Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

18.10.2018 o 19:57 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 15:17 - 15:18 hod.

Martin Klus
Ďakujem. Ja len stručne. Vzhľadom na mentálnu výbavu niektorých kolegov zo strany K-ĽS NS nemá zmysel, aby som čokoľvek vysvetľoval.
Len poviem jednoducho, pán Mizík, ste klamár a zavádzate! A človek, ktorý je xenofób, rasista a vyžíva sa v neonacistickej symbolike ako vy, mi nestojí ani za to, aby som mu čokoľvek ďalšie na to povedal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.10.2018 1:13 - 1:16 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Takže príjemné, dobré ráno, za tento pozdrav to určite stálo, ďakujem pánovi predsedajúcemu, že ma poveril, aby som prečítal zápisnicu o výsledku tajného hlasovania o návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, konkrétne na voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa konalo 24. októbra 2018.
Na tajnom hlasovaní o návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 128 hlasovacích lístkov, a teda na voľbe bolo aj prítomných 128 poslancov.
Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 128 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 9 neplatných a 119 platných hlasovacích lístkov.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili nasledovné výsledky, budem čítať len mená, prvé číslo je hlasovanie za, druhé číslo je hlasovanie proti a tretie číslo je zdržanie sa hlasovania.
Takže František Haník: 29, 60, 30,
Miroslav Masarik: 55, 40, 24,
Róbert Pilarčík: 16, 66, 37,
Dagmar Požgayová: 3, 79, 37,
Milan Roman: 58, 40, 21,
Dalibor Steindl: 73, 26, 20,
Jana Ujová: 57, 41, 21 a
Marcel Vrchota: 34, 60, 25.
Na voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, a preto

overovatelia konštatujú, že v tajnom hlasovaní boli za členov Rady Slovenského pozemkového fondu navrhnutých Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zvolení, a teda konkrétne len jeden poslanec, konkrétne Dalibor Steindl.

Keďže nebol zvolený potrebný počet členov Rady Slovenského pozemkového fondu, vykoná sa opakovaná voľba, do ktorej postupujú všetci navrhnutí kandidáti, ktorí neboli zvolení. Overovatelia poverujú svojho člena, a teda mňa, Martina Klusa, oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Zvolenému pánovi Steindlovi gratulujem a týmto teda uzatváram prvú zápisnicu.
Dovoľte mi prečítať aj výsledky z druhej zápisnice o výsledku tajného hlasovania o návrhu na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa, ktoré sa konalo 24. októbra 2018.
Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa bolo v novej voľbe vydaných a poslanci si osobne prevzali 128 hlasovacích lístkov, a teda aj toľkoto poslancov bolo prítomných na hlasovaní. Po vykonaní tajného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že v tajnom hlasovaní o návrhu na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa všetci poslanci odovzdali hlasovacie lístky. Zo 128 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 7 neplatných a 121 platných hlasovacích lístkov.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že za, budem opäť čítať mená, prvé číslo je hlasovanie za, druhé číslo hlasovanie proti, tretie číslo hlasovanie, ktorého sa poslanci zdržali:
Branislav Borovský: 5, 74, 42,
Peter Juščák: 42, 58, 21,
Matej Medvecký: 54, 41, 26.
Na voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov a

overovatelia preto konštatujú, že v tajnom hlasovaní v novej voľbe za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa nebol zvolený žiaden z navrhovaných kandidátov.

Keďže vo voľbe nebol zvolený člen Správnej rady Ústavu pamäti národa, vykoná sa opakovaná voľba, do ktorej postupujú všetci nezvolení kandidáti. Overovatelia poverujú svojho člena Martina Klusa, teda mňa, oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky, čo som práve učinil, a keďže nemám komu gratulovať, tak som týmto vlastne skončil.
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:38 - 22:39 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. Martin hovoril o tom, že ešte nie je neskoro, no, pozerajúc na hodinky, je 22.38 hod., ja mám pocit, že naozaj už je pomerne pokročilá doba, ale on tým chcel povedať, že nie je neskoro zísť z kratšej cesty a že šanca tu ešte stále je. Ja sa tiež prihováram za túto možnosť, a keď už spomínal aj vyšehradskú spoluprácu a to, akým spôsobom je vnímaná kvalita demokracie v týchto krajinách, nedá mi nevrátiť sa k tomu, čo sa momentálne deje v Poľsku.
Dámy páni, uvedomme si, že v Poľsku sa dejú podobné zmeny, ako nás čakajú, pokiaľ toto dnes prejde. Pripravme sa na to, že imidž Slovenska nebude v tej chvíli oveľa lepší, ako je ten súčasný poľský, nehovoriac o tom, že tu je aktuálny článok 7. A to už sú trošku širšie súvislosti, ktoré by sme mali mať na pamäti, keď tu dnes diskutujeme o ústavnej zmene, ktorá sa nás bude týkať až do roku 2031 a možno aj dlhšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 21:49 - 21:50 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som si dovolil tak trochu zhrnúť a podčiarknuť, čo nám vlastne Ondrej Dostál vo svojom príhovore povedal.
To najsmutnejšie, čo neodznelo, je to, že Robert Fico môže byť predsedom Ústavného súdu do roku 2031. Kto a čo vlastne vyrokoval, sa už čoskoro dozvieme. Ja osobne si dovolím taký jeden tip. Čo myslíte, prečo sa tak dlho naťahuje, že Kotlebova strana nebola doposiaľ zrušená? Možno toto je to, čo sa vyobchodovalo. Nakoniec ja už dávno hovorím, že táto strana tu niekomu setsakramentsky vyhovuje. Odvádza mediálnu pozornosť od korupcie, klientelizmu a rôznych škandálov, ktoré neustále vládna koalícia má.
A nakoniec, ako vidíme dnes, keď je treba, chlapci, zahlasujú tak, ako majú. Už sme si zvykli v našich výboroch, že áno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2018 20:30 - 20:31 hod.

Martin Klus
Pán predseda, ďakujem pekne za informácie, ja sa osobne teším, že príde pán predseda českej poslaneckej snemovne, len by som rád pripomenul ctenému plénu, že sme tento rok ešte nemali v Národnej rade poslancov Európskeho parlamentu, čiže som sa chcel opýtať, či je aj v tejto súvislosti nejaká novinka a nejaká informácia o tom, kedy ich tu môžme očakávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 10:24 - 10:25 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcel len, Martin, pochváliť, počuť východniara hovoriť o mojom kraji, o mojom regióne, o Poľane takto vášnivo a v dobrom je naozaj vždy veľmi príjemné. Ja by som to možno len doplnil o to, že keďže tento kraj má fantastickú predispozíciu práve pre napríklad agroturizmus, je veľmi dôležité, aby sme sa tu v Národnej rade zaoberali aj tým, ako takéto možnosti podporiť, pretože napríklad vieme, že na Poľane máme horský hotel Poľana, ktorý od roku 2012 nefunguje. A nefunguje aj preto, lebo tam niečo proste zlyháva, nielen v samospráve, ale, bohužiaľ, aj v podpore štátu práve pri takých veciach, ako si spomínal ty, aby sa turisti napríklad aj na tom Novom Zélande dozvedeli, že takýto poklad tu na Slovensku máme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.10.2018 19:57 - 19:59 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som mal, samozrejme, pripravený podstatne dlhší elaborát, ale mnoho z toho, čo som chcel povedať, už odznelo vďaka predstaveniu návrhu zákona kolegom Ondrejom Dostálom. Ja som tiež mal pripravený príklad z Veľkej Británie, ktorú považujem za symbol parlamentarizmu a presne to, akým spôsobom by sa to celé konať malo. Naozaj tie slová, ktoré tu odzneli, nedôstojné alebo fraška, to je to, čo sprevádza hodiny otázok, napriek teda tomu, že dnes som bol ja ten šťastný, u ktorého boli vyžrebovaná otázka č. 1 na premiéra, otázka č. 3 na premiéra, problém je v tom, že premiér tu dnes nebol. Ale nevadí, myslím, že pán podpredseda vlády Kažimír ho celkom dobre zastúpil. Napriek tomu si myslím, že treba ísť po systémovom riešení, a preto sme predložili tento návrh zákona.
A ja by som možno ešte doplnil k tým takým zaujímavým výhradám, ktoré pán poslanec Dostál už spomínal, že je zaujímavé, že tie odpovede sú vždy takmer presne pripravené na päť minút. Asi vedia tí, ktorí ich na Úrade vlády alebo jednotlivých ministerstvách píšu, koľko znakov je potrebných na to, aby bol niekto schopný prečítať to za päť minút. V prípade napr. pána ministra Érseka je to možno ešte trošku kratšie, pretože tam je tá intonácia trošku pomalšia, ale všimli sme si to asi všetci, a práve preto chcem, aby v Národnej rade Slovenskej republiky zavládol nový duch v hodine otázok, a rád som sa pridal k tomuto návrhu zákona.
A pevne verím, že ak je toto slovo do bitky, ktoré povedal pán poslanec Podmanický, a teda že je ochotný za to zahlasovať, verím, že to je pozícia celého poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia, tak my sme pripravení, samozrejme, diskutovať s vami v druhom a treťom čítaní aj o posunutí platnosti, pretože my nenavrhujeme návrhy zákonov podľa toho, či sme v súčasnosti v opozícii, alebo či budeme v budúcnosti v koalícii, ale preto, aby sa parlamentarizmus na Slovensku dostal do kategoricky, do inej kategórie z hľadiska politickej kultúry. Takže to bol hlavný motív a pevne verím, že nám pomôžete tento návrh zákona dostať do politickej praxe na Slovensku, za čo vám aj ja vopred ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 17:51 - 17:52 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem. No, pán poslanec Kollár, pomerne expresívne, ale jasne pomenoval slabé stránky tohto návrhu zákona. Ja som mu vďačný najmä za tú štatistiku, ktorú spomenul ohľadom straty malých aj väčších reťazcov a ktorá tu hrozí práve presadením tohto návrhu zákona. My si myslíme, že slobodná súťaž je to, čo môže pomôcť pri zlepšovaní podmienok nielen našich poľnohospodárov, alebo aj našich malých reťazcov, a rád by som pripomenul, že už dva veľké reťazce zo Slovenska odišli. Treba povedať úplne objektívne, že možno aj to je jeden z dôvodov, prečo nám na Slovensku ceny potravín rástli.
A tak isto treba povedať aj to, že uvedomme si, ako do iných reťazcov neďaleko odtiaľto na rakúskej strane hranice alebo Maďarska chodia vo veľkom a húfne nakupovať najmä obyvatelia Bratislavy a ono to tiež súvisí so slobodnou súťažou a s tým, že nezmysly, o ktorých tu teraz, bohužiaľ, dnes rokujeme, práve v týchto končinách nefungujú tak, ako ich predkladáte vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 17:29 - 17:30 hod.

Martin Klus Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Viackrát tu v rozprave odznelo to, že naši poľnohospodári nie sú konkurencieschopní a kvôli dotačnej politike okolitých krajín, respektíve dotačnej politike Európskej únie. Ja by som v tejto súvislosti rád pripomenul, že keď sme vstupovali do Európskej únie v roku 2004, tak bolo sľúbené, že sa poľnohospodárske dotácie vyrovnajú do desiatich rokov. Malo to, ak si dobre pamätám, stúpať po piatich percentách každý rok a začali sme na päťdesiatich percentách. No a dodnes nie sú vyrovnané. Myslím, že to bol ten slávny rok 2012, kedy to bol minister za druhú vládu Roberta Fica pán Jahnátek, ktorý s takýmto niečím súhlasil, čo by v niektorých krajinách možno označili dokonca za vlastizradu. A ja sa pýtam, čo urobila Slovenská národná strana, ktorej ste predkladateľmi, počas rokov 2006 – 2010, kedy ste boli súčasťou vládnej koalície, a potom v rokoch 2016 až po súčasnosť, kedy máte aj ministerku pôdohospodárstva v súvislosti s reformou poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Pretože to je práve tá, ktorá nám doslova a do písmena zožerie polovicu európskeho rozpočtu. A je najvyšší čas, aby sme s tým niečo začali robiť, aby sme tu nemuseli riešiť práve takýto typ argumentácie. Lebo to je to, čo našich poľnohospodárov dnes ženie do veľmi vážnych problémov.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 18.10.2018 14:37 - 14:37 hod.

Martin Klus
Môžem teda. Ďakujem pekne. Zdá sa, že je to v podstate totožná informácia, ako nám už poskytol pán predseda vlády. Predpokladám, že sa nebudete veľmi rozlišovať v tom, čo idete povedať, takže možno ak by bol všeobecný súhlas, mohli by sme sa vrátiť k tej štvorke, ktorú som nestihol?
Skryt prepis