Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 19:14 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 9:45 - 9:46 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Pán Budaj, chcem povedať, že ja, naozaj môžme byť šťastní, že ešte, tých zopár stromov ešte máme. My už nie sme nejaká zelená krajina. My, naozaj u nás tie stromy ubúdajú a ubúdajú. A ja vás preto, na vás chcem apelovať a zároveň vás požiadať, vy ste v mestskom zastupiteľstve v Bratislave, tuto v konkrétnom, bojujte. Alebo, prosím vás pekne, pretože tu vyzerá to tak, ako keby tu niekto bol, ale to nie je len teraz, to je už od socializmu, ako keby tu bol ktosi, komu každý strom, ktorý vyrastie, prekáža a musí ho dať zotnúť. Tak prosím, aj v tej Bratislave, lebo máme tu veľmi málo stromov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2017 18:47 - 18:47 hod.

Natália Grausová
Ďakujem. Chcem sa opýtať predkladateľov, tuná je tá lehota tých 24 hodín, a teda pokiaľ nie je, na ktorú nie je daný medicínsky dôvod. To znamená, že teda keď je medicínsky dôvod alebo keď trebárs bude potrebná súdna pitva, dajme tomu, že je rozpor alebo nie je jasné, či ten človek zomrel prirodzenou smrťou, vtedy sa to toho netýka. Dobre som to pochopila? Alebo?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.9.2017 10:56 - 11:01 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Prajem, želám všetkým dobrý deň. Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi najskôr sa prihovoriť, prvé slovo venovať predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Pán Fico, neoslovujem vás vážený, pretože nie ste ani trochu hoden úcty, pretože takmer každé slovo vychádzajúce z vašich úst je klamstvom a lžou.
Teraz, páni navrhovatelia, v predkladacej správe píšete, že citujem, vyberám niektoré citácie: "Ekonomika Slovenskej republiky zaznáva, zaznamenáva, pardon, v ostatných rokoch významný hospodársky rast." Ďalej: "Ak sa nemá spomaliť alebo zastaviť výstavba nových diaľnic a rýchlostných ciest zásadným spôsobom vrátane prípravy, je nevyhnutné začať uvažovať aj nad inými formami financovania ich výstavby." A ďalej: "Napriek podstatnému zrýchleniu tempa výstavby v posledných rokoch, kedy sme zaznamenali historické rekordy v počte rozostavaných kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest" a tak ďalej a tak ďalej, že stále existujú úseky a tak ďalej.
Preto, tak teda, keď je tá situácia takáto, keď je tá ekonomika taká úžasná, keď sa mnohokrát vyjadril pán, teda, Robert Fico sa vyjadril, že dokonca, že Slovensko je ekonomický tiger a takéto šialené nezmysly, tak prečo potrebujete ešte viac zadlžovať Slovenskú republiku? Ešte viac, než je zadlžená, keď sme ten ekonomický tiger a keď sme na tom tak strašne dobre aj finančne, aj životnou úrovňou, ako klamete, ako hovoríte. Aký je váš úmysel, pýtam sa, páni predkladatelia, vrátane samozrejme vlády a pána Fica, je to predvolebná kampaň? Alebo je to, alebo sa vám a vašim pánom a vašim majiteľom, ktorí vás ovládajú a ktorým ste zaviazaní, vám sa, máli sa vám to množstvo peňazí, ktoré máte? Vyzerá to tak, akoby ste ešte pred pádom vašej vlády potrebovali nakradnúť, čo sa ešte dá a čo tu ešte zostalo.
Áno, diaľnice a cesty sú veľmi potrebné a najmä v tých úsekoch, ktoré spomínate, ale je to len zavádzanie, ktoré uvádzate. Čo ste robili za tých posledných 11 rokov, pýtam sa vás, čo ste robili? V poslednom volebnom období ste mali strana SMER parlamentnú väčšinu. Veď vy ste mohli urobiť na Slovensku zázraky. A odrazu napriek tomu, že sme tak úžasne ekonomicky vyspelí, odrazu nemáme peniaze. Tie diaľnice už mali byť dávno, tak nerozprávajte teraz o nejakej odbornosti, to je všetko zavádzanie. Kde ste prešustrovali tie peniaze, ktoré dnes chýbajú?
Pán Fico, apelujem na váš rozum, aj páni, pretože pán Fico sa zdá, že vaše srdce je opité mocou a opité peniazmi. Preto sa obraciam na vás, ale aj hlavne teda na poslancov tohoto parlamentu, parlamentu Národnej rady Slovenskej republiky, poslanci koalície, skúste, prosím, rozmýšľať a nezapredávajte Slovensko, nestaňte sa hrobármi Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 10:48 - 10:49 hod.

Natália Grausová
Pán poslanec Baška, hovoríte, že tu ide o odborné veci. Nie. Tu nejde o žiadne odborné veci. Tu ide o ďalšie zadlžovanie Slovenska. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 9:49 - 9:50 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vďaka za slovo. Pán poslanec, hovoríte o tom, že Slovenská republika je kritizovaná zo strany Európskej únie. No dovoľte a prepáčte teda, ale uvedomte si, že ste tu v tomto parlamente volený občanmi vašimi voličmi nie preto, či nás bude Európska únia kritizovať alebo chváliť, ale ste tu na to a je vašou psou povinnosťou, aby ste zastávali záujmy občanov Slovenskej republiky a nie, aby ste sa stávali jej hrobármi. Takže čo ste robili za ostatné roky? Čo robila strana SMER? Čo robila vláda a vlastne aj všetky doterajšie vlády?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.9.2017 9:46 - 9:48 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. V minulosti bol systém, že obvodný lekár, ktorý je dnes lekárom rodinným, robil návštevy doma, ako aj jeho zdravotná sestra chodila pacientom merať tlak, keď mala teda vo svojom, medzi svojimi pacientami trebárs hypertonikov, resp. chodili cukor merať a tak ďalej, pichať inzulín. To si predstavujem aj pod pojmom rodinný lekár, aj návštevu tohto lekára doma.
Žiaľ, odvrátenou stranou kapitácie je aj to, že niektorí lekári si naberú mnoho pacientov kvôli kapitácii, aby mali veľa kariet, sú to niekedy pacienti aj z veľkej diaľky, čiže tam nie je absolútne možnosť, aby ten lekár urobil nejakú návštevu doma. Možnože keby títo praktickí lekári, títo rodinní lekári mali naozaj viacej kompetencií, a na zváženie, že namiesto kapitácie keby boli platení od výkonu, ako sú ostatní lekári, možno by sa viacej o pacientov starali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2017 9:13 - 9:20 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia poslanci, v tomto mojom krátkom príspevku by som sa rada dotkla v rozprave problému zneužívania ambulantných a ústavných pohotovostných služieb a v dôsledku toho neochoty lekárov ich slúžiť. A zároveň sú tu aj niektoré mätúce pojmy a definície, ktoré sa dajú vysvetľovať, ako sa komu páči. Nie sú striktne, nie sú presne zadefinované. Pozrime si citácie zákona.
V § 2 ods. 20 znie: "Ambulantná pohotovostná služba je zdravotná starostlivosť, ktorou sa zabezpečuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti v rozsahu poskytovania všeobecnej ambulantnej starostlivosti pri náhlej zmene zdravotného stavu osoby, ktorá", táto zmena, "bezprostredne neohrozuje niektorú zo základných životných funkcií a bezprostredne neohrozuje život tejto osoby."
Teda z toho môže vyplývať, že osoba, teda ktorá nie je ohrozená na živote ani na zdraví, keď táto, stačí keď táto osoba príde na pohotovosť a povie, že ju náhle začala pobolievať hlava, tak má za 2 eurá právo požadovať na pohotovosti zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Takisto keď tam niekto príde a povie, že je, mu náhle vystúpila teplota popoludní na 38 stupňov Celzia alebo aj 39, alebo že náhle, alebo že zvracal, alebo že náhle dostal hnačku.
Ďalšie, v § 2 ods. 29 znie takto: "Zubno-lekárska pohotovostná služba je zdravotná starostlivosť, ktorou sa zabezpečuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti v rozsahu poskytovania špecializovanej zubno-lekárskej starostlivosti."
To znamená, máme tomu, keďže, keď niekomu náhle vypadne plomba, tak môže utekať na zubnú pohotovosť bez toho, aby počkal do druhého dňa, aby sa objednal u svojho zubára? Alebo dokonca môžme tomu rozumieť aj tak, že na zubno-pohotovostnej službe možno vyžadovať napríklad aj vyhotovenie mostíka? Ak áno, tak by to bolo absurdné, ak sa to dá vysvetliť aj takto.
V dôvodovej správe sa píše, že 88 % pacientov vyhľadá ústavnú pohotovostnú službu neoprávnene. Myslíte, že sa ich počet zníži za poplatok 10 eur? Určite sa nezníži počet neoprávnene, ľudí, ktorí neoprávnene vyhľadajú zdravotnú pohotovosť. Obávam sa, že časové obmedzenia v ambulantných pohotovostných službách budú kompenzované zneužívaním Rýchlej zdravotnej a lekárskej pomoci, lekárskej služby. Na druhej strane pre pacientov, ktorí naozaj potrebujú uvedené lekárske služby, pre týchto pacientov sa zníži ich časová dostupnosť.
Ďalším problémom môže byť aj to, na čo som upozorňovala už minulý rok a čoho svedkom tu v Bratislave som opakovane bola, a to, že napríklad ľudia, ktorí pracujú v Bratislave, ale svojho praktického lekára, u ktorého sú kapitovaní, to znamená, že ten lekár, praktický lekár poberá každý mesiac na tohto človeka paušálne platbu, aj keď ten človek k nemu nepríde, ten pacient za celý rok ani raz, tak takýto človek, ktorý má lekára v inom meste, dokonca boli aj pacienti, ktorí majú svojho lekára v Košiciach napríklad, pretože pracujú v Bratislave, tak takíto pacienti zneužívajú lekársku pomoc aj v tých prípadoch, keď sú napríklad prechladnutí alebo majú nejaké banálne, nie akútne alebo nie náhle vyžadujúce ošetrenie na pohotovosti, takže toto zneužijú, využijú namiesto návštevy svojho lekára. Toto by malo byť tiež v tomto zákone nejako ošetrené.
Takisto pacienti, ktorí z rôznych dôvodov nechcú čakať alebo niektorí nemôžu pre pracovné zaťaženie, keďže sa nebudú môcť objednať na určitú hodinu prednostne u svojho lekára, môžu takisto zneužívať tieto pohotovostné služby. Je, bolo by potrebné asi navrhnúť sankcie, ktoré by sa uplatňovali u občanov, ktorí zneužívajú lekársku pohotovosť. A tie sankcie by mali byť prísnejšie. Je to zrejme dosť ťažko realizovateľné, ale nájsť nejaký spôsob, aby sa to nezneužívalo.
Ešte sa trošku dotknem zvýšenia poplatkov pacientov navrhované v tomto zákone. Je to naozaj iba kozmetické. A je mi ľúto, ale žiaľ, tie niekoľkocentové zvýšenia, napríklad za celý pobyt v kúpeľoch, sú, prepáčte, zdajú sa mi až smiešne. Tak nula celá, ja neviem koľko, 47 alebo koľko, 70 za celý pobyt, tak to je naozaj smiešna suma.
Ešte by som chcela, keď už hovoríme o tých kúpeľoch, či by nebolo dobré zvážiť indikácie kúpeľnej liečby v skupine B napríklad z dvoch týždňov znížiť na 14 dní, na dva týždne, čo by bolo znesiteľnejšie, keďže vieme, že v tej skupine B v týchto indikáciách sú, si vlastne pacient hradí všetko, teda pobyt aj stravu a pre mnohých sa to vyšplhá na privysokú sumu na ich peňaženku, takže či by sa to nedalo znížiť povedzme z troch týždňov na dva týždne.
Ďakujem. To by bolo tak všetko. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.9.2017 18:34 - 18:36 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážený kolega predk..., spravodajca, pardon. Chcela by som, nebudem dlho hovoriť, chcem len povedať pár slov. Návrh zákona zavádza sadzbu za poistencov štátu vo výške 4,73 %, čo predstavuje v nominálnom vyjadrení zvýšenie platby štátu v roku 2017 o sumu 50 498 703 eur za predpokladu účasti účinnosti zákona od 1. novembra 2017 do 31. decembra 2017. Podľa odhadu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky výpadok financií v rezorte tento rok je na úrovni 150 miliónov eur. Tento stav je priamym dôsledkom toho, že ministerstvo financií v súčasnosti, týmto ministerstvom financií v súčasnosti stanovená sadzba poistného za poistencov štátu je na úrovni 3,78 %, čo je bezprecedentný amaterizmus pri zostavovaní štátneho rozpočtu zo strany Ministerstva financií Slovenskej republiky. Škoda, že tu nie je pán minister, aby si to vypočul. Dohoda Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky s Ministerstvom financií Slovenskej republiky, keď sa nateraz navrhuje 50 mil. eur, nakoľko sa predpokladá priaznivý vývoj príjmov od ekonomicky aktívnych osôb, je, žiaľ, ťažko akceptovateľná.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.9.2017 13:09 - 13:10 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, dovoľte zaradiť do programu tejto schôdze na začiatku bod, aby sa kresťania prítomní v tomto parlamente mohli pomodliť modlitbu Otčenáš. Zároveň prosím všetkých poslancov, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, aby zahodili všetky antipatie a animozity a aby tento návrh podporili. Kresťania sú všetci, takmer všetci poslanci OĽANO sa hlásia ku kresťanstvu. Poslanci SME RODINA, prosím aj tých. Obraciam sa na poslancov Slovenskej národnej strany, na poslancov strany MOST – HÍD, na nezaradených poslancov i na poslancov SMER-u. Takže, prosím, naozaj kto cíti, kto je kresťanom, nech sa pridá bez ohľadu na politické tričko. Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 19:14 - 19:16 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Opakujem. Neviem, či ste, či dobre počujete, ale slovenský štát, režim slovenského štátu bol autoritatívny, nebol fašistický. Pán prezident Tiso nebol fašista ani vojnový zločinec, nikde nie je a ja mám preštudovanú literatúru, kde sa hľadali vojnoví zločinci. Nikde nebol na žiadnom zozname vojnových zločincov. Slovenský štát, ktorý vznikol v ’39. roku, bol len taký, aká bola Európa v tom období, keď vznikla druhá svetová vojna, tá Slovenská republika bola len taká, aká mohla byť v tomto období. Uvedomte si, že Dzurinda posiela v mierových časoch, dovoľuje prelietať bombardérom, ktoré bombardujú civilné obyvateľstvo v Juhoslávii, kde malé deti zomierali, zabíjali ich, že v mierových časoch my, vy sa tu pcháte do NATO a vy chcete tuná vyvolať nejakú vojnu s Ruskom, a uvedomu-, som zvedavá, ako by ste zareagovali v tom čase.
A chcem sa vás spýtať, boli by ste radšej, keby bol pán prezident Tiso odstúpil, ako chcel podať demisiu, keď prišla židovská delegácia, ktorá ho prosila, aby neodstupoval, pretože keď bude zvolený za prezidenta Tuka, že to bude oveľa horšie?
Samozrejme, ja odsudzujem všetko, všetko to zlé, čo sa stalo, ja sa nestotožňujem so žiadnym holokaustom, ale jednoducho ten štát, musím, pravda je pravda a slovenský štát nebol ani fašistický a nebol ani vojnový, lebo vznikol v čase mieru.
Prvá Československá republika na čele s Masarykom, tá vznikla v čase vojny, veď ešte nebola skončená prvá svetová vojna, takže keď hovoríte o nejakej vojnovej republike, tak rozprávajte o prvej ČSR.
Skryt prepis