Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.2.2018 o 10:54 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:02 - 14:03 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, porozprávali ste o tom, prečo je vláda zlá a prečo je nedôveryhodná. S väčšinou tých argumentov sa, samozrejme, dá len súhlasiť, ale takisto ste podľa mňa ukázali aj to, že vy, resp. váš poslanecký klub nie ste alternatívou, lebo, pretože, pán poslanec, ste to konkrétne vy, ktorý ste členom finančného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, sedíte vedľa mňa, ale za celý čas, čo som tam, tam vidím len prázdnu stoličku. To znamená, keď vyzývate ministrov, aby tu sedeli, čo je oprávnená požiadavka, mali by tu byť, tak, prosím vás, správajte sa rovnako aj sám k sebe, buďte príkladom a chodievajte na ten výbor, pretože často sa tam prezentujú a riešia veci, ktoré sú prospešné a ktoré sú proste užitočné pre Slovensko.
Sám ste hovorili, že politika je služba ľuďom, čiže naozaj by ste mali začať aj vy v prvom rade od seba. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 16:05 - 16:06 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Pán poslanec, oceňujem váš kultivovaný výstup. Naozaj ste jeden z tých slušnejších, to treba povedať.
Vyzývali ste, že na to, aby návrhy zákonov nejakým spôsobom prechádzali treba komunikovať, treba sa rozprávať a tak ďalej. Ale veď presne na to je predsa prvé čítanie v Národnej rade Slovenskej republiky. To znamená, že tu sa nejaký návrh predostrie, diskutuje sa o tom v principiálnej rovine, či áno, alebo nie ďalej, a po tom v druhom čítaní sa to vylepšuje, prerokováva alebo nejakým spôsobom doplňuje, pozmeňuje. Neviem prečo, alebo ako vznikla tá história toho, že najskôr sa robia nejaké politické kšefty, dohody niekde v zákulisí, kde sa strany dohodnú, vyjednajú si podporu a tak ďalej. My sa to snažíme robiť transparentne. Prichádzame s tými návrhmi sem do Národnej rady, tu ich predostrieme, vám keď sa ten návrh pozdáva, ja neviem, na 70 %, tak zaň zahlasujete a potom v druhom čítaní sa môžme baviť o nejakých doplnkoch alebo nejakých zmenách.
A čo sa týka ešte aj tej morálnej roviny, tak viete, ja tiež nejak nechcem útočiť na SNS-ku bez zbytočných, alebo teda úplne zbytočne, ale keď aj váš kolega povie, že má k slovenskej štátnosti veľmi intímny vzťah, ale napriek tomu nechce, aby v Národnej rade Slovenskej republiky, čo nie je hocijaké miesto, hrala pred začatím schôdze, čo nie je hocikedy, hymna Slovenskej republiky, tak je to také zvláštne, že potom kedy inokedy by mala hrať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 14:21 - 14:22 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Ďakujem. Škoda, že tu nie je pán Hrnko. Chcel som mu povedať, aby ma zbytočne nepoučoval, lebo kade chodím, tade na pána Hrnka počúvam, najmä od matičiarov a bývalých členov SNS len negatívne sťažnosti, ako, ako zradil svoje vlastné slová, ktoré aj v súvislosti s históriou ešte pred pár rokmi hovoril.
Mňa nezaujíma, koľko členov mala boľševická Národná rada alebo koľko členov mala Národná rada v minulosti všeobecne. Pre nás je dôležitá súčasnosť a budúcnosť.
To, že demokracia je drahá, to mi je jasné, najmä keď to hovorí pán Hrnko, predstaviteľ, podpredseda Slovenskej národnej strany, lebo oni sú toho exemplárnym príkladom, ako drahá môže demokracia v ich ponímaní byť.
A čo sa týka tej aktivity, tak poslanci z SNS sú jedni z najmenej aktívnych v Národnej rade. Naozaj sa vyjadrujú, štatisticky keď si spočítate, my sme si robili štatistiku, tak patria medzi tých najpasívnejších v Národnej rade. Čiže on je ten posledný, ktorý má právo kritizovať, čo máme my právo predkladať, alebo nie.
No a čo sa týka tých počtu poslancov, pán Klus, v iných krajinách s porovnateľným počtov obyvateľov, tak napríklad Dánsko má viac poslancov, samozrejme, Chorvátsko má približne rovnako, Cyprus, ale ten má menej obyvateľov, Estónsko menej. Je to plus-mínus tak, poviem objektívne, že krajiny, ktoré majú rovnaký počet obyvateľov, majú plus-mínus rovnaký počet poslancov, ale to zase nemusí byť, samozrejme, smerodajné pre nás, lebo aj tam existujú odchýlky, ktoré sú smerom nahor alebo nadol.
Čiže viete, je to na našom rozhodnutí, ako sa Národná rada Slovenskej republiky dohodne, tak bude.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 14:12 - 14:17 hod.

Milan Uhrík
 

Vystúpenie 14.2.2018 14:10 - 14:10 hod.

Milan Uhrík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 12:00 - 12:02 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Takto, Marian Kotleba rozprával o tom, že mali by sme sa poistiť pred tým, keď príde nejaká najbližšia hospodárska kríza. Podľa údajov Európskej centrálnej banky, podľa ekonómov z Európskej únie, priamo od nich, je predpoklad a očakávanie, že najbližšia nejaká hospodárska kríza vypukne približne v roku 2020. Je to kríza, alebo teda očakávaný pokles ekonomiky, ktorý vyplýva, vyplýva z prirodzeného ekonomického cyklu. Je možné, že k nemu sa potom pridá možno nejaká mimoriadna väčšia kríza a možno vypukne nejaká mimoriadne väčšia kríza skôr, možno neskôr, to je teraz ťažko predpokladať. Ale prirodzený pokles výkonnosti ekonomík a nejaký prirodzený útlm sa očakáva v roku, zhruba v roku 2020.
Naposledy bola taká výraznejšia hospodárska kríza v roku 2008 a Slovensko ju nejakým spôsobom zvládlo. Dlh Slovenskej republiky sa odvtedy zvýšil, teraz sú časy dobré, príde najbližšia kríza, lenže dlh Slovenskej republiky v súčasnosti nie je na úrovni dlhu v roku 2008. To znamená, že keď príde nejaká najbližšia kríza, tak po tej kríze bude dlh Slovenskej republiky ešte rádovo vyšší, ako, ako bol po kríze v roku 2008.
To znamená, že keby sme chceli najbližšiu krízu ustáť aspoň tak dobre, ako v roku 2008, tak by sme mali dlh Slovenskej republiky znížiť na úroveň dlhu roku 2008, aby sme, aby sme nedopadli horšie a nesmerovali, nesmerovali do úplného zániku. A práve k tomuto smeruje tento náš návrh zákona. Je jasné, alebo teda predpokladáme, že pravdepodobne, pravdepodobne nebude schválený, tá parlamentná matematika nepustí, ale minimálne je to takým mementom, posolstvom pre našich voličov, prípadne pre celú spoločnosť, že aké ekonomické pozície zastáva Ľudová strana Naše Slovensko, ako si predstavujeme hospodárenia, že tie reči o tom, že sme rovnakí ako SMER a porozdávali by sme všetkým všetko, proste nie sú pravda. Práve naopak, máme veľmi striktnú rozpočtovú zodpovednosť a berieme tie štátne financie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 11:41 - 11:42 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Stano, rozprával si o tom poplatku za cirkevný sobáš, že je to jedným z cieľov, ako navýšiť príjmy štátneho rozpočtu, to je, to je čiastočne pravda, ale ja si myslím, že tým primárnym cieľom, prečo vláda takým, takým zákerným spôsobom zaviedla poplatok za cirkevný sobáš, nebolo, nebola snaha o nejakú spásu štátneho rozpočtu, lebo tých pár tisíc sobášov krát desaťeurový poplatok by teda štátny rozpočet určite nespasilo. Skutočným dôvodom tam bolo podľa mňa to, že malo to, toto opatrenie malo jednoducho odradiť ľudí od uzatvárania sobášov pred oltárom a malo ich motivovať k tomu, aby uzatvárali sobáše na úradoch podpisom manželskej zmluvy podľa nejakého zákonníka. Čiže vyslovene zdegradovať cirkevné sobáše, znížiť ich počet a nútiť ľudí, aby uzatvárali vyslovene manželké, manželské zmluvy, podobne ako sa uzatvárajú obchodné zmluvy napríklad.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 11:30 - 11:35 hod.

Milan Uhrík
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2018 11:28 - 11:29 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte, aby som uviedol aspoň pár vetami stručne návrh zákona.
Ide o novelu Ústavy Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov, ktorú predkladáme spolu s kolegami Marianom Kotlebom a Martinom Beluským. Cieľom tejto novely je zabrániť, resp. zakázať schvaľovanie deficitných rozpočtov na úrovni štátneho rozpočtu, resp. na úrovni rozpočtu samospráv a zabrániť tak ďalšiemu zadlžovaniu Slovenskej republiky.
Toľko aspoň na úvod. Poprosím o otvorenie rozpravy, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 10:54 - 10:56 hod.

Milan Uhrík Zobrazit prepis
Pán poslanec Mihál, vy ste v úvode svojho vystúpenia povedali, že riešením problémov pre zamestnávateľov by bolo, keby sa trošku zliberalizoval Zákonník práce, to znamená, že zamestnávatelia by mali také rozviazanejšie ruky pri uvoľňovaní zamestnancov v prípade straty zákaziek alebo zníženia tržieb.
Ja si myslím, že, áno, tento problém je oprávnený. Chápem, že zamestnávatelia by privítali liberalizáciu Zákonníka práce, ale skutočnosti by to povedlo zase len k tomu, že vlastne by sa de facto ešte viac legitimizovalo to agentúrne, to dočasné zamestnávanie, viac by sa zabudovalo do štandardného Zákonníka práce a koniec koncov to agentúrne zamestnávanie je ale práve teraz terčom tej kritiky, to znamená, že to čo teraz kritizujeme by sme vyriešili tak, že by sme to zabudovali do Zákonníka práce a stalo by sa to legitímnou normou, ktorú by zamestnávatelia bežne využívali.
Ja si myslím, že skutočný problém je to, čo tu už bolo viackrát pomenované, že zamestnanci sú pre mnohých, a pre, a najmä pre zahraničné nadnárodné korporácie, ktoré sa riadia alebo žijú v globálnom svete, že zamestnanci sú vnímaní skôr ako nákladové položky bez nejakého vzťahu, že tou modlou, to zlaté teľa, ako to povedal kolega Kotleba, sa stalo modlou pre mnohé firmy a ten k zamestnancovi to nie je praktický vôbec žiadny. Čiže vy ste v závere potom aj sám uznali, alebo teda priznali, že istým riešením by bolo viac podporovať slovenských podnikateľov, aby zamestnávali viac podnikateľov, aby zamestnávali viac slovenských zamestnancov za dôstojné, atraktívne mzdy, a ja si myslím, že presne to je ten spôsob, akým by sme sa mali k tomu postaviť, pretože som presvedčený, že nejakému slovenskému poctivému zamestnávateľovi, lebo sú aj takí a takí, slovenskému poctivému zamestnávateľovi by určite viac záležalo na tom, aby sa slovenskí zamestnanci mali dobre ako nejakému globálnemu manažérovi, ktorý sem pricestuje na pol roka a o pol roka ho tu nevidíme.
Ďakujem.
Skryt prepis