Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 15:03 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 25.5.2018 14:02 - 14:32 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, máme tu opäť raz historickú chvíľu, pretože poslanci strán, ktoré v tomto pléne aktívne presadzujú myšlienky euroatlantickej jednoty, globalizmu, nadvlády Spojených štátov amerických, Severoatlantickej aliancie a tak ďalej a tak ďalej, v každom okamihu, v každej chvíli sa zastávajú vyvoleného štátu Izrael, by dnes mali tlieskať, mali by skákať radosťou, mali by byť šťastní. Pretože Ľudová strana Naše Slovensko sa rozhodla inšpirovať Spojenými štátmi americkými a štátom Izrael a pokúsiť sa do slovenského právneho systému aplikovať zákony, ktoré práve v týchto štátoch fungujú už dlhé desaťročia a ukázali sa ako celkom dobrý preventívny nástroj na ochranu národno-štátnych a bezpečnostných záujmov týchto krajín. Mnohí tak učinili, ako napríklad Spojené štáty americké v časoch studenej vojny, kedy sa chceli chrániť pred vplyvom Sovietskeho zväzu. Následne teraz hovoria, že tento zákon, v Amerike nazývaný FARA, je dobrý proti ruským mimovládnym organizáciám. V Rusku zase takýto zákon zaviedli, aby sa bránili vplyvu amerických mimovládnych organizácií. Jednoducho v jednom aj v druhom protipóle týchto globálnych politických zápasov vidíme práve takýto návrh zákona ako efektívny nástroj, keďže sa chceme učiť od tých mocnejších, lepších, inteligentnejších, tých, ktorí presadzujú tie záujmy a hodnoty, a vychádza im to, ako efektívny nástroj ako zabezpečiť ochranu svojho národa, svojho štátu alebo ako zmierniť ten dopad rôznej cudzej propagandy, ktorá sa snaží meniť politické prostredie v konkrétnych štátoch.
V tejto rozprave sa chcem venovať hlavne dôvodom, prečo je potrebné takýto návrh zákona zaviesť aj na Slovensku a chcem občanom Slovenskej republiky, pretože nerobím si ilúzie, že by som presvedčil či už poslancov SMER-u alebo poslancov Slovenskej arabskej strany alebo poslancov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, keďže množstvo z ich členov práve pochádza alebo ešte aktívne pôsobí v takýchto mimovládnych organizáciách, ale chcem občanom Slovenskej republiky vysvetliť, ako to vlastne je s tými mimovládnymi organizáciami a aká obrovská, obludná konšpirácia sa deje na pozadí svetového diania.
Môže sa pán Poliačik smiať, ale budem tu hovoriť fakty, ktoré si môže overiť a následne môže vystúpiť a vyvrátiť mi ich.
Každopádne teda, keď vystupujú poslanci SaS alebo poslanci OĽANO v televíznych debatách alebo aj v tomto pléne, hovoria častokrát, že smeráci, Fico alebo ktokoľvek iný používa slovo George Soros, používa meno tohto človeka ako nejakú propagandu, pritom je to obyčajná konšpiračná teória, že čo to, Soros, nejakí konšpirátori?! A tak ďalej a tak ďalej. Súhlasím v jednom, je to konšpirácia, je to konšpirácia v pozadí svetového diania, v ktorej hrá svoju úlohu práve tento pán George Soros.
Kto je to teda George Soros? Ako povedal Igor Matovič na tlačovej konferencii, keď sa snažil ho brániť alebo snažil sa argumentovať, že použiť takýto argument je nejaký nezmysel. Tak je to pán, ktorý má, ja už neviem, americko-maďarsko-židovský pôvod a tým pádom je údajne akákoľvek jeho kritika kritikou Američanov, kritikou Maďarov, kritikou Židov, je to antisemitizmus a tak ďalej a tak ďalej. Pán Soros je veľký miliardár, ktorý má takú svoju veľkú materskú organizáciu nazvanú Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá financuje nespočetne, nespočetne veľké množstvá rôznych organizácií všade možne po celom svete.
Ak sa pozrieme do dejín, tak pán Soros sa preslávil hlavne tou známou fotkou, kde okrem niekoľkých žien môžme vidieť lorda Rothschilda a pána Rockefellera v spojení s pánom Sorosom ako veľmi dobrých priateľov, spolupracovníkov, biznis-partnerov. A keď chceme vedieť, kto je to rodina Rothschildovcov, čo sú zač, nemusíme chodiť niekam ďaleko. V tejto budove má sochu otec nášho národa, bustu, Andrej Hlinka, ktorý sa o Rothschildovcoch v roku 1900 v svojich Ľudových novinách vyjadril nasledovne, prečítam doslovný citát, aby ste vedeli, Rothschildovci, to sú tí priatelia pána Sorosa: "Len jedno vám poviem. Kráľom židovstva je rozhodne rothschildovská família. Jeden v Londýne, druhý v Paríži, tretí vo Viedni a štvrtý vo Frankfurte býva. Tridsať miliárd, ani vypovedať, tridsať tisíc miliónov zlatých majú majetku. Všetky pozemky v Rakúsku sa cenia na štyritisíc päťsto miliónov. Nasledovne Rothschildovci by mohli šesť takých krajín kúpiť, ako je Rakúsko." Toľko citát od Andreja Hlinku, ako, opakujem, otca slovenského národa, ktorého snáď nikto v tomto pléne nemá odvahu spochybňovať a ktorý má v tejto budove bustu a ku ktorému musí každý roduverný, hrdý slovenský vlastenec cítiť obrovskú úctu, obrovský údiv k jeho celoživotnému dielu.
No ale poďme teraz na detaily práce pána Georga Sorosa, pretože 15. augusta 2016 sa udiala jedna veľmi, veľmi šťastná náhoda, kedy na portáli DC Leaks v Spojených štátoch amerických skupina hackerov zverejnila viac ako 2500 ukradnutých emailov z prostredia Nadácie otvorenej spoločnosti, kde táto nadácia komunikovala s množstvom organizácií, politikov kdekoľvek, všade možne po svete a na verejnosť sa tak dostala ucelená predstava o tom, ako vlastne táto Nadácia otvorenej spoločnosti funguje, aké hodnoty presadzuje, koho podporuje, koho financuje a prečo tak robí.
A keď som sa rozhodol vystúpiť v tomto, v tejto rozprave, tak som sa rozhodol naštudovať si nesmierne množstvo článkov týkajúcich sa práve tejto problematiky, týkajúcich sa týchto uniknutých mailov, prevažne článkov zo Spojených štátov amerických, ktoré sa venovali analýze tých jednotlivých

dokumentov, tých mailov, ktoré už sú dnes, bohužiaľ, nedostupné, ale ešte ich nájdeme v archívnych stránkach na internete, pretože stránku DC Leaks aj všetky ostatné, ktoré to prevzali, z nejakých dôvodov zablokovali ako nejakú podvratnú činnosť. No a keď začneme postupne prechádzať tými jednotlivými činnosťami pána Georgeho Sorosa a jeho Nadácie otvorenej spoločnosti, dôjdeme naozaj k šokujúcim záverom, pretože si uvedomíme ako obrovská, obludná konšpirácia sa deje na pozadí svetového diania a ako priamo táto obludná konšpirácia zasahuje aj Slovensku republiku. A práve v tej chvíli pochopíme, prečo je okamžite nutné zaviesť zákon, ktorý sa v tomto pléne snažíme presadiť a ktorý je naozaj nevyhnutným nástrojom ako chrániť slovenský národ pred zhubným vplyvom týchto mimovládnych organizácií.
V jednom z týchto mailov pán Goerge Soros napríklad radil Hillary Clintonovej, keď ešte pracovala ako ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických, aby pri nejakom probléme v Albánsku použila na vyjednávanie – hádajte koho? – ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky pána Lajčáka zo SMER-u – sociálnej demokracie. Napočudovanie pani Hillary Clintonová vybrala práve tohto človeka ako mediátora pri týchto procesoch. Následne, zrejme čírou náhodou sa stal George Soros najväčším súkromným prispievateľom na volebnú kampaň Hillary Clintonovej, keď jej organizáciám prispel viac než 30 miliónov dolárov v snahe o to, aby sa stala prezidentkou v Spojených štátoch amerických. Stopercentne nezištne, len tak, vôbec o nič mu nešlo, nemal žiadne skryté záujmy. Pán Poliačik nám to iste vysvetlí.
No a keď sa pozrieme na ďalšie e-maily, z ktorých vyplýva množstvo informácií o tom, aké vlastne George Soros organizácie po Európe zriaďuje, aké organizácie financuje a aké hodnoty, zámery presadzujú v Európe, tak ja tu prečítam len zlomok z toho celého zoznamu. Také tie, ktoré majú zvučné názvy alebo ktorých činnosť je taká zvučná pre obyvateľov Slovenskej republiky, aby si uvedomili, aké plány tento charizmatický starý deduško zo Spojených štátov amerických s vami, občania Slovenskej republiky, má.
Napríklad George Soros financuje tzv. Hungarian LGBT Aliance, teda maďarskú LGBT alianciu. Mnohí ľudia ešte stále na Slovensku nevedia, čo to je LGBTi, čo je tá skratka. Ja neviem, ja tomu rozumiem tak, že lesby, gayovia, bisexuáli, transsexuáli a všelijakí iní úchyláci. Potom tu máme ILGA-Europe. To je celoeurópsky pôsobiaca organizácia presadzujúca homoagendu. (Reakcia z pléna.) Pán Klus, je to môj názor, mám imunitu poslanca, hovorím si, čo chcete, vystúpte do rozpravy, potom môžete kritizovať. Teraz pekne tichučko. Ďalej... (Reakcie z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím vás, kto nechce počúvať, tak môže opustiť rokovaciu sálu. Poprosím vás, kľud.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Budem pokračovať, toto ma baví. Ďalej pán George Soros podporuje tzv. Media Diversity Institute. Keď si pozrieme na činnosť tejto mimovládnej organizácie, tak ako jej hlavný cieľ je podpora imigrácie Afričanov a Islamistov do Európy. Migration Policy Groupe, rovnaké ciele, podpora imigrácie do Európy. Migrants Rights Network, to znamená, sieť pre práva migrantov v Európe. European Network Against Racism, to znamená Európska sieť boja proti rasizmu. To znamená boj proti hrdosti bielych európskych národov na to, kým vlastne sú, samozrejme, je nepovolená vec. Alebo napríklad European Women's Lobby, to znamená, táto organizácia podporuje ženy z etnických menšín. Ako som spomínal, je to len malý, malý zlomok toho, aké organizácie Nadácia otvorenej spoločnosti Georga Sorosa aktívne svojimi financiami podporuje.
Čo je ale veľmi zaujímavé a čo sa dotýka aj Slovenskej republiky a práve strany SMER – sociálna demokracia, je Sorosov zoznam, ja by som to nazval, užitočných idiotov, on to nazval dôveryhodných spojencov v Európskom parlamente. To znamená, zoznam poslancov, s ktorými Sorosove neziskovky môžu rátať, ktorí sú tí dôveryhodní spojenci a ktorí presadzujú tie jeho hodnoty, názory a všetko ostatné, tak v tomto zozname nájdeme 224 poslancov, ktorí podľa Georga Sorosa presadzujú hodnoty LGBTI, ktoré som spomínal, hodnoty imigrácie, hodnoty boja proti rasizmu, teda boja proti hrdosti bielych európskych národov, nič iné to nie je, a presadzujú nenávisť k Ruskej federácii.
A teraz perlička pre pánov zo SMER-u. George Soros uvádza troch europoslancov, ktorí sú dôveryhodnými osobami zo Slovenskej republiky. Viete, ktorí to sú? Pani poslankyňa Beňová, ktorá má poznámku ako mimoriadne spoľahlivá, pán poslanec Boris Zala a pani poslankyňa Monika Smolková. Viete, čo týchto poslancov spája? Strana SMER –sociálna demokracia, ktorej predseda tak vehementne bojuje proti Georgovi Sorosovi. Naozaj veľký úspech.
Ďalší z e-mailov tejto Nadácie otvorenej spoločnosti napríklad odhalil množstvo dokumentov, v ktorých sa doslova kalkulovalo, normálne tam boli rozpočítané náklady ohľadom importu imigrantov zo Somálska do Európy. To boli také plány. Oni normálne rátali, koľko ich to vyjde doviesť ich sem a tak ďalej a tak ďalej. Zároveň v týchto dokumentoch okrem tejto kalkulácie boli aj vykalkulované náklady na mediálnu propagandu potrebnú na to, aby presvedčili európske národy, aby si mysleli, že je to správne, že týchto somálskych imigrantov do Európy môžu priviesť. To sú fakty. To sú dokumenty z uniknutých emailov Nadácie otvorenej spoločnosti Georga Sorosa. Ďalší dokument z emailov opäť odhaľuje plány na podporu importu imigrantov zo severnej Afriky.
Ďalšia dôležitá perlička z činnosti Georga Sorosa v Európe je napríklad, že George Soros vyčlenil 500-tisíc dolárov v rámci svojej Nadácie otvorenej spoločnosti na tzv. podporu investigatívnej žurnalistiky, ktorá si dala za cieľ jednu jedinú vec, a to je hľadať pozadie ruského financovania tzv. alternatívnych médií a politických subjektov, ktoré bojujú proti Európskej únií. Na toto vyčlenil George Soros v Európe 500-tisíc dolárov. Sám sa tým chváli v e-mailoch Nadácie otvorenej spoločnosti. To znamená, žiadna konšpiračná teória, fakty, ktoré priznáva osobne táto organizácia.
V ďalšom e-maili, ktorý je naozaj zaujímavý a ktorý sa týka eurovolieb v roku 2014, Nadácia otvorenej spoločnosti priznáva, že minula 6 mil. eur na to, aby vyvíjala mediálnu propagandu v štátoch západnej Európy, kde hrozilo, že sa do Európskeho parlamentu dostanú väčšie množstvá tzv. euroskeptikov, eurorealistov alebo ako ich teraz volajú. To znamená, ľudí, ktorí odmietajú proimigračnú politiku Bruselu, ktorí odmietajú centralistickú politiku Bruselu a ktorí bojujú za národné a štátne záujmy vo svojich krajinách. Šesť miliónov eur minul George Soros prostredníctvom svojej Nadácie otvorenej spoločnosti na to, aby bojoval proti nástupu protieurópskych, nie proti európskych, ale proti Európskej únii zameraných politických strán do Európskeho parlamentu. To znamená takýmto konkrétnym spôsobom napríklad sa snaží ovplyvňovať celkové politické usporiadanie v štátoch Európskej únie.
Čo ale sa týka aj Slovenska v rámci týchto Sorosových mediálnych projektov... Pán predsedajúci, naozaj ma to vyrušuje, keď sa tak blízko pri mne rozprávajú.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Krajniak, nevyrušujte svojich kolegov!

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Nie, vážne, keď sa chcete baviť, kľudne do bufetu a tak, ale naozaj ma to vyrušuje, neviem sa potom ani sústrediť. Môžem vás poprosiť, aby ste šli? Som odolnejší, ale nie až tak na ľudskú hlúposť.
Ďalej George Soros vo svojich e-mailoch otvorene priznáva, že vyčlenil značnú sumu finančných prostriedkov, tam v tom e-maili to nie je, bohužiaľ, uvedené presne, na projekt, ktorý sa týkal priamo Slovenskej republiky. Projekt si dal za cieľ identifikovať, vystaviť a zosmiešniť tzv. nenávistné prejavy na internete. Viete, na Facebooku tie stránky všelijaké existujú, ktoré robia tie fotomontáže a robia si srandu. George Soros náhodne v roku 2014 vydal takéto vyhlásenie v rámci svojho e-mailu, že vytvára takýto projekt, ktorý štedro financuje. Náhodou sa potom tieto stránky objavili ako huby po daždi. Náhoda? Možno nie, to nechám na zváženie každého iného. Ale čo je zaujímavé a čo naozaj možno šokuje mnohých, napríklad pána Jurzycu, ktorý aktívne spolupracuje, tak pán George Soros vo svojich e-mailoch uvádza kontaktnú osobu na Slovensku ako Ondreja Starinského. Možno všetkých šokujem, ale pán Ondrej Starinský je členom redakčnej rady Denníka N. Kto by to bol povedal? Tak nezávislý, tak fajn denník a s takýmto človekom je spojovaný?! No jednoducho strašné, to som si jednoducho nemyslel.
Keď som sa pozrel na článok českého serveru Blesk, tak redaktori tohto portálu si dali dosť veľký, veľkú prácu na tom, aby analyzovali tieto jednotlivé e-maily Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti a dospeli na základe toho článku k nejakým konkrétnym záverom a zhodnotili, čo vlastne George Soros presadzuje, aké sú ciele týchto hnutí a odpísali to v nejakých odrážkach. Teda podpora LGBTI hnutí, podpora genderovej ideológie a feminizmu v Európe, pretláčanie tzv. sexuálnych a reprodukčných práv žien. Kto by si za tým predstavoval niečo pekné, tak ide o podporu promiskuity žien a tú propotratovú politiku. To znamená, podporu vraždenia nenarodených detí. Naozaj krásne hodnoty presadzuje tento človek. Rovnako pán George Soros prostredníctvom svojich mimovládnych organizácií v Európe presadzuje vzdelávacie projekty, programy pre deti s cieľom výuky k hodnotám rovnoprávnosti, rozmanitosti a inklúzie v rámci tzv. programu Early Childhood Program. Rovnako sa Soros aktívne zasadzoval v prevrate na Ukrajine, o čom budem hovoriť ďalej, a kde v týchto e-mailoch rovnako prezrádza detaily toho, ako veľmi sa snažil ovplyvniť poprevratovú politiku na Ukrajine, po tom tzv. Majdane. Ďalej vieme, že Soros financuje projekty zamerané na propagáciu pozitívneho vnímania Európskej únie medzi mladými ľuďmi. To znamená, toľko z článku portálu Blesk, ktorý zhodnotil tých 2500 e-mailov uniknutých z Nadácie otvorenej spoločnosti.
Keď prídeme konkrétne k tej Ukrajine, tak po tom, čo tam bol ten prevrat, ten Majdan, do ktorého Spojené štáty americké prostredníctvom pani Victorie Nulandovej priznali, že naliali obrovské množstvá peňazí, to sú miliardy dolárov pre budovanie demokracie. Samozrejme, budovanie demokracie skončilo občianskou vojnou a desiatkami tisíc mŕtvych, ale to už sme si pri Spojených štátoch amerických a Sorosovi a podobných kreatúrach zvykli. No pán Soros napríklad, to sa, v e-mailoch sme sa dočítali, loboval u vlády Spojených štátoch amerických, aby ako prezidentka Ukrajiny bola zvolená Julia Tymošenková, pretože je to údajne spoľahlivá žena, že je to jednoducho ich človek a môžu sa na ňu spoľahnúť. A rovnako sa Soros v týchto e-mailoch chváli, že sa podieľal na vypracovaní ekonomického plánu pre liberalizáciu ukrajinskej politiky. Som si istý, že keď sa Soros na tom podieľal, že Ukrajinu čakajú svetlé zajtrajšky, to proste nemôže nikto spochybniť.
Ďalej sa Soros vo svojich e-mailoch chváli napríklad tým, že jeho mimovládne organizácie fungovali ako poradné orgány pre Európsku komisiu a rôzne iné európske orgány pri tvorbe nových imigračných pravidiel na dovoz imigrantov do Európy. To sú jednoducho fakty. To znamená, otvorene, priamo lobujú aj na tých najvyšších miestach, ktoré s nimi aktívne rokujú, aby Európa prijala čo najviac cudzích imigrantov, aby to tu zaplavili, rozložili všetky štáty, zničili vieru, identitu, hodnoty, jednoducho spravili z nás šedú jednoliatu masu bez akejkoľvek identity, s ktorou sa potom jednoducho manipuluje, a všetky hodnoty uzavreli do malého kruhu peňazí, materializmu a honbou za neustálym leskom nejakých materiálnych vecí. To sú jednoducho Sorosove plány.
Potom napríklad z e-mailov sme zistili, že Nadácia otvorenej spoločnosti priznáva, že má veľmi blízke vzťahy s reprezentantom spojených, Organizácie spojených národov pre imigráciu a bývalého zamestnanca veľmi známej banky Golden Zacks Petra Sutherlanda, ktorý je práve známy tým, že opakovane apeluje na vedenie Európskej únie, aby aktívne podvracala homogenitu európskych štátov. To znamená, že tohto človeka považujú za blízkeho spojenca, spolupracovníka, s ktorým môžu rátať, prostredníctvo ktorého môžu tlačiť tú svoju proimigranskú, protieurópsku, protikresťanskú agendu.
Dokonca, a toto je veľmi nebezpečná vec, sa Soros priznáva v týchto e-mailoch, že ovplyvňoval aj Vatikán a samotného pápeža, pápeža Františka, pretože v roku 2016, keď pápež František navštívil Spojené štáty americké, zhodou okolností George Soros venoval niekoľkým biskupstvám v Spojených štátoch amerických 650-tisíc dolárov a žiadal od nich, aby prostredníctvom pápeža Františka podporovali kandidatúru Hillary Clintonovej proti Donaldovi Trumpovi. V nasledujúcich e-mailoch George Soros túto snahu, tento príspevok hodnotí ako veľký úspech a chváli si spoluprácu s Vatikánom a teší sa na ďalšiu budúcu spoluprácu a to, ako pekne im to vyšlo. Všetko priamo z Nadácie otvorenej spoločnosti, všetky tieto informácie.
Keď si uvedomíte, aká obludná, obrovská konšpirácia v pozadí celého sveta sa tu rozohrá, ale aj ten George Soros je tam len ten panáčik, ktorý slúži tým cieľom, tak pochopíte, že takýto zákon je jednoducho nutnosťou.
No a aby sme sa, aby som nehovoril len z nejakých tretích zdrojov, aby sme poznali priame úmysly Georgeho Sorosa, ako rozmýšľa tento človek, tak budem citovať niekoľko jeho vlastných výrokov, ktoré sa nazhromaždili na základe jeho rozhovorov, z jeho kníh, z jeho článkov, z nejakých televíznych show a podobne, kde povedal rôzne výroky.
Napríklad, citát Georgeho Sorosa: "Vždy som sa na seba díval ako na Boha, pravdupovediac, od detstva som v sebe nosil mesiášske fantázie, o ktorých som cítil, že ich musím kontrolovať, ináč ma môžu dostať do problémov." Ďalší citát: "Je to druh choroby, keď sa považujete za Boha, za tvorcu všetkého, ale cítim sa spokojne, pretože som to začal uskutočňovať." George Soros. Ešte niečo: "Som niečo na spôsob deus ex machina, som niečo výnimočné, som veľmi spokojný so svojím obrazom na verejnosti, pretože som si ho vytvoril sám. Reprezentuje to, ako chcem, aby ma ľudia vnímali, nie aký som. Viete, v skutočnosti nie som nezištný filantrop, som veľmi egocentrický." Alebo ešte nejaký citát: "Neakceptujem zákony zavedené inými. V obdobiach, kedy sa menia režimy, normálne zákony neplatia."
Toľko asi do mentálneho sveta na výlete Georga Sorosa, aby sme pochopili, aj pán Klus hore na balkóniku, pekne si to fotí, pochopil, ako to vlastne funguje. Môže mi kontrovať, však ja som rád otvorený k diskusii, aby mi vysvetlil, že som si to vymyslel, že je to proste, všetky tie maily, všetky sú falošné a to všetky náhody, čo sa tu udiali, to sú len náhody.
Ale keď sa vrátime naspäť k tým jednotlivým emailom, tak musíme pochopiť jednu dôležitú vec. Keď si zapnete večerné spravodajstvo, čítate internetové spravodajstvo, čítate tie tlačené denníky, týždenníky, mesačníky atď., pri akejkoľvek celospoločenskej, geopolitickej, politickej, sociálnej téme sa vždy opakovane vyjadruje určitá skupina ľudí, ktorí sú prezentovaní ako analytici, intelektuáli, ľudia, ktorí rozumejú týmto veciam, pracujúci v rôznych inštitútoch. A ja vám poviem napríklad len niekoľko takých inštitútov, ktoré dostávajú neustále priestor vo všetkých médiách. Tým pádom zase tie média ukazujú svoju nezaujatosť. A to je napríklad Nadácia Pontis, Inštitút ľudských práv, INECO, Iniciatíva Inakosť, Aliancia fair play, Inštitút pre verejné otázky, Transparency international, Nadácia F. H. Hayeka, Inštitút zamestnanosti, Amnesty international Slovakia. Viete, čo majú všetky tieto organizácie spoločné? Financuje ich Nadácia otvorenej spoločnosti Georga Sorosa, ktorý má kontaktnú osobu v Denníku N, ktorý im neustále dáva priestor. Zase náhoda.
Ďalšia taká dobrá informácia. Možno si spomínate na tie rasové nepokoje v Spojených štátoch amerických, keď vznikalo takéto hnutie Black lace matter ako reakcia na údajne rasistické prístupy polície, ktorá má strieľať černochov všade možne, kde sa len takáto situácia naskytne, tak George Soros sa v emailoch chváli tým, tak George Soros sa v emailoch chváli tým, že venoval 650-tisíc dolárov len v jednom roku na propagáciu a činnosť tejto organizácie Black lace matter. Výsledkom tejto činnosti, vypálené americké mestá, obrovské rabovačky, nenávisť, vraždy mnohých policajtov zo strany agresívnych černošských davov, ktoré George Soros pomohol presvedčiť, že sú obeťami obrovského útlaku a rasizmu zo strany americkej vlády. Jednoducho množstvo nevinných obetí, nepokoje a majetku v hodnote miliárd dolárov zničeného len tak, lebo si George Soros povedal, že toto je jednoducho asi dobrý nápad.
Samozrejme, všetky tieto činnosti sú len zlomkom toho celého, čo George Soros po svete robí. A keby sme tu analyzovali všetkých tých 2500 emailov, asi ba nám jednoducho spadla úplne maska o tom, čo sa vo svete deje. Ale každopádne stále chcem prízvukovať, že George Soros a ľudia, ktorí za ním stoja, sú obrovským nebezpečenstvom pre celú planétu. Obrovským, lebo to, čo som tu povedal, ak niekto spochybní, v poriadku, ale ak ho nemáte spochybniť, tak to, čo som tu povedal, je dostatočné množstvo faktov na to, aby sme si uvedomili, že George Soros je naozaj, skutočne obrovským nebezpečenstvom a svoje aktivity aktívne vyvíja aj na Slovensku. Aj na Slovensku. A práve Slovenská republika sa musí proti týmto podvratným, odporným, protikresťanským, protinárodným aktivitám Georga Sorosa brániť. A najlepší spôsob je prijať zákony, ktoré účinne fungujú v Spojených štátoch amerických, v Izraeli a v Ruskej federácii.
Ale aby sme si uvedomili, ako veľmi je George Soros na Slovensku v skutočnosti mocný, tak pochopme jednu vec. Na Slovensku funguje rovnako Nadácia otvorenej spoločnosti, pobočka priamo financovaná z tej hlavnej Nadácie otvorenej spoločnosti. Viete, kto bol ešte donedávna jej prezidentom? Pani Radičová. Bývalá premiérka Slovenskej republiky vzišla práve z prostredia tohto celého obrovského komplotu v pozadí svetového diania. Práve z prostredia týchto Sorosových mimovládok, ktoré vykonávajú tie činnosti, o ktorých som hovoril. Bývalá premiérka Slovenskej republiky. Tak mi nikto nehovorte, že George Soros nemá žiaden vplyv, že George Soros je tu len nejaký panáčik. To, že pani Radičová chodí pravidelne na stretávanie sa židovskej slobodomurárskej lóže B´nai B´rith a podobne, to už je druhá vec. Ale to, že pani Radičová pochádza práve z prostredia, práve z prostredia mimovládnych organizácii Georga Sorosa, to je jednoducho nepredstaviteľné, nebezpečné a musí si každý uvedomiť, ako veľmi sme ohrození.
A také ešte perličky. Napríklad členovia rady starších Nadácie otvorenej spoločnosti – Martin Bútora, poradca prezidenta Slovenskej republiky, tu prítomný pán Eugen Jurzyca, poslanec slovenskej arabskej strany, alebo Pavol Demeš, ktorý dostáva podľa môjho názoru v médiách až neprimerane veľa priestoru a pravidelne aktívne sa vyjadruje k tejto téme neziskových organizácií a ich pôsobenia a stále hovorí: joj, to nič, nerobia, oni pomáhajú chudobným, oni sa starajú o ľudí, oni presadzujú filantropiu, hodnoty, ľudské práva a, viete, všetko ostatné. Proste, jednoducho klamstvá.
Ale čo je dôležité? Teraz budem čerpať z jedného špeciálneho zdroja, ktorý nikto tu nemôže spochybniť, lebo neverím, že niekto bude mať odvahu takýto zdroj spochybniť. Je to zdroj Jerusalem Post priamo z Izraela, pretože v Izraeli, ako vieme, Georga Sorosa nemajú veľmi v láske. Dvadsiateho druhého augusta 2016 tam vyšiel jeden z mnohých článkov týkajúci sa Georga Sorosa a práve to bolo v tej dobe, keď vyšli všetky tie Sorosove emaily a bolo to všade vo svete a prirovnávalo sa to k tej afére Edwarda Snowdena, ktorý odhalil, že americká organizácia pre národnú bezpečnosť špehuje v podstate celý svet, tak 22. augusta v roku 2016 vyšiel v Jerusalem Post článok týkajúci sa Georga Sorosa, kde sa okrem iného zhodnocovalo takýmto spôsobom: "Sorosove organizácie pracujú na oslabovaní schopností národných a lokálnych vlád v západných demokraciách udržiavať zákony a hodnoty svojich národov a komunít. Inými slovami, ich cieľom je podkopávať západné demokracie a dosiahnuť, aby bolo pre nich nemožné zachovať poriadok alebo uchovať svoje jedinečné identity a hodnoty." Toto konštatuje Jerusalem Post, ktorý ho v tom istom článku obvinil z toho, že organizuje príchod nelegálnych afrických imigrantov do Izraela. To znamená, ten Soros to robí všade po celom svete. Skrátka, on proste ničí všetko, čo vidí. A my tu máme v parlamente, veď preto sa pán Poliačik tak smeje, lebo tiež pochádza zo Slovenskej debatnej asociácie, ktorú financuje a založil George Soros, takže to je v poriadku, jasne, že sa musí smiať. Pán Klus tak isto pôsobí v týchto organizáciách. Pán Jurzyca otvorene, Nadácia otvorenej spoločnosti, rada starších, to je jednoducho jasné. V OĽANO máme kopec takýchto poslancov. Akurát tá zlá Ľudová strana naše Slovensko zostala čistá, čo je super. Ale naozaj, keď si toto všetko zhodnotíte, keď si to uvedomíte. Ja stále vyzývam týchto ľudí, ktorí tu sedia predo mnou a ktorí aktívne čerpajú financie od tohto podľa môjho názoru zlosyna, aby mi vyvrátili tieto informácie. Aby povedali, nie, nie je to tak, ste si všetko vymysleli, to tie emaily, to bolo proste hlúposť, to sa nestalo. Aby mi povedali, že to vôbec tak nie je, že to je naozaj starý sympatický deduško, ktorý hrá golf a užíva si zaslúžený dôchodok. Veď sa mu podarilo rozvrátiť britskú ekonomiku, tak prečo by si neužíval dôchodok a zničiť úspory státisícom či miliónom britských občanom? Veď to je jednoducho super chlapík.
Ale každopádne po tomto všetkom a keď si uvedomíme, aký obrovský vplyv má aj na Slovensku, aké hodnoty, aké činy robí, čo všetko je už jeho cieľom a čo všetko už dokázal, je naozaj, naozaj nutnosťou, aby sme takýto zákon prijali. A toto je presne tá skúška pre stranu SMER – sociálna demokracia, aby ukázali tú tvár, či sú ochotní aspoň trošku zabojovať za to Slovensko, keď ho už tu pravidelne zrádzajú pri všetkých možných hlasovaniach a návrhoch, ale aspoň trošku zabojovať za to Slovensko a ukázať, že im aspoň trochu stojí za to, aby to ľudia ako George Soros a ľudia, ktorí mu ochotne slúžia a ktorí nedokážu vyvrátiť, čo som povedal, budú sa hrať, že to je jednoducho vtip, že je to konšpiračná teória, zakrývať to do nejakých uhlov, aby to jednoducho verejnosť nebrala, ale aby tá strana SMER – sociálna demokracia aspoň raz sa postavila za Slovensko a ochránila ho pred zhubným vplyvom týchto mimovládnych organizácií.
Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 13:57 - 13:59 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Som veľmi rád, že máme možnosť v tomto pléne opätovne prerokovávať tento mimoriadne dôležitý návrh zákona, ktorý, ktorého obsah bol aj v podstate terčom tej mojej obžaloby zo strany predsedu Národnej rady pána Danka, keď mi chceli dať tú tisíceurovú pokutu, keď som hovoril, reagoval na pána Dostála, ktorý označoval tento návrh zákona za fašistický a neviem ešte aký iný, a argumentoval som tým, že keďže tento návrh zákona má úplne legálne aplikovaný napríklad štát Izrael, Spojené štáty americké či Rusko, tak potom logicky vlády všetkých týchto troch štátov môžme tiež označiť za fašistické. Vtedy mi práve pán Danko vyčítal, že som označil izraelskú vládu za fašistickú, čo bola v podstate urážka, no ale ťažko niekto veci pochopí, niekto nie.
Každopádne tento návrh zákona, ktorý sme predložili druhýkrát na rokovanie, je predovšetkým skúškou pre stranu SMER – sociálna demokracia, u ktorej sme si prakticky zvykli, že jedny vyhlásenia, veci, fakty hovoria na tlačových konferenciách, prípadne na nejakých výjazdových rokovaniach vlády a úplne opačné veci robia ako politickí činitelia či už v pléne Národnej rady alebo ako ministri, ako premiéri a tak ďalej a tak ďalej. To znamená, na základe toho, že pán bývalý predseda vlády vytiahol tému Georga Sorosa a jeho nebezpečné aktivity v Európe, o ktorých budem hovoriť v nasledujúcej rozprave, je predsa logické, keďže mu údajne tento pán vadí a jeho aktivity považuje za negatívne na Slovensku, je teda logické, že by strana SMER – sociálna demokracia mala podporiť takýto návrh zákona a zabezpečiť to, aby mimovládne organizácie tohto pána Georga Sorosa už nemali taký vplyv, respektíve boli jednoduchšie, jasnejšie identifikovateľné, aby občania mohli vedieť, že tá-ktorá konkrétna informácia prichádza z akého konkrétneho zdroja, ktorý má aké konkrétne plány, záujmy a presadzuje hodnoty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.5.2018 17:58 - 18:20 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážená pani Patakyová, verejná ochrankyňa práv v Slovenskej republike, som rád, že mám možnosť vystúpiť k tejto vašej správe ako prvý, pretože vzhľadom na to, akí ostatní poslanci sú prihlásení do tejto rozpravy, tak verím tomu, že budete počúvať prevažne chválu, súhlasné argumenty a budú vás prakticky vychvaľovať až do nebies, ako sme si už od poslancov či už OĽANO, alebo tej, ako ju nazývam Slovenskej arabskej strany, jednoducho zvykli.
Ja vám nechcem upierať mnoho dobré, mnoho dobrého, ktoré ste vykonali počas tohto ani nie roku, ktorý, počas ktorého pôsobíte na úrade verejného ochrancu práv, ako je napríklad vaša mimoriadna správa o tých absurdne dlhých reštitučných konaniach, ktoré v normálnej demokratickej spoločnosti 21. storočia jednoducho nemajú žiaden význam, alebo aj snaha o ochranu práv seniorov a ľudí, ktorí ten životný osud nemali veľmi jednoduchý. No každopádne vo vašej správe nachádzam toľko neuveriteľných absurdít a vecí, s ktorými sa nielenže nemôžem stotožniť, ale absolútne odporujú úplne základným reálnym vnímaniam tohto sveta pri všetkých ľuďoch, ktorí žijú v prevažných častiach východného a stredného Slovenska, kde je problém s obyvateľmi, o ktorých ste hovorili aj tu pri predkladaní tejto správy. To znamená s obyvateľmi prevažne z asociálnych cigánskych komunít, ale nielen z tých.
Keď človek začne čítať túto vašu správu, tak okamžite narazí na to, že prakticky v každej druhej vete, týkajúcej sa tejto témy narážate na prácu policajného zboru, ale nie na vedenie policajného zboru, na Kaliňáka napríklad, alebo na Gašpara z tej bývalej bandy, ktorá to tu viedla, celého toho skorumpovaného vedenia zlodejov a zločincov, ale na radových príslušníkov policajného zboru, ktorí majú tú smolu, že musia zasahovať, riskovať svoje životy a zdravie v oblastiach, ktoré sú plné asociálnych kriminálnikov, ktorí sa jednoducho nevedia zmestiť do kože a páchajú najrôznejšie formy kriminality a neštítia sa dokonca ani len toho, aby týchto policajtov brutálnym spôsobom napadli.
No a práve v tejto vašej správe sa neustále opakovane zastávate takýchto kriminálnych živlov na úkor toho, že haníte prácu slušných radových príslušníkov policajného zboru, ktorí sú tu na to, aby chránili slušných ľudí. Určite, keď si vezmeme celkový policajný zbor, nájdete, nájdeme tam množstvo skorumpovaných, zlých ľudí. Nájdeme tam ľudí, ktorí si uniformou kompenzujú svoje osobnostné problémy a snažia sa takto vybúriť z nejakých svojich problémov a podobne. Ale väčšina príslušníkov, tých radových príslušníkov policajného zboru sú dobrí, slušní chlapi a takouto správou a činmi, ako je táto správa, len napomáhate k tomu, aby títo radoví príslušníci policajného zboru úplne stratili aj tie posledné zvyšky vôle zasahovať voči asociálnym kriminálnikom, aby náhodou neboli zo strany vás, zo strany médií, zo strany mimovládnych organizácií, zo strany politikov, ako je táto SaS alebo OĽANO, obviňovaní z rasizmu.
Už od začiatku sa zastávate rôznych alkoholikov, agresívnych, nebezpečných kriminálnikov, ľudí, ktorí odmietli spolupracovať s príslušníkmi policajného zboru, ľuďmi, ktorí boli v takom alkoholickom opojení, že sa s nimi ani nedalo komunikovať a napádali príslušníkov polície a vy týmto príslušníkom polície vyčítate, že s takýmito asociálnymi kriminálnikmi v podnapitom stave, nieže podnapitom, ale úplne opití na mol, nezaobchádzali v rukavičkách, že ich nedali pekne do cely predbežného zadržania, že im neustlali postieľku, že im nepriniesli teplú večeru, neuvarili čajíček, nepohladkali ich po hlavičke a nenechali sa, nenechali ich pekne vyspinkať, kým náhodou sa neukľudnia a nebude sa s nimi konečne dať hovoriť ako s normálnymi ľuďmi.
Viete, pani Patakyová, vy si ani len neviete predstaviť, čo musia radoví príslušníci policajného zboru zažívať niekde na východe alebo na strednom Slovensku, kde musia pracovať s takýmito kriminálnymi živlami. Vy si neviete predstaviť, čo je to dávať do poriadku takéhoto opitého kriminálnika, ktorý nerešpektuje vôbec nič, s ktorým sa nedá absolútne rozprávať a ktorý nemá problém toho policajta kľudne aj podrezať, ak k tomu bude mať príležitosť. A vy týmto policajtom vyčítate, že chudáčikom nevytvorili podmienky pomaly ako v hoteli. Ja naozaj, naozaj hľadám zmysel v tomto celom a snažím sa prísť na to, prečo namiesto toho, aby ste sa zastávali slušných ľudí a pochválili tých policajtov, ktorí musia v takýchto podmienkach, bohužiaľ, pracovať, tak sa postavíte na stranu takýchto asociálov, takýchto kriminálnikov, alkoholikov a neviem ešte, akých iných ľudí, ktorí so slušnými ľuďmi nemajú naozaj vôbec nič spoločné.
Potom keď postupne aj človek číta túto vašu správu, tak sa dopracuje aj napríklad k tomu prípadu v obci Zborov, ktorý ste spomínali aj tu pri predkladaní tohto, tejto vašej výročnej správy, a naozaj musím konštatovať, že vy jednoducho vôbec, ale vôbec nemáte kontakt s realitou bežného obyvateľa východného Slovenska. Ja vám poviem prečo. Pretože s osadou v obci Zborov mám osobné skúsenosti. Viem, akí ľudia tam žijú. Ešte na začiatku roka 2016 štyria mladíci z tejto osady, ako médiá hovoria "mladíci", dokopali dôchodcu len kvôli 5, piatim eurám. Dobili ho tak brutálne, že následne na tieto svoje zranenia podľahol. A viete, koľko ľudí v tejto osade, v tejto obci podobného charakteru žije? Viete, ako sa správajú občania Zborova? Doslova prosia o pomoc. Tí policajti, ktorí tam sú, neustále musia zasahovať voči rôznym kriminálnikom, asociálom a živlom z tejto osady, kde naozaj väčšina ľudí sa nedokáže zmestiť do kože a páchajú najrôznejšie formy kriminality.
A v tomto prípade, kedy koľko bolo tých príslušníkov polície? Piati? Šiesti? Zasahovali voči stovkám rozzúrených asociálov, ktorí ich napádali zo všetkých strán. Kričali, boli opití, útočili na nich a títo policajti si obuškami v podstate razili cestu von a snažili sa tú situáciu nejak ukľudniť a z rôznych strán na nich útočili, dokonca ešte aj ženy, tak ich týmito obuškami zasiahli, no a vy v tejto správe konštatujete, že policajti nemali dostatočný stupeň profesionality, že to boli v podstate asi amatéri a že, bohužiaľ, udreli dokonca aj tehotnú ženu, ktorá na nich zaútočila, ale to už vám jednoducho nevadí a že títo policajti nerešpektovali nejaké odporúčania z nejakého seminára, ktorý mal za cieľ navrátiť dôveru asociálov v políciu.
To znamená, týmto zásahom policajti v obci Zborov, kde sa bránili útoku stovkám asociálov, podnapitých asociálov, zdrogovaných, sfetovaných asociálov, ktorí na nich útočili zo všetkých strán, nerešpektovali nejaké výsledky dohovoru, aby náhodou nestratili dôveru asociálov v policajný zbor.
Vy si naozaj, pani Patakyová, myslíte, že účelom policajného zboru je získavať si dôveru u asociálov? Účelom radových príslušníkov policajného zboru je budovať si rešpekt u týchto asociálov. Účelom radových príslušníkov policajného zboru je budovať v týchto asociáloch strach z toho, aby neporušovali zákon. Títo asociáli sa musia báť porušovať zákon. Musia sa báť na policajtov zaútočiť a nie, že policajti si majú v asociáloch budovať dôveru.
Ja naozaj, naozaj sa snažím prísť na princíp alebo na pôvod všetkých týchto konštelácií, lebo ja, ktorý žijem na východnom Slovensku celý svoj život, pravidelne zažívam takéto situácie. Viem, ako sa správajú asociáli, poznám tieto osady v bežnom, bežnom živote a nedokážem si predstaviť, ako môže niekto, kto v podstate celý svoj profesný život, ako napríklad vy, strávil v Bratislave a nemá žiaden, žiaden reálny kontakt s týmto problémom, napísať, že policajti sú povinní, alebo že by policajti mali sa snažiť budovať si dôveru u asociálov. Veď to musí byť úplne naopak. Takýmto prístupom dosiahnete akurát to, že už aj tí poslední príslušníci policajného zboru, ktorí ešte budú mať aspoň trošku vôle zasahovať voči takýmto kriminálnikom, úplne stratia nádej na to, že sa to tu niekedy môže zlepšiť a úplne rezignujú.
Ako to poznáme z toho prípadu, kedy asociáli dobili, brutálne dobili vlakvedúcu zároveň so, zároveň s rušňovodičom na tej trati Banská Bystrica - Červená Skala v okrese Brezno a policajtom to trvalo koľko? Viac než hodinu, kým došli na toto miesto. A viete, prečo? Pretože okamžite ako radový príslušník policajného zboru zasiahne voči takémuto asociálnemu kriminálnikovi, ktorý sa nevie zmestiť do kože, je zo všetkých týchto strán obviňovaný z rasizmu a je naňho vyvíjaný tlak, aby bol suspendovaný, prepustený, nálepkujete ho ako rasistu, extrémistu, fašistu a on si už nabudúce dvakrát rozmyslí, či vôbec pôjde voči takýmto asociálom zasahovať. A to vám nehovorím opäť z nejakých, z nejakých vymyslených nezmyslov, ale hovorím vám to na základe osobných skúseností a rozhovorov s radovými príslušníkmi policajného zboru. Ja sa pravidelne s nimi stretávam, pravidelne s nimi debatujem a viem, ako to je. Naozaj, radoví príslušníci policajného zboru sú absolútne demotivovaní voči tomu, aby zasahovali voči takýmto kriminálnikom.
A vy práve takouto správou, takýmito konštatovaniami iba podporujete to, aby títo policajti úplne stratili vôľu a vykašľali sa na ochranu života a zdravia slušných ľudí.
Ale poviem vám pravdu, ja sa tým policajtom ani nečudujem. Viete, za koľko oni robia? Za menej než 600 eur. Za menej než 600 eur zasahujú v takýchto oblastiach, ako je osada v Zborove, riskujú tam svoje zdravie a životy, nevedia, z ktorej strany môže priletieť nejaký kameň, ktorý ich trafí do hlavy, nevedia, z ktorej strany ich nejaký asociál bodne do chrbta, podreže im krk, ako ten Ind tu v Bratislave, a následne, keď voči takýmto asociálom zasahujú, ešte sa vyrojí verejná ochrankyňa práv a skonštatuje, že títo policajti mali nedostatočnú mieru profesionality, že pristupovali nejak rasisticky, extrémisticky a neviem, čo všetko iné, lebo chudáčikov udreli obuškom aj napriek tomu, že na nich útočili zo všetkých strán.
Toľko asi k tomu, akým spôsobom pristupuje táto správa voči príslušníkom policajného zboru. Naozaj mi je ľúto, že niečo také vôbec vzniklo.
Ďalší taký prípad, zaujímavý, kedy neustále zvýhodňujete asociálov nad slušnými ľuďmi, je váš prístup k tomu prípadu z mesta Žilina. Neviem, to bola bytovka asi na Bratislavskej ulici, tak sa mi zdá presne, ktorú obývalo množstvo rodín týchto asociálov, tejto etnickej minority, ktorí dlhodobo za svoje byty neplatili nájom podľa vyjadrení mesta Žilina, ktorí túto bytovku zdevastovali a skončilo to až tak, že túto bytovku nakoniec podpálili, mesto im poskytlo náhradné ubytovanie v unimobunkách. Vy v tejto správe konštatujete, že chudáčikovia museli v tých unimobunkách niektorí bývať aj dvanásti, trinásti, lebo je to asi vina mesta Žilina, že títo asociáli majú takéto mnohopočetné rodiny a dokonca, že chudáčikovia museli za jednu túto unimobunku platiť 200 eur mesačne. Štyridsať eur z toho bol nájom za túto unimobunku a 160 eur za energie, čo je podľa mňa úplne legitímne, lebo 12 - 13 ľudí asi spotrebuje tej vody a elektriky dosť veľa na to, že ešte tých 160 eur môže byť považované za relatívne nízku sumu.
No a vy v tejto správe konštatujete, že mesto urobilo chybu, respektíve porušilo právo dotknutých osôb na neoprávnený zásah do súkromného a rodinného života tým, že týmto ľuďom neoznámilo, že majú nárok na akýsi jednorazový finančný príspevok na náhradu škôd, ktoré im vznikli s vypálením tejto bytovky. Potom neskôr konštatujete aj to, že takýto príspevok môžu dostávať len ľudia, ktorí si ten nájom poctivo platili a ako som spomínal vyjadrenie mesta Žilina, tak nikto z týchto ľudí si ten nájom neplatili, ale naozaj, naozaj ma to udivuje. Tak skupina ľudí nelegálne, načierno, neoprávnene obýva nejaký bytový objekt, devastuje ho, ničí ho, následne ho podpáli, mesto im poskytne náhradné ubytovanie a nakoniec je ešte mesto to zlé a tí chudáčikovia mali porušené svoje práva. Ja obdivujem takýto prístup a snažím sa pochopiť, kam sa s takýmto prístupom snažíte dostať.
Okrem toho konštatujete to, že ministerstvo školstva urobilo veľkú chybu, keď zrušilo elokované pracovisko istej základnej školy, na ktorú chodili deti všetkých týchto asociálov, čo spôsobilo, že množstvo z týchto detí muselo do škôl dochádzať, pretože mesto zabezpečilo to, aby boli rozdelení do deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Čo je ale chyba, čo tam konštatujete doslova s ľútosťou, že niektorí museli mestskou hromadnou dopravou dochádzať do tých škôl až neuveriteľných 5 km. No chudáčikovia, to je niečo strašné. Päť kilometrov museli dochádzať do školy.
Okrem toho zároveň konštatujete ďalšie, ďalšia diskriminácia, ďalší rasizmus, na ktorý ste asi narazili, a to je to, že síce mesto poskytuje mestskú hromadnú dopravu zadarmo, ale problém je ten, že rodičia týchto asociálov, ako sme si zvykli, neplatili za odvoz odpadu, tým pádom voči mestu mali pozdĺžnosti a na ich deti sa nevzťahovala tá možnosť využívať mestskú hromadnú dopravu zadarmo, čím sa v podstate narušilo ich právo na školskú dochádzku, právo na vzdelanie a tak ďalej a tak ďalej.
Mňa sa, mňa len zaráža jedna vec. Kedy sa ktokoľvek, napríklad verejná ochrankyňa práv alebo ktokoľvek iný zastal slušných pracujúcich ľudí? Kedy ste sa starali o to, či slušná pracujúca rodina má na to, ako platiť svojim deťom na dopravu do školy. Kedy ste sa starali o to, že slušná pracujúca rodina nemá peniaze na to, aby mohla platiť za odvoz odpadu? Kedy ste sa starali o to, že v slušnej pracujúcej rodine, ktorá si platí nájom, ktorá platí dane a ktorej vyhorí ten dom, tá bytovka úplne náhodne, nie ako títo proste na svoju, že si ju jednoducho svojím správaním, svojou absolútnou nezodpovednosťou podpálili, kedy ste sa starali o takýchto ľudí? Nie, neustála podpora asociálov na úkor slušných pracujúcich ľudí, ktorí zo svojich daní financovali úplne celý život týchto ľudí, ktorí nepracovali, financovali ich následne, aj to školstvo, následne aj tú dopravu zadarmo, jednoducho úplne všetko a ešte nakoniec tí sú vinní, pretože sú asi zrejme rasisti a extrémisti, ako sme si zvykli.
Prejdem k takej poslednej veci, aby som nehovoril zbytočne dlho (reakcia z pléna), a to je, pán Poliačik, ja viem, že drogy sú silná vec, ale správajte sa normálne, prosím vás. (Reakcia z pléna.) No ale nevyzeráte tak a nesprávate sa tak. (Reakcia z pléna.) To je váš súkromný názor, ale ja som drogy nebral.
Keď prejdem k tej poslednej veci, a to je to, že ste vykonali akýsi audit opatrení zameraných na odstránenie diskriminácie na Slovensku, pretože vy v tej správe normálne legitímne tvrdíte, že na Slovensku existuje diskriminačný systém, ktorý znevýhodňuje predovšetkým nielen deti, ale aj celkovo obyvateľov týchto asociálnych komunít, týchto asociálnych osád a že normálne sa štát podieľa na tom, že diskriminuje týchto ľudí. A to myslíte normálne vážne. Po všetkých tých príspevkoch, po všetkých tých stá miliónoch eur, ktoré boli do tejto komunity naliate, po všetkých tých domoch, bytoch zadarmo, po všetkej tej zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí si nikdy v živote zdravotnú starostlivosť neplatili, a mohol by som takto pokračovať do nekonečna vo všetkých tých obrovských projektoch podpory a financií, vy skonštatujete, že táto skupina je vlastne diskriminovaná a normálne inštitucionalizovane diskriminovaná zo strany systému. Už tu naozaj existuje rasizmus. Naozaj možno rasizmus existuje, ale voči slušným pracujúcim ľuďom, nie voči tým, ktorí nerešpektujú zákony, ktorí sa správajú asociálne, ktorí neplatia dane a ktorí páchajú kriminalitu.
No a práve v rámci tejto kapitoly konštatujete napríklad aj to, že množstvo detí z týchto komunít končí v špeciálnych základných školách, čo ale nie je, samozrejme, spôsobené ich napríklad vývojom alebo čímkoľvek podobným, ale zlým sociálnym prostredím a samozrejme rasistickým diskriminačným systémom, ktorý im nedáva možnosti. Ja vám chcem len povedať, len jednu vec, pretože mňa sa táto téma bytostne dotýka a uvedomujem si, čo by znamenalo, keby došlo ku takejto inklúzii, o akej vy hovoríte, a to znamená, došlo by k tomu, že deti z týchto asociálnych komunít, ktoré neprejdú zápisom do normálnej základnej školy, dáte do triedy s normálnymi deťmi zo slušných pracujúcich rodín a bez ohľadu na to, či sú zo slovenských rodín, cigánskych rodín, maďarských rodín, to je úplne jedno, či sú slušní, snažia sa a sú vychovávaní normálne.
Ja som chodil do triedy, kde bola väčšina žiakov z prostredia asociálnych cigánskych osád. Naozaj, chodil so do takej triedy. Bolo to doslova peklo. Neustále násilie, problémy, neustále spomaľovanie toho vyučovacieho procesu, tí asociáli tam mali o 3 - 4 roky viac ako ostatní žiaci, ktorí išli normálne, pretože ostávali v tej piatej, šiestej triede a mohol by som vám tu hovoriť obrovské príbehy, aké problémy spočívali v tomto spolunažívaní v takýchto triedach. Ale čo je dôležité, títo žiaci prešli zápisom do normálnej základnej školy. Viete si predstaviť tých, ktorí neprešli zápisom do normálnej základnej školy a vy ich dáte do triedy s deťmi zo slušných rodín, zo slušných rodín, ktoré platia dane, ktoré sa starajú, ktoré vychovávajú štátu deti, normálne vychované deti, vy naozaj chcete trestať slušných pracujúcich ľudí tým, že ich deti dáte do jednej skupiny s týmito asociálmi len preto, že sú slušní?
Viete, napríklad pani poslankyňa Nicholsonová, ktorá sa častokrát zastáva takýchto opatrení, tu minule hovorila v parlamente o tom, ako musela dať svoje dieťa do súkromnej školy v Bratislave, pretože úroveň štátnych škôl v Bratislave je jednoducho zlá. Takto pristupujete k svojim deťom. Súkromné školy, jednoducho špeciálne prostredie, nech to majú pekné, nech to majú fajn. Ale deti na východe Slovenska zo slušných pracujúcich rodín nie. Tých šupnete medzi asociálov, medzi tých, ktorí neprešli zápisom do základnej školy a už sa nestaráte, čo bude. Nestaráte sa o to, že ten vyučovací proces pôjde nesmierne rapídne dole, že úroveň tých vedomostí, ktoré si tie deti získajú, bude prakticky nulový oproti tomu dnešnému. Nestaráte sa o to, že môžu byť terčom šikany, násilia, že tam budú musieť sedieť v neuveriteľne zapáchajúcom prostredí, to by som vám mohol hovoriť, ale naozaj, to si nevymýšľam. Ale je to všetko v poriadku, pretože je to boj proti diskriminácii.
Ja by som chcel vidieť, pani Patakyová, či by ste dali svoje dieťa do takejto školy. Či by pán Poliačik poslal svojich synov do školy medzi takéto deti. Veľmi rýchlo by ste pochopili, o čom to celé je. Ja nehovorím, že týmto deťom nemáme pomôcť, že sa im nemajú zlepšiť podmienky, ale nie na úkor toho, že budete trestať slušných ľudí tým, že ich hodíte do triedy ku nim a budete sa tváriť, že je to všetko v poriadku. Viete, čo to bude nasledovať? Všetci rodičia tie deti z tej školy automaticky stiahnu a dajú ich do školy niekde ďalej, kľudne aj keď budú musieť dochádzať, len aby neboli v tej triede s nimi. A tým nevyriešite žiadnu diskrimináciu alebo žiadnu segregáciu, ako tomu hovoríte, pretože nikto ani z komunity slušných Slovákov, ani z komunity slušných Cigánov jednoducho nebude chcieť, aby jeho deti chodili do triedy s takýmito ľuďmi.
Toto si uvedomte, priznajte si to a začnite tie veci riešiť úplne inak a nevyhovárajte sa stále len na nejaký rasizmus, diskrimináciu a čokoľvek iné, ale práve naopak, pozrite sa na túto komunitu, na jej zodpovednosť za to, v akom stave je, pretože za to, ako sa majú tieto asociálne cigánske komunity na východnom a strednom Slovensku, si môžu predovšetkým sami. Pretože nie je chybou tých slušných pracujúcich ľudí, že keď ten asociál dostane na pošte prídavky, že prvé, čo si kúpi, sú losy, že rovno ide do herne, že nakúpi alkohol, že to všetko prepije a že potom jednoducho nevie, čo bude zajtra a ide páchať kriminalitu len preto, aby mohol žiť ďalej akýmsi spôsobom, že nerozmýšľajú nad tým, čo bude zajtra, ale len žijú dneškom. Naozaj začnite prevychovávať ich a netrestajte slušných ľudí tým, že ich dáte, že ich deti dáte do školy s takýmito asociálmi.
Mohol by som hovoriť ešte veľmi dlho o tom, čo všetko je obsahom tejto správy, ale myslím si, že tých 21 minút bude stačiť a naozaj, poprosím naozaj poslancov zo slovenskej arabskej strany, aby... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pšššt, poprosím vás o pokoj v rokovacej sále. Rešpektujme, že má teraz priestor tento pán, aj poslanec a dovypočujme si ho do konca, on ešte má niečo povedať.
Nech sa páči.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Dobre. Ďakujem pekne za možnosť vyjadriť sa. Ďakujem, pani Patakyová, za to, že ste v rámci toho roku, teda menej než roku na svojom úrade vykonali mnoho dobrého pre seniorov, že ste poukázali na tie chyby v reštitučnom konaní, ale v týchto témach diskriminácie, rasizmu a asociálov ste jednoducho úplne mimo, rovnako ako v témach porušovania právomocí policajtov voči týmto ľuďom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 18:38 - 18:40 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Tak, pán poslanec Dostál, na začiatku, keď ste začali čítať ten zoznam štátov, tak som si myslel, že nás chcete presvedčiť, že viete čítať, no ale my sme neboli, nemali, nemysleli, že neviete alebo niečo podobné, ale každopádne váš najvážnejší argument bol to, že napríklad Lotyšsko, Litva alebo Estónsko súhlasia s tou prítomnosťou tých cudzích okupačných síl na svojom území, aby odstrašovali, ako vy hovoríte, Ruskú federáciu, ale to ešte stále nie je dôvod napríklad pre nás, aby to, keď s tým napríklad Estónsko súhlasí, sme sa tam nasilu tlačili a snažili sa ukázať tomu Rusku, že áno, aj my sme proti vám, aj my chceme proste vás nejakým spôsobom odstrašiť a tak ďalej a tak ďalej. A stále, ako som hovoril aj v rozprave, ten princíp samotný princíp, že odstrašenia tých 4-tisíc vojakov, to je naozaj na smiech. To je na smiech, pretože 4-tisíc vojakov Rusko neodstraší, a keby Rusko malo naozaj záujem obsadiť či už Pobaltie, alebo celú Ukrajinu, alebo neviem čo všetko, čo im dávate do nejakých plánov, tak to dávno urobia a nejakých 4-tisíc vojakov pre nich by nehralo žiadnu rolu. A keď budeme ďalej pokračovať v týchto provokáciách Ruska, tak potom následne Rusko urobí nejakú odvetnú akciu a konečne budete mať ten argument a vidíte, tí Rusi sú provokatéri, tí Rusi sú proste tí, ktorí chcú dobyť tú Európu.
Ale to, že vy systematicky rok za rokom prichádzate s ďalším a ďalším krokom, ako to Rusko vojensky obkľúčiť, ako čo najviac techniky a vojakov nasáčkovať na jeho hranice, to už zase budete ignorovať. Máte naozaj jednostranné videnie sveta a od toho štvania v studenej vojne ste sa vôbec nikam neposunuli a to ma naozaj mrzí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 18:24 - 18:26 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky kolegom. Ja musím potvrdiť tieto slová, pretože tiež sa poznám s množstvom profesionálnych vojakov, veď chodíme spolu cvičiť a stretávame sa v meste, mám od kamarátov, oni pána Gajdoša vždy vnímali ako naozaj pozitívnu postavu v rámci slovenskej armády, vážili si ho a vedeli, že proste to je chlap, ktorý keď niečo povie, tak to bude platiť. A dnes - a to mi hovoria normálne vojaci, pán Gajdoš, to vám môžem odprisahať - mi povedia, že on síce robí tie kroky, ale oni ho do toho nútia. A ja stále hovorím, no áno, ale už čoraz viacej tých krokov je a tak ďalej, necháva sa do tej politickej hry zbytočne zamotávať viac a viac a už to jednoducho nie je pekné. No áno, súhlasia, ale stále povedia, a to vám musím priznať, že raz, že oproti Galkovi alebo Glváčovi vy ste tisíckrát lepšia výhra. To jednoducho každý prizná, lebo oni povedia aspoň to, že vy ste generál, pochádzate z toho prostredia armády a viete aspoň, o čom hovoríte, keď o tom hovoríte, a nie ako tí dvaja predtým.
No, ale každopádne ja poznám môže byť 8, 9, 10 vojakov, s ktorými sa tak, no nie pravidelne, občas stretávam, a každý z nich mi povie to isté. Proste vyslanie tých vojakov je obyčajná provokácia. A z toho môžem usúdiť, že v rámci slovenskej armády presne takéto názory prevládajú. Jednoducho tí vojaci sami s tým nesúhlasia. Sami to považujú za úplnú hlúposť. Lebo keď ten vojak trošku rozmýšľa, tak je to jednoducho z pohľadu toho stupídne a ešte dokonca to aj z nejakých tých materiálnych náhľadov povedia, no ja tam idem a dostanem k výplate nejakých 300 eur, ani sa mi to neoplatí, nezmysel, ani tam len nechcú ísť. Naozaj oni tam nechcú ísť, a keď potom vysielajú na TA3 alebo niekde dajakú propagandistickú reportáž o tom, ako im je tam fantasticky a podobne, a majú až dva veľké názory.
A práve na tých vyjadreniach pána Gajdoša vtedy v tých reportážach, keď odmieta priznať, že je to proti Rusku, rovnako ako je v tomto návrhu zákona či v návrhu vyslania neustále nejaký nepriateľ, nejaký agresor, ale nepomenuje to Rusko, vidno, že s tým jednoducho nesúhlasí, ale ako spomínal predrečník Kotleba, nechať sa zatiahnuť do politických hier nie je žiadna výhra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 15.5.2018 18:08 - 18:21 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis

152.
Vážený pán predsedajúci, pán minister obrany, kolegyňa, kolegovia. Máme opäť na stole návrh zákona, teda návrh na vyslanie slovenských vojakov, 152 slovenských vojakov, tentokrát na rotujúcu prítomnosť do Poľska, Lotyšska, Estónska, Litvy, to znamená do štátov, ktoré priamo susedia s hranicami s Ruskou federáciou. Ja som si prezrel ten návrh na vyslanie slovenských vojakov, ktorý má, neviem, 6 či 7 strán, ako to zverejnilo ministerstvo obrany podpísané práve tu prítomným pánom Gajdošom, a dočítal som sa vlastne to, že Severoatlantická aliancia, ale aj Slovensko čelí hrozbám, čelí hrozbám, agresívnym hrozbám od rôznych agresívnych štátov, ale ani jeden jediný krát tam nebolo spomínané, akým hrozbám reálne čelí.
Čo si mám o tom teda myslieť? Komu záleží na tom, aby Slovensko bolo ohrozené? Ktoré sú tie štáty, ktoré ohrozujú Slovenskú republiku? Severná Kórea, Irán, Sýria, nejaká africký štát? Kto je ten, pán minister, normálne to odpovedzte, povedzte to verejne, lebo vy sa tej odpovedi naozaj zdráhate, ale podľa môjho názoru je potrebné to povedať verejne. Kým je Slovenská republika a Severoatlantická aliancia podľa vás ohrozená? Lebo píšete o nejakých hrozbách. A keď posielate slovenských vojakov na hranice s Ruskou federáciou, ale tu pri predkladaní toho návrhu hovoríte o tom, že na tie hranice s Ruskou federáciou oni vlastne idú preto, aby bránili NATO pred akýmikoľvek hrozbami od akéhokoľvek agresora. Tak ešte raz sa vás opýtam, aby sme to mali vyjasnené, aby sme si boli jasní, za koho kope Slovenská - takzvaná - národná strana, z ktorej tu teraz asi nesedí ani jeden poslanec, aby sme vedeli jasne, akej hrozbe budú predchádzať slovenskí vojaci na ruských hraniciach. Aby sme vedeli, ktorý štát to je, a proti komu Slovenská národná strana posiela tých vojakov na tie hranice. Hovorí sa v tom návrhu o tom, že účelom Severoatlantickej aliancie je chrániť také krásne hodnoty. Viete, vy tie floskuly používate stále, stále pri každom jednom návrhu, pri každom jednom článku, pri každej jednej téme, ktorá sa dotýka Severoatlantickej aliancie, a to sú hodnoty ako sloboda jednotlivca, demokracia alebo ľudské práva. Tak mi potom odpovedzte, keď tak chránite slobodu jednotlivca, to znamená asi aj slobodu jednotlivých národných štátov, z akého dôvodu nemôže mať Rusko svojich vlastných vojakov na svojom vlastnom území? Prečo, ako to spomínali predrečníci zo slovenskej arabskej strany, je to, že majú Rusi svojich vlastných vojakov na svojom vlastnom území, chápané ako provokácia, ale to, že Američania posielajú svojich vojakov na úplne opačnú časť sveta, na hranice cudzieho štátu, o ktorom sa opakovane vyjadrujú ako o najhlavnejšom nepriateľovi, provokáciou nie je, práve naopak, je obranným aktom, aktom akejsi milosti s ohrozovanou Európou od toho agresora, ktorého nikto nikde nechce menovať. Ale čo bolo naj-, teda najsmiešnejšie v tom návrhu na vyslanie tých vojakov na ruské hranice, tak tam uvádzate, pán minister, že tých vojakov posielame, tých 152 slovenských vojakov posielame na ruské hranice v rámci akéhosi princípu odstrašenia. Ja sa snažím nesmiať, naozaj sa snažím nesmiať, keď si predstavím, ako tých 152 vojakov alebo celkovo tých 4-tisíc vojakov tej Severoatlantickej aliancie odstraší Ruskú federáciu od nejakého prípadného útoku. Za deň by o nich ani nikto už ani nikdy nepočul, keby to Rusi chceli. A vy si to sami dobre uvedomujete, sami to dobre viete a sami si uvedomujete, aké bezcieľne zbytočné mrhanie finančných prostriedkov slovenských daňových poplatníkov toto vyslanie slovenských vojakov vlastne je.
Viete, že to nemá zmysel, že jediné, k čomu to prispeje, je rast geopolitického napätia, rast nenávisti, rast konfrontácie, narastanie tej hybridnej vojny, o ktorej tu hovoria častokrát práve tí spomínaný poslanci slovenskej arabskej strany, predovšetkým Dostál a Klus. Ale uvedomme si, že keď existuje akási hybridná vojna, tak v tej hybridnej vojne sú dve strany. To znamená, neexistuje len tá vami neustále ospevovaná a odhaľovaná ruská propaganda. Ale existuje aj propaganda aj z úplne opačnej strany, americká propaganda, ktorá sa snaží zakryť americké vojnové zločiny, ktorá sa snaží zakryť tie obrovské nehumánne činy, ktorých sa neustále Spojené štáty americké dopúšťajú, lebo keď hovoríme o tých hodnotách, ako je sloboda jednotlivca, demokracia či ľudské práva, poďme sa opýtať obyvateľov napríklad Iraku, aké hodnoty tam USA prišlo brániť a pod akou zámienkou. Poďme sa pýtať obyvateľov Líbye, aké hodnoty demokracie a ľudských práv im Spojené štáty americké ponúkli alebo priniesli. Pýtajme sa obyvateľov Sýrie, ktorí vo veľkom podporujú svojho rezidenta Bašára Asada, aké hodnoty demokracie, liberalizmu či ľudských práv, alebo aj nebodaj slobôd jednotlivca priniesli americké bombardéry, americká finančná a vojenská pomoc tým tzv. umierneným rebelom, ktorí sa vyznamenávajú hlavne tým, že svojim nepriateľom odrezávajú hlavy a páchajú rituálne islamistické vraždy. Kedysi sekulárny štát, kde v pokoji a mieri žili vedľa seba kresťania a moslimovia, sa snažíte za pomoci týchto Spojených štátov amerických premeniť na úplnú púšť, na vojnovú zónu, na miesto, kde bude vládnuť islamský radikalizmus, fanatizmus a nenávisť ku každému, kto nevyznáva zvrátené hodnoty proroka Mohameda. Toto sú tie hodnoty liberalizmu, demokracie slobôd jednotlivca, ktoré Severoatlantická aliancia prináša krajinám?
A poďme sa pýtať Srbov, našich slovanských bratov, aké hodnoty, aké slobody im bombardovanie prinieslo. Poďme sa pýtať tých malých detí, 192 alebo 200, ktoré boli zavraždené americkými bombardérmi v civilných zónach, ktoré nemali nič spoločné s vojenským konfliktom. Aké hodnoty ľudských práv a demokracie im Severoatlantická aliancia priniesla bez mandátu OSN v rozpore s medzinárodným právom? Práve pán Klus opakovane hovorí o to, že Slovenská republika musí zdať na dodržiavanie medzinárodného práva. Ja súhlasím, veď Slovensko je strašne malý štát, nemá žiadnu vojenskú silu, žiadny potenciál ovplyvňovať geopolitické dianie a práve preto má len jednu jedinú možnosť, a to spoliehať sa na medzinárodné právo. Ale poďme, v poriadku, keď pod medzinárodné právo porušuje Rusko, kritizujme ho, ale prečo sme ticho, alebo vláda, alebo tu prítomní poslanci SaS, prečo sú ticho, keď je medzinárodné právo sústavne, ale naozaj sústavne porušované zo strany toho dobrého, priateľského, mierumilovne naladeného Západu, predovšetkým Spojených štátoch amerických, no ako som tu už spomínal, dnes najväčšieho porušovateľa medzinárodného práva široko-ďaleko - Izraela, veď tí si bombardujú, koho chcú, kde chcú, na akomkoľvek inom cudzom území lietajú rakety, posielajú lietadlá, proste vraždia si ľudí a celý svet sa na to ticho pozerá a akákoľvek kritika Izraelskej vlády aj v tomto pléne zo strany pána predsedu Národnej rady zo Slovenskej - takzvane - národnej strany trestaná pokutou 1 000 eur.
To znamená, že keď my otvorene povieme, že štát, ktorý zabije 50 ľudí na svojom vlastnom území len preto, že sa rozhodli protestovať proti vyhláseniu Donalda Trumpa a proti presunutiu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, tak my sme tí antisemiti, lebo my s tým nesúhlasíme. To máme vážne podporovať vraždenie nevinných ľudí len preto, aby sme neboli nálepkovaní nálepkou antisemiti? To máme vážne sledovať, ako Izrael sústavne porušuje všetky hodnoty, na ktorých majú údajne aj tá Európska únia, aj NATO, a byť ticho, byť ticho a prizerať sa tomuto neľudskému besneniu a vraždeniu, tejto genocíde na Palestíncoch, ktorú Izrael pácha? Toto sú témy, ktorým by sme sa asi mali venovať radšej ako nejaká Ruská federácia, ktorá tu údajne niekoho ohrozuje.
Pán Klus tu hovoril, že my nekriticky vnímame ruského prezidenta Vladimíra Putina a že by si rád vypočul kritiku z našich radov na pána Putina. Už tu bola spomínaná, už je možno dúfam spokojný, pretože ako spomínal predseda strany Marian Kotleba, Vladimír Putin na tej vojenskej prehliadke tohto roku sedel pekne vedľa predsedu vlády Izraeula, Izraela Benjamina Netanjahua, ktorý je známy svojou otvorene rasistickou a genocídnou politikou voči Palestíncov a neznášanlivosťou a diktátom, ktorý sa snaží vnútiť celému svetu.
Ja otvorene hovorím, že sa mi nepáči, že v Rusku ubúda Rusov, pribúda tam všelijakých imigrantov a celá v podstate Ázia sa sťahuje do Ruska a že Putin všade možne otvára mešity a správa sa priateľsky k islamistom, a práve preto je Rusko dosť významne zastúpené na mape teroristických útokov v Ázii ale aj v Európe. To znamená, otvorene kritizujeme Vladimíra Putina za tieto snahy, ale čo sa týka zahraničnej politiky, tak naozaj otvorene si povedzme férovo, Rusko je v tomto prípade v defenzíve a bráni sa neustále rozpínajúcej sa agresívnej politike NATO. A to nemusím hovoriť nejaké špeciálne veľké vzletné frázy. Veď sa len pozrime na tú mapu a sledujme v priebehu rokov, ako sa NATO rozrastalo a ako sa neustále približovalo k ruským hraniciam, ako NATO rozmiestňovalo svoje jednotky, ako Američania neustále posilňovali svoju vojenskú prítomnosť v Európe a snažili sa zastrašiť toho akože ruského medveďa niekde ďaleko do tých východných stepí, aby sa asi mohli potom podeliť o to nerastné bohatstvo v Ruskej federácii.
Veď poznáme tie hlasy z tej americkej vrcholovej politiky, že Rusko má príliš veľké územia, tým pádom disponuje príliš veľkými nerastnými zdrojmi a to je neférové vo svete, keď jeden národ disponuje takými veľkými nerastnými zdrojmi, že o to by sa mali podeliť. A toto je asi celý ten princíp ten princíp toho, prečo sa neustále na Rusko útočí a prečo sa neustále podporuje táto agresia. A stále opakujem dookola, aj pán minister obrany by si to mohol uvedomiť, aj tu títo saskári, OĽANO a každý, kto podporuje túto agresivitu, v poriadku, ale choďte príkladom. Ak chcem niečo robiť, ak chcem niečo tvrdiť a chcem niečo presadzovať, idem príkladom. To znamená, pán Klus, môžete sa pekne usmievať, oblečte si uniformu a poďte pekne na tie hranice s tými vojakmi a ukážte, že to myslíte vážne. Naozaj podporte svoje slová jasnými činmi, ktoré dokážu, že nie ste len taký tárajko z parlamentu a nie ste hrdina len na univerzite, ale že ste ochotný svoje slová podporiť činmi. Lebo ja tu, ja tu ani Ľudová strana Naše Slovensko do vojny neštveme, my nevyzývame k otvorenému konfliktu, my nevyzývame do vojny, my nechceme posielať vojakov niekde na cudzie hranice štátu, ktorý nám nič neurobil, to chcete vy. A opakujem, medzi Ruskom a Sovietskym zväzom je rozdiel, len vy to jednoducho nechápete.
Najlepšie na tom bolo, že ešte minulý rok sa tu hovorilo o nejakom vojenskom cvičení na ruských hraniciach a že v rámci aliancie NATO a toho, že chceme dokázať, že sme tí dobrí spojenci a že si plníme svoje záväzky, tak potrebujeme poslať svojich vojakov a potrebujeme sa zúčastniť toho cvičenia. Už vtedy sme hovorili, že to nie je žiadne vojenské cvičenie, ale jasná provokácia, ktorá prerastie do trvalého pôsobenia slovenských vojakov na týchto ruských hraniciach. A tu máme dôkaz, neprešiel ani rok a pán minister Gajdoš na základe tých tlakov, ktorým čelí, musel predložiť do Národnej rady opätovne návrh na vyslanie a už to tam je trvalo. A toto je zase len krok. Čo nás čaká, pán Gajdoš, o rok, povedzte nám to dopredu, aby sme to vedeli, 300 vojakov, 500 vojakov, tisíc vojakov? My to chceme vedieť jednoducho, aby sme už teraz mohli jasne rátať s tým, čo má NATO v pláne, aké veci reálne chce robiť.
No a na záver môjho prejavu si dovolím podať taký jeden návrh, keď už musíme plniť tie záväzky vyplývajúce zo Severoatlantickej aliancie, z nášho členstva, za to, ako veľmi nás Američania bránia, za to, akú veľkú istotu máme v otázkach bezpečnosti nášho štátu, v poriadku. Ak to musíme plniť, tak to plňme. Máme poslať nejaký prápor, v poriadku, pošlime. Môže tam ísť prápor pod velením pána generála Gajdoša za účasti kapitána Danka, zoberiete si 15 poslancov Slovenskej - takzvane - národnej strany do tohto práporu, pozbierate nejakých okresných krajských funkcionárov, zoberiete Dostála, Klusa, máte taký fantastický prápor, že keď už sa tohto Rusi nezľaknú, tak už potom neviem. A keď sa nezľaknú, tak sa, tak sa začnú tak veľmi smiať, že im príde naozaj ľúto na to Slovensko zaútočiť.
Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 17:59 - 18:01 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Klus, vy ste to rozobrali skutočne do detailov. To znamená, podľa vašich slov tých 4-tisíc aliančných vojakov z USA, Kanady, Slovenska, Česka a tak ďalej na ruských hraniciach nie sú provokatéri. V skutočnosti sú provokatérmi tí ruskí vojaci na ruskom území. Toto ste jednoducho povedali, pretože podľa vás Rusko nemôže mať svojich vlastných vojakov na svojom vlastnom území. Keby malo Rusko nejakú vojenskú základňu niekde v Tijuane v Mexicu a blížilo sa svojimi, malo tam vojenskú posádku povedzme 4-tisíc vojakov rovno pri americkej hranici, ja si neviem predstaviť, ako by ste tu skákali ako na trampolíne pajác a kričali o tom, že to je neuveriteľná provokácia, čo to má znamenať, agresor a tak ďalej a tak ďalej. Hovorili ste napríklad aj o tom, že Gruzínsko si užilo ruskú vojenskú agresiu. Ja naozaj, pán Klus, neviem, ale už zrejme každý chápe, že Gruzínsko bolo v tom konflikte agresor a dostalo len to, čo, o čo si reálne koledovalo.
A najviac sa mi páčilo na vašom vystupovaní, tá cesta do minulosti, ako ste išli. Najprv ’68., potom ste premostili do 40. rokov, Katynský masaker, dokonca pakt Ribbentrop - Molotov, bolo to, veď ja som si všimol, že vy absolútne nerozlišujete medzi dnešným Ruskom a Sovietskym zväzom. Pre vás je to stále to isté. Vy máte stále to pôvodné zmýšľanie zo studenej vojny, kedy títo sú naši a títo sú tí zlí, proste agresívni Sovieti a neviem, čo všetko. Veď už sa preberme, pán Klus, je rok 2018, Sovietsky zväz už neexistuje a Rusko, ako vidíte sám, je dnes v defenzívne a vy podporujete toto vojenské štvanie voči jednému suverénnemu národu. A mne by sa naozaj páčilo, keby ste tie svoje slová podporili skutkami, lebo takto ste len taký, viete, ja neviem, 60-70-kilový chlapík v parlamente, ktorý kričí: „Poďme do vojny, poďme do vojny.“ Ale choďte tam, naozaj choďte tam a ukážte nám, ako to treba robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 17:26 - 17:28 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, hovoril si pol hodiny o tom, čo je nesmierne závažná téma, o tom, čo môže ohroziť bezpečnosť a stabilitu nielen na Slovensku, ale v celej Európe. O tom, čo sa nám neskôr môže stať osudným. Okrem toho, že to tu počúvalo len pár poslancov, väčšina proste nejaví záujem o tom, čo sa deje, ďalších, kopec ich odišlo rovno domov po hlasovaní, veď predsa nepovažujú takúto tému za dôležitú, tak väčšina vzadu sedí a pozerá hokej, pretože toto je prioritná téma, keď sa rokuje o tom, že malé Slovensko, ktoré na geopolitickej mape naozaj neznamená nič, bude provokovať Ruskú federáciu. Alebo, ako by povedal pán minister Gajdoš, nie provokovať, ale brániť NATO proti akejkoľvek hrozbe od akéhokoľvek agresora, ale na ruských hraniciach. On asi myslel Severnú Kóreu, alebo Irán, alebo ja neviem koho. To mi príde akú hlúpe a také naivné, ako keď Američania stavali tie protiraketové dáždniky a tvrdili, že to je v Európe, v Českej republike, v Poľsku proti Iránu a proti Severnej Kórei. Naozaj iba ten najnaivnejší a najhlúpejší človek by im mohol ešte túto propagandu veriť, mohol by im ju takpovediac papkať jedna radosť a spoliehať sa na to, že tí naši americkí bratia nám hovoria pravdu.
To najlepšie, čo by mohlo Slovensko, ako člen NATO urobiť pre svetový mier je rozostavať vojakov okolo hraníc štátu Izrael, ktorý je najväčším porušovateľom medzinárodného práva a ktorý si útočí na kohokoľvek, kde sa mu len zachce, bombarduje štáty okolo, Libanon, bombarduje Sýriu, proste robí si, čo chce, a nikto to nekritizuje, lebo to je ten vyvolený národ, ktorý kritizovať nesmieme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 15:03 - 15:05 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Klus, vy ste naozaj rusofób, ale, ale až neuveriteľný, ale keby ste to brali aspoň z takej tej, z takého nadhľadu a povedali si áno, Spojené štáty Americké robia chybu tu, tu a tam, Európska únia urobila chybu sem, v tomto jednoducho porušili medzinárodné právo. Ale nie, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko - Spojené štáty Americké a Európska únia, všetko v poriadku. Kedy ste odsúdili ten ničím nevyprovokovaný útok na Sýriu? Bez dôkazov, bez čohokoľvek, jednoducho začne bombardovať suverénny štát. To vám vôbec nevadilo.
A hovorili ste tu o nejakých bodoch, ja som si nestihol všetky zapísať, lebo to bolo relatívne krátke vystúpenie. Ale napríklad ste hovorili o tom, že Rusko musí prestať podporovať hackerov a hybridnú vojnu, ktorú v Európe vedie. Nebola to náhodou americká NSA, ktorá špehuje celý svet, ktorá jednoducho, o ktorej sa jednoducho zistilo, že má proste prsty úplne vo všetkom, ktorá dokonca špehovala aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú? Prečo nevyzvete USA, aby prestali špehovať v podstate celú planétu? Hovorili ste o tom, aby sa ruskí vojaci alebo ruské pôsobenie stiahlo z Krymu a vrátili Krym Ukrajine. A prečo nepoviete, aby sa americkí vojaci stiahli z Kosova a vrátili Kosovo Srbsku, ktorému bola násilne odtrhnuté a ešte dokonca aj bez referenda? Úplne v rozpore s medzinárodným právom, jednoducho len tak. Poďme, zoberme si ho, lebo my sme Spojené štáty Americké a môžme si na svete robiť, čo chceme.
Hovorili ste o tom, aby Rusko prestalo podporovať separatistov na východnej Ukrajine, ale prečo nevyzvete novú ukrajinskú, zločineckú, fašistickú vládu, aby prestala zakazovať Rusom hovoriť ruským jazykom na území, na ktorom žijú už storočia a prečo nevyzvete Spojené štáty Americké, aby prestali financovať a vojensky podporovať polovojenské jednotky Ukrajincov, ktoré bojujú proti týmto separatistom? Ono sa to nedá tak, že jedna strana sa siahne a druhá bude následne útočiť, biť a tá je v poriadku. Veď si to uvedomujete? Vy máte absolútne nekritický pohľad na Spojené štáty americké a v Rusku vidíte nepriateľa.
Ako som spomínal, ja Putina veľmi nemám rád, ale toto, čo vy predvádzate, veď to je neuveriteľné, pán Klus, aspoň trošku, trošku nadhľadu!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2018 14:56 - 14:58 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Fedor, ja sa možno budem opakovať, ale každé jedno vystúpenie, či už koaličných alebo tých takzvane opozičných poslancov, je stále o tom istom a to isté bolo aj to vaše. Skvelá, fantastická Amerika, úžasné Spojené štáty americké, bezchybná a fantastická Európska únia, ktorá je pre nás taká úžasná a nikdy nám nič zlé neurobila, a jediná svetlá a možná budúcnosť pre nás je úplne sa vopchať do zadku Bruselu, až tak, že stratíme to posledné, čo nás ešte robí Slovákmi a Slovenkami, stratíme našu vieru, naše národné hodnoty, našu kultúru, našu identitu. Ja viem, že vy v MOST-e - HÍD necítite k slovenskému národu vôbec žiadnu nejakú spojitosť. Takisto to necíti SaS ani OĽANO po tom všetkom, čo tu predviedli, ale my v Ľudovej strane Naše Slovensko máme veľmi silné národné cítenie a veľmi, veľmi obozretne vnímame všetky tie odnárodňovacie procesy, ktoré v súčasnosti z bruselského politbyra, z toho centra, byrokratického centra, ktoré úplne ničí demokraciu v Európe, prichádzajú. No a práve preto sa musíme kriticky vyjadrovať k všetkým takýmto vystúpeniam, ktoré tu predvádzate, aj to, čo pred chvíľkou hovorila vaša kolegyňa Cséfalvayová. Jednoducho v tomto parlamente musí byť počuť aj kritický hlas, pretože človek, ktorý by tu prišiel a len tak sledoval túto debatu, má pocit, že jednoducho Európska únia a Spojené štáty Americké, to je niečo nedotknuteľné, niečo sväté a opakujem, nikto z vás si nedovoľuje kritizovať Izrael. Prečo nepoviete niečo aj o tom, ako sa správa Izrael, ktorý sa hrá na veľkého partnera, ako vraždí obyvateľov na svojom vlastnom území, ako vedie rasistickú a fašistickú politiku izraelská vláda a všetci sú v poriadku, všetko je O. K., pretože najväčším porušovateľom medzinárodného práva nie je to Rusko, ktoré tu stále kritizujete zo všetkých strán a ktoré vnímate ako najväčšiu hrozbu pre Európu, ale práve Izrael, ktorý, opakujem, vraždí po desiatkach obyvateľov na svojom vlastnom území.
Skryt prepis