Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.6.2017 o 9:46 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 9:57 - 9:58 hod.

Milan Krajniak
Ja by som chcel len doplniť pána Kollára, keď vyzval pána Kamenického, že niektoré veci treba dopovedať. Ja by som chcel doplniť, že tie výzvy týkajúce sa toho, že treba pripravovať tie veci, aby to potom nestálo. Ja sa chcem opýtať, že či ešte platí to, že diaľnica do Košíc bude postavená do roku 2010. Čo vlastne chceme pripravovať, keď ono to je nielen pripravené, ale aj postavené?
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 17:41 - 17:41 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, dá sa vôbec ešte povedať k odvolávaniu ministra Richtera niečo nové? Lebo počúvali sme tu neustále vyhovárania a zatĺkania z úst premiéra Roberta Fica, vyhovárania a zatĺkania z úst ministra Richtera, to sme už počuli všetko stokrát. A predsa len sa mi zdá, že sme na niečo podstatné zabudli. To, o čo by nám malo ísť aj v tomto prípade. Svätý Augustín povedal toto: Štát, ktorý nie je organizovaný na základe spravodlivosti, by sa zmenil iba na veľkú bandu zlodejov. Každý z nás, kto má tú odvahu pozrieť sa našim voličom tvárou v tvár, veľmi dobre vie, že občania sú už dávno, žiaľ, presvedčení, že tá premena tohto štátu na veľkú bandu zlodejov je takmer dokonaná.
Čo s tým chceme robiť? A chceme s tým niečo robiť? Za seba hovorím, že ja si Slovenskú republiku predstavujem ako štát, ktorý má rešpekt a úctu. Nielen rešpekt a úctu občanov Slovenskej republiky, ale aj rešpekt a úctu v zahraničí. Dnes je to, žiaľ, tak, že od tohto štátu nečakajú nič dobré nielen občania Slovenskej republiky, ale po tom, ako premiér Fico zradil strednú Európu vo vzťahu k Európskej únii, žiaľ, už ani naši susedia.
Ako obnoviť úctu a rešpekt k tomuto štátu? Asi sa musíme vrátiť k tomu svätému Augustínovi. Asi sa musíme vrátiť späť k tej spravodlivosti.
Čo je to spravodlivosť? Spravodlivosť je stav, kedy každý dostane to, čo si zaslúži. To, čo mu patrí. Nuž ako je to teda so spravodlivosťou v tom vašom rezorte, pán minister Richter? Je u vás spravodlivosť vítaná? A ak nie je u vás spravodlivosť vítaná, správate sa k nej aspoň slušne, keď sa snaží ten váš rezort navštíviť? A ak sa k nej nesprávate slušne, zdržali ste sa aspoň toho, aby ste spravodlivosti vykrútili krk, keď sa k vám dobýjala za posledný rok? A keď ležala tá spravodlivosť úplne nahá, bezbranná na zemi, pomohli ste jej? Alebo ste ju namiesto toho znásilnili?
Spravodlivosť znamená, že každý dostane to, čo mu patrí. Zaslúžili si tie dievčatá z Galanty, že sa im nedostalo pomoci napriek tomu, že ich rodičia po tom roky volali? Takto si predstavujete spravodlivosť?
Spravodlivosť znamená, že každý dostane, čo mu patrí. Zaslúžili si tí ľudia, ktorí mali odvahu a v rezorte ministra Richtera sa ozvali a zverejnili viaceré závažné fakty a skutočnosti, zaslúžili si títo ľudia, že boli vyhodení z práce? Takto si predstavujete spravodlivosť? Čím si zaslúžili vašu podporu? Tí ľudia, ktorí opakovane niekoľkokrát preukázane porušovali zákon, čím si zaslúžili to, že celú tú dobu ste sa ich zastávali? Takto si predstavujete spravodlivosť na Slovensku?
Spravodlivosť znamená, že každý dostane... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa Krištúfková, poprosím, nepoužívať telefón na fotografovanie v sále. Ďakujem.

Krajniak, Milan, poslanec NR SR
...že každý dostane to, čo mu patrí. Čo si zaslúži predseda vlády Robert Fico, ktorý po tomto všetkom vyhlásil, že minister Richter má jeho plnú dôveru a všetko, čo sa v tejto kauze udialo, bolo absolútne v poriadku? Takto si predstavujete spravodlivosť?
Ja si spravodlivosť predstavujem úplne inak. Spravodlivosť je pre mňa dáma, ku ktorej treba pristupovať s citom džentlmena, s oddanosťou rytiera, s úctou muža. Ako sa správate k spravodlivosti vy? Pod vašou vládou spravodlivosť kvíli a narieka. Spravodlivosť je bitá, zmieta sa v bolestiach, je znevažovaná, strhávate z nej posledné zbytky šiat, nenecháte spravodlivosti ani kúsok dôstojnosti, ktorú si zaslúži. Vy sa nesprávate k spravodlivosti ako k dáme. Vy sa správate k spravodlivosti ako k otrokyni, ktorá vám patrí, ktorá je vašou vecou, s ktorou si môžete robiť, čo sa vám zapáči. Ponižujete ju, zosmiešňujete ju, zneuctievate ju na verejnosti a ešte sa tým aj chválite. To vo vás nezostal ani kúsok citu?
Hovorím o cite, pretože na spravodlivosť a pre spravodlivosť treba mať cit. Spravodlivosť je oveľa viac ako nejaký chladný kalkul rozumu. Je to vecou srdca. Keď sa niekomu deje krivda – a v tomto prípade sa diala úplne bezbranným mladým ľuďom – človek to musí najskôr cítiť, musí mať preto v srdci vytvorené miesto, kde ho to aspoň trochu zabolí. A práve táto bolesť človeka prebudí. Vtedy človek zistí, že niečo nie je tak, ako by malo byť, že s niečím treba zjednať nápravu.
Dámy a páni, mňa to bolí, keď sa musím pozerať na to, ako dopadli tie dievčatá z Galanty. Bolí ma, keď vidím, ako drogovo závislí mladí ľudia boli zneužívaní a tí, ktorí sa o nich mali postarať, na nich roky kašľali. Ako by do môjho vnútra niekto rýpal špinavým hrdzavým klincom, keď vidím, že ani v takej očividnej situácii nedokážeme nájsť v sebe odvahu, aby sme všetci, nie koalícia alebo opozícia, ale všetci povedali: DOSŤ, toto sa v tomto štáte nesmie diať! Neverím, že v každom z nás – a to je jedno, či sme z vládnej koalície, alebo z opozície, či sme muži, alebo ženy, neverím, že vo vnútri každého z nás sa neskrýva ten ochranca, ktorý nás popchýna chrániť tých slabších, aby sme sa zastali tých, ktorí sa nevedia brániť sami. Našich blízkych, našich detí sa zastávame, vieme sa ich zastať, ale nemali by sme sa ako predstavitelia Slovenskej republiky zastávať všetkých tých, ktorí sa u nás doma nevedia brániť sami?
Dámy a páni, keď počúvam v súvislosti s odvolávaním ministra Richtera tie chladné, nezúčastnené slová typu, vy ste nám odvolali Plavčana, tak my vám odvoláme Richtera, alebo však ja viem, že ten Richter nie je o. k., ale z politického hľadiska ho musíme podporiť, chcel by som vás poprosiť iba o malú chvíľku ticha. Ak prestaneme na chvíľu, aspoň na chvíľu vypúšťať zo svojich úst takéto frázy, tak v tom tichu budeme počuť tú spravodlivosť, ako tam v kúte tíško plače. Prestaňme spravodlivosti ubližovať. Či tu nie sme nato, aby tá dáma, tá spravodlivosť bola nami aspoň trošku povznesená a posilnená, aby sme ju aspoň trochu povzbudili, keď potrebuje pomôcť? Nie sme tu nato, aby sme dali občanom Slovenskej republiky nádej, že tu v tomto parlamente je aspoň niekto, v koho môžu dúfať, v koho môžu veriť, na koho sa môžu obrátiť?
Dámy a páni, povedzme si to otvorene, občania Slovenskej republiky už dávno neveria v nás. Ich dôveru sme ako politici dávno stratili. Ale naši občania chcú veriť aspoň v spravodlivosť. Majú na to právo, nevezmime im aspoň túto nádej, pomôžme aspoň tej spravodlivosti.
Dámy a páni, spravodlivosť je, keď každý dostane to, čo si zaslúži. Kladiem vám jednoduchú otázku: Zaslúži si byť po tomto všetkom Ján Richter ministrom tejto vlády? Zaslúži si byť Ján Richter predstaviteľom štátu, ktorý má mať rešpekt a úctu slovenských občanov? Nezaslúži, nezaslúži a tretíkrát nezaslúži. A čo si zaslúži? Aby bol odvolaný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 16:59 - 17:01 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Minister Richter sa tu polhodinu vyhováral a polhodinu nám rozprával o tom, čo všetko tu opozícia porobí. A ja som si myslel, pán minister, že na veštenie máte v poslaneckom klube pani poslankyňu Vaľovú. Ale dobre, dobre. Tak nám príďte ešte čosi poveštiť, aby sme vedeli, aká bude budúcnosť, ale veštite lepšie, ako ste veštili pred štyrmi mesiacmi, keď sme vás tu odvolávali. Lebo vtedy ste veštili, že s Čistým dňom je všetko o. k., že je všetko v najlepšom poriadku. A ako sa ukázalo, nič nie je v poriadku. Takže keď budete najbližšie rozprávať o budúcnosti, pán minister, tak sa nad sebou zamyslite, aby sme sa tu nemuseli stretávať znovu o pár mesiacov a riešiť tú istú vec, ktorú ste zanedbali.
A ak sa teraz snažíte tváriť, že vy ste iba spravodlivý sudca, ktorý spravodlivo posudzuje, ako veci naozaj stoja, a že musíte vypočuť jednu aj druhú stranu, tak vám pripomínam, že to bol SMER, ktorý tu pred štyrmi mesiacmi jednoznačne obhajoval toto resocializačné zariadenie. A chcem vám pripomenúť, že nikto nemôže byť spravodlivým sudcom a obhajcom súčasne. To vie urobiť iba trojjediný Pán Boh, a to vy teda, pán minister, naozaj nie ste.
A ja vás žiadam, pán podpredseda, aby ste prerušili túto schôdzu dovtedy, kým nepríde pán minister, ktorý tu má byť povinne prítomný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.9.2017 11:31 - 11:31 hod.

Milan Krajniak
Pán predseda, chcem len požiadať o opravu hlasovania (tlač 630), zariadenie píše, že som hlasoval za, zdržal som sa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2017 14:36 - 14:38 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Bublavý, začnem vami. Ja nechcem odbrzdiť dlhovú brzdu alebo ju uľahčiť. Ja chcem sprísniť dlhovú brzdu. Sprísniť dlhovú brzdu a súčasne vytvoriť priestor, aby mohli fungovať strategické investície štátu aj po roku 2020. Ak dokážeme nájsť tú, ľudovo povedané, brzdu na kradnutie a teraz baviť sa o tom, že ako robiť tie strategické investície, tak podľa mňa sa o tom dá hovoriť. Ak toto spojíme, potom má zmysel o tom hovoriť. Lebo potom sa bavíme, že či sa to dá, či sa to nedá, ako sa to dá, ako sa to nedá, a buď dospejeme k nejakému spoločnému riešeniu, alebo nie. Ale tieto dve veci tam musia byť spolu, aby to malo zmysel.
Pán kolega Číž, strategické investície štátu, bavíme sa o nich preto, lebo tie idú cez volebné obdobia, tie sa nikdy nestihnú spraviť za rok alebo za dva. V takom prípade si myslím, že je úplne legitímne, že predsedom toho výboru pre strategické investície štátu bude poslanec opozície vždy. Lebo on má kontrolovať, či tie peniaze sú vynakladané náležito na to, čo majú, a efektívne, to znamená, či sa nerozkradnú. A teraz to poviem tak, žiaľ, vy viete ten môj názor, že ma mrzí, že už poslanci SMER-u tu v budúcom volebnom období nebudú, lebo tak, bohužiaľ, neprejdú tými občanmi, ale keby náhodou, tak aj pre vás predsa bude dôležité, aby keď budeme vládnuť po budúcich voľbách, ste nás mohli kontrolovať, či tie strategické investície štátu robíme s patričnou zodpovednosťou a starostlivosťou.
Pán kolega Heger, mne nevadí, ak tá daňová medzera je čím nižšia. Ja držím palce tejto vláde, ak sa to urobí, to, čo sme hovorili, tých 5 %, tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2017 14:12 - 14:28 hod.

Milan Krajniak
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 17:51 - 17:52 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Jurinová, problém je v tom, že sloboda slova znamená slobodu slova aj pre hlúpe názory. Keby sloboda slova bola iba pre názory, s ktorými súhlasíme alebo ktoré sme subjektívne ochotní tolerovať, nespôsobujú nám nejakú emocionálnu ujmu, tak to znamená, že štát potom zadefinuje tie správne názory, tie môžeme verejne prezentovať a tie nesprávne názory nemôžme.
Ale keď už tú protiextrémistickú novelu máme, tak ja vítam, že pán generálny prokurátor do tej správy dal, že no v poriadku, ale tak zadefinujme, čo to ten extrémizmus je. Lebo ja sa dnes naozaj obávam, že keby sme preleteli slovenské facebooky, tak môžeme ísť ako a la carte, keď si vezmeme, že čo na základe tejto protiextrémistickej novely, koho by sme všetkého mohli tam odstíhať. A tí ľudia si to ani podľa mňa v najlepšie viere neuvedomujú.
To je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 20.6.2017 17:42 - 17:48 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, vážený pán generálny prokurátor, možno otvorím tému, ktorá vás prekvapí, ale musím povedať, že ma veľmi potešila jedna pasáž z vašej správy, ktorú ste, čakal som, či ju spomeniete aj v pléne, spomenuli ste ju, a to je tá pasáž vo vašej správe, ktorá sa vysporadúva s bojom proti extrémizmu, konkrétne s tým, čo to vlastne extrémizmus je.
Keď sme minulý rok na jeseň prijímali tzv. protiextrémistickú novelu, upozorňoval som kolegov aj pani ministerku Žitňanskú, že je trochu problém, ak v našom právnom poriadku nie je extrémizmus presne zadefinovaný. A momentálne to tam nemáme.
Ja to považujem za mimoriadne závažnú vec, pretože viete, to tak vždy bolo, že každý si myslel, veď predsa je zrejmé, že ja extrémista nie som, to znamená, to sa týka niekoho iného, kto ten extrémista naozaj je. Ale v právnom systéme by nemalo byť nič dané na svojvôľu a subjektívne posudzovanie nejakého právneho skutku, najmä ak sa, najmä ak sa jedná o Trestný zákon, to znamená, niekto za to môže ísť sedieť. Lebo každý z nás je subjektívne presvedčený, že ja určite extrémista nie som. Ale dajme tomu, predstavme si hypoteticky, že by som bol policajtom, sudcom alebo prokurátorom a teraz by som sa mal vyjadrovať k pánovi poslancovi Blahovi. Ja si myslím, že on extrémista je. A teraz na základe svojho úprimného presvedčenia a na základe tých, teraz by som povedal, ja ich považujem za gumené, gumených paragrafov by som mal ako policajt alebo prokurátor, alebo sudca pána poslanca Blahu stíhať, obžalovať a odsúdiť? ( Reakcie z pléna.) No, ja si myslím, že nie. A poviem prečo.
Problém je v tom, že ak nemáme zadefinované, čo to vlastne je, tak nielenže ten policajt alebo prokurátor, alebo sudca, aj keď úprimne bude chcieť hľadať nejaké merito veci, ako to právne posúdiť, no čo môže urobiť. Zavolá si znalca, ktorý objektívne povie, je to extrémistické, alebo nie je? Koľko máme súdnych znalcov na extrémizmus? Kto to vlastne objektívne zadefinuje?
A teraz sa chcem opýtať takto. Predstavme si normálneho občana, ktorý nesleduje politiku, právo, ktorý určite ale nechce sa dopustiť žiadneho extrémistického trestného činu. Akú on má nejakú právnu istotu alebo mantinely, aby vedel, ako sa má správať, aby náhodou nespadol pod niektorý z týchto paragrafov. Ja sa obávam, že tá novela Trestného zákona, táto protiextrémistická jesenná, to poňala tak široko a nechala tam takú subjektívnu vôľu na posúdenie, že ja sa obávam, že 30 % ľudí na sociálnych sieťach, keď by sme si pozreli ich výroky na sociálnych sieťach, tak možno, možno by to niekto mohol zaradiť, že to spadá pod niektorý z trestných činov extrémizmu.
Aby ste len vedeli, poviem niekoľko príkladov. Dobre, asi si každý myslí, že je teda úplne zrejmé, že tričko so svastikou je trestný čin, keď ho niekto nosí. Dobre, tričko s kosákom a kladivom? Je to trestný čin? Je to totalitný režim, ktorý spôsobil stámiliónových mŕtvych po celom svete? Poďme ďalej, dobre. Tričko s Tisom je trestný čin, lebo to bol predstaviteľ totalitného štátu? A tričko s Che Guevarom, je to trestný čin? Ako to posúdime?
Teraz poviem ešte ďalej, že dobre, tričko so Sidorom, ktorý sa vzoprel a nevyhlásil na Hitlerov pokyn Slovenský štát. Ale potom bol protagonistom toho režimu, bol veľvyslancom vo Vatikáne. Keď si dám Sidorove tričko, propagujem totalitný režim alebo nie? Som extrémista, alebo nie som?
Ako ďalší príklad chcem uviesť, mám u seba doma v knižnici Aristotela, Svätého Augustína, mám tam knižky o de Gaullovi, o rôznych politikoch a historických postavách od, od starovekého Grécka, dokonca ešte skôr. Mám tam aj Leninovu Štát a revolúciu, mám tam Mein Kampf, ale mám tam aj Maove spisy, pretože ma zaujalo, ako tí ľudia mysleli, alebo na základe čoho proste boli zvolení, získali moc, čo chceli realizovať, ako sa prípadne vyvarovať proti ich ideológiám, myšlienkam. Bude to teraz tak, že ja mám dokazovať, že to mám iba na študijné účely? Ako to mám dokázať, že to mám na študijné účely?
Toto sú otázky, s ktorými podľa mňa nie sme vysporiadaní, a preto ja som rád, ja som to aspoň pochopil tak, pán generálny prokurátor, že myslím, že tam bola formulácia, že chcete iniciovať diskusiu o tom, aby, aby sa ujednotilo, že čo konkrétne v akých veciach za extrémizmus považované bude a v akých situáciách nie. Ja to vítam, pretože si myslím, že v dnešnom stave veľa občanov, ktorí rozhodne nie sú extrémisti a nechcú byť extrémisti, vlastne by nevedeli presne, ako sa majú správať, čoho sa majú vyvarovať, a to si myslím, že je, že je škoda, že by to takto voľne, povedal by som, tak iba v priestore zavesené v našom právnom systéme nemalo byť.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.6.2017 9:46 - 9:48 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, vážený pán minister financií, poslušne hlásim, že som zase tu, pretože ste v Národnej rade, a mám pocit, že zákon o cenných papieroch je nepochybne veľmi dôležitý a určite pomôže tomuto štátu.
Ale skúsme si porovnať verejnú prospešnosť tohto zákona s 1,5 mld. eur, ktoré tento štát nevyberá na DPH. Tento zákon je nepochybne prospešný a určite je dobre, že sa ním ministerskí úradníci zaoberali, ale aká je to smeť v porovnaní s tým, keby sme v štátnom rozpočte každoročne mali o 1,5 mld. eur viacej. Nemali by sa skôr tí úradníci na ministerstve financií zaoberať tým, či nestanoviť nejaký limit na vyplácanie vratiek DPH? To sa naozaj prioritne musia zaoberať týmto, keď nám utekajú stámilióny a stámilióny eur na daňových podvodoch? Nemohli by ste stanoviť limit napríklad, že 500-tisíc eur, ako je to v každej normálnej súkromnej firme, kde si každý manažér dá pozor a stanoví oprávnenia, do akej sumy môže vratku DPH vyplatiť radový úradník na daňovom úrade okres Sobrance, do akej úrovne to môže vyplatiť šéf Finančnej správy a nad akú úroveň musí schváliť každú vratku DPH pán minister financií? Veď možno by sme zistili, že takýmto spôsobom dokážeme skontrolovať milióny a milióny eur. Stámilióny eur.
Prečo toto navrhujem? Pretože vzniká taký dojem, že však tam na tej Finančnej správe oni si to nejako pečú a my na, tu na ministerstve financií pripravujeme zákony o cenných papieroch. To sú dve oddelené veci, ale výber DPH podstatným spôsobom ovplyvňuje výdavky štátneho rozpočtu. Oveľa viacej ako nejaký zákon o cenných papieroch.
1,5 mld. ročne prichádzame na DPH. To je priorita, ktorej by sme sa podľa mňa mali všetci venovať. Čím skôr, tým lepšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 9:40 - 9:42 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, viete, čo je problém? Že vy si myslíte, že ja si potrebujem túto tému osvojiť. Snáď tento štát by si mal túto tému osvojiť. 1,5 miliardy je 14 % v daňových príjmoch Slovenskej republiky, ktoré sa nevyberú! Zbytočne nevyberú. Chýbajú nám peniaze na platy učiteľov, na platy zdravotných sestier a vy mi hovoríte, že ja si chcem túto tému osvojiť! Snáď všetci by sme si ju mali osvojiť.
Po ďalšie. Efektívna daňová sadzba. Pán poslanec, efektívna daňová sadzba je, že o koľko vyberieme v percentách na DPH viacej. Vyberali sme 12 % z 20 % sadzby. Dneska vyberáme viacej. Čo je to za ukazovateľ? Tak zdvihnime DPH na 30 % alebo na 40! Takú budeme mať efektívnu daňovú sadzbu, že sa z toho zbláznime! Správny ukazovateľ je daňová medzera. To znamená, koľko na DPH ukradne, a my s tým nič neurobíme. To je ten ukazovateľ! A je to 30 %, 29,6; 29,6! Tretina DPH sa nevyberie!
Pán poslanec Baránik, nepovedal som, že tá zločinecká skupina funguje na ministerstve financií. Ona funguje na Finančnej správe, ona funguje na Finančnej správe. A podľa mojich informácií pán minister financií nijakým spôsobom na práci tejto skupiny neparticipuje. Keby som si to myslel, tak ho nevyzývam na to, aby sme s tým spoločne niečo urobili.
A ešte chcem povedať toto. To je veľmi úzka skupina na Finančnej správe. To neni tak, že ja si myslím, že Finančná správa, že tí ľudia, ktorí tam robia, sú podvodníci a všetko. To je veľmi úzka skupina, ktorá sa týmto živí, ktorá sa živí tým, že vypaľuje ľudí na podvodoch DPH. A to je nechutné, že sa takéto veci dejú. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis