Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

14.2.2018 o 18:45 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 11:22 - 11:36 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň prajem. Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Na úvod by som rád zdôraznil, že mi je úprimne ľúto, že tu nesedí predkladateľ, a teda pán predseda vlády Pellegrini, a že tu nemáme ani ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, pána ministra Lajčáka, pretože môj príspevok sa bude primárne venovať práve tejto oblasti.
Začnem ale niečím iným, a to sú tri citácie, ktoré odzneli na konci minulého týždňa vo štvrtok v súvislosti s ohlásením tejto mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
"Táto vláda musí začať pracovať okamžite a nemá čas, aby sa zaoberala sama sebou alebo prerábala nejaké dokumenty," Peter Pellegrini.
"Týždeň by sme vyškrtávali alebo nevyškrtávali, čo už je splnené, čo nie je splnené, strácali by sme čas," opäť predseda vlády Peter Pellegrini.
Pán predseda vlády, dovoľte mi, pripomenúť vám, že žijeme v parlamentnej demokracii. Vy sa zodpovedáte parlamentu a označiť Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky za nejaký dokument a označiť vyškrtávanie alebo nevyškrtávanie absolútne neaktuálnych statí programového vyhlásenia vlády za strácanie časom je hlboko dehonestujúce a nedôstojné predsedu vlády Slovenskej republiky, ktorý sa, ako som už povedal, zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky.
To, že neskôr pán minister Drucker reagoval, asi nie je v poriadku, aby sme tam mali predsedníctvo, to už je iná stránka veci. A práve k tomu by som sa chcel dostať hneď na úvod. Predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, ktoré, pripomínam, sme mali v 2. polroku roku 2016, totiž údajne z programového vyhlásenia vlády zmizlo. Bohužiaľ, tí, čo ho odtiaľ "vyhadzovali", nedočítali programové vyhlásenie vlády do konca alebo minimálne nie po stranu 65, kde sa píše nasledovné: "Vláda s ohľadom na nedávne teroristické útoky prijme zvýšené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s nastávajúcim predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie, aby bol zabezpečený plynulý chod priebehu podujatí v rámci predsedníctva v súvislosti s ochranou verejného poriadku." Aspoň dočítať do konca ste to skutočne mohli.
Čo však zostalo okrem tohto, je napríklad aj pasáž, ktorá súvisí s inou, opäť raz poviem, maličkosťou, ktorá sa od roku 2016 udiala, a to bol brexit, a teda vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, o čom rozhodli občania Veľkej Británie v referende na konci júna 2016. Dovolím si ďalšiu teda citáciu, ak dovolíte, na strane 5 programového vyhlásenia vlády: "Vláda bude usilovať o zachovanie inštitucionálnej rovnováhy v rámci Európskej únie v zmysle platných zmlúv a zároveň podporovať", a toto je dôležité, "posilňovanie postavenia národných parlamentov v zmysle dohody medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou." Veľká väčšina z nás, pochopiteľne, podporuje posilnenie národných parlamentov, pravidelne, radi a často to zdôrazňujeme aj na všetkých medzinárodných fórach, na ktorých sa zúčastňujeme, ako je napríklad v mojom prípade stretnutie COSAC-ov, a teda výborov európskych záležitostí naprieč členskými štátmi Európskej únie a Európskeho parlamentu. Nechať ale v programovom vyhlásení vlády odkaz na dohodu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou je, mierne povedané, neaktuálne. Táto dohoda totiž prestala platiť rozhodnutím občanov Veľkej Británie z 23. júna 2016, ktorí povedali jasne, že Európsku úniu opúšťajú, čo mi je úprimne ľúto.
Navyše tak zásadný dokument, ako je programové vyhlásenie vlády, si akosi nevšimol ďalšie mimoriadne dôležité zahraničnopolitické udalosti, ktoré sa od marca 2016 doposiaľ udiali. Skúsim len pár z nich. Maličkosť typu zvolenie nového prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa, s ktorým prichádza závan izolacionizmu, obchodných vojen, ale aj ohrozenia transatlantického spojenectva v rámci Severoatlantickej aliancie, ktorému sa programové vyhlásenie vlády takmer vôbec nevenuje. A keď, tak sa venuje úplne iným veciam v časti Bezpečnostná politika.
Ďalšia dôležitá vec, údajná vlajková loď zahraničnej politiky a našich úspechov od roku 2016 je Bratislavský proces, kde sme sa jasne prihlásili k tomu, kam patríme, a prihlásili sme sa aj k tomu, že chceme začať diskutovať o tom, ako to, kde patríme, a teda Európska únia má v budúcnosti vyzerať. Ani len zmienka o tak závažnej a dôležitej veci, ako bol tento neformálny summit práve na území hlavného mesta Slovenska Bratislavy.
Nespomínam to náhodou. Po Bratislavskom procese, ak chceme, prišla ďalšia dôležitá fáza v oblasti európskej politiky a zahraničnej politiky v podobe dvoch dôležitých príhovorov, a to bol príhovor francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na pôde parížskej Sorbony, v ktorom okrem iného hovoril o novej podobe budúceho usporiadania Európskej únie. Spomínal viacrýchlostnú Európu, spomínal daňovú, migračnú, azylovú harmonizáciu, ale aj uhlíkovú daň či zníženie počtu eurokomisárov.
Úprimne ma, pán premiér a pán minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, zaujíma, aké stanovisko má údajne nová vláda Slovenskej republiky k takto závažným veciam, ako je napríklad daňová, azylová alebo, keď chceme, migračná harmonizácia v rámci EÚ, zatiaľ ešte 28.
Alebo čo hovoríme na zníženie počtu komisárov Európskej komisie na navrhovaných 15? Toto nie je nová téma. Nikde a nikdy som nepočul doposiaľ nejaké oficiálne stanovisko vlády Slovenskej republiky k takejto dôležitej veci, ktorá môže v konečnom dôsledku znamenať, že Slovenská republika príde o svojho eurokomisára.
Uhlíková daň a mnohé ďalšie veci, ktoré spomenul Emmanuel Macron vo svojom príhovore, akosi zostali bez odozvy v tak závažnom dokumente, ako je programové vyhlásenie vlády, a časti, ktoré sa týkajú rozvoja stabilnej a prosperujúcej Európskej únie. A keď už hovorím o stabilnej a prosperujúcej Európskej únii, čo príhovor Jean-Claude Junckera, v ktorom v rámci Bielej knihy jasne načrtol päť rôznych scenárov, kam sa môže Európska únia uberať. Žiadna reakcia na túto tému v rámci tak dôležitého dokumentu, ako je programové vyhlásenie vlády. Nerozumiem tomu a priznám sa, som z toho, mierne povedané, sklamaný.
Ďalšia dôležitá vec, ktorá v programovom vyhlásení vlády chýba, je aspoň náznak reakcie na tak závažnú tému, ako sú dnes hybridné vojny, ktoré sa evidentne nevyhýbajú ani Slovensku. Naopak, v časti, ktorá by sa práve takejto závažnej hrozby mala týkať, máme tu ďalší zaujímavý citát na strane 8, ak dovolíte: "Vláda sformuluje základné ciele bezpečnostnej obrannej politiky a parametre zachovania bezpečnosti občanov a štátu v súčasnom a budúcom bezpečnostnom prostredí" - a toto je dôležité - "v aktualizovanej bezpečnostnej stratégii a obrannej stratégii Slovenskej republiky pri zohľadnení strategickej adaptácie Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, ktorá bude predložená do Národnej rady najneskôr v roku 2017." Dovoľte mi pripomenúť, že dnes máme 26. marec 2018 a akosi som si túto aktualizovanú bezpečnostnú stratégiu a obrannú stratégiu Slovenskej republiky nevšimol. To vám naozaj nie je hanba toto predložiť do Národnej rady Slovenskej republiky v rámci údajne nového programového vyhlásenia vlády?
A keď už som spomínal hybridné hrozby, čo súčasná vláda hovorí na tak závažnú vec, ako je kauza novičok, resp. Skripaľ? Je dnes Slovensko pripravené, podobne ako naši západní spojenci, vyhostiť ruských rozviedčikov, ktorí pracujú na veľvyslanectve v Bratislave v diplomatickom zbore, ak spojenci Veľkej Británie dospejú k záveru, že stopy po otrávení bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie v juhoanglickom Salisbury vedú do najvyšších poschodí ruskej politiky? Toto je otázka, na ktorú nedostávame na Slovensku dostatočné odpovede.
Ja si totiž dovolím tvrdiť, že je neprijateľné, aby si ktorákoľvek krajina vrátane Ruska vybavovala účty so svojimi bývalými agentmi na území demokratických štátov v rozpore s ich právom. Pripojením sa k spoločnej akcii Slovensko aspoň čiastočne zmyje hanbu bývalého predsedu vlády Roberta Fica, ktorý si v rozpore so zaužívanými pravidlami brával ženu s pochybnou minulosťou a povesťou na stretnutia na najvyššej úrovni. Slovensko dnes potrebuje jasne deklarovať, na akej strane politickej kultúry stojí a koho považujeme za svojho spojenca.
Práve v sobotu sme mali stretnutie parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie. Tak závažná téma ako novičok a Skripaľ bola jednou z najdôležitejších častí tohto stretnutia. Všetci tomu dávajú adekvátnu dôležitosť, pretože tu nejde o maličkosť. Všetci okrem Slovenskej republiky, ako som si doposiaľ všimol, resp. nevšimol, pokiaľ ide o vládu Slovenskej republiky.
A dovoľte mi ešte dve dôležité témy. Programové vyhlásenie vlády na strane 7 hovorí o občanoch v zahraničí. Takisto si dovolím jeden dôležitý citát: "Vláda posilní starostlivosť o zahraničných Slovákov. Bude moderným, dynamickým spôsobom podporovať ich inštitúcie a vzťahy so Slovenskou republikou." Snažíme sa tu každý polrok pretlačiť legislatívu, ktorá podľa môjho názoru v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky odoberá občianstva ľuďom proti ich vôli. Aká je odozva vlády Slovenskej republiky? Neprejde to ani len do druhého čítania, pretože koalícia nechce. Už dvakrát som tu predkladal návrh zákona, ktorý môže rozšíriť hlasovacie práva pre občanov žijúcich v zahraničí, okrem iného aj mnohých zahraničných Slovákov, aby sa mohli spolupodieľať na tvorbe verejnej politiky na Slovensku. Aká je odozva? Dvadsať sekúnd tam (rečník ukázal rukou na obrazovku v sále) na tom odpočítavaní. Budete mať druhú príležitosť na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, kedy predkladám návrh zákona spoločne s kolegom Milan Laurenčíkom, aby mohli títo občania hlasovať aspoň na veľvyslanectvách, keď už máte taký problém, žeby sa rozšírilo právo hlasovať poštou na prezidenta alebo na európske voľby. Takto sa vy v skutočnosti staráte o zahraničných Slovákov a je mi to úprimne ľúto.
No a posledná dôležitá vec, ktorú by som rád spomenul, to je to, akým spôsobom sa pán dezignovaný premiér postavil k štvrtkovému a piatkovému zasadnutiu Európskej rady v Bruseli.
Pán premiér, ja sa pýtam a dúfam, že dostanem odpoveď, čo vás tak uháňalo, aby sme programové vyhlásenie vlády za každú cenu museli prerokovávať už minulý piatok a dnes pondelok, čo tiež je v rozpore so zaužívanými pravidlami, že pondelok je nie rokovací deň? To ste si nemohli dať aspoň tých pár dní námahu aktualizovať programové vyhlásenie vlády? A zároveň ten jeden deň, ktorý ste mohli byť na Európskej rade, využiť na to, aby ste reprezentovali a hájili záujmy občanov Slovenskej republiky? Miesto toho odovzdáte naše hlasovacie práva do rúk Českej republiky premiérovi Andrejovi Babišovi, v demisii navyše, čo je tiež veľmi dôležité, a potom v rámci euroskupiny novému premiérovi Rakúska Sebastianovi Kurzovi. Toto je podľa vás hájenie záujmov Slovenskej republiky? Museli ste sa nevyhnutne vrátiť už v piatok sem do Národnej rady a predložiť nám tento paškvil (rečník na okamih zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu) - programové vyhlásenie vlády, ktoré je absolútne neaktuálne a nereflektujúce základné a dôležité problémy slovenskej spoločnosti a, ako som spomenul, o zahraničnej politike ani nehovoriac. Verím, že na toto dostanem čoskoro odpoveď, lebo si ju sám jednoducho neviem nájsť.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 15:29 - 15:31 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, mrzí ma, pán poslanec Kotleba, že ste neskončili svoj príhovor niekde v desiatej minúte, lebo veľmi podobné citácie som mal aj ja pripravené v súvislosti s programovým vyhlásením vlády a historicky prvýkrát by som vás asi na pôde Národnej rady Slovenskej republiky aj za niečo pochválil.
Bohužiaľ, potom ste pokračovali a spomenuli ste okrem iného aj to, že vám chýba v programovom vyhlásení vlády odkaz na kresťanstvo, takže ja si vám dovoľujem zacitovať z čl. 1 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí nasledovné: "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát, neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo."
Takisto ste spomenuli, že vy neevidujete žiadnu nerovnosť medzi mužmi a ženami na Slovensku. Akiste vašej ctenej pozornosti ušli také maličkosti, ako je napríklad porovnanie miezd mužov a žien na Slovensku, ktoré hovorí jasnou rečou, že takmer 1/5, možno aj trošičku viac, v závislosti od odvetví, miezd je vyšších pre mužov ako pre ženy na Slovensku.
Takisto vám veľmi vadí, ako ste sa vyjadrili hneď niekoľkokrát, že sa v programovom vyhlásení vlády objavuje Múzeum holokaustu v Seredi a či je vôbec dôležité a či je dôležité míňať na takéto niečo verejné prostriedky. Áno, je to dôležité. Je to veľmi dôležité, aby nám na Slovensku nevyrastali mladí ľudia s holými hlavami, ktorí rozdávajú šeky s neonacistickou symbolikou.
Takisto hovoríte o ukradnutých pozemkoch pod, citujem, "cigánskymi osadami". Práve s nimi sa spája jedna zaujímavá epizódka z vášho ešte predpolitického života, kedy ste robili známu zbierku na bager, rád by som sa aj touto cestou opýtal, čo sa s touto zbierkou stalo. Kde sú peniažky na tento bager? Ako ste sa vy vysporiadali s týmito pozemkami, ktoré ste dostali darom?
Hovoríte o druhom predsedníctve v Rade Európskej únie, tu by som vás rád upozornil na to, že, áno, Slovensko bude mať aj nejaké druhé predsedníctvo, pokiaľ sa nič zásadné nestane, približne to vychádza raz za 15 rokov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:52 - 14:53 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja nadviažem na to, čo hovoril pán poslanec Kollár v súvislosti s protestami. Myslím, že viacerí z nás ostali nemilo prekvapení, že tieto boli zrazu ukončené a že sa organizátori vyjadrili tak, že chcú dať šancu novej vládnej koalícii, alebo teda novej vláde a tej istej vládnej koalícii, aby som bol presnejší. Prekvapený som najmä preto, lebo som bol asi na iných protestoch, ako boli samotní organizátori, pretože tie protesty sa niesli v duchu, že toto nestačí. A ak toto nestačí a desiatky tisíc ľudí kričali to isté, tak sa potom pýtam, čo sa vlastne v priebehu tohto týždňa stalo, rovnako ako sa pýta aj pán poslanec Kollár. A zároveň sa pýtam, kedy, ak nie teraz pri rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky o programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho, mali prísť títo ľudia sem pred Národnú radu a povedať svoje požiadavky?
Obávam sa, že tu nastal skrat alebo nejaké nedorozumenie. A pevne verím, že napriek tomu sa dnes niekoľko statočných občanov na námestiach našich miest a obcí zídu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:41 - 14:42 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Janka, ja by som sa ti chcel poďakovať za tento príspevok, ktorý hovoril v mene nás všetkých. My každopádne ešte budeme pripomienkovať tak zásadný dokument, ako je programové vyhlásenie vlády, podľa jednotlivých rezortov. A určite si povieme podstatne viac o tom, ako táto vláda, údajne teda nová vláda, Petra Pellegriniho zlyhala pri príprave tak zásadného a dôležitého dokumentu, ako je programové vyhlásenie vlády a prečo ho teda nemôžme podporiť.
Ale pridávam sa na tomto mieste k tvojej výzve. Konkrétnych poslancov si menovala a ja by som bol naozaj veľmi rád, ak by ukázali svoj charakter a na konci dňa, keď budeme hlasovať o tomto paškvile, ktorý, bohužiaľ, pripravila súčasná vláda systémom copy paste, aby ukázali, že im tá ľudskosť a všetka tá odvaha, s ktorou svojho času prichádzali do politiky, zostala a nezahlasujú za tento dokument ani za túto vládu, ktorá ľudí sklamala.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 23.3.2018 9:55 - 9:58 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, dovoľte, aby som vás informoval o výsledkoch tajného hlasovania o návrhu na voľbu predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa konalo dnes 23. marca 2018.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 129 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 129 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky sto..., všetci teda poslanci. 129 odovzdalo hlasovacie lístky.
A práve z týchto 129 odovzdaných hlasovacích lístkov boli 2 hlasovacie lístky neplatné.
Ak teda počítame 127 platných hlasovacích lístkov, overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Juraja Blanára za predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky hlasovali poslanci nasledovne: za 110 poslancov, proti 7 poslancov, zdržalo sa 10 poslancov.
Na zvolenie predsedu výboru Národnej rady Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
A teda overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní bol za predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zvolený Juraj Blanár.
Overovatelia poverili svojho člena Martina Klusa, teda mňa, oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Dámy a páni, dovoľte mi informovať vás aj o druhej voľbe, ktorú sme zrealizovali, a teda o výsledku tajného hlasovania o návrhu na voľbu predsedníčky Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa konalo takisto dnes 23. marca.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu predsedníčky Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 129 hlasovacích lístkov, a teda na voľbe bolo aj prítomných 129 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu predsedníčky Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky odovzdali všetci poslanci hlasovacie lístky. 129 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo teda odovzdaných a všetky boli platné.
Zo 128 platných hlasovacích lístkov, pardon, teda jeden bol neplatný, overovatelia zistili, že o návrhu na voľbu Kataríny Cséfalvayovej za predsedníčku Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky hlasovali poslanci nasledovne: 115 hlasovalo za, proti 8, zdržalo sa 5 poslancov.
Ako som už informoval, na zvolenie predsedu výboru Národnej rady Slovenskej republiky je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných.
A teda overovatelia môžu konštatovať, že v tajnom hlasovaní bola za predsedníčku Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zvolená poslankyňa Katarína Cséfalvayová.
Overovatelia poverujú mňa, svojho člena, Martina Klusa oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne za pozornosť a zvoleným blahoželám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:13 - 13:14 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Rovnako ako moji kolegovia a kolegyne, aj ja vás, vážený pán predsedajúci, v súlade s § 95 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov za skupinu poslancov a so súhlasom spolupredkladateľa pána poslanca Milana Laurenčíka informujem, že beriem späť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 876).
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 19:01 - 19:03 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. Skúsim stručne teda. Áno, aj ja očakávam, že niekde bude asi pes zakopaný. Ak by to neprešlo do druhého čítania, napriek tomu som, ako som už dávnejšie spomínal v tomto pléne, neustály optimista a verím, že sa to tento raz podarí. A to môžu byť len politické dôvody. Očakávam, že niektoré strany by sa mohli cítiť ťahajúce za kratší povraz, pretože predsa len tých voličov zo zahraničia pre niektoré strany v roku 2016 bolo menej, pre niektoré bolo viacej. Napriek tomu si myslím, že ako som povedal, toto je win-win situácia pre obe strany alebo pre všetky strany a hlavne v tomto zákonodarnom zbore a verím tomu, že prekonáme politické rozdiely, vyjdeme v ústrety ľuďom, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, žijú v zahraničí a chcú spoluparticipovať na veciach verejných, obzvlášť pokiaľ ide o takú citlivú záležitosť, ako sú voľby do Európskeho parlamentu, pretože európska politika ovplyvňuje ich životy rovnako, ako aj životy nás tu na Slovensku.
No a pokiaľ ide o tú tvoju otázku, že či, ono to bolo, že či očakávame nejaký... (reakcia z pléna), áno, ale ešte tam bolo tá druhá otázka... (reakcia z pléna), rozšíriť, presne.
A očakávam aj ja v tomto smere, že dôjde k zmene vedeniu kampane ako takej. Nakoniec vidíme to aj vo voľbách do Národnej rady, pretože viaceré politické strany, viacerí politické kandidáti už robili kampaň aj mimo Slovenskej republiky. Úplne bežná prax je a ja som absolvoval tiež, že sme boli komunikovať s našimi študentmi v Brne, v Prahe, my sme boli aj v Mníchove a v Bruseli, takže presne takýto charakter očakávame v prípade volieb do Európskeho parlamentu od jednotlivých politických strán, od jednotlivých kandidátov. A považujem to za legitímne, pretože títo ľudia sú dôležití pre Slovensku republiku, ako som už povedal, európska politika je aj pre nich, rovnako ako pre nás prierezová, takže obohatenie je to jednoznačné.
A verím práve preto, že sa nám to podarí dostať do druhého čítania a ešte viac túto tému rozdiskutovať.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 18:47 - 18:59 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Tak ešte raz ďakujem veľmi pekne za slovo. Dovoľte mi, aby som vám predstavil náš návrh zákona v tejto komornej atmosfére, myslím, že som takúto ešte v parlamente nezažil, ale o to, verím, konštruktívnejšej. Vychádzali sme pri koncipovaní tohto návrhu zákona z toho, čo dnes charakterizuje moderné občianstvo, a teda to, že sa práve toto odohráva v čoraz globalizovanejšom svete a takýto svet predpokladá možnosť voliť si svojich zástupcov bez ohľadu na aktuálne miesto pobytu. Hoci sa európske témy bytostne dotýkajú aj občanov dlhodobo sa zdržiavajúcich v zahraničí, a teda najmä v Európskej únii, podľa súčasnej úpravy nemajú títo naši občania právo uplatniť si svoje volebné právo poštou, pokiaľ chcú voliť poslancov Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku. Umožnenie voľby poštou podčiarkne prierezový celoeurópsky, resp. globálny charakter týchto volieb, no a navyše vďaka nemu pomerne spoľahlivo možno očakávať aj zvýšenie volebnej účasti, ku ktorej sa osobitne dostanem v mojom ďalšom vystúpení.
Termín nadobudnutia účinnosti sme si dovolili s kolegom Milanom Laurenčíkom navrhnúť na taký špecifický deň a to je 9. máj 2018, kedy si budeme pripomínať Deň Európy, a v prípade schválenia tohto návrhu zákona by sa najbližšie voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019, predpokladá sa, že to bude tretí májový týždeň, mali spravovať už podľa tejto novej úpravy.
Predložený návrh zákona má zanedbateľný, alebo teda negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, hovoríme v tomto prípade len o cenách poštovného, a resp. pokiaľ ide o listy, ktoré bude zasielať ministerstvo vnútra a obce, aj o možno cenách samotných obálok, ktoré budú zasielané. Vychádzame z toho, že tento návrh zákona nemá negatívny vplyv na podnikateľské prostredie a nemá negatívny vplyv ani na sociálne prostredie, a teda hospodárenie obyvateľstva. A, samozrejme, v neposlednom rade je dôležité spomenúť, že náš návrh zákona nemá negatívny vplyv ani na životné prostredie a samotnú informatizáciu spoločnosti.
Návrh zákona je v súlade, samozrejme, s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami - a to by som rád zdôraznil - a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj právom Európskej únie.
Keď som spomínal, že by som to rád zdôraznil, súvisí to aj s tým, že sme dostali niekoľko odporúčaní, aby takáto legislatíva uzrela svetlo sveta aj na Slovensku, o to zvlášť, že sme sa stali rekordmanom v neúčasti vo voľbách do Európskeho parlamentu, a k tomu by som sa teda rád osobitne dostal, ak dovolíte.
Dám v tejto súvislosti na stôl, pomyselný stôl, tri čísla 16,96 %, 19,64 % a 13,05 %. Áno. A jedná sa o účasť občanov Slovenskej republiky zatiaľ v troch voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa na území Slovenskej republiky od nášho vstupu v roku 2004 diali. Práve v tom zmienenom roku 2004 to bolo 16,96 %, kedy sme prekonali celoeurópsky rekord v neúčasti a kedy sme už všetci dúfali, že to horšie byť nemôže, o to viac, že sme boli povzbudení zvýšenou účasťou v roku 2009, ktorá sa vyšplhala na 19,64 %. Čo čert ale nechcel, v roku 2014, to znamená v posledných voľbách sme prekonali pomyselné dno a spadli sme na 13,05 %, čo je, ako som už spomínal, historický rekord v neúčasti vo voľbách do Európskeho parlamentu.
Skúsim iné čísla, ktoré symbolizujú a charakterizujú to, akým spôsobom sa nám vyvíja práve to moderné občianstvo a vôľu a schopnosti občanov zaoberať sa vecami verejnými napriek tomu, že nežijú aktuálne na území Slovenskej republiky. Vieme, že vo voľbách do Národnej rady máme už od roku 2006 povolené voliť aj práve zmieneným systémom poštovej voľby, práve v tomto roku sa prvýkrát konali takéto voľby poštou a zúčastnilo sa ich 3 427 občanov Slovenskej republiky, čo bol podiel z celkového počtu 0,14 %. V roku 2010 v ďalších voľbách tu bol nárast na takmer dvojnásobok tohto čísla, 5 861 občanov, 0,22 %. V roku 2012 7 051 občanov, čiže opätovný nárast, 0,27 % občanov, ktorí sa takýmto spôsobom zúčastnili na voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. No a potom tu máme výrazný nárast v roku 2016, 17 278 občanov Slovenskej republiky, to je 0,65 % zúčastnených na daných voľbách, si zvolilo práve tento systém udelenia hlasu a podľa možnosti aj preferenčných hlasov konkrétnej kandidujúcej politickej strane, a teda vo voľbách v marci 2016.
Z toho jasne vyplýva, že záujem o takýto typ voľby a volenia je progresívny pomerne výrazne, že tie počty neustále stúpajú, a práve z tohto dôvodu je podľa nášho názoru scestné domnievať sa, že by to bolo inak vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ak sa pozrieme na to, akým spôsobom sa tieto čísla vyvíjali, len ak obmedzíme tieto čísla na osoby s trvalým pobytom v zahraničí, tak aj tu máme pomerne jasný progresívny charakter, z 572 osôb v roku 2010, čo nám zachytila štatistika, až na 1 049 osôb v roku 2016. No a toto sú pre nás dostatočne silné motívy, aby sme tu prišli práve s legislatívnym návrhom, ktorý tu v tejto chvíli predstavujeme a ktorý by podľa nášho názoru celkom s istotou viedol k zvýšeniu historickej neúčasti na voľbách do Európskeho parlamentu.
Ja už som sa v hodine otázok pýtal aj pána ministra zahraničných vecí, aj pána premiéra, aj pána ministra vnútra, ako vidia oni možnosť zvýšenia účasti občanov vo voľbách do Európskeho parlamentu, nakoľko sú pomerne pravidelne dotazovaní na túto otázku podľa našich informácii a podľa toho, čo napríklad aj pán premiér, resp. pán minister zahraničných vecí niekoľkokrát v diskusiách spomínal, a teda že je veľká škoda, že Slovensko naozaj prekonalo svoje pomyselné dno z roku 2004 a že sme naozaj na takých nízkych čísla, a teda 13,05 %.
Takže moja otázka znela, ako oni chcú zlepšiť účasť občanov na voľbách, a vážim si, že pán minister zahraničných vecí odpovedal na túto otázku najmä v duchu, že už tak robia na základe tzv. mäkkej diplomacie a rôznych aktivít, ktoré ministerstvo zahraničných vecí pri popularizovaní týchto volieb, ale aj všeobecne aj európskej integrácie robí. Takisto si vážim, že aj my v opozícii sme do týchto aktivít zainteresovaní. Ja som pravidelne pozývané na tieto, pozývaný na tieto aktivity, ako je napríklad známe podujatie Slovensko diskutuje o Európskej únii alebo najnovšie 22. februára som bol pozvaný aj na Národný konvent. To všetko sú dôležité veci, nespochybňujem, ale verím, že aj takéto možno drobné, ale predsa len technické upravenie systému volieb by mohlo byť nápomocné a mohlo by zmeniť charakter týchto volieb, obzvlášť pokiaľ ide o kampaň, resp. o možnosti spoluparticipovať občanov žijúcich mimo Slovenskú republiku.
Preto nesúhlasím s tým, čo okrem iného spomenul pán minister Kaliňák, ktorý na tejto hodine otázok okrem iného spomenul to, že sú to tak marginálne čísla tých občanov, ktorí volili zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady, že sa nám to kvôli tomu neoplatí spúšťať. No opak je pravda. A tu by som veľmi rád zdôraznil, že v prípade, že by sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnilo tých 17 278 občanov, tak ako voľba do Národnej rady, tak by to zvýšilo účasť na týchto voľbách, mám tu presné číslo, o 3,08 %. Čiže z 13,05 by sme vďaka týmto občanom, ktorí by už takýmto spôsobom mohli prejaviť svoj názor na zastupovanie, ich zastupovanie v Európskom parlamente sme skočili automaticky na viac ako 16 % hlasov. A toto, si už myslím, že stojí za to, aby sme takúto drobnú zmenu urobili a vyšli v ústrety našim občanom.
Okrem iného by sme tým vynegovali ten známy paradox, že ľudia, ktorí majú k európskej problematike častokrát najbližšie, tí, ktorí pracujú v európskych inštitúciách, napríklad v Európskom parlamente a sú občanmi Slovenskej republiky a chcú voliť poslancov za Slovenskú republiku, tak urobiť nemôžu, pokiaľ sa nevrátia fyzicky naspäť na Slovensko. A to si myslím, že je paradox hodný tomu, aby sme sa ním zaoberali, aby sme týmto občanom a ich rodinným príslušníkom umožnili voľbu poštou.
Samozrejme, že sme pri tomto návrhu spolupracovali s odbornou verejnosťou. V zásade neexistuje nik, kto by spochybňoval dôležitosť a systémovosť takéhoto návrhu zákona. A o to viac verím, že keďže teraz tu máme takéto komorné prostredie, že si v rámci druhého čítania túto tému rozdiskutujeme ďaleko, ďaleko aktívnejšie. A prídeme na to, že skutočne nie je čo v tejto veci stratiť. Je to win-win situáciách pre všetkých, pretože každá politická strana zastúpená okrem iného aj v tomto ctenom poslaneckom zbore môže získať takéto hlasy zo zahraničia a aj ich v roku 2016, pokiaľ išlo o voľby do Národnej rady, získala. Takže pre každú z politických strán zastúpené aj tu v tomto parlamentne je to určite návrh, ktorý môže posilniť naše postavenie na slovenskej politickej scéne a dať nám aj vyššiu mieru legitimity, pokiaľ ide o politické strany, a teda zástupcov zastupujúcich tieto politické strany v Európskom parlamente.
Samozrejme, pri príprave tohto návrhu zákona sme spolupracovali aj s krajanskými organizáciami v zahraničí. Okrem iného by som rád spomenul iniciatívu Srdcom doma. To sú mladí ľudia žijúci prevažne v Českej republike, ale aj vo Veľkej Británii a v niektorých ďalších, najmä v členských krajinách Európskej únie, ktorí veľmi pozitívne vnímajú túto iniciatívu a v podstate dlhodobo len vyzývajú k tomu, čo tu teraz v tejto chvíli robíme, a teda k zlepšeniu ich možnosti participovať na veciach verejných zo zahraničia. Samozrejme, majú na mysli nielen voľbu poštou, ale napríklad aj rozšírenie voľbu na ambasádach, resp. z dlhodobého hľadiska, alebo ak chceme, možno strednodobého hľadiska pri troche šťastia aj v zmysle elektronickej voľby, tak ako sú na ňu zvyknutí občania v Estónsku. V tejto súvislosti majú aj petíciu, ktorá momentálne beží a ktorá vyzýva práve nás poslancov Národnej rady, aby sme postupne uvoľňovali možnosti pre občanov žijúcich v zahraničí a ich možnosť zúčastňovať sa na veciach verejných pasívnou voľbou, a teda možnosťou hlasovať v rôznych voľbách, a to teda nielen vo voľbách do Európskeho parlamentu, ale aj vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, resp. voľbách prezidenta a poťažne aj voľbách regionálnych a samosprávnych.
Ono nakoniec nemusí sa to týkať len občanov, ktorí trvalo žijú v zahraničí. Týka sa to hocikoho, kto napríklad v čase volieb vycestuváva do zahraničia, je na dovolenke v zahraničí, môže takúto voľbu vyriešiť veľmi jednoduchým poštovým systémom a v budúcnosti môžeme elektronicky. Takže to je taká moja prosba, výzva možno do budúcnosti, aby sme sa aj tejto téme spoločne venovali. Takže teším sa snáď na diskusiu v rámci druhého čítania k tomuto návrhu zákona.
Ďakujem všetkým vám, ktorí ste boli ochotní si ma vypočuť a teším sa na faktickú poznámku od kolegu Eugena Jurzycu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.2.2018 18:45 - 18:46 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý večer prajem. Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca, za udelenie slova. Rád by som, ak dovolíte, vám predstavil návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z., čiže nám všetkým dôverne známy zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý predkladáme na rokovanie nášmu ctenému poslaneckému zboru, Národnej rade Slovenskej republiky spoločne s kolegom Milanom Laurenčíkom.
Cieľom tohto návrhu je, umožniť v rámci volieb do Európskeho parlamentu voľbu poštou, a keďže chcem, aby ste prípade mohli reagovať aj faktickými poznámkami, tak konkrétne to všetko vysvetlím už potom ako prvý v rozprave, ak by som teda sa mohol prihlásiť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 17:09 - 17:10 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. My sme sa v jednej analýze zaoberali primárne, samozrejme, politickým, ale predsa len limitovaním verejných funkcií, kedy sme vychádzali zo skúsenosti s americkým prezidentom. A tu by som sa možno rád opýtal, ako je tento návrh myslený. Je to tak ako v prípade amerického prezidenta, čo v praxi znamená, že keď má dve funkčné obdobia za sebou, už nikdy viac nemôže byť americkým prezidentom? Alebo je to teda tak, že si potom musí dať povinne jedno funkčné obdobie pauzu a môže prípadne opäť kandidovať, lebo v takom prípade to dáva zmysel. Presne takto to máme nastavené aj v akademickom prostredí na vysokých školách, ste spomínali dekanov a rektorov. To isté platí pre prodekanov, prorektorov. A ukazuje sa, že to má istým spôsobom také ozdravné účinky, pretože ten dekan alebo ten rektor si častokrát vychováva svojho perspektívneho nástupcu. Takže to ratio tam je a mne sa zdá tento návrh ako, ako zrozumiteľný, len som si chcel ujasniť, že ako je to teda s tou limitáciou.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis