Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 15:52 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 13.2.2018 16:24 - 16:34 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem za diskusiu, ktorá sa rozprúdila. Ale čo vlastne z toho vzišlo také najzaujímavejšie, je to, že uvedomil som si, že keď včera som si čítal správu, že prokuratúra, NAKA stíha novinára Arpáda Soltésza za to, že použil slovné spojenie "biela spodina", že tá biela spodina vlastne pred chvíľkou vystúpila tu za týmto rečníckym pultom. Lebo naozaj človeka, ktorý sa takýmto spôsobom vyjadruje a myslí si, že kadencia slov a hlasitosť umožňuje, aby súkal klamstvo za klamstvom a to ho oprávňuje mať potom pravdu, tak to je v podstate typický predstaviteľ bielej spodiny. Takže, pán Mazurek, pozdravujem.
A krásne sa mi podobá tento človek na takého druhého, on sedí, myslím, že tam niekde, volá sa Ľuboš Blaha, toho zase vnímam jako takého typického predstaviteľa marxistickej spodiny. A myslel som si, že ľudia, ktorí takto dokážu rečniť, tak že ohúria ľudia, a keď si porovnáte volebný výsledok jedného a druhého, dopadli úplne rovnako. Mazurek sa nebol schopný stať ani poslancom v Žilinskom kraji. Jeho vlastní, tam kde býva, sa mu otočili chrbtom. A keď sa pozriete, koľko mal krúžkov nejaký marxistický, marxistická spodina Blaha, tak isto to bolo nejakých dvetisíc krúžkov. Myslím si, že možno aj veľmi podobný počet tých krúžkov mali jeden aj druhý. (Reakcia z pléna.)
Zároveň som si uvedomil, že treba naozaj nazývať ľudí a fakty skutočným menom. Viete, čo znamená po slovensky cigáň? Cigáň je klamár. A oddnes po vystúpení pána Mazureka môžme hovoriť, že cigáň Mazurek. Cigáň Mazurek je oddnes normálne zákonité slovné spojenie, ktoré tým, že tu klamal o tom, že jak chceme dávať Rómom v osadách zadarmo škôlky, jak klamal o tom, jak Peter Pollák rozkrádal eurofondy, jak klamal o tom, že sa, vlastne nič neurobil, jak klamal o tom, jako teda Kotleba strašne zamestnal ľudí, hoci zamestnal 90 ľudí, ale sľúbil, 10- až 15-tisíc ľudí že zamestná v programe Lopaty a krompáče. A jak to súkal jedno za druhým, tak ma mrzí, že takíto ľudia sa tu zapájajú do diskusie a tí, ktorí reálne by mohli problému pomôcť, tí na to v podstate zvysoka kašlú.
Hovoriť o tom, že keď sa ktokoľvek ide prejsť do osady, tak tam sedia vyvalení a kričia po tých ľuďoch, ktorí prídu im ponúknuť prácu, že nie, my chceme mať naschvál desať detí, lebo nám vyhovuje, že môžme si brať sociálne dávky od tohto systému a my to robíme naschvál, tie deti tam vyrábame a podobne, je nehodné Národnej rade. Je odporné a presne sa dnes tu definovala, v deň, kedy začala trestné stíhanie NAKA voči novinárovi Arpádovi Soltészovi, sa tu samodefinovala biela spodina, ktorá je prítomná v tomto parlamente.
Ja by som si chcel dať rečnícku otázku na záver. Čo je na tom za Boha, čo je na tom za národ, čo je na tom kresťanské? Na tom, keď srší z vás nenávisť, keď nedokážete sa pozrieť ani na tie chudátka deti, tie troj-, štvor-, päťročné deti a ešte ukazujete prstom, že ony sú za to, že ony za to môžu. Pani doktorka, prepáčte, zabudol som, jak sa voláte, zalamujte s rukami. Čo je na tom kresťanské, na nenávisti, ktorú hlásate? Boh nie je nenávisť. To si skúste napísať na zrkadlo, keď sa ráno maľujete a možno po desiatich dňoch to zaberie. Boh nie je nenávisť. Musíte si vybrať. Budete hlásať Boha alebo nenávisť. Jedno a druhé nie, lebo podvádzate ľudí.
Každopádne som si uvedomil, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko považuje svojich voličov v podstate za debilných, lebo inak by im nemohla takýmto spôsobom tento problém predkladať. Hovoriť o tom, že jediné riešenie je, aby si tí Rómovia zaplatili sami tú škôlku, zrejme aby si ju aj sami postavili, tak to naozaj môže človek, ktorý si myslí, že jeho voliči žerú seno. A ja si na rozdiel od vás nemyslím, že vaši voliči žerú seno. Nie, vašich voličov len trápi tento problém v osadách. Chceli by reálne vidieť, aby sa konečne začal riešiť, a obrátili sa k vám, lebo si mysleli, že vy im to riešenie ponúknete. Vy ste povedali a váš predseda, že zamestnáme 10- až 15-tisíc Cigánov, asociálov, dáme im krompáče a lopaty, keď ja budem šéf VÚC. Zamestnal ich de-väť-de-siat, za naše spoločné prachy. De-väť-de-siat! Aj vaši voliči vedia počítať, že 90 a 10- až 15-tisíc je dramatický rozdiel. Keď to neviete počítať vy, tak vám to vynásobím. 10-tisíc alebo 9-tisíc deleno 90 máte 100, to znamená, že to je takých 111- až 160-krát viac. Čiže Kotleba sľúbil, že zamestná 150 ľudí, zamestnal jedného. Alebo teda sľúbil 15-tisíc a zamestnal 90. To je to isté.
Mali ste možnosť ukázať, čo dokážete, ako dokážete riešiť rómsky problém. Neurobili ste v tejto otázke absolútne nič! A toto je vizitka a pre toto strácate hlasy. A pre toto do budúcna hlasy strácať budete, lebo ľudia vám falošne uverili, vy ste ich oklamali a dnes si myslíte, že keď tu budete znova vykrikovať o tom a ukazovať jako, alebo popisovať skutočnosti, ktoré zažívate v osadách, tak ľudia vám znova uveria.
Vládna koalícia má moc v rukách. Má moc a možnosť riešiť reálne rómsky problém. Za mnou sedí alebo predsedá teraz v Národnej rade Béla Bugár, ktorý priamo nominoval splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Béla Bugár, máme komplikované vzťahy, na druhej strane by som bol veľmi rád, ak by ste dokázali tento návrh zákona posunúť do druhého čítania a čím skorej dostať deti v rómskych osadách do škôlky. Keď ich tam nedostanete, neboli ste tu počas môjho vystúpenia, keď ich tam nedostanete, alebo keď ich tam nedostaneme spoločne, tak nechytia sa nám v školách.
Mazurek tu ešte aj klamal o tom, že som, že 80 % slovenských či rómskych detí je v osadách. V oficiálnej štatistike máme napísaných 20 percent. A ak by bola pravda to, čo povedal Mazurek, či pardon, cigáň Mazurek, tak v tom prípade by Rómovia v osadách boli častejšie v škôlkach alebo vo väčšom zastúpení v škôlkach jako ostatné deti z majority. Lebo podľa oficiálnej štatistiky z Eurostatu za minulý rok na Slovensku je 77 % detí v predškolskej výchove. Čiže 77 % detí, ale podľa Mazureka 80 % Rómov je v školách. To znamená, že bielych je iba 70 a Rómov je 80. Veľmi dobrá matematika! Stačí ísť do prvej osady, o ktorej klame, že tam bol v desiatkach. Nebol v žiadnej, lebo má naložené v gatiach, že by tam dostal poza uši a musel by utekať. Ak by vošiel do prvej osady, tak zistí, že rómske deti z osád do škôlok nechodia, a preto máme problém na krku.
A bohužiaľ, Robert Fico nám sľúbil pred desiatimi rokmi sociálny štát, ale preto, aby tu reálne urobil niečo pre ľudí, nerobí nič. A ja sa čudujem, pán Béla Bugár, vediete túto schôdzu, prepáčte, že sa vám prihovorím osobne, vy ste ospravedlňovali vstup do tejto koalície, že potrebujete postaviť hrádzu voči extrémizmu. Strašne ste ukazovali, že vám leží na srdci, aby tu raz nevládli fašisti. Vy dnes máte možnosť reálne posunúť tento návrh zákona do druhého čítania a postaviť prvé obrovské poleno v hrádzi proti extrémizmu. Lebo keď vyriešime rómsky problém v osadách, tak títo ľudia nebudú mať svoju agendu a nebudú mať o čom klamať ľuďom.
Preto sa tu dnes tak pasujú, a preto to tak spochybňujú, a preto bojujú proti tomu akýmkoľvek spôsobom, lebo čo by potom vlastne ľuďom hovorili, ukazovali, jak by zrazu deti v osadách chodili do škôlky, učili sa plus-mínus rovnako dobre ako biele deti a keď vyrastú, tak niekde by pracovali. Počuli ste od nich, keď sa tu prerokovával ten návrh zákona o zamestnávaní cudzincov, že by prišli a povedali, zamestnajme najprv tých Rómov z tých osád pred tým, ako zamestnávame cudzincov? Ani jeden z nich. Prečo to nepovedali? Lebo by zrazu nemali agendu, ak by boli zamestnaní Rómovia. A toto je skutočné zrkadlo, ktoré vám nadstavujeme. Toto ste mali podávať, takýto pozmeňovací návrh, že kým nebudú poslední Rómovia z osady pracovať, dovtedy sem nemôžme dovoliť žiadnych cudzincov, aby sem brali ľuďom prácu. Len to ste nedokázali spraviť, lebo čo(?), lebo by ste zrazu nemali agendu. Osady sú vaša agenda.
A preto každému, komu naozaj záleží v boji proti extrémizmu, na boji proti fašistom tento návrh zákona, pevne verím, že podporí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 15:42 - 15:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Aby to bolo v pamäti, tak idem od konca. Pán poslanec Muňko, vy ste boli dlhé, dlhé roky šéf Sociálnej poisťovne. Vy keby ste buchli si po stole, dnes sme mohli mať po rómskom probléme. Keď hovoríte, že jediné riešenie je internátne školy a dávate príklad Izrael, skúste sa radšej pozrieť na Kanadu a Austráliu, ktoré naozaj vo veľkom, či to boli Aborigéni, alebo to boli Indiáni v Kanade, kde si mysleli, že to vyriešia cez internátne školy. Aj pre tých z vás, ktorí nie ste v problematike, internátne školy na konci spôsobili to, že na začiatku síce vytrhli niekoho, tie decká z tých, z toho prostredia, ktoré teda povedzme že nebolo sociálne motivačné, chodili niekam na školu, tá väčšinová spoločnosť ich neprijala a tie decká sa vrátili späť do tej svojej komunity, v ktorej boli tie deti ako nejakí votrelci. Jednoducho vytrhli ich odtiaľ, vrátili ich späť akože vzdelaných a ani tá vlastná komunita ich späť neprijala. Na konci sa austrálska vláda a kanadská vláda verejne ospravedlňovali či Indiánom, alebo Aborigénom za tento experiment internátnych škôl, ktoré na nich skúšali.
Čiže poprosil by som vás, pán poslanec Muňko, aby ste, keď budete hľadať nejaké riešenia, aby ste si, keď niekto niekedy v minulosti niečo skúšal na niekom, tak aby ste si pozreli, aké to malo dopady a výsledky. Čiže konkrétne internátne školy mali veľmi zlé výsledky a hlavne je to extrémne drahé. Je omnoho lepšie postaviť školu, ktorá patrí všetkým, to decko tam príde a späť odchádza do domácnosti, to je jedno, už akejkoľvek, kde sa starajú tí rodičia. Ale postaviť internátne školy, zaplatiť 24-hodinovú starostlivosť, 24-hodinovú stravu, 24-hodinovú, neviem čo, bezpečnosť, dovoz a podobne, je drasticky drahšie ako toto jednoduché riešenie.
A keď už teda takto, tak; a, ne, nemá zmysel, potom v rozprave ešte.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 13.2.2018 15:07 - 15:30 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som predstavil návrh zákona, ktorý predkladáme, ja neviem, či už možno tretí-, štvrtý-, piatykrát. A skúsil by som vás najprv poprosiť o to, aj teda tých, tie prázdne stoličky, ktorí tu nie ste, aby ste si predstavili, že by ste sa narodili v rómskej alebo, keď chcete, v cigánskej osade. Váš životný priestor je 3 x 4 metre, chatrč zbitá z dosák, cez ktoré môžte strčiť ruku, býva vás tam dokopy 12 aj so svojimi rodičmi, čiže na jedného tam máte asi jeden meter štvorcový. Možno niektorí z vás, možno teda tí, ktorí aj budú vystupovať, povedia, však oni za to môžu. Možno by sme mohli povedať, že tí dospelí za to môžu, kde sa nachádzajú čiastočne, ale ja sa pýtam, ako za to môže to decko. V tomto prípade, keďže sa bavíme o deťoch škôlkopovinných, čiže to troj-, štvor-, päť-, šesťročné dieťa. Ako môže za to, kde sa narodilo a do akého prostredia sa narodilo?
Každý z nás v živote pri výchove mal nejaké vzory. Niekto pozitívne a niekto negatívne. A vieme, že tie pozitívne vzory veľmi pomáhajú tomu, že aj ten človek, ktorý je vychovávaný, bude raz dobre vychovaný. Skúsme sa zamyslieť nad tým, aký my by sme mali pozitívny vzor, ak by sme v tej chatrči sa narodili.
Pán Mazurek, skúste si predstaviť, idete vystupovať a máte faktickú, ešte neviem vlastne na čo, ale však dobre. Skúste si, pán Mazurek, predstaviť, že by ste sa vy narodil ako malé cigánča v osade, v Jarovniciach napríklad, v takej drevenej chatrči, máte deväť súrodencov, dvoch rodičov, 12 metrov štvorcových životného priestoru, čiže meter štvorcový na osobu. Jednoducho stalo sa. Mazurek sa narodil jako cigáň v osade a zrazu počuje v telke, že tam nejaký druhý, nejaký Róm v parlamente vykrikuje, že jakí sú tí Mazurekovci v tých osadách nenažraní, nemali by sme im dávať sociálne dávky, jako treba s nimi spraviť poriadok, jako treba od nich Slovensko vyčistiť. Trošku som to skúsil vymeniť, tie role. Ale ja si myslím, že v tejto situácii, práve cez tie deti, sa dá baviť aj s vami. Aj keď vám hovoria extrémisti, ste extrémisti a práve preto, že tento problém vláda nerieši, tak vám dáva tú živnú pôdu. A ja by som od vás, ak vám naozaj záleží na Slovensku, ak naozaj si stojíte za tým, že za Boha a za národ, tak by som od vás očakával, že s týmto návrhom zákona prídete napríklad. Lebo vtedy by ste riešili problém. Reálne. Nie slovami, ale reálnymi skutkami. Ale ja vás chcem získať pre podporu tohto zákona a úprimne hovorím, najprv sa prihováram k vám, budem veľmi rád, ak za tento návrh zákona zahlasujete. Lebo tento návrh Slovensku skutočne pomôže.
Pôjdem na vás čisto matematicky. Možno ste zaujatí voči tej rase a vám nedovolí sa na to pozerať inak. Ale ja teda použijem na vás iba čisto matematiku. My dnes fungujeme tak, že ako štát ušetríme tri roky, ktoré nezaplatíme tým deťom v škôlke, následne to decko príde šesťročné na zápis, psychologička sa pýta toho decka niečo, spravidla v slovenčine, to decko nerozumie nič, lebo ono sa neučí po slovensky, nemá kde, napíše, že ročný odklad, za rok to decko dojde ako sedemročné na zápis, znova sa ho psychologička opýta po slovensky, ono ledva niečo tam habká, napíše mu "mentálne postihnutie typu A". Bác, špeciálna škola. A čo sa potom stane? Deväť rokov tomu decku platíme špeciálnu základnú školu, ktorá nás stojí dvakrát viac. A počítať viete, ja tiež. Namiesto toho, aby sme zaplatili tri roky v škôlke, zaplatíme dvakrát deväť základnej škole. Špeciálnej základnej škole. Čiže inak povedané, navyše zaplatíme deväť rokov výchovy v škole a stačilo na začiatku zaplatiť tri roky v škôlke.
Čiže keď aj nič iné, aj keď aj nedokážete stlačiť gombíček kvôli tomu, že sú to cigáni, stlačte kvôli tomu, že chcete ušetriť prachy pre Slovensko. Lebo tým stlačením gombička ušetríte, investujeme tri a ušetríme deväť. To je dobrý hospodár a teraz to nemyslím vôbec v zlom. Naozaj toto by som od vás očakával. Pome spoločne, ktokoľvek, komu v tejto sále záleží na tom, aby sme riešili problém detí v osadách. Nie tých dospelých, keď ich nemáte radi, aj keď ich potrebujete na vašu kampaň. Pome riešiť problém tých bezbranných detí v osadách, ktoré musíme dostať do školy.
A zároveň to nie je vymýšľanie kolesa, dnes sú osady, kde niektoré deti do škôlky chodia, niektoré do škôlky nechodia. Sú dediny, kde všetky deti chodia rómske do škôlky, a sú dediny, kde nechodí ani jedno. Krásne vieme porovnávať, ako sa chytia v škole tie a tie druhé deti. Lebo úplne logicky aj sedliacky rozum káže, že keď raz jedno decko vychováva blato v osade a druhé decko vychováva učiteľka v škôlke, tak zrejme majú úplne inú štartovnú pozíciu v škole a nie je spravodlivé tieto deti odsúdiť, aby boli z nich naveky len poberatelia sociálnych dávok.
Peťo Polák, bývalý rómsky teda poslanec alebo prvý rómsky poslanec parlamentu, náš expert pre rómsku problematiku a bývalý splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu, alebo tak sa to, myslím, že volalo, dnes sa živí tým, že sprostredkováva prácu ľuďom z osád. Mohol by si v pohode zamestnávať východniarov na západ, bolo by to jednoduchšie. Nie, on si dal tú robotu, že vyťahuje tých Rómov z osád práve preto, aby tam urobil pozitívne príklady. Pred dvomi týždňami sme mali tlačovku a k tomu dňu mal zamestnaných 182 ľudí, ktorých vytiahol z osady, ktorí pred tým nikdy v živote nepracovali a dnes robia v automobilkách alebo v tých dodávateľských firmách na západnom Slovensku a myslím, že v Púchove či v Považskej Bystrici. Ale sám zároveň mi hovorí, že veľakrát má problém, áno, nájsť tých ľudí, ktorí budú aspoň vedieť plus-mínus tú základnú gramotnosť, že bude na nich nalepená. Všetci en bloc robia nejaké pomocné pozície. Nekvalifikovanú prácu.
Sami ste tu bojovali proti tomu a, bohužiaľ, SMER, SNS a MOST – HÍD bez problémov si schválili, že na Slovensko budeme dovážať stovky tisíc alebo môžme už odteraz dovážať stovky tisíc cudzincov bez akejkoľvek kvalifikácie, bez toho, aby sme najprv si zamestnali týchto ľudí z osád.
Ja ešte raz hovorím, bol by som veľmi rád, aby ste sa na rómsky problém pozerali cez optiku týchto detí. Aby sme si spoločne dali za cieľ, že do budúcna ten problém tu nebude. Ale ten problém tu nebude iba vtedy, ak tie decká budú mať doma pozitívny príklad, čiže ak tí rodičia budú mať prácu, ak to decko bude vedieť, že peniaze nie sú na pošte, ale peniaze sú za prácu. A druhá vec, ak to decko si podchytíme vo výchove, lebo dnes ono nemá v tej chatrči 3 x 4 metra, kde ich žije 12, ono nemá vlastnú posteľ, je tam jedna posteľ, na nej 10 kobercov, ktoré sa hodia na zem a na tom spia. Nemá tam vlastný písací stolík, nemá tam vlastné knižky a nemá mamu, ktorá by mu večer čítala rozprávky. Tieto decká, keď nedostaneme do školy či do škôlky a či následne keď nedáme im šancu chytiť sa v škole, nikdy sme nezačali riešiť skutočne rómsky problém.
Dnešný splnomocnenec vlády ide v takých tých Slotových šľapajach, kedy si to spravovali za prvej Slotovej vlády. Vtedy sa prachy, ktoré nám dala Európska komisia na to, aby sme tu mali eurofondy na riešenie rómskeho problému, tak vtedy SNS to manažovala a vtedy to fungovalo tak, že opravili sme námestie v Kežmarku a napísali sme, že fajka, áno, rómsky problém. Keď prišli kontroly, pýtajú, že to čo? Však aj Rómovia chodia po tom námestí! Takýmto spôsobom sme to riešili. Na to, lebo keď Slota si tam spravil, alebo SNS-ka si tam spravila tender, vedela, že dve tretiny z tých prachov ukradne, ale miesto toho, aby sme postavili škôlky v osadách a dnes mali 15-ročných faganov, ktorí už sa mohli chystať, že budú nejakí montážnici v tých fabrikách, v ktorých ich potrebujeme, dnes z nich máme bezprizorné, bezprizorných ľudí, ktorí sa bezcieľne túlajú po osade.
To, čo navrhujeme, je, aby sme zaviedli povinnú školskú dochádzku pre, hovoril som tu o Rómoch v osadách alebo o týchto detí, o týchto deťoch, ale pre všetky deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. To znamená, aj pre deti tých manželov dvoch drogovo závislých, ktorí bývajú vo Vrakuni, či jak sa to volá, v Pentagóne. Aj pre tie deti, ktoré bývajú so svojou mamou, otcom alebo obidvomi bezdomovcami niekde pod mostom. Ako chceme tu o sebe hovoriť, je tu tuším jediný mohykán za SMER, nový krajský predseda trnavský, tak už na tom by ti mohlo záležať, nie, na programe, šéfe!
Takže ako chcete hovoriť o budovaní sociálneho štátu, keď za 10 rokov ste len urobili to, že tolerujete, nieže tolerujete, iba sa prizeráte tomu, že každý rok sa v osadách narodí 5-tisíc nových detí a vy im nedáte škôlku?! V čom budujete sociálny štát? V čom to je sociálne? Sociálny, moderný sociálny európsky štát je taký, ktorý talentovaným ľuďom dovolí rozlet a tým ľuďom, ktorí sú dole padnutí, podá ruku. Ako vy ste podali ruku týmto deťom, ako ste podali ruku ich rodičom, lebo oni sa sami z toho nedostanú, z tejto pasce, ako ste podali ruku aj ostatným ľuďom, ktorých rómsky problém na Slovensku trápi? Ako vy môžete, SNS, MOST – HÍD a SMER, hovoriť o tom, že budujete nejakú hrádzu proti extrémizmu? Čo ste vy urobili pre riešenie rómskeho problému? Reálny jeden krok? Ábel Ravasz ide znova tou Slotovou cestou, konferencie, štúdie, chlebíčky, a na konci zase si povieme, 380 miliónov rozkradnutých, vytunelovaných a nič pre tie deti urobené.
Dva základné spôsoby riešenia rómskeho problému existujú, a to je dostať deti do škôlky a ich rodičov do práce. Keď toto urobíme, tak ani nebudeme pomaly vedieť, že tu nejakých Rómov máme. Tak jako v Anglicku, kde normálne splynú, keď dostanú prácu a dostanú škôlku alebo dostanú školu. Ale dokedy ich necháme, aby tie deti vychovávalo blato v osadách, dovtedy ste reálne v tomto probléme neurobili absolútne nič.
Druhá vec je, že situácia dnes nám veľmi nahráva tomu, aby sme takýchto ľudí dokázali umiestniť na tom pracovnom trhu. Nie tie trojročné deti, samozrejme, že to je investícia do budúcna, ale aj ich rodičov. Vy miesto toho, aby ste tu tlačili na Fica, na Kaliňáka, na Richtera, kohokoľvek, aby ste povedali, fajn, dobre, dovolíme ti, podpíšeme, zahlasujeme, aby ste sem mohli dovážať cudzincov, miesto toho, aby ste povedali, že ale najprv chceme mať zamestnaného posledného romáka z osád, ktorému sa chce robiť, samozrejme, že ten, ktorému sa nechce, nech nemá ani koláče. Vy nie, vy potichučky poviete, však áno, treba, ale znova ten problém necháte v osadách.
Hovorím za našeho Petra Poláka. Za pol roka sám s dvomi pomocníkmi, so synom a ešte neviem, so spoločníkom, 182 romákov vytiahli z osád, ktorí pred tým nikdy neboli zamestnaní, dnes robia bez akejkoľvek štátnej pomoci. Nedostal od vás ani jedno jediné euro, ani oňho nestojí. Ale vy, 380 miliónov eur vám vymodlil na kolenách v Bruseli, lebo po Slotovom a SNS-kárskom zbojstve, čo tu robilo s peniazmi určené na riešenie rómskeho problému, nám z Bruselu nechceli dať nič, pokolenačky vyprosil si 380 miliónov, ktoré mali byť určené na škôlky v prvom rade, a dnes už vidíme, že znova to pôjde do studne a hlavne na správne účty. Konferencie, školenia, chlebíčky a Rómom budem robiť školenia o tom, jako majú tancovať alebo jako si majú navariť zemiakovú polievku. Ďakujem pekne.
Čiže tento návrh zákona nie je o Rómoch, ale, samozrejme, že ich krásne adresne tráfa v osadách, lebo sociálna politika by mala byť adresná. Je o drogovo závis; alebo deťoch drogovo závislých rodičov. Je o deťoch bezdomovcov. Je o deťoch z extrémne chudobných rodín, ktorí ani nie sú niekde v rómskej osade, ani pod mostom, ani v Pentagone, jednoducho je o deťoch, ktoré sa narodili alebo nemali to šťastie sa narodiť do rodiny ako všetci ostatní my, ktorá bola ako-tak funkčná alebo ešte aj mala obidvoch rodičov. Tieto deti za to nemôžu, že sa narodia v takomto prostredí, a preto by sme mali im podať ruku, podať ruku ich rodičom a podať ruku aj celej spoločnosti, ktorej záleží na tom, ako problém Rómov v osadách budeme riešiť.
Veľa ľudí zvykne hovoriť o tom, že jak to je, oni sa vychovať nedajú, to takí sú a oni budú mať vždycky veľa detí a podobne. To sú také tie klišé, také, tí ľudia, čo nechcú ísť do hĺbky alebo ktorí si v podstate aj uvedomujú, že to publikum, ktorému rozprávajú, je s nízkym IQ, tak používajú takéto argumenty. Jednoducho buď to teda robia cielene, alebo sami, bohužiaľ, asi to IQ nedosahujú a používajú teda to, že jednoducho tam sa, tam cesta nie je, tam sa ten problém vyriešiť nedá.
Je všeobecné pravidlo celosvetové aj historické, aj geografické dnes, keď si zoberiete, že mnohodetnosť je znakom chudoby, vyššia kriminalita, je znakom chudoby. Ak my tie decká v osadách necháme v pasci chudoby, tak nevyriešime ani mnohodetnosť ich rodín, nevyriešime ani zvýšenú kriminalitu. Kaliňák môže pochodovať v uniforme aj od rána do večera, aj nočné si tam môže dať, nespraví s tými ľuďmi absolútne nič. Na tieto decká nefunguje bič. Na tieto decká funguje škôlka, do ktorej ich musíme dať a potom uvidíte zázraky.
Ale ešte raz, nesľubujem vám tu nejaké, niečo fiktívne. Dnes sú krásne prípadové štúdie, kde si viete porovnávať dedinu a dedinu alebo deti a deti, ktoré chodia do škôlky a ktoré nechodia do škôlky. A všetci budú romáci, všetci budú z osady. Len jedny chodia, druhé nechodia. Tie, ktoré chodia, sa krásne na tých zápisoch do školy chytia, učia sa trošku horšie možno ako tie ostatné deti, lebo nemajú to sociálne prostredie v rodine, nemajú možno ten pozitívny vzor toho otca a matky, že viem, že má škola zmysel, a viem, že keď budem študovať, budem mať lepšiu školu a lepšiu prácu a tým pádom sa budem mať lepšie, ale jednoducho normálne sa chytia, normálne vedia ísť na učňovky, normálne vedia mať v ruke výučný list.
To, čo ale robíte vy, za desať rokov vášho budovania sociálneho štátu sa v osadách narodilo 50-tisíc nových detí, z toho 95 % bez škôlky, to znamená, na 95 % ďalších to budú budúci poberatelia sociálnych dávok, ktoré ste zavesili všetkým ostatným na krk. A je potom veľmi nezodpovedné, že klopíte zrak vtedy, keď skorumpovaný Kaliňák nacupitá niekam do osady a robí si tam kampaň na tých chudákoch, ktorých ste v tom nechali.
Najväčšiu pomoc pre tieto rómske rodiny urobíte vtedy, aj keď im tú chatrč nepostavíte, ale keď tie ich decká dáte do škôlky. Je to alfa a omega. Pre tých z vás, ktorí máte zatvrdnuté srdcia, hovorím a opakujem čisto matematický argument. Dnes ušetríme, v úvodzovkách, tri roky predškolskej výchovy, to znamená škôlky, lebo ich tam nedáme, ale následne deväť rokov na základnej škole, na špeciálnej základnej škole platíme dvakrát vyšší normatív, čiže dvakrát viac dávame na to vzdelávanie toho decka, čiže iba surovo za predpokladu že normatív v škole a v škôlke je rovnaký, čo môžme predpokladať, radšej investujeme 9-krát niečo, čo sme mohli investovať trikrát. Radšej zaplatíme deväť ročníkov navyše, keď sme mohli zaplatiť iba tri.
Čiže pre tých vás, ktorí máte zatvrdnuté srdcia, ešte raz, hlasujte pri tomto návrhu zákona čisto iba matematicky, čisto ako dobrí hospodári, ktorí chcú ušetriť pre štát peniaze, pre tých z vás, ktorí hľadáte a túžite po tom, aby Slovensko bolo raz naozaj spravodlivý sociálny štát pre všetkých, ktorý budú spravovať dobrí hospodári, ktorý bude reálne riešiť problémy, pre tých z vás som povedal argumenty pred tým. Budem veľmi rád, ak tento návrh zákona konečne uzrie svetlo sveta, nieže návrh zákona, ten už dávno uzrel svetlo sveta, ale keď konečne sa tu zobudí svedomie a posunieme ho do druhého čítania.
Ešte pre tých z vás z koalície, ktorí automaticky nedokážete podporiť niečo z opozície, iba vám poviem riešenie, ktoré navrhuje Ábel Ravasz, súčasný podpredseda vlády pre rómske komunity. Skúste sa teraz zase vžiť do jeho pozície, že by ste boli vy zodpovední za rómsky problém. Viete, že tam máme decká v osadách, ktoré potrebujú ísť do škôlky, ktoré nevedia po slovensky, čo je jedna veľká bariéra, zároveň ten sociálny problém v rodine a jednoducho potrebujeme si ich chytiť. Keď naozaj vám na téme záleží, tak sa pozrete, kto čo navrhol, a poviete si, no fakt nemôžme tie decká asi sa spoliehať, že ich vychová tá matka v tej chatrči alebo to blato v osade, po ktorej pobehujú, lebo doma v tom priestore nedokážu všetci žiť. Idú tam ledva spať. Tak poviete, že áno, čím skorej to decko podchyťme a dajme ho do škôlky.
Ale keď na to potom pozeráte politikársky alebo tak, že chcete politikárčiť silou-mocou, tak poviete, že áno, my dáme deti do škôlky všetky o rok skôr, a toto je návrh, s ktorým ste vy prišli, za ktorý vás prinútia hlasovať za chvíľu. Že všetky deti na Slovensku budú musieť chodiť od 5 rokov do škôlky povinne. Prvý rok pred školou povinne všetky deti do škôlky. Lebo to nám pomôže riešiť rómsky problém. Čiže nie tam, kde je problém, na tri roky do škôlky, a tam, kde žiadny problém neni, lebo mama je stredoškolsky vzdelaná, vysokoškolsky vzdelaná, je s deckom na materskej s prvým a popritom má druhé decko odrastené, jednoducho nechce ho dať do škôlky, tak tú donútime, aby ho do tej škôlky dala, hoci s ním žiadny problém neni, ale tam, kde ten problém je veliký, tak tam takisto dáme iba rok pred začiatkom školy. Ten rok tým deckám z osady absolútne nepomôže! Oni už päťročné, už budú zocelené charaktery. Už ich vychovalo blato, už potom si môže lámať hlavu pani učiteľka, čo s nimi, ako ich pripraviť do školy, už ich nepripraví, už je neskoro. Ich treba podchytiť hneď vtedy od troch rokov a nie nútiť ostatných rodičov, ktorí si svoje deti chcú vychovávať sami, bez škôlky, že musia aj tie ísť do tej škôlky. To je absolútna hlúposť. Na všetkých rovnaký liek, lebo by sa niečo stalo, ak by si od Petra odpozerali riešenie a dali by povinné škôlky pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.
Predstavte, prepáčte, ale pripadá mi to taká hlúposť, jak kebyže my všetci chodíme k lekárovi. Každý s niečím. Jeden s chrípkou, druhý s angínou, ďalší s rakovinou. A každý jednoducho s niečím chodíme k svojemu všeobecnému lekárovi. A potom zrazu by prišiel niekto múdry a povedal by, že vyriešime čakanie pacientov pred ambulanciami a dáme všetkým penicilín. No tak áno, niekomu by ten penicilín sadol, jak, sa hovorí, riť na šerbel. Akurát, áno, bola by tam tretina ľudí, ktorí potrebovali presne ten penicilín. Super, ušetrili čas. Ale ten, kto tam prišiel so sopľom, asi ten penicilín je trošku silný liek. A ten, kto má rakovinu, asi ten penicilín je trošku slabý liek. Ale nie, niekto od stola prásk, všetkým penicilín, lebo však ušetríme čas a sú prázdne čakárne. Áno, potom aj plné cintoríny. A to isté platí aj tuná.
Tuto urobiť rovnostárske riešenie, že všetky deti na Slovensku rok povinnej škôlky, lebo tým vyriešime rómsky problém, tak je riešenie absolútne mimo misu. A chcel by som vás, ktorým na tom záleží, ktorí trochu tej téme rozumiete alebo ktorí tej téme rozumiete viac a ste z vládnej koalície, prosím vás, vysvetlite im, že nech neblbneme. Je tu jednoduché riešenie, keď chcete, nepodporte, okopírujte, predložte a my vám budeme hlasovať za. Tie decká z osady, spod mosta od bezdomovcov, z Pentagonu od drogovo závislých rodičov, od nejakých trestaných ľudí alebo naozaj extrémne chudobných musíme povinne dostať do škôlky počas celých troch rokov. A ostatným rodinám, funkčným rodinám, aj keď neúplným, dajme slobodu.
Riešenie je na stole. Len treba mať otvorenú myseľ a úprimne chcieť riešiť rómsky problém. Budem veľmi rád, ak tento návrh zákona podporíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.2.2018 15:04 - 15:05 hod.

Igor Matovič
Aby som umožnil reakcie, tak návrh zákona predstavím v rozprave, do ktorej sa týmto zároveň ako prvý hlásim. A je to jednoduchý návrh zákona, ktorý hovorí o tom, že deti, ktoré žijú v rizikovom v podstate prostredí, hovorí sa tomu, že sociálne znevýhodnené prostredie, by mali chodiť povinne do škôlky, lebo kým to neurobíme, dovtedy z týchto detí budeme vychovávať len ďalších poberateľov sociálnych dávok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 14:51 - 14:53 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ondro, si v klube strany Sloboda a Solidarita, to sú dve slovíčka dôležité. A teraz ako keby že chceme pozerať iba na tú slobodu, že tí ľudia sa mali slobodne rozhodnúť. Ale keď chceme od ľudí, aby sa slobodne rozhodli, tak, od kohokoľvek, tak je fér, aby mal dostatočne kvalitné informácie. Štát, ktorého reprezentanti tu niektorí možno medzi nami aj sedia, každopádne Robert Fico už vtedy dral opozičné lavice, nezaregistroval som jednu jedinú tlačovku z jeho strany počas zdierania alebo počas funkcie, alebo existovania týchto nebankových subjektov, kde by upozorňoval ľudí, že niečo je problém. Tak úlohou štátu bolo, aby vytvoril také prostredie, aby tu niekto dôverčivých ľudí nepodviedol. Štát v tejto funkcii absolútne zlyhal.
A to, na čo Martin upozorňuje, je tá nemorálnosť a ja to poviem aj na tvoj prístup, tá nemorálnosť v tom, že vyhovuje nám, že štát zlyhal, vybral z toho dane 7 miliárd korún, ale to si už nechajme my. A tých ľudí, ktorých v podstate štát sprostredkovane podviedol, lebo ich nechal v štichu, oni nemali odkiaľ zistiť, že to nie je pravda, tak tých necháme úplne v štichu, aby sa vlastne zložili tým ostatným, ktorí do nebankoviek nedali ani jednu korunu! Čiže ešte raz, tí ľudia, ktorí do nebankoviek koruny dali, 7 miliárd korún z ich peňazí išlo štátu ako dane de facto z nelegálnej činnosti, ktorú štát nemal dovoliť, to znamená, že títo ľudia, ktorí všetko stratili, z toho, čo stratili, ešte prispeli tým, ktorí v nebankovkách nemali nič. My iba chceme základnú spravodlivosť, aby z toho, čo štát získal dane, sa aspoň čiastočne podelil. Čiže áno, aj ty keď si do nebankoviek nedal peniaze, aby si zo svojich peňazí vrátil týmto ľuďom v nebankovkách. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2018 14:37 - 14:39 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, obdivujem tvoju vytrvalosť. Ja neviem, či desiatykrát predkladáš tento návrh zákona a evidentne z vystúpenia Bublavého, poslanca SMER-u, je vidieť, že oni stále nepochopili, že ty vlastne predkladáš ich programové vyhlásenie vlády. Presne tak, ako si povedal. Toto nebude hlasovanie o tvojom opozičnom návrhu, toto bude hlasovanie o verejnom sľube, ktorý dal Robert Fico vtedy, kedy chcel sa stať premiérom v roku 2006, ktorý dal všetkým týmto podvedeným ľuďom v nebankovkách. Čiže keď ťa kritizuje, nečuduj sa, jednoducho nevie to spočítať, nevie si to uvedomiť, že vlastne snaží sa im pomôcť, aby splnili to, čo ľuďom sľúbili. Áno, zástupcovia týchto ľudí sú hore na balkóne, a myslím, že tu budú čakať do hlasovania a zrejme sú tu možno aj desiatykrát, jak tento návrh zákona predkladáš. Ale tento podvod, tento perfídny podvod, ktorý Robert Fico a jeho strana a aj tuto Dušan Bublavý, lebo stále to háji, ktorý spáchali na ľuďoch, naozaj sa zapíše do histórie. Jak si ty povedal, SMER mal v roku 2006 600-tisíc voličov, ale 300-tisíc okradnutým, podvedeným ľuďom a ich rodinám, samozrejme, čiže aj im, ďalším voličom v tých rodinách, Robert Fico pred voľbami sľúbil, áno, odškodníme vás, aj keď nie úplne, čiastočne vás odškodníme. A čo robí 10 rokov? Zvysoka na týchto ľudí kašle.
A to, čo si ty hovoril, je veľmi smutné, že na základe toho si mnohí ľudia siahli na život a krv týchto ľudí je na paprčiach týchto ľudí, ktorí si nechcú splniť sľub, ktorý dali týmto okradnutým a podvedeným úbožiakom. Mnohí ľudia z nich tam dali celoživotné úspory, nahovorili svoje deti, svoju babku, celú rodinu, dali to tam, Robert Fico sľúbil odškodniť a vykašlal sa na nich a ešte títo ho tu kryjú. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:26 - 16:28 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, no, mám pocit, že ste v tom po uši, lebo vy ste naozaj ešte aj o tom presvedčený. A ešte raz vám hovorím príklad Štefanova a Janušeka, aj oni vyzerali a keď to rozprávali, aj oni boli o tom presvedčení. Ja som presvedčený, že tak isto z toho nič nemali, ale jednoducho ich namotali, urobili z týchto ľudí, myslím si teda, že priamo Slota urobil z nich svojich užitočných idiotov, odslúžili si to a teraz oni po desiatich rokoch na to doplatia. Vy hovoríte, žiaden tender nebol, no však ale práve to je ten problém, my od vás chcem normálny medzinárodný tender. Fakt vyberať to najlepšie z možných riešení.
Hovoríte, lebo toto je iba výskum a vývoj. No však a to hovorím práve, že vy to zastierate týmto, lebo vám to podsunuli, že takto to treba hovoriť, lebo to vyskumávame a vyvíjame. Figu borovú na tom vyvíjame. Ukazoval som vám ten príklad, to ako že keby teraz podpíšete zmluvu s Applom, že ideme vyvíjať aj iPhone 11-ku, alebo 10, 9, neviem, aké je poradie. Čo mi na tom vyvinieme, prosím vás? Pár ľudí za pár mesiacov niekde. Nevyvinieme nič, je to vyvinuté. A keď hovoríte o tej KONŠTRUKTE, že je to nepochopenie a to je normálne, že však štátny podnik KONŠTRUKTA – Defence potom bude, bude rozdeľovať tie subdodávky. Ešte raz, vy si trúfate nejakému manažérovi štátneho podniku v politickej nominácii, politickej nejakej figúrke, dať 70 % z 1,2 miliardy? Keď dobre rátam, to je 840 miliónov eur, do rúk nejakému politickému tajtrlíkovi, ktorý bude vyberať dodávateľov? A vy poviete alibisticky, že to už vás do toho nič, lebo však to je štátny podnik? Vy to budete mať na triku, že ste to dovolili, aby to došlo až do toho štádia. A toto presne od vás chcú a na toto vás upozorňujem. V dobrom. Zvážte si to, ustúpte od toho, radšej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:21 - 16:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán Tomáš, po... Odpustil som si toho Goebbelsa, dobre? Nabudúce. Že po toľkých rokoch v politike, po toľkých rokoch strkania sa do zadnej časti tela Kaliňákovi by som očakával, že sa nejaký Erik Tomáš objaví v nejakom prieskume dôveryhodnosti, ale pozeral som, došiel som po percento jedna a stále som ho nevidel. Takže asi v niečom bude problém. A skúste si pozrieť potom to percento nedôveryhodnosti pri Robertovi Ficovi. Je tesne za mnou. Dobre? Čiže myslím, že som celkom úspešný, keď mám skoro rovnakú dôveryhodnosť v tom prieskume jako váš predseda strany a približne rovnakú nedôveryhodnosť. Dobre? Ale v prvom rade zamyslí sa nad sebou.
A potom k tomu, že či to povedal Lenin. No od marxistu by som očakával, že bude vedieť fakty o svojom vzore. Nikde, nikde v jeho dielach nespomeniete, aj keď sa mu ten výrok pripisuje, nikde to nenájdete, že to povedal Lenin, ale vôbec by mi to nevadilo, lebo užitočný idiot je, myslím si, že celkom dobrá definícia, a spĺňate ju do bodky. K ostatným vašim slovám myslím, že skorej psychiater by sa mal vyjadriť.
A pri pánovi Paškovi myslím, že to bola konštruktívna, faktická poznámka, ďakujem za ňu. Hovoríte, že kritizujem rozhodnutie vlády. No áno. Lebo Fico postrašil Danka, videli sme to sami, 10. októbra nacupital tam, lebo Danko vystrkoval rožky, nacupital ku Gajdošovi, postavil ho do laty, Danko pochopil a bolo dohodnuté. Bol biznis v rukáve a potom bolo aj rozhodnutie vlády. Hovoríte, že neponúkame riešenie, lebo vždy bude výber spojený s podozrením z korupcie. Kebyže to robíte transparentne, kebyže pozvete do takéhoto obrovského tendra aj zástupcov trebárs opozície, novinárov, ktorí sa zaujímajú, ktorých váš predseda obviňuje z korupcie, tak by sme mali asi šancu, aby ten tender bol naozaj transparentný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2018 15:52 - 16:15 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, pán minister, dovoľte mi jednou, začať jednou definíciou, ale neurazte sa, je to naozaj definícia, je to politologický alebo teda politický pojem z politického žargónu. Vysvetlím, prečo ho spomínam a chcel by som vás vyvarovať, aby ste sa niečím takým stali. Ide o definíciu pojmu "užitočný idiot". Definícia hovorí, že je to pojem politického žargónu používaný pre ľudí, ktorí sú cynicky využívaní politikmi na šírenie propagandy, o ktorej účele nemajú ani šajnu. Čiže ešte raz, užitočný idiot, keď o niekom poviete, to neznamená, že mu poviete, že má nižšie IQ, ale že ho zneužíva de facto nejaký politik, a ten človek v dobrej viere, keď ani nevie v podstate, o čo ide, využíva váhu svojej osobnosti na šírenie nejakej propagandy, ktorú v podstate chce, aby niekto iný šíril.
Ja, pán minister, nespochybňujem vašu odbornosť, prežili ste v armáde, ja som ani na vojne nebol, prežili ste v armáde celý život. Áno, môže sa mi nepáčiť to, že ste podľahli podľa mňa ľúbivému pohľadu Andreja Danka, možno ste sa mu chceli odvďačiť, že ste mu dali toho kapitána. To si myslím, že ste poškodili, vyslovene poškodili vojakov, ktorí si každú jednu hodnosť musia zaslúžiť, a poškodili ste armádu. Určite ste urobili kopu iných dobrých vecí. Len ja by som vás naozaj chcel poprosiť, vyzvať a upozorniť, aby ste nenechali aj v tejto veci zo seba urobiť užitočného idiota, kedy Andrej Danko tu bude využívať vašu autoritu v armáde, vašu autoritu medzi ľuďmi na to, aby vy ste vlastne zakryli v skutočnosti jeho odporný biznis, ktorý ide spáchať. A chcel by som vás na to upozorniť hlavne z dôvodu prebiehajúceho, alebo de facto ukončeného súdneho sporu, hoci sa tí páni odvolali, ale myslím si, že šancu nemajú, a pán Štefanov a pán Janušek skončia v base. Títo ľudia takisto boli ministrami za SNS a takisto boli podľa môjho názoru využití, alebo Ján Slota z nich urobil svojich užitočných idiotov. Tí ľudia do poslednej kvapky krvi hájili ten špinavý nástenkový tender. Využívali váhu svojej autority, hlavne autority ministra a obhajovali niečo, čo sa obhájiť nedalo. Áno, pridal sa k tomu aj Robert Fico, ktorý takisto bojoval, bojoval, vysvetľoval, samozrejme všetko v poriadku, až ho váha argumentov úplne zložila. A ja vás ešte raz upozorňujem, že teraz ste mocný muž, ale keď na Slovensku raz spravodlivosť naozaj tu bude vládnuť, v polícii a v prokuratúre budú slobodní ľudia, tento tender bude mať trestnoprávne dôsledky. Lebo toto je jednoznačná zlodejina.
Nenechajte sa zblbnúť tým, že vám niekto povie, že stačí povedať, že povie, že to budeme vyvíjať a tým oblbneme publikom. Prepáčte chvíľku. (Rečník si odbehol zobrať podklady.) Lebo to je taká istá hlúposť, jako by ste teraz podpísali zmluvu, zhodou okolností, neberte to ako reklamu, tu je jeden iPhone, tu je nejaký počítač od Apple, ako keby ste teraz podpísali zmluvu s Applom, že ideme spoločne vyvíjať iPhone 11-ku. Kto by vám to normálny uveril?
Takisto vám tieto argumenty o tom, že slovenský obranný priemysel spoločne vyvíja s Fínmi Patriu, takisto vám to nikto, fachman v obrannom priemysle neverí. Môžete to používať pre ľudí, ktorí nevedia. Ale tváriť sa, že viete za pár mesiacov, lebo to je úplne rovnaká hlúposť, jako keď toto by ste tvrdili, že za pár mesiacov vy viete s Applom hrať jedna k jednej a za pár mesiacov ste vyvinuli spoločne s Applom ten iPhone 11-ku, je úplne rovnaká hlúposť, jako keď tvrdíte, že za pár mesiacov ste vyvinuli niečo, čo vyvíjali tisícky zamestnancov v Patrii niekoľko rokov. Vy idete kupovať vyvinutý obrnený transportér, vyvinutý. Len vám Danko dal argument, zrejme mu to poradil podvodník Kaliňák, lebo on sa v takýchto veciach vyzná, že stačí povedať, že budeme to spolu vyvíjať a, neboj sa, ľudia tomu nerozumejú a nejako nám to prejde. Ja vám hovorím a upozorňujem vás, títo ľudia vás chcú zneužiť. A ja nepredpokladám, že vy chcete pre tú armádu zle. Skúste si buchnúť po stole. Povedali ste, že rozkaz je viac ako zákon. Ja by som chcel, aby bol zákon viac ako rozkaz.
Keď vám tu teraz Danko prikazuje, že máte mu spraviť biznis, na ktorý mu dohliada pán Hoľko. Viete, kto to je, je to váš šéf služobného úradu. A ja by som teda povedal, že kto je pán Hoľko. Pán Hoľko je v prvom rade, dobre stane sa, má titul RSDr., ono sa tomu hovorilo, že rozhodnutím strany doktor, čiže politruk. Podnikal, dlhodobo podnikal s posledným šéfom ŠTB Alojzom Lorencom. Už to by mal byť výkričník. Podnikal priamo s Dankom, s Dankovým otcom, s ľuďmi, ktorí vytunelovali Lesostav Revúca, sprivatizovaný podnik, nevyplatili 200 ľuďom výplaty. Behom dvoch rokov vykradli 60 mil. korún a ľuďom v hladovej doline nechali oči pre plač. Už to by mal byť druhý výkričník. Priamy sused Dankov, človek, ktorého Danko zapieral, hovoril, že však to iba jeho radový klient v právnej praxi. V skutočnosti stačí si pozrieť do obchodného registra a vidíte, že priamo Danko s nim dlhé roky podnikal. Dodnes s ním spoločne, myslím si, že aj tú firmu vlastní. A pán Hoľko je zhodou okolností človek, ktorý chodil do tendrov spoločne s Výbohom, to je majiteľ SMER-u, jeden z majiteľov, akcionárov SMER-u. Človek, ktorý má blízke väzby s Brhelom, s druhým majiteľom, akcionárom SMER-u. Teraz pred chvíľkou podpredseda parlamentu, ja také slová nehovorím, keď som povedal toho Výboha, povedal, že "vy-je..." na konci "c", aby ste vedeli, že keď trafíte klinček po hlavičke, podpredseda parlamentu, v podstate, pardon teraz hovorím akože o Bugárovi, nehovorím o Bugárovi, povedal to Glváč, čiže takýmto spôsobom reaguje. Lebo keď triafate klinček po hlavičke, sa ich to samozrejme dotýka, keď hovoríte o ich akcionároch.
Všimnite si, kto reaguje tu v tejto debate. Nehovoril tu nejaký pán Martinák, niekde tam zo severovýchodného Slovenska? Ale čo, čuduj sa svete, pán Martinák, koho má za asistentku? No Širokého dcéru, ktorá si zobrala Brhelového syna.
Pán minister, chcú vás zneužiť a ja vás upozorňujem, že na konci nie tí, čo vás chcú zneužiť a využiť, budú trestne stíhaní, ale budete trestne stíhaný vy, presne tak ako Štefanov a Janušek. Lebo vy budeme zodpovedný. Tak ako pri nástenkovom tendri Slota si bude užívať nakradnuté prachy, ale v base skončí Štefanov a Janušek. Pán minister, máte v rukách obrovskú zodpovednosť, ľudia sa spoliehajú na to, vojaci sa spoliehajú na to, že ustrážite peniaze, aby po dlhej dobe konečne sa nakúpilo za čo najmenej peňazí čo najviac muziky. Nenechajte sa zneužiť na to, aby ste im tu robili zástenu pri ich biznise.
Všimnite si, prečo vystúpil Kaliňák, prečo? Čo si myslíte, preto, že vás má rád? Nie, preto, lebo prišiel obhajovať svoj vlastný biznis, lebo nemajú druhého divadelníka v SMER-e, ktorý by tu dokázal zosmiešniť Galka, a zahral tu divadielko a zahral to plus-mínus jedna k jednej tú mimoriadnu schôdzu. Chcú vás zneužiť a na konci vás nechajú v štichu. Ja som presvedčený, že vy z toho nebudete mať ani jedno euro, ale títo ľudia, chcel som povedať škaredé slovo, títo ľudia budú mať nabalené účty.
To, čo hovoríte, alebo teda to, čo vás nechávajú hovoriť, to, čo tu hovoria aj oni, že však vlastne sa zapojí slovenský obranný priemysel, je blud. Lebo keď 70 %, to znamená iba to, myslím, že vo vystúpení Krajniaka to bolo, že odhadom asi reálne 20 % tam bude hodnoty, to, čo možno tam tá slovenská výroba urobí, ale vyúčtuje sa 70 %, a to je presne ten rozdiel. Hodné to bude 20, vyúčtuje sa 70 a vy ste povedali jednu veľmi nebezpečnú vetu, kde by som vás znova chcel vyzvať, aby ste si to rozmysleli. Pri KONŠTRUKT-e – Defence ste povedali, že však to je vlastne zmluva medzi štátnou firmou a štátnou firmou a KONŠTRUKTA – Defence to už potom ustráži. Povedali ste, parafrázujem, "ako rozdelia zákazku medzi dodávateľov, to už nechám na nich, do toho ja sa miešať nemienim". A toto je ten problém. Vás tu nechajú odslúžiť si túto špinavú robotu, pred ľuďmi aj teraz pôjdete do diskusie O päť minúť dvanásť s Galkom, budete bojovať, vy budete nadstavovať svoj vlastný štít a chcú to presne, aby ste to urobili do tohoto momentu, dokedy tá zákazka príde do KONŠTRUKT-y – Defence. A potom už to nechajte na Hoľka, Danka a podobných, a Slaviu Capital. A vy budete niesť zodpovednosť. Ale vy musíte strážiť naše peniaze, pán minister, a peniaze ľudí, ktorí volili SNS, alebo volili nás, alebo vôbec nevolili, ale iba tých, ktorí sa len na Slovensku narodia. Nenechajte sa zneužiť. Toto sú ľudia, ktorí nemajú žiadne morálne zásady. Ešte raz hovorím, môžte si o Dankovi myslieť čokoľvek, možno bol dobrý vojačik, keď slúžil vo vašej kancelárii, ale je to človek, ktorý vytuneloval so svojím otcom sprivatizovanú firmu, iba na základe známosti so Slotom sa k nej dostal, 60 miliónov z nej vykradol behom dvoch rokov a 200 ľuďom nevyplatil dodnes mzdy. A rozváža sa, ešte tam na drzovku príde do tej Revúcej, príde na autíčku, spraví obkľuku a ide ďalej. A tí ľudia ho majú plné zuby, oni by ho zavraždili, kebyže vystúpi z toho auta. Takéhoto človeka a takýto biznis vy idete kryť? A na toto vás chce zneužiť, ešte raz hovorím, ja si osobne myslím, že vy z toho nebudete mať ani jedno euro a nerobíte to preto, že to obhajujete preto, lebo chcete mať z toho prachy, ale preto, že naozaj chcete tú armádu zrekonštruovať a chcete sa postaviť pred tých vojakov, že som pre vás niečo urobil. Ale oni vás v tom zároveň zneužívajú, že si urobia obrovský biznis pre seba.
Jeden citát: "Keď si chcete odkrojiť podiel z nejakej zákazky, musíte vedieť, ako to ´sprocesujete´, potrebujete urobiť nejakú subdodávku, cez ktorú sa tie peniaze zlegalizujú." Špecialista na armádne nákupy, z českého časopisu to mám. Toto je presne to, čo chcú spraviť. Vás nechajú rozprávať argumenty, aby ste im to nejako cez tú spoločnosť pretlačili, však predsa, jasné, ste, odslúžili ste si v armáde kopu, potom vás v správnej chvíli odstavia a nastúpia oni. A ešte raz hovorím, povedali ste, "to už nechám na nich, do toho ja sa miešať nemienim". Vy sa do toho miešať musíte. Keď to necháte dospieť do toho štádia, vy tam musíte strážiť tie naše peniaze. To sú peniaze vašich susedov, vašich detí, možno vaše z vašich daní a to sú peniaze vašich vnukov, pravnúčat, ktorí sem po vás prídu. Pevne verím, že nechcete mať na triku napísané to, čo bude mať Štefanov s Janušekom, že umožnili tu rozkradnúť 120, alebo chceli rozkradnúť 120 miliónov, no a podarilo sa im iba 8. Tento tender je 10-krát objemom to, čo nástenkový tender, ale je robený presne rovnakým scenárom.
Tie rečičky, čo ste tu vystupovali, vy poslanci z SNS, typu, že ak nebudú skúšky úspešné, nekúpime nič, pán Paška vypotil. Jakože nebudú úspešné pri vyvinutom parádnom vozidle? Nič sa tam nevyvíjalo v skutočnosti. Jaké skúšky nebudú úspešné? Jasné, že budú úspešné, sa netvárme, že sme tam niečo vyvinuli. To je samozrejmé, to je iba na oblbnutie nepriateľa. Čo ukazujete, že mám málo času? Myslím si, že môžem si užívať.
Potom vy ste povedali takisto, pán Paška, "spochybňujete", neviem, na koho ste reagovali, "spochybňujete kvalitu vlastného slovenského obranného vozidla". Prosím vás, čo je na tom vlastné? Že tam je tá zbraňová veža s tým ruským kanónom vlastná? To je na tom vlastné? Nesrandujme, prosím vás, toto nie je slovenské obranné vozidlo. Toto je fínske obranné vozidlo, z ktorého 70 % fakturačne sa bude robiť na Slovensku, z čoho minimálne polovička pôjde na správne účty a niečo tam, však sme počuli o 50 zamestnancoch. To nie sú 50 zamestnancov nároky, na chvíľočku, aby sme oči zalepili. Čo to je 50 zamestnancov z takej položky, z 1,2 miliardy? Z toho by mohli byť zamestnané tisícky ľudí. Vy zalepíte ľuďom oči s 50 zamestnancami.
Pán minister, ale teda, čo by som vás vytknúť v tejto veci chcel, okrem toho, čo som hovoril, je to, že ste, ale priznám sa, možno ste to vysvetlili, ale doteraz som nepostrehol, ale nebol som tu vtedy, keď ste vystupovali. Takže hovorím, možno ste to vysvetlili, potom sa ospravedlňujem, ale predpokladám, že nie. Podľa toho, čo bolo zverejnené a podľa toho, ako ste sa správali, ste v podstate verejne klamali, lebo ste tvrdili, že Nemci, Francúzi nechcú spoločný vývoj, alebo nechceli spoločný vývoj a nechceli ani spoločnú výrobu. Povedal to vo vašom mene opäť Ján Hoľko, generálny to tajomník služobného vašeho úradu, a citujem, povedal: "Oslovili sme aj Nemcov a Francúzov, či sú ochotní ísť do spoločného výboja. Patria bol jediný podnik, ktorý povedal áno, ostatní nám chceli priniesť len hotové vozidlá." Toto ste aj vy tvrdili na výbore, mimoriadnom výbore v tejto veci. Skutočnosť sa ukázala, že bola presne opačná, že rovnakú ponuku sme mali aj od, myslím, že od tých Nemcov. A teraz sa pýtam, či ste vyrazili toho Hoľka, keď vo vašom mene klamal, alebo ste sklopili uši a zrak a rozkaz bol viac jako zákon, rozkaz Andreja Danka, lebo to jeho nominant. Lebo ak takto niekto klamal v mene ministerstva obrany a vy ste možno od neho mali takúto informáciu, tak na druhý deň mal byť na ulici a na tretí deň malo byť podané na neho trestné oznámenie zato, že takéto niečo urobil a že vám zatajil, že mali sme možnosť spolupracovať aj s Nemcami a Francúzmi.
Takisto ste podľa mňa urobili zásadnú chybu, keď ste v žiadnom dokumente, ktorý vám schválila vláda, nemal poverenie, aby ste bez súťaže podpisoval akékoľvek dohody s Fínmi. To, že keď ste si už na vláde niečo vyboxovali, nejaký súhlas, na druhý deň v Bruseli už rýchlo podpisujete zmluvu s Fínmi, to znamená, že ste to mali dopredu nachystané. A opäť sa obávam, že vy ste to nevyrokovávali, že to mal na starosti opäť nejaký pán Hoľko, pán RSDr., spolupodnikateľ s pánom Dankom, spolublízky podnikateľ s pánom Výbohom, Brhelom a spolupodnikateľ s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom.
Možno k tým ďalším vašim vyjadreniam. Pán Zelník tu povedal, "dajte šancu, aby sa slovenská zbrojárska výroba obnovila". Týmto sa slovenská zbrojárska výroba neobnoví. Sami si môžte prečítať, že 50 pracovným miest, aj tie sú tam formálne napísané. To budú asi iba tie účtovníčky, čo budú účtovať faktúrky a prevody na správne účty. Tuto reálna výroba na Slovensku nebude.
Pán Baláž sa prezradil, to sa mi celkom páčilo, lebo tento kšeft nesie znaky toho, že to je rovnako stále Slotova SNS, to je krásne Slotove zlodejské DNA, hlboko zakorenené v SNS-ke, to vidíme, len ste urobili to, že ste pripísali jednu nulu navyše. Lebo keď on išiel ukradnúť 120 miliónov, tak vy rovno 1,2 miliardy. Ale on prezradil ešte niečo iné z toho Slotového DNA. Keby Boxer chcel prebrodiť Dunaj, klesne na dno a sme skončili. No čo vám to pripomína? Nie toho ožratého Slotu, ktorý hovoril o tom, že s tankami potiahneme na Budapešť? No kade, no cez Dunaj jedine. Kam by sme, prosím vás, my s našimi obrnenými transportérmi mali ísť cez Dunaj? Nesvitol vám ten argument, že cez Dunaj sa asi nepatrí do druhej krajiny chodiť s Boxerom? Vy stále túžite po tom dobití tej Budapešti, prosím vás? Skúste sa trošku zbaviť toho Slotového DNA, ktoré v sebe hlboko zakorenené máte!
Ale toto by ma ani nehnevalo, rečičky o dobývaní Budapešti. Ale tieto zlodejiny, ktoré páchate na každom jednom mieste, kde prídete. A hlavne vás by som prosil, keď ste už teda poslanci, nepritakávajte a nekryte tu, lebo rovnako sa stanú z vás užitoční idioti, keď už nimi nie ste. A neberte to ako urážku, je to naozaj, som vám to vysvetlil na začiatku, je to politologický pojem, kedy vás Danko zneužíva na to, choďte zabojovať, ale vy vlastne bojujete za jeho kšeft. Vy pôjdete do dôchodku, SNS sa už do parlamentu nedostane, možno budúcikrát ešte áno, potom nie, budete mať dôchodok, ale Danko si bude užívať dni a roky bohatšie kráľov. A vy mu tu dnes robíte štafáž a užitočných idiotov.
Celkom ma pobavila poznámka aj pána, toho kapitána Danka, keď povedal, že korupcia zbrojárskych fabrík živí novinárov. To bolo celkom pekné nie? Čiže svoju vlastnú korupciu, ktorú pri tomto kšefte ide spáchať, tak obviní z toho novinárov, ktorí mu pozerajú na prsty. Čiže nie on je skorumpovaný, ale novinári, ktorí o tom hovoria. To je presne to isté, čo v lete nastalo pri eurofondoch. Ste si všimli, o čom bolo vystúpenie Danka, keď Veronika Remišová zverejnila, že Danko, aj s denníkom, myslím, že N, ide ukradnúť 600 miliónov eur pri eurofondoch? Že ide okradnúť naše deti a školy? Aká bola reakcia Danka? Prišiel a povedal, vypadni Plavčan, odkiaľ si prišiel? Dal naňho trestné oznámenie? Nie. Povedal, to neni toto možné, kto túto informáciu vyniesol, ako sa to mohla verejnosť dozvedieť? To ho trápilo. Nie to, že išiel ukradnúť 600 miliónov. Čiže problém nie je on, skorumpovaný zlodej, ktorý nezaplatil 200 ľuďom zaslúžené mzdy, ale problém sú novinári, ktorí upozorňujú na jeho zlodejiny.
Pán pritakávač Mečiarov, ktorý hlasoval za skoro všetky vlastne alebo všetky špinavosti, ktoré Mečiar kedy do parlamentu predložil, Jarjabek. Trošku olympionizmu by sme mohli sem vniesť, predsa počas olympiády vždy sa skladali zbrane. Ale viete, pán Jarjabek, čo je olympionizmus v prvom rade? Olympionizmus je v prvom rade alebo olympiáda je v prvom rade slovíčko fér. A čo vám pripadá fér na tom, že ukradnúť ľuďom opäť stovky miliónov eur, pán Jarjabek? No, čo je na tom olympijské? Chceli by ste teraz, aby sme tu, bolo ticho zbraní, že budeme hovoriť o tom, ako SNS-ka tu ide rozkradnúť zbrojársky tender, tak my tu tichučko budeme šuchotať nožičkami a povieme, však vlastne je to dobré. Ideme tu vyrábať obrnené vozidlá a budú, množstvo ľudí tu bude znova zamestnaných v zbrojárskych fabrikách a nebudeme hovoriť o tom, že si tu Danko s Kaliňákom a spol. idú urobiť biznis hodný desaťnásobku nástenkového tendra.
Na záver dovolím si ešte raz k vám, pán minister Gajdoš. Asi ste si všimli, že v tomto vystúpení som vás ani raz neobvinil z toho, že tento tender je váš tender. Nie, oni vás chcú zneužiť na to, aby ste to dobojovali do toho štádia, kedy vás od toho tendra odstavia a kedy si oni budú rozhodovať o tom, komu štátna firma KONŠTRUKTA – Defence bude rozdávať následne zákazky na subdodávky v rámci tých, či 70 alebo 57,5 % slovenských subdodávok. Toto je, potade to je vaša úloha. Potedy ste pre nich dôležitý, potom vás v pohode hodia cez palubu. Možno vás vyšlú nejakého, za veľvyslanca do NATO alebo kamkoľvek, lebo urobíte pre nich špinavú prácu. Len ja vás upozorňujem ešte raz na osud ministra Štefanova a ministra Janušeka, ktorí takto isto boli zneužití v prípade Jána Slotu, taktiež predsedu SNS, na to, aby spáchal nástenkový tender za 10 % hodnoty obstarávania obrnených vozidiel.
Pán minister, bol by som veľmi rád, aby vaše deti a vnúčatá boli na vás hrdé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:20 - 15:22 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
No keď sledujete celú tu debatu dnes, tak keď sa na to pozrieme trošku z helikoptéry, tak zaujímavé je, že zapájajú sa iba poslanci SNS a SMER-u, MOST – HÍD mlčí. Mlčí preto, lebo evidentne je to biznis SMER-u a SNS . A keď aj potreboval vystúpiť korunný bývalý to princ... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Gál, ja viem, že ste boli vyzvaný, ale poprosím vás, kľud v sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... keď cítil potrebu vystúpiť aj korunný bývalý princ SMER-u, tak zrejme má v tom svoje prsty. Inač zaujíma ma celkom tá otázka, že keď sa pýtal Ľuba Galka o tom, že aký to je pocit alebo čo môže ešte hlbšie politická strana klesnúť, keď jej lustruje kandidátku nejaký mafián Kočner. No ja si myslím, že je to približne rovnako zlé, jak keď kandidátku skladá mafián Robert Kaliňák.
Skryt prepis