Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.3.2018 o 15:45 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.3.2018 15:45 - 15:46 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vládu Roberta Fica v ohľade jej pôsobenia na Slovenskú republiku a jej občanov a celkovo náš národ môžme smelo označiť za úplne devastačnú. No a práve jedno z najhorších rozhodnutí, aké Robert Fico za svoju kariéru predsedu vlády urobil, bol práve tento investičný stimul pre spoločnosť, indickú spoločnosť Jaguar Land Rover, ktorý v podstate poskytli do Nitry, kde je menej než trojpercentná nezamestnanosť, a zistili, že v podstate nemajú ľudí, ktorí by tam mohli pracovať, tak začali dovážať Srbov a Rumunov, ktorí sú ako jediní ochotní pracovať za tak nízke mzdy v tomto regióne. Teda keď si to takto zhrnieme, zamyslíme sa nad tým, čo vlastne Robert Fico a jeho vláda urobili a čím sa reálne ešte aj pýšili v televíziách aj v rôznych televíznych debatách, tak pochopíme, že občania Slovenska, ale aj tí občania na východe, ktorí buď musia pracovať v zahraničí na mesačných alebo týždňových turnusoch, sa poskladali svojou tvrdou prácou, svojimi daňami na investičný stimul pre zahraničnú, obrovskú nadnárodnú korporáciu a následne pre prácu cudzincov v našom vlastnom štáte. To znamená, my sme od ľudí, ktorým potrebujeme pomôcť, zobrali peniaze a pomohli sme tým, ktorí tu ani nemajú vlastne čo robiť. Je to jednoducho neuveriteľné, keď sa nad tým človek zamyslí. A je mi naozaj ľúto, že práve v mnohých oblastiach východného Slovenska, ktoré, ku ktorým sa Robert Fico takto postavil, dosahuje tak vysoké percentá a verím, že po týchto ďalších voľbách sa to všetko zmení a SMER naozaj odíde do zabudnutia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.3.2018 15:01 - 15:11 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem opäť za slovo. Tak ako som už spomínal v úvodnom slove, naším návrhom zákona sa snažíme reagovať na vzrastajúci trend kriminality maloletých osôb, ktoré nepodliehajú trestnej a priestupkovej zodpovednosti a sú častokrát práve svojimi rodičmi využívané na páchanie rôznych foriem kriminality za účelom dosahovania nejakého hmotného prospechu.
Mnohí možno viete, že aktuálne voči mojej osobe prebieha súdne konanie, kde jeden z bodov obžaloby práve hovorí o tom, že som sa mal v Rádiu Frontinus vyjadriť spôsobom, že dospelí asociáli zneužívajú svoje maloleté deti, ktoré nepodliehajú trestnej a priestupkovej zodpovednosti, na to, aby páchali rôznu kriminalitu, a vraj, či už podľa médií alebo podľa slov expertov, "expertov", znalcov je toto číry nezmysel, že žiadne takéto javy v spoločnosti neevidujú, že to neexistuje a že jednoducho ide opätovne o šírenie nejakého rasizmu alebo iných druhov nenávisti, ako si to títo páni vykladajú.
Keďže opakovane stále hovorím o východom a strednom Slovensku, kde sú problémy s asociálnymi komunitami najväčšie, využijem túto príležitosť na to, aby som spomenul aj iný prípad, ktorý je teraz aktuálny, ktorý prevzali všetky médiá, ktorému sa venujú naozaj intenzívne vo svojich spravodajstvách. A to je práve prípad jedného nitrianskeho nákupného strediska, kde opakovane, opakovane polícia musí riešiť rôzne formy priestupkov, ale aj trestných činov páchaných maloletými osobami, ktoré nepodliehajú trestnej a priestupkovej zodpovednosti. Jedná sa o maloletých obyvateľov z asociálnych komunít, či už z osád, alebo ľudí, ktorí pochádzajú či už z Rumunska, z východného Slovenska a proste prišli práve z prostredia týchto asociálnych komunít. No a títo ľudia fungujú takým spôsobom, že dospelí nahovoria svoje vlastné deti na to, aby chodili do toho nákupného strediska a po jednotlivých obchodoch kradli všetko, čo im príde pod ruku a následne sa vrátili vonku, kde im to všetko odovzdajú, a potom ich tam pošlú opätovne, aby mohli kradnúť.
Práve títo ľudia, ich rodičia, vedomí si úplnej beztrestnosti konania svojich vlastných detí využívajú túto dieru v zákone na to, aby sa mohli takto nepekne obohacovať. Všetci to vieme, mnohí sme videli tie reportáže. Dokonca, keď sa týmto deťom asociálov nepodarí ukradnúť dostatočné množstvo tovaru a materiálov, aké si ich rodičia predstavovali, tak ešte pred tým nákupným strediskom dostanú bitku priamo aj pred kamerami rôznych televízií, médií a podobne.
Polícia má zviazané ruky, SBS-ka v tom nákupnom stredisku ich môže maximálne vykázať, ale potom sa môžu smelo vrátiť naspäť a situácia je jednoducho neriešiteľná. A práve problém, resp. to, v čom spočíva celý tento problém, je vo veku trestnej a priestupkovej zodpovednosti, ktorý je dnes nastavený na 14 a 15 rokov, čím sa vlastne vytvára taká veľká diera v zákone, že mnohé osoby, ktoré sú už v tomto veku naozaj dostatočne fyzicky vyspelé na to, aby vedeli páchať najrôznejšie formy kriminality, či už ide o majetkovú kriminalitu, alebo aj kriminalitu násilníckeho charakteru, majú možnosť tieto svoje činy vykonávať s vedomím úplnej beztrestnosti a smiať sa tak do tváre všetkým štátnym orgánom, pretože im jednoducho nikto z nášho štátu nemôže urobiť nič.
A my v Ľudovej strane Naše Slovensko sme presvedčení, že nielen tento prípad, tento opakujúci sa prípad v nákupnom stredisku v Nitre, ale aj všetky tie tisíce a možnože státisíce prípadov na východe a strednom Slovensku, kedy práve rodičia v asociálnych komunitách zneužívajú svoje deti na páchanie najrôznejšej kriminality, sám som to zažil xy-krát, kedy nám z dvora ukradli náradie, fúriky, lopaty, krompáče, všetko proste, čo si nezamknete, to vám z toho dvora zmizne, pretože vám prelezú cez ten plot, vezmú vám to, potom to nájdete v zberných surovinách, alebo to niekde predajú. Jednoducho toto je každodenná bežná realita všetkých slušných ľudí na východe Slovenska. A nejedná sa o žiaden rasizmus, žiaden extrémizmus ani nič podobné, pretože ja nehovorím o nejakej konkrétnej etnickej menšine. Hovorím o asociáloch všeobecne, či sú bieli, oranžoví, ružoví, je to jedno. Opakujem, vždy to prízvukujem, ale niektorí to jednoducho nechcú počuť, ide o to, ako sa tí ľudia správajú a nie ako vyzerajú. A práve títo asociáli, ktorí takýmto spôsobom zneužívajú svoje maloleté deti na to, aby mohli získavať istý hmotný prospech z ich kriminálnej činnosti, sú problém bez ohľadu na to, či sú, opakujem, bieli, či sú to Cigáni, či sú to Maďari, Rumuni, je to jednoducho úplne jedno.
No a nielenže veríme tomu, ale vieme, že práve aplikácia tejto novely zákona, ktorá by znížila vek trestnej a priestupkovej zodpovednosti, by pomohla vyriešiť množstvo prípadov, s ktorými sa pravidelne stretáva nielen polícia, ale aj iné štátne orgány.
O tom, že naše návrhy nie sú scestné, alebo že toto zníženie trestnej zodpovednosti na 12 rokov nie je nič výnimočné alebo špeciálne, hovoria iné prípady priamo z Európskej únie, kedy napríklad v Maďarsku je veková hranica trestnej zodpovednosti už 12 rokov, napr. vo Francúzsku, v Poľsku je to 13 rokov, v Holandsku, v Portugalsku rovnako 12 rokov a v Anglicku a Walese je to dokonca 10 rokov, kedy už osoba podlieha trestnej zodpovednosti. To znamená Slovensko so svojimi 14 rokmi trestnej zodpovednosti a 15 rokmi priestupkovej zodpovednosti by znížením týchto hraníc na 12 rokov neurobilo nič mimoriadne, nenarušilo by žiadne mimoriadne práva, nespôsobilo by žiadny medzinárodný ošiaľ, ale by iba prispôsobilo svoju legislatívu aktuálnym potrebám a stavu, ktorý vládne v západnej Európe a ktorý nám ukazuje, že aj takýmito spôsobmi vieme riešiť problémy s vypuklou kriminalitou.
Pretože aj práve štatistiky ešte bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka hovoria o opätovnom náraste kriminality maloletých osôb. A je úplne jedno, o akú kriminalitu sa jedná, či už je to násilná kriminalita, mravnostná, majetková, vo všetkých oblastiach kriminality maloletých osôb vidíme za posledné roky nárast. A tento nárast už začína naberať prudké kontúry, čo môže v budúcnosti vyústiť až do obrovských sociálnych nepokojov, aké už možno mnohí čoskoro zažijú na východe Slovenska, kde, ako som spomínal, nemôžete už ani na dvore nechať náradie patriace do garáže, pretože vám jednoducho cez nos zmizne.
Práve preto chcem apelovať na všetkých tých, ktorým skutočne v tomto pléne záleží na bezpečnosti svojich občanov, ktorým skutočne záleží na tom, aby sa na Slovensku žilo lepšie, aby mali ľudia väčšiu dôveru vo svoj štát, aby ľudia mohli prestať cítiť akúsi nenávisť, aby mohli prestať cítiť akýsi hnev, ale začali dôverovať v to, že štát je tu pre nich, že štát sa o nich postará a že štátne orgány majú dostatočné právomoci a kompetencie na to, aby mohli účinne zasiahnuť tak, aby vedeli ochrániť ich život, život ich rodín, život ich detí, život ich známych, majetok. Aby ľudia vedeli, že Národná rada skutočne pracuje pre nich.
A táto vízia platí, či už pre poslancov koalície, alebo aj pre poslancov opozície. Nejde o nič strašné, nejde o nič prevratné, nejde o nič krkolomné. Ako som spomínal, v štátoch západnej Európy sú tieto vekové hranice úplne bežné a práve na Slovensku by pomohli vyriešiť množstvo prípadov, pretože aj v minulosti sa vlády snažili akýmsi spôsobom riešiť kriminalitu týchto maloletých osôb, keď prijali § 211 Trestného zákona týkajúci sa ohrozovania mravnej výchovy mládeže, ktorý hovoril o tom, že ak takýto trestný čin spácha maloletá osoba, ktorá nepodlieha trestnej zodpovednosti a jej zákonný zástupca jej to umožní, tak bude práve zákonný zástupca osobou, ktorá bude podliehať trestnej zodpovednosti za daný konkrétny čin. Lenže v praxi dochádza k obrovskému problému, keď príde na dokazovanie toho, že práve tá osoba toho rodiča, toho zákonného zástupcu umožnila tejto maloletej osobe konať takýmto protiprávnym spôsobom, a mnoho z týchto prípadov, ak nie drvivá väčšina, ostáva jednoducho nevyriešených, nepotrestaných a asociáli úplne legitímne naberajú pocity, že na Slovensku zákon nielenže neplatí pre všetkých rovnako, ale že si tu môžu robiť úplne, čo len chcú, pretože nikomu to jednoducho nevadí.
A odhliadnuc od názorov nejakých bratislavských mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia, nejakých ľudí proti rasizmu, alebo iných pobláznených ľudí, hovorím tu o reálnych zážitkoch, o reálnych skutočnostiach, o reálnych hrozbách, ktoré zažívajú ľudia na východnom, strednom Slovensku. A práve týchto ľudí, týchto mimovládkarov, ktorí stále kritizujú, či už našu stranu, alebo akúkoľvek politiku vedúcu k zrovnoprávneniu asociálov so slušnými pracujúcimi ľuďmi nielen v oblasti práv, ale aj v oblasti povinností, by som poslal vykonávať nejaké občianske hliadky, alebo nejaké kontroly práve do toho nákupného centra v tej Nitre a nech nám dôsledne ukážu prakticky na príkladoch, ako jednoducho je vlastne riešiť kriminalitu týchto maloletých asociálov, ktorí sú údajne len podľa nich diskriminovaní, utláčaní a majoritná slušná spoločnosť je zodpovedná za toto ich správanie. Jednoducho z takýchto predpokladov oni vychádzajú, tak nech nám reálne konečne ukážu, ako prebieha riešenie tohto problému v praxi a nielen, ako to robia doteraz, kričať z Bratislavy z nejakého sídla, z nejakej mimovládnej organizácie, akí sú všetci ostatní, ktorým vadí kriminalita páchaná dennodenne na ich vlastnom majetku a na ich vlastných životoch, rasisti.
Toľko z mojej strany a verím, naozaj verím, že táto novela zákona prejde a že za ňu zahlasujú všetci tí, ktorým naozaj záleží na tom, aby kriminalita maloletých osôb na Slovensku nebola ďalej len nepotrestaná a aby aj tí ľudia, či už tie predavačky alebo tí esbéeskári, alebo tí policajti v tej Nitre v tom nákupnom centre, mali možnosti ako sa vysporiadať s týmto problémom a nemuseli sa jednoducho pozerať na to, v akom štáte to žijeme, že si tu niekto môže páchať kriminalitu úplne beztrestne a ešte sa potom vysmievať všetkým autoritám do očí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.3.2018 14:58 - 14:59 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ako som si už zvykol, tak veľa vás tu nie je. Dvaja z koalície aktuálne. Alebo traja? To je dobré. Poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko predkladajú do tohto pléna návrh zákona, ktorým sa mení Trestný a priestupkový zákon v tom zmysle, že sa znižuje vek trestnej a priestupkovej zodpovednosti všetkých páchateľov na 12 rokov, ujednotených 12 rokov aj pri trestnom činoch, aj pri priestupkoch.
Týmto zákonom vlastne reagujeme na neustále sa zvyšujúcu kriminalitu rôznych skupín obyvateľstva, ktoré zneužívajú malé deti, ktoré nepodliehajú trestnej a priestupkovej zodpovednosti, na to, aby páchali najrôznejšie formy kriminality. Bližšie detaily o tomto návrhu zákona už poviem priamo v rozprave, aby mal každý možnosť prípadne reagovať a povedať k tomu čokoľvek, čo si myslí.
Ďakujem. A týmto sa hlásim do rozpravy ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.3.2018 14:47 - 14:48 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Fecko, všetci častokrát opakujeme, ako štát nevie vyriešiť problém reštitúcií ani za 70 rokov, ako to bolo spomínané, ako dedičstvo socializmu. Ja si ale nemyslím, že by štát niečo nevedel vyriešiť. Veď sa pozrite, ako veľmi rýchlo štát dokázal vyriešiť napríklad národné hospodárstvo. Koľko, 10 –15 rokov, všetko bolo sprivatizované, vytunelované, zničené, spľundrované a nebol problém. Pri reštitúciách už ale oni musia niečo dávať, už sa nevracia im do vrecka a tým pádom s týmto majú velikánsky problém. Preto chcem poukázať na to, že keď existuje vôľa, všetko sa dá riešiť, naozaj aj tento problém reštitúcií, ale stále, stále platí to isté, vo vedení štátu musia byť schopní, čestní, inteligentní ľudia so srdcom a rozumom na pravom mieste.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.3.2018 11:47 - 11:52 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Určite sa všetci poslanci v tomto pléne, bez ohľadu na farbu politického trička, alebo na to, či sa považujeme za členov pravicového či ľavicového politického spektra, zhodneme na jednej veci, a to je, že diskriminácia akejkoľvek osoby na základe akýchkoľvek faktorov či z akýchkoľvek dôvodov je jednoducho zlá vec. A práve kvôli tomu poslanci za Ľudovú stranu – Naše Slovensko predkladajú na rokovanie Národnej rady tento návrh zákona, ktorý má za cieľ eliminovať možné formy diskriminácie, ktoré dnes, bohužiaľ, vidíme v mnohých častiach Slovenskej republiky.
Nie je nič zlé na tom, ak existuje určitý splnomocnenec vlády pre chudobných ľudí. Splnomocnenec, ktorý má za úlohu pomáhať chudobným ľuďom, ktorí sa do svojej zlej situácie nedostali vlastným pričinením, alebo sa do tejto situácie jednoducho narodili a nemajú inú možnosť, a práve táto chudoba má výrazný a častokrát úplne devastačný vplyv na ich neskoršie pôsobenie a uplatnenie sa v živote v rámci...
Pán predsedajúci, poprosil by som vás, viete, pána Číža počujem trošku hlasnejšie ako sám seba, tak by som bol rád, keby sa išli baviť niekde von... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ja som, poprosím, že ja urobím poriadok v sále. Ospravedlňujem sa vám, upozorním kolegov.
Pani Remišová aj pán poslanec Číž, prosím vás o kľud v sále. Ďakujem.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Tak vrátim sa k téme. V prípade, že by existoval akýsi splnomocnenec, ktorý má za úlohu riešiť chudobu mnohých skupín ľudí na Slovensku a zároveň pomáhať týmto ľuďom dostať sa k lepším príležitostiam a k lepším podmienkam vo svojom živote, nebolo by na tomto fakte ako takom vôbec nič zlé. Problém ale nastáva v prípade, ak takéhoto splnomocnenca vyčleníme čisto na základe etnickom, iba na etnickom princípe a tým pádom vlastne zavedieme všetky jeho činnosti, jeho úlohy len pre určitú skupinu ľudí, ktorá je definovaná na základe etnickej príslušnosti. To logicky vytvára predpoklady k sociálnemu napätiu medzi všetkými ostatnými skupinami obyvateľstva, ktoré na Slovensku žijú, pretože tieto sa cítia ukrivdené vďaka tomu, že jedna určitá skupina, etnická skupina má svojho splnomocnenca, ktorý je určený na to, aby riešil ich problémy a zároveň zlepšoval ich životné podmienky a situáciu v našom štáte, a zároveň ostatné skupiny, etnické, národnostné, rasové, tohto splnomocnenca nemajú.
A ja sa pýtam z tohto miesta, prečo aj napríklad chudobní, slušní bieli Slováci nemôžu mať svojho splnomocnenca, ktorý by riešil rovnaké témy ako rieši splnomocnenec vlády pre rómske komunity a dával ľuďom možnosť obrátiť sa na túto inštitúciu ako na niekoho, kto môže pomôcť v zlepšovaní situácie týchto ľudí? Prečo má takýto splnomocnenec existovať len pre jedno jediné etnikum?
A práve toto je celý princíp našej novely zákona, že sa snažíme vytvárať rovné príležitosti pre úplne všetkých občanov Slovenskej republiky bez ohľadu na to, či sú Cigáni, či sú Slováci, Maďari, či majú také alebo onaké náboženstvo, ale chcú žiť slušným životom, chcú pracovať, chcú tomuto štátu vytvárať hodnoty a chcú byť prínosom pre spoločnosť, čo dnes častokrát mnohí ľudia nemajú možnosť.
No a kvôli tomu chcem požiadať všetkých poslancov, ktorých tú síce veľa nie je, aby zvážili, či nestojí podpora tohto zákona za to, aby sme zmiernili sociálne napätie v obrovských častiach či už východného alebo aj stredného Slovenska, kde sa ľudia cítia naozaj skutočne ukrivdení tým, že jedno etnikum má svojho splnomocnenca, ktorý im pomáha, ktorý sa aktívne snaží, aby sa im žilo lepšie, a oni sami, ktorí častokrát majú veľké existenčné problémy, ktorí sa potápajú z jednej exekúcie do druhej, ktorí chodia do práce, no aj napriek tomu nedokážu platiť účty a mnohí z týchto ľudí nakoniec skončia ako prípady sociálnych samovrážd, tak títo ľudia jednoducho nemajú žiadneho človeka, ktorý by sa im mohol venovať.
A, bohužiaľ, keď sa pozrieme na práce bývalej pani ombudsmanky a súčasnej pani ombudsmanky, tak vidia, že sa nemôžu so sťažnosťami obrátiť ani na nich, pretože tieto riešia problémy LGBTI, QRPS komunity, riešia akúsi fiktívnu diskrimináciu osôb na základe ich homosexuálnej príslušnosti alebo čohokoľvek iného. Vytvárajú si fiktívne problémy, ktoré potom akože riešia, vešajú dúhové vlajky, zúčastňujú sa pochodov úchylákov, ale neriešia problémy normálnych slušných pracujúcich ľudí. Tých ľudí, ktorí vlastne sa skladajú svojou tvrdou prácou aj na ich platy.
A práve preto tento návrh zákona rieši celú túto vzniknutú situáciu. Ak má mať splnomocnenca jedna etnická skupina, nech ju má vždy aj tá druhá. Čistá rovnosť, férové pravidlá, žiadny rasizmus, žiadna diskriminácia. Jednoducho neviem si predstaviť, prečo by mal mať hocikto voči tomuto návrhu zákona nejaké námietky.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.3.2018 11:40 - 11:41 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ako spravodajca určený predsedníčkou navrhnutého gestorského výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny v súlade s § 73 rokovacieho poriadku predkladám informáciu k uvedenému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou uvedeného návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 893 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali nasledovné výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny ako gestorský výbor. Odporúčam, aby sa návrh zákona prerokoval do 4. mája 2018 a gestorský výbor do 9. mája 2018.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.3.2018 10:00 - 10:02 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Gaborčáková, bolo to pekné vystúpenie. Ja som veľmi rád, že sa snažíte upozorňovať, aktívne upozorňovať na hrozby vyplývajúce zo zle nastavaného sociálneho systému a, ako to bolo povedané, z neudržateľnosti nášho dôchodkového systému do budúcnosti. Ja si myslím, že táto kríza by vôbec nemusela existovať, keby vláda vyvíjala aktívnu politiku smerom k podpore mladých rodín a k tomu, aby im mladí ľudia, namiesto toho, aby utekali hromadne do zahraničia, mali možnosť nájsť si prácu a uplatnenie na Slovensku a zakladať si tu rodiny, získať bývanie a všetky tie ostatné veci, ktoré s tým súvisia. Samozrejme takáto politika alebo akákoľvek koncepcia podobnej politiky na Slovensku vôbec neexistuje.
Mám ale takú jednu výčitku zase k vašej strane, pretože snažíme sa hľadať nejaké konštruktívne metódy spolupráce, ktoré pomôžu všetkým ľuďom na Slovensku, ktoré pomôžu k tomu, aby toto plénum mohlo presadzovať zákony, ktoré by boli dobré pre všetkých ľudí, ktoré by mohli pomôcť aj ľuďom, o ktorých ste hovorili vy vo svojich vystúpeniach, a na to je potrebná vzájomná spolupráca. Keď sa však pozrieme na vaše hlasovania alebo vašu prítomnosť v Národnej rade, viete, ja viem, že váš predseda, ktorého môžeme jemne nazvať duševne nespôsobilým na prácu poslanca Národnej rady, vám zakázal hlasovať za naše návrhy zákonov. Ale viete, potom neskôr predložíte napríklad totožný návrh, ktorý sme predtým predkladali my, čím jasne deklarujete verejne, že áno, že sa stotožňujete s niektorými našimi myšlienkami v rámci sociálnej politiky. Ale takto to predsa na Slovensku nemôže fungovať, ak sa chceme hrdo postaviť pred národ a povedať si, že áno, v tej Národnej rade bez ohľadu na farbu politického trička bojujeme za vás, za všetkých slušných ľudí. Veď musíme konečne prekonať tie nezmyselné predsudky vychádzajúce z toho, že niekto proste, kto je všelijaký, nám dá rozkaz, ktorý nie je v nejakej kompatibilite so zdravým rozumom. My ho plníme len preto, že sa bojíme o svojej poslanecké miesto. Proste poďme naozaj konštruktívne pracovať aj v rámci tej vašej tzv. štandardnej opozície.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 16:33 - 16:34 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Tak, pán Pamula, to, ako sa vám roztriasol hlas, keď prišiel pán predseda Danko, to hovorí asi za všetko, ale každopádne tu ide o nejakú úplne inú vec, a to je tá, že napr. ja si budem myslieť, že si pán Danko tie kapitánske výložky nezaslúži, hej, keby to bol nejaký hrdý bojovník, ktorý sa vráti z frontu a dostane vyznamenanie, potom pobozká tie výložky, v poriadku. Ale viete, za to, že je niekto politik a posadí sa do kresla predsedu Národnej rady a v rámci koaličných dohôd si z nejakých egoistických úmyslov vyžiada kapitánske výložky, tak to ešte nie je dôvod na to, aby ich bozkával a bol na nich hrdý.
A chcem sa vás spýtať, boli by ste ochotný ísť v nejakom vojnovom konflikte pod velenie pána kapitána Andreja Danka a nasadzovať svoj život povedzme na ruských hraniciach v boji s našimi ruskými bratmi, na ktorých ste, hranice ste poslali aj vy vašimi hlasmi slovenských vojakov?
(Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 16:24 - 16:30 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No nedá mi reagovať na to všetko, čo tu bolo povedané, a využijem práve tú možnosť, že som navrhova..., jedným z navrhovateľov tohto zákona a môžem si dovoliť vystúpiť ešte v rámci rozpravy a nebudem reagovať ako napríklad zbabelec Matovič, ktorý si svoje posolstvá nechá až do záverečného slova, kde naňho poslanci, jeho politickí oponenti nemajú možnosť reagovať, a nemôže sa tak konfrontovať s tým, čo by mu chceli povedať, a práve preto dávam možnosť aj tu poslancom SNS, ale aj všetkým ostatným opätovne reagovať a vyjadriť sa k tomu, či to, čo som už, či už povedal vo faktickej poznámke, kde som presne konkretizoval niektoré z prípadov, na základe ktorých môžme usudzovať, že historické osobnosti Slovenskej národnej strany by sa nielenže hanbili za činy vášho súčasného predsedu, ale otvorene by proti nim bojovali, čo je jednoducho pravda. Ja si neviem predstaviť našich národných dejateľov, ako hovoria, že tu nikto nebude kritizovať islam alebo ho popierať. Viete, to, ono je to ťažké urážať sa, alebo resp. ťažké je to pre nás nekritizovať vás takým spôsobom, aby vás to neurazilo, alebo kritizovať vás takýmto spôsobom, aby vás to neurazilo, aby ste sa jednoducho necítili dotknutí, ale my vás, na vás neútočíme ako na osoby, neurážame vás, nehovoríme vám nejakými hanlivými vecami. Nebudeme sa vyjadrovať tak ako tu prítomný, teda neprítomný Matovič, ktorý tu vystupuje a hovorí o bielej spodine a podobných výrazoch. Viete, to z úst poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko nikdy počuť nebudete. Ale keď vám hovoríme o faktických veciach, že tá kauza s kapitánskymi výložkami, alebo jako som spomínal, s tým vyslaním slovenských vojakov na ruské hranice, to vrhá na Slovenskú národnú stranu tak obrovskú zlobu, že sa nemôžete ani len diviť, že takáto veľká kritika z našich radov voči vám vyskakuje. Tak sa s tým jednoducho musíte nejakým spôsobom zmieriť alebo si to obhájiť.
Viete, a vy ste prišli s tým, že vás máme rešpektovať, nemáme takto útočiť, ale neobhájili ste ani jednu z týchto vecí, ktoré som tu spomenul, pretože keď ste čestný človek, keď ste inteligentný človek a ste predovšetkým presvedčený národniar s úprimnou láskou v srdci k svojej vlastnej vlasti, tak to nedokážete obhájiť, pretože naozaj činy vášho predsedu sa obhájiť nedajú, a ako som spomínal, či resp. ako spomínali kolegovia, veď to, čo on predvádza na tlačovkách, tie neustále útoky voči našej strane, voči jednotlivým konkrétnym osobám, voči Marianovi Kotlebovi, voči mne, voči Stanislavovi Mizíkovi, veď viete, keby sme takto správali my ako on, tak to, to by proste nemalo žiadnu úroveň, a to je váš predseda, bohužiaľ, tak to jednoducho je, toto je realita, musíte si to priznať, a keď nie, tak ho vymeňte nejakým spôsobom, lebo zase sme počuli, že pán Andrej Danko má veľkú záľubu v demokracii a vaše štruktúry sú veľmi demokratické a nemusíte sa báť o to, že by váš názor v rámci štruktúr nebol vypočutý. No nie? Veď tie vaše úsmevy hovoria za všetko (povedané so smiechom), takže vieme, o čom hovoríme.
Každopádne hovorili ste aj o tom, že úspechy našej strany budú posudzované podľa toho, koľko našich návrhov bolo prijatých. Ja vám poviem, že aj keby celý náš poslanecký klub prišiel za pánom Dankom, ktorý vám všetkým rozkazuje, a po, na kolenách by vás prosil o to, aby ste zahlasovali za nejaký z našich návrhov, o ktorých ste tu povedali, že sú aj dobré, že s nimi súhlasíte, tak by ste za nich nezahlasovali a vy to sami dobre viete (povedané so smiechom).
A to isté platí pri slovenskej arabskej strane, pri OĽANO, jednoducho oni za naše návrhy nebudú hlasovať z princípu, aj keď ich mali sami v programe, veď ste to videli. To zníženie poslancov zo 150 na 100, SaS-ka to mala v programe, robila o tom referendum, ale nepodporia nás. Tak mi povedzte, ako môžete povedať, že koľko bolo prijatých návrhov, nejakým spôsobom indikuje o úspechoch politickej strany v parlamente, keď žiadna iná politická strana s ňou nechce spolupracovať. A aj napriek tomu, ako sme povedali, aj keď váš predseda tak útočí, keď nás tak dehonestuje, snaží sa nás napádať a množstvo iných ľudí z koalície, my hlasujeme aj za koaličné návrhy, stačí len, že sú dobré, že sa s nimi vieme stotožniť. Povieme si, že áno, sú prijateľné pre Slovensko, môžu pomôcť slovenským občanom a nemáme s tým problém. My sa totiž dokážeme odosobniť od týchto osobných sporov a postaviť si ako prioritný záujem práve blaho občanov Slovenskej republiky, čo vy jednoducho nedokážete, možnože dokážete, ale zase nemôžete. A o tom to celé je! Jednoducho, keď chcem pracovať v prospech slovenského národa, som poslanec Národnej rady, mám slobodnú vôľu, ako sa píše v ústave a ako som tu sľuboval na ústavu, tak zahlasujem podľa toho, čo mi srdce a rozum káže. Ale vy tú slobodnú vôľu nemáte, viete. A to zase nie sú nejaké dehonestujúce urážky alebo niečo podobné, ale sú to fakty a vy to sami dobre viete.
No a čo sa týka tých ostatných slov oponentov, asi to bol len pán Klus, ktorý si pomýlil legálnych imigrantov s nelegálnymi, ale to sa jednoducho pri ňom stáva, jemu stáva, ale každopádne vyčítať nám, že chceme nejakým spôsobom napĺňať slovenské väznice, je opätovne, ako vravím, úplne mimo misu, pretože keby tých 78 nelegálnych imigrantov, ako som spomínal v rozprave, vedelo, že tým, že prechádzajú cez Slovensko, páchajú trestný čin, tak by sem ani možno nešlo, a toto je naším zámerom. My nechceme sa spoliehať na to, že Slovensko je chudobná krajina a nebudú chcieť žiadni imigranti sem prísť, zostávať a brať tu sociálne dávky. Ale už len to, že cez našu krajinu, cez náš štát, naše štátne územie prechádzajú, je veľmi nebezpečné, viete, a s tým nemôžete nesúhlasiť. Jednoducho, keď sa sem, keď sa cez nás bude valiť, povedzme 100, 200, 300 alebo aj 10-tisíc imigrantov, tak to predstavuje obrovskú hrozbu. Ale tým, že by sme prijali takýto návrh zákona, zamedzili by sme možnostiam, že by takáto situácia niekedy v budúcnosti vznikla, a toto je celý ten zmysel toho, o čo sa v tomto návrhu snažíme, a určite nikto z vás nemôžete namietať, ak chceme zvýšiť sadzby, trestné sadzby pre prevádzačov, ktorí cez naše územie týchto nelegálnych imigrantov prevážajú.
Takže nemôžete proste povedať, že tento návrh, návrh zákona je zlý, že ho nemôžete podporiť, pretože sa s ním nestotožňujete, ale nemôžete ho podporiť, pretože tu prítomný Andrej Danko vám to jednoducho nedovolí. Toto je pravda.
Toľko asi z mojej strany, keď nie sú žiadne reakcie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 15:59 - 16:01 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Tak, pán poslanec Pamula, vy ste hovorili na začiatku svojho vystúpenia, že sa nehanbíte, že ste členom Slovenskej tzv. národnej strany. No, ja na vašom mieste by som sa hanbil a poviem vám aj niekoľko dôvodov prečo.
Tak napríklad váš predseda strany je známy privatizér a tunelár, napr. podnik Lesostav Revúca. Viete, to nedokážete poprieť ani vy, že je to jednoducho zlodej, ktorý okradol tých ľudí, ktorí tam pracovali, a zničil celý podnik ešte ako mladý chalan. To jednoducho sa nedá poprieť. Nemôžete poprieť to, že vaša strana za to krátke obdobie, ktoré tu fungujete, to znamená, myslím, táto strana už pod vedením Andreja Danka mala tú stámiliónovú kauzu na ministerstve školstva, na ktorú sa nakoniec, vďakabohu, prišlo a bolo to zastavené. Nemôžete poprieť, že vy ako veľký národniar hovoríte, že idete v odkaze našich národných velikánov, ste hlasovali za vyslanie slovenských vojakov na ruské hranice! Viete, keby tu bol Ľudovít Štúr, tak ja neviem, čo by asi s vami urobil!
Rovnako je váš predseda národnej rady, národne strany ten, ktorý sa postavil na tlačovku a povedal, že sa tu nikto nebude vysmievať z islamu a popierať ho. Veď vy sa vôbec (povedané so smiechom) dokážete jednoducho nejak s týmto stotožniť, že toto je predseda vašej strany, ktorý tvrdí, že sa nebude tu nikto vysmievať z islamu? Veď tu ani islamistický imám nemá taký radikálny prejav, ako má Andrej Danko, a mohol by som pokračovať.
Napríklad to, že Andrej Danko má namiesto úst, viete čo. Jednoducho, keď povedal, že je, je, vy ste jediný garanciou toho, že nikdy nebudete vo vláde s Bugárom. Pozrite sa kto tam sedí?! Vy ste vládna strana. Veď uvedomujete si to, že je to naozaj hanba byť členom vašej strany?! Ale to hovorím nie z nejakej nenávisti, z nejakých vymyslených hlúpostí, ale čisto fakticky, normálne fakticky.
Váš predseda strany sa nechal titulovať ako kapitán a potom to tu obhajoval tým, že bozkával výložky. Veď to nerobí ani klaun v cirkuse, viete. A ďalej váš predseda strany vyzýval k podpore francúzskeho prezidenta. Vy ste tu hovorili, ako hneváte slniečkárov. Veď to je geniálny slniečkár pán Macron. A k boju proti zlej Mer..., tejto, Le Penovej a extrémizmu, ktorý sa v Európe šíri.
Skryt prepis