Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2017 o 12:15 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 29.5.2018 14:16 - 14:25 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, priznám sa, že dosť pozorne som počúval rozpravu k tomuto návrhu zákona, ktorá bežala včera alebo aj dnes, a preto mi dovoľte, aby som zaujal moje stanovisko.
Včera po vystúpení pani poslankyne Nehézovej som mal faktickú poznámku, kde som sa zhodol s jej názorom, že terminus technicus umelé prerušenie tehotenstva nie je správny, a myslím si, že oveľa presnejšie by bol, umelé ukončenie tehotenstva.
Hovoril som aj o tom, že v tom minulom volebnom období, som spolu s pánom poslancom Podmanickým z našej politickej strany podporil návrh zákona z dielne poslancov Mikloška, Kvasničku a Kuffu napriek tomu, že ten návrh obsahoval mnohé chyby, a za takú najväčšiu chybu som považoval to, keď predkladatelia navrhovali v tomto návrhu, aby ženy, ktoré podstúpia umelé prerušenie tehotenstva či dokonca umelé oplodnenie, museli znášať tresty či sankcie. Napriek tomu som za to hlasoval a naozaj zažil som asi týždenný mediálny lynč a novinári a médiá nám nedali priestor na to, aby sme mohli povedať, že v prvom čítaní si môžeme osvojiť či neosvojiť filozofiu zákona a nemôžeme robiť nejaké úpravy, a chcem povedať, že tento návrh zákona od vás predkladateľov je v tomto hodnotnejší, ako bol, ako bol ten.
Chcem povedať aj to, že som hrdý, že v tom minulom období som hlasoval za ústavný zákon, ktorý definoval manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy. Napriek tomu ja nie som žiaden homofób ani človek, ktorý nemá rád páry rovnakého pohlavia, jediná vec možno, ktorá ma vyrušuje, je ten určitý exhibicionizmus, ktorým sa snažia získať si pozornosť médií a ostatnej časti obyvateľstva.
Nemám nič ani proti dúhovým pochodom, ale trošku ma mrzí, že keď za Pochod za život príde 100-tisíc ľudí a na Dúhový pochod niekoľko stoviek, možno tisíc ľudí, tak v médiách ten Pochod za život má oveľa menšiu mieru pozornosti, ako je ten Dúhový pochod, ale to je len možno apel na médiá, aby mali trošku rovnejší meter.
Takisto ma teší, že oveľa vyspelejšie štáty môžu Slovensku závidieť výšku materskej dávky. Žena, ktorá pracuje, po tom, čo sa stane mamičkou, tak dostáva materskú vo výške 100 % čistej mzdy, ako dostávala svoju mzdu u zamestnávateľa. A v niektorých krajinách je takáto materská dávka vyplácaná len niekoľko týždňov. A keď sme pri termíne materská dovolenka, mnohé ženy mi povedali vrátane tej mojej manželky, že ani tento termín materská dovolenka nie je celkom presný a správny, pretože dovolenka to asi určite nie je, a dáte mi všetci za pravdu.
A teraz už k samotnému zákonu. Viacerí poslanci hovoria, že s fašistami sa nikdy nehlasuje, napriek tomu ja toto pravidlo poruším aj preto, že chcem byť konzistentný, aj preto, že nechcem mať problém so svojím svedomím. Napriek tomu si uvedomujem ako praktizujúci katolík, že má mnohé chyby a nedostatky, a preto vás chcem poprosiť všetkých, aby sme nesúdili, aby sme sami neboli súdení. Nesúďme kolegov poslancov, ktorí sa rozhodnú hlasovať inak, a nesúďme ani ženy, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, pretože nevieme, čo ich k tomu viedlo a v akom rozpoložení sa nachádzali. Takisto to nevieme ani pri ľudí, ktorí sa dobrovoľne rozhodli vziať si život a spáchali samovraždu.
Páni poslanci hlavne z Ľudovej strany Naše Slovensko a možno aj ostatní, viem, že je vždycky ľahšie a pohodlnejšie, keď použijem ten biblický výraz, vidieť smietku v očiach blížneho ako to brvno vo svojich. Ale predtým, než prídeme k nejakým silným vyhláseniam, skúsme si radšej v duchu niekedy povedať a potichu, až potom vysloviť niektoré myšlienky nahlas.
A teraz pár slov k predkladateľom. Pán poslanec Mizík, ste tu v sále, včera ste ma vo faktickej poznámke pochválili o tom, že ste hrdý na to, že som sa nebál povedať svoj názor, ale chcem povedať, že takáto vaša pochvala ma veľmi neteší od vás. A viete prečo? Lebo vy sa veľmi často vyjadrujete veľmi neslušne a kriticky či už k Rómom a najmä k Židom. Nosíte na klope saka krížik, je to znak kresťanstva, nás katolíkov, ale možno neviete, možno viete, ale Židia, to sú naši starší bratia vo viere. A z vašich vyjadrení to takto necítim.
Pán poslanec Uhrík, kolega zo zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, ja si myslím, že vyjadrenia o popieraní holokaustu, o tom, že sú to nejaké rozprávky, o tom, že sa robili nejaké mydlá z ľudských tiel, myslím si, že nepatria do výbavy slušného človeka 21. storočia, a to vás považujem za človeka, ktorý je inteligentný.
Pán poslanec Kotleba, naozaj ma teší záujem o to, aby sme ochraňovali nenarodené deti, ale na druhej strane je to veľkom rozpore s tým, že napr. akej prazvláštnej úcte sa chováte ku gardistickým uniformám, k tým čiernym uniformám, ktoré rozsievali smrť a nenávisť počas druhej svetovej vojny. Viete, koľko obcí a usadlostí bolo vypálených počas druhej svetovej vojny? 105. A práve ľudia oblečení do takýchto uniforiem, veľmi často asistovali nemeckým vojakom pri vypaľovaní týchto obcí a pri vraždení civilistov. Ako historik si dovolím aj dať také krátke, historické okienko. Viete, kde sa zrodili takéto čierne uniformy? Bolo to v Taliansku, keď nastupovali k moci fašisti a Benito Mussolini, a volali sa Fasci Italiani di Combattimento, takže tzv. čiernokošeliari, až potom si to osvojili niektorí predstavitelia slovenského štátu. A okrem toho, že máte v úcte tieto uniformy, tak ešte viac ma mrzí, že glorifikujete niektorých predstaviteľov vtedajšieho Slovenského štátu.
K pánovi poslancovi Mazurekovi som sa už vyjadril, takže opakovať sa nebudem.
A na záver mi dovoľte, aby som zacitoval vyjadrenia Antona Ziolkovského, sekretára Konferencie biskupov Slovenska, a v mnohom sa s jeho vyjadreniami stotožňujem. Citujem: „V tomto prípade platí, že na jednej strane sa tešíme z tohto konkrétneho návrhu Ľudovej strany Naše Slovensko, ale zároveň si uvedomujeme, že nechceme napomáhať podpore pre politický subjekt, ktorý na bilbordoch označuje Rómov za parazitov, a niektorí jeho významní členovia majú xenofóbne a antisemitské vyjadrenia. Za týchto okolností by bolo prehrou pre nás všetkým, keby sa stal hlavným nositeľom prolife agendy. A uvedomujem si,“ ďalej píše pán Ziolkovský, „že aj po tomto vyhlásení pre niektorých budeme naďalej fašistami, lebo sme sa nedištancovali od kotlebovcov a ich návrh sme priamo neodmietli, iní si môžu myslieť, že sme alibisti, lebo sme otvorene nedokázali podporiť návrh, ktorý sa snaží riešiť jednu z našich kľúčových tém.“
Napriek mojim výhradám zopakujem to, že za tento návrh zákona hlasovať budem, a pevne verím, že na základe môjho vyjadrenia je jasné, že nie som ani fašista, ani alibista.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.5.2018 13:52 - 13:54 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec, musím povedať, že čo sa týka témy, takže, žiaľ, nepovedali ste žiadnu novú myšlienku. Už som všetko počul v rozprave včera alebo dnes od vašich predrečníkov. Ale na úvod ste obvinili médiá a novinársku obec z toho, že z vás urobili extrémistu, človeka, ktorý hádže dlažobné kocky či kamene. Priznám sa, že to video som viackrát videl aj ja. Musím uznať, že nikto vás neusvedčí z toho, že ste nejaké kamene hádzali, ale na druhej strane v mojich očiach je hulvát aj ten, ktorý uráža napríklad Alaha, ktorý sa teší posvätnej úcte medzi moslimami. Pre mňa je hulvát aj človek, ktorý sa vyhráža a nadáva ľuďom len preto, že vyznávajú iné náboženstvo ako vy. A priznajte sa, robilo vám naozaj radosť, že so svojím, so svojou skupinou ľudí, s tým hlúčikom ste naozaj vystrašili ženy, ktoré boli zahalené od hlavy po päty a báli sa tam pomaly o seba, museli ich policajti ochraňovať.
A posledná poznámka. Vy veľmi radi sa tvárite, že pomáhate ľuďom, ktorí to potrebujú, ale ešte aj do toho ste schopní zatiahnuť vašu ideológiu a dávate šeky a rozdávate so sumou 1 480 eur. Ja tu nechcem robiť reklamu fašistickej ideológii, každému nám jasné, čo to je, ale nabudúce, ak vám naozaj pôjde o to, aby ste pomáhali ľuďom, tak si prídite odo mňa požičať 12 eur, aby to bola rovná suma.
A posledná moja konkrétna otázka. Ide vám o záchranu života nenarodených detí v prípade len bielych detí, alebo aj tých, ktorí sa narodia v rómskych osadách, a o rodičoch ktorých sa veľmi často vyjadrujete, že sú paraziti?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 17:08 - 17:10 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, ja úplne súhlasím s vaším názorom, že termín umelé prerušenie tehotenstva nie je vôbec presný termín, lebo keď sa niečo preruší, tak sa očakáva, že to bude pokračovať. Žiaľ, v tomto prípade ak hovoríme o prerušení, tak to nie je pravda, pretože nedávame šancu na život človeku, aj keď nenarodenému ,a to prerušenie v tomto prípade znamená smrť, takže tiež by som uvítal zmenu legislatívy, keby sa slovo "prerušenie" nahradilo slovom "ukončenie tehotenstva".
Priznám sa, že tak isto sa veľmi pohrávam s myšlienkou, že podporím tento návrh zákona napriek tomu, že môj svetonázor a moje hodnotové videnie sveta je častokrát úplne odlišné ako videnie sveta poslancov politickej strany, ktorí sú predkladateľmi tohto návrhu zákona, ale napriek tomu si myslím, že filozofia zákona je veľmi dobrá. A aj preto, lebo si myslím, že človek v politike má byť konzistentný, a ja som pred istým časom v tomto pléne podporil návrh zákona, ktorý predkladali poslanci Kuffa, Mikloško, Kvasnička, aj keď mal veľké nedokonalosti, pretože hovoril o sankciách pre ženy, ktoré podstúpia umelé prerušenie tehotenstva alebo umelé oplodnenie, nebola šanca v prvom čítaní to zmeniť, a preto sme si vyslúžili veľkú mieru kritiky. Napriek tomu sa za to nehanbím, ale chcem povedať, že nikdy nebudem hlasovať a nebudem súhlasiť s tým, aby ženy boli trestané za to, ak sa rozhodnú podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. Ale som tu za to, aby som hlasoval za zákony, ktoré majú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2018 15:36 - 15:37 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec, poznám lekára, ktorý lieči pacientov s onkologickými chorobami, a pritom nikdy netrpel takýmto neduhom. Poznám lekára chirurga, ktorý na dennej báze operuje menisky, výmeny bedrových kĺbov, a nikdy takouto chorobu netrpel. Viete a tých pacientov liečia úspešne. A viete, prečo vám to hovorím? Je to odpoveď na váš útok na pána poslanca Petráka, keď ste mu vyčítali, že on býva veľmi blízo pri Bratislave a nepozná skutočné problémy východného Slovenska. To je prvá vec.
Druhá vec. Vy aj vaši kolegovia veľmi často kritizujete našu vládu, že sme dali príliš štedré stimuly automobilke Jaguar Land Rover, a na druhej strane hovoríte, že platy, ktoré sme sľubovali, že majú byť na úrovni možno tisíc eur a viacej, sú nereálne. Ale chcem vám odkázať, že v tej fabrike ešte nikto nepracuje. Ten závod je len vo výstavbe a my nemôžeme predsa ovplyvniť niekoho zo súkromného sektora, ktorý si dá urobiť nejaké veci nejakým zahraničným firmám. Potom nás môžete kritizovať, keď za tými pásmi a v tej fabrike budú skutoční zamestnanci a uvidíme, aké platy budú mať.
A posledná vec. Z vášho vystúpenia sa mi zdalo, že vy ste nervózny a žiarlite na to, že sa nám darí znižovať nezamestnanosť. Ak si vypočujete vaše vystúpenie, tak viackrát nepriamo to tam zaznelo, čo ma naozaj veľmi mrzí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:15 - 12:17 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, správať sa slušne nie je slabosť. Ani chodiť slušne oblečený, ani sa slušne vyjadrovať a nikoho neurážať, to nie je slabosť. Veľmi rýchlo ste vo svojom vystúpení odbočili od nosnej témy. Venovali ste sa Bašternákovi, Kočnerovi, predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ministrovi Kaliňákovi, dokonca som mal niekedy pocit, že sme sa vrátili v čase a opätovne sa nachádzame na schôdzi, ktorá sa venovala vyjadreniu nedôvery pánovi ministrovi Kaliňákovi. To, že ste posadnutý Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom, je zrejmé aj z vášho vystúpenia. Dokonca som si v tom našiel aj určitú paralelu s filmom Osudová príťažlivosť.
Pán poslanec, vy žiarlite. Žiarlite na to, že nemáte reálnu moc v tomto štáte. Žiarlite na to, že koalícia strán SMER-u – sociálna demokracia, Slovenskej národnej strany a MOST-u – HÍD schválila zákon, Zákonník práce, kde sme zakázali a obmedzili predaj v maloobchode počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. A takisto žiarlite na to, že tejto istej koalícii sa podarí presadiť zákon, ktorý pomôže ľuďom pracujúcim v noci, počas víkendov a počas štátnych sviatkov a že sa nám podarí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Baránik, poprosím vás.

Kéry, Marián, poslanec NR SR
... a že sa nám podarí naplniť a splniť ten primárny cieľ, ktorý sme si dali, a to je zvýšenie čistého príjmu pre zamestnancov, ktorí pracujú počas štátnych sviatkov, počas víkendov alebo v noci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 22:26 - 22:28 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Je dosť náročné zostať pokojným po takom vystúpení, ako ste mali, pán poslanec.
Na úvod chcem povedať, že každému normálne zmýšľajúcemu človeku musí byť ľúto vyhasnutých životov našich opatrovateliek. No chcem vám pripomenúť, že do zahraničia, aj do Rakúska, chodili pracovať ľudia aj v minulosti, nielen vtedy, keď bol predsedom vlády Robert Fico. Chodili tam aj za Vladimíra Mečiara, aj za Mikuláša Dzurindu, dokonca aj za Ivety Radičovej. A odkedy je Slovensko súčasťou Európskej únie, tak prácu v zahraničí, aj v Rakúsku, je, je vlastne možné oveľa ľahšie získať ako predtým, a to našťastie.
Pán poslanec, ja som normálne nadobudol dojem a prajem si, aby politici vášho typu dostali možnosť spravovať krajinu po roku 2020. Som si takmer istý, že mnohým ľuďom sa potom otvoria oči. Ale isté je, že, a to vám garantujem, že aj potom budú ľudia naďalej chodiť pracovať do zahraničia.
Pán poslanec, mne sa zdá, že vy ste smelý vtedy, keď netreba. Veľmi rád vyzývate ľudí, aby sa podrobili detektoru lži, dokonca aj ponúkate veľmi štedrú finančnú odmenu. Ale hodenú rukavicu od vášho bývalého partnera pána Vandáka ste doteraz neprijali.
A posledná vec. Veľmi mi vadí a naozaj si vyprosujem, aby mi daňový podvodník kázal o morálke, a vyprosujem si, aby ste mi kázali a hovorili, čo je to pravda a morálka. Ja nepotrebujem od vás rozhrešenie, na to využívam iné inštitúty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 20:50 - 20:52 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán predseda výboru, priznám sa, že ani neviem, ako začať, ale skúsim s tým číslom, čo ste uviedli, že 53 % ľudí na Slovensku podľa Eurostatu nedôveruje polícii. Keď to dám na druhú stranu, znamená to, že 47 % ľudí slovenskej polícii dôveruje. Poviem vám, že koľko iných inštitúcií čo by za to dalo, aby dosiahli takú vysokú mieru, napríklad aj Národná rada Slovenskej republiky.
Ale ak by som aj čiastočne priznal teda, že 53 % nie je až také vysoké číslo alebo nízke, tak, viete, ľudia na Slovensku veľmi radi nadávajú na politikov, nadávajú na policajtov, nadávajú na futbalových rozhodcov a ešte cez zimu špeciálne napríklad na cestárov.
Vy ste sa vo vašom vystúpení snažili verejnosti podsunúť fakt, že naozaj za všetko, ale za všetko môže minister Kaliňák. Za policajtov, za štátnu správu, dokonca za exekúcie.
Súhlasím s vami len v jednom, že nízke mzdy a exekúcie sú v súčasnosti najväčším problémom Slovenska. Ale druhá vláda Roberta Fica aj táto tretia vláda sa k tomuto problému postavili. Čo sa týka nízkych miezd, každoročne zvyšujeme minimálnu mzdu, vytvárame tlak na rast reálnych miezd. A čo sa týka exekúcií, už v minulom volebnom období sme zákonom pristúpili na to, aby nebankové subjekty nemohli dávať rôzne vysoké percentuálne sadzby úrokov a ďalšie veci. Z dielne ministerky spravodlivosti teraz prišiel zákon, ktorý má takýchto ľudí ochrániť.
A ešte, ak sa dávate do a idete kritizovať SMER za to, že nie je zodpovedný, čo sa týka energií, tak to mi príde naozaj smiešne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 14:31 - 14:32 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, pán predseda vlády vám na rovinu povedal, že nemáte žiadne právo na to, aby ste moralizovali, a ja sa k jeho slovám pridávam.
Vypočuli ste si obvinenia v priamom prenose z očí do očí. Obvinenie z toho, že ste naviedli svojho asistenta Filipa, v tom čase zamestnanca Tatra banky, aby spáchal trestný čin a porušil bankové tajomstvo. Na toto obvinenie ste nepovedali ani slovo. Z vašej strany nezaznela žiadna reakcia. Namiesto toho ste si opäť zobrali slovo, postavili ste sa za rečnícky pult a do nemoty ste opakovali svoje často, musím povedať, že pseudoargumenty. Toto podľa mňa dokáže len človek, ktorý má hrošiu kožu.
Skryt prepis
 

29.11.2017 9:51 - 9:54 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážená pani podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky, panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi ako určenému spravodajcovi predniesť v zmysle § 80 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady informáciu o výsledku prerokovania predmetného vládneho návrhu zákona vo výboroch a návrhy na ďalší postup.
Národná rada uznesením č. 871 z 12. októbra 2017 pridelila predmetný návrh zákona ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre sociálne veci a zahraničnému výboru. Výbor pre financie a rozpočet, výbor pre sociálne veci a zahraničný výbor prerokovali návrh v určenej lehote a odporučili Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť. Ústavnoprávny výbor Národnej rady neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov podľa § 52 ods. 4 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku v znení neskorších predpisov a čl. 84 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky.
Gestorský výbor nerokoval o spoločnej správe, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku v znení neskorších predpisov nebol uznášaniaschopný.
Predseda výboru ma poveril, aby som informoval Národnú radu o výsledkoch rokovania výborov a predložil návrh na ďalší postup. Vzhľadom na uznesenia výborov, ktoré návrh zákona prerokovali a ktoré odporúčajú Národnej rade návrh zákona schváliť, odporúčam Národnej rade, aby po rozprave rozhodla o všetkých podaných pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch v časti IV informácie, spoločne o bodoch 1 až 47 a nakoniec o návrhu zákona ako celku.
Pani predsedajúca, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.10.2017 9:03 - 9:05 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem. Vážený pán predsedajúci, vážená pani podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, zahraničný výbor ma určil za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Podľa § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu k tomuto návrhu.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla v zmysle § 73 ods. 3 písm. c) o rokovacom poriadku na tom, že po rozprave odporučí uvedený návrh zákona prerokovať v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky z 20. septembra č. 719 a podľa § 71 rokovacieho poriadku Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet, výbor pre sociálne veci a Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Zahraničný výbor Národnej rady. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali v druhom čítaní do 24. novembra 2017 a gestorský výbor do 27. novembra 2017.
Pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis