Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

12.2.2019 o 16:07 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 18.2.2019 18:45 - 18:59 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, vážená pani ministerka, momentálne neprítomná, dúfam, že čoskoro prítomná, slovo plagiát teraz pred chvíľkou zaznelo a myslím si, že malo by zaznieť aj viacejkrát. A som rozmýšľal, že čo vo mne vyvolávate, aké pocity, a mám taký pocit, že, pani ministerka, asi najviac vo mne evokujete ten plagiát. Mnohí ľudia na Slovensku totiž, keď ste sa do tejto funkcie po Plavčanovi dostali, tak, tak až s úžasom hovorili a pozerali, čítali, že wau, čo sa tomu Dankovi podarilo, jakú ženskú na, za tú ministerku školstva zohnať. A učiteľská obec k vám vzhliadala s nádejou. Myslela si, že konečne po tých dlhých rokoch pľundrovania ministerstva školstva a školstva samotného, čo ho SNS má v správe, konečne príde človek, ktorý sa vyzná, ktorý to bude robiť čestne, poctivo a nebude brať ministerstvo financií ako nejakú korisť, ktorú treba ošklbať ako nejakú hus od posledného peria, a vycucať odtiaľ štátne financie, ktoré tam sú, tak ako to zvykli predošlí ministri v správe alebo nominovaní stranou SNS.
Čiže tie nádeje a očakávania vo vás vkladané boli obrovské, veľké, ale v skutočnosti nakoniec sa ukázalo po všetkých tých špinavostiach, ktoré ste urobili, po všetkých tých špinavostiach, ktoré ste kryli, po všetkých tých arogantných vystúpeniach plné ľúbivých slov a drístov, sa ukázalo, že ste len jeden obyčajný plagiát. Áno, plagiát, ktorý bol niekedy nádejou, ktorý sa zdá alebo na začiatku zdal, že môže byť zmenou k lepšiemu, ale v skutočnosti sa ukázal, že je to v podstate len kopirák jedna k jednej toho, čo boli predošlí ministri za SNS, že vám nezáleží na tom, aby sme mali deti v školách, ktoré budú učiť deti viac žiť a myslieť, nielen odpovedať na otázky, že vám nezáleží na tom, aby sme peniaze, ktoré máme, môžeme povedať, že darované z Európskej únie na to, aby sme rozvíjali naše školstvo a vedu, ale záleží vám na to, aby sa peniaze dostali na tie správne účty, ktoré vám zrejme po večeroch vypisuje do esemesky Andrej Danko. Lebo inak, prepáčte, inak mi to nepripadá jako to, že s takýmto spôsobom spolupracujete s predsedom Národnej rady, lebo nemohli by ste inak obhajovať jednoznačne dokázané rozkrádanie verejných zdrojov, jednoznačne dokázané manipuláciu pri prideľovaní prostriedkov či už v jednej, druhej, tretej kauze. A hlavne pri tej poslednej kauze, kde ešte aj vašemu tatíčkovi sa ušlo. V normálnej, civilizovanej krajine by stačil iba ten tatíčko. Že ak by sa prevalilo, že dcéra pridelila v podstate financie firme, v ktorej tatíčko vystupuje, tak by sa s hanbou veľmi rýchlo odpratala tam, kde patrí, a nesnažila by sa tu vystupovať viac ako hodinu. Ja neviem, ani som to nepočítal, ani sa to spočítať nedá, s kadenciou podobnou pánovi Čížovi a obhajovať tu evidentné amorálne zločiny, ktoré SNS v tomto rezorte pácha.
Dovoľte, aby som vám pri týchto kšeftoch, ktoré kryjete, ktoré páchate, ktoré zrejme sú aj vo vašej réžii, lebo inak mi to nepripadá, pripomenul opätovne, som vám to pripomenul aj cez faktickú poznámku, štyri mená. Sú to štyri mená ľudí z SNS už právoplatne odsúdených a čakajúcich na právoplatné odsúdenie, keďže sa odvolali, ktorí dostali tresty viac ako desať rokov natvrdo. Za to, že poslúchali evidentne predošlé vedenie SNS a povedali si, že to, čo je štátne, predsa nebolí a to je naše a treba to presmerovať na tie správne účty. Je to Igor Štefanov, Marián Janušek, Jozef Valo a Ľubomír Neslušan. Jedno je kauza nástenka, kde sa ukazuje zo zdôvodnenia rozsudku, že vlastne na tej nástenke, čo tí ľudia z SNS argumentovali, že však bolo to za dverami na druhom poschodí na nástenke, že podľa toho rozsudku to na tej nástenke ani vôbec nebolo, že posudky sa robili až potom, ako, ako boli peniažky pridelené, ako boli zmluvy podpísané.
A potom druhé je kauza Gemerský mlyn, kde takisto na poslednú chvíľu pred voľbami 5 mil. skončilo na tých správnych účtoch, 5 mil. eur z našich spoločných peňazí.
Títo štyria ľudia z SNS už dnes sa dožili toho spravodlivého trestu a ja vás chcem, pani ministerka, v dobrom varovať, aby ste veľmi rýchlo hamovali, lebo Andrej Danko vás evidentne hodí cez palubu. Keď príde isté k istému, tak dopadnete presne takisto ako títo štyria ľudia, Štefanov, Janušek, Valo a Neslušan, že nie Slota je dnes v base, nie Slotovi hrozí 12 rokov natvrdo ako tým ďalším dvom, Valovi a Neslušanovi, ale tí ľudia, ktorí to spískali, ktorí to obhajovali, ktorí to podpísali, ktorí to mali strážiť a neustrážili.
Čiže, pani ministerka, vy rovnako ste zodpovedná a môžte si teraz sa tu vyhovárať cez pána tuším Bernaťáka, pred chvíľkou tu vystupoval, že čo si to tu dovoľujete súdiť, to môžu rozhodnúť len súdy. Ale keď je dnes niečo evidentné, že tie firmy, ktoré dostávali od vás dotácie, mali byť v Registri partnerov verejnej správy a tam jednoducho neboli, tak ten výsledok toho súdu je jasný, ako to dopadne. Pani ministerka, máte kriminál na krku, to si dnes trúfam povedať z tohto miesta. A možno za päť rokov, možno za desať ako v prípade nástenky sa to dozviete vy sama. Ja vám odporúčam veľmi rýchlo sa vrátiť z kratšej cesty, veľmi rýchlo sa priznať, veľmi rýchlo povedať, že áno, mám v tom prsty, poslúchala som Andreja Danka, preto tie peniaze končili aj v tých firmách u jeho známych, s ktorými predtým podnikal a podobne, a takýmto spôsobom si znížiť trest, ktorý za toto dostanete.
Pani ministerka, viem, že veľmi pekne hovoríte. Veľmi pekne sa viete z toho vykecať, tak jak to robieval tu zrejme váš vzor Robert Kaliňák, ktorého vo vás vidím. Aj on, keď sme mu tu hovorili o účtoch a obchodoch s Bašternákom, bol schopný sa sem na dve hodiny postaviť a hovoriť tak, že sa spoliehal, že jeho voliči mu to zožerú, lebo však jednoducho keď tak suverénne hovorí, súvislo, nemýli sa, nekokce, tak určite má ten Kaliňák pravdu.
A, pani ministerka Lubyová, vy ste to jednoducho dali na Kaliňáka. Vy ste sem postavili, hoci ste do kolečka omieľali slamu, do kolečka ste omieľali vatu, nehovorili ste v skutočnosti nič. Ale jasné, pre vašich voličov to vyzeralo súvislo, bola to kadencia slov naozaj porovnateľná s pánom Čížom a tým zrejme predpokladáte, že však ste sa obhájili a ľudia vám uverili. Ale v tomto prípade jedna vec je vaši voliči, ale druhá vec je zákon. A zákon ste evidentne porušili. Porušovanie zákona evidentne obhajujete a tým pádom sa stávate priamo páchateľkou týchto trestných činov, lebo jednoducho mirnix-dirnix si tu rozdávať 33 mil. eur, to nie sú drobné, to je miliarda korún. Za miliardu korún, keď to poviem vašim voličom, sa dá kúpiť v priemere na Slovensku asi okolo 600-700 bytov. Vy sumu hodnú 600-700 bytov si rozdávate len tak, výskum, vývoj, samozrejme, že tento tuto vyrábal nejakú techniku, dáme mu, že teraz nech skúma operácie srdca, hovorím to, samozrejme, obrazne. Jednoducho úplne bez rozmyslu, úplne bez akejkoľvek praxe, úplne bez predošlých obratov, bolo jedno.
Ja som presvedčený, že vám Andrej Danko, plagiátor, lebo k tomu sa ešte dostaneme, plagiátor Andrej Danko dal zoznam. Povedal, týmto firmám treba poslať na účet peniažky a pani ministerka to vykonala, lebo tak sa to v SNS patrí. A ja vám ešte raz hovorím mená Štefanov, Januček, Valo a Neslušan. Takisto takto poslušne hryzkali a dopadli tak, že dnes majú kriminál na krku. A dvaja z nich už dnes majú svoju celu dvakrát štyri metre k dispozícii. Takže ja verím, že toto nechcete zažívať. A jednoducho z tohto sa, pani ministerka, nevykecáte.
Dnes som naozaj pri tom vystúpení tu videl vo vás, aj keď ste žena, videl som chlapa. Videl som Roberta Kaliňáka, ktorý si myslí, že sa vykecá. A videl som druhého chlapa - Jána Slotu, ktorý má, mal tak veľmi "úprimný vzťah" k spoločnému majetku, k tomu, čo patrí nám všetkým, a takisto ho máte evidentne aj vy.
Bolo tu o tom povedané veľa, nebudem sa opakovať, nebudem zdržovať. Ale chcem teda upriamiť pozornosť ešte na ďalšie v tomto prípade nie finančné, ale veľmi veľké vaše morálne zlyhanie.
Obhajovať usvedčeného zlodeja, lebo ukradnúť duševné vlastníctvo je to isté, ako ukradnúť žuvačku, ukradnúť auto, ukradnúť telefón, čiže obhajovať usvedčeného zlodeja Andreja Danka, že však čo tu riešime niečo z minulého tisícročia, čo tu riešime niečo staré dvadsať rokov, jednoducho je nehodné ministerky školstva. Ukázali ste, že nemáte schopnosť stáť na strane pravdy, že nemáte odvahu stáť na strane pravdy, lebo jednoducho keď ide o vašeho človeka, tak po vzore politikov zo strany SMER jednoducho ho budete obhajovať do poslednej, posledného dychu a budete o čiernom hovoriť, že je biele, o bielom, že je čierne, lebo jednoducho tak sa to v SNS patrí.
Pani ministerka, hanba vám! Hanba vám za každého jedného poctivého študenta. Pani ministerka, hanba vám za každého jedného poctivého učiteľa a profesora, ktorý pristupuje k vzdelávaniu naozaj poctivo. Evidentne ukradnutú diplomovú či rigoróznu prácu obhajujete, že nič sa nestalo, len preto, lebo je to váš chlebodarca, že to je človek, ktorý vám dal možnosť byť na tomto poste ministerky školstva, a vy si to evidentne tak ako on užívate.
Pani ministerka, ľudia vás alebo ľudia vám zverili dôveru, že školstvo posuniete dopredu. Len vy ho míľovými krokmi ťaháte späť, vy míľovými krokmi vraciate späť v ľuďo..., ľuďom presvedčenie, že čakať od nejakého ministra školstva, ktorého nominuje SNS, posun školstva k lepšiemu jednoducho je naivné. Pevne verím, že raz skončíte, a teda to aj bude fakt. Pevne verím, že to, čo po vás tam ľudia nájdu, konečne sa toho chopia a urobia zo školstva naozaj systém, ktorý bude učiť naše deti viac žiť a myslieť, ako len odpovedať na otázky. Za ten celý čas, čo ste na ministerstve, ste nedokázali prísť so žiadnou reformou. Možno niečo, čo bolo na ceste, ste len hodili do šuflíka, ale mám pocit, že celý čas máte len jedinú úlohu: robiť biznis, presúvať peniaze na správne účty, obhajovať neobhájiteľné a obhajovať plagiátora, usvedčeného zlodeja predsedu strany SNS Andreja Danka, lebo však čo tu budeme súdiť niečo, čo sa pred dvadsiatimi rokmi stalo.
Ešte raz, na koniec, pani ministerka, dovoľte po štvrtýkrát vám dnes opakovať štyri mená: Igor Štefanov, Marián Janušek, Jozef Valo, Ľubomír Neslušan. Štyria nominanti SNS, ktorí dnes dvaja sú v kriminále na 12 rokov a dvoch to čaká. Jednoducho sa tomu nevyhnú. Pani ministerka, keď pôjdete ďalej touto cestou, dopadnete presne takisto. A nabudúce, keď tu bude ďalší nejaký človek, ktorý bude chcieť kradnúť a rozkrádať školstvo, tak zrejme mu budem už potom hovoriť nie štyri mená, ale piate spoločne s vaším.
Bol by som veľmi rád, aby ste sa spamätali, aby ste sa pozreli, aby ste sa možno išli porozprávať s ľuďmi, s ktorými ste predtým pracovali a ktorí sa dnes za vás hanbia. Choďte sa ich opýtať, čo si myslia o vašej práci, choďte sa ich opýtať, či je normálne kryť a organizovať rozkrádanie 33 mil. eur určených na vedu, či je normálne len tak sa postaviť ku kauze Plavčan, že to nedotiahne do konca, a povedať, že to rozkradnuté, čo nám nepreplatí Únia, tak vlastne budeme to platiť zo štátneho rozpočtu. Choďte sa ich opýtať, vašich bývalých kolegov, či je normálne iba tak nechať prepadnúť 80 či 100 mil. eur z eurofondov, lebo jednoducho pani ministerka nemá čas organizovať tie správne veci, lebo pani ministerka musí zabíjať čas organizovaním podvodov a obhajoby plagiátora Andreja Danka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.2.2019 15:47 - 15:48 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani ministerka, vaše vystúpenie som počúval na našom poslaneckom klubu a priznám sa, že sa to nedá počúvať. Tá kadencia slov, kde si myslíte, že spŕchnete alebo spláchnete tie obvinenia iba tým, že sa z toho vykecáte. V tomto ste mi pripomenuli iného majstra, ktorý takýmto spôsobom sa tu v minulosti snažil vykrútiť a z jednoznačných zlodejín sa snažil vyhovoriť, a bol to Robert Kaliňák. Normálne som vás videl, aj keď ste žena, videl som Kaliňáka v sukni.
Pri vzťahu k verejnému majetku, a to, ako obhajujete tieto evidentné zlodejiny a rozkrádanie, vidím vo vás zase Jána Slotu. Ale dovolím si nakoniec pripomenúť štyri mená a pevne verím, že pre vás budú výkričníkom, a to je Igor Štefanov, Marián Janušek, Jozef Valo a Ľubomír Neslušan. Dvaja ministri a dvaja vysokopostavení funkcionári SNS, ktorí dnes sú už právoplatne odsúdení na viac ako desať rokov natvrdo v base.
Chcem vás upozorniť, že plagiátor, ktorého tak vehementne obhajujete, vás možno len chce namočiť do špiny, z ktorej sa možno za pár rokov nevylížete. Budete mať viacej rokov, možno si budete chcieť užívať šťastný dôchodok, možno vnúčatá, ale zrazu na vás doľahne spravodlivosť, a tak ako títo ľudia, tí dvaja ministri boli zodpovední za zlodejiny, ktoré sa tam páchali, tak takisto ste zodpovedná aj vy. A ja by som bol veľmi nerád, aby za desať rokov sme si čítali o tom, že nejaká pani ministerka Lubyová, na ktorú medzičasom ľudia zabudnú, je odsúdená na 12 rokov natvrdo, lebo jednoducho kryla evidentné rozkrádanie spoločného majetku.
Dajte si pozor na plagiátora a na to, na čo vás nahovára.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.2.2019 11:06 - 11:06 hod.

Igor Matovič
Chcel by som poprosiť, pán predseda, aby sme o návrhu pána Poliačika z Progresívneho Slovenska nehlasovali, lebo mi pripadá obludné, že keď sme si zvýšili platy o 1 500 eur, že si budeme skracovať pracovnú dobu.
Skryt prepis
 

12.2.2019 16:07 - 16:13 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za, všetkým teda, ktorí ste sa zapojili do rozpravy alebo teda faktickými poznámkami ste prispeli. Všetky fakticky som pochopil, okrem teda faktickej poznámky pani Grausovej, to som sa snažil pochopiť aj spredu aj zozadu, nepodarilo sa.
Chcel by som ešte raz zdôrazniť, alebo teda možno aj od konca pôjdem, spravodajca Poliačik povedal, že je rád, že ľudia menia názor. My v našom hnutí alebo ja osobne v tejto veci máme názor konzistentne rovnaký. V podstate urobili sme aj teda veľmi symbolické gesto a myslím, že veľmi dôležité gesto, ktoré som aj očakával, že možno naberú odvahu urobiť aj tí ľudia, ktorí skôr sú zástupcami tej občianskej spoločnosti alebo liberálnych strán, že dajú miesto Rómovi na kandidátke, že ukážu, že to myslia s riešením tohto problému vážne, a ukážu to teda gesto voči tejto komunite. Keďže sme videli, že tú odvahu nenabrali, urobili sme to my.
Mrzí ma to, že, pani kolegyňa Zimenová, prepáčte, hovorím to síce v tomto, že nedá sa už reagovať, ale však vypočuli sme si váš názor, ale že ten prístup taký, že kým nebude vlastne ten návrh dokonalý a nebude návrh o škôlkach obsahovať aj riešenie predškôlkarov aj poškôlkarov, čiže základných škôl, nebude obsahovať riešenie aj v komunitných centrách a nebude obsahovať aj riešenie vzdelávania učiteľov, tak dovtedy to jednoducho je niečo, čo netreba podporiť. To je asi tak, jak keby že idete po ulici a vidíte tam bezdomovca, ktorý evidentne potrebuje pomoc, ale potom sa zamyslíte sami nad sebou a poviete si, že vlastne, vy ho viete iba odviezť do najbližšej nocľahárne, ale tam neni 22 stupňov, tam je iba 18, tam nedostane úplne na výber meničko, tam dostane iba rožok so syrom, tak radšej ho tam necháte ležať na tej ulici. Prepáčte, takto mi to pripadá v prípade tých detí v tých osadách.
Vždy je lepšie, aby tie deti dostali tú škôlku, aj keď nie úplne dokonalú, ale dostali tú škôlku, aby do nej mohli chodiť. A, samozrejme, že šesť kilometrov priemerná dochádzka, že na to existuje príspevok, tie matky by mali príspevok na dochádzku tých detí do tých škôlok, takže zase neklamme si, že na toto sociálne, nastavenie sociálneho systému nepamätá, že by zrazu nemali peniaze na dochádzku do škôlky. Mali by, lebo jednoducho už dnešný systém umožňuje financovať takúto dochádzku do škôlky.
A teda ešte raz opakujem, vždy lepšie zaviesť takúto povinnosť vzdelávania tých detí, možno v nedokonalej škôlke, možno nie s dokonalými učiteľmi, možno bez asistenta, ktorý bude vedieť viac, možno by vedel lepšie pomôcť tým deťom chytiť sa v tej škôlke v tom vzdelávaní, ale vždy lepšie, jak keď ich má vychovávať to blato. Lebo dnes sú naozaj tie deti vystavené čisto iba blatu, absolútne nulovo podnetnému prostrediu, lepšie povedané nepodnetnému prostrediu, ktoré ich možno viacej, nieže možno, ktoré ich viacej pokazí, ako ich posunie niekam dopredu, a preto tento náš návrh je možno, áno, možno nedokonalým, ale určite krokom vpred. Preto hovorím, že sa ma tak trošku osobne dotýka, že vyčítame všetko možné, pomaly teda riešenie celého vzdelávania a všetkých možných, ešte teda aj integrácie možno postihnutých detí alebo možno teda detí z takýchto komunít, ale nepozeráme na to, že musíme urobiť aspoň ten základný krok.
Ak urobíme aspoň ten základný krok, že tie škôlky budú mať obce povinnosť vybudovať alebo štát bude vedieť, že dovtedy a dovtedy ich tam vybudovať bude musieť, podporiť, tak verte tomu, že ľuďom, ktorým záleží, že sa postarajú o to, aby tam aj bolo to vzdelávanie kvalitné a aby sme tie deti podchytili. Príkladom toho sú tie škôlky, kde deti z rómskych osád chodia, ktoré navštevujú, že ich výsledky sú výrazne lepšie ako tie deti, ktoré vzdeláva iba to blato v tej osade.
Takže to hovorím voči všetkým, že ak hľadáme teda dokonalý návrh zákona, pomôžte ho opraviť v druhom čítaní, ale bolo by načase, aby sme urobili ten symbolický krok, posunúť tento návrh do druhého čítania a od toho je druhé čítanie, aby sme ho prípadne teda vylepšili o pikošky a urobili z neho päťstostranový návrh zákona, ktorý bude riešiť aj také vzdelávanie, ktoré teda vám tam momentálne v tom návrhu chýba.
Každopádne by som bol veľmi rád, aby sme tento krok urobili, lebo si myslím, že to je základný krok na to, aby sme zobrali agendu fašistom, aby si nemohli obtierať svoje ústa o ľudí, ktorí za situáciu, v ktorej sa nachádzajú, nemôžu, aby sme ukázali vlastne aj riešením tohto problému na to, že SMER je jednoducho vyprázdnená, mafiánska, zločinecká skupina, ktorých cieľom nebolo nikdy riešiť skutočné problémy Slovenska, len si urobiť biznis sami pre seba a tento problém naďalej si nejako tak nechať vyhnívať a naďalej vytvárať podhubie na to, aby nám tu fašistická strana mala agendu a mohla sa do parlamentu dostať, aby sa potom mohli vyhovárať na to, že máme fašistov, musíme sa pobratať, musíme stavať hrádze voči extrémizmu a podobne. Jednoducho jedni druhých sa potrebujú. Ale keď tento problém úprimne budeme chcieť riešiť, aj keď možno nedokonalým prvým krokom, tak zrazu sa agenda fašistov rozplynie a sa im ten ich sen o parlamentnej politike veľmi rýchlo vytratí. Keď ho riešiť nebudeme a budeme hľadať všetky možné chyby, tak len budeme podporovať naďalej to, že si ten fašizmus nám tu bude rásť a prekvitať.
Ďakujem veľmi pekne za vašu podporu tohto návrhu zákona, ktorú verím, že svojím hlasovaním prejavíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2019 15:45 - 15:47 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, očakával som, že aspoň raz poviete, že je to konečne aspoň jeden z krokov, ktorým môžeme začať riešiť tú komplexnosť problémov, ktoré v predprimárnom alebo v primárnom vzdelávaní s deťmi z rómskych komunít máme. Miesto toho som počul iba spŕšku toho, ako nám chýba komplexnosť, ako nám tam chýba riešenie aj pre deti do troch rokov, ako nám tam chýba riešenie aj pre deti na základných školách, aby boli schopné nejako sa integrovať, ako nám chýba v tom návrhu zákona garantované miesto pre všetky deti, ako nám tam chýba návrh na detské skupiny, nízkoprahové vzdelávanie v komunitných centrách; veď to je úplný nezmysel; chýbajú nám učitelia, tak ako môžme takúto vec navrhovať.
Prepáčte, mne to pripadá tak, že keď chce niekto psa biť, palicu si nájde. Naozaj, úprimne, čakal som podporu a nie hanu, ktorá v podstate je podľa mňa extrémne nekonštruktívna, lebo povedal by som možnože, dobre, poďme toto schváliť v prvom čítaní a v druhom čítaní podporme a doplňme tam či teda detské skupiny, doplňme tam riešenie do troch rokov. Hoci na druhej strane nič vám nebráni, aby ste predložili návrh zákona, riešenia do troch rokov, a nič vám nebráni tomu, aby ste predložili návrh zákona, ktorý bude riešiť deti na základných školách, ich integráciu, nič vám nebráni v tom, aby bolo umožnené vzdelávanie nízkoprahové v komunitných centrách.
Prosím vás, robte to, predkladajte na každú schôdzu aj tri-štyri návrhy zákonov. Ale keď to predložíte, tak vedzte, že my vás pochválime a nebudeme vás takto nekonštruktívne kritizovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.2.2019 15:28 - 15:33 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, už teraz neviem, nemám to spočítané, štvrtý či piatykrát vystúpiť po prerušenej rozprave. Šiesty? Šiestykrát vystúpiť vlastne k tomu istému bodu. Myslím, že ani v histórii tu nebol takýto návrh zákona, ktorý by bol toľkokrát, vlastne prerokovávanie toho bodu by bolo prerušené. Ale keďže opakovanie je matka múdrosti, si myslím, že to aj pomôže, lebo náš návrh sa týka problému, ktorý dlhodobo vládna koalícia nerieši. Navrhujeme v ňom, myslím si, že aj možno po desiate, možno na desiatej schôdzi tento návrh predkladáme a pripadá mi to niekedy ako kebyže hádžeme hrach na stenu, aby sme zaviedli povinnosť detí z rómskych osád, aby sa zúčastňovali predškolského vzdelávania.
Keď sme sa minule po tom predošlom prerušení tu rozprávali s poslankyňami SNS, tak pristúpil k nám pán poslanec rómskeho pôvodu z MOST-u – HÍD a hovorí, že prečo tak útočím na Rómov. Tak som sa až musel zasmiať, lebo mi to pripadalo, že asi nechápe buď jazyku, alebo zmyslu týchto vystúpení. Lebo toto nie je útok na Rómov. Toto je podaná ruka deťom v rómskych osadách, ktoré dnes nemajú zabezpečené vzdelávanie a potom od nich chceme, aby sa v tom normálnom vzdelávaní počas základnej školy alebo učňovky nejakým spôsobom chytili.
V skutočnosti to však prebieha tak, že keď dieťa, ktoré nechodí do žiadnej škôlky alebo teda do materskej škôlky, alebo teda do predprimárneho vzdelávania na, počas teda toho svojho raného detstva, keď potom v šiestich rokoch príde na zápis, tak, bohužiaľ, nerozumie tým otázkam, ktoré mu tam sú kladené, lebo jednoducho nerozpráva po slovensky, keďže od začiatku alebo odmalička je vyučovaný alebo je učený, alebo rozpráva sa iba v rómčine, či na ulici, v osade, alebo doma. Tým pádom to dieťa je o jeden mesiac posunuté v zápise. Dáme mu v podstate, ako sme granti, dáme mu rok na to, aby sa dovzdelalo, aby získalo jazykové schopnosti, ktoré, samozrejme, nemá kde získať, a dopadne to tak, že za rok, keď príde, tak znova príde kvázi na zápis a nerozumie, čo sa ho pani učiteľka pýta alebo pani psychologička. Veľakrát potom tie deti skončia v špeciálnych školách, lebo vraj sú mentálne zaostalé.
To vlastne spôsobuje to, že následne do tých detí investujeme približne dvakrát viacej, čo nás stojí vzdelávanie v špeciálnych základných školách v porovnaní s normálnymi základnými školami, a v skutočnosti teda miesto toho, aby sme investovali do detí vtedy, kedy treba do nich investovať, v čase predškolského veku, tak vtedy do nich, sme lakomí, vtedy do nich neinvestujeme, tie tri roky vzdelávania, a potom sa to snažíme dobehnúť tým navýšeným vzdelávaním v špeciálnych základných školách. De facto výsledok vidíme, väčšina týchto absolventov nakoniec skončí ako nezamestnaní alebo ako klienti, profesionálni poberatelia sociálnych dávok, čo zrejme teda nie je prejav nejakého rozumného správania sa zo strany štátu alebo prejav nejakého sociálneho štátu, keď takýmto spôsobom v takejto základnej veci zlyhávame.
Preto náš návrh teda hovorí o tom, aby sme zabezpečili vzdelávanie pre všetky tieto deti, aby sme medzi nimi nerobili rozdiely, či je dieťa väčšinovej, z väčšinovej populácie alebo z rómskeho etnika, aby všetky tieto deti dostali na začiatku rovnakú šancu a aby sme takýmto spôsobom ukázali, že nám nezáleží, kto akej farby pleti je, ale k všetkým ľuďom pristupujeme na Slovensku rovnako.
Priznám sa, dnes po tých piatich prerušeniach ma už ani nebaví, chcel som pôvodne vám to všetkým rad radom opakovať dokolečka, ale keďže dnes sa trošku láme história a pred chvíľkou hlavný kandidát nás, na, ako povedal v tlačovke, na predsedu Ústavného súdu už nebude kandidátom na predsedu Ústavného súdu, nebudem vás nejak ďalej s touto témou vyrušovať. Mrzí ma to. Ani sa mi nepodarilo osloviť všetkých poslancov ĽSNS v tejto veci, ktorým som to v prvom rade chcel predostrieť, lebo naozaj sa ma dotýka, keď ukazujú prstom do osád a nie sú schopní pomenovať, že problémom v skutočnosti nie sú osadníci, ale tí ľudia, ktorí majú kľúče od miešačky dlhé roky a ktorí nezabezpečili, aby, aby tam bol poriadok, aby deti boli od, odmalička vychovávané a aby to v tých osadách fungovalo tak ako inde po Slovensku v normálnych dedinách.
Takže bol by som veľmi rád, aby poslanci z ĽSNS pochopili, že problémom je SMER v tejto veci, ktorý jedenásť rokov vládne a neurobil absolútne nič. V podstate iba dovolili rozkradnúť SNS peniaze najprv určené na rómsku problematiku a teraz MOST-u – HÍD 380 miliónov takisto určených na riešenie rómskej problematiky. Bol by som veľmi rád, aby ste tento návrh zákona podporili, a uvidíme, ako vám záleží na skutočných riešeniach a ako vám záleží na politikárčení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2019 9:21 - 9:23 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem za vaše reakcie. V podstate som naozaj veľmi zvedavý, ako dnes bude reagovať tajný spolupracovník hlavnej správy rozviedky s krycím menom ESTR pán Kresák. Lebo čo som postrehol včera v televízii, do jednej televízii dal reakciu, že on pozná obsah toho spisu a nesedia tam dátumy, lebo on vtedy bol v Amerike a podobne. A v druhej televízii bola, čuduj sa svete, reakcia, ja som nevedel o existencii takého spisu. Takže myslím, že dneska to dá buď na maznáka, na plagiátora alebo ďalšie, ďalšie vzory, ktoré dokážu sa vykrúcať a krútiť ako hady pred televíziou a popierať svoju vinu.
Áno, uznávam, že môžu byť v registroch aj ľudia, o ktorých, ktorí možno sa tam dostali tak, že v skutočnosti boli záujmové osoby, ale niekto chcel im možno ublížiť, dal ich ako tajných spolupracovníkov a priamo na stránke Ústavu pamäti národa je, áno, aj náš kolega Ján Budaj. Priamo na stránke Ústavu pamäti národa je napísané, citujem: "Mnohé ďalšie dokumenty však poukazujú na skutočnosť, že Ján Budaj s ŠtB nikdy aktívne nespolupracoval."
Na rozdiel od tajného spolupracovníka ESTR pána Kresáka, kde je podľa mojich informácií priamo v tom akosi omylom neskartovanom zväzku a spise sú zápisy o tom, koľko stretnutí s agentami ŠtB pán tajný spolupracovník ESTR absolvoval. A iné dôkazy o tom, že táto spolupráca bola aktívna, veľmi plodná a veľmi rozsiahla.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.2.2019 16:39 - 17:09 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Vážená a milá pani predsedajúca, v tomto prípade to môžem povedať, nemusím ani žiadneho plagiátora, gladiátora ani Maznáka spomínať, že som rád, bodaj by viedla zasadnutí schôdze stále.
Kolegovia, kolegyne, toto nie je rokovanie len tak nejaké, že toto je rokovanie o nejakom ďalšom zákone, tu sa dnes rozhoduje o budúcnosti Slovenska nie na 12 nasledujúcich rokov, ale keď mafia, ktorá nám vládne, ovládne Ústavný súd, my rozhodujeme o budúcnosti Slovenska na desiatky rokov dopredu. To, čo bude hlasovanie o sudcoch Ústavného súdu, ako to celý tento zápas dopadne, určí charakter Slovenska, či bude z neho niekedy demokratická krajina, alebo znova z neho bude nejaká čierna diera v Európe, ako sme boli v čase hlbokého mečiarizmu.
Áno, môžme hovoriť o Robertovi Ficovi ako o človeku, ktorý tam najviac kole oči. Osobne si myslím, že mali by sme hovoriť o viacerých ľuďoch a identifikovať ich, že sú tam nastrčení, a dnes už je pomaly jasné, že ich podsuniete pánovi prezidentovi a budete sa ešte tváriť, že však prezident vyberá. Áno, je tam 39 kandidátov dnes, z toho podľa nášho názoru nejakých 10-11 možno ľudí, ktorí by mali byť alebo by boli dôstojnými reprezentantmi v tejto výkladnej skrini súdnictva, a ľuďmi, ktorí by dokázali zabezpečiť právo, ale ostatní ľudia, ktorí evidentne tam budú len figúrky, ktorí budú plniť stranícke príkazy, a keď vy si svojou väčšinou navolíte, to je jedno, koľko ľudí, ale stále to bude váš výber, navolíte ten zlý výber a z toho zlého má zrazu prezident vybrať niečo dobré? Nie, to nebude jeho zodpovednosť, to bude váš, vaša zodpovednosť.
Demokracia je vláda väčšiny, ktorá je schopná tolerovať, akceptovať práva menšiny. Poviem príklad nášho poslaneckého klubu, na poslaneckom klube je väčšina konzervatívcov alebo kresťanov, zároveň sa tam nachádzajú liberáli. A práve možno je to taký inkubátor parlamentnej demokracie, kde tá väčšina, ktorá by tam mohla nejakým spôsobom určovať smer, veľakrát toleruje názor tej liberálnej menšiny a snažíme sa nájsť nejaký kompromis. To isté by malo byť v zastupiteľskej demokracii práve v takýchto chvíľach. Beriem, že keď hlasujete o vašom nejakom politickom názore, že chcete teraz dať dôchodcom dvojnásobné vianočné dôchodky, dobre, nás k tomu nepotrebujete a nepotrebujeme zrejme pri tom hľadať nejakú väčšinu. Keď hlasujete o akejkoľvek inej zmene, symbolickej, zákona, zrejme fajn, dobre dostali ste rozhodnutie od ľudí a mali by ste si rozhodnúť sami alebo môžete si rozhodnúť sami a berme, že to je fér zápas.
Ale v takýchto chvíľach, kedy sa kreuje a v podstate od piky, lebo je tam minimum sudcov, ten kľúčový orgán spravodlivosti, ten na ktorý sa v poslednej chvíli každý odvolá, tá posledná inštancia spravodlivosti v štáte, vtedy by ste si mali uvedomiť to, že by to nemalo byť len o tom, že máme väčšinu a urobíme si to podľa nás. Dupľom, keď pisatelia ústavy v minulosti nepočítali so situáciou, že nejaká vládna garnitúra alebo jedna strana tu bude vládnuť dlhé obdobie a de facto bude hroziť, že na konci tam bude 13 sudcov de facto z jedného hodnotového sveta. V takýchto situáciách sa ukazuje, že tí, ktorí vládnu, či sú schopní rešpektovať právo menšiny a neznásilnia a nevyužijú, neznásilnia tú svoju alebo nevyužijú tú svoju moc a neznásilia, neznásilnia, prepáčte, spravodlivosť. Len vy sa k tomu hrniete, vy k tomu idete v ústrety a je to krásne vidieť na príklade poslanca Fica, kde trapošíte a naháňate indexy a dokladáte a ešte aj to, čo je evidentné, že nie je splnené, si väčšinou odhlasujete, že splnené je.
Pani poslankyňa Irén Sárközy, myslel som si, že aspoň v tejto veci bude mať dostatok odvahy, no ale ukázala, že charakter sa kúpiť na trhu nedá.
Jednoducho väčšinou si odhlasujete a potom tu Erik Tomáš sa ešte prihlási a povie, čo tu spochybňujete rozhodnutie o tom, že Fico spĺňa podmienky, však to schválil ústavnoprávny výbor. Ale to hovorte voličom, ktorých vy podceňujete, o ktorých si myslíte, že žerú seno. Povedzte zároveň, keď ich nepodceňujete, že schválil to ústavnoprávny výbor, v ktorom my ako koalícia, máme väčšinu, vtedy to bude fér. Ako vy sa nehanbíte klamať do absolútne poslednej chvíle, lebo vám ide o veľa. Potrebujete z Fica garanta vašej beztrestnosti, všetkých prisluhovačov rozkrádania Slovenska a za posledných 11 rokov. 30 mld. eur ste zvýšili dlh Slovenska. O 30 mld. eur! To je 5 rokov výber všetkej DPH-čky na Slovensku. Od prvé..., od malinkého jabĺčka po veľký, veľký bavorák alebo čokoľvek. Všetka DPH-čka 5,4 mil. ľudí, čo celý rok, a nielen rok, ale 5 rokov zaplatí štátu 20 % z každého jedného nákupu, tak je dlh, ktorý vy ste urobili, a zaviazali ste naše budúce generácie, to znamená deti a vnúčatá, že s úrokmi to budú splácať. Ale tí ľudia to necítia, kde sú tie peniaze. Vedia, že ste absolútnu väčšinu z toho rozkradli. A my sme v politike preto, aby sme zistili, kde tie peniaze sú, a na konci vás predstavili, postavili pred spravodlivosť.
Áno, možno prišli za Kaliňákom a zobrali mu nakradnuté stámilióny eur. A chceme, aby to bolo dokonané do konca, aby sme mu ten majetok znárodnili. Ale keď to spravíme, ale vy obsadíte Ústavný súd a bude tam ešte, božechráň, Fico predsedom, tak ako asi bude hlasovať o svojom vernom druhovi Kaliňákovi, s ktorou kradli a rozkrádali Slovensko? To bude nezávislý sudca? Samozrejme, že bude hlasovať a presvedčí aj ostatných druhov v triku, že predsa znárodňovať nakradnuté nemôžeme, lebo to bola jeho šikovnosť.
Zjednodušene, toto je súboj o Ústavný súd vo vašom podaní. Zároveň by sme mali pamätať to, čo povedal prezident svojho času, ale tak hovoríme to aj my, pri kandidátoch by sme mali pozerať na jednej strane na odbornosť a na druhej na morálku.
Dneska som sledoval síce iba výstup predsedu Národnej rady, plagiátora Danka, kde hovoril, že v koalícii nenastal nejaký konsenzus a nemáte spoločných kandidátov dohodnutých. Áno, lebo jednoducho bavíte sa o záujmoch a nebavíte sa o odbornosti a morálke. Ak by sa bavili o odbornosti a morálke, dávno by ste sa dohodli. Ale vy máte záujmy a tie predraďujete týmto dvom kritériám, ktoré by sme v prvom rade mali pozerať.
Chcel by som poprosiť pána kandidáta Kresáka, aby sa dostavil, lebo bol svojho času, myslím, že nejaké dva týždne na vypočutí, na verejnom vypočutí, kde tvrdil, že áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou - to bola otázka k jeho spolupráci s ŠtB -, ale nikdy som nespolupracoval vedome.
Pán Kresák, bol by som veľmi rád, aby ste sa neschovávali, ste kandidátom na sudcu Ústavného súcu a mali by ste sem prísť.
Ešte raz, pán Kresák povedal na otázku, či bol niekedy vedomým spolupracovníkom ŠtB: Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou – čiže nevedomým spolupracovníkom ŠtB –, ale nikdy som nespolupracoval vedome.
Keď si vygúglite v tom Googli, pani Vaľová to hľadá v guli, ale v Googli máte čokoľvek, tak nájdete, že áno, pán Kresák, narodený 24. apríla dvetisíc..., 1954 pod krycím menom SAKO bol preverovanou osobou. Preverovaná osoba je to, čo pán Kresák o sebe priznal na tom verejnom vypočutí, čiže sledovaná osoba. On to nazval sledovaná. V registroch ŠtB, tých prístupných, je to preverovaná osoba pod registračným číslom 36308, Bratislava II.
Lenže akosi nám pán Kresák na tom verejnom vypočutí zabudol zároveň oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR, nie Ester, ale ESTR. A keď by ste potrebovali dôkaz, tu je oficiálna listina z Ústavu pamäti národa (rečník zobral do rúk dokumenty, ukazujúc ich plénu), kde sme si dali na základe infozákona žiadosť o tom, že ktorý z týchto kandidátov bol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Dovolím sa vám prečítať celé znenie.
Vec: žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. - odpoveď.
„Vážený pán... v nadväznosti na doručenie žiadosti o sprístupnenie informácií v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) vás týmto informujeme, že spomedzi Vami uvedených osôb sa v databázach, ktorými disponuje Ústav pamäti národa, nachádzajú informácie k spolupráci k ŠtB iba pri osobe Peter Kresák, ktorý bol registrovaný ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky s krycím menom ERSTR.“
Pán Kresák, myslím, že by ste sa mali sem dostaviť, a ste nám dlžný veľmi dôležité vysvetlenie.
Podľa mojich informácií spis bol skartovaný, ale existuje tzv. podzväzok v archíve v Prahe, ku ktorému by sme sa chceli v najbližšej dobe dostať. Samozrejme, legálnou cestou. A som zároveň presvedčený o tom, že by sme nemali umožniť tomuto kandidátovi, aby kandidoval. Bolo by veľkou chybou, aby sme vedomého spolupracovníka ŠtB, ak by sa to potvrdilo aj trebárs z toho podväzku v Prahe, aby sme takéhoto človeka podhodili pánovi prezidentovi ako dôstojnú, morálnu a odbornú autoritu. Nikdy som nespochybňoval a sám som sa vyjadril, že pán Kresák je po odbornej stránke jeden z najlepších. Možno rovnako dobrý, možno trošku horší ako Radoslav Procházka.
Ale v prípade sudcov Ústavného súdu by sme mali rovnako pozerať aj na morálku. A tu sa mi zdá, že pán Kresák nám jednoducho niečo úmyselne zatajil. Nie je možné, aby človek, ktorý svojho času podpísal vedomú spoluprácu, o tom nevedel a na vyslovene jednoznačnú otázku odpovedal: Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou – veta pokračuje –, ale nikdy som nespolupracoval vedome. Bolo by správne v jeho prípade odpovedať: „Áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou...“ alebo preverovanou, ako sa to píše v spise pod krycím menom SAKO, ale zároveň som presvedčený, že mal informáciu, že v spisoch sa nachádza aj ako agent ESTR, tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky.
Podľa rozhodnutia Ústavného súdu z roku 1992 táto kategória - tajný spolupracovník - sa považuje za vedomú spoluprácu, za vedomú spoluprácu. Nie je, že náhodne niekto si vás iba tak napísal, ale za vedomú spoluprácu.
Existuje teoretická možnosť, že vedomá bola nevedomá, neviem čo, ale veľmi veľké podozrenie je už iba to, že pán kandidát Kresák pri verejnom vypočutí túto skutočnosť podľa mňa úmyselne zatajil. Spoliehal sa na to, že na to neprídeme, že si nepodáme nejakú žiadosť a nebudeme sa dožadovať v archívoch. A dosť nám môže povedať aj to, čo je obsahom podzväzku, ktorý k tomuto aj menu existuje v pražskom archíve.
To je jeden konkrétny príklad toho, že mali by sme byť veľmi dôslední pri preverovaní kandidátov. Mali by sme sa pýtať ľudí a mali by sme od nich vyžadovať informácie.
Aj áno, pri tom jednom kľúčovom, pri Robertovi Ficovi, by sme sa mali pýtať, ako je možné, že býva v byte Ladislava Bašternáka, dokopy s terasou skoro 500 metrov štvorcových. A platí za to 2-tisíc tuším 650 eur, Už sedem rokov tento prenajímateľ, dnes oficiálne uznaný daňový podvodník, nezvýšil nájom. Platí vraj nájom 2-tisíc a 650 za energie. Ale keď sa pozriete na prvú stránku o realitách, dnes, pred rokom, pred 5 rokmi, pred 6 rokmi, kedy tam začal bývať, cena takéhoto bytu, nájom bol od 6 500 do 7 500 plus-mínus. A drží sa to stabilne. Čiže 500 metrov štvorcových na najlepšej adrese v meste, Fico tvrdí, že má naozaj legálne, že to akože v dobrej viere ten nájom tam má dohodnutý za 2 650, ale trhová hodnota toho nájmu je skoro o 5-tisíc eur mesačne vyššia, nech 4,5. 4,5-krát 12 je 55-tisíc, pardon, je 5 500, dobre, 55-tisíc ročne krát 6 rokov je 330-tisíc. 330-tisíc tu má bývalý premiér, dnes poslanec a dnes kandidát na sudcu Ústavného súdu zvýhodnenie voči trhovej cene. 330-tisíc, pre ľudí hovorím: 10 mil. korún. Ja tomu hovorím, že Fico šesť rokov bral úplatok a naďalej ho berie možno preto, lebo sa Ladislav Bašternák spolieha, že však ho bude kryť. A v podstate mu to aj vyšlo. Len mu to iba vyšlo dovtedy, dokedy sme neprišli s informáciou, že tu nejaký Baštrnák (pozn. red.: správne „Bašternák“), nejaký biznis, nejaký Kaliňák a podobne. A zrazu sa nad Baštrnákom alebo pod Baštrnákom zatriasla stolička a skončil v base.
Je evidentné, že kandidát Fico berie dlhé roky úplatok od daňového podvodníka Baštrnáka, lebo užíva niečo, čo je hodné 7-tisíc, za 2 650 mesačne. Ani toto vám nevadí? Keď si už teda hovoríte, že mu uznáte prax, všetko mu uznáte, ak vy by ste teda v hocijakom byte niekde bývali, ktorý je hodný 600 eur, nejaký dvojizbák v Bratislave, a zrazu by vám to nejaký niekto prenajímal za 120 eur, myslíte si, že tí ľudia, ktorí by o tom sa dozvedeli, že by sa im to nezdalo čudné? Prečo by to ten človek robil, keď to je hodné 6-tisíc..., či 600, prenajímal za 120? Prečo ten Baštrnák, ktorý má v podstate problémy a teraz musí štátu niečo platiť, prenajímal niečo, čo krásne vie prenajať za 7-tisíc, Ficovi za 2 650? No preto, lebo takýmto spôsobom si ho vydržiaval a spoliehal sa na to, že Fico ho cez svojho Kaliňáka bude jednoducho kryť, nebudú ho vyšetrovať. A presne o tomto bola celá kauza Baštrnák. Jednoducho vedeli ste o tom, a keď sa na to aj prišlo a keď nejakí statoční vyšetrovatelia na to upozornili, správni ľudia to utopili. Ficovi a Kaliňákovi ľudia to utopili, aby sa to nevyšetrovalo. Jednoduchý systém.
Tento človek nikdy by nemal byť kandidátom na sudcu Ústavného súdu. A ja viem, že tu dokážete si dohodnúť väčšinu, a preto chcete voliť tajne, aby ste si ju dohodli zrejme aj s fašistami a zlomili to právo a spravodlivosť cez koleno. Lebo vy sa nehanbíte s nimi vyjednávať, keď ide o vašu slobodu, vašu beztrestnosť, o imunitu pána predsedu, lebo jednoducho ste mu vďační. Bez neho by ste tu žiadni neboli. On mal ten výtlak a bez toho, aby on sa nezmiloval a nedal vás na kandidátku, by ste tu v živote neboli. Zabezpečil vám taký malý raj na zemi s menom Slovenská republika a vy mu to teraz potrebujete oplatiť. Svedomie potlačíte, lebo ste ho nechali tam pri dveroch, kedy ste sa pánmi a paniami poslancami stali, a jednoducho ste ho zobchodovali za to, že v takýchto chvíľach tú spravodlivosť cez koleno zlomíte.
A ja vám hovorím, že tí ľudia si vás sem nezvolili preto, aby ste tu robili opičky. A nemyslím teraz srandičky, ale opičky, ktoré stláčajú gombíčky, ktoré im povedia. Svojho času som vám tu rozdal banány. Ešte ti pamätám Madeja, ktorý ďakoval, že super, že chutí mu. Tak som mu dal ešte jeden. Potom som zvolal tlačovku a hovorím, že ale to nebol vianočný darček. To bolo, aby som poukázal na to, že nie ste schopní pozerať na dobrý zákon a hlasujete podľa toho, ako vám dajú príkaz, že sa správate ako opičky.
A v tejto situácii by ste mali zdvihnúť hlavu. Lebo keď ste doteraz hlasovali o zákonoch, ktoré, si môžme povedať, že boli nejaký váš pohľad na to, ako sa Slovensko má vyvíjať, a konkrétne nejaké nadstavenia parametrov nejakých zákonov, teraz hlasujete a budete hlasovať o budúcnosti. A ja by som bol veľmi rád, aby ste nepodľahli pokušeniu, to raz, kedy sa jednoducho to niekedy aj v demokracií stáva, že demokracie, tí, čo majú väčšinu v tej demokracii si v takýchto zlomových chvíľach povedia, že my sme právo, my sme spravodlivosť, a čo nám tu vy do toho hovoríte.
Ale keď väčšina podľahne pokušeniu znásilniť menšinu v takýchto zlomových chvíľach, v takých štátoch nastáva chvíľa tyranie, útlaku a diktatúry, lebo nič iné nenastane na Slovensku jako diktatúra jednej strany alebo jednej politickej garnitúry, keď vy si zvolíte 13 svojich vlastných sudcov na Ústavný súd. Kde bude mať zastanie ten druhý politický tábor? Kde bude ako-také nejaké vyrovnanie sa v tých zlomových situáciách hlasov na Ústavnom súde, keď sa budú rozhodovať práve také citlivé kauzy? Keď sa tam dostane a budeme, vznikne alternatíva a znárodníme vám tie nakradnuté majetky, kde tam bude hlas, ktorý bude zastupovať právo súčasnej opozície a našich voličov? Lebo to nie je, že my tam chceme mať zástupcov. My reprezentujeme približne polovičku voličov, vy trošku väčšiu. Ale vy tým, že si znárodníte Ústavný súd, poviete, že tá polo..., polovička voličov neexistuje. Jednoducho vás nezaujíma ich názor. A preto vás vyzývam, aby ste neznásilňovali moc, ktorú máte v rukách. Aby ste odolali pokušeniu potajme sa s fašistami dohodnúť a získať väčšinu pre vašich kandidátov.
A hovoríte, že to nie ste schopní? Však si prečítajte správy, keď si to nepamätáte. Myslím, že tá voľba bola niekedy v novembri. V kancelárii pána plagiátora sa stretol Danko, Bugár, Fico a zavolali si tam Kotlebu. A vyjednávali o tom, teda že či im podporí zmenu zákona o kreovaní Ústavného súdu, kedy ste chceli zlomiť právo už prvýkrát a chceli ste dosiahnuť, že keď bude 90 hlasov, tak obídeme prezidenta.
Áno, burcovali sme tu, bojovali sme proti noci a podarilo sa. Mrzelo ma vtedy aj taká kolaborácia SME RODINA s touto myšlienkou, ale nakoniec vám ukázali dlhý nos. Možno ste im niečo nedali, čo za to žiadali. Ale jednoducho, vy ste s nimi obchodovali. Oficiálne v kancelárii predsedu Národnej rady s tými ľuďmi, o ktorých ste hovorili, že musíte vytvoriť ten zlepenec proti extrémizmu a musíte vytvoriť tú hrádzu, aby ten extrémizmus sa tu nešíril. Ale keď vám ide o prdel vlastnú, keď vám ide o imunitu pre predsedu, keď vám ide o vašu beztrestnosť, lebo máte toho na rovíš..., na rováši dosť, ste bez problémov schopní s fašistami sa stretať v kancelárii predsedu Národnej rady a vyjednávať o tom, že získate takto ústavnú väčšinu. A preto na základe tejto historickej skúsenosti tvrdím, že keď tu budú navolení väčšinovo, keďže tu bolo povedané, že nemáte dohodu, keď tu budú navolení väčšinovo kandidáti a bude to v tajnej voľbe, tak zas to bude na základe dohody s nimi, lebo jednoducho vy to ste schopní spraviť. A je to obludné.
Keď ľudí na jednej strane chodíte, jak vás tu vidím, viacerí do Banskej Bystrice 29. augusta, klaniate tam vecne, Danko tam bozkáva tie stužky a hovoríte, že áno, SNP, tu sme sa vzbúrili proti fašizmu, my sme antifašisti! Oceňujete tam bojovníkov proti, proti fašizmu, starých dedkov 90-ročných. A potom v pohode, v pohode, v prítmí kancelárie predsedu Národnej rady vyjednávate s hlavným fašistom o tom, že zlomíte právo, že ovládnete Ústavný súd a obídete prezidenta! Že vám nie je hanba, páni a dámy.
Ešte raz vás vyzývam, skúste odolať pokušeniu zlomiť právo cez koleno. Aj 2 mil. ľudí, ktorí nás nevolili, samozrejme, ale zastupujeme približne povedzme, teda dobre, polovičku voličov, tak keď bolo voliť 2,5, to je jedno, vyše milióna ľudí, ktorých zastupujeme, majú právo na to, aby mali svojich zástupcov na Ústavnom súde. Ak vám naozaj nejde o to, aby ste urobili, čoho sa obávam, že ide, nejde o to, aby ste z Ústavného súdu urobili svoj politický orgán a na 12 rokov si sebe a ostatným ľuďom tejto zločineckej skupiny zabezpečili beztrestnosť, tak poďte si sadnúť a pome hľadať naozaj najväčších odborníkov a morálne autority. Veľmi dobre by bolo, aby tam ani len nepáchol nejaký bývalý komunista, čo v prípade Fica takisto nespĺňa, alebo teda v prípade jeho je to takisto pán komunista bývalý.
Takisto by bolo veľmi dobré, aby tam nebol eštebák. Aby to nebol človek, ktorý nevie vysvetliť, ako je to možné, že daňový podvodník Baštrnák akurát jemu dáva zvýhodnenie každý mesiac 5-tisíc eur do kešene! Každý mesiac 5-tisíc eur do kešene! A už šesť rokov. Takíto ľudia na Ústavný súd nepatria.
Keď sa ho chcete zbaviť, my vám v tom pomôžeme, ale nie takto, prosím vás. Naberte odvahu, povedzte mu, že, Fico, fajn, dostal si nás na kandidátku, ale odteraz už my budeme sami sebou. Už nebudeme tvoje ovečky, my sa chceme zmeniť, my už nebudeme pomáhať tomuto zločineckému systému a postavte sa mu chrbtom. Ešte raz hovorím, keď sa ho chcete zbaviť, my vám veľmi radi v tom pomôžeme. Len nechcite od nás, že ho zaparkujeme na Ústavný súd!
Pome vybrať z tých kandidátov - a dalo by sa to - 18 takých, ktorých vieme s čistým svedomím spoločne, áno, v určitej miere kompromisov tam posunúť, aby prezident mohol naozaj vybrať dôstojných sudcov Ústavného súdu. Dokázali by sme to, ak by sme hrali fér, ak by to neboli nejaké tajné pokútne jednania niekde v kanceláriách, v prítmí kancelárie u predsedu Národnej rady, ale verejne. Toto je vec verejná. Ústavný súd je výklad. Je to výklad súdnictva, kde nielen firmy sa obrátia niekedy, keď majú nejaký problém, ako na poslednú inštanciu, ale tam sa obrátia aj fyzické osoby v tých sporoch, keď už sa cítia úplne zlomení všetkými ostatnými súdmi a rozhodnutiami, tak nakoniec to môže skončiť na Ústavnom súde. Aj oni chcú mať dobrý pocit na duši, že budú o nich rozhodovať ľudia, ktorí dokážu rozhodnúť spravodlivo.
Ale v tomto prípade, v tomto prípade, keďže aj pán kandidát Fico povedal, že však to je politická voľba, čo sa tu na čo hráme, tak v tomto prípade Ústavný súd má veľmi dôležitú úlohu hlavne v prípade politicky citlivých sporov. A to sú tie, ktoré som zjednodušene povedal ako príklad. Znárodní sa Kaliňákovi pár sto miliónov nakradnutých, prejde to cez okresný súd, krajský súd a nakoniec ho ochráni Ústavný súd. Tomuto by sme sa mali vyhnúť. Čiže bol by som, ešte raz, veľmi rád, aby ste našli svedomie, ktoré ste, väčšina, zaparkovali tam pri vstupe do parlamentu len preto, lebo nabudúce chcete byť znova na kandidátke, a bojíte sa toho, ak by ste ho dnes prejavili, tak by ste sa na tú kandidátku nedostali.
Zároveň beriem ako fakt, že zrejme si odhlasujete tajnú voľbu. Tak chcem vám dať aspoň taký návod, že za našich pozorovateľov, ktorí na tej tajnej voľbe budú, budeme strážiť vašu možnosť, aby ste si prejavili to svedomie, aby ste si uľavili svedomie. Budeme pozerať na to, že či vás náhodou pri tej voľbe niekto nekontroluje, keď dávate váš hlasovací lístok do urny a podobne. Čiže keď chcete a nemáte tú odvahu povedať svojim kolegov, že pome toho Fica utopiť, tak skúste, prosím vás, úplne úprimne hlasovať podľa svojho svedomia za tou plentou. Ale neobchodujte s tým svedomím pred sebou. Nezvažujte to, že ale keď tam toho Fica nedám, tak nebudem na kandidátke, lebo celé sa nám to rozsype a podobne, že bude potom asi nejaký bordel s Pellegrinim a nakoniec možno sa ten SMER rozhodne, rozpadne. Hlasujte čisto iba podľa svojho svedomia, ak by ste sa pozerali na vôľu vašich voličov. Podľa prieskumu len 18 % ľudí, keď si dobre pamätám, si praje Fica na Ústavnom súde, 18 % ľudí. Čiže keby že aj všetci voliči SMER-u, tak to nestačí. Všetci voliči SMER-u je viac ako 20, povedzme, že 22, tak ani nie 80 % voličov SMER-u.
Ale keď ste si pozreli podrobne tie výsledky, dramatická časť vašich voličov Fica na Ústavnom súde jednoducho nechce, lebo tí ľudia chcú, aby Ústavný súd bol spravodlivý, aby neznásilňoval právo, ale aby rozhodoval pre všetkých rovnako. Jednoducho vedia o tom, že keď takéto niečo idete spáchať, tak už príliš tlačíte na pílu. Tak ako ste chceli tlačiť s mojím mandátom a chceli ste mi ho zobrať, tak ste zistili, že ak by ste to dokonali, tak by tí ľudia jednoducho vám to už nezobrali, tak ako vám nezobrali váš chtíč po väčších platoch, tak stačí, áno, jeden plagát, kde im ukážem, že sirotám ste dali 2,70, sebe 1 500, a aj tí vaši voliči mi píšu, že ja som volič SMER-u, ale hanbím sa za nich. Ukazujte im to naďalej a natočte ich viacerých pri tom, ako bojujú. Bol by som veľmi rád, hovorím to piatykrát, ak by ste odolali pokušeniu znásilniť Ústavný súd a urobiť z neho iba čisto politický orgán SMER-u.
Pán Kresák sa nedostavil, tak zopakujem na záver iba jediné. Dostali sme z Ústavu pamäti národa oficiálne stanovisko na našu žiadosť, či sa nachádzajú medzi kandidátmi aj iní, alebo teda či sa nachádzajú medzi kandidátmi nejakí vedomí spolupracovníci ŠtB.
Dostali sme informáciu, že medzi, spome..., spomedzi vami uvedených osôb sa v databázach, ktorými disponuje Ústav pamäti národa, nachádzajú informácie k spolupráci s ŠtB iba pri osobe Peter Kresák, ktorý bol registrovaný ako tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky s krycím menom ESTR. Vzhľadom na to, že pri vypočúvaní kandidát Kresák povedal, že áno, mám informácie o tom, že som bol sledovanou osobou, ale nikdy som nespolupracoval vedome, je to v príkrom rozpore s tým, aké informácie sme dostali. Áno, v registroch sa kandidát Kresák nachádza ako kandidát pod krycím menom ako SAKO, ako preverovaná osoba, ale pod krycím menom ESTR ako registrovaný tajný spolupracovník Hlavnej správy rozviedky.
Poprosím vás, aby sme, kým sa nedostaneme k spisu z archívu z Prahy, aby ste o tomto kandidátovi ani nehlasovali. Bolo by veľmi veľkou hanbou, aby sme 30 rokov po revolúcii nejakého vedomého kandidáta, vedomého spolupracovníka ŠtB podsunuli prezidentovi ako nejakého kandidáta za sudcu Ústavného súdu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.2.2019 11:27 - 12:00 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže ako som povedal, Ján Amos Komenský, myslím, že to bol, povedal, že opakovanie je matka múdrosti, a v tomto prípade, priznávam, je to taký môj protest proti hluchote tohto zákonodarného zboru vo veľmi dôležitej veci. A tá veľmi dôležitá vec je, že nejakých 5-tisíc detí ročne sa nám rodí niekde na Slovensku, ktorým neumožníme, aby žili plnohodnotný život. A tie deti sa rodia v rómskych osadách, povedal som to už, teraz ja ani neviem, tuším štvrtýkrát začínam vystupovať na túto tému, lebo to bolo postupne prerušené.
Povedal som, že nech mi teda páni poslanci a poslankyne z ĽSNS a z koalície odpustia, ale oslovím ich s touto témou každého jedného rad radom po mene, lebo ju považujem naozaj za tému, ktorú by sme mali nabrať odvahu vyriešiť, spravodlivo vyriešiť, lebo tu nejde o osud ľudí, ktorí sú dospelí, ktorí sa môžu zariadiť, ktorí to majú vo svojich rukách, ale tu ide o osud detí, ktoré nemajú možnosť si pomôcť v tejto veci. Keďže tu mám ďalších dvoch poslancov z ĽSNS, ktorých som neoslovil, piatich za sebou už máme, pána Drobného, Krupu, Mazureka, Mizíka a pani Nehézovú, tak si dovolím osloviť pána Kotlebu, ale Kotlebu nie Mariána, ktorý asi robí kampaň, ale Kotlebu Martina.
A chcel by som sa vás, pán Kotleba, opýtať, či by ste sa chceli narodiť v rómskej osade. (Reakcia z pléna.) Iba úsmev, zdvihnuté obočie, odpoveď, si myslím, že si môžem domyslieť. Určite nie, keď áno, protestujte, prosím vás, že chceli by ste sa, predpokladám, že nie.
O to viac ma mrzí jazyk vašej politickej strany, kde hráte na tie najprízemnejšie rasistické, alebo poviem vaším jazykom, proticigánske pudy v mnohých ľuďoch na Slovensku. Že hráte s nimi takú nefér hru, že miesto toho, aby ste povedali, že tie deti za to nemôžu, vy ukazujete prstom do tých osád a čisto rasistickou politikou sa snažíte získavať ľudí, ktorým to stačí, ktorí sú spokojní s tým, že ukážete do osád, to sú tí nepriatelia, to sú tí ľudia, ktorí zodpovedajú za naše životné nešťastie, to sú tí nepriatelia za to, že mám iba minimálnu mzdu, to sú tí nepriatelia za to, že mám rozvedenú rodinu, to sú tí nepriatelia, ktorí sú zodpovední za všetko zlé, čo sme na Slovensku kedy zažili alebo čo oni v tej rodine zažili.
Mrzí ma to aj, pani, však vás potom oslovím neskôr, myslím, že vy ste pani Grausová, mrzí ma to, že aj človek s vysokoškolským titulom a vzdelaním, ktorý sa nehanbí tu vystúpiť a povedať, pomodlime sa Otčenáš, Zdravas a ešte neviem akú modlitbu, ktorý tu vzýva Boha, skrýva sa za Boha, že dokážete takéto niečo protikresťanské vo vašej straníckej politike tolerovať. Lebo ja by som očakával, teda keď ste kresťania, nie farizeji, tak by som očakával, že sa zastanete tých chudobných, slabých a chorých. A v tomto prípade tie deti sú slabé a sú chudobné. A, bohužiaľ, veľakrát aj preto, že sú slabé a chudobné, sú aj choré. Lebo kresťanská politika by mala byť o zastaní sa v prvom rade chudobných, slabých a chorých. Sociálna náuka cirkvi hovorí práve o tomto. Keď sa pápeža Františka pýtali po vymenovaní Trumpa, čo si o ňom myslí, tak povedal, že počkajte na môj názor, až keď budem vidieť kroky tohto človeka voči chudobným, slabým a chorým.
Vy miesto toho, ľudia, ktorí sa nehanbíte tuto nosiť 5- centimetrové kríže na klopni saka alebo na svojich šatách, ktorí sa nehanbíte tu navrhovať cez faktické Otčenáš a Zdravas, ktorí sa nehanbíte tu v jednom vystúpení 10 razy spomenúť Boha, vy zneužívate najprízemnejšie rasistické pudy podstatnej časti spoločnosti, áno, ľudí, ktorí žijú v blízkosti týchto osád a nevedia si rady s tým problémom, a vy zneužívate situáciu týchto ľudí, ktorí potrebujú pomenovať nepriateľa, potrebujú pomenovať príčinu zla, a vy, pani Grausová, prepáčte, síce toto je venované pánovi Kotlebovi, ale som, nejako ste mi tam vstúpili, tak vy, pani Grausová, žena s vysokoškolským vzdelaním, žena, ktorá skladala Hippokratovu prísahu, sa nehanbí podporovať zločincov, ktorí zneužívajú rasistické pudy v ľuďoch. Ste rasistická, fašistická strana a vy fašistická poslankyňa. A iba sa skrývate za Boha, zneužívate Boha, lebo chcete znova takisto hrať na ľudí, ktorým stačí iba to, že sa pán poslanec prežehná, že 4 razy vo vystúpení spomenie Boha, ale nepozerá na jeho skutky.
A viete, kedy by ste boli pre mňa kresťanka? Ak by ste išli do tých osád. Ak by ste sa s tými deťmi bavili. Ak by ste prišli za Pellegrinim na úrad vlády alebo ak by ste tuto lobovali v SMER-e a hovorili, že schváľte im ten zákon o tých povinných škôlkach. Nedovoľme, aby tam každý rok tých 5-tisíc detí vyrástlo bez budúcnosti. Nedovoľme, aby tam vychovávalo blato tieto deti. Ale vy to neurobíte, vy radšej obchodujete s Pánom Bohom, krížik sem, krížik na seba, Pán Boh sem, Pán Boh tam, za Boha, za národ. A v skutočnosti vám o čo ide? Iba o to, aby ste tu mali teplý flek, aby ste mali vyššie platy, aby ste si to mohli užívať, a hráte aj na tie najprízemnejšie pudy.
Prepáčte mi, pán Kotleba, vám to malo byť venované, zase mi tam tá pani Grausová vbehla. Ale ona toho Pána Boha, kto ju zneužíva, myslím, že najviac s vaším predsedom, ktorý teda ten kríž veľký na sebe nosí, takže patrí sa to. Patrí sa to.
Takže, pán Kotleba, dovolím si v duchu toho Komenského „opakovanie je matka múdrosti“ vám iba teda pripomenúť, čo by som ja od vás očakával, ak vám naozaj ide o riešenie rómskeho problému. Očakával by som od vás v prvom rade vystúpenie, že tento návrh je základom riešenia tohto problému, lebo hovorí sa, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Deti v tých osadách sa narodia a my ich necháme, aby sa, aby ich vychovávalo blato. Miesto toho, aby jako zodpovedný štát, sme im tam postavili aj lodné kontajnery, staré tridsaťročné, zhrdzavené a spravili z toho provizórnu škôlku a podchytili výchovu tých detí. Ale vy neupozorňujete na ten problém a nenavrhujete riešenia, a to robíte preto alebo nerobíte to preto, nenavrhujete riešenia, lebo vám ten problém vyhovuje, lebo ak by tu zodpovedne vládna moc a hlavne strana SMER za posledných 10 rokov tento problém riešili a nedovolili by, aby tých ďalších 50 detí tam vyrastalo bez, bez adekvátneho predškolského vzdelania, tým pádom sa chytili na škole, tak vy by ste vlastne nemali na koho ukazovať prstom, lebo zrazu tie deti by z tých osád, chodili do školy, normálne by sa chytili. Dnes by prvé deti, jak by dali do škôlky v troch rokoch, dnes by mali 16 rokov, pomaly by končili povinnú školskú dochádzku, možno niektoré by už išli robiť nejakú jednoduchú prácu niekde, niektoré by končili učňovku a nemali by ste rómsky problém, na ktorý by ste nemohli populisticky ukazovať.
Čiže vám nejde o riešenie toho problému, vám ide iba o to, vy sa v podstate šúchate s nožičkami, že tí smeráci ten problém dlhé roky neriešia, lebo vám to vyhovuje. Čo by ste vlastne hlásali? Čo by ste sa donekonečna za Boha skrývali a ľudia by vám to verili? No jednoducho rozpadla by sa vám politická pôda pod nohami, nemali by ste na koho ukazovať prstom, takže vy len držíte palce, aby sa v SMER-e a vo vládnej koalícii nespamätali, aby ten problém nezačali riešiť, lebo by ste nemali o čom blúzniť a o čom klamať vašich voličov.
Čiže, pán Martin Kotleba, bol by som veľmi rád, aby ste sa začali v tejto téme správať vy aj vaša strana, zodpovedne. Aby ste tlačili aj spolu s nami na vládnu koalíciu, aby sme zmenili prístup k týmto deťom. Tie deti za to nemôžu a k tomu smerovala moja otázka, že sa narodili v osade. Ani vy, ani ja by sme sa tam nechceli narodiť, nikto z nás by si nechcel vymeniť fleka v tej osade a narodiť sa dieťaťom v Jarovniciach alebo v ktorejkoľvek inej rómskej komunite, myslím, že ich je približne 800, pomôžte mi, pán poslanec, približne 800 podľa Atlasu rómskych komunít. Nikto z nás, verím, že ani váš vodca Marian Kotleba by sa tam nechcel narodiť. Ale pamätám si veľmi dobre, ako pred 5-6 rokmi s bagrom išiel do osady niekde pri Krásnej Hôrke, jak on ten problém vyrieši. Ešte ľudia mu zadarmo dávali pozemky, ako teda on to tam všetko vyrieši. Čo je z toho? Nič, Kotleba má pozemoček, čaká sa na to, kým bude mať nejakú vyššiu hodnotu, nevyriešil zhola nič. Štyri či päť rokov, štyri roky bol predsedom VÚC váš predseda. Sľúbil 15-tisíc Rómov zamestnať, dá im lopaty, krompáče a budeme budovať Banskobystrický kraj, vymenujeme... či vymaľujeme to šecko. Vybudujeme cesty, jarky, lesy, všetko bude čisté. Čo spravil? Koľko ich zamestnal? 80 na tri mesiace? Aj to s tým, že podozrenie, že sa iba vytunelovali prachy. Nemáte riešenie, nemáte riešenia, iba zneužívate tento problém a mne je to veľmi ľúto. Mohli by ste sa v tejto téme spamätať, to bolo venované pánovi, prepáčte, Kotlebovi Martinovi. Takže môžme si odfajknúť (povedané so smiechom) ďalšieho.
A vidím tu ďalšieho odvážlivca, pána Jána Kecskésa z ĽSNS. Omnoho lepšie sa mi hovorí k vám, keď tu sedíte, jako k tým prázdnym stoličkám, takže, prepáčte, idem do radu, dobre? Čiže, pán Kecskés, chcem sa vás opýtať normálne zoči-voči, chceli by ste sa narodiť v osade? Áno, dobre. Chceli by ste si vymeniť váš osud s hociktorým dieťaťom v osade v Jarovniciach? (Reakcia z pléna.) Jasné. (Reakcia z pléna.) Dobre. (Povedané so smiechom.) Tá, tá falošná úprimnosť ma až normálne vykoľajila, lebo viem, že klamete, samozrejme, že by ste nechceli a... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Vážený pán poslanec, potom budete mať možnosť faktickou poznámkou.
Nech sa páči ďalej, pán poslanec.
Poprosím, kľud v sále.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Čiže som hlboko presvedčený, že máte len silné reči, ale ak by ste tam mali stráviť jeden deň, v tej osade potme, tak by ste pokakaní odtiaľ utekali. Jednoducho nemáte na to odvahu. Máte odvahu iba zneužívať túto tému, ukazovať na tých chudákov v tých osadách, ktorí sa z toho blata nevedia dostať. Jednoducho sú v začarovanom kruhu a len zlyhávajúci štát sa správa tak ako my. Lebo keď prídete do tých osád, tak to vyzerá ako na Slovensku v chudobných dedinách v 15. storočí. Len zlyhávajúci štát môže mať takéto charakteristické črty. Len amorálny a nekresťanský štát nechá tie deti napospas tomuto osudu. Len nekresťanský politik si na seba dá kríž, skrýva sa za Pána Boha, povie, že za Boha a za národ, a neurobí pre riešenie tohto problému nič. Len amorálny zlodej Robert Fico tu desať rokov môže sľubovať riešenie rómskeho problému a budovanie sociálneho štátu a zároveň nechať, aby každý rok sa narodilo tam 5-tisíc detí, ktorým do vienka dáme, že budú poberatelia sociálnych dávok.
Preto navrhujeme návrh zákona, ktorý by, áno, povinne prinútil rodičov v týchto osadách, aby svoje deti od troch rokov dávali do škôlky, do predškolského vzdelávania, lebo čudovali by ste sa, tam kde deti túto možnosť dostanú, sa normálne vo vzdelávaní chytia na základnej škole, väčšina z nich skončí na učňovke alebo na stredných školách a úplne rovnaké výsledky majú alebo veľmi podobné ako ich „bieli bratia“ - vaším jazykom - z blízkej dediny.
Len, bohužiaľ, len minimum osád na Slovensku má k dispozícii škôlku, bohužiaľ, len minimum detí sa do tých škôlok dostane, a tým pádom sa správame veľmi nekresťansky, nerozumne, asociálne - a poviem - možnože aj neliberálne voči týmto deťom, lebo myslím si, že každý liberál by mal bojovať za to, aby sme tu mali rovnosť šancí. Aby dieťa, ktoré sa narodí v bielej rodine alebo v maďarskej rodine, v rusínskej, v rómskej alebo akejkoľvek inej, ak sa raz na tom území narodí, myslím území Slovenskej republiky, tak aby dostalo rovnakú šancu.
Len my tie deti necháme bez šance. My tie deti necháme v prostredí, kde to je trikrát štyri metre zbité laty, strčíte ruku medzi tie laty, posteľ nemáte vlastnú, stolík nemáte vlastný, nemáte vlastné hračky, nemáte rozprávku, ktorú by vám mama večer čítala. Prídete ako šesťročný na zápis a teta učiteľka s psychologičkou vám po slovensky niečo povedia, alebo sa vás opýtajú a vy tomu nerozumiete. Teta s druhou tetou vás odkážu o rok neskôr, lebo že máte „odklad“, aby ste dobehli vzdelávanie predškolské. A vy dobiehate znova v blate, v chatrči, v zime, bez základných pomôcok k normálnemu rozvoju, bez pozitívnych príkladov svojich rodičov, bez pozitívnych príkladov starých rodičov a širšej rodiny. Toto je zlyhávajúci štát.
Teraz akurát odchádza pán taký ten hlavný propagandista strany SMER, Hitler mal takéhoto človeka, volal sa Goebbels. Tento človek napr. pred dvomi rokmi vymyslel Ficovi, keď mu tieklo do bot, že dobré je teraz, aby si začal, niekde odpútaj pozornosť, začni hovoriť, že to tí, tí Cigáni z osád, že ty ich dáš do laty a že to všetci oni za to môžu. A začal to Fico kvákať: Sobotné dialógy, O päť minút dvanásť, hocijaká tlačovka, zrazu tam tá veta bola a ja pozerám, že či mu hrabe. Potom som pochopil, že však jasné, šéf komunikačného oddelenia Erik Tomáš alias Goebbels vymyslel, že toto bude fungovať. Ale od čoho to je znak? To je znak toho, že tak ako vy podceňujete svojich voličov, a myslíte si, že oni seno žerú a že nebudú počúvať Matoviča, keď bude zas vysvetľovať, že sa len za Boha skrývate a to zneužívate, tak takisto si Tomáš myslí o svojich voličoch v SMER-e, že to sú ľudia vlastne, ktorým stačí pustiť nejakých pár rasistických bludov, a už sa nebudú zaujímať o to, že Kaliňák s Baštrnákom (pozn. red.: správne „Bašternákom“) biznis a rozkradli polku Slovenska. Jednoducho vy zneužívate nevedomosť svojich voličov, ale tým nehovorím, že vaši voliči sú hlúpi, ale vaši voliči... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, dovolím si vás v zmysle § 32 rokovacieho poriadku upozorniť, že ste drža..., že ste povinný sa držať prerokovania veci pri svojom vystupovaní a témy, o ktorej rokujeme. Upozorňujem vás prvýkrát ako predsedajúci, verím, že nebudete ďalej porušovať svoje práva.
Nech sa páči, pokračujte

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Myslím si, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Držte sa témy, ktorá je prejednávaná, bez útokov do kolegov. Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Myslím si, že sa veľmi držím tej témy a hovorím o tom, jako tu SMER dlhé roky zneužíva protirómske nálady, rasistické presvedčenie mnohých ľudí, svojich voličov bez toho, aby riešili problém detí v rómskych osadách. Neviem, ako viac by som sa, pán predsedajúci, plagiátor, mal držať tejto témy. Čiže pokračujem.
Erik Tomáš vymyslel spôsob, jako znova majú len zneužívať svojich voličov, tú nevedomosť svojich voličov, že možno niekedy nemajú čas ani sa venovať do hĺbky tomu problému a stačí im ukázať prstom. Presne tak ako Goebbels a Hitler pred necelými sto rokmi v situácii, keď bolo zle, keď ľudia sa mali zle, veľká hospodárska kríza, zrazu ukázal prstom, že áno, to sú tí, ktorá, ktorí sú príčinou všetkého zla, tí Židia. Potom tí komunisti, potom tí Rómovia, potom tí vozíčkari a našiel jednoducho nepriateľov. Hral na tie najnižšie pudy a bez toho, aby s tými ľuďmi rozprával korektne, aby im povedal, že čo je reálnou príčinou, zneužil tú ich nevedomosť na to, aby získal moc. Tak ako ste to zneužili vy, tak ako to zneužíval SMER, aby si tú moc udržali alebo aby si ju v minulosti získali. A mňa to mrzí.
Miesto toho, aby tu naozaj reálne riešili rómsky problém, aby išli od začiatku, lebo sa hovorí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva, a v tomto prípade to je presne o tom, že tomu decku to musíme dať rýchlo, keď máme šancu podchytiť jeho vzdelanie, podchytiť jeho správanie, tak preto ho musíme rýchlo dať do tej škôlky od troch rokov, tak my sme, sa správame ako zlyhávajúci štát. Lebo Fico mal plnú hlavu iných vecí, biznisu a rozkradnutia štátu, na čo doplatili aj Ján a Martina, lebo nič iné nespôsobilo ich, ich smrť, iba to, že Fico dovolil rozkrádať štát, Kaliňák vyšetrovanie kryl, a tým pádom Jano Kuciak mal o čom písať. Jednoducho má to devastačné účinky.
Ale v tomto prípade hovorím o tom, že tolerovanie, neriešenie rómskeho problému spôsobuje to, že každým rokom nám tam vyrastá 5-tisíc detí bez osudu, bez pozitívneho osudu, bez možnosti, aby sa mohli nejakým spôsobom v tom živote ako-tak chytiť. Je úplne logické, že keď to decko potom v siedmich rokoch... Prepáčte, zabudol som, komu sa teraz prihováram, pánovi Kecskésovi, ten medzičasom zdrhol, takže pán Kecskés je niekde na vécku, na klube, dúfam, že ma počujete.
Ozaj, pán predsedajúci, to je taká ako keby vsuvka, myslím, že stálo by to veľmi málo peňazí, a je to normálna fiziologická potreba každého z nás, a chceme počúvať veľakrát rozpravu a počul som to od viacerých poslancov, na tých véckach by sa zišli malinké reproduktory, keď už tam idete, aby ste boli v kontexte. Chcete počúvať tú rozpravu, môžte sa rehotať niektorí, iba hovorím akože normálnu technickú vsuvku k tejto téme. Čiže keď je aj pán Kecskés schovaný niekde na vécku, rád by som sa mu takýmto spôsobom prihovoril. To už je jedno.
Čiže keď tým deťom dáme možnosť, tak ako 7-ročné, budú už nie že prváčikovia na zápise a začneme ich vzdelávať v cudzom jazyku, to akože je druhý problém, veľmi úzko s tým súvisiaci. My sa k týmto deťom, trebárs k maďarskej menšine na Slovensku sa správame jako-tak férovo, lebo sa môžu vzdelávať v svojom rodnom jazyku.
Voči rómskym deťom, si predstavte teraz vy, som veľmi rád, že tu sedíte, poslanci z SNS, predstavme si teraz spolu, že by sme boli Slováci, a teraz to je jedno, sa presťahujeme zrazu do Maďarska, vôbec nerozumieme tomu jazyku. Ako 7-ročné deti tam prídeme a prídete do školy, kde vás začnú vzdelávať v maďarčine bez toho, aby vám čokoľvek, ste tam mali jeden jediný predmet vo vašom rodnom jazyku. Oni vás začnú vzdelávať v maďarčine. Jako by sme dopadli, raz, dva, tri, štyri, päť, šesť? Podľa mňa by sme boli veľmi zlí žiaci v tej škole. No možno po troch rokoch, by sme jako-tak rozumeli ten jazyk, ale už by nám ušiel vlak v tom vzdelávaní. A takto my sa dnes správame k tým deťom, k tým rómskym deťom voči maďarským, môžu ísť do školy s vyučovacím jazykom maďarským. A tieto deti my ich nepodchytíme v tom vzdelávaní, predškolskom, nedáme im to škôlku povinnú, čiže nenaučíme ich po slovensky, kedy by sme ich naučiť mohli, a potom by sme ich mohli vzdelávať v slovenčine, čiže toto preskočíme, a potom od tých detí chceme vlastne zázrak, aby oni chápali, čo im hovoríme. A to sedemročné decko, keď nechápe, čo mu hovoríme, tak jak to dopadne, ako my by sme dopadli?
No tak, keď sme tam všetci v tej triede rovnakí, nič nerozumieme, tak budeme mať asi iné záujmy ako to vzdelávanie. A to je nezodpovedný štát. Zoberte si to, akože mne nejde teraz o to, že aby nám sa to schválilo. Zoberte si to za vašu agendu, keď to schválite, my určite vám za to zahlasujeme, začapkám vám. Ja budem spokojný so svojím pôsobením v politike, že sa mi podarilo aspoň niečo zásadné takéto zmeniť. Lebo naozaj to je nekresťanské, neľudské a hlúpe a zároveň ekonomicky sa nesprávame ako dobrí hospodári, som to hovoril predtým, zopakujem to znova, lebo tá škôlka, keď zjednoduším ten normatív, to znamená peniaze na vzdelávanie v škôlke a v škole, keď predpokladáme, povedzme, že ročne to stojí to isté, tak normatív na špeciálnej základnej škole, kde tie deti skončia, stojí dvojnásobok. A nútime ich tam vlastne, aby tam boli minimálne vlastne 10 rokov, povinnú školskú dochádzku. Čiže 10 rokov neriešime problém vtedy, keď je treba, počas tých troch rokov, neintervenujeme ako štát, lebo tam jednoducho niekto je v núdzi, niekto je v kríze, neprídeme, nedáme im škôlku, čiže ušetríme tri normatívy, povedzme sprosto a potom ideme, od 7 rokov do 17 povinná školská dochádzka s dvojnásobkom platíme. Čiže dáme vlastne 20 normatívov za 10 rokov. Čiže dáme 20, hoci sme mohli dať 3 a 10. Dáme 20 rokov vzdelávania, kvázi zaplatíme, hoci len prebehne to v desiatich, lebo je dvojnásobne drahý ten normatív, miesto toho, aby sme zaplatili 13 rokov vzdelávania, škôlka a škola. Čiže je to aj ekonomicky hlúpe, že to neurobíme. Čiže keď aj investujeme do tých detí, a to je iba z pohľadu nákladov na vzdelávanie.
Druhé, druhý, druhý, druhá časť tej ekonomickej hlúposti tohto prístupu je v tom, že my tie deti automaticky, keďže ony, ich necháme takto sa vzdelávať, aj keď s dvojnásobným normatívom, vychádzajú nám z toho vzdelávania deti na úrovni znalosti siedmaka-ôsmaka základnej školy prinajlepšom. Tie deti sa jednoducho na tom pracovnom trhu nechytia, čo znamená veľmi veľká pravdepodobnosť poberateľov sociálnych dávok. Čiže miesto toho, aby to boli pracujúci, ktorí nám budú prispievať do systému, im vystavíme rodný list, že z teda bude profesionálny zákazník úradu práce. Na čo to je dobré? Čo tým robíme? Toto je správanie sa kresťana v politike, toto je správanie sa dobrého hospodára v politike? Ani jedno, ani druhé.
Neni ľudské, kresťanské, rozumné, to nemá žiaden parameter ospravedlniteľný, prečo takto vládna strana SMER tých 10 alebo 11 rokov už koná. Bohužiaľ, dnes aj s vašou pomocou. Vy ste zverili riešenie tohto problému MOST-u - HÍD. 380 mil. minuli za toto volebné obdobie! Ale tie peniaze nikde nenájdete. To keď sa začne rozmotávať, to klbko, kde sa jaké vzdelanie spravili, jaké chlebíčky, jaké štúdie, ale škôlky sa z toho nevybudovali. To je vaša zodpovednosť, prepáčte. A verím tomu, že niektorí, či ste kresťania, či ste, či ste ľudia s dobrým srdcom, že sa nedokážete s tým stotožniť, že tých 5-tisíc detí, im takúto budúcnosť tam my takto opečiatkujeme, že vlastne tú budúcnosť nebudú mať.
Čiže prepáčte, že som sa prihovoril k vám, ale vbehli ste mi tam, vlastne malo to byť ku Kecskésovi, ale ten bol taký hrdina, že zdrhol. Neviem, či sa tu vyskytol niekto ďalší z ĽSNS, nejako sa nenachádzajú, tak budem musieť prejsť asi k niekomu inému.
MOST - HÍD. Máme tu? Máme tu pána rómskeho poslanca. Tak keďže ste tu jediný, čo spravím teraz? Alebo je tu niekto ďalší? Alebo pán Kresák je tam vlastne, takisto z MOST-u - HÍD a v podstate to je dôležité, lebo však myslím, že aj kandiduje za ústavného sudcu.
Tak dovoľte pán Kresák, že začnem od vás. Chcel by som využiť možno posledné chvíle toho, že ste v tomto pléne, v tomto zákonodarnom zbore, lebo možno čochvíľu z vás bude ústavný sudca. Chcem by som využiť to možno na žiadosť voči vám, aby ste možno buchli po stole vo vašom poslaneckom klube, vo vašom vedení vašej politickej strany, vo vedení koalície a povedali, že jednoducho vy sa pod toto nechcete podpísať. Vypýtajte si darček na odchod na Ústavný súd, že vám aspoň sľúbia túto jednu vec, že tie decká nenecháme, aby tam vyrastali naďalej v tých osadách. Ja si myslím, že keďže vás Béla Bugár má rád, on by vám ten darček možno aj doprial. Keď využijete pomoc rómskeho poslanca, ktorého máte a ktorého tu, dúfam, že nemáte na okrasu, tak ja pevne verím, že s jeho buchnutím po stole, s vaším buchnutím po stole ten darček na rozlúčku pri ceste na Ústavný súd od Bélu Bugára dostanete. A nemám problém, skopírujte si ten návrh zákona, predložili sme ho 10-krát, takže môžte si ho nájsť, ktorúkoľvek kópiu, zoberte ho za svoj, predložte, povedzte, že ste to tu včera vymysleli, to je úplne jedno. Mne ide o to, aby sme reálne ľuďom pomohli.
Ale v tomto prípade apelujem na to, aby sme pomáhali tým najslabším, ktorí si nijakým spôsobom nevedia pomôcť sami. To trojročné decko alebo to decko, ktoré sa v tej osade narodí, nijak nevie ovplyvniť svoj budúci život. Potrebuje mať k tomu pozitívne podnety, pomocnú ruku, intervenciu štátu. Áno, intervenciu štátu. Lebo sociálny štát je ten, ktorý intervenuje tam, kde je problém, a pomáha ľuďom, ktorí si sami, z problému nevedia sa dostať, ktorí si nevedia v tom probléme pomôcť.
Prepáčte, pán Kresák, okradol som vás vlastne o moju štandardnú otázku. Chcel by som sa vás opýtať, že či by ste chceli svoj osud vymeniť s niektorým dieťaťom v osade. Prepáčte, už moc dobre nevidím, nevidím, či sa, či točíte s hlavou tak, alebo prikyvujete. Skôr mám pocit, že nerobíte nič, ako nemyslím v zlom, ale že nevidím emóciu. Alebo možno opýtať sa, či by sa chceli narodiť v rómskej osade. Opäť ticho, myslím si, že si myslíte svoje. Ale nech si o mne myslíte čokoľvek, ja si myslím, že v tomto prípade si myslíte, že nechceli by ste sa tam narodiť. A ja apelujem na vaše svedomie a na to, že ste už tri roky poslancom tejto vládnej koalície, chcem sa opýtať, prečo ste neintervenovali, aby sme problém týchto ľudí riešili. Ja si myslím, že to by bolo vašou dobrou vizitkou ako kandidáta na sudcu Ústavného súdu, že by ste mohli povedať, bojoval som za tých najslabších, to je moja kvalifikácia. Nie, jak Fico tu trapoší, že behá s nejakým indexom a naháňa študentov, aby mu potvrdili, že teda niekedy im zapísal skúšku. Toto by pre mňa bola kvalifikáciu na sudcu Ústavného súdu. Tak ako tuším je tam nejaký sudca Straka, či jak sa volá, ochraňuje ľudí vydieraných alebo poškodených nebankovkami. Dobrá kvalifikácia.
Ja by som od vás, a to možno ste počuli moje verejné vyjadrenie, ja nepochybujem o vás ako o odborníkovi na ústavné právo, ale chýba mi v takýchto veciach aj, keď už niekto kandiduje z politiky a bol poslancom Národnej rady, že by mohol ukázať, že za toto som bojoval a tu vidíte to moje presvedčenie. Chcem chrániť ľudí na Ústavnom súde a vidíte, že som sa zastal tých, čo nebolo populárne sa zastať. Zastal som sa Rómov v osadách. Ja sa takisto ich zastávam, hoci viem, že to body neprináša, ale považujem to za správne. A veľmi mi, teda nechcem to vyčítať práve vám, však je vás v koalícii 80, ale myslím si, že veľmi by vám to mohlo, ak by ste takéto niečo v minulosti urobili, ale stále to môžte urobiť. Myslím si, že pán prezident vás nevymenuje ešte predtým, ako budete hlasovať o tomto návrhu zákona. Tak bol by som veľmi rád, aby ste tento návrh zákona podporili. A teraz bez emócií, čo si myslíte o mne, to je úplne jedno. Keď pri tomto návrhu zákona budeme pozerať na osud 5-tisíc detí, to je 400 detí každý jeden mesiac, to je 13 detí denne, ktoré sa tam rodia bez toho, aby mohli sa dostať do škôlky, čiže 13 detí denne vystavujeme rodný list, že z teba bude poberateľ sociálnych dávok, tak ten problém by sme mali riešiť čím skôr.
A ďalších z MOST - HÍD, takže už som aj predtým chcel pána Štefana Vavreka. Čiže u vás je to, myslím, že prirodzené, a pevne verím, že vám tento problém vysvetľovať ani nemusím, lebo ste, pevne verím, že preto do parlamentu išli, pán Vavrek, ako predstaviteľ rómskej komunity, že práve tento problém si uvedomujete, že je najdôležitejší, aby sme pri riešení rómskeho problému vyriešili. Je tak? (Reakcia z pléna.) Super. Som rád, že mám konečne spriaznenú dušu v tejto sále a symbolicky, že to je Róm, aspoň v tejto otázke spriaznenú. Jednoducho pevne verím, že v tejto veci sme na jednej lodi, a dovoľte, že k vám sa budem prihovárať najkratšie, lebo verím, že si uvedomujete, v akej situácie tieto deti sa nachádzajú, a že vy budete možno popri poslancoch z nášho poslaneckého klubu človek, ktorý mi v tejto problematike a pri tomto zákone a pri jeho schvaľovaní najviac pomôžu. Čiže vás iba poprosím, skúste lobovať vo vašej politickej strane, že nepozerajme v tomto prípade na to, odkiaľ to, kto to, čo prichádza a aké na, ak nie, že, a nepozerajme na to, kto to predkladá, ale že naozaj im povedzte, že je treba sa zobudiť. Sú tu deti, ktorých problém treba riešiť. Vašemu rómskemu splnomocnencovi povedzte, že s tou hovadinou, že všetky deti od päť rokov povinne, aby jednoducho to opustil, že to je hlúposť. A že naozaj sústreďme svoju pozornosť na povinnú škôlku pre deti z tohto, ako sa hovorí v tom slangu, sociálne znevýhodneného prostredia.
Samozrejme, že by sa to malo týkať, keď teda stále tu hovorím, o Rómoch v osadách, samozrejme, že tá povinná škôlka by sa mala týkať aj, poviem príklad, možno ste počuli Pentagon. Neviem, či niektorí z vás ho zažil. Čiže hniezdo, drogové doupě v Bratislave. Štát, ktorý sa spolieha na to, že dvaja drogovo závislí rodičia budú nejakým podnetným prostredím alebo vytvárať podnetné prostredie pre svoje dieťa, že z neho bude nejaký dobrý človek, tak je hlúpy štát. Čiže takisto, samozrejme, tento návrh má vzťahovať aj na deti z takéhoto sociálne nepodnetného alebo sociálne rizikového prostredia. Alebo inak poviem, jednoducho na všetky deti z rizikových rodín. A tá riziková rodina nemusí byť iba preto, že teda sa narodím v rómskej osade, v nejakom stupni chudoby a v zlom hmotnom zabezpečení, ale aj v rodinách, kde sú rodičia drogovo závislí alebo súdne stretaní. Jednoducho keď vieme, že tam v tej rodine nastalo určité riziko rizikového, rizikovej výchovy toho dieťaťa alebo jednoducho tam je príliš nízko podnetné prostredie na dobrú výchovu, všetkých týchto detí by sa ten návrh zákona mal týkať.
Čiže keď aj teda niekto z vás nedokáže stlačiť tlačítko kvôli tým Rómom, lebo teda sú zlí, a nedokáže to v sebe ten, ten rasizmus potlačiť, skúste stlačiť tlačítko kvôli tým deťom, ktoré nemôžu za to, že ich rodičia sú súdne trestaní alebo že sú drogovo závislí.
Čiže, pán Vavrek, naozaj k vám takto iba krátko. Dúfam, že sa nehneváte, že to nepovažujete za utláčanie menšiny, ale ešte raz hovorím, v tomto si myslím, že sme na jednej lodi.
Váš kolega... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.2.2019 10:39 - 11:00 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, ďakujem pekne za slovo. Je to také zvláštne a zároveň aj symbolické, že začínam tento bod už tretíkrát, že už dvakrát bol prerušený, a vyzerá, že bude prerušený ešte ďalších párkrát. Som veľmi rád, že tu aj vidím Róma medzi nami, poslanca, že tu sedí, lebo táto téma sa Rómov týka.
A opakovanie je matka múdrosti. Neviem, Komenský, niekto to povedal, niekto múdry a je veľmi dobré, že túto tému si takto môžme zopakovať znova, a ja som včera, keď som ťahal to vystúpenie proti teda siedmej alebo koncu, koncu schôdze, tak som hovoril, že v tomto prípade využijem svoje právo ako predkladateľa, že áno, budem to opakovať dovtedy, dokedy tu neoslovím každého jedného koaličného poslanca s otázkou, aj plus poslancov z ĽSNS, či by sa chceli narodiť v osade, či by si chceli vymeniť svoj osud s tými deťmi v osade.
Chcem to robiť preto, lebo už ma nebaví jak hrach na stenu hádzať tu tento návrh zákona, a vždy tu iba taká tichá väčšina odhlasuje, že nebudeme sa o tom baviť. Naozaj ma nebaví ďalej si zatvárať oči pred tým, že nám v osadách vyrastajú deti bez budúcnosti, budúci poberatelia sociálnych dávok, a my sa tvárime, že sme sociálny štát, že sme spravodliví. Naozaj ma nebaví sa tu ďalej pozerať na nejakého zvrhlíka politika, ktorý keď je v úzkych, zrazu ukazuje do osád, že tamto tí Cigáni a on ich umravní, on ich naučí robiť. Naozaj ma nebaví, ak si nejaká fašistická strana miesto toho, aby zaujali rozumnými návrhmi, hrá na tie najnižšie rasistické city, ktoré sú skryté hlboko v nás, bohužiaľ, v mnohých z nás.
Preto predkladáme návrh zákona, ktorý má za úlohu v podstate veľmi jednoduché opatrenie, a to je zaviesť povinnú škôlku pre deti z osád od troch rokov. Hovoríme, hovorím tu o tom možno desiatykrát. Nepočítal som presne, koľkýkrát sme to predložili, prvýkrát predkladal Peťo Pollák, prvý rómsky poslanec, ktorého sa nám na našej kandidátke podarilo dostať do tohoto parlamentu, a pre mňa osobne to je veľmi dôležitý návrh zákona, lebo keď tu sú alebo Slovensko si hovorí, že je kresťanské, keď tu v parlamente je väčšina poslancov, ktorí si hovoria, že sú kresťania, ale takisto aj z druhej strany, že sú tu liberáli, ktorí hovoria, že však buďme ústretoví voči všetkým, buďme ústretoví voči menšinám, ale teda kresťania zase, ktorí hovoria, hovoria, že nasledujú Ježiša Krista, ktorý ani raz nehlásal, že niektorá rasa je menejcenná alebo niektorá rasa je vyvolená, tak ja naozaj nechápem, ako tento parlament, tento suverénny parlament, tento zákonodarný orgán môže dovoliť vláde alebo aj samým sebe, že pred týmto problémom si zatvárame dlhé roky oči. Nechápem, ako pomaly v roku 30. výročia od revolúcie naďalej tu vytvárame podhubie na vznik fašistických strán alebo rasistických strán, ktoré následne sa nám do parlamentu dostanú, ktoré následne používame na to, na výhovorku, že sa musíme postaviť k sebe tí, ktorí predtým sľubovali charakter, a hovoríme, že chceme vytvoriť hrádzu. Po tých troch rokoch tejto vlády sa už o tej hrádzi nejako moc nehovorí, ale naozaj ma nebaví sa k tomu len prihliadať. Je to naša spoločná zodpovednosť, aby každým rokom nevyrástlo ďalších 5-tisíc detí bez budúcnosti v tých osadách. Povedal som to tu už pri tých predošlých dvoch vystúpeniach, prerušených, k tomuto bodu môžno trikrát, štyrikrát, poviem to znova.
Pribudol tu pán poslanec, prepáčte, musím si vás podľa obrázku pozreť, neberte to osobne, Stanislav Drobný z ĽSNS. Chcem sa vás opýtať, vymenili by ste si váš osud za osud ktoréhokoľvek dieťaťa v rómskej osade? Chceli by ste sa narodiť v rómskej osade, kebyže si máte vybrať, u vás doma, kde ste sa narodili, alebo v tej chatrči, v Jarovniciach, niekde inde. Nie asi. Ako myslím si, že nie. Či áno? (Reakcia z pléna.) Nevidíte v tom rozdiel? Či? (Reakcia z pléna.) Nepočul som dobre. Však povedzte, normálna vec. (Reakcia z pléna.) Jaj, že nemáte názor. O. K., tak nemáte názor, ja si dovolím odpovedať za vás.
Jasné, že by ste sa tam nechceli narodiť, jasné, že ten osud by ste si nechceli vymeniť, a tým chcem iba ukázať na to, že pozerajme sa na tento problém možno očami týchto detí. Je veľmi ľahké ukazovať na dospelých - nerobia, kradnú, neviem čo, príživníci - a zneužívať to rasistické cítenie v nás na to, aby sme si nahnali hlasy. Je omnoho zložitejšie prísť pred..., postaviť sa pred tých svojich voličov a povedať im, že ale to, že tí ľudia nerobia, je v podstate príčinou alebo my sme príčinou, my, ktorí sme neprišli s riešením, aby sme zabezpečili, aby tí ľudia mali dostatočné vzdelanie, aby boli zaujímaví na pracovnom trhu, aby ich nejaká firma chcela zamestnať. A to by som..., to týmto návrhom sledujeme.
Sú osady, v ktorých škôlka je, ale nedostanú sa do nej všetky deti. Tie, ktoré sa do tej škôlky dostanú, čuduj sa svete, nie sú nejaké mongoloidné, nejaké dementné, nemajú nejaké horšie výsledky ako, jako tie ostatné biele deti z osady, keď použijem váš slovník, majú porovnateľné výsledky ako ostatné deti z tej majoritnej spoločnosti. Sú osady, kde žiadna škôlka nie je a žiadne dieťa nemá takúto možnosť. Je pár osád na Slovensku, kde každé jedno dieťa do tej škôlky môže ísť, a čudovali by ste sa, že tie deti naozaj sa v tom živote chytia, prídu do normálnej základnej školy, normálne študujú, skončia, dobre, O. K, aspoň tú učňovku, možno niekto iba čestne skončí tú základnú školu, ale v tom živote sa chytí. V situácii, keď vieme, že ako spoločnosť dramaticky starneme a každým rokom nám bude pribúdať alebo zvyšovať sa rozdiel medzi počtom dôchodcov a pracujúcich ľudí, je pre nás veľmi dôležité, aby sme podchytili týchto ľudí na Slovensku. Čo nám osoží, že tu budeme ťahať ostnatý drôt, zneužívať znova nejaký alebo vyvolávať strach v ľuďoch z utečencov, budeme hovoriť, že nedopustíme, my sme tí najväčší bojovníci voči utečencom, keď..., a zároveň počujeme od firiem, že potrebujú pracovnú silu a zároveň si zatvárame oči pred tým, že nám pracovná sila vyrastá, ale my jej nedovolíme, aby vyrástla z nej pracovná sila.
Pani poslankyňa, prepáčte, zabudol som vaše meno, pozrem si, pani Grausová, krúti hlavou. Celkom ma zaujímalo, naozaj že čo som povedal v tých posledných vetách ako také, čo, s čím nesúhlasíte, alebo teda čomu neveríte, tak sa to, skúsim potom sa prihovoriť aj vám, prepáčte, zopakujem to vám, teraz toto vystúpenie patrí pánovi Drobnému.
Navrhujeme preto, aby sme každému dieťaťu na Slovensku dali rovnakú šancu bez ohľadu na to, že či je Slovák, Maďar, Rusín, Róm alebo dieťa nejakého utečenca, ktorý, ktorý tu svoje dieťa porodí alebo sem ho prinesie. Myslíme si, že keď chceme byť spravodliví voči tým deťom a chceme im zabezpečiť rovnakú šancu na život, na taký, na nieže na život, ale rovnakú šancu na dôstojný život, tak okrem toho, že by sme mali bojovať za to, aby sa mohli narodiť, tak ako ste predviedli vy na tejto schôdzi, a dobre, rešpektujem, možno niekedy sa trošku čudujem, že prišli ste s tým vy, a nie kresťania iní v tomto parlamente, ale aspoň ste ich trošku nakopli, ale takisto by sme mali bojovať o to, aby mali rovnakú šancu aj v tom vzdelávaní.
Deti, ktoré vyrastajú v inšpiratívnom prostredí, inšpiratívnom rodinnom prostredí, kde mama je vzdelaná, otec je vzdelaná, vzdelaný, povedzme si, že naozaj ešte aj kompletná rodina, takisto keď prídu k starým rodičom, tak jednoducho stále to je inšpiratívne prostredie, v ktorom vidia, že, že či už rodičia, starí rodičia, širšia rodina vzdelávali sa, majú dobrú prácu alebo majú prácu, čím lepšie sa možno učili, snažili, tak tým majú lepšiu prácu a vidia tú rovnicu základnú, že čo dáš do toho vzdelávania, to od toho života potom možno dostaneš. Tie to majú v živote omnoho ľahšie. Takisto aj my všetci, predpokladám, možno niekto to mal v tom živote ťažšie, ale ten pozitívny vzor, ktorý máme doma alebo v tej širšej rodine, je veľmi dôležitý. Keď vidíme tie vzory, že učiť sa oplatí, že keď sa učím, mám veľkú šancu získať potom to, to zamestnanie a mať ten lepší život, je to veľmi dôležité pre motiváciu toho dieťaťa, aby sa učiť chcelo. Neviem ako vy, mne sa do školy chodiť nechcelo. (Povedané so smiechom.) Ale preto, aby som to prekonal, potreboval som mať ten pozitívny vzor. Niekedy explicitný, ho vidieť a niekedy v podvedomí vedieť, že, že áno, keď budem lenivý, tak nakoniec potom si to vyžeriem v tom živote a ten osud ma tak nejako dohryzie a nebude to moc príjemné.
Tým deťom v tých osadách toto, bohužiaľ, chýba. Ešte pred 10, pred 15 rokmi videli, že šak oco sa učil alebo babka sa učila, mala prácu nejakú. Hovorí o tom, že mala prácu. Čiže vidí tam to, že niečo do toho dala, a oplatilo sa, lebo mala prácu. A mali z toho nejaké peniažky a potom jednoducho mal ten lepší život. Bohužiaľ, posledné roky tie deti v tých osadách, nehovorím možno o poslednom roku, kedy sa tá situácia trochu zlepšila, lebo už áno, už firmy museli sa pozrieť aj do tých osád a hľadať pracovníkov aj tam. No, bohužiaľ, posledné roky my sme týmto deťom do hlavy vštepovali vzor, nie že peniaze sú za prácu, ale peniaze sú na pošte. Ale to nie je zlyhanie tých ľudí, ktorí chodili si zobrať tie dávky na tú poštu. To je zlyhanie nás ako spoločnosti, nás zákonodarcov, nás akože tých exkluzívnych ľudí, ktorí by tu mali prijímať zákony a zastupovať tých ostatných, nás - piedestál v spoločnosti, ktorý by mal byť schopný posúdiť, čo treba opraviť v nejakom tom štáte alebo v tom našom štáte, ktorý spravujeme, aby sa tu ľudia mali lepšie, aby sme tu zadosťučinili spravodlivosť. My sme neurobili nič.
A teraz poviem k SMER-u. Za jedenásť rokov neurobili v tejto veci absolútne nič, hoci boli rozhodujúca politická sila, hoci v minulom volebnom období tu vládli úplne sami. A za jedenásť rokov alebo, poviem, desať uzavretých, alebo už aj to mali jedenásť, za desať rokov sa v tých osadách narodilo 50-tisíc detí bez škôlky. 50-tisíc detí, ktorým ste dali do vienka ako taký pomaly dedičný hriech alebo dedičnú záťaž, že sa tým životom budú predierať veľmi, veľmi ťažko a 90 % z nich skončí na úrade práce. To je vaša vyzi..., váš výsledok v riešení rómskeho problému.
Dovolili ste rozkradnúť SNS-ke 300 mil., ktoré sme dostali z Európskej únie na riešenie rómskej problematiky, a teraz v tomto volebnom období strana MOST - HÍD má rovnako zverené financie na riešenie rómskej problematiky, ktoré si kolenačky Peťo Pollák v Bruseli vyboxoval, ktoré nám nechceli dať, lebo jednoducho videli, ako to SNS-ka bola schopná rozkradnúť. A znova tie peniaze nie sú. A to, čo idete prijať akože riešenie, tak miesto toho, aby ste tie deti, ktoré to nevyhnutne potrebujú, aby ste im tam postavili aj zhrdzavené lodné kontajnery a nahnali ich do škôlky, miesto toho tu teraz sľubujete holuba na streche, že od 1. septembra 2020, počujete dobre, od 1. septembra 2020, čiže až za ďalšej vlády všetky deti od päť rokov naženiete povinne do škôlky. A myslíte si, že týmto vyriešite problém, rovnostárskym systémom, rovnostárskym prístupom, že všetky deti od 5 rokov do škôlky. A ja sa pýtam, prečo musíme hnať dieťa, ktoré 5 rokov je vychovávané v inšpiratívnom prostredí, v prostredí, kde má pozitívne vzory. Kde možno, áno, je matka s jedným svojím súrodencom alebo dieťaťom na materskej a popritom má druhé dieťa doma. To decko vie pomaly v piatich rokoch čítať, písať, je normálne civilizované, je prichystané vstúpiť do toho vzdelávacieho procesu. Prečo toto dieťa ideme hnať do tej škôlky povinne? A zároveň hovoríte, že toto je riešenie rómskeho problému.
Váš pán poslanec, ste tu relatívne nový, neberte to ako útok. Hovorím to iba preto, aby ste pýtali vašeho splnomocnenca pre rómsku problematiku zo strany MOST - HÍD. Opýtajte sa ho, či takýmto rovnostárskym opatrením pomôže riešiť rómsky problém.
To druhé decko z tej osady takisto v piatich rokoch, teda podľa vás od 1. septembra 2020, čiže až za budúcej vlády naženieme do škôlky. Ale tomu decku to figu pomôže! Za ten rok sa nechytí. Necháme ho 5 rokov, aby ho vychovávalo blato, aby spalo na koberci, lebo posteľ nemá, nemá písací stolík, nevie počítať, nevie čítať, nevie po slovensky! A myslíme si, že to zachránime za ten jeden rok v tej škôlke!
Miesto toho, aby sme pozerali na to, naozaj že riešiť problém tam, kde treba, a tieto deti dali od troch rokov do škôlky na plnú predškolskú výchovu na tie tri roky a podchytili ich naozaj vtedy, kedy sa podchytiť dajú, tak ideme rovnostársky jak takto, normálne mi to pripadá, že niekto sa pozrie na problém, že nie ani si sadne k tomu stolu, ale z troch metrov a povie: „Však všetky deti!“ Všetky deti na jeden rok a budeme spravodliví. Jaká je to spravodlivosť?! Pri tých deťoch, ktoré majú to podnetné prostredie, sú to vyhodené peniaze a znásilňujeme tie rodiny, ktoré ich môžu mať doma, a ničím im neublížia, že tie, že tie deti zostanú naďalej v tej rodine. A pri tých deťoch, ktoré sú v problémoch, ktoré vychováva blato, ten problém nevyriešime! Toto je výmysel najväčší vašeho splnomocnenca vlády pre rómske komunity za štyri roky! Čiže výsledok práce strany MOST - HÍD v riešení rómskej problematiky je rozkradnutých 380 mil., ktoré nám druh..., na druhý pokus dala Európska únia, a akože riešenie od 1. septembra 2020 - všetky deti od 5 rokov povinne do škôlky! Veľmi nefér voči rodinám, ktoré to dieťa chcú mať doma a vôbec necítia žiadnu potrebu a ani naozaj objektívna potreba, aby to dieťa do škôlky išlo. Veľmi nefér voči týmto rodinám, znásilňovanie vôle týchto rodín. A veľmi nefér voči tým deťom, ktorým tým jeden rok z rómskych osád v tej škôlke nepomôže. Lebo oni za ten rok sa tam ani ten jazyk nenaučia.
Pripadá mi to, prepáčte, použijem, ale zabudol som na to, že toto je venované pánovi Drobnému, tak som sa vám zabudol viackrát prihovoriť, ale teda nezabúdajme na to, je to pre vás. Pripadá mi to ako, predstavte si ambulanciu, pred ktorou sa v čakárni stretajú pacienti. Pravidelne, je to, je to taký ten všeobecný lekár. A teraz ľudia tam prídu. Marek príde so soplíkom, Elena príde pomaly s infarktom, ďalší príde s chrípkou, Jano príde s nejakým boľavým kolenom a tí ľudia tam sa pravidelne stretajú, trošku sa premiešajú, ale viac-menej sa už poznajú. A po rokoch toho stretania sa v tej čakárni si povedia, ale však my tu zabíjame trošku čas a nedohodneme sa s tým doktorom, že by to nejako sme zjednodušili. A prídu za doktorom so spísanou petíciou, že oni všetci chcú penicilín. A doktor si povie, že keď chcete, tak teda dobre, budete mať všetci penicilín. Áno, niekomu na tú angínu ten penicilín zaberie z tej čakárne. A niektorému ďalšiemu, ktorému sa priedušky zapálili, alebo teda na nejaký iný zápal. O. K., antibiotikum penicilín, asi to bude fungovať. Ale tomu Janovi na tie soplíky to asi bude zbytočné. Takisto aj tej Márii s tým pomaly nadchádzajúcim infarktom alebo Ferovi s tým kolenom.
A takto presne mi pripadá to riešenie tejto koalície tohto problému. Všetky deti en bloc povinne do škôlky od päť rokov a nepozeráme na potreby, na reálne potreby. A čo tým chceme dosiahnuť?! Rovnostársky, hlúpo, zbytočne a na nič to nebude dobré!
Prepáčte, nedokážem sa na takéto niečo pozerať, a preto som sa rozhodol o tejto problematike tu hovoriť dovtedy, dokedy neoslovím každého jedného poslanca z vás. Viem, že vám to bude nepríjemné, lebo ste si možno mysleli, že pôjdete skorej na víkend. Na druhej strane máte o 1 500 eur vyššie platy a odsedieť si tu, počúvať jeden alebo dva dni navyše veľmi dôležitú tému, aj keď možno 80-krát dokola, je veľmi dôležité, lebo opakovanie je matka múdrosti.
Postupne nám tu pribúdajú poslanci, lebo sa blíži hlasovanie, takže si dovolím osloviť pána. Myslím, že Peter Krupa. Vy na kraji ste? Keď som sa nepomýlil. Neberte to naozaj osobne. Povedal som si, že idem všetkých plus ĽSNS poslanci, to ako nikto mi tu nevenoval vystúpenie, tak aspoň ja vám venujem. A pevne verím, že keď obsah budete počuť, tak si poviete, že v podstate na dobrú vec.
Chcel by som sa vás, pán Krupa opýtať, či by ste si chceli vymeniť váš osud s ktorýmkoľvek dieťaťom z rómskej osady. (Krátka pauza.) Ukazujete, že uhm, čiže asi je vám to jedno. Predpokladám, že nie je vám to jedno, a dovolím si odhadnúť, čo si myslíte. Alebo opýtam sa inak, či by ste sa chceli narodiť ako dieťa v rómskej osade. Takisto vám je to jedno asi (povedané so smiechom), ukazujete. Ale nie je vám to jedno, nechceli by ste sa tam narodiť.
Určite by ste nechceli byť vystavený posmeškom niekde na ulici alebo vystavený tomu, že prídete v 6 rokoch na zápis do školy. Tam bude sedieť teta a učiteľka a teta psychologička a budú sa vás niečo pýtať po slovensky a vy tomu budete rozumieť asi tak ako ja maďarčine. Jednoducho vedieť, čo hovorí, nebudete vedieť, čo sa pýta, tá teta tam potom napíše na papier. A v skutočnosti to bolo odklad, že máte sa teda ďalej sa vzdelávať v rodine, v tom blate na ulici, v tej osade a máte sa ukázať za rok na tom zápise.
A potom prídete ako 7-ročný na ten zápis a teta psychologička znova by sa vás niečo opýtala po slovensky, vy by ste znova rozumeli asi tak ako ja po maďarsky. Zapísala by tam, že ste mentálne postihnutý typu B. Nevedeli by ste, čo tam ani napísala, iba zrazu by ste dostali, že tam máte niekam chodiť do školy, do nejakej špeciálnej školy. Doma máte v chatrči zbitej z dosák trikrát štyri metre v rohu jednu posteľ, na tom ďalších desať kobercov. Večer, keď prídete, roztiahnete koberce po chatrči, ľahnete si a to je vaša posteľ. V druhom rohu v tej chatrče máte nejaký šporák, tam mama niečo navarí. A keď knižku by ste chceli čítať, tak v celej osade tú knižku nenájdete. Vychováva vás ulica, lebo v tej chatrči sa nepomestíte všetci. (Ruch v sále.) A toto je prostredie, v ktorom takto vzdelávaný sedem rokov prídete do základnej školy... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, je 11.00 hod., musím vás prerušiť. Dávam trojminútovú prestávku. Budeme pokračovať hlasovaním.

(Trojminútová prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis