Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.10.2017 o 17:45 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:56 - 11:56 hod.

Natália Grausová
Ďakujem za slovo. Pán poslanec pán kolega Bastrnák, opakovane ste sa pri svojom vystúpení v rozprave ospravedlňovali a vyviňovali, že to nie je váš nápad, tie doplnkové ordinačné hodiny. Tak buďte taký láskavý, poviete nám, čí to teda bol nápad, keď to nebol váš? Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 11:26 - 11:27 hod.

Natália Grausová
Ďakujem za slovo. Prejednávame tu síce veľmi dôležitý a vážny zákon, ale dovoľte trošku na odľahčenie.
Milý, zlatý pán poslanec Mihál, vy ste spomínali Kotlebovcov. A vy ste dva, neviem, či dokonca dvakrát alebo či nie aj viackrát ste spomenuli číslo 88. Ja neviem, či by vás nemala začať vyšetrovať NAKA.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 10:42 - 10:43 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Beblavý, zachytila som, dúfam, že som tomu dobre rozumela, niečo aj o objednávaní neplatiacich pacientov v rámci ordinačných hodín. Ja, takto. Či sú to platiaci alebo neplatiaci pacienti, ale v rámci ordinačných hodín je takéto prednostné vyšetrenie, považujem za nemorálne. Pretože je to nemorálne voči tým ľuďom, ktorí si tam odsedia povedzme tú hodinu, dve hodiny a čakajú v čakárni. Podľa, v rámci ordinačných hodín má mať prednostné právo jedine ťažký akútny prípad, ťažký akútny pacient, ale nie niekto objednaný na určitú hodinu, aby predbehol tých ostatných. Pokiaľ nemá lekár trebárs systém lístkov, objednávanie na lístočky na všetkých pacientov, časenky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

30.11.2017 15:51 - 15:56 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľujem si predniesť interpeláciu na ministra vnútra Slovenskej republiky Roberta Kaliňáka.
Vážený pán minister vnútra, podľa informácií z médií policajná jednotka pred niekoľkými dňami v žilinskej mestskej časti Budatín na Námestí hrdinov zadržala dve nákladné vozidlá s tureckými štátnymi poznávacími značkami, ktoré v zaplombovaných prívesoch prevážali 78 migrantov, mužov, žien a detí irackej, iránskej a sýrskej národnosti. Zistilo sa, že cudzinci boli naložení v Rumunsku a ich cesta viedla cez Maďarsko a Slovensko do Nemecka. Podľa výpovedí vodičov mali sľúbenú odmenu vo výške 500 eur za každého migranta.
Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka už v auguste tohto roku oznámil posilnenie kontrol na hraniciach s Maďarskom, Slovinskom, Slovenskom a Talianskom, pretože Rakúsko zaznamenalo vyššie počty ilegálnych prechodov migrantov. Pokračovať budú taktiež kontroly na rakúsko-nemeckých hraniciach. Podľa jeho slov musí Rakúsko strážiť svoje hranice. Prioritou je síce predovšetkým ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, ale táto ochrana teraz nefunguje tak, ako by mala. Vzhľadom na to, že utečenecká kríza ani zďaleka nekončí, bude Rakúsko pokračovať v ochrane svojich hraníc, aby bola zabezpečená vnútorná bezpečnosť štátu a jeho občanov.
Tak isto začiatkom augusta tohto roku rakúsky minister obrany Hans Peter Doskocil oznámil, že armáda presunula štyri obrnené vozidlá k Brennerskému priesmyku, ktorý spája Rakúsko s Talianskom. Obaja títo ministri na tlačovej konferencii uviedli, že takto reagujú na zvýšený počet prichádzajúcich migrantov, ktorých sa pašeráci snažia previesť stále častejšie na sever Európy práve cez územie Slovenska, Slovenskej republiky.
Tieto správy znepokojujú mnohých občanov Slovenskej republiky, ktorí sa obávajú o bezpečnosť nášho štátu, jeho obyvateľov.
Preto sa vás, pán minister vnútra Slovenskej republiky, pýtam: Po prvé, aké opatrenia v tejto súvislosti zaviedla na rakúsko-slovenských hraniciach polícia Slovenskej republiky, armáda alebo prípadne SIS?
Po druhé, aké opatrenia prijalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, aby zabránilo pašerákom prepravovať v nákladných vozidlách cez územie Slovenskej republiky nelegálnych migrantov do západnej a severnej Európy?
Po tretie, kontroluje polícia nielen vozidlá, ale aj obsah prívesov zaplombovaných nákladných vozidiel na všetkých hraničných prechodoch?
Po ďalšie, koľko takých nákladných vozidiel plných migrantov už za posledné mesiace cez územie Slovenskej republiky prešlo? Boli medzi nimi aj bývalí bojovníci ISIS, prípadne iných teroristických skupín bojujúcich na Blízkom východe?
A napokon, posilnila Slovenská republika podľa vzoru Rakúska, kontroly na všetkých hraničných prechodoch?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2017 11:56 - 11:56 hod.

Natália Grausová
Ďakujem za slovo. Pán kolega, Miňo, veľmi dobre si to povedal, ďakujem ti. Chcem len trošku poopraviť ten výraz, že stanete sa nebezpečným extrémistom. Nie, nestaneme sa extrémistom, označia vás za extrémistu, vy sa nestanete, vy nebudete extrémista, ale budete označený za extrémistu tak, ako sa to začína už teraz. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2017 17:37 - 17:38 hod.

Natália Grausová
Ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa Cigániková, ja by som sa dotkla toho, tej vety, že štát nie je dobrý vlastník. Viete, v prvom rade by sme sa mali snažiť, aby ten štát dobrým vlastníkom a hospodárom bol. Od toho sme tu, aby sme na to dbali a aby sme robili také zákony, aby štát bol tým dobrým vlastníkom. Štát má byť dobrý vlastník a štát môže byť aj dobrým vlastníkom.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 16:42 - 16:43 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Pán minister, spomínali ste tu dve skupiny poslancov. Jedna skupina, prvá skupina, ktorá nechcela vôbec, aby Vodné dielo Gabčíkovo vzniklo, ktorá proti tomu bojovala všetkými možnými prostriedkami. Druhá skupina, ktorá nechcela, aby patrilo Slovenskej republike, ale radšej komukoľvek, len nie Slovenskej republike.
A ja vás chcem, pripomenúť vám chcem, že je tu ešte aj tretia skupina, a to je tá skupina, ktorá odjakživa chcela, hneď chcela, aby bolo Vodné dielo Gabčíkovo, aby bolo, aby bolo uvedené do prevádzky, a ktorá chcela a aj chce, aby toto vodné dielo patrilo Slovenskej republike. A dokonca nielen to, ale že bola táto skupina poslancov, že sú tu aj takí poslanci, ktorí boli proti akejkoľvek privatizácii strategických podnikov. Pretože privatizácia strategických podnikov Slovenskej republiky bola zločinom proti Slovenskej republike a proti občanom Slovenskej republiky.
Vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 10:06 - 10:07 hod.

Natália Grausová
Občianka Nicholsonová, kde beriete to, to oprávnenie deliť ľudí v tomto parlamente na nejakých slušných a neslušných a označovať niekoho za slušného? V prvom rade k tej slušnosti by ste sa mali učiť vy, pretože vám naozaj chýba. Je to vrchol arogancie a neslušnosti od vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.10.2017 17:45 - 17:50 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážená pani predkladateľka, vážený pán spravodajca, vážený, vážené kolegyne, kolegovia, v prvom rade dovoľte, aby som sa poďakovala pani predkladateľke, resp. predkladateľom za tento veľmi dobre vypracovaný návrh zákona, a v každom prípade s ním budem, ja tento návrh určite podporím.
Chcela by som ešte predtým na úvod mojej rozpravy sa vrátiť o niekoľko rokov dozadu. Nedá mi nepripomínať, nepripomenúť jednu masovú hystériu v médiách na Slovensku a aj v niektorých tzv. ľudskoprávnych mimovládkach, už si nespomínam ktorých, keď jedna slušná a čestná aktivistka, bojovníčka za práva, ľudské práva a za život Jana Tutková, vystavila obrazy a bilbordy s obrazmi zavraždených, teda s obrazmi detí zavraždených pri umelých potratoch. Túto pani, tieto médiá ju takmer išli takmer zlynčovať a napokon musela tieto ilustrácie odstrániť. Takže to len k tomu, že je mi ľúto, že pri tejto výstave Body the Exhibition, že médiá akosi mlčia na rozdiel od tých, niekoľko od tej doby, niekoľko rokov dozadu, týkajúcej sa billboardov pani Tutkovej. Tak ja len toto chcem povedať, že je mi to naozaj ľúto, že aj v tomto mali tiež médiá pozdvihnúť svoj hlas.
No ale poďme k tejto, k tomuto návrhu zákona. Opakujem, že si veľmi vážim, že ho predkladá pani predkladateľka, predkladá. Spomínaná, na spomínanej výstave Body the Exhibition sa prezentuje zmrzačený obraz ľudského tela a navyše sa toto ponúka školopovinným deťom a mladistvým. Ide tu úplne jednoznačne o bezohľadnú komerčnú aktivitu, čiže o získanie nekalého finančného prospechu zneužitím mŕtveho ľudského tela alebo jeho častí. Prezentácia mŕtveho, obnaženého, úmyselne zohaveného, zbaveného kože a neprirodzene fixovaného ľudského tela ponúkaná za nemalé vstupné hrubým spôsobom porušuje ľudskú dôstojnosť, porušuje základné ľudské práva a je v príkrom rozpore s fundamentálnymi etickými princípmi a normami, ktoré zdieľa medzinárodné spoločenstvo národov a ktoré sú vyjadrené vo všeobecne rešpektovaných nástrojoch a štandardoch medzinárodného práva a etiky. Jedná sa o hanobenie mŕtvych.
A dovoľte, aby som povedala, toto je môj subjektívny názor, keby aj, aj v takom, dokonca aj v takom prípade, keby dotyčný za svojho života a pri plnom vedomí dal súhlas na takého vystavovanie svojho tela, aj v takom prípade to budem pokladať za brutálne, vysoko neetické a nemorálne. Myslím si, že nielen v kresťanskom náboženstve, ale vo väčšine náboženstiev vo svete si všetky, väčšina náboženstiev a vyznaní si váži svojich mŕtvych a s úctou ich pochováva. Čiže nie je to len preto, že sme kresťania, ale takisto aj iné kultúry a iné náboženstvá si svojich mŕtvych ctia a prejavujú im úctu.
Takže ešte by som sa chcela pripomenúť, prihovoriť tým, ktorí tu nie sú, hlavne pánom poslancom a poslankyniam z koalície, skúste si predstaviť, že by vaša mamička, otecko alebo dieťa dal súhlas, za svojho života súhlas k takémuto vystaveniu svojho mŕtveho tela, a chodili by sa naň pozerať zvedavci. Ako by vám to padlo? Myslite na to, keď budete hlasovať za tento, o tomto zákone.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 15:43 - 15:44 hod.

Natália Grausová
Agent Dostál nie je síce hoden, aby som vôbec na neho reagovala, pretože, ale chcem povedať, že on má naozaj iné, akési iné myslenie, zvláštne a zrejme aj iné názory a na tzv. humanitárne bombardovanie a tak ďalej, humanitárne bombardovanie Juhoslávie a všetky humanitárne vojnové akcie, vojenské, nespravodlivé, ktoré NATO za celú svoju existenciu prevádzalo.
Ďakujem.
Skryt prepis