Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 20:29 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 20:29 - 20:31 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec Klus, áno, to odráža mieru politickej kultúry. A ako ste to povedali a mne osobne je veľmi ľúto, že nás predbiehajú krajiny, ako je Rumunsko.
Pán poslanec Jarjabek, vy ste hovorili o tom, že som predstierala starostlivosť o poslancov SMER-u, to je zjavné nepochopenie. Možnože by som našla pár jednotlivcov vo vašom poslaneckom klube, ale určite by sa to netýkalo vás, lebo vami ja, ja hlboko opovrhujem, ani si neviete predstaviť ako, za všetky tie prezlečené kabáty, za všetky tie tlčhubné reči, ktoré tu predvádzate už toľko volebných období. Že vás hanba nefackuje! Ste sa sem dostali na Mečiarovom chrbte a smrdíte tu už ako pekné roky a ako vy ste naozaj teda výkvet, výkvet slovenskej politiky.
A, pán poslanec Erik Tomáš, ja vám to poviem takto. Áno, zamestnávala som takéhoto, takéhoto pána, s ktorým som okamžite po tom, ako sa prevalilo to podozrenie, rozviazala pracovnoprávny vzťah, odstúpila som od zmluvy. Dostal, myslím, to bolo nejakých 600 eur alebo koľko dostal z asistentských peňazí, lebo mu prislúchala iba alikvótna časť, lebo to bolo iba pár mesiacov. S takýmito ľuďmi ja určite nebudem spolupracovať, samozrejme, ja som o tom nemohla vedieť, keďže toto bola vec stará niekoľko rokov, keď som ja toho človeka ani nepoznala, a vyvodila som okamžite, okamžite som konala a okamžite som vyvodila zodpovednosť.
Viete, pán Erik Tomáš, ja vám poviem toto, že ja si vás pamätám ešte ako novinára, keď si pamätáte, na tlačovkách Jaroslava Spišiaka sme spolu hrali piškvorky a musím povedať vo vašom prípade, že vy ani tak nie ste hanba slovenskej politiky, vy ste dokonca hanba toho, čo vyprodukovala slovenská žurnalistika, a fakt na vašom prípade je vidieť, že nie každý novinár sa vydarí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2017 20:08 - 20:25 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyne, kolegovia, ja už som ani nedúfala, musím povedať, že sa dostanem na rad.
Najprv by som chcela len taký malý odkaz pánovi ministrovi vnútra, ktorý sa tu rozrečnil o tom, že by som mala kandidovať na primátorku Bratislavy. Dokonca povedal, že on proti tomu nič nemá, on to podporuje, tak by som ho chcela poprosiť, že ako nemala som to v úmysle, ale už keď o tom hovorí minister vnútra, tak možno zvážim. Len vás chcem poprosiť, aby ste mi nevyjadrovali podporu, pán Kaliňák, lebo po vzore pána Ftáčnika to môže byť toxické.
Takto nejako, kolegyne, kolegovia, vyzerá heknutá schôdza Národnej rady Slovenskej republiky. Hekli nám to hekeri Robert Fico a Robert Kaliňák, okej, je to, je to ich šikovnosť a je to Dankova novela rokovacieho poriadku, ktorá im takéto niečo umožnila, aby sa prepracovali po veľmi dlhom čase teda do titulkov v novinách, na serveroch a v televíznych novinách. A vieme všetci, že prečo robia. Je to taký chabý pokus nahrabať si nejaké percentá k tým klesajúcim preferenciám, ale podľa mňa zabudli na jednu vec, že to meno Kaliňák sa už nedá ničím očistiť, ani tými blábolmi, ani tými kýblami špiny, ktoré tu vyliali na nás všetkých, alebo teda na niektorých opozičných vyvolencov, a hlavne zabudli na to, že ľudia tam vonku naozaj nežerú seno, a preto si myslím, že im to nebude nič platné.
Chcem hovoriť teraz o niečom pozitívnejšom aspoň na chvíľu, chcem hovoriť o krajinách, ktoré povedzme sa nachádzajú aj v jadre Európskej únie, a my do toho jadra, teda aspoň podľa pána predsedu vlády Fica, chceme patriť, a to sú také krajiny, v ktorých rezorty vedú ministri, ktorí odstupujú pri úplne tých najmenších podozreniach. Oni nečakajú častokrát ani na to, kým ich odvolá predseda vlády, ministerský šéf, nečakajú na to, kým ich stranícky šéf odvolá, a už vôbec nie, nečakajú na to, kým budú čeliť niekoľkokrát opakovanému odvolávaniu, aj keď neúspešnému, v plénach a odstupujú preto podľa mňa, aby si zachovali aspoň zvyšky proste nejakej cti a aby mohli žiť slobodne vo svojich domovinách, vo svojich slobodných krajinách.
Ja som si tu vypísala zopár príkladov.
Napríklad britský minister Michael Fallon sa vzdal funkcie pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania, malo k tomu dôjsť v roku 2012, kedy položil ruku na koleno novinárke, odstúpil z tejto funkcie, aj keď teda povedal, že všetky tie podozrenia zo sexuálneho obťažovania sú bludy. Premiérka Theresa Mayová to veľmi ocenila, s akou zodpovednosťou pristupuje tento minister obrany k svojej úlohe vo vláde, a on sám v rezignačnom liste napísal: "Mnohé z obvinení sú falošné, ale priznávam, že som v minulosti porušil vysoké štandardy vyžadované od ozbrojených síl, ktoré mám tú česť reprezentovať, a preto odstupujem z funkcie."
V Rumunsku odstúpil minister vnútra, vzdal sa funkcie za nevydarenú záchrannú operáciu. Vyvodil zodpovednosť sám voči sebe preto, lebo išlo o zdĺhavú záchrannú operáciu po havárii malého lietadla s medikmi smerujúcimi do nemocnice vyzdvihnúť orgány určené na transplantáciu, a práve kvôli tomu, že im to príliš dlho trvalo, tak havária si vyžiadala dve obete. Samozrejme, podľa niektorých znalcov to počasie v tej chvíli bolo tak veľmi zlé, že on nemal šancu to nejakým spôsobom ovplyvniť, napriek tomu sa vzdal funkcie.
Nemecký minister poľnohospodárstva a bývalý minister vnútra odstúpil z funkcie, a to kvôli tomu, že dal dôverný tip sociálnym demokratom SPD, že polícia vyšetruje jedného z ich poslancov, Sebastiana Edathyho.
Holandský minister spravodlivosti Art van der Steur odstúpil z funkcie a odstúpil z funkcie v roku 2017 preto, lebo v roku 2001 došlo k odškodneniu usvedčeného pašeráka drog, a on bol už tretím členom Rutteho vlády, ktorý odstúpil pre tento škandál s niekoľkoročným odstupom.
No a tu by som práve nadviazala a s tým, čo tu dnes už aj odznelo s kauzou Kovošrot, lebo, tak viete, nám vyčítajú Sulíka a OLO, my veľmi dobre vieme, ako to bolo, za nás to povedala Anka Zemanová, pretože Richard Sulík veľmi otvorene s nami komunikoval o tejto kauze, v úvodzovkách, a sám spísal proste tie dôvody, ktoré tu recitovala pani poslankyňa Zemanová, ja ich nebudem opakovať, len chcem povedať, že bavme sa o tom Kovošrote, pretože vidíte, že v niektorých iných krajinách dnes, v roku 2017, odstupujú kvôli tomu ministri.
Teda chcem pripomenúť, že Kovošrot s menom Roberta Kaliňáka sa ako prvý spája podozrivý konkurz, ktorý na seba sám vyhlásil zadlžený Kovošrot. Konkurzný správca vtedy síce vyhlásil verejnú súťaž, ale prvé kolo rovno zrušil, tam sa prihlásil záujemca, ktorý ponúkol Kovošrotu 51 mil. korún, a v ďalšom kole predal Kovošrot za 25 mil. korún firme Krup, ktorej konateľom a vtedajším vlastníkom bol Kaliňák, pritom iný uchádzač núkal 30 mil. korún.
A z čoho to obviňujú Sulíka? Že obral Bratislavu o 20 mil. korún? Veď to je smiešne.
Druhá je kauza Hedviga, po nej mal podľa mňa slušný minister vnútra okamžite odstúpiť z funkcie po tom, ako spolitizoval spolu s Robertom Ficom tento prípad, a ja pevne verím, že Hedviga Malinová sa dočká spravodlivosti cez maďarské súdy.
Výbušnina v Írsku. Tak na jednej strane vy vyčítate poslancovi Rajtárovi, že hodil cez palubu svojho asistenta, a na druhej strane minister vnútra, ktorý bol zodpovedný za celú túto operáciu, hodil cez palubu policajta, ktorý podľa neho spanikáril. On urobil, ak obviňujete poslanca Rajtára z toho, že hádže cez palubu svojho asistenta, tak potom sa pozrime na to, čo robí minister vnútra, ktorý to celé hodil na nejakého policajta, ktorý vraj spanikáril a kvôli tomu sa do obrovských opletačiek dostal Slovák, ktorý dlhodobo žil v Dubline.
Streľba na študentov. Veľký šok zažila posádka auta so študentmi, ktorých 24. júna 2013 zastavili na diaľnici D2 policajné výstrely. Hliadka chcela skontrolovať posádku počas pátracej akcie po dvojnásobnom vrahovi Milanovi Ďurišovi, auto mu totiž v minulosti patrilo, ale neskôr ho našli s prestrelenou hlavou v dunajskom ramene. To znamená, že oni zastavovali študentov, ktorí išli vraj v podozrivom aute dávno po tom, ako mali spárovať auto s už zavraždeným Milanom Ďurišom.
Kauza Bejby. O tom sa tu veľa hovorilo, to považujem za úplne neprípustné, hovoril o tom Ľubo Galko.
Kauza tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby. V roku 2013 zverejnil denník SME informáciu o tunelovaní majetku VSS počas prvej Ficovej vlády. Podľa bývalého funkcionára služby Vladimíra Suchodolinského spreneverili vojenský tajný majetok za niekoľko miliónov eur. Do kauzy bol vtedy zapletený aj Kaliňákov človek Ľubomír Skuhra. Jeho partnerka Dušana Višňovská je riaditeľkou Kaliňákovej kancelárie na ministerstve vnútra. Polícia aj viedla trestné stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, neskôr ho však zastavila. A to je ten dôvod, prečo sa tu dnes stretávame, po ixtýkrát sa snažíme odvolať Kaliňáka. Keby mal nejakú zvyšnú česť, tak by odstúpil a nechal by, aby sa dovyšetrili všetky tieto prípady, o ktorých hovoríme.
Kauza Plachtince. Kauza Horné Plachtince sa prevalila po tom, ako regionálna obstarávacia agentúra vysúťažila pre štát reklamné služby za 130 mil. eur. Ministerstvo vnútra využilo služby tejto agentúry pri nákupe právnikov aj audítorov.
Kauza DPH Chovanec a spol. Organizovaná skupina z východného Slovenska pripravila štát za prvej Ficovej vlády cez nadmerné odpočty dépeháčky približne o 75 mil. eur. Hlavný aktér daňových podvodov Milan Chovanec vypovedal, že podozrivé obchody s investičným zlatom či parketami kryli aj pracovníci daňových úradov, policajti či sudcovia, ale aj politici a spomenul konkrétne Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Polícia tento prípad vyšetruje už 9 rokov, doteraz obvinila 61 ľudí a ten posun je taký, že na základe výpovede Chovanca, ktorého spochybňuje aj Kaliňák, aj Počiatek, všetci ste ho spochybnili, na základe jeho výpovede bolo obvinených ďalších 12 ľudí v tejto kauze, tak asi niečo na tom bude, čo hovoril Chovanec.
Viem o tom trochu viac kvôli tomu, že, samozrejme, bývalého vyšetrovateľa, je to dnes jedna teda z osôb, na ktoré sa naozaj môžem spoľahnúť, Dr. Pavol Milan, môj poradca, on to vyšetroval, hodili ste ho cez palubu v momente, keď práve vyplávalo meno Roberta Kaliňáka, a dnes sa ukazuje, že celý ten jeho postup bol správny, akurát tá kauza po jeho odchode, čo už je 3 roky, ticho spí a všetci sa tvária, že je všetko v poriadku. Vyšetrovanie napreduje slimačím tempom, ak vôbec, a koniec je v nedohľadne. Takto to Kaliňákovi najviac vyhovuje, hlavne, že umlčali Chovanca, ktorý hnije v base.
Kauza Bašternák. K tomu sa nebudem vyjadrovať, tam všetko odznelo.
Kauza Jozef Drak. Jozef Drak tvrdí, že mu sám minister v konšpiračnom byte odovzdal rozhodnutie o prijatí do Policajného zboru, čo Kaliňák niekoľkokrát a opätovne aj pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky spochybnil. Dnes už ale vieme, že máme k dispozícii verdikt Najvyššieho súdu, ktorý jednoznačne skonštatoval, že Drak patril oficiálne k Policajnému zboru. Drak okrem iného tvrdil aj to, že nosil peniaze Karolovi Mellovi do Maďarska na základe príkazu svojich nadriadených, teda polícia platila osobu, po ktorej pátrala pre obvinenia zo závažných zločinov, a peniaze jej dokonca nosil aj do zahraničia. A viete, že Karol Mello dodnes žije svojím pokojným životom na Belize. Ja sa pýtam, že kde inde v civilizovanom svete je ešte toto možné. To, keď už za nie iné, za kauzu Drak mal Kaliňák dávno, dávno odstúpiť sám.
Kauza Kočner. Vy sa mám teraz snažíte ako keby ako pripísať k nám Kočnera. Prosím vás, Kočner je postavička, ktorá sa tu motá strašne dlho, a keď sa niekde motá, tak sú to vaše večierky a vaše párty všelijaké. A ja sa pýtam, že kde by dnes bol Kočner, nebyť opozície a nebyť novinárov, pretože až dnes sa stalo, že Kočner je zrazu obvinený pre zločin neodvedenia dane a poistného.
Kauza Gorila. Toto už zrejme ani netreba komentovať po tom, čo odišiel šéf tímu Gajdoš, rozvírila sa hladina, tá sa zavrela, všetci dnes vieme, že to, čo bolo zverejnené v knihe Toma Nicholsona, aj to, čo bolo na internete, sa zakladá na pravde. Neviem, čo sa stalo naozaj s vyšetrovaním, nedá sa dokázať, nedá sa dokázať, nedá sa dokázať. Ak sa nedá dokázať, tak nech odstúpi ten, kto to vedie celé a kto je za to politicky zodpovedný. A ten, kto je za to politicky zodpovedný, je minister Kaliňák, to je úplne jednoznačné.
Kauza KÚFS (Kriminálny úrad finančnej správy), to je moja srdcovka, tam, viete, že unikol materiál, kde bol rozpracovaný Remeta z firmy Dúha pri stavbe tunela Višňové. Akurát sa ukázalo, že bol teda podozrivý z daňových podvodov, tie ale nešli na NAKA z KÚFS-u, ale ku mne sa dostala informácia, že mali slúžiť práve na vydieranie podnikateľa Remetu, ako aj ďalších podnikateľov. Viete, čo sa stalo, keď som podala trestné oznámenie? Polícia vypočula nie mňa, nie mňa, ktorá som podala trestné oznámenie, ale vypočula podozrivých ako svedkov. A podozrivý, čo bol Makó z KÚFS-u a Remeta, samozrejme, povedali, že sa to vôbec nezakladá na pravde, veď prečo by s tým súhlasili, s tými obvineniami, a prípad sa uzavrel. Prípad sa ani neotvoril a už sa uzavrel. A, samozrejme, tu vyvstáva úplne vážne podozrenie, že buď ja a môj poradca sme odpočúvaní, alebo dokonca sledovaní, pretože v ich výpovediach odzneli také veci, ktoré nemali ako inak zistiť.
Kriminálna informácia o predsedovi parlamentu Dankovi. Viete, že unikla utajená kriminálna informácia o tom, že predseda parlamentu mal byť účastný na trestnej činnosti korupcie, ja sa teraz nejdem vyjadrovať k tomu, či pán Danko bol, alebo nebol, to je na orgánoch činných v trestnom konaní, ja som podala trestné oznámenie, podstúpila som tú kriminálnu informáciu. Z ministerstva vnútra došla jednoznačná odpoveď, že ide o pravý dokument. Ak ale ide o pravý dokument, tak to bol tajný materiál a nemal prečo uniknúť. A za to, že unikol z prostredia polície, je plne politicky zodpovedný aj po právnej stránke minister vnútra, pretože podľa zákona 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností na účely tohto zákona je vedúcim a podľa § 8 je povinný zabezpečiť ochranu utajovaných skutočností, v čom úplne zjavným spôsobom zlyhal.
Všetky tieto kauzy, o ktorých som hovorila, svedčia o obrovských problémoch vo vedení ministerstva vnútra, o spolitizovaní a zneužívaní polície na politické ciele, jej neochoty a nekompetentnosti vysporiadať sa so spoločensky najzávažnejšími kauzami a v mnohých prípadoch sa tak deje len na základe tlaku opozície, médií a verejnosti. A za toto všetko jednoznačne nesie zodpovednosť minister vnútra Robert Kaliňák.
Mňa len napadá taká vec, že vieme aj my, že tie počty nepustia, to, čo teraz prednedávnom rozvírilo hladiny koalície a zdalo sa, že by to mohlo viesť k niečomu sľubnému, tak, samozrejme, to sa nestane, tak s nami dnes nikto túto hru hrať nebude. Robert Fico jednoznačne ukázal, že sa Kaliňáka nezbaví napriek tomu, že mu kradne jeho vlastnú politickú budúcnosť, aj politickú budúcnosť vás všetkých v SMER-e, pretože tie klesajúce preferencie, myslím, podľa AKO, alebo to bol FOCUS, to bolo 24 %, vy podľa mňa veľmi dobre viete, že tá realita je ešte oveľa horšia a že skutočne dnes tie percentá vašich preferencií tvoria vaši členovia krát 4, rodinní príslušníci a plus všetci, ktorí sú priamo závislí na tom korumpovaní, ktoré sa tu deje či už z eurofondov, či sú to už starostovia alebo primátori, alebo iní takto vám blízki ľudia, to už naozaj nie sú hlasy z nejakej, z nejakej teda čistej verejnosti.
A ja si myslím, že vy tak cítite, že jedného dňa sa to tu proste skončí, najneskôr to bude v roku 2020. A chcem sa opýtať, to by som sa pána ministra chcela opýtať, že čo potom, že ako tu on bude žiť, ako on bude zrazu bez tej limuzíny chodiť po chodníkoch bez tých ochrankárov s tou rodinou? On pôjde akože večer s deťmi na zmrzlinu len tak? Ako bezúhonný občan?
Viete, čo vám poviem, že ja by som s vami nemenila za nič, za nič na svete, pán minister, lebo bez ohľadu nato, či my vás odvoláme, neodvoláme, či skončíte v tom väzení, ako vám tu niektorí sľubujú, alebo neskončíte, ja si myslím, že vy už sám ste teda väzňom vo svojej vlastnej krajine, lebo vy ste stratili podľa mňa to úplne najcennejšie, a to je byť slobodným vo vlastnej krajine. Vy nebudete môcť žiť normálny život, pretože každýkrát, čo vyjdete na tú ulicu, budete riskovať, že vám hodí niekto dlažobnú kocku do hlavy alebo vás opľuje, alebo vás verbálne napadne. Pretože tí ľudia tam vonku naozaj nežerú seno, oni to všetko vnímajú. A tieto vaše etudy, ktoré ste tu dnes predvádzali, si myslím, že vám naozaj nikto, nikto nezhltol. A toto vám, toto vám skutočne, toto vám skutočne nezávidím.
Viete, ja si vás pamätám, pán minister, keď ste vstupovali do politiky, a pamätám si vás, že vás vtedy úplne žrali doslova, pozitívne vás žrali novinári a ľudia vám fandili, lebo ste boli ako keby akože niečo čisté, niečo mladé, niečo vzdelané. Dámy odpadávali, pretože mali ste proste ten šarm, a musím povedať, že je veľmi smutné dnes, bez toho, aby som mala červené oči od nenávisti, je to len smutné, tak ľudsky je to smutné, aký dlhý a aký smutný kus cesty je za vami a v akej pozícii ste sa vy dnes ocitli. Fakt väzňom vo svojej vlastnej krajine. Nech už sa toto tu skončí akýmkoľvek spôsobom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2017 13:20 - 13:27 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ospravedlňujem sa, že vám to rozbíjam, pán minister zdravotníctva, ale asi to tu budete musieť vytrpieť.
No ja musím povedať, že celá táto téma zmrazovania platov krásne odkrýva charaktery, ktoré sa skrývajú v každom z nás. Ja som sa zúčastňovala na tých poslaneckých grémiách a musím povedať, že na grémiu všetci hovorili o tom, všetci s výnimkou ĽSNS, vášho zástupcu, lebo ten sa vyjadril iba k tomu, či bude klub za alebo proti skrátenému legislatívnemu konaniu. Takže mimo ĽSNS všetci hovorili o tom, že zmrazovanie platov stratilo svoje opodstatnenie, že to jednoducho nie je systémové riešenie, že to bolo riešenie v čase hospodárskej krízy, keď to bolo riadne vyargumentované. Vtedy všetci chápali, že vzdať sa časti poslaneckého platu tým, že ho zmrazíme, ja na mieste, lebo bola hospodárska kríza a bol to taký symbol spolupatričnosti s občanmi Slovenskej republiky a dlho potom proste nastala nejaká zotrvačnosť a na tej zotrvačnosti sa tu vezieme, ale tá zotrvačnosť už z niečoho, čo bolo vyargumentované a bolo na mieste, prešla do čistého politického populizmu.
Na tom grémiu sme sa všetci teda zhodli na tom, že sme ochotní podporiť systémové riešenie, ktoré by upravovalo platy poslancov. A hovorili sme otvorene o tom, ja som o tom hovorila, že napríklad SaS-ka za systémové riešenie považuje zodvodovanie, zdanenie paušálnych náhrad bez ohľadu na to, akým spôsobom by to, by sa to odrazilo na výške nášho poslaneckého platu. Na tomto, k tomuto nepadla jediná námietka. Tam naozaj nastala vzácna zhoda.
A zrazu nastal ten bum. Zrazu sme si začali čítať v médiách vyčíslenie vlastne toho, čo by znamenalo, keby sa platy zrazu rozmrazili. Tam to urobilo tých 1 000 eur a ja musím povedať úplne otvorene, že aj dnes na chodbách parlamentu, keď sa o tom rozprávam s jednotlivými kolegami z cteného pléna, ono ani tak nejde o to, že zvýšenie poslaneckých platov, ale všetci zhodne hovoria, no viete, ale to je 1 000 eur a to je veľa. To ako my to povieme? Ako my to zodôvodníme našim voličom? Naši voliči sú iní, ako tí vaši voliči. Tisíc eur, to naozaj, to nedokážeme vyargumentovať. V tomto, v tomto momente je pre mňa veľmi oslobodzujúce, že ja aj na grémiách, aj tuto v pléne som súčasťou poslaneckého klubu ľudí, ktorí naozaj majú chrbtovú kosť a od začiatku až do konca tvrdia stále to isté. A je jedno, či na poslaneckých grémiách alebo tu v pléne, alebo pred médiami a v tomto momente, tak ako keby páchame tie rituálne samovraždy, pretože SaS-ka už celé roky hovorí, ani náhodou vám nepodporíme tento bohapustý politický populizmus a pokrytectvo v skrátenom legislatívnom konaní, lebo by sme sa dopustili niečoho, čo je v rozpore s naším svedomím, vedomím, s ústavou a so zákonmi, ktoré sú platné v tejto krajine a je našou psou povinnosťou, aby sme tieto zákony dodržiavali.
Ale SaS-ka hovorí aj niečo iné. Áno, kľudne si siahnime na plat, ale poďme to riešiť rozumným a systémovým riešením. A nie, teraz nevolám po svetovom mieri, teraz prinášame konkrétne riešenie: poďme zodvodovať a zdaniť paušálne náhrady, ktorú sú nám aj tak nanič. Toto je súčasťou nášho príjmu a ako na takú súčasť by sme na to mali pozerať. Nie je dôvod, prečo by naše paušálne náhrady nemali byť riadne zodvodnené, zodvodované a zdanené. Toto je to konkrétne riešenie, o ktorom sa poďme rozprávať. Všetko to, čo robíte vy, je čistý politický populizmus. Opýtajme sa voliča, čo si myslí a potom si to budeme myslieť aj my. Takíto ste vy frajeri. Za zatvorenými dverami sa správate úplne inak. Keď je, keď je predseda na Pobreží Slonoviny, správate sa úplne inak. Je naozaj veľmi oslobodzujúce byť v poslaneckom klube ľudí, ktorí keby to tu všetko zajtra rachlo, keby nás sem prišlo, keby došlo k defenestrácii parlamentu, tak my by sme sa hneď zajtra uchytili na otvorenom trhu práce a zarábali by sme viacej, ako zarábame v ctenej snemovni. To vám garantujem.
Neviem sa naozaj spamätať z toho, čo sa stalo s kolegami zo SMER-u, ktorí tiež robili veľké ramená, aj tí vaši zástupcovia na tom poslaneckom grémiu robili obrovské ramená, silných chlapov ste tam ozaj poslali, silne sa tam tvárili, že vy ste odhodlaní a prečo by to tak nemalo byť a vy to urobíte, aj ste to urobili. Aj ste to urobili iba na chvíľu, že? Hlasovali ste proti skrátenému legislatívnemu konaniu. Zrazu príde bu-bu-bu, príde nóta s Pobrežia Slonoviny od vášho predsedu, všetci sa zbláznite, všetci tu pustíte do gatí, vy silní chlapi, čo robíte obrovské ramená. Viete, čo by ste mali? Mali by ste vrátiť občianske preukazy, lebo nie ste svojprávni, vy naozaj nie ste svojprávni. Vy ste ukázali, ako to chodí v Národnej rade Slovenskej republiky, aká je realita, že príde nejaký lobista a ten lobista v tomto prípade je predseda vlády Slovenskej republiky a vy podľahnete tlaku lobistu, ktorí si potrebuje naškrabať nejaké posledné žijúce hlasy ešte tam dolu, aby ste nemali 24 %, lebo veľmi dobre viete na základe vlastných prieskumov, že tá realita je ešte ďaleko horšia.
Vy ste podľahli tlaku lobistu. Robert Fico nie je v tejto téme ničím iným, iba lobistom. Mali by ste vrátiť poslanecké preukazy a mali by ste vrátiť občianske preukazy. Ja viem, že to opakujem tretíkrát a poviem to aj štvrtýkrát. (Reakcia z pléna.) Uhm. No vy sa máte čo ozývať, vy ste bol jeden z tých, čo ste za tou stenou robili tie ramená. A teraz ste pustili do gatí. Môžte sa hanbiť, pán Číž, vy nie ste svojprávny.
Toto je všetko k tomu, čo som k tejto téme chcela povedať a všetci, ktorí tu otáčate a otáčate len kvôli nejakým preferenciám, všetci sa môžte hanbiť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Pán spravodajca chcete niečo dodať? Nie, nie je tomu tak prerušujem rokovanie o tomto bode programu.
Teraz pristúpime k druhému čítaniu o

návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Gruzínskom na strane druhej.

Návrh vlády má parlamentnú tlač 739 a spoločná správa výborov má tlač 739a. Návrh vlády odôvodní pán minister dopravy.
Pán Érsek, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
S reakciou na faktickú poznámku, pán poslanec Ivan.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Jedna faktická poznámka na vaše vystúpenie, pán poslanec. Končím možnosť prihlásiť sa s faktickou poznámkou.
Pán poslanec Dostál, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Ďakujem pekne otváram rozpravu, písomne sa do rozpravy neprihlásil nikto, otváram teraz možnosť prihlásiť sa ústne. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Prihlásil sa pán poslanec Ivan. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Prerušujem rokovanie o tomto bode programu.
Budeme pokračovať v prerušenom rokovaní v prvom čítaní o vládnom návrhu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke (pod tlačou 751).
Poprosím pána ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky Árpáda Érseka, aby zaujal miesto určeného pre navrhovateľov, a dávam slovo spravodajcovi, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor pre hospodárske záležitosti poslancovi Milanovi Mojšovi, aby predniesol spravodajskú informáciu k tomuto bodu.
Nech sa páči.

(Pokračovanie rokovania o vládnom návrhu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 751.)
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Ďakujem pekne. Končím rozpravu k tomuto bodu. Chcem sa opýtať pána ministra ako navrhovateľa, či chce niečo dodať v záverečnom slove. Nie, nie je tomu tak. A chcem sa opýtať pána spoločného spravodajcu... Alebo je tomu tak, pán minister?
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 28.11.2017 18:00 - 18:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Ďakujeme pekne, pani poslankyňa. Jedna faktická poznámka na vaše vystúpenie. Končím možnosť prihlásiť sa s faktickou poznámkou.
Pani poslankyňa Cigániková, nech sa páči.
Skryt prepis