Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.2.2018 o 14:27 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 15:44 - 15:45 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som rád reagoval na slová pána poslanca Schlosára, ktorý hovoril, že nás migranti ničím nemôžu obohatiť.
Nuž, pán kolega poslanec Schlosár, Slovenská republika, ktorú rovnako vy ako aj ja milujeme, je historicky tým, čím je, aj vďaka migrantom. Zoberte si napríklad moje mesto Banskú Bystricu, kde bez nemeckej, maďarskej alebo židovskej menšiny by sme určite dnes neboli tam, kde sme. Zoberte si aj modernejšie dejiny našej krajiny, a ak už by som chcel byť veľmi osobný, tak spomeniem, že mne napríklad takýto sýrsky migrant zachránil koleno, pretože je to výborný ortopéd, ktorý žije dlhé roky na Slovensku a je plne integrovaný do našej spoločnosti.
Takže, prosím, voľte slová a zvažujte, čo hovoríte na takomto vážnom mieste, ako je parlament, Národná rada Slovenskej republiky.
A ešte jedna vec. Koľko tých migrantov, ktorých ste spomínali podľa vás prejavilo záujem, aby žili na Slovensku? Pre absolútnu väčšinu z nich, ktorí sa tu kedy objavili, sme boli tranzitná krajina, a keď sa chceme pozrieť teraz na finančnú stránku veci, my ich tu pochytáme a podľa tohto vášho návrhu zákona by mali skončiť v slovenských väzniciach. Zoberte si, aký to bude mať dosah na verejné financie. Čiže, prosím, zvažujte aj túto stránku veci, keď nabudúce budete predkladať podobné nezmysly, ako je tento váš návrh zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 14:38 - 14:40 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som sa chcel opýtať pána poslanca Kotlebu, kde zobral informácie o tom, že by poslanecký klub SaS vnímal zníženie počtu poslancov za ohrozenie demokracie. Ak tu argumentujem, tak tu hovorím len v tom duchu, že to má svoje problémy, napr. pri obsadení výborov, alebo keď ste hovorili o komparácii s inými krajinami, ja neviem o takej, s výnimkou teda Izraela, bavme sa o Európskej únii, kde by bol menší počet obyvateľov alebo teda rovnaký počet obyvateľov a menší počet poslancov. Čiže bez urážky, ale zavádzate v tomto konkrétnom prípade.
Ja napríklad technicky nemám žiadny problém s tým, baviť sa o znížení počtu poslancov. Nakoniec bola to referendová otázka, ako ste správne upozornili, pod ktorú sa aj ja dnes podpisujem, a ale realita je taká, že dnes musíme hovoriť aj o rizikách, ktoré sú s tým spojené, keďže sa jedná o ústavný zákon, a na to tu tento poslanecký zbor máme.
A navyše je tu ešte druhá dôležitá vec. Nerozumiem tej logike, ktorú ste spomenuli, a teda že keď sa zníži počet poslancov, tak sa zvýši kvalita alebo úroveň diskusie, ktorá tu je. Práve tí poslanci, ktorí najčastejšie vystupujú, sú častokrát tí, ktorí by boli zvolení aj pri zníženom počte poslancov, pretože sú to tí, ktorí získali určitý počet preferenčných krúžkov, alebo sú to určití lídri svojich politických skupín a majú potrebu sa adekvátnym spôsobom vyjadrovať k rôznym témam, ktoré sa v tomto zákonodarnom zbore prerokúvajú. Takže táto logika mi celkom nejde do hlavy, ale každopádne, prosím vás, pán poslanec, aby ste nezavádzali. My v žiadnom prípade o ohrození demokracie nehovoríme, hovoríme len o tom, aké sú spojené riziká s prípadným znížením, vychádzajúc z komparácií, ktoré sme si urobili s inými krajinami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 14:27 - 14:28 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, no, samozrejme, my sme tiež robili určité analýzy, ako to funguje v parlamentoch, ktoré majú menší počet poslancov, ako, ako je ten náš, 150, pokiaľ ide o jednotlivé výbory, keďže tie sa viac-menej kopírujú vo všetkých demokratických parlamentoch. No a realita je taká, že napríklad ten najmenší parlament, ktorý sme skúmali, to bolo v Luxembursku, ktorý má 60 poslancov, tak tam je seriózny problém s obsadením jednotlivých výborov a skutočne to funguje tak, že mnohí poslanci sú členmi piatich-šiestich a viacerých výborov. Podobne je to aj v prípade delegácií. Podobne je to napríklad v prípade skupín priateľstva, ktoré takisto máme vytvorené, a kde som zhodou okolností predsedom takejto skupiny práve s Luxemburgom, takže isté problémy tam nastávajú, oni to priznávajú , ale pravda je taká, že Luxembursko je desaťkrát menšia krajina ako Slovensko. Takže, pochopiteľne, nemôžu mať 150-členný parlament. Ale pravda, ako som už spomínal, a fakt je ten, že majú veľké problémy s obsadením výborov, majú veľké problémy s obsadením delegácií, a ten komfort, ktorý majú dnes k dispozícii poslanci Národnej rady, pokiaľ ide o možnosť byť začlenení do výborov, v ktorých sú aj odborne spôsobilí fungovať, tak ten títo poslanci práve kvôli pomerne nízkemu počtu nemajú.
Takže aj toto je jeden z faktov, ktorý musíme brať do úvahy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 14:20 - 14:21 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som rád zareagoval len v súvislosti s tou komparatívnou štúdiou, ktorú ste si dali spraviť, pán poslanec. Mňa by zaujímalo, že ako sú na tom krajiny, ktoré sú približne s takým istým počtom obyvateľov, to znamená okolo 5 až 7 mil., či tam je nižší počet poslancov, alebo ako vám to v vlastne v rámci tej vašej štúdie vyšlo. A prípadne otázka, či ste sa zamýšľali, ako by to bolo s obsadzovaním výborov, a teda s kvalifikovanosťou jednotlivých poslancov pre zníženie, pri zníženom počte na obsadenie jednotlivých tých výborov, tak ako ich máme dnes napríklad navrhnuté v Národnej rade.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 10:17 - 10:18 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja, naopak, ďakujem kolegovi Ondrovi Dostálovi za jeho vecné a argumentami podložené vystúpenie. A aj to vystúpenie, ktoré súviselo s našou olympijskou víťazkou a medailistkou Anastasiou Kuzminovou, podľa mňa hovorí samo za seba a aj podľa reakcií kolegov je zrejmé, že opäť raz Ondrej trafil klinec po hlavičke.
Ja len pripomeniem ešte jeden taký absurdný prípad, ktorý sa deje pravidelne vo futbale. Najmä Jožko Mihál určite ako fanúšik vie, o čom budem hovoriť, to je to, keď si kluby na Slovensku angažujú futbalistu tmavej pleti, a všetci tí rasisti a xenofóbi, ktorí sú súčasťou tvrdého jadra, fanúšikovského jadra týchto klubov, zrazu nevedia, čo majú robiť. Tento chlapec strieľa góly za ich obľúbený klub, a pritom je to černoch alebo latinoamerikánec. Takže toto je tiež výpoveď o slovenskej duši a, veľmi dobre povedané, to, ako fungujeme v režime, keď sa našim športovcom darí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 17:22 - 17:22 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mňa do istej miery predbehla kolegyňa Janka Cigániková. Mňa tiež zaujalo to, že riešime z hľadiska medicínskeho problém práve s konkrétnym dňom, a teda nedeľou, či teda ak dotyčný zamestnanec alebo zamestnankyňa dostanú voľno v pondelok alebo v utorok, či im to nedokáže vykompenzovať potom ten víkend, ktorý dajme tomu pracovali a pri ktorom si mohli viacej zarobiť. Toto by ma celkom zaujímalo, že či tie štúdie nejakým spôsobom zohľadnili, že teda nie všetci pracujeme na päťdňový pracovný týždeň a nie všetci pracujú v štandardnom čase, dajme tomu od 7.30 do 16. hodiny.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 15:37 - 15:38 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja s tvojím dovolením, Igor, budem hovoriť pokojnejšie, aby som vysokou kadenciou a silou hlasu nezakrýval rasové a xenofóbne návyky, ktoré tu niektorí kolegovia prejavujú. Veľmi dobre a emotívne si hovoril o tom, ako sa vlastne veci majú. Ja som počas župnej kampane mal tiež tú česť vidieť a navštíviť niektoré obce, ktoré to poňali z dobrej strany. A potom aj také, ktoré to nepoňali vôbec, a je tam vidieť ten silný rozdiel, o ktorom si hovoril aj vo svojom vystúpení. Mrzí ma, že teda táto téma v istom okamihu zaujala iba jedného koaličného poslanca, konkrétne teda podpredsedu Národnej rady, ktorý tu zostal sám, a potom postupne prichádzali ďalší. A ešte viac ma mrzí, že opäť táto téma vzbudila takú veľkú pozornosť určitej skupiny poslancov, ktorí, ako povedal aj kolega Pčolinský, kričia, ale nedávajú žiadne alternatívne návrhy.
Takže som rád, že ste tu s takýmto návrhom prišli ako skupina poslancov. Je to návrh, ktorý je súčasťou aj našej rómskej reformy, a teda budeme radi, keď ho budeme môcť podporiť, pretože, ako si aj sám povedal, deti nemôžu za to, kde sa narodili, a je našou povinnosťou im pomôcť, aby sme ten rozdiel v tom spoločenskom prostredí, ktorý tu evidentne je, mali možnosť aspoň čiastočne riešiť práve tou povinnou škôlkovou dochádzkou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2018 16:12 - 16:12 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegovi za tieto príklady, opäť len potvrdil to, o čom sme tu hovorili už pri predchádzajúcich vystúpeniach. A rád by som len na upresnenie, začiatok jeho príspevku hovoril o tom, že sme za budovanie lepšieho podnikateľského prostredia, čo je, samozrejme, pravda, ale prvý, ktorý s tou myšlienkou prišiel v rozprave, bol kolega Edo Heger, ktorý nie je síce z nášho poslaneckého klubu. Alebo teda ešte o niečom neviem, Edko? Viem, že si srdcom liberál, ale mám taký pocit, že zatiaľ si ešte neprestúpil. Takže len na upresnenie táto záležitosť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2018 15:32 - 15:34 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo a aj kolegovi Edovi Hegerovi za tento jeho príspevok k téme. Považujem ho za veľmi fundovaný, výborne pripravený a jasne donaha odhalil, o čo tu vlastne ide, aký vlastne problém máme. A som veľmi rád, že spravodajcom je pán primátor Bagačka, primátor mesta Hnúšťa, ktoré trpí vážnymi regionálnymi problémami. Tie nožnice pomyselných regionálnych rozdielov sa nezužujú, ale, naopak, rozširujú. A nemyslím, že toto, čo ste teraz pripravili, je niečo, čo by tomu mohlo pomôcť, pán minister. Úprimne povedané, ak tu máme spomenuté firmy, ktoré sú na západe Slovenska, a my ešte chceme platiť potom ľuďom, ktorí sú z okresov, kde je vysoká miera nezamestnanosti, aby sa tam mohli zamestnať, príspevok na vycestovanie, pricestovanie, tak to je šialenstvo. Pretože v takom prípade sa nám stane to, o čom pán primátor určite vie, a teda že nám už v našom regióne napríklad Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj Prešovského a Košického samosprávneho kraja nikto nezostane. Všetci mladí ľudia odchádzajú. A tento, v angličtine to voláme brain drain, únik mozgov, ktorý je typický pre naše okresy, je doslova katastrofou. A týmto to len posilňujete, miesto toho, aby sme sa naozaj zaoberali tým, že by sme zlepšovali podnikateľské prostredie, lebo práve malé a stredné podnikanie je to, čo môže pomôcť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2018 11:32 - 11:32 hod.

Martin Klus
Ďakujem za slovo. Ja sa chcem kolegu Mira Ivana opýtať, že keď pripravoval túto, tento návrh pozmeňovací, či prišiel na to, aký dáva dnes ešte zmysel, aby sme vôbec lepili tie nálepky na okná, pretože ono to tiež niečo stojí. Pokiaľ viem, tak tá cena sa prenáša, samozrejme, na klienta. Dáva to nejakú logiku, nejaký zmysel? Ďakujem pekne.
Skryt prepis