Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 11:40 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.6.2018 12:12 - 12:12 hod.

Natália Milanová
Poprosím o opravu hlasovania, tlač 1035, dala som zdržať sa, chcela by som opraviť na za.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2018 9:58 - 10:00 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Fond ako taký aj celkovo existencia všetkých tých troch fondov, ktoré máme, ja hodnotím veľmi vysoko, pretože naozaj ide o to, aby tak ako je rôznorodá kultúra, tak v tomto prípade aj tá kultúra by mala byť takýmto spôsobom financovaná a tí umelci by sa o tie zdroje mali do veľkej miery postarať sami, pretože najlepšie vedia a sú jej priamou súčasťou, ale tá kontrola tam byť musí.
V prípade pána Stráňavu si všetci môžme prečítať, že tá druhá fáza filmu mala byť ukončená 31. 5. 2018. To je skrátka fakt, ktorý je nezvrátiteľným faktom. To, že sme si mohli všetci rovnako prečítať v istom týždenníku, že teda začína sa točiť a prvá klapka bude 12. júla, teraz ja rozumiem tomu, že film je záležitosť, ktorá sa vyvíja, môže tam dochádzať k zmenám, je tam veľmi veľa rôznych aspektov, ktoré počas toho vývoja sa dejú, či už ľudských faktorov, či už finančných faktorov, skutočne tá výroba je náročná. Ale skrátka, keď je niečo naplánované a je to napísané čierne na bielom a nie je to uskutočnené, nie je obhájiteľné to, že sa teraz pokračuje a že je to bez chyby a že je to systémové a že to funguje.
To, že pán Stráňava v konkrétnom tomto prípade hovorí, že bol poškodený, pretože bude sa mu ťažšie zháňať zahraničných sponzorov. Prepáčte mi, on ich už dávno mal mať zohnaných. Vieme, že tento projekt ako taký bol robený veľkorozpočtovo. Aj 4,5 mil. je naň pomerne málo, keď si predstavíme, čo všetko by mal obsahovať a akej by mal byť kvality. Takže toto zvaľovanie teraz, vinu na niekoho iného, sa mne osobne teda zdá byť veľmi nefér.
Čo sa týka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2018 9:45 - 9:47 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Dovoľte mi len v krátkosti zareagovať. Taktiež si nemyslím, že to, čo a deje v Audiovizuálnom fonde aj na základe medializovaných informácií, je dobré, a nemyslím si, že by sme to fungovanie, tak ako je nastavené teraz, mali podporovať, pretože mám tam teda aj ja na základe osobných skúseností pochybnosti o tom, že pokiaľ sú dané peniaze z verejných zdrojov na nejaký projekt, ktorý je síce urobený aj dokončený, ale vieme o tom, že napr. subdodávatelia nie sú vyplatení, môžu to byť či rekvizitári, či špeciálni efektári, či maskéri, tak potom ich osudy sú koľkokrát také, ako sú osudy ľudí, ktorým neboli vyplatené peniaze z káuz, ako sú Váhostav, alebo tak ako to včera odznelo z úst prezidenta, ako sa to stáva aj v našom poľnohospodárstve.
O tomto možno mnohí ľudia nevedia, ale sú ľudia, ktorí, žiaľ, neprežili vzhľadom na to, že tie peniažky za jednotlivé projekty im vyplatené neboli. A veľmi ma mrzí, že peniaze z Audiovizuálneho fondu, ktoré tí producenti dostali, tak sa nedostali potom následne tam, kam sa dostať mali. Takže verím tomu, že aj vďaka tomuto nášmu prieskumu, sa vyhneme situáciám, aby sa takéto veci naďalej opakovali. Tak verím, že budeme všetci v náprave tejto situácie nápomocní.
Ďakujem, toľko z mojej strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 18:23 - 18:25 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Tak tentokrát som to stihla.
Ďakujem ti, Ondrej. Ja by som sa chcela vyjadriť v tom zmysle, že keď som prvýkrát počula o tomto návrhu, tak som si ho pracovne pomenovala, že je hybridný, ale zatiaľ napríklad pri automobiloch v tých hybridoch vidím výhodu, v tomto návrhu som, žiaľ, žiadnu výhodu nenašla.
Osobne sa prikláňam k termínu 28. október ako vznik Československa. A taktiež 28. október by sme mohli všetci považovať ešte za významný deň, pretože sa vtedy narodil aj Ľudovít Štúr, takže mali by sme to také dva v jednom.
Navyše ten jednodňový jednorazový teda sviatok, to mi príde také, že vybehneme si teraz na Železnú studničku so svojimi deťmi, poopekáme nejaké špekáčky, ale nikto z nás netuší, že prečo vlastne ten sviatok máme. To znamená, k takýmto sviatkom treba, ak im chceme naozaj dať tú úctu a tú vážnosť, tak ich treba poňať, aby už aj v rámci vyučovania, aj v rámci celej vlastne spoločnosti prebiehala diskusia o, o týchto významných našich dňoch a aby sa konali kultúrne akcie, na školách sa venovalo viac priestoru, vznikli dokumenty práve k tejto téme, aby sme si všetci uvedomovali, čo vlastne oslavujeme. Lebo to je to, čo nám chýba. My koľkokrát nevieme, že k čomu tie štátne sviatky vlastne máme, a to považujem za chybu. Nielen tu by sme sa mali o tom rozprávať, malo by sa o tom rozprávať v celej spoločnosti. Takže máme na čom pracovať, a nielen tu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 25.5.2018 12:02 - 12:03 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Vážená pani predsedajúca, ďakujem, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2018 11:50 - 11:51 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Ja len chcem veľmi pekne poďakovať za túto iniciatívu a vlastne celý balíček, ktorý pripravujete. Verím, že je to prvý krok k lepšiemu fungovaniu ako aj novinárov, ako aj tých druhých strán. A verím, že sa nedočkáme možno podobných prípadov, akých už sme boli svedkami. Vieme, že nie sú jednoduché ani pre novinára, ani vlastne pre tú druhú stranu, bude ťažké nájsť taký ten rozumný kompromis. Verím, že tie návrhy zákonov budú vypracované veľmi kvalitne, veľmi dobre, poprípade prejdú širokou odbornou diskusiou tak, aby s ňou boli spokojné všetky strany a slúžili nám všetkým k lepšiemu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:59 - 19:00 hod.

Natália Milanová
Ja som s takou malou dušičkou čakala, že čo budem počuť, a musím sa priznať, že ďakujem vám veľmi pekne, povzbudilo ma to a, áno, to je asi tak všetko.
Prepáčte, ja už nevládzem, mám dole dieťa a už bežím za ním, tak som taká trošku roztržitá, pardon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 18:47 - 18:58 hod.

Natália Milanová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené kolegyne, kolegovia, ja sa priznám, že môj prejav bude z trošku iného súdka, hoci agrorezort ako taký mi nie je celkom vzdialený, nemám problém priznať, že mám bieleho koňa, takého, ktorý má štyri nohy a žerie seno, ale nie som naň odborníčka, preto aj môj príhovor bude trošku iný, ako boli všetky tie, ktoré sme doteraz počuli.
Jedno slovenské porekadlo hovorí: "Pôda sa mení na zlato v rukách múdrych." Pri pohľade na súčasné dianie v agrorezorte sa zdá, že to neplatí. Dnes sa síce mení pôda na zlato, lenže v rukách tých, ktorí majú správne známosti, poprípade majú v kešeni dostatok kešu, ako by povedal pán poslanec Kaliňák.
To, čo sa deje na Slovensku s pôdou, sa dialo už aj v dávnej minulosti, nazýva sa to stredovek. Ak si niekto myslí, že stredovek skončil, tak môžem citovať slová známej kapely Lucie: "Středověk neskončil, středověk trvá," minimálne v našom agrorezorte. Všetci dobre vieme, že pôda je zdroj nenahraditeľnej hodnoty a náš najcennejší zdroj obživy. V minulosti bol predmetom lénnych vzťahov. Dnes je taktiež predmetom lénnych vzťahov a okrem toho je navyše predmetom špinavých biznisov. No, kým v stredoveku pôdu panovník venoval svojmu vazalovi, dnes štát venuje pôdu svojim Vadalom.
Teraz mi dovoľte krátky exkurz spred 1 000 rokov. Chartreský biskup Fulbert pred 1 000 rokmi napísal Viliamovi, vojvodovi Akvinskému, toto: "Vazalovou povinnosťou je, aby nijako neohrozoval právnu integritu pána, má byť diskrétny, čo sa týka informácií o pánovi, ktoré by mohli byť nebezpečné, aby ho nedehonestoval, aby ho nijako neobmedzoval v jeho držbe a právach," toto sa mi teraz veľmi páči, "aby pánovi neznemožňoval možné a bol mu nápomocný v uskutočňovaní jeho cieľov. Ak sa vazal bude riadiť týmito princípmi, je hodný léna. Vazal má potom povinnosť podporovať svojimi činmi blaho a prospech svojho pána."
Nepripomína vám to niečo? Nezdá sa vám, že za tých 1 000 rokov sme sa akosi nepohli ďalej? Slovensko v narábaní s pôdou, sa zdá, akoby ani celkom nie. Teraz je panovníkom štátna vrchnosť a rozdáva léna, aby si aj prostredníctvom nej zabezpečila svojich ľudí a poslušnosť.
Povedzme si iba zopár príkladov takých posledných, o ktorých sme si mohli prečítať alebo pozrieť si v televízii.
Tomáš Drucker získa za výhodnú cenu pôvodne štátne pozemky zo Slovenského pozemkového fondu. Mohli by sme povedať, že ako správny vazal zoberie potom ministerstvo vnútra, z ktorého neskôr teda odíde, a keď z neho odíde, tak potom vazalsky mlčí. Aj Jurajovi Blanárovi sa zázračne podarilo zbohatnúť, alebo teda môže sa mu to podariť, taktiež na štátnych, bývalých štátnych pozemkoch zo Slovenského pozemkového fondu. Veľký Slavkov tu už spomínaný bol, k tomu sa ani vyjadrovať nebudem.
Ľudia na východe Slovenska už dávno pochopili, že tam stredovek ešte stále trvá. Možno aj preto, možno to nie je úplne celkom náhoda, že pani Rošková je prezývaná grófka alebo barónka, ľudia vidia, že štát, ministerstvo, Pôdohospodárska platobná agentúra, Slovenský pozemkový fond sa k nim stavia ako k nevoľníkom, kým tí iní sú vyvolení.
A ešte tu si dovolím takú jednu paradoxnú vec povedať. Kým ľudia okolo Roberta Fica, ktorý má inak problém nájsť si bývanie, bohatnú na obchode s pôdou a s realitami, či stávajú sa barónmi alebo grófkami, tak samotný Robert Fico aj napriek panovníctvu je úplne bez pôdy. Pripomína mi to taký historický príbeh Jána Bezzemka, ktorý taktiež, dalo by sa povedať, bez zeme skončil, aj bez svojich práv, o ktoré sám vlastnou vinou prišiel.
Nuž, nepísaní králi politických strán si rovnako ako korunovaní králi v stredoveku potrebujú získať vernosť a oddanosť určitých ľudí. Doba je predsa ťažká, nikdy neviete, z ktorej strany útok príde. Verní zabezpečia ľudí potom na ďalších stupňoch, na ministerstvách, na úradoch, všade tam, kde sa môžu rozdávať léna. Potom stačí kráľom napríklad už len zdvihnúť telefón a taký rybníček, ktorý by si inak museli platiť zo svojho, si hravo zaplatia z eurofondov.
Alebo iný príklad. Dlhé roky sa venujem jazdeckému športu, možno vám hovorí niečo meno Slavomír Magál. Je to človek, ktorý v agrorezorte čerpal dotácie už teda v minulosti a čerpal ich na penzión, alebo teda pestovanie šampiňónov, ktoré sa nikdy nekonali. Alebo sa potom tieto naše milé agrodotácie v rámci zlepšovania asi európskych vzťahov rozdávajú talianskym podnikateľom či rozsiahla pôda sa predáva alebo prenajíma Dánom. No, veď čo, čestná farmárska Slovač by ju asi nevedela tak obhospodarovať ako títo naši zahraniční experti. No chvalabohu, že nevedela, aspoň sa tam nemusia vyháňa ľudia nejakými cepmi.
Skrátka, a ešte raz to poviem, stredovek v agrorezorte neskončil nielen pri rozdávaní pôdy a získavaní vazalov.
Pani ministerka, prosím, vysvetlite mi, ako je možné, že na niektorých sekciách Pôdohospodárskej platobnej agentúry pracujú ako v stredoveku a dotácie spracovávajú ručne iba na papieroch? Netýka sa to sekcie priamych platieb. Ja keď som to počula, tak som to v prvom momente celkom dobre nepochopila, lebo znamená to čo? Že tie počítače tam majú na to, aby hrali na nich solitér? Myslím, že v dnešnej dobe počítače už zohrávajú, a softvéry, oveľa väčšiu úlohu a mali by sa na to aj využívať. Jediné, čo mi z toho vyšlo, je, že možno nechcete, aby ten systém fungoval, lebo ako náhle by existoval softvér, systém by bol prehľadný, tak by aj všetky tie zmluvy, ktoré sú teraz niekde ukryté medzi štósmi papierov, nikto nevypátra. V prípade, ak už je to v systéme, dajú sa aspoň jednoduchšie vypátrať.
Pani ministerka, ste súčasťou tohto stredovekého vazalského systému až príliš dlho, aby ste sa mohli tváriť, že neviete, čo sa vo vašom rezorte deje. Ste súčasťou tohto systému, aj ste už niečo urobili, ale neurobili ste toľko, aby sa veci zmenili výrazne k lepšiemu. Aby sa to zmenilo všetko v prospech drobných farmárov, ktorí vás zo svojich daní platia preto, aby ste im pomáhali. Moderný štát je tu na to, aby pomáhal malým a slabým. No váš agrorezort zaspal v stredoveku, mám pôdu, mám moc. V dávnom stredoveku si ale pôdu vážili. My s ňou dnes hazardujeme. V dávnom stredoveku išli verní vazali do boja s rizikom, že zomrú. Dnes idú vazali do boja taktiež a taktiež s rizikom, akurát s tým rozdielom, že je to riziko maximálneho zisku.
Franklin Roosevelt kedysi povedal: "Národ, ktorý ničí pôdu, ničí seba." My si ju, žiaľ, prostredníctvom aj tých kšeftov, aj tých všetkých káuz, ktoré sa tu deje, ničíme. Chudáci naši predkovia, čo na nej stáročia dreli, nehovoriac o drobných roľníkoch, ktorí sa na nej pokúšajú drieť doteraz.
Ak vám na slovenskej pôde aspoň trošku záleží, možno by bolo dobré sa zamyslieť nad tým, či by nebolo načase odvolať pána Juraja Kožucha z riadenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Vyzerá to totiž tak, že jeho kožuch je príliš hrubý na to, aby kšeftovaniu zabránil, a navyše je dosť možné, že je aj plný bĺch.
Nebudem vám radiť, čo máte robiť, to viete najlepšie sama, len pre inšpiráciu si dovolím uviesť niekoľko príkladov zo sveta, kde v stredoveku už nežijú. Iba pred mesiacom odstúpila britská ministerka vnútra, lebo jej rezort urobil administratívnu chybu a tisícom prisťahovalcov hrozila deportácia. Administratívna chyba. Lotyšský minister zdravotníctva Guntis Belevičs zložil funkciu po tom, ako ho pristihli, že si vybavil prednostné ošetrenie u lekára mimo poradovníka. Koncom roka 2013 podal demisiu poľský minister dopravy Slavomír Novak po tom, čo vyšetrovanie prokuratúry preukázalo, že minister vo svojom majetkovom priznaní neuviedol drahé náramkové hodinky. Tých príkladov je viacero, máme ich aj na Slovensku. Spomeniem bývalého ministra kultúry Rudolfa Chmela, ktorý odišiel z vlády na vlastnú žiadosť, vysvetlil to tým, že kultúru nedokázal dostať medzi priority štátu. Alebo napríklad Juraj Liška oznámil svoj odchod po páde armádneho lietadla, s ktorým skutočne nemal čo dočinenia. Alebo môžem spomenúť, je tu pán bývalý minister kultúry Marek Maďarič, ktorý odstúpil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
Na záver dodám už len toľko. Ja vás obdivujem pre dve veci, medzi nami ženami. Prvou sú vaše vlasy, také, také by som chcela, to by som chcela. Ale druhou je fakt, že tu sedíte a obhajujete seba a rezort, v ktorom momentálne sú kauzy, ktoré sú neobhájiteľné, a to by som teda nechcela.
Ďakujem vám veľmi pekne. (Potlesk.).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 11:40 - 11:41 hod.

Natália Milanová
Ja ďakujem veľmi pekne Martinovi Feckovi za vystúpenie a chcela by som uviesť na pravú mieru vec, ktorá bola spomenutá v kontexte s pánom Bugárom, ide o nedorozumenie, diskutovali sme s Martinom na tému Slovenského pozemkového fondu. Veľmi ma mrzí, že pán Bugár tu momentálne nie je, lebo aj si myslím, že by bolo hodno sa ospravedlniť z mojej strany za toto. Ďakujem veľmi pekne, len toľko som chcela.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.5.2018 16:24 - 16:26 hod.

Natália Milanová

Vymazať rámček!!!
Skryt prepis