Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

7.4.2017 o 11:30 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:03 - 13:05 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Normálne som zabudol, jak sa voláš, ale tuším Dušan, že? Čiže Duško Bublavý, počúvaj, povedal si, že keď nás budeš nazývať opičkami, pozri sa do zrkadla, ale nie fyzicky, pozri sa na svoje vlastné hlasovania a opýtaj sa, aké bolo tvoje svedomie. A potom zistíš, že sa správaš, ako hlasujúca opička. Čiže ja ťa nemusím nazývať, ty to svojimi skutkami potvrdzuješ.
Pani kolegyňa Vaľová, hovoríte, že poslanci by sa mali, by mali mať čisté šaty. Ako nechám na posúdenie každého, či mám alebo nemám, ja si myslím, že pani poslankyňa Vaľová, poslanec v prvom rade by mal mať čisté svedomie. Hovoríte, že naši poslanci hlasovali za zvýšenie platov. No nehlasovali. Nesnažte sa ich do tej žumpy vtiahnuť. Predseda našeho klubu oznámil, nepodporíme zrýchlené, za zmrazovanie platov budeme hlasovať. Vtedy ste zistili, že hops, možno by nejakým spôsobom nám to prešlo, tak ste chceli dokonať tento čin. Tak som to nazval - vzburu opíc a my sme si vtedy, ja som si vtedy povedal: perfektná marketingová príležitosť, politický marketing milujem a nechali sme vás v tom vykúpať. A môžete to teraz roky zmývať zo seba a zároveň s týmto návrhom zákona to predkladať. Nikdy to nezmažete. Dnešným dňom alebo vtedy, keď ste hlasovali, ste definitívne prestali byť sociálnou demokraciou.
Pán Hrnko, na Facebook sa nepíšu štatúty ale statusy. A keď hovoríte, že v tom vašom štatúte ste na Facebook-u napísali niečo iné, nie vy ste tam napísali, že vlastne s Ficom ste sa potichu dohodli, dovolil vám, aby sa vytvorila komisia zo všetkých strán, okrem nás a Kotlebovcov, potichu ste tam navrhli zvýšenie platov, no a potom zrazu nejako to neprešlo a ja si osobne myslím, že keďže Fico reagoval až po dvadsiatich hodinách, že aj on čakal na reakcie ľudí a keď zistil, že sú zlé, tak vtedy zavelil a povedal, že takéto niečo nebude.
A prečo pri zákone o zdravotnej starostlivosti, pán Goga? No preto, lebo aby ľudí šľak netrafil z tých vašich platov. Keď oni vidia, že majú platiť viac, tak preto pri tomto zákone.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2017 12:14 - 12:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som možno poskytol svoj pohľad na predkladaný návrh zákona a v súvislosti s tým, čo sme zažívali v predošlé dni. Lebo tento zákon, stručne povedané, je o tom, ako zodrať chudobných ľudí z kože, ako z nich, od nich zobrať posledné peniaze, lebo jednoducho si nemôžu napríklad dovoliť kvôli tomu, že potrebujú si udržať svoje pracovné miesto, nemôžu si dovoliť odísť z práce ráno k doktorovi, alebo pred prácou čakať niekde v rade a potrebovali by sa objednať. A jedinú cestu k lekárovi, keďže choroba je istota, ktorá počká každého z nás, bude pre nich to, že budú musieť zaplatiť z toho mála, čo majú. Takto vnímam stručne tento dlhý zákon alebo túto novelu zákona.
Keď pred rokom a niečo sa pacienti mohli objednať a v podstate na ktorúkoľvek hodinu, tak Robert Fico, podľa pána Hrnka, tuším, sociálny mecenáš alebo človek, ktorý sa hrá na sociálneho mecenáša, tak vtedy na tlačovej konferencii neochvejne tvrdil: tento kapitalizmus, túto privatizáciu zdravotníctva musíme ukončiť. Predsa ľudia nemôžu platiť za to, čo je ich právo, aby sa objednali k lekárovi. Zrušil to a dnes sa nám to vracia tak, že keď predtým ľudia si zaplatili pár šušňov na to, aby sa mohli objednať na výkon kedykoľvek, ktorý zaplatí zdravotná poisťovňa, tak po ročných hodoch, kedy teda neplatili nič, tak zrazu keď zaplatia, tak si zaplatia aj celý ten výkon, ktorý vtedy platila zdravotná poisťovňa. Nie je to nič iné, iba to, že ste sa rozhodli časť zdravotníctva alebo poskytovania zdravotnej starostlivosti sprivatizovať a povedať si, že ústava platí iba do jednej hodiny poobede, a potom už jednoducho sme tvrdí kapitalisti. Dokázali ste to, čo nedokázala žiadna pravicová vláda, ani prvá ani druhá Dzurindova vláda, ani jeden z tých hnusných odporných imperialistov, ktorí zdierajú ľudí.
Skúsme si porovnať dve veci. Vašich 30 eur a 20 korún pri Zajacovej reforme. Koľko je 20 korún na eurá? Vieme počítať? Zabudli sme? Je to 66 centov. Robert Fico a strana SMER si postavila kampaň na tom, že predsa tuto niekto nebude vyberať od chorých ľudí 66 centov. A teraz tým chorým ľuďom v hladových dolinách poviete, zaplatíš 30 eur. Vieme počítať? Tridsať eur je 900 korún. Zajacova 20 korunáčka, na ktorej ste sa sem vyškrabali podvodom do parlamentu, bola 20 korún. Deväťsto deleno 20 je 45. Štyridsať päťkrát viac si od tých ľudí budete pýtať, hoci ste im sľúbili, že nebude ani tých 66 centov. Máte Boha pri sebe, sa pýtam?! Ste tu uzavretí v slonovinovej veži a myslíte si, že ste zjedli všetku múdrosť sveta. Hovoríte ľuďom báchorky o tom, ako si kupujete šesť oblekov za rok, ako ich stihnete zodrať. Kde ich zoderiete? Mnohých z vás vidím možno v 20-ročných oblekoch. Tieto hlúposti si nechajte pre niekoho, kto seno žere.
Ešte raz, dostali ste sa do parlamentu na základe toho, že ste kritizovali poplatok 66 centov. A dnes všetci unisono idete schváliť poplatok 30 eur a tváriť sa, že to je nejaké pomaly sociálne opatrenie, že vlastne tým ľuďom chcete zjednodušiť život. Nehanbíte sa? Toto je tá sociálna demokracia, čo máte za vašou skratkou? Dostali ste vysvedčenie vo VÚC voľbách. Tým momentom by som si prečítal aspoň názov vašej strany, lebo sociálna demokracia znamená v prvom rade sociálne cítenie s chudobnými ľuďmi. Bohatí ľudia na to, čo tu dnes predkladáte, vôbec nedoplatia. Pre nich 30 eur je pár šušňov. Je to niečo, čo majú na kávu. Ale ten chudobný, ktorý si to ráno, doobeda bude musieť vydrať v tej svojej práci a nemôže si dovoliť z tej práce odísť, bude musieť zaplatiť koľko? Svoj dvojdenný plat? Možno tí šťastnejší jednodenný plat. Pre toho bohatého to je, možnože mu to cinkne na účet za jednu minútu, ako na úrokoch, čo má úložku v banke. Vy by ste ako sociálna demokracia dupľom po tej príučke, ktorú ste dostali vo VÚC voľbách, mali tento návrh okamžite stiahnuť a povedať áno, ľudia zhrešili sme, my sa vraciame k svojim koreňom. My chceme zastupovať chudobných a slabých. Klamali sme vám, kradli sme, kryli sme zlodejov typu Bžán 77 miliónov eur. Kryli sme zlodejov typu Kaliňák, Bašternák, Kočner, áno, správali sme sa ako opičky, ktoré majú iba stláčať tlačítka a nemajú mať svedomie a majú mať iba názor predsedu.
V momente, keď sme sa dozvedeli, že váš predseda, alebo v tomto prípade použijem, dovoľte tú metaforu, riaditeľ ZOO odišiel do Afriky, tak symbolicky a zároveň to spojím možno aj s tým, že som tu pred šiestimi rokmi na tomto mieste všetkým opozičným vtedy, pardon vládnym poslancom rozdal banány a mysleli ste si, že to bol taký mikulášsky darček. Ešte pamätám si pána poslanca Madeja, niekde tam hore sedel a tak ho chrúmal a pýtam sa: "Čo chutí?" "Áno, dík, dík, ako sympatické", tak som mu dal ešte aj dupľu. Až potom som za hodinku dal tlačovku, že som vám rozdal tie banány, lebo sa tu správate ako opice, ako cvičené opičky bez svedomia a ste schopní kedykoľvek zavrhnúť dobrý zákon pre ľudí. A dnes nieže zavrhujete dobrý zákon pre ľudí, vy ste sem prišli vyslovene s amorálnym, antisociálnym zákonom a tvárite sa, že chcete dobro pre ľudí. Vy ste súčasťou divadla, kedy si v nedeľu tu Robert Fico spraví nočnú zmenu a potom ešte hovorí o tom, jako teda tým ľuďom zvýšime z 0,80 na 1,20 eur toho nočného príplatku.
Kašlem na to, že to bol náš návrh, ktorí ste hlasovali, že zamietate. Kašlem na to, že ho skopíroval a zrazu sa tváril, že objavil koleso. Ale nehanbíte sa byť súčasťou tohto divadla? Pred ľuďmi sa hrať na to, ako ich milujete a v skutočnosti im pichnete pri prvej príležitosti dýku do chrbta. Ešte raz, toto nie je sociálne, toto nie je ľudské. Spamätajte sa, dostali ste nakladačku a príučku vo VÚC voľbách a mali by ste ju pochopiť vo vlastnom záujme. Vaši samotní podpredsedovia vašej strany to začínajú chápať. Začínajú sa búriť proti skorumpovanému zlu, Robertovi Kaliňákovi. A vy to nechcete vidieť.
Ako je autentické, keď teraz niektorí z vás prídu na tlačovku a hovoria, a však tam nejaký Bžán, 77 miliónov, však to by bolo na koľko rokov zmrazenia platov? Čo robil ten istý človek, čo ste robili vy z SNS vtedy, keď táto kauza vypukla? Zvolal niekto z váš tlačovku a povedal, tieto prachy, čo SMER ide ukradnúť cez nejakého Bžána, potrebujem použiť na to, aby tí ľudia nemuseli platiť poplatky v zdravotníctve? Spravil to niekto z vás? Nikto to neurobil. Lebo vám to vyhovovalo. Lenže riaditeľ ZOO odíde do Afriky a zrazu opičky si povedia, že spravíme vzburu.
Keď sme to zistili a v momente na grémiu, keď sme sa dozvedeli, že hups, oni tu nemajú chvíľu pána riaditeľa ZOO, tak opičky si povedali, že ony, ony si tie platy zvýšia. Tak vtedy sme sa rozhodli, že si teraz zahráme s vami hru. Neni tu Erik Tomáš, Goebbels SMER-u, chcel som sa mu teraz pozerať do očí. On si s nami v opozícii hrá hru a šachy kedykoľvek.
A teraz si Matovič, ktorý nechodí do parlamentu, ktorý neberie plat, povedal, že zahrá si hru mimo parlamentu s tými opičkami, ktoré v parlamente sú. Keď som si ich zanalyzoval, oni fakt sú takí darmožráči, že aj keď kradnú, ešte popritom si nadelia tisícku navyše na úkor tých pacientov, ktorým idete zaviesť poplatky. Tak som si povedal, necháme ich vyfarbiť sa. Dohodli sme sa napriek tomu, že vždy sme hlasovali aj za skrátené, aj za samotný zákon, že tentokrát necháme v podstate vysloviť nedôveru Robertovi Ficovi, lebo tie opičky naozaj si myslia, že si to môžu dovoliť. A zároveň som vedel, lebo politicky cítim, tak isto ako Robert Fico politický marketing, že zobrať si tisíc eur navyše platu sa nedá ustáť pred ľuďmi. Že to je jednoducho niečo, čo je "no go". To sa vysvetliť ľuďom nedá v situácii, kedy im zdvíhate cenu plynu, kedy im zdvíhate cenu tepla, cenu elektriny, kedy matky necháte s opustenými deťmi alebo s postihnutými deťmi, aby sa o ne starali za almužnu sedem dní v týždni a 24 hodín, že v tejto situácii tu žiadne divadlo na nočné smeny a podobne nezaberie a zároveň, keď idete zavádzať takéto poplatky. Tak sme si povedali, necháme ich dokonať vzburu opíc v parlamente a potom príde riaditeľ ZOO z Afriky a spraví s nimi poriadok. Áno, viem, že ste si teraz rozhodli, včera, že nebude sa hlasovať, keď tu dnes prečítam ten pozmeňovák. Áno, mám obavy, že keď ho začnem čítať, predsedajúci povie, že to nesúvisí s témou a nedovolí mi ho prečítať.
Včera ste si povedali, že presuniete radšej alebo zrušíte hlasovanie dnes, aby ste si ešte pár dní mohli užívať pocit, že nie ste opičky. A ja vám hovorím, že užite si tie dva, tri, štyri, päť dní, lebo v utorok alebo najneskorej v stredu dokážete, že opičkami ste, lebo budete hlasovať presne opačne, ako ste vtedy vraj hlasovali podľa svojho svedomia.
Vy hovoríte, že si zaslúžite vyššie platy? (Reakcie z pléna.) Vy hovoríte, že si zaslúžite vyššie platy? Viete, čo je Národná rada? Viete, čo je úlohou poslanca Národnej rady? (Reakcie z pléna.) Úlohou parlamentu Národnej rady je strážiť vládu, aby nekradla, aby nepodvádzala ľudí, aby nepodvádzala svojich voličov, aby nezavádzala antisociálne poplatky za zdravotníctvo! Čo ste vy preto urobili?! Kryjete systematicky zlodejov! Stláčate gombíčky ako cvičené opičky a teraz ste si mysleli, že ste natoľko bohovia, že dokážete spraviť vzburu opíc a riaditeľ ZOO povie, oukej. Jednoducho neurobí. Lebo keď sa raz postavil na tlačovku s Bélom Bugárom a s Andrejom Dankom a verejne po prehratých VÚC voľbách povedal, že sa zmrazia platy, tak tie platy zmrazené budú. A my za ne hlasovať budeme a dnes sme sa dozvedeli zo statusu pána Hrnka, aký bol v podstate plán.
Keď pred rokom hovoril o spiknutí, ktoré tu urobila koalícia s opozíciou, tak ste sa postavili pred kamery a hovorili, Matovič blúzni, nič také nebolo. Keď si prečítate facebookový status pána Hrnka, máte napísané všetko, ako sa dialo. Áno, nás - a v tejto chvíli sa nehanbím povedať - a Kotlebovcov ste nechali bokom, lebo všetky ostatné politické strany súhlasili, že si platy zvýšite aj s tichým súhlasom Roberta Fica. (Reakcie z pléna.) Dovolil pánovi Hrnkovi, aby vypracoval návrh zákona, len akosi mu nedovolil, aby ho predložil, lebo u Roberta Fica, samozrejme, zafungovala kontrolka, lebo zistil, (reakcie z pléna) lebo Robert Fico po prehratých VÚC voľbách, aj keď to prezentoval, samozrejme, ako divadlo, nechám na divákov, zistil, že nemôže predložiť predsa takýto antisociálny zákon. Nemôže v jednej chvíli chcieť, aby ľudia akceptovali, že nejaký darmožráč, ktorý tu za dva roky dvakrát sa prihlásil s faktickou a zobral 20 platov po 3 000 eur, že zrazu bude mať o tisícku viac, ale on bude platiť u doktora 30 eur. Jednoducho to sa vysvetliť nedá.
A preto, ešte raz hovorím, sme sa rozhodli, necháme vás dokonať to divadlo. To, že si zrazu myslíte, že opičky, ktoré sa tu roky správajú ako opice a ja by som veľmi rád bol, aby ste boli ľudia, že zrazu si oni budú diktovať a budú Ficovi diktovať, že ako to bude. No nebudete a som veľmi rád, že vás upratal.
Roberta Fica nemám rád, lebo si myslím, že to je skorumpovaný zlodej, ktorý je zodpovedný za to, že naše deti a vnúčatá budú ešte roky splácať to, čo on s jeho súdruhmi v tričku nakradol. Ale v tejto veci som s ním na jednej lodi. Ja som tento návrh na zmrazovanie platov tu predkladal opakovane. Opakovane som vyčítal vám SMER-u alebo vládnej koalícii, že si tu robíte divadlo, zrýchlené konanie, aby ste to len nejako presadili, aby ste sa hrali na to, že ako ste zachránili svet a Slovensko.
Sám by som prišiel sem, verte mi, a spravím to, keď to spravíte vy, aby ste mali každý po 10 000 eur plat. Ale chcem predtým vidieť, že sa budete správať ako poslanci suverénneho štátu, nie ako vazali skorumpovanej vlády, že prídete, keď vám sem príde Kažimír a povie, že miliardu eur budeme mať dlh v časoch, kedy sa nám darí, že vy ako suverénni poslanci a slobodní poviete, žiadne také, pán minister financií. Teraz zažívame sedem rokov hojna a keď príde sedem rokov "ho...", tak chceme mať našporené v kase. Pán minister financií, keď sa vrátite s tým návrhom štátneho rozpočtu, zahlasujeme vám, ale musí tam byť nula dlhu, žiadne také, že v dobrých časoch budeme Slovensko zadlžovať. Keď toto dokážete, sám prídem a navrhnem vám, aby ste mali 10 000 každý plat. Dokážte to, že ste slobodní.
Keď dokážete, keď my ako opozícia upozorníme na to, že tu niekto ide ukradnúť 77 miliónov cez nejakého Žbána či Džbána, ani to neviem vysloviť, tak že vy zvoláte tú mimoriadnu schôdzu, že vy budete hovoriť médiám, že ten minister tam nemá čo robiť a že nech musí vypadnúť z tej vlády. Keď toto dokážete, sám prídem a navrhnem vám 10 000 eur. Keď vy podpíšete petíciu, že nechcete skorumpovaného Kaliňáka, aby bol ministrom vnútra. Nehanbili ste sa, včera keď predkladal návrh zákona o boji proti legalizácii príjmu z trestnej činnosti? Bože môj, ako hlboko, alebo ako hlbšie dokážete ešte klesnúť?
Keď vy napíšete otvorený list premiérovi alebo mu to potichu poviete, Robo, prosím ťa, vysťahuj sa z toho ukradnutého bytu, my sa za teba hanbíme. My chceme zastupovať záujmy ľudí, tých, ktorí platia dane. Nie podvodníkov, ktorí si vylákali dane podvodom od štátu. Keď toto dokážete, sám budem za to, aby ste mali 10 000 eur. Len vy nechcete, lebo vám vyhovuje tento systém. Vám vyhovuje, aby ste nemuseli sa zamýšľať a pozerať do zrkadla. Vám nevyhovuje vaše vlastné svedomie a to je zlé, lebo ste ho nechali pri vchode do parlamentu v momente, ako vás sem zvolili. A mne je to veľmi ľúto.
Chcel by som, aby parlament bolo 150 suverénnych ľudí, ktorí majú svedomie a zodpovednosť voči ľuďom, ktorí si ich sem zvolili. Vy ste týchto ľudí zradili opakovane a dnes jak malí chlapci, ktorí ste v žumpe, s prepáčením, s hovienkom ponatieraní, o tom, keď vás ľudia odhalili a my sme boli súčasťou toho, aby vás zbadali v tej žumpe, ako ste si chceli zrazu z roka na rok zobrať 30 % navyše, tak zrazu teraz z tej žumpy ukazujete, ale však to aj opozícia, však to aj oni chceli, aj, aj, aj oni chceli. Nie. Toto hlasovanie bolo o skrátenom legislatívnom konaní. My sme vám čestne, aj tuná Richard Vašečka, predseda nášho klubu povedal, že my skrátené nepodporíme a budeme hlasovať za samotný návrh zákona. Ešte zákerne ste si nás zavolali dozadu na grémium a ste vyťahovali teda, ako budú ostatné kluby hlasovať.
Áno, rešpektujem alebo myslím, že všetci sme vlastne tam v, alebo ja som tam nebol, ale za opozíciu povedali, že nepodporia to skrátené. My sme povedali, že ale budeme hlasovať za zmrazenie. A rešpektujem názor SaS a poviem si, že vážim si ho, že dokážete bojovať aj v takejto téme, máte názor, že poslanci mali mať vyššie platy. Ja hovorím a my hovoríme dlhodobo, až vtedy, keď nebudú politici Slovensko zadlžovať.
Vážim si aj, áno, aj pána Hrnka za to, konkrétne iba za túto jednu vec, že má nejaký názor, komunikuje a podľa mňa nešťastne, o šiestich oblekoch by som asi nehovoril, jeho vec a vážim si aj to, že napísal, ako ten komplot vznikal. Máme to na Facebooku. Vznikalo to a som na to hrdý bez nás, my sme jednoducho nikdy zvyšovanie platov nepodporili a som ešte raz veľmi rád, že ste chceli túto vzburu opíc urobiť a že vám riaditeľ ZOO priamo z Afriky povedal, že naďalej opičkami zostanete a naďalej alebo najneskorej v utorok alebo v stredu, keď sa bude hlasovať, tak to aj sami dokážete.
Poskytovanie zdravotnej starostlivosti a bezplatné a možnosť objednať sa na vyšetrenie u lekára je ústavného právo každého z nás. Žijeme v dobe elektronickej a aj moje deti, keď pozerám, akým spôsobom sa už učia v škole, tak všetko je zelektroz..., zelektriniz..., zelekto, to (povedané so smiechom). A ja by som od našeho pána ministra zdravotníctva, hovorím našeho, aj keď je vládny, ale choroba prenasleduje každého z nás bez ohľadu na to, koho volí, by som očakával, že príde sem s nápadom, ako zavedieme moderné objednávanie elektronické a z tej miliardy eur, ktorá sa už preflákala na elektronizáciu a internetizáciu spoločnosti, zoberie pár drobných a ľuďom umožní konečne sa dôstojne objednávať k lekárovi. V žiadnom prípade som neočakával, že pán minister Dracker príde, Drucker? Prepáčte, že príde s takým niečím, že bude obhajovať antisociálny zákon a zároveň sa nehanbí mať v zátvorke, že nominant strany SMER - sociálna demokracia.
Keďže chcem, aby pánovi ministrovi zostali peniaze na bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre ľudí, na to, aby si chudobní ľudia nemuseli platiť za objednanie, ale nie ani objednanie, za normálny zdravotný úkon, lebo o tom to bude, lebo si nemôžu jednoducho doobeda prísť, dovoliť prísť k lekárovi alebo čakať v rade, tak predkladám doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorým chcem zabezpečiť, aby pán minister Drucker mal peniaze k dispozícii na to, aby ľudia naďalej mohli mať poskytovanú zdravotnú starostlivosť ako tak bezplatne. Tento návrh v podstate je, áno, priznávam, nepriama novelizácia zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov a týmto návrhom dávam návrh na to, aby platy, tak ako som už päťkrát predkladal v tejto sále, boli zmrazené, aby a prípadne sa o tom bavme vtedy, keď vy budete si správne vykonávať svoju prácu a budete, zabezpečíte, aby sa Slovensko nezadlžovalo iba preto, lebo nám vládnu zlodeji.
Dovoľte, aby som tento pozmeňujúci návrh prečítal.
Doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 707.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa dopĺňa takto.
Za čl. XII sa vkladajú nové čl. XIII až XVIII, ktoré znejú:
"Čl. XIII
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 374/1997 Z. z. (pozn. red.: správne «č. 374/1994»), zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 304/1995 Z. z., zákona č. 277/1998 Z. z., zákona č. 57/1999 Z. z., zákona č. 447/2000 Z. z., zákona č. 175/2002 Z. z., zákona č. 668/2002 Z. z., zákona č. 461/2003 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 81/2005 Z. z., zákona č. 94/2006 Z. z., zákona č. 598/2006 Z. z., zákona č. 460/2008 Z. z., zákona č. 563/2008 Z. z., zákona č. 504/2009 Z. z., zákona č. 500/2010 Z. z., zákona č. 236/2011 Z. z., zákona č. 532/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 97/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 443/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 29o sa vkladá § 29p, ktorý znie:
§ 29p
(1) Poslancovi, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi kontrolného výboru (pozn. red.: správne «kontrolného úradu») a podpredsedovi kontrolného úradu patrí v roku 2018 plat a paušálne náhrady vo výške určenej v roku 2011 (§ 29g).
(2) Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zriadenej podľa § 4a ods. 1 druhej vety sú v roku 2018 rovnaké ako v roku 2011.
(3) Ustanovenie ods. 1 sa nevzťahuje na generálneho prokurátora, predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky a ostatných sudcov; ich plat sa v roku 2018 určí podľa § 2 a 27.
Čl. XIV
Zákon č. 564/2001 Z. z. o verejnom ochrancovi práv v znení zákona č. 411/2002 Z. z., zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 215/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 618/2004 Z. z., zákona č. 122/2006 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 220/2011 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z. a zákona č. 55/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 28e sa vkladá § 28f, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 28f
Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
V roku 2018 sú platové pomery verejného ochrancu práv, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov súvisiacich s vykonávaním tejto funkcie rovnaké ako platové pomery, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov poslanca Národnej rady vo funkcii podpredsedu Národnej rady ustanovené osobitným predpisom,25) pričom plat verejného ochrancu práv sa zvýši o 5 %.
Poznámka pod čiarou k odkazu 25) znie: 25) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. ..../2017 Z. z.
ČI. XV
Zákon č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 638/2005 Z. z., zákona č. 255/2006 Z. z., zákona č. 330/2007 Z. z., zákona č. 668/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 290/2009 Z. z., zákona č. 291/2009 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 192/2011 Z. z., zákona č. 122/2013 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 261/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 247/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 91/2016 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 301/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z., zákona č. 51/2017 Z. z. a zákona č. 152/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 84f sa vkladá § 84g, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 84g Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
Riaditeľovi úradu v roku 2018 patrí mesačne funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ustanoveného na rok 2018 osobitným predpisom.41)
Poznámka pod čiarou k odkazu 41) znie: 41) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č..../2017 Z. z.
Čl. XVI.
Zákon č. 172/2015 Z. z. (pozn. red.: «správne č. 176/2015 Z. z.») o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 338/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto: Za § 32 sa dopĺňa § 33, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 33 Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
V roku 2018 patrí komisárovi plat v rovnakej sume ako poslancovi Národnej rady a paušálne náhrady súvisiace s výkonom jeho funkcie v rovnakej sume ako diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca Národnej rady s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji ustanovené na rok 2018 osobitným predpisom.22)
Poznámka pod čiarou k odkazu 22) znie: 22) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č..../2017 Z. z.
Čl. XVII
Zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dopĺňa takto: Za § 193 sa vkladá § 193a, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 193a Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
Štátnemu zamestnancovi vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, na ktorého sa vzťahuje ustanovenie § 126 ods. 4, vedúcemu ostatného ústredného orgánu štátnej správy a členovi rady patrí v roku 2018 funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady ustanoveného na rok 2018 osobitným predpisom63a) zníženého o 5 %.
Poznámka pod čiarou k odkazu 63a) znie: 63a) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z."
Doterajší Čl. XIII sa označuje ako Čl. XVIII.
Odôvodnenie: Predkladaným doplňujúcim návrhom sa navrhuje neuplatniť zvýšenie platu ústavných činiteľov podľa § 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov pre poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, verejného ochrancu práv. Uvedené sa súčasne vzťahuje aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy, člena Rady pre štátnu službu, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca. Výška ich platových pomerov sa navrhuje ponechať na úrovni roka 2017. Odmena asistenta poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostávajú na úrovni roku 2011. Na platové náležitosti generálneho prokurátora Slovenskej republiky, predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, sudcov Ústavného súdu Slovenskej rady (pozn. red.: správne «Slovenskej republiky») a ostatných sudcov, na platy ktorých sú naviazané platy prokurátorov, sa pozastavenie ich rastu v roku 2018 nevzťahuje. Prijatím doplňujúceho návrhu sa predpokladá úspora výdavkov štátneho rozpočtu v sume 4,1 milióna eur.
Tento návrh je doslovným prepisom návrhu, ktorý predložila vláda na skrátené legislatívne konanie a preto pevne verím, že dostane plnú podporu tentokrát všetkých koaličných poslancov a vzbura opíc skončí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 19:49 - 19:52 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, mám takú česť a priznám sa, že neodolal som pokušeniu, keď tu bol taký stres, že ide sa hlásiť do ústnej rozpravy, akurát som si tam bral kartu a nejako som sa nechal nechtiac vtiahnuť do deja.
A na druhej strane, toto je vážna chvíľa, lebo dnes sa ukáže, ako vážne to SNS a hlavne poslanci, ktorí dnes tu sedia za SNS, mysleli s tým, čo mali napísané na predvolebných bilbordoch. Myslím, že všetci to poznáme, nejako sa nám to vrylo do podvedomia. Boli to tri slová a veľmi dobre si ich pamätajú aj voliči SNS. Boli to slová: "Hrdo, odborne a slušne." Dnes sa ukáže pri hlasovaní, či hrdosť v SNS náhodou nekončí pri válove plnom eurofondov. Dnes sa ukáže, či SNS náhodou pod slušnosťou nemyslí to, keď minister viac jako rok kryje úchylákov, ktorí zneužívajú naše deti.
O odbornosti vieme, SNS mesiac nevie nájsť človeka, ktorý by spravoval ministerstvo školstva. SNS v svojich radoch nebola schopná nájsť žiadneho ministra, hoci sa hrdia tým, že majú päťtisíc či sedemtisíc členov. Museli hľadať medzi ľuďmi, ktorí boli mimo strany.
O hrdosti nám Andrej Danko ukázal tiež viaceré príklady, napr. jako hrdo, búchajúc sa do hrude, zrušil tie škaredé, žlté, hnusné vlaky. Samozrejme, s jediným cieľom, aby Víťazoslav Móric nakoniec vyhral tender, tuším za 80 mil. eur, aby on tie vlaky dodal pre našeho národného – medzičasom – vlakového dopravcu.
O slušnosti nám Andrej Danko takisto predviedol viacero príkladov. Ukázal nám, že podľa SNS je slušné čítať listy občanov, ktoré píšu svojim poslancom. Predseda Národnej rady a predseda SNS nám ukázal, že podľa SNS je slušné, keď predseda SNS zneužije svoje postavenie a hrabe sa v zdravotnej dokumentácii opozičných poslancov a potom vykrikuje v pléne Národnej rady ich diagnózu a verejne sa posmieva, že si vybavili modrú knižku.
Čiže o odbornosti vieme, o slušnosti sme tu mali viacej dôkazov, jako to SNS so slušnosťou myslí, a, tak ako som povedal na začiatku, dnes sa ukáže, či hrdosť SNS končí pri válove plnom eurofondov a či SNS považuje za slušné kryť človeka, ktorý viac jako rok kryl úchylákov, ktorí zneužívali naše deti.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.4.2017 12:21 - 12:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ja-ja-ja-ja-jaj, no. Chcete ísť domov? Vidíte, no, kapitána sme aspoň donútili, že kapituloval a stiahol nasledujúci návrh zákona, takže ten už tu nebudete musieť byť. To asi už viete, takže hlasovanie bude po prerokovaní tohto návrhu zákona. Zároveň mi je teda ľúto, že kapitán bol natoľko zbabelý, že síce rozleje mlieko, ale potom, keď sa o tom hovorí, tak sem ani nepríde si obhájiť ten svoj zbabelý čin.
Ďakujem, Edo, za tvoje vystúpenie a som v podstate aj rád, že ti zaťapkali v podstate zborovo aj poslanci za SNS, lebo ty si v tom tvojom vystúpení vyzýval k tomu teda, aby sme chyby napravili, aby sme prijali tento návrh zákona. Takže pevne verím, že to, ten potlesk bol myslený tak, že podporujú tvoju výzvu, aby sme hlasovali za tento návrh zákona, čo mi je teda veľmi sympatické.
Páčilo sa mi to, ako si hovoril o tom, že, a kládol si dôraz na slovo ne-ha-zar-duje. Čiže naozaj niekto tu hazarduje s povesťou, veľmi s ňou zahazardoval, keď sme mu, s povesťou Ozbrojených síl Slovenskej republiky, keď sme ho na to upozornili alebo verejnosť ho na to upozornila alebo priamo ženy dôstojníkov v armáde, keď ho na to upozornili, tak urobil presne pravý opak, ako čakal každý hrdý, odborný a slušný človek na Slovensku, a to je, tie výložky pobozkal. Budem veľmi rád, ak sa tu nájde odvaha aj medzi koaličnými partnermi alebo možno aj u Erika Tomáša, ktorý poradil plukovníkom zo SMER-u, aby radšej boli ticho, že v tomto prípade vyjadrí ten svoj názor a ten návrh zákona podporí. A fakt sa teším na podporu od poslancov SNS, ktorí tlieskali tvojmu vystúpeniu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 12:00 - 12:02 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Čiže začnem od konca. Ja som hovoril, že to je príklad toho, že ako sa dokáže statočne človek, aj keď chybu neurobil, lebo upozorňoval som na to, že vlastne on reagoval na výzvu Kaliňáka, ktorý ho najprv nahovoril na využívanie letky, keď ho nahovoril alebo teda chcel od neho, aby ju nevyužíval, tak povedal, nebudem ju využívať a nerobil okolo toho žiadne obštrukcie. V tomto prípade to bolo vedome zneužitie funkcie zo strany kapitána, samozrejme, že nie sú to úplne porovnateľné, porovnateľné prípady.
Kolega Laurenčík, to, že ste podávali obdobný návrh, ono naozaj, ja by som tu chcel upriamiť pozornosť na degradovanie kapitána. V tomto ten návrh je úplne, úplne iný. Ten váš je v podstate podmnožinou toho našeho v tom, že my sme navrhovali, vy ste myslím, že navrhovali, aby sa zase mohlo, hodnosť vždy o jeden stupeň, aby bola vyššia. Čiže my sme prezentovali na tlačovke, že urobíme tento krok, že aby vždy to bolo iba o jednu hodnosť, ale zároveň sme chceli aj degradovať kapitána, ale v tom čase sme si boli vedomí aj toho, že to budú aj plukovníci v SMER-e. Medzičasom plukovníci tvrdia, že si len robili srandu, takže, dobre, plukovníci sú z toho von. Takže nie je to lex kapitán Danko a plukovníci SMER-u.
A chcel by som aj z tohto miesta kapitánovi ešte odkázať, aj teba ubezpečiť v tom, že ja kapitánovi, aj keď sa to Ondrovi Dostálovi nepáči, že kapitánovi Dankovi budem hovoriť kapitán Danko, budem mu to hovoriť. Práve v mene týchto dôstojníkových žien alebo teda žien dôstojníkov. Treba ho dovtedy konfrontovať s touto hanbou, dokedy si sám nevstúpi do svedomia a buď ten zákon neprijme sám, alebo sa potichu vzdá tej hodnosti. Čokoľvek. Ale dovtedy odo mňa pokoj nebude mať, dovtedy mu budem hovoriť kapitán a môže sa mi vyhrážať čímkoľvek jako dnes, že keď mu to ešte raz poviem, tak ma dá na disciplinárne konanie a bude mi dávať pokuty. Iba ukáže svoju obrovskú malosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.4.2017 11:30 - 11:57 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Možno si pamätáte kauzu, keď sme tu rokovali o rokovacom poriadku a ja som vtedy pre lepšiu predstavivosť použil príklad toho, aby ste si to vedeli predstaviť, príklad z koncentračného tábora, keď som hovoril o tom, že vlastne si to predstavte, že by bolo takisto, jak keby boli v koncentračnom tábore dva futbalové tímy a jeden by mal kapitána vlastne šéfa koncentračného tábora. Použil som toto slovo ka-pi-tá-na, šéfa koncentračného tábora. Ja som vtedy nechápal, prečo vlastne z obyčajnej metafory Andrej Danko vtedy, vtedy iba kap..., pre mňa z môjho vedomia iba Andrej Danko alebo teda predseda Národnej rady, prečo robí takú vedu, keď hovorím príklad a prirovnal som ho vlastne ku kapitánovi futbalového tímu, ktorý by bol zároveň šéfom koncentračného tábora. Obvinil ma, na výbor napísal, že som svojím prirovnaním urazil náboženské cítenie Židov. Ešte raz, náboženské cítenie Židov. Týmto prirovnaním. Nikde, nech to hľadáte sprava, zľava, zospodu, od vrchu, od hocikiaľ, spredu, zozadu, nikde tam nevidíte náboženské cítenie Židov. Ani samotná Židovská náboženská obec nevyjadrila nejaké takéto pohoršenie, že by som sa dotkol ich náboženského cítenia.
S odstupom času však pravda vyšla najavo. Andrej Danko, vtedy v našich očiach len predseda Národnej rady, už v tom čase vedel, že on nie je len taký Andrej Danko, ale on už je kapitán Andrej Danko, a preto sa ho tak mimoriadne dotklo to, že som vtedy ho prirovnával a hovoril som, že by bol kapitánom futbalového tímu v koncentračnom tábore a zároveň šéfom koncentračného tábora.
Dnes viem, dnes viem po tomto, jeho malicherné, ješitné naháňanie a vyrábanie problému, ktorý neexistoval, dnes viem tú jeho obrovskú snahu o potrestanie, o pokutovanie a všetko možné, o hádzanie mňa dokopy s fašistami do jedného vreca, lebo jednoducho som trafil klinček po hlavičke. A vtedy si uvedomil, že, hops, o tej jeho hodnosti sa asi už Matovič dozvedel. Ja som, priznávam, vtedy nevedel o nej, nevedel absolútne nič, ani som nechyroval, že by takúto obludnosť, takúto nemorálnu obludnosť, ktorá tak neuveriteľne zdemoralizovala vojakov v armáde, že by predseda Národnej rady a hlavne predseda Slovenskej národnej strany niekedy dokázal spraviť. Nevedeli si to predstaviť ani ľudia, ktorí v armáde teda samozrejme pracujú, ani ľudia, ktorí vedia, o čom je armáda, ktorí vedia, ako si treba zaslúžiť povýšenie. A nevedeli si to predstaviť ani priamo ženy týchto dôstojníkov, ktorí v armáde pôsobia.
Dovoľte mi preto prečítať list dôstojníkovej ženy, ktorá sa volá Eva Ohraďanová, ktorá zverejnila v mene ostatných žien dôstojníkov, s ktorými veľakrát teda putujú po Slovensku a na ktorých veľakrát dlhý čas čakajú, keď pôsobia niekde v zahraničných misiách v mene Slovenskej republiky, tak vyjadrila svoje pocity.
V liste, v otvorenom liste, ktorý mal neuveriteľné množstvo zdieľaní, čítanosti a lajkov na Facebooku, doslova píše. "Vážený pán Danko, dovoľte, aby som vám predložila názor dôstojníkovej ženy. To, čo ste urobili, je možno v súlade s legislatívou, resp. nikde sa to nezakazuje, možno máte vysokú školu a podpísali ste vyšší rozpočet armáde, svojím povýšením o osem hodností ste však pre mňa morálne padli na úplné dno. V silovom rezorte, akým je armáda, pravdepodobne nenastanú verejné odchody vojakov alebo protestné pochody proti neprávosti, ktorú ste spôsobil. Tento rezort je založený na disciplíne a poslúchaní rozkazov. A práve toto ste zneužili, ponížili a potupili ste každého poctivého vojaka. Hrdíte sa hodnosťou kapitána, teatrálne pritom bozkávate výložky a z úst vám vychádzajú silácke reči o tom, ako ste dokázali svoju príslušnosť k vlasti, že ste pripravený nastúpiť do boja. Skutočnosťou však je, že práve týmto krokom ste sa z priameho boja odpútali, odpratali do bezpečia. S hodnosťou desiatnika by ste v prípade vojnového konfliktu boli pravdepodobne v prvej línii. Naproti tomu s hodnosťou kapitána sa posúvate do pozície veliaceho a vo vašom prípade nanajvýš sediaceho alebo pracujúceho kdesi pri vojenských spisoch. Na velenie totiž nestačí hodnosť, ale predovšetkým prax a skúsenosti. Alebo by ste si po svojej ročnej službe v armáde trúfli v prípade ostrého konfliktu viesť nejakú jednotku? Zobrali by ste si na zodpovednosť životy svojich podriadených?
Možno vám to ľudia zožerú, ale ja som manželka dôstojníka, a takých je nás tisíce. Sme ženy, ktoré žijeme mnoho dní v roku bez mužov, ktorí slúžia po nociach, niekedy celé dni mimo domov. Žijeme s rizikom, že nášho muža môžu kedykoľvek jediným rozkazom preveliť do celkom iného mesta. Mnohé z nás majú svojich mužov priamo v misiách a niektoré dokonca opakovane. Ich detí vyrastajú bez otcov a mnohé ženy dôstojníkov o svojich mužov dokonca prišli.
Tvrdíte, že neviete, ako sa zmenili hodnosti v armáde. Tak aký ste to vojak? Urazili ste každého vojaka slovenskej armády, no tí vám to vzhľadom na hierarchiu a poslušnosť najavo nedajú, my ale áno. Hanbím sa za vás a za vašu nadutosť a pýchu. Morálny a dôstojný človek by toto nedopustil práve v úcte ku svojej krajine, jej ľudu a v tomto prípade aj vojakom. Na povýšenie o osem hodností ste nemali morálne právo. A ak si robíte zásluhy za to, že z vašej pozície pomáhate armáde Slovenskej republiky a že ste sa zaslúžili o navýšenie rozpočtu do jej rezortu, chcem vám len pripomenúť, že to je vaša povinnosť.
Pripájam sa k množstvu iných ľudí a žiadam vás, aby ste hodnosť kapitána vrátili a ospravedlnili ste sa všetkých vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky." Podpísaná Eva Ohraďanová.
Tento verejný otvorený list a verejný apel na kapitána Andreja Danka, bohužiaľ, zostal nepovšimnutý. Andrej Danko naďalej arogantne obhajoval slovami, že on si tú hodnosť zaslúži. Toto nemorálne konanie, svoje vlastné, kedy zneužil svoju vlastnú pozíciu, zneužil to, že si dosadil svojho vlastného človeka za ministra obrany a vybavil si u neho hodnosť, je to klasický príklad pohŕdania armádou, je klasický príklad klientelizmu a protekcie, ktorú si vybavil. Tá obrovská vlna nedôvery a nevôle medzi ľuďmi na Slovensku, ktorú tento krok vyvolal, si vyžadovala aj rázny krok od koaličných partnerov. Čo však robili koaliční partneri, keď teda budem menovať iba špičky, Robert Fico či Béla Bugár? Len tichučko šúchali s nožičkami a odbíjali akékoľvek otázky. Ale toto sú práve chvíle, kedy sa treba ozvať a povedať, Danko, spravil si hlúposť, nehraj sa tu na piesočku na kapitána, si obyčajný desiatnik a ani na neho nemáš. Vráť tú hodnosť, lebo demoralizuješ našu armádu. Načo sa tu my snažíme nabudiť hrdosť vo vojakoch, keď ty im ju jedným krokom zoberieš a verejne všetkých vojakov, policajtov či colníkov, ktorí hodnosti v svojej práci majú, keď ich takýmto spôsobom ponížiš. Takéto slová som očakával od Bélu Bugára aj od Roberta Fica. Nedočkali sme sa ich a nevypočuli to verejné volanie. Nechali zakomplexovaného pána, ktorý vedie Národnú radu, aby si užíval zrejme na pyžamku našitých svojich kapitánskych výložiek.
Je toto v súlade s tým, čo mala strana SNS na predvolebných bilbordoch, "hrdo, odborne a slušne"? Čo je na tom, prosím vás, hrdé? Skúste mi na tom nájsť čokoľvek hrdé, aspoň jedno písmenko, aspoň "h", alebo "r", alebo "d" alebo "e"! Na tom nie je hrdé absolútne nič, je to zbabelé, arogantné. Čo je na tom odborné, keď si niekto, kto ani, keď sa ho novinár opýta, aké sú vojenské hodnosti, ani ich nevie vymenovať? Keď si takýto človek v rozpore s tradíciami, v rozpore s tým, ako to v armáde funguje, pridelí potajme vojenskú hodnosť a keď ho niekto upozorní na to, že robí obrovskú chybu a demoralizuje armádu, že miesto toho, aby povedal, ľutujem, prepáčte, vraciam, pobozká výložky, lebo ho vyzval k tomu Matovič. Čo je na tom odborné a čo je na tom slušné, sa pýtam? Toto je prejav slušnosti voči tým vojakom, ktorí si to museli odrieť?
Dnes som si chcel priniesť sem vizuálnu pomôcku, preto vám ukážem dnes iba čistý papier, ale možno o to viac bude kričiaci, lebo nám kapitán zakázal sem vizuálne pomôcky, aby sme mu nemohli ukazovať zrkadlo. Na tej vizuálnej pomôcke mal byť kapitán Makovník a jeho fotografia. Kto je kapitán Makovník? Možno si dávate otázku, tuto kolega Adamčík sa smeje, možno na tom kapitánovi Makovníkovi, neviem. Kapitán Makovník je človek, ktorý bojoval za nás v Afganistane a jeho obrnené vozidlo vybuchlo na nastraženej míne. Pri tomto čine, nepriateľskom čine v boji zahynul. Tu na tomto papieri mal byť vytlačený, lenže kapitán má strach z tohto zrkadla, takže máte tu čistý papier, ale o to viac do neba volajúci. Kapitán Makovník zahynul za nás za všetkých, za všetkých ľudí na svete, za ktorých bojujú v Afganistane proti teroristom. Teroristi ho odpálili a on tam zomrel. Bol povýšený in memoriam o jednu jedinú vojenskú hodnosť na kapitána.
A ja sa pýtam, na tejto druhej strane som chcel mať vytlačeného kapitána Danka, že či teda to je "hrdé, odborné a slušné"? Môžem sa pýtať tu poslancov za SNS, tých pár kúskov, čo tu sú, či je hrdé, odborné a slušné, že kapitán Makovník, ktorý za nás zahynul v statočnom boji na nástražnej míne teroristov v Afganistane, či teda si rovnako zaslúži svoju hodnosť ako kapitán Andrej Danko, ktorý pre armádu neurobil nič a takýmto spôsobom podľa aj listu dôstojníkovej ženy sa skutočnému boju vyhol, lebo si takto zabezpečil teplé miestečko niekde, lebo tí vojaci nie sú samovrahovia, aby kapitána Danka dali veliť svojej jednotke, a ktorý by ich za chvíľku doviezol niekam do pekla. Jednoducho dali by ho, radšej by ho posadili k tým vojenským spisom, alebo by robil kronikára s hodnosťou kapitána, lebo takýto človek bez akýchkoľvek schopností a skúseností nemôže predsa veliť vojenskej jednotke.
Čiže keď nám kapitán hovorí o tom, že on týmto krokom vlastne ukázal, že je pripravený bojovať, týmto krokom sa odpratal presne tak, ako píše dôstojníkova žena, do bezpečia. Aby si zabezpečil takú vojnu, ak raz teda bude, čo dúfam, že nebude, akú si zabezpečil počas svojej vojenskej služby, kde po prvom mesiaci zistil, že, hops, aspoň podľa človeka, ktorý bol s ním na vojne, mi písal, že chlapec teda dostával od tých nadriadených alebo tých starších vojakov dostatočne poza uši, lebo tieto diktátorské sklony si chcel aplikovať aj na ostatných tých už starších vojakov, tak mu veľmi rýchlo vysvetlili, že takto to asi nepôjde. Tak rýchlo sa vybavil vojničku na ministerstve. Tam nosil taštičku ministrovi Sitekovi, čiže poskokovi Jána Slotu, a už tam teda takto statočne bojoval za nás, takto si vykonával tú teda vojenskú službu, ktorou sa tak strašne hrdí.
V tejto súvislosti si dovolím poukázať na to, že tak ako v tejto situácii zneužil svoje postavenie vo svoj vlastný prospech, čo je korupcia, lebo klientelizmus je korupcia, je jeden z druhov vlastne korupcie, čiže takto skorumpoval v podstate ministra obrany, lebo dal mu funkciu, za to mu minister obrany dal hodnoť, lebo iný dôvod nebol, a nieže obyčajnú, len osem hodností preskočil, tak takto isto zneužil svoju funkciu, keď od toho istého ministra obrany si vypýtal naše spisy z odvodu, mňa a Jozefa Viskupiča, a tieto spisy kapitán Andrej Danko mal k dispozícii a hrabal sa v našej zdravotnej dokumentácii. Jednoducho my máme predsedu Národnej rady, ktorý tu pred dvomi hodinami predkladateľovi návrhu zákona povedal "ty hovno", citujem. Máme predsedu Národnej rady, ktorý si dosadí kamaráta za ministra obrany a následne si vybaví povýšenie osem hodnosti na kapitána, bez akýchkoľvek zásluh, v príkrom rozpore s tým, čo sľuboval na predvolebných bilbordoch, "hrdo, odborne a slušne". A máme predsedu Národnej rady, ktorý zneužije svoje postavenie a vypýta si spisy z odvodovej komisie dvoch opozičných poslancov na to, aby sa hrabal v zdravotnej dokumentácii, ktorá je obsiahnutá v týchto odvodových spisoch, a následne zneužíval obsah týchto spisov proti týmto opozičným poslancom v politickom boji.
Máme predsedu parlamentu, človeka, ktorý je mentálny bonsaj, ktorý je extrémne nebezpečný pre akúkoľvek zastupiteľskú demokraciu, keď dostane moc. Takíto ľudia, keď dostanú pozíciu, nerobia nič iné, len túžia po tom, aby ju využili v svoj vlastný prospech, aby ju zneužili. A preto dnes predkladáme návrh zákona, ktorý, som povedal, nazývame lex kapitán Danko, alebo môžme takto nazvať, lebo nie každý dokáže spáchať tak nemorálny čin, aby sme kvôli nemu museli prijímať opravný návrh zákona.
Áno, v tomto môže konkurovať, pred časom, tento týždeň sme prijímali uznesenie k amnestiám, minulý týždeň sme prijímali zmenu ústavy a opravovali sme nemorálny činy Vladimíra Mečiara, áno, aj ten si vlastne zaslúžil lex Mečiar, lebo sme opravovali jeho nemorálne činy, iba kvôli nemu. Dnes navrhujeme, aby sme opravili nemorálny čin predsedu Národnej rady, človeka, ktorý až chorobne trpí samoľúbosťou a, bohužiaľ, mentálne nedorástol tam, aby si uvedomil, ako obrovským spôsobom takýmto krokom ubližuje každému jednému pracovníkovi v armáde, alebo ich rodinným príslušníkom.
V návrhu zákona doslova navrhujeme v podstate štyri veci a budem citovať. Čiže vojaka v zálohe bude možné mimoriadne vymenovať do vojenskej hodnosti alebo mimoriadne povýšiť do vojenskej hodnosti len o jeden stupeň vyššej, než akú dosiahol. Táto podmienka v súčasnosti platí u vojakov mimoriadnej služby a profesionálnych vojakov a nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby sme nechávali dieru v zákone, že si nejaký politik aj nabudúce bude môcť pomojkať svoje detinské ego a vybavovať u kamaráta zvyšovanie svojej hodnosti o osem stupňov na kapitána. Čiže preto chceme zaviesť rovnaké pravidlo, ktoré platí pre profesionálnych vojakov a vojakov mimoriadnej služby, aby to presne rovnako platilo pre vojakov v zálohe.
Precizujeme, aby teda aj kapitánovi bolo zrejmé, aj ľuďom podobnej mentálnej výbavy, aby do budúcna bolo zrejmé, že vojenskou hodnosťou sa vyjadruje pripravenosť vojaka v zálohe na výkon funkcie, do ktorej má byť ustanovený. Toto ustanovenie je v súčasnosti explicitne uvedené u vojakov mimoriadnej služby. Čiže u vojakov mimoriadnej služby hovoríme, že keď niekto má hodnosť, mal by ju byť schopný zastávať, čiže keď niekoho urobíme kapitána, tak mal by byť schopný byť v reálnej situácii kapitánom, ale u vojakov v zálohe nám to je jedno, lebo jednoducho nechávame priestor pre takýchto ľudí malých duchom, aby si udeľovali hodnosti. Čiže znova, navrhujeme zalepiť ďalšiu dieru v zákone.
Tretiu vec, vojaka v zálohe, ktorý zároveň vykonáva funkciu podľa § 17 ods.1, čiže poslanec Národnej rady, člen vlády, atď., nebude možné mimoriadne vymenovať do vojenskej hodnosti alebo mimoriadne ho povýšiť do vojenskej hodnosti. Ak by aj nastala krízová situácia, podľa súčasnej právnej úpravy sú oslobodení od výkonu mimoriadnej služby. Čiže nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby ľudia, ktorí sú oslobodení od mimoriadnej služby v krízovej situácii, čo sme napríklad my všetci, alebo členovia vlády, aby sme si mali právo udeľovať hodnosti alebo zvyšovať svoje hodnosti. Z akého dôvodu? Jednoducho žiaden dôvod nie je na zvýšenie hodnosti aktívneho politika, lebo jednoducho dnes nepodliehame tomu, aby sme mohli byť v podstate povolaní do výkonu mimoriadnej služby.
Zároveň tým, ktorí vojenské hodnosti získali podľa bodu 3, čiže politikom zjednodušene, patrí vojenská hodnosť dosiahnutá pred mimoriadnym vymenovaním alebo mimoriadnym povýšením. To znamená, každému aktívnemu politikovi, ktorý v čase, keď bol teda aktívny politik, si vybavil povýšenie od svojho zrejme teda kamaráta, ministra obrany, tak aby všetkým týmto ľuďom sme vojenské hodnosti odobrali. Alebo inak povedané, toto je to ustanovenie o degradácii kapitána Danka na desiatnika Danka, aby kapitán Danko momentom, ako tento návrh zákona bude účinný a platný, aby prišiel automaticky o hodnosť, ktorej sa nechce vzdať.
V tejto súvislosti dovoľte, aby som použil iný príklad, by som povedal, statočného prístupu a uznania si možno viny. Myslím, že minulý týždeň tu bol ten lynč na prezidenta Kisku. Vieme, ako nakoniec to dopadlo, že ukázalo sa, že k tomu, aby prezident Kiska využíval vládnu letku, ho priamo vyzval minister Kaliňák. On ju využíval a potom zákerne skorumpovaný minister Kaliňák vyzval pána prezidenta, aby ju nevyužíval. Pán prezident sa ako k tomu postavil? Tak ako som poslúchol ministra Kaliňáka vtedy, keď má požiadal, aby som lietal, takisto ho teraz uposlúchnem, keď ma žiada, aby som nelietal. Postavil sa k tomu čestne a včera ste mali možnosť aj teda vidieť zábery z nejakej prvej prepravy pána prezidenta automobilom, teda vládnou limuzínou alebo prezidentskou limuzínou. Toto považujem za férový, statočný postoj, aj keď to priamo nebola chyba prezidenta, jednoducho v prípade ak ho niekto k tomu vyzval a tá výzva bola opodstatnená, verejnosť sa s tým stotožnila, uznal, že viac nebude asi, alebo bude výrazne menej lietať lietadlom a išiel autom.
Čo urobil kapitán v tejto situácii? Na výzvu moju, pobozká výložky, povedal, že nikdy, lebo on si tú hodnosť zaslúži, lebo ju asi zrejme niekedy na pieskovisku si vysníval. A napriek tomu, že milióny ľudí si z neho robili srandu, napriek tomu, že mal stovky rôznych a naozaj vtipných koláží, ktoré si z neho robili srandu, nechal svojich spolustraníkov, aby sa hanbili za neho, nechal ostatných členov SNS, aby sa hanbili za neho, nechal zakladateľov SNS alebo zakladateľov ponovembrovej SNS, aby sa za neho hanbili, a nechal aj všetkých voličov SNS, aby sa báli priznať k tomu, že niekedy nejakého kapitána, ktorý si nedokáže priznať čestne chybu, že ho niekedy volili. Preto je úplne prirodzené a pochopiteľné, že kapitán si zaslúžil trest od verejnosti, že podpora či jeho alebo jeho strany dramaticky klesla. A myslím si, že týmto naveky zabetónoval strop svojej strany, že tí ľudia jednoducho nedokážu voliť niekoho, tak ako nedokážu voliť fašistov, lebo budú vedieť, že sú to fašisti, a nájde sa takých možno 10 % ľudí, tak takisto zabetónoval aj svoju Slovenskú národnú stranu, lebo tí ľudia to jednoducho prekúsnuť nedokážu nijako. Môže ich opíjať rožkom, trinástimi platmi a podobne, ale keď stále budú vidieť vlastne zbabelca, človeka, ktorý si potajme vybavuje výložky a ktorý zrejme, naozaj aj v tom pyžame s výložkami spí a na dobrú noc ich bozkáva, tak toto je presne opak toho, ako by chceli vidieť statočného predsedu Slovenskej národnej strany. Minimálne vo mne alebo ja by som chcel vidieť, že predseda Slovenskej národnej strany je v prvom rade chlap. Zachoval sa, nepovieme ako baba, toto nie je zachovanie ako baba. Zachoval sa ako úplný zbabelec, lebo si chybu nedokázal priznať. Chceli by ho vidieť ako odborníka, ktorý keď o niečom hovorí, tak tomu rozumie. Stačila jedna novinárska otázka, nevedel vymenovať ani hodnosti, o ktoré postúpil. Čiže videli sme, že je absolútny amatér. Niekde, kde si uzurpuje silou-mocou dostať hodnosti. A zároveň sa preukázal ako človek, ktorý netrpí ani minimálnou štipkou slušnosti, lebo keď videl všetky tie názory, to, čo sa na neho zosypalo, to, že musel kapitulovať a zrušiť svoj Facebook, lebo jednoducho tam sa nenašlo, jeden človek, ktorý by ho za ten čin pochválil, tak nepreukázal ani len minimum slušnosti, o ktorej tu veľakrát káže so zopätými rukami, o čom som počul teda, že si hodinu denne precvičoval doma pred zrkadlom pred tým, ako sa dostal do politiky. Čiže toto sú reálne skutky kapitána v politike, ktoré ľudia samozrejme ocenia.
Ubližuje to vám, páni zo SNS, že takéhoto kapitána máte na čele, a ja vám prajem, aby ste si to čím skorej uvedomili, a buď mu vysvetlili, že, Andrejko, nehraj sa tu ďalej na vojačika a choď späť na desiatnika, alebo si nájdite niekoho normálneho. Rovnako si myslím, že je hanbou SNS, aby na čele bol človek, ktorý demoralizuje kľúčový pilier našej štátnosti, a to je armáda alebo teda Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Takýto človek nepatrí ani na pozíciu predsedu Národnej rady, ale ani ako predseda Slovenskej národnej strany. Možno je čas, aby niekto z vás zdvihol hlavu a mu to povedal a nabral tú odvahu. Ja viem, že to je riziko, že vás vyhodí. Ale tento človek vám robí hanbu. SNS by mohla byť hrdá, odborná a slušná. S takýmto kapitánom na čele vy nikdy túto métu nedosiahnete.
Bol by som veľmi rád, aby ste tento návrh zákona, aj keď samozrejme som do toho vniesol aj to politické posolstvo, ktoré, si myslím ale, že v tomto prípade plne do toho patrí, lebo nie slová robia chlapa, ale činy robia chlapa. Čiže nie pekné slová na bilborde "hrdo, odborne a slušne", ale bozkávanie výložiek a trápne slová o tom, ako si to zaslúžim, tieto robia skutočný obraz o politikovi. Myslím si, že táto kauza veľmi nám pomohla odokryť obraz človeka, ktorý dnes sedí na druhej najvyššej ústavnej funkcii a dnes je v podstate vyššie ústavne postavený, ako je predseda vlády. Predseda vlády, keď bola debata, alebo ostatní ministri zo SMER-u, keď bola debata o ich funkciách, o tom, jako si rozdávali plukovníkov, radšej boli ticho. Zrejme si uvedomovali, že toto sa nedá ustáť pred verejnosťou a ak by to začali obhajovať, tak jednoducho by asi na tom iba strácali body.
Preto si myslím, že kapitán zlyhal, na plnej čiare zlyhal a napriek tomu, že ho milión ľudí vyzývalo, aby chybu opravil, odmietol chybu opraviť. Preto si myslím, že musíme to urobiť zákonom. A bol by som veľmi rád, ak by ste to podporili a spoločne sme tento lex kapitán Danko prijali.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.4.2017 11:23 - 11:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, už z úvodného slova predsedajúceho ste mohli vytušiť, o čom tento návrh zákona bude. Ako ho uviedol, o tomtom návrhu zákona, áno, nemýlite sa, prichádza na rad tzv. lex kapitán Danko. Tento návrh zákona, lebo nie každý z nás má možnosť, aby v podstate niekto predložil návrh zákona, ktorý sa týka len jeho a, alebo kvôli jeho výstrelkom, ale Slovensko približne teda pred dvomi mesiacmi zažilo takú aféru vrcholového politika, predsedu Národnej rady, že prvýkrát v histórii Slovenskej republiky si milióny ľudí na Slovensku robili hromadnú srandu z človeka, ktorý vedie najvyšší zákonodarný orgán, čiže Národnú radu. Tá sranda nastala potom.
A ja som v podstate veľmi vďačný redaktorovi, myslím si, že Šivák sa volá z TA3, ktorý sa na tlačovej konferencii, po tom, ako sa celé Slovensko dozvedelo, že dovtedy nám všetkým známy mysliteľ Andrej Danko si nechal udeliť kapitánsku hodnosť ministrom obrany, ktorého sám do tejto funkcie dosadil, tak ja som osobne zvolal tlačovku kde som ho vyzval vzhľadom na to, že to je maximálne nemorálne a dehonestujúce, demoralizujúce všetkých vojakov aj policajtov, aj colníkov, ktorí vedia, že koľko si musia odmakať na to, aby boli povýšení čo i len o jeden stupeň vo svojej hodnosti, tak som ho vyzval, aby sa vzdal tejto kapitánskej hodnosti, aby ju vrátil, lebo si ju nezaslúži. Keď sa ho redaktor Šivák opýtal, tak kapitán Danko dnes už zareagoval takým pamätným, všetci si to asi pamätáte (rečník gestikuláciou naznačil bozk), nikdy, pobozkal výložky. A odvtedy sa zapísal do histórie. Tá neuveriteľná malosť ducha, ktorú týmto prejavil, a neschopnosť si priznať chybu a napraviť svoju vlastnú chybu ho degradovala tak dramaticky v očiach verejnosti, že jeho popularita pomedzi ľuďmi klesla raketovo dole, raketovo dole klesla popularita strany, ktorú vedie, a v podstate za túto malosť, ktorú prejavil, si asi nič iné nezaslúžil.
Týmto návrhom zákona chceme napraviť škody, ktoré kapitán Danko spôsobil na armáde, ktoré spôsobil v Policajnom zbore, ktorý spôsobil medzi colníkmi a medzi všetkými ľuďmi, ktorí si uvedomujú, možno hlavne rodinnými príslušníkmi, ktorí si uvedomujú, ako ich blízki si to musia naozaj odmakať a zaslúžiť, na to, aby boli povýšení čo i len o jednu jedinú hodnosť.
Čiže návrhom zákona chceme napraviť škody, čiže degradovať kapitána Danka späť z kapitána na desiatnika a tak isto aj všetkých aktívnych politikov, o ktorých dnes nevieme a ktorí takýmto spôsobom si vybavili vojenské hodnosti. Ale dnes je v podstate známy len jeden prípad, lebo tí ostatní, vyzerá, že si udeľovali zo srandy, a minister svoju úlohu, minister Glváč nedotiahol do konca. Takže keď udeľoval Ficovi a spolu ostatným plukovnícke hodnosti, tak jednoducho zanedbal povinnosti, aj keď to pôvodne myslel vážne, tak nakoniec tie hodnosti platné nie sú.
Takže je to to o, tento návrh zákona je o degradácii kapitána Danka na desiatnika Danka. Tento návrh zákona je o stanovení jednoznačných pravidiel, ktoré sa budú týkať rovnako aj vojakov v zálohe, aj ostatných vojakov v aktívnej službe alebo v mimoriadnej službe. Tento návrh zákona jednoznačne hovorí o tom, že keď má byť niekto povýšený, tak maximálne o jednu hodnosť, nieže skákať o osem hodností, ako to dokáže len kapitán. A to je viac-menej všetko. Bližšie predstavím návrh zákona v rozprave, do ktorej sa ako prvý aj hlásim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 11:16 - 11:17 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Som veľmi rád, Silvia, za tvoje osobné svedectvo a o to radšej, že túto schôdzu momentálne vedie podpredseda Andrej Hrnčiar, ktorý tu arogantne hovoril, že to bolo úplne normálne a že my ako opozícia sme predložili návrh na skrátené legislatívne, či na mimoriadnu schôdzu za odvolanie Richtera tak, že oni ju museli vyhlásiť o štvrtej hodine, štvrtok, proti noci, a to je úplne normálne. Však vlastne sme za to platené, vy ženy, aj my ostatní, že tu sme boli a v podstate sme nútení byť 30 hodín v kuse s hodinovou prestávkou. Som veľmi rád a o to viac je to pohoršujúce, toto jeho správanie, aj kapitána Danka, ktorý o tom rozhodol, že takto budeme rokovať proti noci, lebo keď sa pozrieme na teba, potrebuješ omnoho viac starostlivosť. Ten komfort je úplne iný ako my, ktorí slobodne si môžeme odísť hocikedy na vécko, kedy chceme odbehnúť, ísť pospať a podobne. Ale nútiť teba byť 30 hodín tu na vozíčku a ešte sa arogantne pri tom smiať a tváriť sa, však ste za to platení, aj druhí ľudia robia v noci, to dokážu naozaj bezcitní ľudia. Takže som veľmi rád, že si bola osobným svedkom toho, že čo títo ľudia dokážu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.4.2017 10:32 - 10:40 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som reagoval napríklad na kolegu Dostála, lebo na tú faktickú sa nedalo reagovať. On si v podstate tak postavil otázku, že či by sme takto vlastne mali motivovať k tomu, aby mali viacej detí. A tento náš návrh nie je myslený ako motivácia k tomu, aby mali viacej detí, aby ich jednoducho, aby mali viacej detí. Ale motivácia je k tomu, aby matky, keď už majú deti, aby sa ich snažili čo najzodpovednejšie vychovať. To je jedna vec. Ale hlavne tento návrh je myslený ako odmena za tú starostlivosť, ktorú matky vlastne tým deťom dajú. Čiže ani nie, že motivácia do budúcna, ale odmena za to, čo vykonajú, lebo myslím si, že ak by ste 20-ročné dievča alebo mladuchu motivovali tým, že vlastne pôjdeš, namiesto 65 rokov pôjdeš v 64-ke do dôchodku alebo v 63-ke, keď budeš mať tri deti, tak tá motivácia na takú veľkú vzdialenosť nefunguje. Jednoducho je jej šumafuk, že či za 45 rokov pôjde o rok alebo o dva, alebo o tri skorej do dôchodku.
Čiže skôr to je naozaj o tom, aby sme pristupovali pri výpočte dôchodkov a stanovení veku odchodu do dôchodku spravodlivo, zásluhovo a aby sme konečne na Slovensku začali zohľadňovať aj prácu, ktorú dnes absolútne neohodnocujeme, a to je, prácu, ktorú vykonávajú hlavne ženy-matky doma výrazne viac, podľa štatistík v podstate až štvornásobne či trojnásobne viac ako vykonávajú muži.
Čiže matky v podstate idú z jednej práce platenej do druhej práce neplatenej. V priemere úplne v pohode to je jedných osem hodín a druhých osem hodín a potom ledva tých osem hodín na spánok a na starostlivosť o samu seba. A takto tých osem hodín potom, ak aj viac, o rodinu, potom zase v priebehu víkendu a my, muži, ruku na srdce, si to trošku viacej užívame pre seba.
Ondro Dostál povedal takú vetu, kolega Jurzyca povedal, že by sme ho mali za to pochváliť vlastne. A ja si myslím, že nie pochváliť, ale mu trochu vynadať, lebo Ondro povedal, že mne by sa viac pozdávalo, aby muži prebrali viac starostlivosti o rodiny, to by sa mi zdalo ako lepší nápad. A ja chcem fakt počuť od vás alebo od Ondra, že ako to chce dosiahnuť. Toto my ako zákonodarci máme v rukách, aby sme odmenili matky podľa počtu detí a dali im vlastne nejaký takýto bonus za to, že zodpovedne vychovávajú svoje deti. Ale rétorické cvičenia o tom, že nie, toto neni dobrý návrh, ale pome teda viacej, my muži robiť viacej v tých rodinách, tak ten návrh je tak sám pre návrh.
Nedokážeme ho zabezpečiť, ani osvetou ho nedokážeme zabezpečiť, ničím ho nedokážeme zabezpečiť. Aj mne by sa to viac páčilo. Ale realita mnohých tisíc rokov možno je taká, že my muži sme viac možno trošku v tom živote pôžitkári a tie ženy sú viac zodpovedné, keď tie deti v tej starostlivosti zverené majú, a tej rodine jednoducho výrazne viac dajú ženy ako muži. Dobre, česť tým mužom, ktorí majú zverené deti a starajú o ne lepšie ako ich vlastná matka. S tými počítame v tomto návrhu zákona. Čiže ich nezatracujeme a nehovoríme len výlučne o matkách, ale teda o človeku, ktorý má zverené toto dieťa do výchovy. V prípade, že sa starajú obidvaja rodičia, tak sa to vzťahuje na matku a žiaden zodpovedný a milujúci muž by matke takúto výhodu určite nezazlieval.
Takže myslím si, že použiť argument, že tento návrh nie je dobrý, radšej my muži sa pome viacej starať o deti, je, myslím si, že nepatrí na pôdu Národnej rady, lebo to je naozaj len bohapustý výkrik, ktorý nijakým spôsobom nemáme šancu zabezpečiť.
Čiže len zopakujem na záver. Navrhujeme to, aby každá matka, ak to teda nie je matka, má zverené do starostlivosti otec dieťa, tak vlastne aby jeden alebo druhý mali za každé dieťa, ktoré ukončí úspešne strednú školu, možnosť odísť do dôchodku o jeden rok skorej. V druhom čítaní chcem predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý zabezpečí, aby odchádzali o rok skorej, ale zároveň aj s plnou výškou dôchodku. Čiže aby sa im ten rok nestrhol z výšky dôchodku, ale ako kebyže sme nasimulovali, že ten rok robili. Bez ohľadu na to, aký počet takto zodpovedne vychovaných detí, o to skorej do dôchodku. Ak by bola matka, na Orave to nie je výnimka, že má osem zodpovedne vychovaných detí, každé jedno ukončilo úspešne stredoškolské vzdelanie, ide o osem rokov skorej do dôchodku a počítal by sa jej plný dôchodok, ako keby tých osem rokov odpracovala.
Zdôvodnenie. Preto, lebo, čo som hovoril opakovane, lebo matky robia aj po práci. Vykonávajú prácu, ktorú dnes vôbec naša spoločnosť neoceňuje. Je načase, keď tu hovoríme o zásluhovosti pri dôchodkoch, aby sme oceňovali aj túto prácu nielen tú, ktorú vykonávajú pre zamestnávateľa, zadarmo, ale aj túto, ktorú dnes vykonávajú bezplatne. Áno, robia to v prospech rodiny, ale aj v prospech spoločnosti, lebo tie deti sú pre nás veľmi, veľmi dôležité na to, aby do budúcna v podstate túto spoločnosť držali nad vodou, pracovali na dôchodky a podobne zabezpečovali služby pre ostatných.
Ďalší dôvod, ten, že slovenské ženy sa zo všetkých krajín v rámci EÚ dožívajú najmenej rokov v plnom zdraví. Ďalší dôvod, ktorý sme tu hovorili pred dvomi dňami, pracujú naše matky najviac počas nedieľ, 21 % Sloveniek pracuje, alebo teda aj Maďariek slovenských, pracujú v nedeľu. Súvisí s tým, čo tu hovoril aj Marek Krajčí, že máme zase najvyšší počet úmrtí na kardiovaskulárne choroby, ktoré súvisia práve s tým, že ženieme ľudí proti víkendu, nedoprajeme im oddych, najväčšia úmrtnosť na infarkty srdca. Jednoducho robíme všetko pre to a podľa štatistík to tak vychádza, aby naše ženy-matky odchádzali do dôchodku dostatočne zodraté a staré, aby si čo najmenej dôchodok v zdraví užili, aby nás čo najmenej ako štát stáli. A toto je cynické, arogantné a ženy si to nezaslúžia.
Preto budeme veľmi radi, ak tento návrh zákona podporíte. Vopred hovorím, pre malosť ducha v koalícii sme spokojní aj s tým, ak návrh zákona nepodporíte a na druhej schôdze si ho skopírujete, predložíte ho sami a zahlasujete, zvoláte si tlačovku presne takisto teatrálne ako pri amnestiách a zrazu otočíte a budete hovoriť, že ste niečo vymysleli. Nám to nevadí. Sme zvyknutí na takéto arogantné správanie z vašej strany. Podstatné je, že ten návrh prejde a matkám, a prácu neocenenú matiek takýmto spôsobom oceníme. My váš návrh určite podporíme. Boli by sme veľmi radi, aby ste podporili vy náš.
Ďakujem veľmi pekne. Každopádne, ak tento návrh neprejde, určite vás očakáva v dohľadnej dobe, že ho podáme znova a znova a znova, dokedy vás nepritlačíme k tomu, že ho podáte sami.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 10:10 - 10:11 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán Jurzyca niekedy nabudúce dokončí. Ale však rád si pozriem tú tabuľku. Chcel som iba k jednej veci ešte. Zaznelo tu, že koalícia nemohla inokedy zvolať schôdzu a my sme vlastne ju donútili do tohto termínu. Koalícia mala sedem dní za zvolanie schôdze a mohla si vybrať akýkoľvek termín. Aj dnešné ráno o deviatej bez problémov mohla byť mimoriadna schôdza a viedli by sme ju počas dňa. Nenútili by sme ženu-matku s malými deťmi ako hlavnú predkladateľku, aby tu ťahala tridsiatku nonstop proti noci. Čiže je hrubá lož to, čo povedalo Andrej Hrnčiar, že my sme vlastne vymysleli si tento termín o štvrtej poobede vo štvrtok. Nie, koalícia si mohla vybrať sedem dní. Vybrala si naschvál tento deň, aby pokorila Natáliu ako ženu-matku, aby tu musela byť 30 hodín v kuse.
Skryt prepis