Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 14:43 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2018 14:44 - 14:50 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Takže ďakujem pekne ešte raz a na záver teda pár slov. Za vaše faktické poznámky, ako som povedal, ďakujem vám a bolo tam aj niekoľko takých kritických pripomienok, respektíve dôležitých pripomienok, ku ktorým sa teda vrátim.
Vizuálne pomôcky. Áno, ja som mal pripravených hneď niekoľko grafov, ktoré by to úplne jasne ukázali, akým spôsobom prebiehajú tie voľby v jednotlivých krajinách, resp. dokonca aká je účasť v týchto jednotlivých krajinách. Bohužiaľ, toto nie je možné a teda opäť raz apelujem a prosím na vládnu koalíciu, ale najmä vedenie Národnej rady Slovenskej republiky, aby zvážili toto obmedzenie a v určitej podobe, určitej veľkosti, dajme tomu, by ho opäť nám, poslancom Národnej rady umožnili.
Práve to krátkodobé nachádzanie sa v zahraničí bol jeden z dôležitých motívov, prečo sme navrhli tento návrh zákona. Uvedomujeme si, že voľba poštou totižto práve tento problém nepokrýva. A ak sa totiž vyberiem na dovolenku, čo sa napríklad mne stalo v roku 2010, kedy som bol podporiť našich chlapcov na majstrovstvách sveta v hokeji, vo futbale, pardon, v Južnej Afrike, tak jednoducho som nemal šancu odvoliť. Pretože po prvé, nemal som si kam nechať zaslať tie volebné lístky a následne by som nemal šancu dodržať tú časovú lehotu, aby som mohol voliť zo zahraničia poštou. A toto elegantne rieši práve možnosť voľby na zastupiteľských úradoch, resp. konzulátoch.
A tu sa hneď dostaneme k tomu, čo som tak trošku takticky obišiel v mojom príhovore. Áno, jedna z najväčších pripomienok, jedna z najväčších výhrad voči voľbe na zastupiteľských úradoch a konzulátoch je, že nie je dostupná pre každého na rozdiel od voľby poštou alebo dokonca elektronickej voľby, ale v tomto prípade asi naozaj platí, že aspoň niečo ako vôbec nič. Lebo myslím si, že tak či tak pomerne značná časť občanov sa môže nachádzať práve v mestách, kde máme naše zastupiteľské úrady, kde máme naše konzuláty. Aspoň pre nich vytvorme túto možnosť, keď už pre tých ostatných nemôžme v tejto chvíli, pretože s elektronickými voľbami je to možno trošičku zložitejšie, ako by sme si sami priali. A ak takáto možnosť bude a ak budú môcť voliť aspoň na našich konzulátoch, aspoň na našich veľvyslanectvách, tak som presvedčený o tom, že značná časť z nich to aj rada využije.
Tá iniciatíva Srdcom doma, ako už bolo povedané, okrem iného spustila aj petíciu, pod ktorú som sa hrdo podpísal, a verím, že ju podpíšu alebo podpísali viacerí kolegovia a kolegyne z Národnej rady Slovenskej republiky, pretože, presne ako povedal Igor Matovič, my si našich voličov v zahraničí mimoriadne vážime a aj toto je spôsob, ako môžme občanov, ktorí síce nie sú trvalo na Slovensku, ale stále sa hrdo hlásia k našej krajine, držať v istej pozornosti k tomu, čo sa na Slovensku deje. A toto je tiež jeden z dôležitých motívov, prečo oni žiadajú nás, aby sme umožnili voľbu zo zahraničia v širšom slova zmysle. V ideálnej kombinácii teda aj poštou, aj na zastupiteľských úradoch a možno do budúcnosti aj elektronicky. A je to aj našou povinnosťou vypočuť týchto našich občanov. Ako hovorím ten počet sa odhaduje dnes na 300- až 350 tisíc ľudí.
Súhlasím s tým, že tých technických problémov sa môže zjaviť možno už aj pri samotnej aplikácii tohto procesu viacero. A aj preto som rád, že máme k dispozícii tú štúdiu Parlamentného inštitútu. Ja som presvedčený o tom, že ak si s tými technickými problémami poradili Švédi, Česi, Fíni, toť nedávno, keď schvaľovali novú volebnú legislatívu, tak si s ňou môžme dať rady aj my. A o tom bol vlastne aj tento náš návrh zákona, ktorý má teda úplne jasné pravidlá. A tu by som chcel len zdôrazniť, že tento návrh zákona pojednáva len o zastupiteľských úradoch a konzulátoch. Nehovorí len o voľbe poštou. Voľbu poštou sme tu už sa snažili presadiť niekoľkokrát aj jej rozšírenie. Ale v tomto konkrétnom prípade technicky riešime len zastupiteľské úrady a konzuláty.
Čo sa týka otázky, kto má koľko voličov v zahraničí, toto ja považujem za absolútne irelevantné, ale je mi jasné, že z hľadiska politického je toto dôležitá otázka a dôležitá téma, ale tu by som rád upozornil, že jedna zo strán vládnej koalície a to konkrétne MOST – HÍD dostal najviac, druhý najväčší počet hlasov vo voľbách poštou do Národnej rady 2016. Čiže minimálne jeden koaličný partner, ak by sme sa na to chceli pozerať touto optikou, má setsakramentský dôvod podporiť tento návrh zákona a prípadne ho rozšíriť neskôr aj o voľbu poštou v ďalších voľbách.
Ale keď sa na to pozriem apoliticky, možno aj z takého trošku politologického uhla pohľadu, je skutočne mimoriadne dôležité, aby sme zvýšili účasť vo voľbách, najmä vo voľbách do Európskeho parlamentu. A tu si dovolím len jednu zaujímavú štatistiku. Ak by sa na voľbách zo zahraničia vo voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnilo toľko občanov ako vo voľbách do Národnej rady v roku 2016, tak by sme zdvihli účasť o 3,08 percenta. Ja viem, že to možno takto porovnávať nie je úplne správne, pretože o voľby do Európskeho parlamentu je výrazne nižší záujem ako voľba do Národnej rady, ale čisto teoreticky vzato všetci tí, ktorí hlasovali zo zahraničia do Národnej rady Slovenskej republiky, ak by prišli hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, tak pri tých číslach, ktoré sme tu mali v roku 2014, je to nárast o 3,08 percenta. Čiže z tých tragických 13 % by sme sa dostali aspoň na tých 16 %, čo by sme kopírovali vlastne rok 2004, pokiaľ si dobre pamätám.
No a ako som spomenul, my sme pri tomto návrhu zákona spolupracovali s odbornou verejnosťou. Komunikoval som tento návrh zákona aj s ministerstvom vnútra, ktoré dalo vlastne pripomienky len v dvoch súvislostiach. Jedna je tá, ktorú spomínal aj pán docent Kresák. Som rád, že to spomenul, hoci ja som to chcel taktne obísť, a to je tá nemožnosť voliť inde ako v hlavných mestách, resp. v mestách, kde máme naše konzuláty, a druhý problém je práve problém s uzatváraním volebných miestností vzhľadom na rozličné časové pásma. A toto je tiež technicky riešiteľná záležitosť. Buď ísť maďarským alebo prípadne českým modelom, že len v čase, kedy sa konanú voľby. Bolo by síce do istej miery obmedzujúce. Niektorí by si museli v noci pristať, ale je to otázka na diskusiu. A myslím si, že toto nemôže zabrániť tomu, aby sme veľmi širokému množstvu občanov Slovenskej republiky umožnili voliť napríklad aj prezidenta Slovenskej republiky v prvom a druhom kole. A som si istý, že to, ako som už spomínal v mojom príspevku, úprimne ocenia.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť a všetkým, ktorí budú hlasovať za tento návrh zákona, ďakujem veľmi pekne za dôveru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 14:43 - 14:43 hod.

Martin Klus
Ďakujem pekne za všetky faktické poznámky. Aj za pochvalné slová a konštruktívnu kritiku. V záverečnom slove by som k tomu možno povedal trošičku viacej, do ktorého sa teda už asi aj priamo hlásim.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2018 14:12 - 14:33 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis

6.
Ďakujem pekne. Tak ako som avizoval, dovolím si teda povedať trošku konkrétnejšie, o čom vlastne náš návrh zákona je. Budem pritom vychádzať zo štúdie Parlamentného inštitútu zo 16. marca 2018, ktorá sa volá Možnosť hlasovania v parlamentných voľbách do Európskeho parlamentu, pri voľbe prezidenta zo zahraničia prostredníctvom zastupiteľských úradov, a v tejto súvislosti by som sa chcel poďakovať aj pani Mgr. Petre Ďurinovej a jej supervízorke pani RNDr. Kataríne Kubišovej za vypracovanie tohto materiálu, ktorý vám ako poslancom a poslankyniam Národnej rady je už k dispozícii.
A už v úvode tejto štúdie sa uvádza, že zákon, ktorým sú upravené podmienky výkonu volebného práva, je zákon č. 180/2014 Z. z., ktorý je nám všetkým samozrejme dobre známy. Ten upravuje podmienky výkonu volebného práva vo všetkých nami skúmaných voľbách a podľa § 42 tohto zákona je základnou podmienkou pri voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky občianstvo Slovenskej republiky, pričom medzi ďalšie podmienky na výkon aktívneho volebného práva patrí dosiahnutie veku 18 rokov, osobná sloboda osoby nesmie byť obmedzená zo zákonných dôvodov ochrany zdravia ľudí a potom, že pri parlamentných voľbách teda je podmienkou na uplatnenie aktívneho volebného práva aj trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
Toto je samozrejme dnes už rozšírené a my trváme na tom, že najmä ak sa občan krátkodobo alebo dlhodobo zdržiava v zahraničí, tak práve to môže aktívne riešiť náš návrh zákona a do politickej praxe na Slovensku sa etablovala okrem iného jedna z mála možností, ktorou to občan môže urobiť, pokiaľ sa teda nachádza v zahraničí, a to je možnosť voľby poštou, ktorá sa ale obmedzila len na voľby do Národnej rady Slovenskej republiky.
Práve predmetná štúdia Parlamentného inštitútu konštatuje, že napriek tomu, že sú podmienky aktívneho volebného práva pri voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky totožné s podmienkami aktívneho volebného práva napríklad pri voľbe prezidenta, prezidenta voliť zo zahraničia dnes nie je možné. Z hľadiska poštového je to najmä technický problém, pretože čas na doručenie pošty medzi prvým a druhým kolom je pomerne veľký a teda neumožňuje, aby sa do takejto voľby poštou do druhého kola mohli občania plnohodnotne zapojiť. A toto práve riešime naším návrhom zákona. Za chvíľku vysvetlím ako konkrétne.
Výnimkou uplatnenia aktívneho volebného práva pri voľbe prezidenta, ale aj poslancov Európskeho parlamentu, o ktorom pojednáva aj nami predkladaná legislatívne úprava, sa tak stáva podmienka zdržiavania sa v čase volieb na území Slovenskej republiky, čo nepovažujeme za správne. Považujeme to za disproporciu a pre mnohých občanov žijúcich trvalo alebo len dočasne nachádzajúcich sa v zahraničí elegantne a jednoducho dokážeme riešiť tento problém predloženým návrhom zákona.
Dovoľte mi teda v mojom vystúpení uviesť niekoľko ďalších dôležitých faktorov, ktoré zmienená štúdia obsahuje a ktoré jasnou rečou hovoria v prospech predkladaného návrhu zákona. Podľa Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí je volebný potenciál zahraničných voličov až 7 % z celkového počtu oprávnených voličov. Budem citovať z portálu slovenskezahranicie.sk. Ukazuje sa, že najvýhodnejší by bol zjednodušený a kombinovaný doplňujúci spôsob možnosti voľby zo zahraničia. To znamená, odbúrania zložitej procedúry pri voľbe poštou, korešpondenčnou voľbou vopred, možnosťou voľby aj na zastupiteľských úradoch a možnosťou osobnej účasti na Slovensku a samozrejme do budúcnosti aj možnosťou voľby cez internet.
Napríklad predseda Svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí pán Vladimír Skalský skonštatoval pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky, že súčasný proces odvolenia spoza hraníc je mimoriadne zložitý. Budem citovať z portálu TASR. "Základným problémom je to, alebo základný problém spočíva v tom, že väčšina ľudí si na voľby nespomenie dva mesiace vopred, kedy je potrebné žiadosť poslať, aby to 50 dní pred voľbami už bolo na Slovensku." Podľa politologičky Hudáčkovej a politológov Bilčíka a Spáča má osobná voľba na zastupiteľských úradoch najmenej rizík, nakoľko ide o voľbu vo volebnej miestnosti a vhodná by bola kombinácia voľby poštou a volieb na zastupiteľských úradoch, o čom my tu vytrvalo hovoríme už takmer tretí rok.
O zlepšenie možnosti výkonu volebného práva a rozšírenie účasti občanov Slovenskej republiky žijúcich v zahraničí na voľbách sa snažia predovšetkým organizácie združujúce Slovákov v zahraničí, ktorých záujem o hlasovanie výrazne rastie. My sa tomuto záujmu samozrejme veľmi tešíme a tento náš návrh zákona sme vo veľkej miere komunikovali práve s týmito združeniami Slovákov žijúcich v zahraničí, ale aj individuálne s mnohými občanmi žijúcich v zahraničí a nenašiel som nikoho, kto by tento návrh zákona neprivítal. Práve naopak.
V tejto súvislosti dávam do pozornosti aktivity iniciatívy Srdcom doma, ktorá sa nedávno stretla aj s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky. Táto iniciatíva síce preferuje výrazne rozšírenie voľby poštou, avšak zhodli sme sa na našom spoločnom stretnutí a v rámci diskusie, ktorá na ňom odznela, že i zavedenie voľby na zastupiteľských úradoch by bolo dôležitým krokom vpred. Už pri skúmaní diskurzu týkajúceho sa voľby zo zahraničia v parlamentných voľbách do Európskeho parlamentu a pri voľbe prezidenta prostredníctvom zastupiteľských úradov mnohí zástancovia volieb na zastupiteľských úradoch poukazovali na mnohé štáty sveta, kde táto možnosť už dnes existuje.
To, akým spôsobom sa realizuje, skúma predmetná analýza, ktorú som spomínal, Parlamentného inštitútu a to konkrétne na osemnástich krajinách Európskej únie, ktoré odpovedali na otázky položené Parlamentným inštitútom, a z nich jasne vyplýva nasledovné:
V Českej republike, ktorá nám je prirodzene najbližšia, je možnosť voliť na zastupiteľských úradoch rovnako tak v parlamentných voľbách, ako aj v prezidentských voľbách. Túto možnosť zatiaľ nemajú vo voľbách do Európskeho parlamentu.
Estónsko je krajina, kde sa dá voliť v parlamentných voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu na zastupiteľských úradoch, ale jedným dychom treba zdôrazniť, že Estónsko je krajina, kde majú elektronické voľby, čiže tam táto požiadavka možno nie je až taká zásadná ako v ostatných krajinách, ale k tomu sa ešte neskôr vrátim.
Potom tu máme krajiny, ktoré sú zaujímavé tým, že umožňujú takúto voľbu vo všetkých voľbách. Ako napríklad Fínsko, rovnako parlamentné, prezidentské alebo aj voľby do Európskeho parlamentu. Tak isto nám blízke Chorvátsko umožňuje voľbu vo všetkých typoch volieb. Tak isto Litva. Vo Francúzsku je táto možnosť v parlamentných voľbách a prezidentských voľbách. Isté obmedzenie má Lotyšsko alebo Maďarsko, kde sa dá voliť v parlamentných voľbách a v Maďarsku aj v európskych voľbách. Portugalsko má takúto možnosť voliť na zastupiteľských úradoch a na konzulátoch v prezidentských voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu. Rakúsko je špecifické, k tomu sa dostanem neskôr, ale umožňuje voľbu na zastupiteľských úradoch vo všetkých typoch volieb. Rovnako tak aj Slovinsko. No a Španielsko a Švédsko, keďže sú kráľovstvá, tak pochopiteľne nemusia občania voliť prezidenta, takže prezidentské voľby sú voľby na zastupiteľských úradoch vylúčené, ale samozrejme je tu možnosť voliť v parlamentných voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu.
To znamená, všetky krajiny, ktoré boli oslovené, všetkých 18 krajín, ktoré odoslali dotazník Parlamentnému inštitútu, takúto možnosť voľby na zastupiteľských úradoch a konzulátoch umožňujú v rôznych typoch volieb alebo vo všetkých voľbách.
Dovolím si k niektorým krajinám ešte pár poznámok. Spomínal som Českú republiku, ktorá je tradične asi najlepšie porovnateľná so Slovenskom, preto ak iste zaujme fakt, že vo všeobecnosti sú niektoré aktivity, ktoré súvisia s voľbou na zastupiteľských úradoch Českej republiky financované z ministerstva vnútra a niektoré činnosti z ministerstva zahraničných vecí. Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí sú náklady na voľby do poslaneckej snemovne približne 2 milióny českých korún a približne 2,5 milióna českých korún na prezidentské voľby. Ja sa pýtam v tomto pléne, či by nám takáto čiastka nestála za to, aby 300- až 350- tisíc ľudí, ktorí trvale alebo dočasne žijú v zahraničí, by nemohli mať možnosť voliť práve takýmto spôsobom a zúčastniť sa tak na správe vecí verejných v našej krajine. Ja som si istý, že áno.
Ďalšiu krajinu, ktorú som už spomínal, Estónsko, ktoré umožňuje voliť prostredníctvom zastupiteľských úradoch v prípade parlamentných volieb, volieb do Európskeho parlamentu, treba osobitne spomenúť ešte raz. Pretože jedným dychom treba dodať, že Estónsko umožňuje od roku 2005, dámy a páni, čiže už 13 rokov aj tzv. elektronickú internetovú voľbu na všetkých úrovniach volieb, ktoré potrebu voľby poštou alebo na zastupiteľských úradoch, resp. na konzulátoch redukujú na minimum.
Zaujímavosťou je Fínsko. Fínski občania, ktorí majú trvalý pobyt vo Fínsku, môžu vopred hlasovať v zahraničí. Zdôrazňujem to slovo vopred. Pričom Fínska vláda určuje otváraciu dobu tých miestností, kde takáto možnosť je a zverejňuje ju potom na internetovej stránke ministerstva spravodlivosti, čím chcem zdôrazniť to, že vo Fínsku to nie je možné len na zastupiteľských úradoch alebo na konzulátoch, ale dokonca aj v komerčne prenajatých priestoroch, pokiaľ to fínska vláda uzná za vhodné. Po novele zákona o voľbách v decembri 2017, ktorá prebehla vo Fínsku, budú môcť občania, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí, v budúcnosti okrem súčasného systému hlasovať aj prostredníctvom poštového hlasovania. Táto novela má vstúpiť do platnosti 1. novembra 2018. Čiže vidíme, že aj Fínsko sa v tomto smere ubralo tou tzv. kombinovanou cestou a teda možnosťou hlasovania rovnako tak na zastupiteľských úradoch, konzulátoch a prípadne dokonca aj v komerčných priestoroch, ktoré zahrňujú okrem iného aj plavidlá lodí, alebo teda lode ako také a plavidlá všeho druhu, a zároveň je tu možnosť voliť poštou.
Naša susedná krajina Maďarsko je tak isto zaujímavým príkladom, pretože registrovaní maďarskí občania môžu voliť na zastupiteľstvách v zahraničí, alebo ak budova zastupiteľstva nie je vhodná na uskutočnenie hlasovania, v inej volebnej miestnosti poskytovanej zahraničným zastupiteľstvom. V deň volieb v Maďarsku, to znamená od 6.00 hodiny ráno do 19.00 hodiny miestneho času sa takáto voľba realizuje priamo v týchto miestnostiach. Existujú určité osobitné pravidlá, ktoré sa týkajú časového rámca volieb, a teda nasledovné: Ak je časový rozdiel v porovnaní so stredoeurópskym časom mínus 1 alebo mínus 2 hodiny, voľby trvajú od 6.00 hodiny miestneho času do 19.00 hodiny stredoeurópskeho času. Pri zahraničných zastúpeniach na americkom kontinente sa voľby konajú deň pred voľbami v Maďarsku od 6.00 do 19.00 miestneho času. Maďarskí občania žijúci v zahraničí môžu voliť kandidáta v súlade s ich volebným obvodom a jedným národným zoznamom strán. Hlasovanie na zastupiteľstvách v zahraničí sa prvýkrát v Maďarsku alebo Maďarsko ich prvýkrát dovolilo zrealizovať v roku 2004 a to konkrétne vo voľbách do Európskeho parlamentu. Aj vďaka tomu sa podarilo Maďarsku podarilo dosiahnuť viac ako dvojnásobnú účasť na týchto voľbách oproti Slovenskej republike. Aj preto apelujem na vás, milé kolegyne, milí kolegovia, aby sme zvážili túto alternatívu, aby sme, ako som už spomínal v mojom úvodnom slove, nepremrhali šancu zlepšiť našu volebnú účasť a tým aby sme zabránili ďalšej, prinajmenšom európskej blamáži v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.
Spomínal som osobitný príklad Rakúska, ktoré tiež stojí za vypichnutie. Hlasovanie zo zahraničia je možné iba prostredníctvom poštového hlasovania, ale, a to treba zdôrazniť, na zastupiteľských úradoch nie sú zriadené volebné miestnosti. Občania žijúci v zahraničí, ktorí chcú hlasovať prostredníctvom volebnej urny, môžu voliť tak, že svoj poštový hlasovací lístok odovzdajú rakúskemu veľvyslanectvu alebo konzulátu, ktorý poštu následne postúpi príslušnej volebnej miestnosti. Čo je zase zaujímavý model, keď som spomínal tú finančnú náročnosť voľby poštou a viem si predstaviť, že pre časť voličov, občanov Slovenskej republiky zdržiavajúcich sa v danom čase v zahraničí by toto mohla byť cesta ako si splniť svoju občiansku povinnosť, ako zahlasovať prostredníctvom našich zastupiteľských úradov, že by nemuseli posielať poštu priamo na ministerstvo vnútra, respektíve do miestne príslušnej obce, ale prostredníctvom zastupiteľských úradov. Takáto možnosť teda v Rakúsku existuje a vzhľadom na tie čísla, ktoré som mal k dispozícii, je pomerne široko vyhľadávaná.
Ešte jeden príklad si dovolím spomenúť a to je Švédsko. Švédsko má jedinečné postavanie medzi všetkými skúmanými krajinami, nakoľko švédski občania môžu od roku 1998 voliť na zastupiteľských úradoch bez akejkoľvek predchádzajúcej registrácie. Volič sa musí pred hlasovaním preukázať iba platným identifikačným dokladom, nie sú potrebné žiadne ďalšie doklady ani iné byrokratické povinnosti pred samotným hlasovaním a vo všetkých ďalších skúmaných krajinách sa musí volič vopred registrovať, alebo splniť nejakú inú byrokratickú povinnosť. Čiže v tomto je naozaj Švédsko unikátne. Práve aj táto jednoduchosť voľby môže mať vplyv na stabilne vysokú volebnú účasť, najvyššiu spomedzi všetkých skúmaných krajín, a to by som rád zdôraznil, pohybuje sa okolo 85 percent. Osemdesiatpäťpercentná účasť v krajine, ktorá je jedna z najbohatších na svete. Ale na druhej strane žijú v nej občania, ktorým mimoriadne záleží na tom, ako sa veci verejné spravujú.
V súvislosti s voľbou na zastupiteľských úradoch sa spomínajú najmä dva technické problémy. Jedným je problém s byrokratickými povinnosťami, ktorý som pred chvíľkou spomínal, a druhým je otázka riešenia voľby naprieč časovými pásmami. Ak totiž chce volič zo zahraničia prostredníctvom zastupiteľského úradu voliť, tak musí v niektorých skúmaných krajinách požiadať o zápis do osobitného zoznamu voličov, alebo požiadať o voličský preukaz, čo je pomerne komplikované najmä pre tých, ktorí vycestovávajú náhle do zahraničia, napríklad na zahraničnú služobnú cestu. Túto požiadavku konkrétne uviedlo 6 skúmaných krajín z tých 18, ktoré som spomínal. Konkrétne Česká republika, Francúzsko, Litva, Maďarsko, Slovinsko a Španielsko.
Ďalším vážnym technickým problémom, ktorý sa spomína s touto možnosťou voľby zo zahraničia na zastupiteľských úradoch, v niektorých krajinách je potreba alebo nevyhnutnosť voliť pred dňom konania volieb, v niektorých sa volí v deň volieb a vopred je potrebné voliť napríklad v Estónsku, Fínsku, Španielsku a Švédsku. Napríklad v Estónsku umožňuje zahraničná misia hlasovanie na tejto misii najmenej dva dni v období od 15 dní do 10 dní pred dňom volieb, alebo napríklad španielski občania, ktorí sa rozhodnú hlasovať do volebnej urny, tak môžu urobiť medzi 4. a 2. dňom pred voľbami osobným odovzdaním svojej obálky v miestnosti na danom zastupiteľskom úrade. Voľby na zastupiteľských úradoch v deň konania volieb umožňuje aj Česká republika, Lotyšsko, Maďarsko a Slovinsko.
Dámy a páni, je zrejmé aj z tohto, čo som tu spomenul, že k tým dvom najzásadnejším výhradám, ktoré pri mojich konzultáciách na ministerstve vnútra boli spomenuté, a teda práve časové pásma a potom aj problém s tým, ako uzatvárať volebné urny, že by sa celý volebný proces mohol natiahnuť vzhľadom na to, že by sa neskôr volilo napríklad v Austrálii alebo v odľahlých častiach Ruska, kde ale pravdepodobne konzuláty ani veľvyslanectvá nemáme, a takisto v Tichomorí, hovorme v tomto prípade možno skôr o Japonsku, tak tam tento problém sa dá vyriešiť práve tým, že by sme volili predčasne. Je to technická záležitosť a viem si predstaviť, že by sme mohli nastaviť tak ako spomínané krajiny, to znamená, deň vopred, alebo 2 až 4 dni vopred. Prípadne sa môžeme baviť aj o dlhších časových úsekoch.
Ďalší problém je práve tá byrokratizácia a teda potreba akéhosi administratívneho zaregistrovania sa. Tam si myslím, že je najschodnejší práve ten švédsky model, ale viem si predstaviť, že toto je otázka na diskusiu potom už priamo aj s ministerstvom vnútra, a viem si predstaviť, že v rámci druhého a tretieho čítania by sme túto otázku bez problémov precizovali.
No a na záver si ešte dovolím to najdôležitejšie a to je práve otázka akejsi politickej priechodnosti tohto návrhu zákona. Ja verím tomu, že každá politická strana na Slovensku má svojich voličov v zahraničí, a preto verím tomu a som o tom presvedčený, že je v záujme každého z nás tu v tejto poslaneckej snemovni presadiť tento návrh zákona a ukázať tak, že občania žijúci v zahraničí, alebo sa čo i len krátkodobo nachádzajúci v zahraničí, pre nás nie sú občania druhej kategórie a majú mať rovnaké právo spolupodieľať sa na správe vecí verejných ako všetci ostatní. Som presvedčený o tom, že toto si uvedomujú aj zodpovedné ministerstvá. A preto som veľmi rád a som povďačný aj ministerstvu zahraničných vecí, kde som sa stretol s veľkou ochotou naplniť tento návrh zákona. A konkrétne napríklad aj pán minister Lajčák spomenul, obzvlášť pokiaľ ide o voľby do Európskeho parlamentu, že je pripravený podporiť takýto návrh zákona. Nestretol som sa ani s jedným z veľvyslancov Slovenskej republiky v zahraničí, ktorý by daný návrh zákona nepodporil. Všetci ho vnímajú ako veľmi dôležitú možnosť a príležitosť, napriek tomu, že im pribudnú byrokratické povinnosti, pomôcť občanom žijúcim v zahraničí, vrátane svojich vlastných zamestnancov, ktorí sú počas dňa volieb na zastupiteľskom úrade alebo na konzulátoch, zúčastňovať sa správy vecí verejných na Slovensku. A toto by som tiež rád zdôraznil.
Zoberme si napríklad také Lotyšsko, krajinu, kde sme toť nedávno vyslali našich vojakov pôsobiť v zahraničnej misii Severoatlantickej aliancie. Ako sa oni budú môcť asi zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu alebo voľbách prezidenta Slovenskej republiky? Ak by tak chceli urobiť, museli by sa vrátiť na Slovensko a to, samozrejme, už len z technických dôvodov nie je pre každého z nich možné. A práve takýmto návrhom zákona to budú mať omnoho jednoduchšie, pretože prídu na naše veľvyslanectvo v Rige, kde práve odchádzajúci veľvyslanec do Rigy mi zhodou okolností vo včerajšom rozhovore hovoril, že je to veľmi dobrý nápad a že ministerstvo zahraničných vecí, napriek tomu, aké sú s tým spojené povinnosti, tento návrh zákona podporuje.
Zároveň tento návrh zákona vyrieši ten zásadný problém, ktorý som spomínal pri voľbe prezidenta, a to je práve nemožnosť doručenia hlasovacích lístkov medzi prvým a druhým kolom, pretože takýto problém pri hlasovaní v zastupiteľských úradoch nenastane a občania žijúci v zahraničí by jednoducho mohli prísť voliť rovnako tak v prvom, ako aj v druhom kole voľby prezidenta. A ja som presvedčený o tom, že to naši občania už budúci rok pri voľbách prezidenta Slovenskej republiky ocenia.
Vyriešme tento problém skôr, ako sa odhadom 350-tisíc občanov Slovenskej republiky žijúcich v zahraničí budú opäť cítiť ako už spomínaní občania druhej kategórie a vyriešme ho skôr, ako bude neskoro, pretože predpokladám, že všetky tie problémy, ktoré budú mať tí, ktorí sa chcú zúčastňovať na voľbách či už do Európskeho parlamentu alebo prezidenta, budú samozrejme tlmočiť aj verejne a budeme to my, poslanci Národnej rady, ktorí potom budeme musieť vysvetľovať, prečo sme im túto možnosť nedali ani v roku 2019, pretože už v roku 2014 sa mnohí z nich veľmi hlasno ozývali, avšak ich hlas doposiaľ nebol vypočutý. Takže dúfam, že dnes sa tak stan. A pevne verím, že v hlasovaní dnes o 17.00 hodine tento návrh podporí väčšina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. A ako som povedal, v druhom čítaní som pripravený na akékoľvek technické a legislatívne pripomienky, ktoré by tento proces ešte výrazne zjednodušili a sfunkčnili.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.

Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.6.2018 14:05 - 14:10 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, milé kolegyne alebo milá kolegyňa, milí kolegovia, ďakujem veľmi pekne za možnosť predstaviť vám náš návrh zákona. Predstavím ho a následne by som sa rád, pán predsedajúci, prihlásil aj do rozpravy.
Cieľom návrhu zákona je umožniť občanom voliť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, vo voľbách do Európskeho parlamentu a voľbách prezidenta Slovenskej republiky, ako aj v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta a v referende na zastupiteľských a konzulárnych úradoch Slovenskej republiky v zahraničí. Ako to už býva zvykom pri týchto návrhoch zákona, spomíname okrem iného to, že moderné občianstvo sa odohráva v čoraz globalizovanejšom svete a také predpokladá aj možnosť voliť si svojich zástupcov bez ohľadu na aktuálne miesto pobytu. Účasť pri niektorých druhoch volieb, hovorím teda konkrétne najmä o voľbách do Európskeho parlamentu a pri referende, dosahuje v Slovenskej republike veľmi nízke percentuálne hodnoty, čo možno sčasti pripísať k tomu, že mnoho občanov Slovenskej republiky sa krátkodobo, ale aj dlhodobo zdržuje v zahraničí. Pracovné, rodinné a iné povinnosti, respektíve vzdialenosť im umožňuje cestovať na Slovensko za účelom uplatnenia svojho volebného práva, im neumožňuje, a preto predkladáme spomínaný návrh zákona.
Hoci sa mnohé európske a vnútroštátne témy bytostne dotýkajú aj občanov dlhodobo zdržiavajúcich sa v zahraničí, podľa súčasnej úpravy nemajú títo naši občania, s výnimkou volieb do Národnej rady Slovenskej republiky a referenda, právo uplatniť si svoje volebné právo v zahraničí. Pri voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky a pri referende majú možnosť voliť poštou, čo aj mnohí využívajú, a tento trend je výrazne stúpajúci. Tento spôsob je však administratívne pomerne komplikovaný a niektorých občanov, najmä pri väčšom počte voličov v rodine, môže odrádzať od účasti napríklad aj v kombinácii s vedomím, že jeden hlas nemôže nič zmeniť.
V neposlednom rade dôležitou je aj otázka ceny poštovného. Len pre informáciu, pokiaľ ma pamäť neklame, tak napríklad z Bruselu, pokiaľ chcete poslať takýto list, tak hovoríme o, myslím, dvanástich eurách. Navyše tá finančná stránka veci má veľmi dôležitý účinok aj pri takej tej psychologickej bariére, pretože pokiaľ hovoríme o nejakej širšej rodine a musia poslať samostatne tieto hlasovacie lístky, tak to môže mať odradzujúci charakter. Ale k tomu sa konkrétne dostanem potom v rozprave.
Termín nadobudnutia účinnosti predloženého návrhu zákona je stanovený na 1. júla 2018, aby sa kompetentné orgány vedeli na novú úpravu pripraviť, aby nová úprava postihla aj budúcoročné prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu. Priznávame, že predložený návrh zákona má mierne negatívny, avšak podľa nášho názoru zanedbateľný vplyv na rozpočet verejnej správy. Cena práce členov okrskových volebných komisií na zastupiteľských a konzulárnych úradoch by bola tá cena práce, ktorá by musela byť zohľadnená v tomto prípade. Predložený návrh nemá negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, nemá negatívny vplyv sociálny, ako je aj hospodárenie obyvateľstva a nemá ani negatívny vplyv na životné prostredie a na informatizáciu spoločnosti. Domnievam sa v súvislosti s tým, čo sme tu toť nedávno schválili, že rozhodne nemá ani žiadny negatívny vplyv na rodinu.
A to najdôležitejšie, návrh zákona nielenže je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami, inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie, ale ich aj vhodne podľa nášho názoru dopĺňa. Konkrétne najmä článok 30 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý v odseku 1 hovorí, že "občania majú právo zúčastňovať sa na správe vecí verejných priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov. Cudzinci s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky majú právo voliť a byť volení do orgánov samosprávy obcí a do samosprávy vyšších územných celkov". Najmä tá prvá časť priamo a podľa nášho názoru veľmi úzko súvisí s predloženým návrhom zákona.
Zároveň tento zákon umožní naplniť viaceré formálne aj neformálne výzvy zo strany európskych inštitúcií a ich reprezentantov smerujúcim najmä k zvýšeniu účasti na voľbách do Európskeho parlamentu, ktorá je v súčasnosti žalostne nízka, a ja si dovolím povedať, že až hanebná.
Pán predsedajúci, poprosím vás o otvorenie rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 14:44 - 14:45 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Mňa, pán poslanec Heger, zaujalo to porovnanie, ktoré si urobil v súvislosti s našimi okolitými krajinami z vyšehradskej skupiny. Rád by som sa teda opýtal možno teba a možno potom sprostredkovane aj pána ministra, že ako si to vysvetliť, že naši susedia boli v tom roku 2017 v niektorých ukazovateľoch úspešnejší ako Slovenská republika, obzvlášť keď sme sa toť ešte nedávno hrdili práve tým, že sme my ten karpatský tiger, a aj vzhľadom na to, že sme mali možno trošku inú východiskovú pozíciu, tak možno tie predpoklady boli pre Slovenskú republiku lepšie a teraz opak je pravda. Takže možno na to, ak by si ešte mohol doplniť tvoj pohľad.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.6.2018 11:03 - 11:04 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som mal prosbu na milé kolegyne, vážených kolegov. Súvisí to s návrhmi 931, 1029, 1030 a 1000, čo bola zlúčená rozprava, respektíve jeden zo samostatných bodov, či by sme mohli tento bod naplánovať na zajtra 20. júna na 14. hodinu, respektíve ak dovtedy neskončí rozprava k návrhu 1043, čo už bol plánovaný bod, tak potom kedykoľvek, keď to skončí. Jedná sa o to, že to boli body, keď som bol na zahraničnej služobnej ceste a prepadli, ale na konci schôdze vyzerá, že budem zase mimo parlamentu, takže by som chcel takýmto spôsobom poprosiť o pomoc a verím, že narazím na pozitívnu odozvu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14.6.2018 15:00 - 15:00 hod.

Martin Klus
Ďakujem pekne, pán minister, za vašu odpoveď, alebo teda odpoveď, ktorá vám bola doručená. Nepíše sa tam asi nič o nejakých konkrétnych termínoch? Lebo tie by ma celkom zaujímali vzhľadom na to, že Česká republika tak učinila už pred viac ako tromi týždňami.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.6.2018 11:02 - 11:03 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Po dohode s poslaneckým klubom OĽANO a na základe § 24 ods. 4 rokovacieho poriadku podávam návrh na zlúčenie rozpravy k návrhom, ktorým boli pridelené čísla parlamentných tlačí 1029, 1030 a 1000. Ide o dva návrhy na novelu ústavy, jeden nadväzujúci návrh na novelu volebného zákona. Všetko s rovnakým tematickým zameraním a tým je zlučovanie volieb s inými voľbami, resp. s referendom. Považujeme za účelné a vhodné, aby k nim prebehla zlúčená rozprava, a vzhľadom na to teda navrhujem, aby tlač 1000 bola v programe tejto schôdze preradená hneď za tlač 1030. No a tento procedurálny návrh na zlúčenie rozpravy podávam, ako som už povedal, po dohode a so súhlasom spolu predkladateľov všetkých troch návrhov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 18:46 - 18:48 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som nechcel otvárať túto tému, ale pán poslanec Číž mi nahral na smeč a skutočne by bolo dobré, aby sme sa tu v tomto pléne možno komplexnejšie rozprávali o tom, ako máme nastavené štátne sviatky.
Všetci dobre vieme, že tu máme niekoľko štátnych sviatkov garantovaných zmluvou s Vatikánom, ktorú ja osobne nepovažujem za dobrú, a prinajmenšom jeden z týchto štátnych sviatkov je v príkrom rozpore s čl. 1 odsek 1 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý odcitujem: "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát, neviaže sa na žiadnu ideológiu ani náboženstvo." A prinajmenšom teda jeden tento štátny sviatok je priamo súvisiaci len s jednou konfesiou.
A táto téma tu chýba, keď hovoríme teda už o národných a potom by sme mali hovoriť aj o cirkevných sviatkoch, ktoré tu na Slovensku máme. A berme teda tieto veci trošičku komplexnejšie, ak teda chceme hovoriť aj o tom, že ideme zaviesť nejaký štátny sviatok viac ako jednorazovo a trvalo, tak sa rozprávajme o tých pripomienkach, ktoré tu dali zamestnávatelia a o ktorých sa legitímne musí takisto diskutovať, že koľko nás takéto zavedenie štátneho sviatku stojí. A či nestojí za zváženie aj zrušenie iného štátneho sviatku.
My v našom návrhu, ktorý budeme predkladať neskôr, hovoríme o tom, že 28. októbrom a zavedením tohto štátneho sviatku, bohužiaľ, musíme jeden štátny sviatok opustiť a týmto by mal byť napríklad 1. september. A ak by sme zrušili podľa mňa nezmyselnú zmluvu s Vatikánom, tak by sme mohli debatovať o iný štátnych sviatkoch, ktoré, ako som povedal, sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 18:29 - 18:30 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Dostál, veľmi sa podpisujem pod tie slová o uhorskej histórii, je chybou, že ju celú takmer 1 000 rokov nepovažujeme za našu, pretože ako tu bolo aj v tejto diskusii povedané, udialo sa tam množstvo veľmi dôležitých historických momentov. A napríklad roky Márie Terézie sú niečo, k čomu by sme sa mali vracať podstatne častejšie, ako sa to, bohužiaľ, v moderných dejinách Slovenskej republiky deje.
Takisto by som rád opäť nadviazal na tú otázku jednorazovosti. Veľmi sa mi páči to prepojenie na štátny smútok. Skutočne, ja som sa s niečím takým ešte nestretol a možno, ak mi ty vieš povedať nejaký konkrétny príklad zo zahraničia, kde by bol býval vznikol jednorazový štátny sviatok, tak sa rád nechám poučiť.
No a v tejto súvislosti možno aj opäť otázka na pani ministerku, že či je prípadne ochotná podporiť rozšírenie takéhoto štátneho sviatku nastálo, tak ako to evidentne mieni navrhnúť pán poslanec Hrnko a možno aj niektorí ďalší jeho kolegovia z koalície.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis