Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

9.2.2018 o 16:45 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:47 - 16:47 hod.

Milan Krajniak
Ospravedlňujem sa. Možno som to nepostrehol v reči pána ministra, ale tá informácia, ktorú ste mi povedali, že v tej technickej špecifikácii sú aj nejaké požiadavky na radiačnú ochranu. To som nepostrehol v tej reči pána ministra. Ak to tam bolo, ospravedlňujem sa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9.2.2018 16:45 - 16:46 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, keďže som nemohol zareagovať na pána poslanca Pašku, ktorý vystúpil vo faktickej poznámke, svojou faktickou poznámkou, využívam teda takúto možnosť. Mňa mimoriadne zaujalo to, čo ste vo svojej poslednej faktickej poznámke, pán poslanec Paška, hovorili. Pretože vy ste hovorili podrobnosti o technickej špecifikácii toho vozidla, ktoré, ako ste povedali, nezadávali tieto technické podrobnosti nejakí ľudia zo SNS, ale odborníci z armády, z ministerstva obrany, vojaci. Tak to je zaujímavé. Mňa by to zaujímalo, že odkiaľ tie podrobnosti o tom zadaní viete. Lebo pán minister Gajdoš nám ich na výbore pre obranu a bezpečnosť ukázal, ale prečítať nám ich nedal. Ukázal nám ich tak, že nimi zamával a povedal, že je to, bohužiaľ, utajené, prečítať nám to nemôže.
Pán premiér Fico po rokovaní vlády, kde ten utajený materiál bol schválený, ho poslal na vedomie pánovi predsedovi výboru pre obranu a bezpečnosť Hrnkovi, ale pán predseda Hrnko nám ich tiež neukázal. Teraz vidím, že vy ste ich asi čítali. Aby ste rozumeli, mne nevadí, že ste ich čítali, a viem si predstaviť aj legálny spôsob ako ste ich mohli čítať. Skôr sa čudujem tomu, že keď tu poslanci za SNS argumentovali, že prečo sa o tom nebavíme na výbore, prečo tým zaťažujeme celé plénum, no tak vidím, že niektorí členovia tohto pléna majú tých informácií trochu viac, ako sme ich dostali my, ktorí by sme ich mali dostať, čiže na výbore pre obranu a bezpečnosť. To je všetko. Iba krátka poznámka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:25 - 15:26 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ja len, že normálne a slušné je, ja viem, že to pánovi Blahovi ťažko vysvetlíme, ale normálne a slušné je, že reagujete na predrečníka, aspoň to tu tak normálne ľudia robia, ale to je v poriadku.
Pán minister, tri poznámky. Cena a zapojenie slovenského obranného priemyslu. Neviem, či tu ešte je pán minister, ale máte pravdu. To je tá podstata našej debaty, o čom väčšina z nás, sme sa tu slušne a vecne niekoľko hodín už bavili. Len pokiaľ si dobre spomínam, v tom vašom príhovore ste nás pobavili veselými historkami z branno-bezpečnostného výboru, rozprávali ste o kamiónoch, len o adekvátnosti tej ceny a o adekvátnosti a akom percente by bolo fajn, keby bol zapojený slovenský obranný priemysel, o tom ste nepovedali ani slovo.
Potom len technická poznámka. Ten kanón, ktorý sa má obstarať, je 30-milimetrový, nie 100-milimetrový, ako ste uviedli.
A tretia vec, keď sa bavíme o veselých obstarávaniach, tak jeden váš kolega, keď pôsobil na ministerstve obrany, a ja úprimne verím, že o tom nevedel, ale každopádne tí úradníci mu to urobili, obstaral motorové člny bez motorov. Ale verím, že mali aspoň veslá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 14:03 - 14:05 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán poslanec Baláž, povedali ste, že som zopakoval niektoré veci. No zopakoval som ich preto, lebo ja som to bral tak, že v tom svojom prvom prejave som sa snažil na niektoré veci upozorniť a spochybniť ich, povedať, že to, čo uvádzajú najmä materiály ministerstva, možno ani nieže priamo pán minister teraz, ale proste v tých podkladoch sú nezrovnalosti oproti tomu, čo ja považujem za realitu. No a považujem za logické teda, že si to vyjasníme. Okej, tak mýlim sa ja, alebo nie. To číslo platí. Dokázal som vám, určite to uznáte, že vypočítať si percentá vie každý, no. Čiže nechcem to používať, ale len to používam ako príklad, že však chyba sa môže stať. Tak si to vyjasnime. Iba preto som zopakoval to, čo podľa mňa vyjasnené nebolo. A ja ani netrvám, že to musí byť vyjasnené akoby verejne. Čiže ak pán minister povie, že zvolajme na to výbor, veď my sme to tak chceli urobiť. Len ten výbor nebol a bolo odporúčané: zvolajte schôdzu. No tak sme zvolali. A ako vidíte, neosočujeme, debatujeme vecne. Aj pán Vašečka, proste každý, predkladateľ, no tak, však správame sa ako poslanci Národnej rady, ktorým záleží na tom, že akú budeme mať armádu.
A k pánovi poslancovi teraz, neviem, kto mal, pán poslanec, nie, nie, ja sa neurážam, to je v poriadku, len vám vysvetľujem, že prečo, alebo snažil som sa vysvetliť, že prečo jednoducho aj človek, ktorý nemusí byť odborník, tak proste keď si pozriete základné fakty, napríklad porovnávate, že tak má to tú hodnotu, nemá to tú hodnotu, tak práve preto som vám dal tú tabuľku, kde som, povedal by som, z otvorených zdrojov, len aby ste si mohli porovnať. A teraz medzi nami, ja ich chápem, že dajme radšej slabšie pancierovanie, lebo naši vojaci hovoria, že aby to radšej rýchlejšie jazdilo. Viete, o tom sa dá diskutovať, že ktoré je ktoré, ale aspoň si vyjasnime, že či tie čísla, ktoré v tom materiáli sú, či sedia alebo nie. Či náhodou aj pána ministra nechce niekto obtiahnuť. No.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9.2.2018 13:35 - 13:52 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, vážené dámy a páni. Najskôr skúsim krátko zareagovať na vystúpenia poslancov v rozprave a potom by som sa venoval tomu, čo povedal pán minister obrany Gajdoš.
Začal by som pánom poslancom Bagačkom. Pán poslanec, viete, vy vyzývate, že, vlastne a aj pán kolega Pamula to povedal, že my tomu až tak všetci nerozumieme, že prečo si to nevybavíte medzi sebou. No veď my sme si to chceli vybaviť medzi sebou na výbore. No práve kvôli tomu, že na výbore sa o tom nehovorilo, tak dokonca potom pán predkladateľ Vašečka išiel za predsedom Národnej rady s tým, že sa to dodá ako normálny bod. Pán predseda mu povedal, zvolajte mimoriadnu schôdzu. Tak sme zvolali a oceňujeme, že ste schválili program. Preto sa tu bavíme o tom takto. My by sme sa kľudne mohli baviť na výbore. Čiže nedávajte nám za vinu niečo, za čo my celkom nemôžeme.
Potom by som sa chcel vyjadriť k pánovi poslancovi Ridoškovi. Povedali ste, že keď prišiel pán minister, nie je tu pán poslanec, ale bol tu, tak predpokladám, že počúva, že pán minister našiel to ministerstvo v zlom stave, že tam neboli pripravené žiadne strategické dokumenty. No ale ja som nešiel do vlády so SMER-om. To za to my nemôžeme. To nám neklaďte za vinu.
Pán poslanec Blanár povedal, že podľa neho pán minister presvedčivo vysvetlil, prečo nemôže byť v tejto otázke tender. Akože nemôže byť? Tendre na nákup obrnených transportérov sa dejú dnes a bežne všade vo svete. A len podotýkam, len aby ste vedeli, aj so zabezpečením domácej výroby. Samozrejme, že aj so zabezpečením domácej výroby. Veď v tom tendri si môžte dať podmienku, a my chceme, že 60 %, 75, 43, 28, koľko chceme, musí byť vyrobené na Slovensku. A kto sa prihlási, sa prihlási. Čiže tender je možný. Iba to chcem vysvetliť. Nehovorím, že to musí byť vždy tender. Ale je to možné a samozrejme aj v tejto otázke sa to dá urobiť.
Teraz páni poslanci Chamula, Bernaťák, Martinák. Prepáčte, povedal som. Pardon, ospravedlňujem sa. Padal tu taký argument, že ste radi, že pán minister dostatočne vysvetlil, že naozaj 70 % výroby sa bude diať na Slovensku. Naozaj? Ja som nepísal ten vládny materiál, to písali ministerskí úradníci, v ktorom mu napísali, že zo 4 mil. 2,3 mil. sa bude robiť na Slovensku. Povedali ste tu viacerí, že my tu nie sme odborníci. Jedený odborník, ktorý tu sedí je pán minister, tak dôverujme mu. No ja som mu aj dôveroval rok a pol. Ale viete, keď 2,3 mil. vydelíte 4 mil., tak vám nevyjde 70 %, vyjde vám 57,5. A myslím si, že takúto jednoduchú matematiku asi zvládame všetci. Čiže asi niekde tí ministerskí úradníci občas urobia nejakú chybu a možno je dobré, aby sme na to pozreli, čo robia.
Pán minister Gajdoš, najskôr jednu poznámku k pánovi plukovníkovi Šebovi. No on bol najskôr odvolaný a až potom o niekoľko mesiacov si znechutený dal žiadosť do civilu. Takže to ja chápem, že nemôžete nikomu brániť odísť do civilu. Ale iste chápete, že keď niekoho odvoláte z veliteľa elitného útvaru, tak že možno je z toho znechutený, že si dá žiadosť do civilu.
A teraz vecne, vecne v zmysle, priamo k tým technickým špecifikám.
Boxery. Mne absolútne nevadí, že ideme na platformu Patria. Keby som bol minister obrany, nechcel by som Boxery, lebo si myslím, že sú príliš drahé. Radšej by som išiel variantou, že kúpme niečo lacnejšie a kúpme toho viac alebo presuňme tie peniaze na nejaké iné zložky armády. Ale som za to, že keď už kupujeme inú platformu, teda konkrétne tú Patriu, tak by sme za ňu mali dostať, teraz by som tak povedal, no adekvátnu zľavu, alebo adekvátne výhodnú cenu. A to ja nie som si istý na základe toho, čo sa momentálne deje, že či, či sa to tak, či sa to, k tomu smeruje. Preto som rád, že táto schôdza prebieha.
Pán minister, mrzí ma to, ale niekedy si pozrite čísla, ktoré máte vo vládnych materiáloch. Povedali ste tu, tak trošku aj emocionálne, že čo to ja rozprávam o 4,3 milióna eur, že za toto kúpila Litva, veď Litva to kúpila za 5,2. Pán minister, to bola systémová cena s DPH, čiže vrátane infraštruktúry, munície, logistiky. Ale vo vládnom materiáli, ktorý ste vy predložili, je suma s DPH a s logistikou, infraštruktúrou a muníciou takisto cez 5 miliónov. No tak, nehnevajte sa, páni poslanci zo SNS, že tak chceme si niektoré veci preveriť, keď tu tie čísla len tak lietajú.
Poďme ďalej. Chcel by som vám povedať, že to nie je žiadne špecifikum, že na platformách Patrie fungujú rôzne vozidlá, ktoré sú vyrábané v domácich štátoch a upravované presne podľa požiadaviek domácich štátov. Takto to majú Švédi, Fíni, Poliaci a Chorváti. Ešte ďalší, ale len vravím, že takýmto spôsobom to funguje. Čiže to nie je žiadna nejaká novinka, že musíme robiť ten tzv. vývoj alebo výskum kvôli tomu, aby väčšina výroby bola na Slovensku alebo v domácej krajine. To je úplne bežná vec a dokonca je úplne bežné, že s tým prichádza aj transfer technológií. Takže tu nevymýšľajme koleso, veď to je odskúšané, to funguje. Tu sa nemusíme ničoho, vymýšľať niečo extra nové, veď to takto funguje presne.
Obava, pán minister, že spravodajské služby, mocnosti monitorujú túto schôdzu. No, všetky technické špecifiká, o ktorých sa hovorí na tejto schôdzi, boli dávno zverejnené aj z našej strany. Veď ten prototyp jazdil verejne. Keď sa pozriete na ten prototyp, tak proste ten, kto sa v tom aspoň trochu vyzná, tak vie, aký kanón tam má namontovaný, alebo aké kolesá. A dokonca ste zverejnili aj, aj proste tie parametre o pancierovaní, o úrovni pancierovej ochrany STANAG, o tom, že aká je dĺžka toho prototypu. Veď to sú verejné informácie. My tu nehovoríme o žiadnych tajných veciach, ktoré ste už predtým nezverejnili. Ak ste ich utajili a niekto ich dal z armády von, tak to ma strašne mrzí, ale ja citujem iba z otvorených zdrojov, z ničoho iného. Tak to sa zase nehnevajte, že keď si niečo prečítam normálne v serióznom médiu, teraz myslím odborno-vojenskom serióznom médiu a mám to overené aj z iných zdrojov, no tak že to považujem za serióznu a verejnú informáciu. Či vy ste ju utajili, to ja nemôžem vedieť. Ja som žiadne oboznamovanie s utajovanou skutočnosťou, kde by tie veci, ktoré hovorím, boli označené ako utajené, nepodpisoval. A aj na výbore ten utajený materiál, pán minister, ste nám len ukázali, ale nedali ste nám ho na prelistovanie.
Dobre, teraz ďalej. Pán minister, hovoríte, že poskytujete dostatok informácií. No, o percente slovenskej výroby máme rozporuplné informácie, preto sa na to pýtame. Nech je ich čo najviac. Len netvárme sa, že označujeme za slovenskú výrobu to, že nakúpime, čo ja viem, že protitankovú riadenú strelu z Talianska, z Francúzka taliansku optiku, švédsky motor, fínsky podvozok a neviem čo, že to vyrábame na Slovensku. No, zmontujeme to na Slovensku. Ale, prosím, fajn, budú mať naši ľudia prácu, ja sa tomu nebránim. Ale aby sme si nemysleli, že, že sme tu, neviem, čo všetko, proste, že tu ideme to vyrábať, no ideme to montovať. Ale prosím, na tom nie je nič zlé.
Po druhé. Problém je v tom, že zverejnené bolo, že ten náš prototyp má behať na novom podvozku Patria AMVXP, to je ten nový podvozok. Ten podvozok je predĺžený a má vyššiu nosnosť preto, lebo tie zbraňové systémy sa modernizujú a sú čoraz ťažšie, potrebujete tam viacej všelijakých protitankových riadených striel a ďalšie veci namontovať, preto to musí mať vyššiu nosnosť. No, lenže ešte raz opakujem. Ten nový podvozok má 8,4 metra. Ten náš s predĺženými plavákmi má 8,22. To vyzerá na ten starý podvozok.
Po ďalšie. Znovu ešte sa vrátim k tým zverejňovaným informáciám. To už som povedal. Spoločnosť, časopis ATEM je odborný, vedecký, rešpektovaný časopis a naozaj to zverejnil on. Čiže ak to niekto tie informácie pustil von tak, že nemal, no tak mne je to ľúto. Je to oficiálny partner ministerstva obrany.
Po štvrté, prezentované hmotnosť. Pán minister povedal, že to bude mať hmotnosť, to vozidlo, 27 ton. Ale hmotnosť 27 ton udáva výrobca u tej starej verzie, u tej starej platformy, u AMV-éčka, nie u AMVXP. A to vozidlo, prototyp, ktorý ste skúmali alebo teda, ktorý ste skúšali, má bojovú hmotnosť 25 ton. Čiže on nevie plávať, nad 25 ton. Overte si to u svojich ľudí. Ja kľudne pripúšťam, že proste vás tam niekto môže zavádzať, ale overte si to. Má 25 ton bojovú hmotnosť ten prototyp, nie 27.
Offsety. Hovoríte, pán vedúci úradu Hoľko, aj vy ste teraz spomenuli, že čo vám vyčítame, že nie sú ofsety. Aby si ľudia vedeli predstaviť, čo sú to ofsety. To je to, že keď ja vám dám zbrojnú zákazku, tak vy okrem toho ešte doveziete nejaké zákazky na Slovensko v hodnote, čo ja viem, 100 %, 150 %, jednoducho, iné myslím. Jednoducho, aby ste tým podporili tú krajinu, ktorá si to objednáva. Vy hovoríte, že podľa pravidiel EÚ to neni možné. No, to uznesenie alebo to, ten papier, ktorý ste ukazovali, on platí. Problém je v tom, že platí aj, platia aj pôvodné zakladateľské zmluvy o Európskych spoločenstvách a tam sú výnimky na offsety. A európske krajiny ich bežne využívajú. Keď Patria dodávala platformy do Švédska, Švédsko požadovalo offsety a Švédsko je člen Európskej únie. A aby ste si to mohli veľmi rýchlo overiť. V januári 2017 pri kontrakte medzi Chorvátskom a Patriou, Patria musela zabezpečiť offsety a dohoda bola taká, že tie offsety zabezpečila tým, že podporuje vedecké aktivity a výskum a pobyty chorvátskych ľudí na Madridskej univerzite a ďalšie veci. Oficiálne zverejnené. Čiže nie je pravda, zase vás niekto zaviedol, že offsety nie sú možné. Samozrejme, že sú možné a konajú sa.
Podiel domáceho priemyslu, to som hovoril. Aha, podvozok, ste hovorili, pán minister, že má mať tú ochranu STANAG 3, zjednodušene povedané. No ale to AMVXP uvádza štandardnú verziu pancierovania 4 a viac. Tak zase mi to vychádza, že berieme tú starú verziu.
Teraz ešte by som chcel povedať niekoľko vecí, na ktoré by som rád poznal odpoveď. V prípade, že to považujete za natoľko chúlostivú informáciu, tak nemusíte odpovedať verejne, ale, ale ja by som rád vedel odpovede na tieto otázky.
Po prvé. Aký kanón tam bude? Či tam bude ten modernizovaný sovietsky kanón alebo tam namontujú, lebo dá sa tam namontovať aj, povedal by som, kanón, ktorý používa západnú muníciu. Dokonca výrobca slovenskej veže TURRA to priamo deklaruje, že je toho schopný, že tam nemusí byť len, len tento 2A42, myslím kanón. Tak sa chcem opýtať, že aký kanón tam bude. Lebo to je podstatné, že aký kanón tam bude.
Po druhé. Bude možné použiť v tomto kanóne programovateľnú muníciu?
Po tretie. Akú pancierovú ochranu bude mať veža? TURRA má bežne zbraňovú ochranu alebo teda ochranu pancierovú zbraňovej veže 1, to je ten kalašnikov s priebojnými nábojmi. To dosť závisí od toho, že keď tá veža bude mať nejakú hodnotu, koľko, proste koľko znesie, koľko vydrží.
Po ďalšie. Akú hmotnosť má ten prototyp naozaj? To mi nemusíte tiež teraz hovoriť, ale zistite si to. Zistite si to, pretože ľudia, ktorí ten prototyp prezentovali, tak tam bolo veľa aj verejnosti a tí sa pýtali tých ľudí, že prosím vás, jako to. A teda overoval som si to viackrát, bojová nosnosť, aby to plávalo je 25 ton, nie 27.
Teraz, o čo mi ide? Ide mi o to, že aby sme dali našim vojakom a armáde dobré obrnené vozidlo za primeranú cenu. Ja som rád, že na tomto sa asi dokážeme zhodnúť, možno sa môžme odborne hádať, že či tá primeraná cena za to, čo je namontované na platforme Patria, môže to byť kľudne starý podvozok, mne to nevadí, aj ten sa dá vylepšiť a on je dobrý. Ale povedzme si, je to starý podvozok alebo XP-éčko, potom si povedzme, aký je tam motor a pobavme sa, že čo je, aká je tam, aké sú tam zbrane, aká je tam ochrana. A povedzme si, že je to adekvátne alebo nie je to adekvátne. Ja vám len hovorím za seba, že suma 4,3, systémová, ale bez DPH, o ktorej som hovoril, za to, čo zatiaľ bolo vidieť na tom prototype a čo bolo zverejnené, to nie je, to je neprimeraná cena. To je úplne neprimeraná cena.
A teraz by som chcel oceniť, pán minister, váš verejný prísľub, to, čo ste tu povedali, lebo toto ja považujem za úplne najdôležitejšie. Vy ste vo svojom príhovore povedali, že ak niekto príde s o 10 % nižšou cenou, ale v tom istom štandarde alebo v tej istej kvalite, že ho radi na ministerstve privítate, aby ste sa s ním o tom pobavili. Toto je pre mňa slovo do bitky. Teraz ja vyzývam výrobcov, keď pán minister dal takýto verejný prísľub, tak nech dôjdu, dajú ponuku, však sú tu médiá, to znamená, je to verejná záležitosť. Nech ktokoľvek dôjde, dá ponuku za 3,8, to je, myslím, 4,3 mínus približne 10 % a viac, tak nech dajú ponuku, ktorá je seriózna, ktorá je zrovnateľná s tým, čo chcete, alebo nech mlčia naveky. Toto sa mi zdá fér. To je výberové konanie totižto. Ak to pán minister bude takto akceptovať, tak ja mu za to ďakujem. Som rád, že táto mimoriadna schôdza potom mala praktický zmysel a že keď sa neohadzujeme tuto invektívami a bavíme sa vecne a venujeme svoj čas a energiu tomu, aby sme aj k niečomu dospeli, tak ako vidíme, aj vieme k niečomu konštruktívnemu dospieť. Ak by bol výstup z tejto schôdze takýto, tak ja som tomu rád. A potom sa jednoznačne ukáže, že buď všetci ostatní kecajú a podvádzajú, myslím, tí ostatní producenti, výrobcovia a tak ďalej, a potom nech sú ticho, alebo dajú niečo, čo bude zmysluplné, a potom si to porovnajme. Čo bude lepšie, to vezmime.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 11:59 - 12:00 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Pán minister Gajdoš, zareagujem vo vystúpení podrobnejšie na to, čo ste hovorili. Ale naozaj jedna vec ma zamrzela, lebo vojak by nemal bojovať unfair. My sme vás už na výbore pre obranu a bezpečnosť, kde ste nás pozývali na ten Industry Day, kde sa predstavovali tie transportéry, upozornili, že, bohužiaľ, proste máme vtedy parlament a nemôžme odísť. Ja chápem, že ste to už nemohli presunúť vtedy, ale, prosím vás, nevyčítajte nám to, keď viete, že sme museli byť v parlamente, najmä tí, ktorí sme predkladali návrhy zákonov. To nebolo fér.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:44 - 10:46 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ja by som chcel poprosiť všetkých kolegov, skúsme to držať v čo najvecnejšej rovine, lebo naozaj je úplne jedno pre tých vojakov, ktorí na tých obrnených vozidlách budú jazdiť, že či tu vyhrá ten alebo henten. Podstatné je, že aby sme urobili čo najlepšie vozidlo.
Teraz chcel by som zareagovať na niektoré vecné veci, ktoré povedal predseda Danko.
Po prvé, musím sa priznať, áno, hľadal som veľa informácií na Googli a chcem vám aj povedať, že ktoré. Po prvé, hľadal som uznesenie vlády a uznesenia vlády zverejnené k tomuto, modernizácii ozbrojených síl. To si myslím, že je v poriadku. Po druhé, hľadal som oficiálne zverejnené kontrakty v štátoch, kde je zverejňovanie kontraktov aj zbrojných dodávok povinné. To znamená, že majú to ministerstvá obrany a ďalšie štátne agentúry na svojich stránkach. Práve preto, lebo som si chcel porovnať tie podmienky. Po tretie, hľadal som tam zverejnené oficiálne špecifikácie jednotlivých porovnateľných bojových obrnených vozidiel, práve preto, aby som vás nezavádzal, ale aby som vám mohol dať dáta, ktoré si aj vy budete vedieť overiť.
Po štvrté, pána ministra Gajdoša som citoval preto, z výboru pre obranu a bezpečnosť, pretože to isté povedal a zverejnil vedúci úradu ministerstva obrany pán Hoľko. Takže tá informácia bola zverejnená o tom stanovisku, že proste Nemci ponúkli, že berte všetko alebo nič.
Po piate, existuje odborný časopis, volá sa ATM, oficiálny partner slovenského ministerstva obrany a českého ministerstva obrany, z ktorého som čerpal všetky špecifikácie o prototype a o vojskových skúškach. A tam bolo zverejnené, že 11. januára bola prvá fáza skúšok ukončená. Takže to sú tie utajené informácie, ktoré zverejnil oficiálny partner ministra obrany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:02 - 10:04 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Paška, slovenská výroba, ja som za ňu. Problém je v tom, že sa tu nič nebude vyrábať. Päťdesiat ľudí bude vyrábať. Budeme kompletovať talianske, francúzske, izraelské, fínske, švédske a iné súčiastky. Nebude to, môj odhad je, že to bude tých 20 percent.
Po druhé, skúšky vo Fínsku. Tie sú fajn. Vy si myslíte, že keď fínsky výrobca nám niečo ponúka, že Fíni povedia, že to nefunguje?
Chcem vás informovať, pán poslanec Zelník, že ja veľmi dobre viem, že 11. januára ukončilo ministerstvo obrany a Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie prvú fázu skúšok, 11. januára ju ukončili s tým, že úspešne. A od 15. januára prebiehajú vojskové skúšky a skúšky vo Fínsku. Ja len vzhľadom na tie skutočnosti, ktoré som povedal, by som bol rád, aby sme si porovnali, že to, čo na tom prototype je za tie peniaze, ktoré za to chceme dať, či je to v poriadku.
Páni poslanci, ja kašlem na nemecký Boxer. Boxer je drahý. Ale chcem, keď chcete dať také peniaze, ktoré sú za nemecký Boxer, aby sme za to dostali aspoň porovnateľnú kvalitu. Nie je predsa normálne, že keď dám stotisíc za Superba, a ja poviem, však za to si môžem kúpiť Mercedes, tak mi poviete, že vy lobujete za Mercedes. Nie. Ja len chcem, aby to stálo primerane, keď to nie je Mercedes.
Pán poslanec Blaha, osobné útoky, žiadne fakty, ako obyčajne. Jerzy Lec má také prirovnanie alebo aforizmus: "Nehnevajte sa na trpaslíkov, že vás kopú do členkov, oni vyššie nedočiahnu." (Smiech v sále. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9.2.2018 9:21 - 9:50 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Môžem hovoriť, pán podpredseda? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán minister požiadal o slovo.
Nech sa páči.


Krajniak, Milan, poslanec NR SR
Vážený pán predseda, pán minister, dámy a páni, nebudem míňať čas a energiu na osobné invektívy, ako to tu pri mimoriadnych schôdzach, žiaľ, často býva zvykom. Tu nejde o to, či na tejto schôdzi vyhrá opozícia alebo koalícia, alebo vláda, chcel by som, aby vyhrali občania Slovenskej republiky a najmä, aby vyhrali naši vojaci tým, že dostanú dobré nové zbrane. Budem preto hovoriť iba fakty, budem k ním hovoriť môj komentár a budem sa prípadne pána ministra obrany pýtať, čo s tým chce urobiť alebo ako na to chce zareagovať.
Prvá poznámka, včera večer mi písali príslušníci piateho pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí sa pripravujú na vyslanie do Afganistanu. Včera mali cvičné streľby a dostali na jednu osobu päť kusov náboja do bloku. To sú ľudia, ktorí majú ísť do bojovej zóny v júni, na rotáciu do Afganistanu. Ak pre nich máme, pre najelitnejší útvar Slovenskej republiky, päť nábojov na cvičné streľby, to je Luger 9 milimetrov, v akom asi stave tá naša armáda je? A o to viac ma mrzí, pán minister, že tento najelitnejší útvar nemá ani na nové maskáče, nemá ani na nové balistické vesty. Keď boli na spoločnom cvičení s elitným poľským útvarom Grom, tak si tam museli doniesť po domácky pozvárané baranidlo na vyrážanie dverí, aby vôbec niečo mali, a potom sa hanbili pred svojimi poľskými kolegami, ktorí sa im smiali, že: to váš štát nemá ani na to, aby najelitnejšiemu vojenskému útvaru kúpil jedno baranidlo na vyrážanie dverí? Je mi z toho smutno.
Prečo to spomínam? Jednak som tým ľuďom z piateho pluku špeciálneho určenia sľúbil, že sa vás na to opýtam, pán minister, lebo nepredpokladám, že vy o tom viete. Ide skôr o upozornenie toho, aby ste možno zatlačili na tých, ktorí to majú na starosti, aby mali dostatočné podmienky. Ale po druhé, chcel som na tomto príklade ukázať že, mi sa dnes bavíme o obrovskej modernizácii armády, alebo prezbrojení za stovky a stovky miliónov alebo dokonca za viac ako miliardu eur, ale armáda je v takom stave, že aj najelitnejší útvar nemá ani najzákladnejší výstroj. Tak by sme mali byť podľa mňa veľmi, veľmi, povedal by som, opatrní v tom, ako veľkoryso narábame s tými peniazmi, ktoré máme k dispozícii.
Táto problematika je veľmi zložitá, ale pokúsim sa vám to priblížiť, aj občanom, aj kolegom-poslancom, ktorí nie sú odborníci, takým spôsobom, aby bolo zrozumiteľné, o čo tu ide. A na záver som si dovolil pripraviť každému poslancovi Národnej rady porovnávaciu tabuľku jednotlivých obrnených vozidiel 8 x 8, aby ste si mohli urobiť porovnanie o úrovni ich ochrany. Z toho porovnania zistíte, že to, čo uvádza ministerstvo obrany v tom materiáli, a realita je častokrát iná. A znovu nepredpokladám, že pán minister obrany to takto úmyselne napísal. Chcem len upozorniť na to, že určite sú v rezorte obrany ľudia, ktorí majú svoje záujmy a ktorí prispôsobujú realitu želanému výsledku.
Dámy a páni, vláda vyčlenila na nákup 81 bojových obrnených vozidiel 8x8 celkovú sumu 417 mil. eur. To je približne 4,3 mil. eur na jedno vozidlo bez DPH. Všetky ďalšie sumy budem uvádzať bez DPH, iba aby ste vedeli na porovnanie, aby ma potom niekto nechytil za slovo. Ešte raz to zopakujem, 4,3 mil. eur bez DPH na jedno vozidlo, na jedno obrnené vozidlo. Nenechajte sa pomýliť, v tabuľke, ktorú vám rozdám, bude aj suma, ktorú dali úradníci ministerskí na vládu a ktorú vláda schválila. Tam je uvedené, že celková suma je 4 mil. eur s DPH. Ale to je tzv. nesystémová cena, čiže bez infraštruktúry, bez logistickej podpory a bez munície. Takže tá cena, keď si vypočítate 417 deleno 81 a odpočítate DPH, tak vám to vyjde približne 4,3 mil. eur. Takže 4,3 mil. eur za jedno bojové obrnené vozidlo 8 x 8.
Je to veľa alebo je to málo? Viem, že novinári, kolegovia-poslanci alebo občania si presne celkom nevedia predstaviť, či je cena 4,3 mil. eur za bojové obrnené vozidlo v poriadku alebo či to nie je v poriadku. Dámy a páni, uvažovanie o primeranosti takejto ceny pri nákupe bojového obrneného vozidla je veľmi podobné ako uvažovanie o adekvátnosti ceny pri nákupe osobného automobilu. Tiež tam zohľadňujete viaceré kritériá. Je 100-tisíc eur za auto veľa alebo málo? Je to dobrá cena alebo je to značne premrštená cena? Záleží od toho, akú značku v akom modeli v akej výbave kupujete a aké je staré to vozidlo. Ja som si včera vygooglil nejaké ceny. Ak kúpite Mercedes S, tú najluxusnejšiu limuzínu za 100-tisíc eur bez DPH, tak sa to za tých 100-tisíc eur dá kúpiť. Nie úplne v najplnšej výbave, ale dá sa to. Ak ale chcete kúpiť za cenu 100-tisíc eur Škodu Superb, tak je to podľa mňa neprimerané a je to nehoráznosť.
Teraz poďme naspäť k bojovému obrnenému vozidlu 8 x 8. Viete, čo je takým Mercedesom S medzi týmito bojovými obrnenými vozidlami? Nemecký Boxer, ktorý vyrába spoločnosť Rheinmetall. Prečo? Tradícia, kvalita, precíznosť, spoľahlivosť, moderné technológie. Nemecké obrnené divízie boli vždy legendárne. Nikdy nestratili, odkedy sa nasadili prvé tanky pred sto rokmi na fronty I. svetovej vojny, nemecké obrnené vozidlá nikdy nestratili proste svoju precíznosť. Taký je aj Boxer. Kvalitné pancierovanie, ochrana pred mínami, 530-kilowatový motor. Boxer je navyše variabilný. Na tú istú platformu môžte dať rôzne moduly, veliteľský, môžte dať sanitku, môžte tam dať ochranu vojakov, môžte tam dať, čo chcete, čo chcete. A teraz kľúčová otázka. Koľko takýto Mercedes medzi bojovými obrnenými vozidlami stojí? Skúste si tipnúť. Štyri celé tri milióna eur bez DPH. Však to je fantastické. Vieme kúpiť úplne najluxusnejší a najkvalitnejší výrobok za tú cenu, ktorú vláda stanovila. Ako si to vieme overiť? Litva v roku 2016 v lete kúpila obrnené vozidlá Boxer s izraelskou zbraňovou vežou Samson s kanónom Bushmaster o ráže 30 milimetrov s protitankovými strelami Spike za 4,38 mil. eur za kus. Dokonca tie protitankovo riadené strely Spike vedia zostreľovať aj vrtuľníky.
Tak som si povedal, dobre, máme 4,3 mil., tak berme to najlepšie, čo je na trhu a naši vojaci sa konečne, budú chudobní príbuzní s Poliakmi, Čechmi, Maďarmi, okolitými krajinami, ale proste budeme mať vozidlo, ktorým, keď sa niekde zjavia, tak si tí ostatní vojaci povedia, tak to vám teda vaša vláda, váš štát kúpil ako dobré vozidlo. Lenže toto sa niekomu nehodilo. Bolo treba vymyslieť dôvody, prečo je Boxer zlý. Tak sa povedalo, že nemôžme ho zobrať, lebo nepláva. Máme veľa riek a jednoducho na prekonávanie riek je nutné, aby takéto vozidlo plávalo. V porovnávacej tabuľke, ktorú vám po skončení môjho prejavu rozdajú kolegovia, prípadne pani tajomníčka výboru, zbadáte, koľko tých vozidiel, ktoré nakupujú jednotlivé štáty, porovnateľných, nepláva. Chcem vám povedať, že napríklad také Nemecko a Holandsko, ktoré tú teda riekami a kanálmi, teraz hovorím o Holandsku, a vodnými cestami len tak ako prešpikované, kupuje Boxery bez plávania. Litva kupuje Boxery bez plávania. Keď si pozriete mapu Litvy, tak tá vodná a riečna sieť Litvy je ďaleko pestrejšia a širšia ako Slovenska.
Druhým argumentom proti Boxerom bolo, že nechcú podporovať slovenský priemysel. Lenže, čuduj sa svete, elektrické zväzky pre Boxery už teraz vyrábané pre Litvu a pre Nemecko sa vyrábajú v Dubnici nad Váhom. Pýtam sa, dámy a páni, Dubnica nad Váhom je na Slovensku alebo nie? A to sa tam vyrába už dnes. Okrem toho Nemci povedali, že sú ochotní kompletovať kompletné vozidlá, vyrábať na Slovensku moduly. To znamená to, okrem podvozku. Sú ochotní na to namontovať slovenskú zbraňovú vežu, sú ochotní to kompletne servisovať na Slovensku.
Keď sme mali výbor pre obranu a bezpečnosť, kde sme sa konkrétne o tomto bavili, pán minister obrany nám povedal, citujem: ´Nemci nechceli na Slovensku vyrábať nič. Proste nám povedali, berte všetko tak, ako vám to dodáme, alebo neberte.´ Keď som sa dozvedel, že to bolo trochu inak, vtedy ste stratili moju dôveru, pán minister. Vtedy ste stratili moju dôveru.
A potom som sa dozvedel, že v skutočnosti ministerstvo obrany už pred rokom, v čase, keď verejne vyhlasovalo, že testuje a skúma päť možností, ako tieto vozidlá obstarať, podpísalo zmluvu s fínskou Patriou a spolupracuje s Patriou. Tak som si povedal, že to nevadí, aby bolo jasné, ja nelobujem za žiadneho výrobcu, Patria je veľmi dobré vozidlo. Patria je veľmi dobré vozidlo alebo teda, myslím podvozok, motor a tak ďalej. Problém je v tom, že Patria je veľmi dobrý Superb. Ale nepotrebujeme Mercedesy pre našich vojakov. Podľa mňa veľmi dobrý Superb, dobre opancierovaný, s dobrou priechodnosťou terénu. Chvalabohu, aspoň ušetríme peniaze. Bude to stáť iba polovicu oproti tým Boxerom, zostanú peniaze na výsadkárov, pre ďalších vojakov. Všetci budeme spokojní. Vôbec neprotestujem proti tomu, aby tým partnerom bola Patria. Ešte raz opakujem, je to odskúšaný a dobrý podvozok, motor, čiže to, čo sa volá platforma, to je to, čo máte pod tou zbraňovou vežou. Ale potom zisťujem, že my za to ale chceme dať znovu tie 4 milióny eur. Tak sa pýtam, za čo chceme tie 4 milióny eur dať? Čo za to dostaneme navyše oproti Boxerom? Lebo ten prototyp, dámy a páni, ktorý nám ukázali začiatkom decembra, tak to je vo všetkom horšie ako ten Boxer. A ešte budem o tom hovoriť viacej.
Pre dvomi rokmi alebo pred tromi už dnes ponúkali Poliaci tie tzv. Scipia približne za 2 mil. eur. Mali mať namontovanú tiež slovenskú zbraňovú vežu TURRA. Tie rokovania zlyhali. Nakoniec sa nedohodlo o cene. Ale som presvedčený, že ten rozdiel v cene nebol taký, že ministerstvo obrany trvalo na tom, že ich dostaneme za 2 mil. a oni trvali, že za 4,3. O tom som pevne presvedčený, že takýto rozdiel v cenových odhadoch nebol. Ministerstvo tvrdí, že ten rozdiel medzi tými 2 mil., ktoré ponúkali Poliaci s Patriou, to je tá platforma, ktorú si Poliaci upravili od fínskej Patrie, a neupravili si ju zle, tie poľské Rosomaky sú odskúšané, fungujú. Nemám nič proti tomu, aby sme išli na túto platformu. Vôbec netrvám na tom, aby to boli Boxery. Problém je však v tom, že ministerstvo odôvodňuje zvýšenie ceny tým, že Patria medzitým vyvinula nový podvozok, tzv. Patria AMV XP, ktorý je o pol metra dlhší ako staršia verzia, má lepšiu priechodnosť terénom, lepšie ďalšie vlastnosti a preto jednoducho ten vývoj ide dopredu, aj tá cena musí byť vyššia. Lenže prototyp je na starom podvozku, dámy a páni. Prototyp je na starom podvozku. Nie na novom podvozku.
Keďže to tu nemôžem ukázať na fotkách, tak vám jednoducho ukážem, ako sa to dá nájsť. Keď si dáte do Googlu Patria AMV XP, to je tá nová verzia, a pozriete si hociktoré prezentačné fotky, tak tam uvidíte, keďže je tá Patria, ten podvozok dlhší, to XP-čko, tak medzi prvými dvomi kolesami a druhými dvomi kolesami máte taký, akoby taký špic, taký lichobežník. A teraz si nájdite ten prototyp na fotke, ktorý nájdete, ktorý ukázali, a zistíte. že ten špic v strede na prototype je oveľa užší. Zhruba o tých 50 cm. Prototyp, ktorý bol predstavený, uvádza dĺžku 8,22 metra. Lenže keď si pozriete ten prototyp a pozriete si predok a zadok, tak zistíte, že tam pridali plaváky. To je to, o čo sa ten starý podvozok zväčšil. To sú plaváky, ktoré sú dodané umelo. To nie je nový podvozok. Áno, údajne je tam nový motor. Len podotýkam, že to je okolo 450 kW, ten Boxer má asi 530. Takže namiesto 2 mil. za Patriu, ktorá je na starých podvozkoch, ideme dať 4 mil., lebo má nový podvozok. Ale prototyp je na starom podvozku?
Nová Patria AMV XP, to bol aj dôvod, že dneska sa tie nároky na zručnosti, to znamená, že čo musí to vozidlo uniesť, zvyšujú v priebehu času. Dávate tam nové zbraňové systémy, tie sú ťažšie. Takže dôležitá je aj bojová hmotnosť toho vozidla. Koľko reálne dokáže uniesť. Stará Patria uniesla 23,5 tony. Nová Patria AMV XP, výrobca uvádza, že môže niesť 28 až 30 ton. Odprezentované bolo, že prototyp má tú hmotnosť 28 ton. A to nie je pravda. Bojová hmotnosť toho vozidla je iba 25 ton. Iba 25 ton. Takže stoja nám 2 mil. eur navyše za rozdiel 1,5 tony v nosnosti toho vozidla? Podľa mňa to nie je adekvátne.
Pancierovanie novej Patrie XP je štandardne STANAG 4. STANAG je norma. Je od jednotky po šestku. Šestka je najlepšia. Ale prototyp má pancierovanie iba STANAG 3. To je to pancierovanie starej verzie. Tak kupujeme novú verziu, tú drahšiu, alebo kupujeme tú starú? Ale prezentujeme, že kupujeme novú. Táto predstavená verzia má pancierovanie STANAG 3. Boxer má, pre informáciu, STANAG 4 a viac.
Aby som to zhrnul, namiesto Boxerov, berte to ako porovnanie, nie som za to, aby sme kúpili Boxery, sú zbytočne drahé, chceme kúpiť síce Patrie, ktoré budú rovnako drahé, ale zato horšie.
Poďme teraz k zbraňovej veži prototypu. Slovenská veža TURRA má na predstavenom prototype 40-ročný sovietsky kanón o ráže 30 mm. Ja som myslel, že ideme armádu modernizovať, a nie vyrábať starožitnosti. Nejde mi o to, že tento kanón je ruskej výroby. Rusi majú aj dobré zbrane. Problémom toho kanóna je, že nepresne strieľa. Nedokážu stabilizovať presnosť streľby. Ak ministerstvo obrany hovorí, že ideme cestou vývoja nového vozidla a výskumu, tak vám chcem povedať, že nejde o žiadny vývoj a výskum nového vozidla.
Jediné, čo potrebujeme vyvinúť, je to, aby sa naši odborníci, aby naši odborníci naučili a vyvinuli ten sovietsky štyridsaťročný kanón, aby trochu presnejšie strieľal. Áno, s tým sa počíta. To je jediný vývoj.
Lenže ak aj naši odborníci naučia ten štyridsaťročný sovietsky kanón strieľať presnejšie ako strieľa doteraz, bude nám to na figu, lebo munícia do tohto kanóna je stará, zastaraná. Nedokáže tri základné veci. Po prvé, nie je kompatibilná s tým, čo strieľajú naši spojenci. Čiže keď pri nejakej bojovej operácii nám dôjdu náboje, nikto nám nepomôže, lebo ich nebude mať. Po druhé, armády prechádzajú na kanóny, ktoré majú vyššie ráže, alebo aspoň počítajú s tým, že keď kúpia 30-milimetrový kanón, musí sa dať apgreidnúť a modernizovať na 35-milimetrový alebo 40-milimetrový. U tohto sovietskeho kanónu to nejde. A po tretie, do tohto štyridsaťročného sovietskeho kanónu neexistuje programovateľná munícia. Čo to je? Predstavte si, že ste v teréne, ale nepriateľ je zakopaný, je skrytý v zákopoch. Existuje programovateľná munícia, vy vystrelíte ten náboj a naprogramujete ho tak, že vybuchne nad zákopom. Nepotrebujete sa trafiť presne do zákopu, proste zneškodníte nepriateľa takýmto spôsobom. Ale u tohto štyridsaťročného sovietskeho kanónu sa to nedá urobiť.
Teraz ešte niekoľko poznámok k slovenskej zbraňovej veži TURRA. Podľa toho, čo bolo vidieť na tom prototype, tak TURRA má štandardné pancierovanie iba STANAG 1. STANAG 1 znamená, že tú vežu rozstrieľa kalašnikov s priebojnými nábojmi. Čiže v podstate dnes na bojiskách ktokoľvek, kto má priebojné náboje.
Takže aby som to zhrnul. Nejdeme kúpiť za 4,3 milióna eur za kus Mercedesy medzi bojovými obrnenými vozidlami, teda nemecké Boxery, aj keď na to máme 4,3 milióna eur. Ideme kúpiť fínske Škody Superb, síce za tie isté peniaze, ale prototyp je postavený na podvozku Octavia a kľúčovú súčiastku, teda kanón má zo štyridsaťročnej sovietskej Lady. To je ten vývoj a výskum, ktorý ideme robiť?
Dámy a páni, často sa spomína argument, že ideme takýmto spôsobom podporiť domáci priemysel. Najskôr mám jednu zásadnú pripomienku. Nevadí, že to obrnené vozidlo bude predražená skladačka. Podstatné je, že na tom zarobia slovenské firmy? Ja si myslím, že najpodstatnejšie je, aby to vozidlo bolo dobré, aby tí vojaci s tým dvadsať rokov naozaj mohli plniť svoje bojové úlohy a proste boli si istí, že to ich vozidlo je dobré. Čo je to za argument, že to síce bude výrazne horšie, ale slovenské súkromné firmy na tom zarobia? To je rovnaká nehoráznosť, ako keby ministerskí úradníci kúpili Superby za cenu Mercedesu, ale zase slovenské súkromné firmy by zarobili na tom, že na podvozok Octavie namontujú niečo, čo sa na Superb podobá. To ja neviem, či je prínos pre Slovenskú republiku. Ja chcem, aby sme za tých 4,3 milióna eur dostali a najmä slovenskí vojaci dostali to najlepšie, čo na trhu za túto cenu je. A je mi jedno, že či na tom zarobia aj slovenské súkromné firmy alebo nie. Podstatné je, že či tá armáda bude mať dobré vozidlá.
A teraz je, ako je to naozaj s podielom slovenskej výroby na tomto bojovom obrnenom vozidle? Tak si prečítajme materiál, ktorý dal na vládu pán minister Gajdoš. Opäť to bude v tej prílohe, ktorú vám rozdám. Oni tam uvádzajú, píšu, že podiel slovenskej výroby bude 70 percent. Ale keď si prečítate tie čísla, ktoré tam sú a dáte si do kalkulačky a vydelíte si to, tak zistíte, že už priamo v tej istej tabuľke to bude iba 57,5 % domácej výroby. Tak teda, ktoré číslo je pravdivé, to, čo sa na verejnosti uvádza, že 70 % slovenskej výroby, alebo to, čo je v tej tabuľke, ktorú dal pán minister na vládu, že 57,5 percenta? Ja vám poviem, ktoré číslo je pravdivé. Ani jedno. Tak teda skúšajte vnímať so mnou. Predstavte si také bojové obrnené vozidlo, na obrázku ste ho určite videli. Podstatné je, aby malo motor, to je Scania zo Švédska. Podstatné je, aby malo podvozok a odpruženie, to je väčšinou Fínsko a Švédsko. Podstatné je, aby malo protitankové riadené strely, tie robia Izraelci, Francúzi alebo Američania. Môžme si vybrať, v zásade sú rovnako dobré. Protimínové sedačky robia Česi. Optiku robia Taliani. Kanón a veža Slováci. Môj odhad 20 %, maximálne. Ruský kanón, áno.
Ešte sa chcem vysporiadať s argumentom, že tento projekt prinesie prácu slovenským občanom. Len pripomínam, že to je úplná samozrejmosť. Všetci ponúkajú, že budú tie vozidlá vyrábať a kompletovať na Slovensku. Lenže podľa vyjadrení pána ministra vytvorí tento projekt na Slovensku 50 nových pracovných miest. Keď som to prvýkrát počul, neveril som celkom vlastným očiam. Dáme štyristomiliónovú investíciu a vytvoríme 50 nových pracovných miest? To je osem miliónov eur na jedno nové pracovné miesto. To sme tu ešte nemali. Pre porovnanie, Jaguar, tam sme dali 210-tisíc eur na jedno vytvorené pracovné miesto z tých tritisíc na obdobie desať rokov. Rozdiel je v tom, že Jaguar už si tie svoje vozidlá musí predať na trhu sám v tvrdej konkurencii. My týmto zamestnávateľom, ktorí vytvoria 50 nových pracovných miest, dávame na desať rokov garanciu, že tie jeho produkty odoberieme. Osem miliónov eur na jedno pracovné miesto.
Dámy a páni, rekapitulácia na záver. Ideme dať 4,3 milióna eur za jedno bojové obrnené vozidlo 8 x 8, v poriadku. Za to môžeme mať Mercedes, napríklad nemecký Boxer. Ale nie, takýto Mercedes pre našich vojakov my nechceme. Ideme brať Škodu Superb z Fínska, ale zase za tú istú cenu. A ešte aj ten Superb z Fínska, čo sa tvári ako Superb, je v skutočnosti na podvozku Octavie a ešte sme tam dali aj súčiastky z Lady. Ale zase zarobia na tom slovenské súkromné firmy a vytvoríme 50 nových pracovných miest. Dotácia na jedno pracovné miesto osem miliónov eur.
Pán minister Gajdoš, pán predseda Danko, kúpme radšej tie Patrie, tie staršie, tak jako sú za dva milióny eur, sú odskúšané, budú jazdiť, nevymýšľajme koleso, berme to, čo niekde funguje. Oni aj tak sa zaviažu, že to budú montovať na Slovensku, zoberú našu slovenskú zbraňovú vežu, oni zoberú všetko, čo budeme chcieť. Každý takýto dodávateľ pri takejto zákazke sa prispôsobí. Ale nevymýšľajme koleso. Dajme tým našim vojakom niečo, čo overene jazdí.
A teraz sa vrátim na začiatok. Čiže my tu rozhodujeme o miliónoch, hore-dole, ale na vojenských útvaroch nemajú pomaly ani čím strieľať, nemajú na maskáče, balistické vesty.
Dámy a páni, vôbec ma to neteší, že tu takto vystupujem, som z toho smutný. Srdce mi trhá, mne ako zapálenému proste fandovi a príslušníkovi našej armády, keď vidím, že by tí naši vojaci mohli dostať to najlepšie, čo na trhu je, a dostanú nejakú skladačku. Raz za tridsať, štyridsať rokov robíme takýto nákup. Dajme im to najlepšie, čo na trhu je! Hocikto, kto to bude dodávať, tu bude kompletovať všetko, dokonca je úplne bežné, že všetky tie technológie, či kanón, či pancierovanie, či ďalšie veci, čo tam má ísť, oni sa ešte aj zaviažu, že nám odovzdajú technológie, aby tu bol technologický transfer na Slovensko. Nerobme, proste, nevymýšľajme koleso druhýkrát! Kúpme im niečo, na čo máme peniaze a čo na tom trhu je! Dajme im niečo, na čo budú môcť byť hrdí! Konečne, po dlhých desaťročiach.
Viete, ja som smutný z toho, že čo sa deje v armáde. O mne je známe, že som bol pred dvadsiatimi rokmi na vojne u výsadkárov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, a strašne ma mrzí, keď vidím, že z tej armády odchádzajú najlepší odborníci. Pán plukovník Šebo, ktorý bol veliteľom tohto útvaru takmer 20 rokov, bol minulý rok odvolaný. Plukovník Šebo je absolútna legenda, on fungoval za každej vlády, Dzurindovej, Ficovej, Radičovej, Ficovej, teraz bol odvolaný, nerozumiem tomu prečo. Odchádza z armády. A viete, čo je najväčší paradox? Že pán plukovník Šebo bol absolútne otvoreným fanúšikom SNS, vždy podporoval SNS. A ja tomu nerozumiem. Mne bolo absolútne jedno, aké má pán plukovník Šebo politické názory, ale strašne ma mrzí, že takíto ľudia aj ďalší už v armáde nie sú.
Dámy a páni, nechcem v tejto diskusii nad nikým vyhrať, dokonca si myslím, že pán minister Gajdoš o niektorých z tých vecí, o ktoré som teraz hovoril, možno ani nevie, pretože niektoré tie technické podrobnosti sa ťažko dajú len tak overiť. Chcel by som vás len vyzvať, ak má byť Slovenská republika suverénny, samostatný štát, ktorý sa nemá spoliehať iba na EÚ alebo že nás budú brániť nejakí spojenci, tak musí mať rešpekt. A ten rešpekt máme na základe toho, že či vieme kúpiť zbrane, ktoré ten rešpekt vzbudzujú, a či máme odhodlanie sa brániť. Postupujme prosím vás pri prezbrojovaní slovenskej armády tak, aby sme konali v súlade s našou vojenskou cťou a v súlade s naším vojenským pozdravom, ktorým končím svoj prejav. Sláva vlasti! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9.2.2018 9:19 - 9:21 hod.

Milan Krajniak Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister obrany, vážené dámy a páni. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (tlač 856) podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto informáciu:
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 886 zo 6. februára 2018 pridelil návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť prerokoval návrh skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (tlač 856) v určenej lehote a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky schváliť uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Musím čítať? (Reakcia z pléna: Nie.) Okej.
Prosím, pán predsedajúci, aby ste otvorili rozpravu k tomuto materiálu, do rozpravy sa ako spravodajca hlásim ako prvý.
Skryt prepis