Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.12.2017 o 16:50 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 12.12.2017 15:51 - 15:55 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, účelom tohto zákona je ochrániť ľudí, ktorí najmä v tom predvianočnom období, čím bližšie sú Vianoce, tak každý máme, prirodzene, takú túžbu urobiť radosť svojim blízkym. A práve v tomto predvianočnom období sa valí na nás strašná spústa reklám na pôžičky, splátkové predaje, úvery z televíznych a ďalších reklám. Mnohí ľudia jednoducho práve v tom zhone podľahnú a neuvedomia si, neprečítajú si dobre podmienky týchto úverov a odkladu splátok a splátkových predajov a potom na jar sa stane to, že jednoducho zistia, že nemajú príjem na to, aby dokázali tieto splátky utiahnuť.
Pre kolegov z SaS, v dobrom slova zmysle pre liberálov chcem odpovedať vopred na námietku, že jednoducho to je zodpovednosť každého človeka a každý človek sa má starať o seba sám. Pokúsim sa na ňu odpovedať tým, že aj v reklamách na lieky máme napríklad varovanie o tom, že o vedľajších účinkoch sa treba informovať u svojho lekárnika. Takisto, čo ja viem, na krabičkách cigariet máme varovanie o tom, že to fajčenie prináša následky, a preto aj my podobne vnímame tento návrh zákona v tom, že v tom predvianočnom období by reklamy na úvery a pôžičky boli zakázané a v zvyšku roka by tam muselo byť to upozornenie.
Chcel by som zhrnúť známe fakty. Nechcem vás dlho zdržovať, len ich zopakujem, že prečo sme, prečo sme proste boli motivovaní tento návrh zákona prijať. 50 % spotreby našich domácností financujú domácnosti z úverov. To je podľa mňa veľa v čase tzv. ekonomickej konjunktúry alebo ekonomického zázraku. 40 % slovenských rodín je zadlžených. Národná banka práve vydala varovanie, bolo to, myslím, pred dvomi alebo tromi dňami, niekedy minulý týždeň, že podľa ich prepočtov je objem úverov, ktoré sú poskytnuté v Slovenskej republike o 3,5 mld. eur vyšší, než by naša ekonomika mala uniesť. To znamená, hrozí veľké riziko, že keď príde nejaký závan krízy a banky zdvihnú úroky, tak veľa ľudí nebude schopných splácať tie záväzky, ktoré si na seba zobrali.
Chcel by som tiež upozorniť na fakt, že spomedzi všetkých krajín strednej a východnej Európy máme najväčšie zadlženie domácností v pomere k HDP. Je to už takmer 40 %. To je naozaj veľmi veľa aj v porovnaní so všetkými tými krajinami strednej a východnej Európy. A čo viac, pán minister Kažimír tu hovoril námietku, že treba to zobrať na vedomie, že to je taká zmena životného štýlu, že ľudia si chcú viacej dovoliť, tak proste si naberú viacej pôžičiek. Tu by som chcel upozorniť vecne iba, aby si pán minister financií všimol fakt, že v ostatných krajinách strednej a východnej Európy po tom náraste v tej kríze, to znamená v rokoch 2009, 2010, kedy si ľudia potrebovali brať úvery, tak vlastne to pásmo strednej a východnej Európy ide takto dole, čo sa týka zadlženia domácností, iba my sme už vyrazili takto cez to pásmo hore krivkou. To znamená, sme na tom najhoršie.
Preto sa chcem opýtať, že či my Slováci máme iný životný štýl ako Maďari, Česi, Poliaci, Slovinci. Podľa mňa nie sme ani ekonomickí masochisti, že by sme cítili nejakú túžbu sa zadlžovať zbytočne. Obávam sa, že väčšina toho zadlžovania je iba na uchovanie životnej úrovne. Nie na to, aby si ľudia povyrazili viacej, než na čo majú. Z týchto dôvodom by som vás chcel poprosiť o podporu tohto zákona do druhého čítania. Samozrejme, akékoľvek pripomienky, návrhy sú vítané.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.12.2017 15:47 - 15:49 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Áno, áno. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, účelom tejto právnej normy je zakázať reklamu na pôžičky, spotrebné úvery a ďalšie finančné úvery, napr. lízingy, v predvianočnom období, to znamená od 1. novembra tisíc..., každého roku, do 24. decembra každého roku a v zvyšku kalendárneho roku zaviesť pravidlo, že pri každej reklame na spotrebné úvery a pôžičky musí byť v jednej pätine veľkosti toho reklamného textu, reklamného priestoru zverejnený text: v prípade..., nesplácanie záväzkov môže viesť k exekúcii a predaju vášho majetku. Tento návrh by som chcel bližšie odôvodniť v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 13:11 - 13:12 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán kolega Beblavý, ja s vami často nesúhlasím, ale dnes musím povedať, že s vami na 100 % súhlasím. Povedal by som, že s každým slovom, ktoré ste povedali. Táto vláda postupuje presne tak, že vytiahne peniaze od ľudí, ale naspäť sa už nedostanú. Myslím, že ten príklad toho, ako vláda daňovo vykradne ľuďom pivnicu, ale na druhý deň ráno zazvoní pán premiér a vráti ukradnuté zemiaky, ale bicykel si nechá, vystihuje iným spôsobom aj to, čo ste povedali. Ja som rád, že ste to povedali, pretože to považujem za veľmi racionálny uhol pohľadu na to, čo sa v slovenskej ekonomike deje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 12:50 - 12:51 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Petrák, teraz ste sa zobudili? Teraz ste vynašli Ameriku? Rok vám tu v parlamente hovorím, že hlavný problém slovenskej ekonomiky je to, že 51 % HDP ide na zisky a menej ako 40 % ide na platy zamestnancov. Vaši kolegovia zo SMER-u ma tu rok vysmievajú, že čo si to vymýšľam. A teraz vy sem kľudne prídete a začnete plakať, že aká je zlá situácia?!
Ale ja vám poviem aj, prečo je táto situácia úplne zlá. Pretože ste dovolili dovoz lacnej pracovnej sily z krajín mimo EÚ. Ako ľuďom majú na Slovensku stúpať platy, keď ich vyhadzujú v Seredi, v Nitre, v Galante a ďalej z práce iba preto, že si môžu dovoliť najímať pracovníkov zo Srbska, Ukrajiny a z krajín mimo EÚ?! Viete, koľko tu bolo Srbov pred dvomi rokmi? Koľko ich tu pracovalo? Tisíc. Dneska ich je tu dvanásťtisíc. Za posledné dva roky stúpol počet pracovníkov z mimo EÚ, ktorí berú prácu Slovákom, päťnásobne.
A viete, prečo je to možné? Lebo v čl. 5 ods. 4 investičnej zmluvy s Jaguarom sa vaša vláda a podpísal to premiér Fico, zaviazala, že uľahčí udeľovanie povolení na pobyt pre ľudí zo štátov mimo EÚ, aby tá pracovná sila zo zahraničia mohla prísť. Tak toto je niečo, čo ste akosi nepovedali v tom vašom vystúpení. Tak si na to spomeňte niekedy, keď ešte raz budete tuto sa spravodlivo rozhorčovať, aká je situácia na Slovensku zlá. Nespôsobila to náhodou vaša vláda?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2017 16:50 - 16:51 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, ja som hovoril fakty a čísla. Z dnes zverejnených čísiel z Eurostatu, ktorým snáď dôverujete, vyplýva, že spomedzi všetkých nových členských štátov Európskej únie naša ekonomika rastie tak, že sme pred-po-sled-ní. A vy hovoríte, že pán minister financií Kažimír je fantastický? Tak v poriadku. Ak nie sme poslední, ale ešte o desatinku percenta v raste HDP spomedzi krajín strednej a východnej Európy je za nami ešte Litva, je to fantastický výsledok, tak potom ľudia aspoň vidia, aké vy máte kritériá na to, že čo je to úspešnosť a čo je to fantastický úspech. Tie čísla som si nevymyslel ja. To je Eurostat.
A po druhé, vy hovoríte, že máloktorý minister zvládne vôbec svoj rezort. To máte pravdu. Vo vašej vláde máloktorý minister vôbec zvládne svoj rezort. Ale to, že ho jeden minister zvládne, to je predsa nutná podmienka, nie postačujúca na to, aby sa ľudia v tejto krajine mali dobre.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.12.2017 16:41 - 16:48 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister financií, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, tento rozpočet je založený na akomsi mylnom predpoklade, že žijeme v ekonomicky dobrých časoch a naša ekonomika fantasticky šliape. Pánovi ministrovi financií Kažimírovi sa čiastočne podarilo do tejto debaty vtlačiť akýsi dojem, že ono nám to dobre funguje, ale je to, žiaľ, trochu inak.
Pán minister Kažimír vystupuje vecne, snaží sa argumentovať. To iste treba oceniť, ale je to niečo výnimočné? Nemalo by to byť štandardom? Nemal by sa takto správať akýkoľvek minister?
Pán minister Kažimír zvláda svoj rezort. Vie ho manažovať, jeho úradníci poskytujú analýzy, poskytujú fakty, čísla. Aj k tomuto rozpočtu nám poskytli dostatok faktov a štatistík, aby sme sa mohli zodpovedne rozhodnúť. Jeho ministerstvo funguje.
Niektorí moji kolegovia v opozícii to oceňujú. V poriadku, obrazne povedané, pán minister Kažimír vie šoférovať svoje auto. Ale nemalo by to byť štandardom v tomto štáte, že keď si niekto sadne na ministerské kreslo, tak by mal byť schopný to ministerstvo aj manažovať?
Podľa mňa je oveľa podstatnejšie, kam pán minister Kažimír to auto šoféruje. Výsledky slovenskej ekonomiky nás zaujímajú jednak z pohľadu ľudí, ale dá sa na ne pozrieť aj z porovnania s inými krajinami. Môžme sa na to pozerať, že či sa ľudia majú lepšie, a môžme sa pozerať na to, ako sme na tom v porovnaní s inými štátmi.
Dámy a páni, dnes vyšli nové štatistické čísla o tom, ako sa darí našej ekonomike. Tak vám chcem prečítať čísla o raste HDP slovenského a iných krajín, s ktorými sme porovnateľní. To sú tie nové členské krajiny EÚ. Rast slovenskej ekonomiky je na úrovni 3,5 percenta. Je to veľa? Je to málo? Porovnajme sa s tými, s ktorými sa porovnávať vieme. Rast Bulharska 3,9 %, rast Cypru 3,9 %, rast Maďarska 4,1 %, rast Estónska 4,2 %, rast Česka 5 %, Poľsko 5,5 %, Slovinsko 4,9, Lotyšsko 6,2, Malta 7,7, Rumunsko 8,6.
Dámy a páni, čo sa týka nových členských štátov EÚ, sme predposlední. Za nami je iba Litva, aj to iba o desatinku percenta.
Vážené dámy a páni, ja za ekonomický zázrak nepovažujem to, že zatiaľ čo iné štáty zo strednej a východnej Európy, obrazne povedané, fičia po diaľnici stotridsiatkou, minister Kažimír ide deväťdesiatkou po okresnej ceste a všetci sa tvárime, že ideme ako Fittipaldi. V čom je vlastne prínos pána ministra Kažimíra pre slovenskú ekonomiku? Že nejdeme štyridsiatkou alebo že necúvame? Ale v dnešných časoch necúva ani tá grécka ekonomika, ešte aj tá grécka ekonomika rastie.
A teraz sa na to pozrime z pohľadu ľudí, z pohľadu tých, pre ktorých by sme tu mali sedieť a ktorým by sme mali pomáhať. Čo je to za ekonomický rast, ktorý je založený na neustálom zadlžovaní sa ľudí? Slovensko je krajina predlžených ľudí. Dlhy slovenských domácností rastú najviac spomedzi celej Európskej únie. Áno, tu sme absolútne na špici, v zadlžení slovenských domácností. V tom sme absolútne európska špička.
Počas vlády ministra Kažimíra sa zo Slovenska stal štát, s počtom, s najvyšším počtom finančných otrokov, ktorí žijú ledva od výplaty k výplate. Niektorí stíhajú splácať istiny, niektorí už iba úroky. Viem, že sa tieto fakty a čísla nepočúvajú mnohým v tejto sále ľahko, ale ja ich zopakujem, aby sme vedeli, ako na tom ľudia ekonomicky na Slovensku sú.
Po prvé, milión ľudí na Slovensku je exekvovaných, to znamená, že 20 % dospelých ľudí na Slovensku má exekúciu. Každý piaty človek na Slovensku má exekúciu. Po druhé, 40 % slovenských rodín je zadlžených. To znamená, dve z piatich slovenských rodín sú zaťažené úrokmi, pôžičkami, úvermi a tak ďalej. Po tretie, 50 % výdavkov slovenských domácností je financovaných z úverov. Ľudia sa musia zadlžovať, aby vedeli financovať svoju spotrebu.
Dámy a páni, väčšine ľudí sa dnes na Slovensku z ekonomického hľadiska žije zle. To je veľmi smutná ekonomická skutočnosť, ale taká je naša ekonomická realita. A za túto zlú ekonomickú realitu, do ktorej sa každé ráno zobúdzajú milióny ľudí na Slovensku, za to je najviac zodpovedný minister financií pán Kažimír.
Dámy a páni, viem, že sa to niektorým ťažko počúva, ale ak ľudia musia financovať polovicu svojich výdavkov z pôžičiek a úverov, tak to treba konečne povedať nahlas. Čo sa týka tzv. slovenského ekonomického zázraku a ministra Kažimíra, cisár je nahý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 16:50 - 16:51 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, máte pravdu a trvám na tom, že mňa absolútne nezaujíma, či je deficit štátneho rozpočtu 0,88 % HDP alebo 0,83 % HDP. A viete prečo? Lebo ma asi stokrát viac zaujíma, aký je deficit slovenských rodín, konkrétnych slovenských ľudí, z ktorých 20 % má exekúcie, 40 % je predlžených a 50 % ich výdavkov musia financovať prostredníctvom úverov a pôžičiek. To ma zaujíma asi tak stokrát viac. Lenže v tomto návrhu štátneho rozpočtu som si neprečítal ani jediné opatrenie, ktoré má týmto ľuďom konkrétne pomôcť. A ja verím, že tým ľuďom musíme pomôcť, aj keby ten deficit nebol 0,88 %, ale 0,89 % HDP. O tom som hovoril.
Pán poslanec Galek a pán poslanec Heger, no v niektorých veciach sa asi nezhodneme, ja teda som rozhodne menej ekonomicky liberál ako vy, ale oceňujem to, že naša debata, aj keď niekedy, povedal by som, argumentačne protikladná, je vecná a myslím, že určite nejaké riešenie by sme našli také, aby sa pomohlo aj ľuďom a aj aby vaša viera v princípy liberálnej ekonómie nemusela byť úplne narušená.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2017 16:24 - 16:43 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister financií, vážení štyria vládni poslanci, vážené dámy a páni z opozície. Prekvapilo ma, pán kolega Heger, že ste povedali, že nebudete tento rozpočet veľmi kritizovať, lebo veď pán minister sa snaží. Ja si myslím, že z pohľadu ľudí nie je podstatné, či sa pán minister snaží, ale aký výsledok nám prináša. A ja musím povedať, že tento štátny rozpočet na rok 2018 je z nášho pohľadu a z pohľadu ľudí, ktorých sa snažíme zastupovať, antisociálny. Je to katastrofa. Tento rozpočet pomáha bohatým ľuďom, pomáha bohatým firmám, a nielenže nepomáha normálnym ľuďom, ale chce od nich žmýkať ešte viac a viac peňazí.
Ja neviem, mne sa rozum zastával, keď som tu počul hovoriť niektorých ľudí, že, že žijeme v ekonomicky dobrých časoch. Tak potom ma, musím povedať, kolegovia a kolegyne, že neviem, kde žijete, ak máte pocit, že na Slovensku žijeme v dobrých ekonomických časoch. Je to len veľká marketingová sociálna lož, to, čo sa snaží rozprávať, ako tu žijeme v ekonomicky dobrých časoch. Áno, je tu pár jednotlivcov v tomto štáte, možno niekoľko tisíc ľudí, ktorí žijú v ekonomicky veľmi dobrých časoch. Ale povedzme si, pán minister, ja poviem ešte oveľa ostrejšie a kritickejšie veci, takže nemusíte reagovať hneď, kľudne, budete mať dosť príležitostí.
A budem hovoriť fakty. Deväťstošesťdesiatosem tisíc ľudí na Slovensku má exekúcie, z toho viac ako pol milióna ľudí má viac ako jednu exekúciu a 107-tisíc ľudí má viac ako sedem exekúcií. Dámy a páni, 20 % ľudí na Slovensku v dospelom veku teda rozhodne nežije ekonomicky dobré časy.
Po druhé, 40 % slovenských domácností je predlžených, časť týchto domácností ešte nie je exekvovaná, ale veľmi blízko a rýchlo sa k tomu blížia. Aj títo ľudia žijú ekonomické dobré časy?
Po tretie, 50 % spotreby slovenských domácností je dnes, dámy a páni, financovaných z úverov a pôžičiek. Polovica výdavkov slovenských domácností je financovaných z pôžičiek. A my sa tu tvárime, že žijeme ekonomicky dobré časy? Nemalo by to byť snáď tak, že ak žijeme ekonomicky dobré časy, že aspoň 90 % ľudí sa má dariť čoraz lepšie a lepšie? Ale veľkej väčšine ľudí na Slovensku sa darí čoraz horšie a horšie, pretože sa musia stále a stále viac a viac zadlžovať.
Ako to rieši vláda? Čo si o tomto prečítame v štátnom rozpočte? Prečítame si to, že vláda chce od ľudí vyžmýkať ešte viac peňazí na dani z príjmov fyzických osôb. V roku 2015 výber dane 2,16 mld., v roku 2016 2,38 mld., v 2017 chce vláda vybrať 2,56 mld. a v roku 2018, o tom dnes rokujeme, chce vybrať 2,75 mld. eur na dani z príjmu fyzických osôb, čiže od ľudí.
Ako sú na tom firmy, keď žijeme v tom ekonomickom zázraku? Tak snáď aj firmám sa darí. Ale nie, v 2016 – 3,19 mld., v 2017 – 2,61 mld. a v 2018 už chce vláda od firiem iba 2,47 miliardy. Takže aby som to zhrnul, v porovnaní budúceho roka, o ktorom rokujeme, a minulého roka, kde už máme presné čísla, chce vláda od firiem vybrať o 23 % menej peňazí, čiže o 700 mil. eur.
A čo ľudia, ktorým by sme mali pomáhať? Od nich chce vláda vybrať o 16 % viac, čiže o 370 mil. eur viac peňazí.
Jaké dobré časy tu žijeme? Pre niektoré firmy, najmä tie bohaté, určite fantastické časy. Ale pre normálnych ľudí, ktorí sa živia buď drobným podnikaním, alebo tým, že pracujú za mzdu? To teda nie sú dobré časy. Mimochodom, prvýkrát po niekoľkých rokoch ma vláda rozpočet naplánovaný tak, že chce od ľudí na dani z príjmu vybrať viacej peňazí ako na dani z príjmu z firiem. Aj v budúcom roku, teda myslím v tom 2019., to má naplánované takto.
Pán poslanec Baláž z vládnej koalície mi dnes povedal v debate v Slovenskom rozhlase, že čo to kritizujem, veď to je predsa logické, keď je čím ďalej tým viac ľudí zamestnaných, tak je logické, že od nich vyberie vláda viacej peňazí ako od firiem. Ja sa pýtam, kde je v tom logika? Tí ľudia, ktorých je zamestnaných, chvalabohu, čoraz viac a viac, oni sú zamestnaní vo vzduchoprázdne? Veď tých snáď zamestnávajú tie firmy slovenské, od ktorých chce vláda vybrať čoraz menej a menej peňazí. Toto je sociálna politika? Takto chceme pomáhať ľuďom na Slovensku?
Vážení občania, ja by som to zhrnul, táto antisociálna vláda to má naplánované takto na budúci rok: Od ľudí vyžmýkame o 370 mil. eur viac, od firiem o 700 mil. menej. Ja som za to, aby sme pomohli aj firmám, domácim malým a stredným podnikateľom. Pomôžme im, znížme im dane a odvody! Ale prečo kašleme na ľudí? Oni si nezaslúžia znížiť dane a odvody? Prečo od nich chceme vyžmýkavať čoraz viac a viac? Práve teraz, keď aj oni si majú právo užiť aspoň trochu, malé percento z toho ekonomického rastu?
Dámy a páni, trochu ma mrzí, že vy sa tu bavíte medzi sebou o tom, že či deficit má byť 0,88 % alebo 0,74 alebo 0,686 percenta. To sú nepodstatné veci. Z pohľadu ľudí sú to absolútne nepodstatné veci. My sa tu bavíme, že či na vedu a výskum má ísť 1,2 % HDP alebo 1,23 % HDP. Medzi nami, nie je to jedno? Však aj tak sa tie peniaze, ktoré idú na vedu a výskum, rozkradnú rovnako, ako sme to v lete videli v známej eurofondovej výzve na ministerstve školstva. Bavme sa o podstatných veciach, o takých, ktoré v súvislosti s rozpočtom zaujímajú ľudí, o tom, čo im môže pomôcť.
Podľa mňa by sme mali pomáhať ľuďom tak, aby to pocítili oni na svojom každom mesačnom rozpočte, že sa majú lepšie. A viete, čo je pre tých ľudí podstatné? Koľko im chce vláda vziať na daniach a koľko im chce dať, čo za to dostanú.
Ten štátny rozpočet na rok 2018 a ten prístup vlády mi pripomína asi toto, že vláda na daniach v noci vykradne ľuďom pivnicu a potom ráno pán premiér zazvoní a vráti ľuďom ukradnuté zemiaky. Ale ten bicykel si nechá. A za to mu majú ľudia poďakovať, že máme tak fantasticky sociálneho premiéra?
To sú tie sociálne balíčky, dámy a páni. Najskôr z ľudí vyrobia sociálne prípady a potom im hodia nejaké omrvinky naspäť.
Chcel by som ľuďom povedať, že konečne po rokoch je tu v parlamente nejaká politická strana, ktorá sa na to bude pozerať z pohľadu ľudí a nie z pohľadu nejakých štátnych inštitúcií, či majú taký alebo onaký rozpočet, alebo z pohľadu toho, či sa tu darí nejakým energetickým monopolom alebo veľkým firmám. Z pohľadu normálnych domácich ľudí, ktorí sú buď zamestnaní, alebo sú malí alebo strední podnikatelia. Lebo na tých nám záleží.
Viete, ako by sme vypracovávali rozpočet na budúci rok my? Pozerali by sme sa na to normálnym zdravým sedliackym rozumom. Kde môžeme zobrať viac ľudí, aby sme, kde môžeme zobrať viac peňazí, aby sme úplne normálnym ľuďom mohli pomôcť? Takto sme sa pozreli aj na tento štátny rozpočet a zistili sme také zaujímavé miesto, kde sa peniaze akosi strácajú. Ale kde by tie peniaze mali byť v čase ekonomického zázraku? A viete kde sa strácajú tie peniaze? V štátnych podnikoch, ktoré na 100 % spravuje táto vláda.
Pozrime si SPP. Plánovaný hospodársky výsledok a dosiahnutý v roku 2015 bol 463 mil. eur. Ale odvtedy neviem o tom, že by sa prehĺbila kríza, práve naopak, hovoríme o tom, že rastieme. Ale na rok 2018 máme naplánované už iba 300 miliónov. Ja sa pýtam, čo to je, pokles zisku o tretinu? Ako tá vláda hospodári v štátnom podniku? Ako je možné, že celej ekonomike sa darí, ale v SPP máme ekonomickú katastrofu?! SPP podniká v nejakom inom ekonomickom vesmíre? Slovenská energetická prenosová sústava, v roku 2015 hospodársky výsledok 73 mil., v 2016 – 57 mil., v 2017 naplánovaných 28 mil., ale v 2018. už iba 27, pokles zisku o dve tretiny. To vládou spravovaný SEPS žije v inom ekonomickom vesmíre, on žije v ekonomickej kríze a my tu žijeme v ekonomickej prosperite? Ako vláda plánuje ten štátny rozpočet? Jadrová vyraďovacia spoločnosť v porovnaní rokov 2016 a 2018, pokles zisku o tretinu. Javí sa ekonomická katastrofa, ale inak v štáte sa všetci máme fasa? Národohospodárska výstavba v porovnanie rokov 2018 a 2017, naplánovaný pokles zisku o 80 percent. Národná diaľničná spoločnosť, porovnanie rokov 2018 a 2016, pokles zisku o 80 percent. Slovenská pošta, porovnanie minulého roku a budúceho roku, naplánovaný pokles zisku o 95 percent. To je fantastické, to je fantastické hospodárenie s našimi peniazmi.
A potom tie peniaze, ktoré tu chýbajú, chceme vybrať na vyšších daniach od ľudí. Je toto normálne? V čase ekonomického rastu, keď by sme mali brať peniaze od tých firiem, ktorým sa darí, tým ich necháme, nech ich minú ale od ľudí vyžmýkame, čo sa dá, lebo oni sa nevedia brániť. Len v štyroch štátnych podnikoch SPP, SEPS, NDS a JAVIS je naplánovaný pokles zisku v budúcom roku v porovnaní s minulými rokmi 223 mil. eur. To by nemohli tí štátni manažéri pracovať lepšie a potom by sme nemuseli od ľudí vyberať o 370 mil. viac? Jaké je to hospodárenie, čo sa na tomto dá pochváliť?
Dámy a páni, v mene tých 20 % ľudí, ktorí majú exekúcie, v mene tých 40 % ľudí, ktorých domácností sú predlžené, a v mene tých rodín, ktoré musia na 50 % financovať svoju spotrebu z pôžičiek a spotrebných úverov, vás vyzývam, dajte preč ruky daňovákov od ľudí, od ľudí, malých a stredných podnikateľov! Pošlite ich do štátnych firiem, pošlite tam kontrolórov a vyberajte dane od štátnych firiem a od veľkých energetických monopolov, bánk, poisťovní, telekomunikačných operátorov! Od tých, ktorí toho zisku majú naozaj dosť. Ale ľudia majú dlhy, nie zisky.
Dámy a páni, viete, prečo je táto vláda absolútne antisociálna? Lebo šetrí presne tam, a chváli sa, že aký je ten deficit fasa, lebo vláda šetrí presne tam, kde sa nemá, šetrí na ľuďoch, šetrí na platoch zdravotných sestier, šetrí na platoch učiteľov, šetrí na platoch štátnych zamestnancov. Ale na energetických monopoloch nešetrí. Ani na štátnych firmách nešetrí. Tam máme rozvojových impulzov len tak-tak.
Poviem vám len príklad, SPP. SPP mal hospodársky výsledok, maržu, ekonomickú maržu za rok 2015 26 %, za rok 2016 37 %, monopol, 37-percentný zisk. V západnej Európe, priemer 5 %, celosvetovo vrátane Burkine Faso 9 percent. Na koho táto vláda myslí? Kto tu má ten ekonomický zázrak? Ekonomické monopoly určite áno. Ale ľudia, kto pomôže tým ľuďom? Na štátnych podnikoch takisto vláda nešetrí, tam je štedrá ako Mikuláš. Pokles zisku o 223 mil. eur, žiadny problém, veď to ľudia vykryjú, veď sa ľudia vyzbierajú. Toto je štátny rozpočet na budúci rok.
Viete, v tom je medzi nami absolútne zásadný rozdiel. Nás, nás vôbec nezaujíma, akú majú životnú úroveň energetické monopoly, nás vôbec nezaujíma, akú majú životnú úroveň banky, poisťovne, telekomunikační operátori, ani nás nezaujíma, akú majú životnú úroveň štátni manažéri. Nás zaujíma, kedy konečne z toho tzv. ekonomického zázraku budú mať konečne aj niečo ľudia.
Ukončím to tým, že zopakujem už asi päťdesiatykrát v tomto parlamente, na Slovensku z každoročne vyprodukovaného HDP ide na platy ľudí iba približne 39 % tohto HDP. Darmo sa ekonomike darí, darmo sa bude rozvíjať akokoľvek, väčšinu z toho zisku berú firmy. Päťdesiatjeden percent u nás. Ako je to v Nemecku? V Nemecku je to presne naopak, 51 % ide na platy zamestnancov, 37 % ide na zisk firiem. Kedy to konečne otočíme? Kedy konečne sa začneme pozerať na tie verejné financie z pohľadu ľudí, nie z pohľadu nejakých deficitov, odchýlok, prognóz, štatistických ukazovateľov hovoriacich o nejakých ekonomických číslach, ktoré tých ľudí vôbec nezaujímajú. Ľudí zaujíma, aby mali dobré platy, a k tomu by sme im mali pomôcť. Za nás aspoň hovorím, že my sa vždy budeme pozerať na štátny rozpočet takýmto spôsobom, čo z toho budú mať ľudia. A zatiaľ tu vidíme, že energetické monopoly tu majú eldorádo, ľudia majú dlhy, majú dlhy a musia sa zadlžovať čoraz viac a viac.
Na záver by som chcel povedať ešte jednu poznámku smerujúcu vo všeobecnosti k ekonomickej politike štátu. Ja si myslím, že sú tu tri prístupy, akú ekonomickú politiku štátu môžme robiť. Ten prvý prístup poznáme, to je taký mečiarovsko-ficovský, to je oligarchická ekonomika, kde tých horných desaťtisíc sa má dobre. A keď niečo zostane, odpadne od úst tých horných desaťtisíc, tak tie omrvinky sa rozhádžu ľuďom a povedia sa, že to je sociálny balíček. V skutočnosti tí ľudia na to majú nárok, mali by to dostať. A teraz sa im povie, poďakujte sa nám, dáme vám sociálny balíček. Ale nemýľme sa, kolegyne a kolegovia, nám nepomôže ak sa vrátime k nejakej dzurindovskej liberálnej politike, trh to všetko vyrieši, stačí, keď štát nebude ľuďom kafrať do života. To nám už nepomôže, svet už je ďalej. Na Slovensku sú milióny ľudí, ktorí si nevedia pomôcť sami, ktorým musí pomôcť štát. Exekučnou amnestiou, výrazným znížením daní a odvodov pre ľudí, teda zamestnancov, malých a stredných podnikateľov, domácich. A aby sme na to mali peniaze, musíme oveľa viac, radikálne viac ako dnes zdaniť tie veľké firmy, tie nadnárodné koncerny, ktoré nemôžu odísť zo Slovenska, a to sú energetické monopoly, telekomunikační operátori, banky, poisťovne, pretože tie z našich ľudí žijú. Ony nemôžu odísť a preniesť výrobu preč.
Vždy budeme pristupovať k štátnemu rozpočtu tak, aby sme pomohli ľuďom a aby ľudia cítili, že je tu aspoň elementárna daňová spravodlivosť, aby sa ľuďom uľahčilo a pomohlo. A tí, ktorí majú prebytok, aby z toho bol financovaný štát. Nie z daní jednoduchých ľudí, tak ako je to doteraz, lebo to je najjednoduchšie. Skasnúť malého drobného človeka, ktorý sa nevie brániť, to vie každý, ale skasnúť energetické monopoly, ktoré sa teda vedia brániť veľmi silne, na to asi v tomto štáte zatiaľ nie je odvaha. Ale ja verím, že ju nájdeme.
Ak si myslím v niečom, že by sa zásadne mala líšiť tá budúca vláda od tejto končiacej oligarchickej, tak by to malo byť v tom, že ten rozpočet by sme mali zostavovať vždy striktne z pohľadu ľudí. Najskôr si spočítať, ako sa bude vyvíjať rodinný rozpočet minimálne veľkej väčšiny slovenských domácností a potom rozmýšľajme nad tým, ako zdaníme a koho zdaníme, aby sme ten rodinný rozpočet každej slovenskej rodiny naplnili. Nie mikroekonomický pohľad, ale pohľad zospodu, od ľudí. Toto je tá podstata, čo musíme zmeniť, aby to konečne pocítili aj ľudia.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 1:51 - 1:52 hod.

Milan Krajniak
Pán poslanec Číž, povedali ste, že ste tu dnes očakávali búrlivý intelektuálny kvas. Aj ja som ho tu dnes očakával, len, žiaľ, potom prehovoril pán poslanec Blaha. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 1:15 - 1:16 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Mazurek, keď som vás počúval, tak som si spomenul len na názov jednej knihy Nevďak svetom vládne. Vy tu kritizujete ministra vnútra Kaliňaka? Však vy by ste mu mali ručičky, nožičky bozkávať. Veď len kvôli nemu ste tu. Keby pán minister vnútra Kaliňák neposlal v 2009 v auguste ťažkoodencov do Šarišských Michalian, kde ste mali míting, keby nezatkol pána Kotlebu potom, o pár týždňov neskôr, keď išiel na míting do Krompachov, tak by ste dodnes zadarmo hádzali kamene na hlavnej stanici a nebrali 3 000 euro v parlamente. (Smiech v sále.)
Skryt prepis