy veľmi ľahko rozdávate, všetci zo SMER-u, aj osobné, ale keď príde na vás, tak zrazu je to slušnosť. Dobre. Ale čo sa mi zdá byť, že je také najväčšie podlezenie nejakej bazálnej slušnosti, o ktorej veľa hovoríte, je útok na rodinu, je útok na najbližších. A tá úplne najväčšia zvrhlosť je útok na najbližších, ktorí sa nemôžu brániť, lebo sú mŕtvi. Pred čím budeme mať pokoru v tejto snemovni, o ktorej veľa hovoríte, o oltároch, o pokore, ak ani pred majestátom smrti a útokom na najbližších? Ľahko sa dá človek vyprovokovať, lebo človek, aj ja som citlivejší, keď niekto útočí na mojich najbližších ako na mňa, asi aj vy. Vy to ale v priamom prenose robíte. Vy ste dnes takým spôsobom podliezli tú latku, ako si nepamätám, že by to niekto, možno naposledy pán Harabin, v parlamente urobili. Takže vás chcem vyzvať, ak máte vôbec nejaké hranice, aby ste sa ospravedlnili bezpod... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.9.2016 11:37 - 11:38 hod.

Daniel Lipšic Zobrazit prepis
No ja mám návrh, aby sme hlasovali, pán predsedajúci, a môj návrh znie takto: Národná rada žiada predsedajúceho Národnej rady, aby pristupoval pri rozprave a faktických poznámkach rovnako ku koaličným aj opozičným poslancom.
Zdôvodnenie: Práve preto odmietame rokovací poriadok, pretože vidíme, ako fungujete. Keby ktokoľvek z nás v rozprave začal riešiť pána Danka, jeho kontakty, jeho kšefty, jeho minulosť, tak nám vypnete mikrofóny. Pán Danko mohol rozprávať podľa ľubovôle o čomkoľvek kedykoľvek, mikrofóny mu vypnuté neboli. Však v poriadku, nech rozpráva, mne je to jedno, budeme rozprávať samozrejme, že aj my, ale myslím si, že základné pravidlo je, že každý tuná má rovnaké postavenie, a rokovací poriadok nehovorí, že poslanci vládnej koalície bojujú voľným štýlom a poslanci opozície grécko-rímskym zápasením. Preto odmietam rokovací poriadok. Vy sa správate horšie, ako sa správal Pavol Paška za svojich najslávnejších čias.
Skryt prepis