Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.12.2017 o 16:22 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 1.2.2018 16:11 - 16:12 hod.

Natália Grausová
Vážený pán predsedajúci, vážený pán navrhovateľ, kolegyne, kolegovia, moja, môj príspevok do rozpravy vlastne je len otázkou, je to technická otázka, že máme tu jedného z kandidátov, ktorý sa volá pán magister Milan Blaha, a keďže tu máme pána poslanca Ľuboša Blahu a pani poslankyňu Blahovú, tak ja chcem vedieť, či nie je náhodou v nejakom príbuzenstve s jednou z týchto osôb.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2018 18:05 - 18:06 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem ti, pán kolega Schlosár, veľmi dobre si to povedal a chcem povedať, že úlohou vlády Slovenskej republiky - bojím sa povedať, že slovenskej vlády, tak poviem vlády Slovenskej republiky, pretože to často nie je vláda Slovenska - úlohou prvoradou je zabezpečiť prácu Slovákom, občanom Slovenskej republiky. A to všetko ostatné je už úplne, úplne okrajové. Pokiaľ bude čo len pár, čo len jeden človek nezamestnaný na území Slovenskej republiky, jeden Slovák, jeden občan Slovenskej republiky, nemá vláda právo volať cudzincov. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2018 14:17 - 14:18 hod.

Natália Grausová
Ďakujem. Pán kolega Mazurek, veľmi si ťa vážim za toto vystúpenie. Naozaj hovoril si k veci, hovoril si pravdu, hovoril si k veci, hovoril si tak jasne, že už iba hlupák alebo ten, ktorý nechce vidieť, to neuvidí. Ďakujem. Ešte raz ti ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.1.2018 13:11 - 13:12 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Žiadam o doplnenie programu 26. schôdze Národnej rady o bod odsúdenia parlamentom, odsúdenia konania prezidenta Kisku pri udeľovaní vyznamenaní pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, keď vysokými štátnymi vyznamenaniami ocenil väčšinou osoby nepriateľsky zamerané voči Slovenskej republike, osoby, ktoré bojovali proti vzniku samostatnej Slovenskej republiky, osoby, ktoré sa teda na znak protestu odsťahovali zo Slovenskej republiky a osoby, ktoré ešte aj teraz Slovenskú republiku nenávidia a bojujú proti nej. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.12.2017 16:22 - 16:24 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem len povedať, že je len škoda, že prezident nezaujal stanovisko k zníženiu odvodov štátu na svojich poistencov zo 4 % na 3,71 %, že mu je to asi jedno, že absolútne odignoroval navrhnuté platby pacientov za zdravotné výkony, na ktoré majú nárok zo zdravotnej poisťovne. To, že ich budú platiť, je protiústavné.
Škoda, že sa prezident nezamýšľa nad tým, že funkcionári Všeobecnej zdravotnej poisťovne napriek tomu, že poisťovňa sa dostala do mínusu, do záporných čísiel, že títo funkcionári Všeobecnej zdravotnej mali tú drzosť a opovážlivosť udeliť si vysoké odmeny. A prezidenta vôbec nezaujíma, či boli tieto osoby brané na zodpovednosť.
Čiže veľmi pochybujem o svedomí prezidenta Kisku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 15:26 - 15:27 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Áno, áno, áno, dobre, výborne. Ďakujem za slovo.
Pán minister, ja si uvedomujem, že nie je ľahké byť ministrom. Ale chcem povedať to, že rozprávate tu, používate, vyčísľujete tu, nám tu, ako sa máme veľmi dobre, aká je tu konjunktúra a tak ďalej. Áno, možnože nie pár ľudí sa tu v tejto republike má veľmi dobre. Ale to obrovské množstvo nezamestnaných, to množstvo chudobných ľudí, ktorí keď zaplatia, ledva majú na zaplatenie nájomného, energií, vody a tak ďalej, nemajú ani na lieky, nemajú mnohí čo jesť. A to mnohí sú zadlžení a stali sa obeťami exekútorov. A to nehovorím o nejakých flákačoch, ale hovorím o ľuďoch slušných, ktorí by aj chceli pracovať, chceli by zarobiť. A hovorím aj o dôchodcoch. Preto prestaňte už, prosím vás, klamať ľudí tým, že ako sa máme dobre, v akej sme úžasnej situácii. A nebudem politicky korektná. Teraz to neberte, prosím, osobne vy, netýka sa to vás, ale z celej vlády je mi na vracanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 9:44 - 9:45 hod.

Natália Grausová
Spomenuli ste, pán Budaj, ministra Zajaca, tak chcela by som pripomenúť, že minister Zajac, keď bol ministrom, tak dostal pochvalu, bol pochválený ako najlepší minister vo vláde, pretože žiadal najmenej peňazí, potreboval najmenej peňazí do zdravotníctva. Takže to len ako takú malú reminiscenciou. Žiadal najmenej do zdravotníctva. Takže naozaj myslím, že minister Zajac bol nešťastím pre Slovenskú republiku ako minister a pre zdravotníctvo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 13:13 - 13:13 hod.

Natália Grausová
Ďakujem za slovo. Vážení páni poslanci, v prvom rade ste asi zabudli, že sme tu na to, kvôli zákonu o zdravotnej starostlivosti a ja si myslím, že pán minister zdravotníctva má aj iný program a inú prácu, ako tu sedieť a počúvať veci, ktoré sa netýkajú jeho zákona. Ale keď už hovoríme o tom zmrazovaní, ja som proti zvyšovaniu platov poslancov, pretože si ich ani jeden poslanec, ktorý tu sedí, si zvýšenie platu nezaslúži.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2017 12:13 - 12:14 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa práve toho neobávam. Ja, to je vlastne to, že sa to dá odkontrolovať, to, čo hovoríš, pán kolega. Ale práve to odznelo v tom prípade, že keby lekári, naozaj ja som za to, aby lekár dostal povedzme tých 10 eur, ale nie za to, že robí za tú prácu nadčas, že on toho pacienta zoberie mimo tej ordinačnej hodiny. A nie aby pacient si hradil výkony, ktoré mu je povinná hradiť zdravotná poisťovňa. V podstate tam je ten rozdiel a to považujem za, za nie v poriadku a za proti, aj proti spravodlivosti, aj proti morálke, aj proti ústave, aj proti rozumu, zdravému. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2017 12:03 - 12:12 hod.

Natália Grausová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, pán predseda zdravotníckeho výboru, kolegyne, kolegovia poslanci, najskôr by som chcela povedať, že je veľmi ťažké byť ministrom a myslím si, že je veľmi ťažké byť ministrom zdravotníctva, pretože tie obrovské problémy, ktoré tu sú, trvajú viac ako dvadsaťpäť rokov. Tie boli aj predtým a po tom ´89. sa len nabaľovali a nabaľovali. Chcela by som sa, čo sa týka tohoto zákona, najskôr by som, chcela by som sa dotknúť hlavne tých doplnkových ordinačných hodín.
Pri doplnkových ordinačných hodinách má pacient uhradiť platbu, ktorú je povinná uhradiť zdravotná poisťovňa, keďže a pokiaľ pacient si platí odvody do zdravotnej poisťovne. Teda toto považujem za nemorálne, neetické a dokonca protiústavné, pretože kto si platí odvody do zdravotnej poisťovne, má zo zákona právo na to, aby mu zdravotné výkony a zdravotnú starostlivosť poisťovňa zdravotná hradila. Čiže pacienti objednaní mimo ordinačných hodín majú mať a majú plné právo na to, aby mali zdravotné výkony hradené zo zdravotnej poisťovne.
Uznajte, prosím, že je amorálne kalkulovať a argumentovať tým, že keď si niektorí pacienti budú platiť za to, na čo majú právo od zdravotných poisťovní, že tým ušetria peniaze zdravotným poisťovniam a dokonca, že ušetria aj čas a znížia sa čakacie doby pre tých pacientov, ktorým zdravotná poisťovňa zaplatí a ktorí nemusia mať žiadne výdavky. Tak toto naozaj považujem, že je to proti spravodlivosti a dokonca proti zdravému rozumu.
Ďalej. Myslím si, že teda doplnkové ordinačné hodiny, ja ich vnímam ako prácu nadčas a preto má byť hradená práca lekára nadčas v týchto doplnkových ordinačných hodinách a nie zdravotné výkony, na ktoré pacient má plné právo zo zákona. Napríklad trebárs suma za objednanie by mohla činiť povedzme rovnakú čiastku, pre všetkých rovnakú, napríklad 10 eur za objednanie. Samozrejme je to na, teda je to dobrovoľné. Toto isté platí takisto to, čo som povedala, aj pre návštevy pacienta doma lekárom. Takisto tie zdravotné výkony majú byť hradené zo zdravotnej poisťovne a lekár má mať odmenu iba za to, že je to práca nadčas a že je to niečo mimo jeho povinnosti. Samozrejme okrem poskytovateľov, ktorí majú návštevné služby v svojej náplni práce.
Sú aj teda, odzneli námietky, že lekári nebudú ošetrovať v ordinačných hodinách, teda odzneli tu také obavy, ale budú pacientov odsúvať do hodín, do doplnkových ordinačných hodín, aby ich oberali o peniaze. Ja si myslím, že toto sa veľmi ľahko tomuto dá zabrániť kontrolou, pretože tí pacienti nie sú takí hlúpi, aby si to nevšimli, aby to nevideli a aby to nenamietali.
Teraz by som sa vrátila teda, by som chcela citovať niektoré zákony, pretože navrhovaná novela je v rozpore s ďalšími zákonmi. Ja ich odcitujem:
1. "Poskytovateľ nesmie požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť, ktorá sa plne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia. Je podľa § 44 zákona 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti."
Ďalej, po druhé. "Poskytovateľ nesmie zneužiť tieseň poistenca podľa § 39 a § 39a zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka."
Ďalej. "Poskytovateľ nesmie zneužívať svoje dominantné postavenie § 8 zákon č. 136/2001 Z. z. o ochrane hospodárskej súťaže."
Po ďalšie. "Poskytovateľ nesmie vnútiť poistencovi neprijateľné podmienky, ako je napríklad vopred vzdanie sa svojich práv poistenca podľa § 53 a § 54 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka a § 3 zákona č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa."
Ďalej. "Poskytovateľ musí dodržiavať zásady rovnakého zaobchádzania s poistencami § 3 a § 5 zákona č. 365/2004 Z. z. podľa antidiskriminačného zákona."
Ďalej. "Poskytovateľ nesmie určiť inú cenu zdravotného výkonu, než je cena stanovená zdravotnou poisťovňou podľa § 2 a § 13 zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách."
A napokon: "Poisťovňa nemôže vyššiemu územného celku zasielať údaje zo svojho informačného systému a VÚC ich nesmie spracovávať, to je podľa § 13 a 14 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov.".
To znamená, že v rozpore s návrhom tohoto zákona je sedem zákonov. Každá dohoda medzi poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o priamej platbe za zdravotné výkony, ktoré sa plne uhrádzajú na základe zdravotného, verejného zdravotného poistenia, každá takáto dohoda bude neplatná od samého začiatku. A preto tak, ako som žiadala na zasadnutí zdravotného výboru, preto vás, pán minister a všetci predkladatelia, opätovne žiadam, aby ste zvážili, aby ste tento návrh zákona preložili na nasledujúcu parlamentnú schôdzu, aby bol vylepšený, aby bolo do ohľadu zobrané aj pripomienky a pozmeňovacie návrhy opozície práve preto, že tento návrh je veľmi rozsiahly, má obrovský záber a je komplikovaný.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis