Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.10.2018 o 22:16 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2018 0:13 - 0:13 hod.

Igor Matovič
Duško, dúfam, že si toto neurobil preto, že chcete prepašovať o štvrť jednu, na jednu v noci pri hlasovaní cez druhé čítanie zrazu zvýšenie platov poslancov, ako som tu počul niekde medzi riadkami, o 300-400 eur. Dúfam, že nenechal si sa na takúto špinavú robotu zneužiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.10.2018 23:17 - 23:19 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, prepáčte, ale to vaše vystúpenie bolo tak isto slabé ako ten návrh, ktorý dnes tu predkladáte. (Potlesk a zaznievanie gongu.) A veľmi ma, veľmi ma mrzí, že vlastne svojím vystúpením ste nijako nepomohli veci, takisto ako s tým svojím návrhom, ktorý predkladáte. (Reakcia z pléna.) Na vaše vystúpenie.... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenie predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanci!

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže, pán minister, myslím si, že aj preto ste nehovorili viac, lebo sa hanbíte za ten návrh, ktorý vlastne predkladáte, a sa hanbíte a uvedomujete si, že sa zapíšete do dejín. Ale nezapíšete sa do dejín, kde sa budú budúci študenti práva učiť o tom, že tento minister vylepšil tú ústavu, ktorá sa prijala na začiatku vzniku alebo pri vzniku štátu, a vylepšil ju pri voľbe kandidátov Ústavného súdu, zabezpečil, aby Ústavný súd bol naozaj piedestálom, aby bol nezávislý, aby ľudia k nemu vzhliadali v tých krízových situáciách, ale zapíšete sa ako minister, ktorý spľundroval Ústavný súd, ktorý ho vydal napospas mafii, ktorá nám vládne, napospas mafii, ktorá má na rukách krv Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Lebo toto sú ľudia (reakcia z pléna), ktorí si budú voliť kandidátov na ústavných (ruch v sále a zaznievanie gongu), na ústavných sudcov. To sú ľudia, ktorí tu dlhé roky kryli mafiu, ktorá vládne, ktorí kryli Mariána Kočnera a podobných ľudí, ktorí kryli novinárov, ktorí sledovali ďalších novinárov, ktorí odhaľovali špinavosti, a ich nevšímavosť a ľahostajnosť spôsobila, že zomreli dvaja mladí ľudia.
Vy sa podpíšete ako človek, ktorý demo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Baránik.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 23:01 - 23:03 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Zsolt, som veľmi rád, že si v podstate taký autentický svedok tých predvolebných bilbordov a predvolebných sľubov strany MOST - HÍD o tom, že charakter rozhoduje. Asi sám vieš, že keď tento, toto heslo vznikalo alebo tieto bilbordy vznikali, že čo ste v skutočnosti tým mysleli. Čiže vieš presne o tom, o tom duchu tohto hesla. Tak ako Ústavný súd má chrániť a má strážiť ducha zákonov, ktoré posudzuje, tak takisto ty vieš, čo tým bolo presne myslené. A asi viem si predstaviť, že keby som v tvojej koži, a zrazu zistím..., alebo predseda ma nechá rozprávať pred voľbami o tom, že, zaprisahávať sa, že so SMER-om určite nezhrešíme, a potom pri prvej možnosti s tým SMER-om predseda zhreší a natiahne do toho aj všetkých ostatných ľudí, tak asi by som to veľmi ťažko znášal a viem si predstaviť v podstate to tvoje sklamanie zo svojej vlastnej strany.
Ale veľmi dobre hovoríš to, že pri tomto hlasovaní a budúcnosť si bude pamätať iba toho, kto najviac zradil. Nikto to nebude vyčítať fašistom. Od nich to nikto neočakáva, nikto to nebude vyčítať SMER-u, nikto to nebude vyčítať Dankovi, ale všetci budú hovoriť o tom, že toto bol ten moment, kedy ďalšíkrát strana MOST - HÍD v kľúčovej veci zradila verejný záujem, zradila Slovensko, zradila záujem občanov Slovenskej republiky maďarskej národnosti žijúcich na južnom Slovensku, ktorých táto strana zastupuje.
A je mi veľmi ľúto, že áno, tak aj ty hovoríš, že možno niekto si neuvedomuje, že svojím hlasovaním napomôže tomu, že tento zákon bude schválený, ale potom už bude stačiť iba koalícia SMER, SNS, MOST - HÍD, traja od..., bývalí zo SME RODINA a ešte fašisti k tomu, majú poho... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:30 - 22:32 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, neviem, či je úplne šťastné v tejto chvíli nejak, by som povedal, nechcem povedať, útočiť, nebol to útok, ale používať nejaké tvrdé slová voči kolegom z hnutia SME RODINA. Veľakrát v minulosti pri hlasovaniach nás podržali, držali sme spolu a ja som to pochopil možno po tom, jak Milan Krajniak vystúpil, a keď hovoril, že jednoducho povedal, že keď ten návrh príde, tak za neho zahlasujú, tak držia slovo.
A myslím, že by sme sa mali skôr sústrediť iba na to, že kolegom zo SME RODINA iba apelovať vlastne na rozdiel, ktorý zrazu vzišiel z toho Madejovho pozmeňováku, že pred týždňom alebo v pondelok, keď aj nejaké spoločné rokovanie bolo o tejto veci v rámci opozície, jednoducho nebolo naozaj známe, že oni chcú urobiť z prezidenta pajáca pri 76. O 90 sa baviť nemusíme, lebo tá 90 tam je formálne, aby sme niektorí boli spokojní alebo možno niektorí ľudia, voliči boli akože spokojní, zalepíme im oči, však vlastne ústavná väčšina tam bude potrebná, oni sami s tým nepočítajú. Oni sami s tým počítajú, že 90 potrebujú teraz, ale potom či zo SME RODINA, alebo fašistov hodia jednoducho cez palubu a dohodnú si sami obsadenie Ústavného súdu, čiže budú rozhodovať sedemdesiatšestkou a budú prezidentovi dávať dvojičky, naozaj, ešte raz opakujem, urobia iba čisto z neho pajáca, ktorý, ktorému zoberú aj tú poslednú právomoc pri Ústavnom súde, kedy mohol rozhodnúť o tom, kto tomu Ústavnému súdu bude veliť, kto budú jeho podpredsedovia a podobne.
Čiže neútočil by som v tejto chvíli, ešte raz hovorím, na kolegov zo SME RODINA, skúsme skôr apelovať na túto zmenu, na základe ktorej by mohli zmeniť názor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 22:16 - 22:18 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické. Dovoľte, aby som tento čas venoval skorej v takejto chvíli iba reakcii na jedného človeka, na Milana Krajniaka. Milan, povedal si, nebudem hlasovať za JUDr. Fica, len ono, ono to naozaj, to je dobré, jak mŕtvemu zimník už. Keď raz odsúhlasíš možnosť, aby si vládna mafia JUDr. Fica prepašovala na Ústavný súd a de facto prikázala prezidentovi alebo zobrala mu právomoc, aby ho mohol nevymenovať za predsedu Ústavného súdu, a zobrali mu túto právomoc, aby si ho vlastne jeho ovečky navolené na Ústavný súd mohli vybrať za svojho predsedu, tak si urobil všetko preto, ustlal si mu, natiahol si mu červený koberec až na Ústavný súd a už je úplne jedno, či ty budeš hlasovať, alebo nebudeš hlasovať. Nemusíš. Ale urobil si všetko preto, aby sa to podarilo.
Hovoríš, že hlasuješ za dobré návrhy, nepopieram. Aj tento návrh od ministra Gála má veľa dobrých ustanovení, lenže popritom sa tam zamotá niečo, ako napríklad dvojičky pre prezidenta, že prezidentovi teda budeme dávať iba dvojičky, nech si z toho vyberá, a zároveň v tom, že mu zoberieme kompetenciu vymenovať predsedu a podpredsedov Ústavného súdu. A toto zase zároveň, keď hovoríš, že držíš slovo, a že si to hovoril na stretnutí s opozíciou, jednoducho tieto veci neboli známe. Nebolo známe, že navrhnú v tom návrhu dvojičky. Nebolo známe, že mu zoberú kompetenciu menovať predsedu Ústavného súdu. A ja viem, že konzervatívci sa chvália tým, že držia slovo, ale držať slovo napriek zmeneným okolnostiam už potom nie je konzervativizmus, ale trošičku také obmedzenejšie myslenie.
A ja si myslím, že ty si človek otvorenej mysle a zmenili sa fakty. Skús vyhodnotiť nové fakty a možno dospeješ k tomu, že to jednoducho nie je dobrý návrh.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.10.2018 21:58 - 22:08 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Politika je o emóciách a tá komunikácia s voličmi je veľakrát taká, politické strany ju volia proste tak heslovito, zjednodušene, aby tie základné svoje posolstvá tie politické strany nejakým ľahkým spôsobom dopravili k svojim voličom.
A teraz keď sa pozrem na fašistov, ktorí tu nie sú, tak oni komunikujú k svojim voličom, že jediná skutočne opozičná strana, ale v skutočnosti tá ich reálna politika je taká, že keď ide o fazuľky, tak sa tvária ako opozícia, ale keď ide o skutočne zlomové situácie, a to sme zažili mnohí na výboroch, kedy išlo naozaj o jeden hlas, o schválenie nejakého uznesenia, ktoré išlo po krku zlodejom z vládnej koalície, vtedy miestny fašista sa zdržal hlasovania alebo sa, čuduj sa svete, nedostavil. Jednoducho pomohol, aby zlo a mafia, ktorá vládne, naďalej si nerušene mohli vládnuť. Aj dnes zažívame zlomovú rovnako situáciu, znova nejde o fazuľky pri tomto hlasovaní a fašisti zabrali. Videli sme to všetci. Pol hodinu sa vytratili všetci. A potom prišiel Herr Führer z tých dverí, odtiaľ Fico a Danko - v tej istej chvíli a všetci vysmiati. Jednoducho biznis dohodnutý. Vy sa nehanbíte?
Ďalšie heslo nám šírila strana MOST - HÍD pred voľbami alebo aj po voľbách vlastne. Pred voľbami bolo „Charakter rozhoduje“, dnes vidíme ten charakter. Videli sme ho po voľbách, videli sme ho párkrát, ale v takýchto zlomových situáciách tie slová dostávajú takú, takú inú chuť, iný význam. Omnoho viac si dokážeme predstaviť, čo to ten Béla Bugár tým charakterom myslel na tých bilbordoch. Takisto ste šírili heslo – a spoločne, vy, koalícia vládna –, že vy ste hrádza proti extrémizmu, lebo sa stalo niečo strašné po tých voľbách, že sa dostali fašisti do parlamentu, a vy ste sa museli zomknúť, lebo inak oni porastú. A jedine takto ten fašizmus zničíme. A vy ste sa pod to podpisovali, vy ste takto komunikovali medzi svojimi voličmi, že preto ste sa museli takto pobratať, a preto MOST - HÍD musel zradiť svojich voličov, preto SIEŤ-kári museli zradiť voličov, lebo predsa tí fašisti, však musíme. Ľudia, však nechceme tu späť tú druhú svetovú vojnu. Nechceme ľudí v koncentrákoch, musíme sa voči nim zomknúť.
Ale dnes, keď ich potrebujete, zrazu extrémizmus? Ale kde! Tajné rokovanie – Herr Führer s Ficom, s Dankom, s Bugárom. Ruky sa pobratali, dohoda je na svete a oni, chúďatká, si možno ani neuvedomujú, stačí im iba povedať to, že nezrušíme vám tú stranu, a biznis je dokonaný. Váš Führer, obyvateľ Bašternákového bytu, osobný priateľ objednávateľa vraždy Kočnera Robert Fico, pardon, Kuciaka u pána Kočnera..., pardon, osobný priateľ objednávateľa vraždy pána Kočnera Robert Fico bude predsedom Ústavného súdu. O nič iné mu nešlo.
Andrej Danko tiež bude spokojný, lebo v týchto rokoch, myslím, že koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho roka mu uplynie 20 rokov, premlčacia doba za jeho podvod s Lesostavom Revúca, kedy so svojím tatkom sprivatizovali štátny podnik Lesostav Revúca, vytunelovali v priebehu troch mesiacov 60 mil. korún majetku, rozpredali, peniaze išli na súkromné účty - aj na Dankov účet - tohoto mladého, akože predsedu Národnej rady. Vytunelovali, ľuďom zobrali byty, na ktoré mali nárok, aby si ich odkúpili ako nájomcovia, pripravili ich o byty, 200 ľuďom dodnes nevyplatili mzdy, štátu nevyplatili kúpnu cenu, zaplatili z toho 10 mil., ďalších 50 nezaplatili, sociálke nezaplatili odvody, zdravotke nezaplatili odvody.
Ale na to potrebuje krytie. Predsa nepotrebuje na Ústavnom súde niekoho, kto, keď naozaj sa mu pôjde po krku, ho nepodrží. On tiež tam potrebuje svojich sudcov, čiže áno, aj pre neho tam budú ľudia, ktorí ho budú chrániť, a priamo pod najvyšším velením Roberta Fica, ktorý má za ušami najviac, ktorý by mal zhniť v base za to, čo tu spáchal, ako dovolil rozkradnúť Slovensko, na čo doplácajú ľudia a budú doplácať ešte veky. Za tých 25 mld. eur, čo ste narobili väčšie dlhy, ako prebrali ste vládu, čo ste vykradli, roztunelovali, rozpredali majetky, zlaté sliepky.
Len vy teraz využijete fašistov na to, aby vám tam schválili cestu, ako si tam dosadiť vášho Fica za predsedu Ústavného súdu, ako zobrať prezidentovi kompetenciu z 18 ľudí vyberať, spravíte z neho figúrku, že tu budeš vyberať z týchto dvoch, lebo vám nejde o to, aby Ústavný súd bol etalón spravodlivosti, aby to bol piedestál, aby to bola ustanovizeň, ku ktorej ľudia budú s úctou vzhliadať.
Vám ide iba o to, aby ste si zachránili svoje vlastné zadky. Aby ste neskončili v lochu spolu s tým Kočnerom, ktorého ste hodili cez palubu, a chránite si samých seba. A fašisti, ktorí hovoria o tom, jak teda oni sú hrádza, jediná opozičná strana, jak oni teda jediní tu bojujú skutočne proti tomu SMER-u, tak vlastne fašisti dnes svojím hlasovaním zabezpečia beztrestnosť Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, možno aj nakoniec aj toho Mariána Kočnera, že aj nad ním sa ten Ústavný súd zmiluje, aj akéhokoľvek iného ďalšieho vagabunda z dnešnej vládnej mafie, ktorá nám vládne. Osobne si myslím, že aj ten Béla Bugár potrebuje ochranu na tom Ústavnom súde, lebo podviesť starých ľudí - a ešte k tomu z rodiny - o pozemok, zobrať ho, kúpiť ho za 100-tisíc korún a potom ho predať Ficovi za 0,5 mil. eur, to je tiež celkom slušný biznis a podvod a myslím si, že tak na 5-10 rokov basy. Aj ten asi nechce byť tak ľahko vystavený spravodlivosti, a preto sa takýmto nehanebným spôsobom znižujete k tomu, že ste si povedali, že s pomocou fašistov si sprivatizujete Ústavný súd.
A ja sa pýtam a odporúčam to každému v opozícii, ktorí ste naozaj skutočná opozícia, aby sme oddnes komunikovali o týchto ľuďoch, že nie sú skutočná opozícia, ale sú to jediní prisluhovači, ktorí tu prisluhujú mafii vládnucej na to, aby si zabezpečili beztrestnosť do roku 2031. Lebo tí ľudia, tým to je jedno. Tým stačí, že to zobchodovali za čokoľvek, možno iba za to, že nerozpustia ich stranu, ale my musíme ľuďom hovoriť o tom, že dnešné hlasovanie bolo naozaj, jak povedala Veronika Remišová, to najdôležitejšie z celého volebného obdobia, lebo dnešné hlasovanie je o základnej spravodlivosti, je o tom, že keď sa zmení náhodou vláda, čo teda ja pevne verím, že sa zmení, tak vy budete mať poistených všetkých zlodejov, lebo budú mať najväčšiu ochranu na Ústavnom súde, lebo z prezidenta ste urobili pajáca. Veľmi dobre viete, že 90 hlasov nepotrebujete, však teda nevyjde to, tak sa bude voliť sedemdesiatšestkou a prezidentovi jak pajácovi budete dávať dvojičky, vždy „rovnako kvalitných“ ľudí a on vám z nich bude musieť navoliť niekoho. To nie je o kvalite, to je o šaškárni, ktorú ste spravili z Ústavného súdu, urobili ste si z toho politickú organizáciu a ja sa veľmi hanbím za to, že sa fašisti nechali na takéto niečo nahovoriť.
Možno niekto z nich si myslí, že však vlastne zlepšujú súčasný stav. Ale to je presne tak, jak to Kaliňák urobil pri zákone o verejnom obstarávaní, keď si to pamätáte. Bol obludný zákon, strašne veľa vecí. Nasadil tam svoje míny, ktoré potreboval pretlačiť, a my sme tu bojovali a mnohí sme sa nechali na to nachytať, že sme bojovali o prkotinky v tom zákone. A keď nakoniec bol schválený a ustúpil pri mnohých tých prkotinkách, tak povedal, že ale mne o tie prkotinky neišlo, to som vám tam hodil naschvál ako návnadu, lebo som potreboval, aby bola nejaká verejná diskusia, ale mne tie dôležité veci tam prešli. To, aby mohol tunelovať, kradnúť tak, ako treba.
A to isté vy ste teraz spravili pri tom Ústavnom súde. A je mi veľmi ľúto, že niektorí teda na to naskočili a pod rúškom alebo pod predstavou, že takýmto hlasovaním pomôžu zlepšiť voľbu ústavných sudcov, tak vám za to zahlasovali. V skutočnosti, za čo zahlasovali a jak to dopadne, bude iba to, že prezidentovi budete podhadzovať dvoch ľudí obyčajnou sedemdesiatšestkou, väčšinou, tú, ktorú máte kedykoľvek k dispozícii, a on vám tam bude musieť navoliť všetkých vašich a tí ľudia, ktorí vám za to hlasovali, v podstate hlasovali za to, aby bol Fico, ktorý by mal byť v base, aby miesto toho bol s imunitou na 12 rokov predsedom Ústavného súdu.
Je mi to veľmi ľúto. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 17:47 - 17:49 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán minister, hovorili ste, že som hovoril, že teda toto je čisto peklo, toto nie je cesta do pekla, toto je peklo, ja som naozaj v tej veci citoval vašu predchodkyňu, ministerku spravodlivosti, ktorá sa takto vyjadrila o návrhu, myslím, teda ktorý predkladá pán poslanec Gál, váš koaličný partner, predpokladám, teda že asi s ním súhlasíte, asi by takéto niečo nepredkladal bez, bez súhlasu rezortného šéfa, takže. Pardon. Pán poslanec Madej zo SMER-u. Takže citoval som pani ministerku, ja si to takisto myslím, že to nie je cesta do pekla, toto je už naozaj prítomnosť pekla, lebo zároveň, keď sa takéto niečo deje v čase, kedy zo súdu zmizne 300 strán akurát v Kočnerovej kauze, to znamená, že naozaj, že to tá spravodlivosť vo vašich rukách sa rúca a vy jej asi zrejme nechcete nejako napomôcť, lebo ja som nezaregistroval z vašej strany nejakú takú iniciatívu, že tak poďme si skúsiť sadnúť na dva dni, na tri dni, to je jedno, poďte vy navrhnúť ľudí, pome my navrhnúť ľudí, vy ste iba dopredu vždy hovorili o tom, 90 ľudí sa určite nedokáže zhodnúť na nejakých menách. Ale vy ste sa ani raz nepokúsili. Keď ste aj popierali teda, že Veronika niekedy u vás bola na ministerstve, dobre, ospravedlnili ste sa, fajn, berem, my sme aj vtedy hovorili o tom, že toto je naša kľúčová podmienka, ktorú vyžadujeme, ale stále aj vtedy ste hovorili v júni, že to sa nenájde tých 90 hlasov, ale ani raz som nezbadal od vás iniciatívu, tak skúste dať nejaké mená do pľacu, my dáme nejaké mená do pľacu a pome odskúšať, či sa naozaj nenájde tá deväťdesiatka.
Iba ste strašili, strašili, strašili, dotiahli sme to do stavu, že naozaj, že čas sa kráti, že už veľa času nemáme, a teraz v časovej tiesni a ešte, ako povedal Ondro Dostál, proti noci teraz rýchlo v rúške, teda pod rúškom tmy odhlasujeme de facto ovládnutie Ústavného súdu, lebo sme to jednoducho vzdali, aby to bola naozaj nezávislá inštitúcia, výkladná skriňa spravodlivosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.10.2018 17:33 - 17:35 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Možno sme sa nepochopili, ja som hovoril o hlasovaní SaS-ky za tento návrh, ktorý predkladá pán minister Gál, či už teda aj za návrh, ktorý predkladá pán Madej, nebudete hlasovať, ale teda veľmi by ma zaujímalo, či teda budete hlasovať za návrh, ktorý predkladá pán minister Gál. Obávam sa, že budete za neho hlasovať, a ja vás opätovne aj z tohto miesta upozorňujem, že legitimizujete potom to zlo, ktoré nastane. Oni si zvolia čisto iba svojich ľudí bez toho, aby ste mali možnosť do toho povedať čokoľvek, a môžete potom hovoriť a budú sa vyhovárať na to, že však vlastne hlasovali podľa pravidiel, ktoré aj SaS alebo opozícia demokratická odsúhlasila, a čo potom ideme spochybňovať nejakých zvolených sudcov Ústavného súdu, keď sme vlastne odhlasovali mechanizmus, ktorým sa kandidáti na sudcov Ústavného súdu volia.
Čiže, Ondro Dostál, Janka Cigániková, a keď mi hovoríte, že vás z niečoho obviňujem, ukáže sa to to pri hlasovaní, či budete hlasovať za návrh, ktorý predkladá pán minister Gál, a budete takýmto spôsobom legitimizovať kandidátov na sudcov Ústavného súdu a následných ústavných sudcov, ktorých si zvolia, lebo ja na ich mieste by som nerobil nič iné, iba donekonečna potom by som verklikoval, kedy Matovič bude vykrikovať, že ovládli Ústavný súd, že urobili z toho stranícky orgán, tak by som hovoril, ale, prosím vás pekne, však najväčšia opozičná strana nám odsúhlasila pravidlá, na základe ktorých sme zvolili tých kandidátov, a myslíte si, že by to robili, ak by to nebolo demokratické. To obviňujete SaS z toho, že by podporovala nejaké ovládnutie Ústavného súdu?
Toto sa vám môže stať, takže ja iba by som vás naozaj chcel poprosiť, aby ste za ten návrh nehlasovali, ani ten, ktorý predkladá minister Gál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.10.2018 17:20 - 17:31 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, v demokracii alebo o demokracii jeden človek povedal, že to je vláda väčšiny, kde sa rešpektujú práva menšín. Možno to nie je úplne vhodné, vhodná definícia v súvislosti s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ale svojím spôsobom pri voľbe alebo mechanizme voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorý na Slovensku máme zavedený, tak táto definícia je vhodná, lebo máme mechanizmus, kedy v určitých momentoch pravidelne sa opakujúcich prichádza k voľbe kandidátov ústavného sudcu, na, na, kandidátov na sudcov Ústavného súdu, a... (zaznievanie gongu), a ak zároveň spoločne vzhliadame k Ústavnému súdu ako k takému piedestálu spravodlivosti a pozeráme na mechanizmus, na základe ktorého volíme týchto kandidátov, tak keď nastáva zrazu situácia, že sa tá spravodlivosť v obsadení Ústavného súdu zrazu vychyľuje na jednu stranu, tak mali by sme zrejme sledovať záujmy tej menšiny a v tomto prípade myslím ľudí, ktorí nemajú zastúpenie alebo nemajú možnosť ovplyvniť zastúpenie medzi sudcami na Ústavnom súde. Doba sa tak vyvinula, že dnes máte tú moc, áno, máte moc, aj keď osobne si myslím, že nie, nie férovo získanú, lebo strana MOST - HÍD aj strana SIEŤ, na základe ktorej vznikla táto vládna väčšina, podviedli svojich voličov, jednoducho máte moc, vyskladali ste väčšinu v tomto pléne a dnes máte možnosť podľahnúť pokušeniu a obsadiť Ústavný súd a vymaľovať ho čisto iba svojimi ľuďmi.
Už dneska máte troch ľudí, ktorých ste si ich vy tam zvolili, máte možnosť v dohľadnej dobe si tam zvoliť 9 ľudí, máte možnosť sa s nami vôbec na túto tému nebaviť, pokračovať na základe pravidiel, ktoré sú dnes dané, podhodiť prezidentovi 18 kandidátov, ktorí budú na váš obraz, a on z toho vyberie 9. Len keď bude 18 na váš obraz, tak ak ich bude 9, takisto to bude podskupina tých 18, to znamená takisto 9 ľudí na váš obraz, traja plus deväť, dvanásť, máte vymaľované. Bohužiaľ, alebo nie, bohužiaľ, v takýchto ale chvíľach sa ukazuje, že či tá väčšina, ktorá vládne, je schopná uniesť tú moc, ktorá jej bola zverená v legitímnych voľbách, a či nepodľahne pokušeniu, a na úkor menšiny alebo niekoho, kto v tom čase si to právo nejaké nemôže uplatniť, či nepodľahne pokušeniu a nezoberie si niečo, čo jej neprináleží. Podľa toho, ako sa vyvíja diskusia pri téme voľby kandidátov na ústavných sudcov, podľa toho, čo tu pán Madej predložil a vlastne po mne bude predkladať, ale teda máme to už v elektronickej podobe k dispozícii, tak vy ste k tomu pokušeniu podľahli. Vy nehľadáte cestu na to, aby sme zabezpečili spoločne, aby z Ústavného súdu bol naozaj piedestál a výkladná skriňa spravodlivosti, kde budú ľudia vzhliadať naozaj s rešpektom, a budú sa spoliehať na to, že tá posledná inštancia, ten Ústavný súd naozaj rozhodne spravodlivo, ale vy ste podľahli pokušeniu z Ústavného súdu si urobiť stranícky orgán.
Ja iba dúfam, že väčšina z vás to robí nevedome, že si jednoducho tak myslíte a ste o tom nejako presvedčení, že vás na kluboch alebo niekde presvedčia, že neboj sa, takto je to správne, takto je to dobré a neboj, však my všetko robíme dobre pre ľudí, ale v skutočnosti je za tým záujem možno jedného, možno dvoch, možno troch, štyroch, piatich ľudí, ktorí si takýmto spôsobom, že si na Ústavný súd dosadia svojich vlastných ľudí, chcú zabezpečiť pre seba beztrestnosť. Lebo vieme, že kandidáti, alebo teda sudcovia sa volia na 12 rokov, ak si ich zvolíte niekedy vo februári budúceho roku, rok 2019 plus 12 je rok 2031. Inak povedané, ak Robert Kaliňák niečo ukradol v roku 2006 a ak raz príde doba, kedy za to bude mať pykať, a ak raz sa nájde ten odvážny policajt, ktorý to bude vyšetrovať, prokurátor, ktorý ho obžaluje, aj sudca, ktorý ho odsúdi, tak takýmto spôsobom bude mať svoju ochranu a ochrannú ruku na Ústavnom súde do roku 2031. To som povedal prípad Roberta Kaliňáka. Druhý prípad, Roberta Fica, je ten, že je verejné tajomstvo, že túži byť predsedom Ústavného súdu, a vy nerobíte nič proti tomu, aby ste zabránili vyslovene ľuďom, ktorí sú s politikou spätí a ktorí by mali dostať stopku predtým, ako chcú sa stať sudcami Ústavného súdu, alebo mali by ísť, nazvem to, do karantény mimo politiky, tak vy nerobíte nič preto, aby ste tomu zabránili, ale vy doslova naťahujete červený koberec Robertovi Ficovi, aby sa stal predsedom Ústavného súdu, o ničom inom ten návrh, ktorý predkladá pán Madej za chvíľu po mne, nie je.
A ja vám poviem, je to hanba. A je to tak, ako to povedala vaša ministerka spravodlivosti, ktorá donedávna bola s vami, to nie je cesta do pekla, ale to je, že sme priamo v pekle. A povedala takisto aj slovo, že to robíte na chrapúňa alebo chrapúnsky. A môžete sa za to hanbiť. Idete si uzurpovať poslednú inštanciu spravodlivosti a miesto toho, aby ste ju chránili, aby ste ukázali, že neodoláte pokušeniu ovládnuť to a zneužiť svoju vlastnú moc na to, a nedokonalosť systému a zákonov, ktoré máme, a budete ich opravovať a budete chrániť tú legitimitu a nezávislosť Ústavného súdu, miesto tohoto idete využiť, zneužiť svoj vlastný prospech alebo v prospech ľudí, ktorí doteraz rozkrádali vo veľkom a ktorých my chceme spravodlivo potrestať a zobrať im majetky. A títo ľudia vás huckajú do toho, aby ste ako ovečky znova hlasovali, aby ste im odhlasovali de facto ich beztrestnosť a v prípade Roberta Fica, áno, aj sudcovskú imunitu na 12 rokov. Bude veľavážený pán sudca niekde tuto, ani neviem kde, bude mať vyhradené svoje miesto a ešte sa mu budeme úctivo ukláňať a posielať mu oficiálne žiadosti, aby teda pán predseda Ústavného súdu prišli na nejakú našu akciu, aby povedali nejaký názor, že človek, ktorý by mal zhniť v base, nakoniec bude predsedať Ústavnému súdu. Vy idete dotiahnuť k dokonalosti absurditu, ktorú dnes žijeme.
Neviem, či ste si dnes čítali správy, má to niečo aj tuto s pánom, s pánom ministrom spravodlivosti, vy ste dotiahli štát a spravodlivosť v štáte do toho, že človek, ktorý je dnes najpravdepodobnejším objednávateľom vraždy, si vie vybaviť, že sa zo súdu stratí 300 strán kľúčových dôkazov! V čom ste iní voči obdobiu, keď sa strácali nahrávky, ktoré usvedčovali iné dôkazy iných korupčných politikov?! V čom ste iní?! Vy ste dovolili, aby mafia si uzurpovala celý štát, aby ovládla políciu, prokuratúru, a dnes idete dokonať, aby si to dokonala aj na Ústavnom súde.
Bol by som veľmi rád, aby ste hamovali, aby ste sa spamätali, ale na to by ste potrebovali svedomie a obávam sa, že iba u niektorých z vás sa to svedomie v tejto veci vyskytuje. A bol by som veľmi rád, aby nikto z opozície tomuto, čo títo ľudia idú spáchať, akýmkoľvek spôsobom nepritakával a nenapomáhal. Neviem, či je to pravda, ale počul som, že kolegovia z SaS sa chystajú hlasovať za túto obludnosť, ktorú predkladajú. Ľudia, je to pasca, keď aj dajú, že v prvom kole 90 hlasov, a keď sa nenájde, tak potom 76 a vy sa pod to podpíšete, tak budete legitimizovať každého jedného zvoleného kandidáta a následne aj sudcu na Ústavnom súde, lebo ste nedržali basu vtedy, kedy ste ju mali držať. Ste sa postavili zrazu, lebo však teda dobre, posúva to k lepšiemu. Ale k čomu to posúva k lepšiemu, že formálne si dáme nejakých 90 hlasov? Oni dnes rovno vedia, keď ten návrh predkladajú alebo budú predkladať, že to prvé kolo rovno vypustia, že to je iba formálne, preto, aby nám zalepili oči, 90 hlasov. A potom bude 76 hlasov, a teda dobre, tak 76, ale vy sa pod to podpíšete. A že je kvalitatívny posun z 38 na 76, necháme sa týmto klamať?! To naozaj neviem počítať, kedy tu tak bolo, že 38 ľudí išlo alebo stačilo na zvolenie kandidáta za sudcu Ústavného súdu. Nikdy taká situácia nenastala, lebo to by znamenalo, že my všetci z opozície, či sme tam teraz my, alebo tí pred nami, by dobrovoľne odišli preč a neišli by hlasovať pri kandidátoch na sudcov Ústavného súdu. Jednoducho to je blbosť. Vymysleli ste si niečo, že dodnes stačilo 38, a zrazu vy to kvalitatívne posúvate na 76. A o tomto dokolečka, s prepáčením, onanujete, že to je nejaký posun k lepšiemu. Doteraz nikdy sa nehlasovalo, menej ako 76 ľudí nebolo prítomných pri hlasovaní na kandidátov na sudcov Ústavného súdu, tak, prosím vás, neopíjajte nás a ľudí rožkom. Nikam to neposúvate kvalitatívne.
Benátska komisia, ste sa pre ňu, na ňu odvolávali, keď išlo o Kisku a jeho ochotu vymenovať - nevymenovať. Ale Benátska komisia zároveň hovorí a odporúča, aby sme volili ústavnou väčšinu alebo trojpätinovou, či dvojtretinovou väčšinou, a to je 100 poslancov zo 150. O to viac, keď dnes vieme, že SMER kedykoľvek je schopný spáchať potajme, pokútne niekde za dverami zatvorenými ústavnú väčšinu s fašistami.
Ľudia, nebláznite, to naozaj chcete, aby fašisti rozhodovali o tom, kto bude sudcom Ústavného súdu?!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.10.2018 17:19 - 17:20 hod.

Igor Matovič
Kolegovia, kolegyne, pán predsedajúci, Martin Poliačik vám odkazuje, že iba Národná rada môže schváliť zmenu programu, ktorú ste dohodli na grémiu, takže rozhodnite sa a povedzte mu, či to tak je, alebo nie.
Skryt prepis