Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2018 o 18:23 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.5.2018 10:51 - 10:54 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, návrhom sa dopĺňa právna úprava týkajúca sa ustanovenia osobitného príjemcu pre poberateľa dávky sociálneho poistenia, ktorý zo zdravotných dôvodov nemôže prijímať výplatu tejto dávky, a to aj bez súhlasu poberateľa tejto dávky. Za osobitného príjemcu je možné v takomto prípade ustanoviť blízku osobu poberateľa dávky sociálneho poistenia. Sociálna poisťovňa v zmysle návrhu bude povinná ustanoviť osobitného príjemcu len na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára a to najneskôr do troch dní.
Dôvodom návrhu sú opakované a dlhoročné problémy stoviek poberateľov dávok sociálneho poistenia a ich najbližších príbuzných, keď sa väčšinou náhle a nečakane ocitnú v situácii, že nie sú schopní zo zdravotných dôvodov prijať dávku, ktorá sa im vypláca v hotovosti, a nemajú zriadený bankový účet, čo je osobitne časté u seniorov, ale aj u ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. V dôsledku tejto skutočnosti nastávajú v ich živote problémy, nakoľko ak im nie je vyplatený napr. starobný alebo invalidný dôchodok, ich príbuzní nemajú právnu šancu sa k ich dôchodku dostať a v dôsledku toho nemajú z čoho za nich zaplatiť napr. úhradu spojenú s užívaním ich bytu, za energie a iné poplatky ako telefón, poplatky za lieky a zdravotnícky materiál, poplatky v zdravotníckom zariadení typu LDCH, a to dokonca ani prvú úhradu za poskytovanie sociálnej služby v pobytovom zariadení. Títo občania sa v dôsledku neplatenia vyššie uvedených poplatkov dostávajú do rizika platenia pokút a penále, ale aj napr. vypnutia elektrickej energie, neprijatia do pobytového zariadenia a tak ďalej.
Návrh reaguje aj na situácie, ak by poberateľ dávky sociálneho poistenia nemal žiadnu blízku osobu alebo inú osobu v pomere rodinnom alebo obdobnom, ktorá by dôvodne pociťovala ujmu poberateľa dávky ako svoju vlastnú ujmu, aby bolo možné rovnako v priebehu troch dní ustanoviť za osobitného príjemcu napríklad aj obec, kde má poberateľ dávky trvalý pobyt. Možnosť ustanoviť v týchto situáciách promptne za osobitného príjemcu blízke osoby, za ktoré sa považujú príbuzní v priamom rade, teda manžel, súrodenci, ale aj iné osoby, ak splnia zákonom stanovené podmienky, teda osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom, a dôvodné pociťovanie ujmy ako vlastnej ujmy, alebo obec značne urýchli a uľahčí riešenie bežných problémov poberateľov dávok a ich príbuzných, ktoré sú však z hľadiska existencie poberateľa dávky sociálneho poistenia veľmi dôležité.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, zákonmi a s ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Návrh zákona nebude mať negatívny vplyv na verejné financie, nebude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, nebude mať ani negatívny sociálny vplyv, ani negatívny vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, a hlásim sa do rozpravy ako prvá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:23 - 18:24 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Bernaťák, ja si cením, že mi dávate rady, ako mám postupovať, ale ja musím povedať, že od istého času naozaj, keďže mám na to dôkazy, tak s ľuďmi ako pani Matečná ja nebudem diskutovať. Ja budem priamo diskutovať v rámci vyšetrovania s vyšetrovateľmi, keď to odovzdám na Generálnu prokuratúru. To je aj odpoveď pre pána Pašku, všetko odovzdám na Generálnu prokuratúru, nemajte problém.
A nie je problém v cenovom predpise, ako vy o tom hovoríte, pretože ja nespochybňujem, že tie záhrady ocenili na 191-tisíc, tak, tak aj mali postupovať. Ale ja spochybňujem výber pozemkov, aké pozemky im vybrala pani Matečná ako náhradné pozemky a v akej trhovej hodnote? V tomto ja vidím účelové a podvodné správanie. Pretože kým to chcú poctiví reštituenti, nič sa nedeje celé roky. Akonáhle nastúpi vybavovač, nejaké zvučné meno pre Slovenský pozemkový fond, tak veci sa behom dvoch dní začnú hýbať. A podpíše im lukratívne pozemky.
Treba sa pozrieť, a to odporúčam zase ja vám, kde potom končia tie náhradné pozemky, o ktoré reštituenti žiadajú. Kde končia? Skončia v rukách tých poctivých reštituentov, ktorým kedysi skonfiškovali majetok? Alebo skončia v rukách vplyvných podnikateľov, alebo vašich ľudí, alebo vašich poslancov? Kde končia tie náhradné pozemky, ktoré im vypodpisovala generálna riaditeľka SPF Ing. Matečná?
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 17:56 - 18:15 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som rada dopovedala to, čo som nepovedala predpoludním, keď som bola v písomnej, teda vlastne toto je ešte stále písomná časť rozpravy, ale keď som odôvodňovala, prečo vlastne chceme odvolávať pani ministerku Matečnú.
A teraz vlastne chcem nadviazať na to, čo hovoril aj pán Matovič, a to sú vlastne sporné reštitúcie, v ktorých pani ministerka Matečná zohrala kľúčovú úlohu ako šéfka Slovenského pozemkového fondu. Hovoril o tom aj pán Zsolt Simon, že je neuveriteľné, čo vlastne vyšlo z úst pani ministerky, že pre ňu korupcia nie je taký problém ako nekompetentnosť alebo neznalosť.
My sme v posledných mesiacoch prinášali konkrétne dôkazy o tom, akú výraznú úlohu zastáva Ing. Gabriela Matečná v obrovskej kríze agrorezortu, a to či už ako bývalá šéfka Slovenského pozemkového fondu, alebo dnes ako ministerka. Pani ministerka sa na svojich tlačových konferenciách nikdy nevyjadrovala k podstate veci. Na jednej strane boli naše listinné dôkazy, na druhej strane bol plač, boli osobné útoky, boli rôzne invektíva, bolo spochybňovanie nás všetkých. A dnes tomu už rozumiem, keď sa prirovnala k pánovi, teda k Einsteinovi s tým, že akože naozaj všetci sme proti nej, ale to ešte neznamená, že my máme pravdu.
Ja som už dnes hovorila, že možno naozaj nie som odborníčka na rezort pôdohospodárstva, ale celkom určite rozumiem podozreniam zo spáchania subvenčných podvodov, korupcie a prekročenia právomoci verejného činiteľa, ako tomu bolo v prípadoch malých farmárov, v prípadoch, kedy ministerka ako šéfka Slovenského pozemkového fondu prihrávala pôdu Rodovcom, Bödörovcom, grófke Roškovej, ale aj exministrovi Druckerovi a jeho rodine.
My sme včera mali tlačovú konferenciu k jednému konkrétnemu prípadu, a to je prípad, v ktorom zohrala hlavnú úlohu práve Ing. Gabriela Matečná. Žena, ktorá sa pýši tým, že ochranu pôdy zakotvila v ústave. Tak teraz počúvajte, ako sa v tomto konkrétnom prípade, k tej cennej slovenskej pôde, pani Matečná zachovala.
5,7 ha pôdy, čo boli bývalé skonfiškované záhrady v okrese Levoča, vymenila za 200 ha vo Vysokých Tatrách. Ide o veľmi lukratívne pozemky, ktoré ale skončili nie v rukách reštituentov, nie v rukách tých obyčajných ľudí, ale v rukách vplyvných podnikateľov z východu, v súkromnej spoločnosti. Ing. Gabriela Matečná im podpísala pozemky aj také, cez ktoré má ísť diaľnica. A ona to v tom čase, keď podpisovala tie zmluvy, veľmi dobre vedela, lebo bol k dispozícii územný plán Veľkej Lomnice. Podpísala im lukratívne pozemky v obci Vrbov. Nám priamo ľudia z obce Vrbov telefonujú a hovoria o tom, že tých 33 ha cenných pozemkov, ktoré im vypodpisovala ako ornú pôdu, dnes sceľujú a idú ju predávať. Ale ide ju predávať súkromná spoločnosť. Meter štvorcový ide v tejto obci priemerne od 33 do 37 eur za meter štvorcový. Reštituenti tak získali za 5,7 ha v okrese Levoča ocenených na 191-tisíc eur 200 ha vo Vysokých Tatrách.
Lenže títo reštituenti v momente, ako mali k dispozícii túto pôdu, ju celú vložili do súkromnej spoločnosti Investičný útvar. Vstúpili tam ako spoločníci umelým spôsobom na dva mesiace a neurobili nič iné, iba tam vložili celých 200 ha cennej pôdy vo Vysokých Tatrách ako nepeňažný vklad. Pričom táto pôda môže mať dnes hodnotu až 60 mil. eur.
Rozumiete, čo vám hovorím? Za 191-tisíc, čo boli nacenené pozemky, bývalé záhrady, skonfiškované v okrese Levoča, ktoré nacenili predpisom z roku 1990 na 191-tisíc, im táto žena vypodpisovala 200 ha vo Vysokých Tatrách. A keď sme to rátali, len v tom Vrbove na tom môžu zarobiť tých okolo 11 mil. eur, pretože vieme, ako sa tam pohybujú ceny stavebných pozemkov.
Predstavte si, že im vypodpisovala hektáre pôdy v katastrálnom území Veľká Lomnica. Má tadiaľ ísť diaľnica. Viete, do akej pozície dostala štát? Štát vlastnil tieto pozemky cez Slovenský pozemkový fond a pri výstavbe toho diaľničného úseku ich bude musieť odkúpiť od súkromnej spoločnosti.
Slovenský pozemkový fond pod vedením nominantky pani Matečnej, ku ktorej sa ona hlási, ešte by som povedala, celkom hrdo pani Šklíbová, ani Ing. Matečná sa ešte aj dnes tvária, že tento skutok sa nestal, lebo postupovali v súlade s nariadením vlády 237, ktoré pripúšťalo odklepnúť reštituentom aj pôdu v inom okrese. To je presne to, o čom hovoril pred chvíľou Igor Matovič. Tvária sa, že sa skutok nestal, lebo bol akože v súlade so zákonom. Ale nebol v súlade s charakterom, nebol v súlade s tým, čo ona deklaruje pri každom svojom vystúpení, že chce chrániť slovenskú pôdu. Bol v rozpore s týmto. A v príkrom rozpore.
Ja sa teda pýtam, prečo pôda v takej bonite, prečo cenná pôda práve v okrese Kežmarok, prečo pozemky, cez ktoré pôjde diaľnica a ktorú teraz štát bude musieť odkúpiť od súkromnej spoločnosti? Prečo cenné pozemky v obci Vrbov, kde je jeden z najcennejších termálnych prameňov?
To nariadenie vlády ale, o ktoré sa vy opierate dnes, že ste konali v súlade so zákonom, hovorí o tom, že reštituentom môžete dať pozemky v inom okrese, ale len ak fond preukázateľne nemá pozemky v katastrálnom území, kde vznikol reštitučný nárok. Kolegyne, kolegovia, ja viem dokázať listami vlastníctva, že v tom čase, keď bola aktuálna táto reštitúcia, Slovenský pozemkový fond vlastnil stovky hektárov pôdy v okrese Levoča. Vieme to doložiť. Vlastnil tam viac ako 350 ha, to bolo vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu. Je to dokázateľné. Preto tvrdím, že konali v príkrom rozpore s nariadením vlády aj so zákonom.
Chcete namietať, že reštituenti nechceli vami ponúkané pozemky v okrese Levoča, lebo chceli pozemky na poľnohospodársku výboru? Toto povedali. Toto som videla napísané aj od sekčného šéfa legislatívy z ministerstva pôdohospodárstva, ktorý sa pod toto podpísal, že tí reštituenti, ktorí žiadali náhradu 5,7 ha v okrese Levoča, nechceli tú pôdu, ktorú im v okrese Levoča, tak ako kázal zákon, ponúkali. Ja tvrdím, že to je podvod, pretože títo reštituenti nemali k tej pôde absolútne žiaden vzťah.
Viete prečo? Lebo v momente, keď dostali vypodpisovaných 200 ha cennej pôdy, oni s tou pôdou nič nerobili. Oni na nej nešli hospodáriť. Oni tú pôdu zobrali a ako nepeňažný vklad ju vložili do súkromnej spoločnosti Investičný útvar. Preto tvrdím, že im bolo úplne jedno, aké náhradné pozemky dostanú. Posledná zmluva, ktorú im vypodpisoval Slovenský pozemkový fond už nástupníkom pani Matečnej pánom Hačkom, bola spúšťačom pre to, aby okamžite vstúpili do súkromnej spoločnosti Investičný útvar a ako nepeňažný vklad tam vložili celých 200 ha, ktoré im Slovenský pozemkový fond hlavne pod vedením pani Matečnej prihral.
To vám ako štatutárke SPF záležalo na tom, aby sa súkromná spoločnosť dopracovala k lukratívnym pozemkom. To ľudia z tejto spoločnosti mali možnosť vybrať si u vás pozemky, o ktoré mali záujem tak, aby nakoniec získali cennú pôdu vo Vysokých Tatrách v hodnote možno 60 mil. eur a možno viac.
Človek, ktorý bol splnomocnený vybavovať túto konkrétnu reštitúciu, lebo to si nevybavovali tí samotní reštituenti, oni splnomocnili človeka, ktorý sa volá Ladislav Zoričák, a tento človek v minulosti podnikal v jednej firme so štatutárom, ktorý je dnes vo firme Investičný útvar. To je náhoda, že? V minulosti spolu podnikali. Tí reštituenti tam mali, si uplatňovali reštitučný nárok od roku 2004 nepretržite. Je veľmi zaujímavé, že v momente, keď splnomocnia Ing. Zoričáka, zo dňa na deň sa začnú diať veci. Zo dňa na deň im vypodpisuje pani generálna riaditeľka SPF pôdu v obrovskej bonite s prepočtami na staré ceny. Úplne odignorovala trhovú hodnotu tej pôdy. Chcete mi povedať, že toto je náhoda? Že človek, ktorého splnomocnili starí reštituenti, ktorí žiadali späť svoje záhrady, splnomocnia niekoho a zrazu len takto sa to začne diať, zrazu majú za 5,7 ha 200 ha pôdy? Chcete sa tváriť, že ten skutok sa nestal? Stal. A budú sa s tým musieť vysporiadať orgány činné v trestnom konaní. Budú sa musieť vysporiadať s tým, prečo pozemky pod diaľnicou, keď to zákon neumožňuje, a prečo pozemky v inom okrese, keď ste mali dostatok pozemkov v príslušnom okrese.
Prečítam vám stanovisko iba jedného z právnikov, s ktorým som to konzultovala: "Je zrejmé, že zmluvy napriek tomu, že sa odvolávajú na právoplatné rozhodnutie, v ktorom je uvedené, ako podľa zákona postupovať, sa tohto zákona nedržali a previedli reštituentom pozemky v rozpore so zákonom. Tu treba poukázať na to, že samotné pozemky ako predmet prevodu vlastníckeho práva sú podstatnou náležitosťou týchto skúmaných zmlúv. Mimoriadne problematické teda je, či sú zmluvy takto uzatvorené platné, keďže ich predmet, teda predmet prevodu vlastníckeho práva samotný, je v rozpore so zákonom a v tomto prípade ide o niečo, čo prevádzané byť nemalo. Vzhľadom na základné ustanovenie čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Je ale zrejmé, že Slovenský pozemkový fond ako štátny orgán nekonal v rozsahu a spôsobom, ktorý je ustavený zákonom. V tejto súvislosti je významné ustanovenie § 39 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého", a to vás poprosím, aby ste si vypočuli, "neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza, alebo sa prieči dobrým mravom."
Toto konanie ministerky, nech sa opiera o akékoľvek nariadenie vlády, bolo v príkrom rozpore s dobrými mravmi. V príkrom rozpore s tým, čo ona deklaruje, že chráni slovenskú pôdu. Tá slovenská cenná pôda sa dnes nachádza v súkromných rukách vplyvných podnikateľov z východu. Samozrejme, my toto dáme ďalej. Obrátime sa na NKÚ, obrátime sa na Generálnu prokuratúru.
Z preštudovania celej veci je zrejmé ešte nasledovné, celé toto by nebolo možné, keby nedošlo ku konaniu v zhode so štátnym orgánom, teda SPF. Celé to vyzerá asi tak, že sú pozemky, o ktorých sa vie, že budú zhodnotené, výstavba, developing, stavby vo verejnom záujme, cesty, železnice. Tieto záležitosti sa plánujú dlho, a teda SPF musí mať o tom informácie, ktoré hovoria, že pozemky v jeho správe budú v budúcnosti takto zhodnotené. Nastáva situácia, kedy je potrebné tieto pozemky z SPF dostať von, vytiahnuť ich odtiaľ, previesť na inú osobu. Ako zámienka môže poslúžiť reštitučný nárok napríklad dvoch súrodencov, ako v tomto prípade, poctiví ľudia, ktorí nechceli nič iné, iba sa dostať k svojim pozemkom. Reštituent po dlhoročnom čakaní a nehýbaní s celou vecou, samozrejme, súhlasí, keď mu niekto ponúkne riešenie. Je ale porušením všetkých povinností, ktoré príslušní zamestnanci SPF vrátane štatutára majú, a ak v rámci reštitúcie umožnia previesť pozemky, o ktorých jednoducho musia vedieť, že budú zhodnotené či už štátom, výstavbou stavby vo verejnom záujme, kedy by štát nemusel platiť za tieto pozemky, ako musí, keď ich musí napríklad vykúpiť, presne ako v tomto prípade.
Aby však bolo možné vysoký budúci výnos za relatívne nízke náklady dosiahnuť, je potrebná spolupráca s niekým zvnútra systému, a ja tvrdím, že ten niekto vo vnútri systému, ten niekto, ktorý tam celé roky bol vo funkcii generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu, bola pani inžinierka Matečná.
Záver. Môžme sa pokúsiť spochybniť platnosť takýchto zmlúv. A ďalší záver právnika, nie mňa, právnika, "je vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti, pretože ide o vedomé poškodenie štátu, skryté za uspokojenie reštitučného nároku, pričom je informácia, aké pozemky s akým ich budúcim využitím sú predmetom tejto reštitúcie. Je teda známy zámer aj motív, vytiahnuť ich zo Slovenského pozemkového fondu".
V momente, keď sme, keď sme vyšli von s touto informáciou, tak sa na nás obrátili ľudia priamo zo Slovenského pozemkového fondu a teraz vám napíšem, čo nám oni napísali, teda prečítam, čo nám oni napísali. Pri tých reštitúciách to ide takto. Oprávnená osoba, teda reštituent, sa nevie domôcť pozemkov päť a viac rokov. Potom prídu ľudia ako pán Sýkora, o ktorom hovoril Igor Matovič, Grécky, Máčaj alebo iný vybavovač, kúpil pohľadávku a vo viacerých prípadoch ju hneď na druhý deň postúpil ďalšiemu, s ktorým pani Matečná zázračnou rýchlosťou podpísala zmluvu o vydaní pozemkov. Pekné na tom je, že všetky pozemky, ktoré sa vydávali, sú alebo orná pôda, alebo trvalý trávnatý porast. Stavím sa, že všetko sú to dnes pozemky predané na výstavbu ako stavebné pozemky. Treba si uvedomiť, že oprávnená osoba má svoj reštitučný nárok v rozhodnutí pozemkového úradu ocenený vo finančnom vyjadrení a pri vydávaní náhradných pozemkov sa výmera zväčšuje v závislosti od druhu pozemku, ktorý fond vydáva, tak ako to bolo aj v našom prípade, niekoľkonásobne. Reštituent, rozumej developer, ktorý odkúpil pohľadávku a niekto za ním je, napríklad pán Blanár, poslanec za SMER - SD, dostane mnohonásobne väčšiu výmeru, ak mu fond vydáva ornú pôdu alebo najlepšie trvalý trávnatý porast, kedy je cena za meter štvorcový naozaj minimálna.
Už tu je pri reštitučných cenách v Bratislave pozemok na výstavbu, je v priemerne 250 eur a reštitučná cena v Bratislave je uvedených 8,3 eura, zisk výmery približne 33-násobný. Toto je to, čo oni robia vo veľkom. Takéto hnusné kšefty s pozemkami.
Miesto jedného metra štvorcového teda dostane obchodník 33 metrov štvorcových. A o toto presne ide. Je to obrovský pozemkový biznis, do ktorého sú zapletené od pozemkových úradov, Slovenského pozemkového fondu a v niektorých prípadoch aj obcí, ktoré určujú, na aký účel bude vydávaný pozemok slúžiť, inštitúcie, ktoré ešte dnes ovláda pani Matečná. Práve preto je veľmi ťažké pani Matečnej aj koaličným partnerom súhlasiť s jej odstúpením z pozície ministerky pôdohospodárstva. Pretože pani ministerka o všetkých službách a tým aj podvodoch vie. Pani Matečná nemá žiadnu imunitu a po jej zosadení z funkcie je ju možné i trestnoprávne stíhať.
A tí ľudia na tom Slovenskom pozemkovom fonde sedia na neuveriteľných dôkazoch, ktoré postupne nám posielajú.
A to je veľký prúser, priveľa vie a mohla by prehovoriť. To v žiadnom prípade koalícia nemôže pripustiť, toľko špiny, čo by vyplávalo na povrch. A tomuto hovorí pani ministerka politikárčenie? Nie, nie, to je, žiaľ, skutočná a bežná prax pani Matečnej, s akou vykonáva post či už generálnej riaditeľky, alebo ministerky pôdohospodárstva. A jej ukážka odbornosti, slušnosti, hrdosti a morálky. Smutná pravda, a ak existuje spravodlivosť, tak aj ukončenie neodborného zlodejstva pani ministerky. Keby tu bola odbornosť a slušnosť na jej strane, nemali by sme čo riešiť, lebo na odborne vykonanej práci sa dá veľmi ťažko nájsť toľko pochybení ako v práci pani Matečnej počas jej odbornej práce na SPF, ale aj na ministerstve práce.
Ten zdroj zo Slovenského pozemkového fondu si dal toľko práce, že mi, že mi poslal niekoľko zmlúv s tými ľuďmi, ktorých som menovala, to znamená pán Sýkora, Grécky, Máčaj alebo iný vybavovač, ako ich, ako ich nazývajú, s ktorými pani Matečná vypodpisovala zmluvy, aby akože uspokojila reštitučné nároky, ale všetko sa to dialo v zastúpení tých reštituentov, ktorí poctivým spôsobom požiadali fond o náhradné pozemky, ale potom ix rokov, päť rokov, desať rokov sa nedialo nič, až kým ich neoslovili títo vybavovači a oni im nedali plnú moc.
A tak sa stalo, že v jeden deň, napríklad 19. 6. 2003, bolo podpísaných sedem zmlúv pre postupníka pána Gréckeho, pre postupníka pána Gréckeho a v jeden deň 13. 8. 2013 štyri zmluvy pre postupníka pána Máčaja, všetko v tom istom katastrálnom území.
Pýta sa vás pracovník Slovenského pozemkového fondu: "Pani ministerka, chcete povedať, že si to nepamätáte a že toto je náhoda?" To nie je náhoda. To je vypodpisovanie XY zmlúv v jeden deň len kvôli tomu, že reštituenti teda podľahli ľúbivým slovám týchto, týchto vybavovačov a spísali im plnú moc. V momente, ako sa objavili na stole pani ministerky tieto mená, ktoré jej niečo hovorili, okamžite v jeden deň vypodpisovala aj sedem zmlúv. To je zaujímavé, že museli XY rokov čakať a zrazu, keď sa do toho obujú vybavovači, tak pani ministerka nerobí nič iné, iba v jeden deň vypodpisuje toľko zmlúv.
Tieto veci existujú, tieto veci sú tam, nespochybniteľné, my ich spracúvame, ide nám to pomaly, lebo, ako ste povedali, nie sme odborníci, ale všetky skončia na Generálnej prokuratúre, u orgánov činných v trestnom konaní a ja som si istá, že keď sa nájde jeden poctivý vyšetrovateľ a prokurátor, tak to bude dovedené do zdarného konca a bude naozaj vyvodená trestnoprávna zodpovednosť voči inžinierke Gabriele Matečnej.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:49 - 17:51 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Matovič, Igor, ja ti poviem tak, že za normálnych okolností by som sa zastala ženy, naozaj, ale v tomto prípade nie.
Naozaj sa nedá počúvať to, ako kritike normálne konkrétnym podloženým veciam, ktoré máme podložené všetky do úplných detailov, máme to tu so sebou, máme spisy v kanceláriách, ako táto kritika steká po inžinierke Gabriele Matečnej.
Ja, ja neverím, pani ministerka, že z čoho vy ste vlastne utkaná. Lebo keď som aj počúvala ten váš prejav o cyklochodníkoch, o mlieku v škôlkach a o podpore živočíšnej výroby, veď vy ako keby ste žili v paralelnom vesmíre! Vy reagujte na veci, ktoré tu odzneli, a reagujte konkrétne a reagujte listinnými dôkazmi, tak ako my tie listinné dôkazy poskytujeme.
Mnohí z nás hovorili to, čo hovoril teraz Igor Matovič veľmi jasne, tichšie, proste máme ešte nejaké zvyšky bázne a úcty k vám ako k žene, ale ja som naozaj rada, že takým tým jeho spôsobom, lebo teraz je to naozaj namieste po tom, čo ste tu predvádzali, že vám to chrstol do tváre. Ale ako to teraz sledujem, ja myslím, že aj to stečie bez toho, aby tam niečo zostalo, mne to pripomína teflón.
Ale ja si myslím, že tak ako sa nám to deje každý deň, ľudia sa budú ozývať, pretože tam vonku sú desiatky, stovky ľudí, ktorí boli poškodení vaším správaním na pôste generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu, ale aj ministerky pôdohospodárstva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 17:25 - 17:27 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Zsolt Simon, vy ste to presne vystihli, pokiaľ ide o to impérium grófky Roškovej, ale aj o ďalšie firmy organizované okolo istých organizovaných skupín, že ako ľahko sa dalo odhaliť vlastne ich špekulatívne správanie, a to tak, že im od začiatku, keď žiadali o prenájom pôdy od Slovenského pozemkového fondu, išlo o to, aby si prenajali malé kultúrne diely, malé parcely, ale veľmi rozrobené po celej krajine. A z tohto sa dalo veľmi jasne usúdiť, že im nejde o to, aby sa venovali podnikateľskej činnosti v oblasti poľnohospodárstva, aby tú pôdu obrábali. Ale išlo im o špekuláciu s agrodotáciami.
A presne tieto firmy vyskočili aj v rámci toho hackathonu tých, tých študentov teraz v apríli 2018 ako podozriví žiadatelia o dotácie. Keď to vyskočí študentom -násťročným z STU, je možné, aby takéto podozrivé správanie týchto firiem nevyskočilo generálnej riaditeľke SPF? Je možné, aby takéto špekulatívne správanie neprišlo divné jednej ministerke pôdohospodárstva, ktorá im podpisom spečatí dotácie z PPA?
Tak buď má problém takáto žena s odbornosťou, alebo má takáto žena problém s charakterom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 16:03 - 16:05 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Kdekoľvek sa už, pani ministerka, v tejto chvíli nachádzate, chcem vám povedať, že to, čo ste teraz predviedli, je vrchol arogancie a politického divadla. V prejave, ktorý vám napísali vaši úradníci, ste sa dokonca bohorovne prirovnali k Einsteinovi.
Tam hore na balkóne sú prítomní drobní farmári, ktorí cestovali stovky kilometrov z Michaloviec a okolia, aby podporili vaše odvolanie, a medzi nimi je aj ten pán Béreš, o ktorom tu hovoríte, lebo ste nevedeli, že sa nachádza na balkóne. A ten pán Béreš má čierne na bielom všetky potvrdenia o tom, že nebol dlžníkom. Nebol a nie je dlžníkom. Ukázal to aj novinárom.
Naopak, Taliani, ktorí bezpochyby boli dlžníkmi, čo vyplýva z FinStatu, im ste prenajímali pôdu, a to vo veľkom, keď ste boli šéfka Slovenského pozemkového fondu. Prečo teraz hovoríte o firme TRA.CE.R Diega Rodu? Prečo nehovoríte o firmách ITAL-SLOVAK, s. r. o., AGRIDEA, s. r. o., AGROPAPÍN, s. r. o., CO.BE.R. - PLUS, s. r. o., AGROLUK, s. r. o., AGROKOMPLEX Humenné? Vy ste vypodpisovali desať zmlúv Diegovi Rodovi, prenajali ste mu 1 612 ha slovenskej pôdy.
Poďme k albánskej mafii, k firmám ako AGRO RÁTKA, AGRO RÁTKA S a ďalším, vypodpisovali ste im 14 nájomných zmlúv podpísaných vami a nikým iným.
My na každej tlačovej konferencii predkladáme listinné dôkazy, ktoré ukazujeme médiám, a prostredníctvom nich aj verejnosti. Vy sa uchyľujete iba k prázdnym slovám, ktoré neviete doložiť, a na vašich tlačových konferenciách sa nehanbíte emocionálne vydierať verejnosť aj médiá tým, že sa schovávate za zdravotný stav svojho otca. Že vám nie je hanba! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 14:35 - 14:37 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Áno, Anka, presne tak, ako si hovorila v úvode svojho vystúpenia, pani ministerka Matečná považuje tých drobných farmárov, ktorí protestovali s traktormi na východnom Slovensku, ktorí volali po jej odstúpení z funkcie, za nič. Ja to považujem za vrchol arogancie, pretože ľudia, ktorých záujmy má ministerka pôdohospodárstva predovšetkým zastupovať, ju nechcú v kresle ministerky pôdohospodárstva, pretože ona zlyhala nielen profesionálne, odborne, čo rada podčiarkuje teda, ale musím povedať, že aj ľudsky, keď nechala samostatne hospodáriacich farmárov doslova likvidovať.
Toto skonštatoval aj generálny prokurátor, to tu už v rozprave odznelo niekoľkokrát a toto odznelo aj na pôde v Bruseli pred Európskym parlamentom. Je medzinárodná hanba, že rezort pôdohospodárstva pod jej vedením živí taliansku a albánsku mafiu, oligarchov a rôzne organizované skupiny, a pritom vlastných samostatne hospodáriacich roľníkov nechá likvidovať.
Ja si myslím, že toto sú veci, ktoré keď počuje minister, každý minister s kúskom cti v ňom, jednoducho musí odstúpiť. Pretože ho tam nechcú ľudia, ktorých záujmy on má zastupovať. A pozrite sa, kam sme sa dostali dnes my. Sedíme tu a snažíme sa odvolať s tými počtami, ktoré sú, ministerku pani Matečnú. To je veľká hanba, ale nie pre nás, ale pre ňu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 11:20 - 11:22 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Fecko, veľmi dobre si to vypointoval tým, že si prečítal ten list dnes už odvolaného zamestnanca VÚPOP-u, lebo je naozaj neuveriteľné na jednej strane to množstvo dôkazov, a hovorím dôkazov, lebo to vyplýva aj zo správy NKÚ vo vzťahu k Pôdohospodárskej platobnej agentúre, že jednoducho Pôdohospodárska platobná agentúra dávala dotácie tam, kde ich dávať nemala. Konalo sa to v rozpore so zákonom. Upozornila na to, upozornilo na to NKÚ a pred dvoma rokmi už na to upozornil samotnú pani ministerku, ktorá nekonala, ale v momente, keď tieto škandály vyplávajú na povrch, musí sa niekto odvolať a okamžite sú odvolaní dlhoroční pracovníci VÚPOP-u, ktorí v tomto boli úplne nevinne. Ale ja viem, že tí ľudia disponujú zaujímavými informáciami a podľa mňa je iba otázka času, kedy vyjdú s pravdou von, prečo boli odvolaní, prečo je VÚPOP škandalizovaný. A ja som tiež počula z rôznych zdrojov, že práve išlo o to aj tým presunom VÚPOP-u, aby sa dokonale zahladili všetky stopy. Problém ale je, že tí ľudia sú medzi nami, tí ľudia si pamätajú a tí ľudia tie dôkazy majú.
Tá ďalšia vec, ktorá sa týka reštituentov, ja sa tomu chcem venovať v mojom ďalšom vystúpení, pravdepodobne v ústnej rozprave, áno, máš pravdu, päťtisíc ľudí je jednoducho odsúvaných niekoľko desiatok rokov v niektorých prípadoch, niekde pätnásť rokov, ale len do momentu, kým si nenajmú sprostredkovateľa, ktorého splnomocnia. A to je zopár mien. Potom už idú, už ide vybavovanie reštitúcií zázračne rýchlo, doslova do niekoľkých dní. Problém je, že tá vzácna pôda, ktorá je vypodpisovaná Slovenským pozemkovým fondom ako náhradná pôda v rámci reštitúcií, častokrát skončí úplne niekde inde ako u tých reštituentov. Končí u zvučných podnikateľov, zvučných mien súkromných spoločností, čím vzniká aj obrovská škoda štá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 10:46 - 10:47 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. K tomu poslednému vystúpeniu pána poslanca Soboňu, samozrejme, blahoželám, určite to nebolo tak, že mu to vybavila pani ministerka Matečná. Nie, takže nevidím presne, nevidím presne tú súvislosť, ale predpokladám, že vy ju vidíte.
K ostatným pánom zo Slovenskej národnej strany, ktorí na mňa reagovali faktickými poznámkami, chcem povedať toto. Nie, nemáte dostatok informácií. Ja mám pred sebou 14 nájomných zmlúv podpísaných Gabrielou Matečnou v rokoch 2013 až 2015 so spoločnosťami albánskej mafie, ktorá operovala na Slovensku. To sú unikátne zmluvy, to nie sú dodatky, toľko ešte čítať viem. Toto sú unikátne zmluvy podpísané pani Gabrielou Matečnou v čase, keď ona, a nikto iný, bola generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu.
Pán Bernaťák, môžte vrtieť hlavou, koľko chcete, ja vám tie zmluvy ukážem.
Ďalej mám tu zmluvy pre firmu KREMPOS, z toho jeden je dodatok k nájomnej zmluve. Všetky ostatné sú unikátne zmluvy podpísané pani Gabrielou Matečnou v rokoch 2014 až 2015.
Ďalej tu mám 10 nájomných zmlúv podpísaných pani Gabrielou Matečnou ako generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu v čase rokoch 2013 až 2015. Sú to unikátne zmluvy, nie sú to dodatky. Kedykoľvek vám tie zmluvy ukážem, sú zvnútra Slovenského pozemkového fondu. Sú to nové zmluvy, nie sú to dodatky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 9:07 - 9:33 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Vážené predsedníctvo Národnej rady Slovenskej republiky, vážení zástupcovia vlády, vážená pani ministerka Matečná, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predniesla odôvodnenie k návrhu na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriele Matečnej.
Ústava Slovenskej republiky umožňuje poslancom Národnej rady vysloviť nedôveru jednotlivým ministrom vlády, ktorí z konkrétnych dôvodov nezvládajú vedenie svojich, svojho rezortu a sú pre krajinu rizikom. Kauzy z posledných mesiacov odhalené po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, či už novinármi, alebo opozičnými poslancami, jednoznačne ukazujú, že inžinierka Gabriela Matečná je pre slovenské poľnohospodárstvo a pre slovenských poľnohospodárov rizikom, nemá morálny kredit viesť rezort pôdohospodárstva a je nielen politicky, ale v niektorých prípadoch aj trestnoprávne zodpovedná za subvenčné podvody v systéme prideľovania agrodotácií.
Ministerka Matečná zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, a to ako v rámci I. piliera, tak aj v rámci II. piliera. Poskytovanie dotácií, teda priame platby na plochy, na ktoré reálne nevzniká nárok na čerpanie dotácií, ktorými sú napríklad vybetónované plochy letísk alebo reálne neobhospodarované plochy. Je to subvenčný podvod, ktorý bol zistený aj v prípade grófky Roškovej, bývalej poslankyne za stranu SMER - SD. Pani ministerka Matečná je zodpovedná za neoprávnené vyplácanie dotácií a za zlyhanie celého systému prideľovania dotácií, pretože za ňu nesie zodpovednosť Poľnohospodárska platobná agentúra a jej generálny riaditeľ, ale predovšetkým a najmä ministerka pôdohospodárstva. Za riadny chod PPA je zodpovedný generálny riaditeľ a ministerka pôdohospodárstva.
Podstatou problému je systém umožňujúci neoprávnené žiadanie, neoprávnené prideľovanie a poberanie podpôr na cudzie pozemky a za nastavenie tohto systému je v plnej miere zodpovedná Ing. Gabriela Matečná.
Poskytovanie dotácií, teda priamych platieb žiadateľom výpalníkom, ktorí nemajú k pôde právny titul, umožňuje zákon č. 504/2003 Z. z. v gescii ministerstva pôdohospodárstva. Tento zákon umožňuje zneužívanie skutočných vlastníkov pôdy, zneužívanie poctivých farmárov, ktorí majú riadne nájomné zmluvy, riadne platia daň z pôdy, zo strany výpalníkov, sústraníkov a všetkých ich ľudí.
Ministerka Matečná tvrdí, že o likvidácii samostatne hospodáriacich roľníkov nič nevedela. To je klamstvo. Usvedčili ju z toho niekoľkí drobní farmári, ktorí u nej opakovane hľadali pomoc ako u ministerky pôdohospodárstva, ktorá má predovšetkým zastupovať ich záujmy. Aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár tvrdí, že systém prideľovania štátnych podpôr pre farmárov na Pôdohospodárskej platobnej agentúre je chorý a prehnitý. Medzičasom sme sa to isté dozvedeli aj od predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, od pána Mitríka, ktorý opakovane upozorňoval ministerku Matečnú na zistenia, ku ktorým sa dopracovali v správe zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu, a to už pred dvoma rokmi.
Pani ministerka Matečná musí vedieť a musela vedieť, ako jej rezort narába so štátnymi podporami pre farmárov a ako sa špekulanti dostávajú k agrodotáciám. Po stretnutí s podvedenými poľnohospodármi z východného Slovenska tvrdí, že drobní a slušní farmári v boji s úradníkmi nemajú šancu. Toto systémové zneužívanie sa robí naprieč celým Slovenskom a my ho vieme zdokladovať na jednotlivých prípadoch.
Ministerka Matečná zaviedla podvodné praktiky ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu. Aj o tom existujú nespochybniteľné dôkazy.
Po prvé. Farmár Juraj Béreš bol poškodený v období, keď funkciu generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu vykonávala Gabriela Matečná. Platné nájomné zmluvy bezdôvodne zrušila a jeho pôdu dala do prenájmu firme IP Construct grófky Roškovej a Patrika Šuchtu. Farmár prišiel nielen o pôdu, ale aj o úrodu, pritom zo všetkých dotknutých úradov má platné potvrdenia o tom, že pôdu obrábal on a nikto iný. A úrodu sial v zmysle nariadenia vlády č. 238/2010.
Rovnako postupovala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu aj v prípade iných farmárov a ich pôdu v nájme od SPF prideľovala agrošľachte, ktorej primárnym cieľom nie je hospodárenie na pozemkoch, ale výlučné poberanie agrodotácií.
Gabriela Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu za SMER - SD podpísala niekoľko nájomných zmlúv firmám talianskych podnikateľov, ktorí sú prepojení s talianskou mafiou, ako Diego Roda, tak aj Antonino Vadala. Na zmluvách je podpis Matečnej a sú platné až do rokov 2028, niektoré až do rokov 2048. Matečná pritom po vražde Jána Kuciaka a po uverejnení jeho nedopísaného posledného článku o Vadalovcoch a Rodovcoch pre médiá tvrdila, že o týchto ľuďoch nikdy nepočula. Preukázateľne klamala. Gabriela Matečná ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu podpísala sporné reštitúcie, a to tak v prípade rodiny Druckerovcov a prostredníka Petra Marhulu, ako aj v prípade reštitúcie, ktorá pripomína najväčšiu kauzu HZDS Veľký Slavkov. 5,8 ha bezcennej pôdy v okrese Levoča podozrivo vymenila za takmer 200 ha vo Vysokých Tatrách. Táto hodnotná pôda skončila v súkromnej spoločnosti, nie v rukách reštituentov.
Obchodní partneri pána Druckera podviedli štát v ďalšej obludnej pozemkovej kauze za pomoci poslušnej Gabriely Matečná ako vtedajšej šéfky Slovenského pozemkového fondu. Pozemky v blízkosti Špačiniec predal Slovenský pozemkový fond pod vedením súčasnej ministerky Gabriely Matečnej za 0,59 eur za meter štvorcový firmám, ktoré ich následne ponúkali za 25 eur za meter štvorcový. Škoda pre štát pri takomto obchode predstavuje viac ako 7 mil. eur. Podvodným spôsobom ľudia blízki Druckerovi, Počiatkovi a Kaliňákovi dajú žiadosť, že chcú byť zrazu poľnohospodári a chcú prevádzkovať sady. Matečná im predá 300-tisíc metrov štvorcových za 59 centov. Oni žiadne sady nevysadia a po 10 rokoch, kedy uplynie predkupné právo, z 59 centov zrazu majú stavebné pozemky v hodnote niekoľko desiatok eur za meter štvorcový. Nechutný podvod za účasti Slovenského pozemkového fondu a ministerky Matečnej, ktorá ako šéfka SPF musela o tomto všetkom vedieť.
Ministerka Matečná zaviedla mafiánske praktiky aj do zákona. Novelou zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách a novelou zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov de facto pripravila ministerka Matečná o pôdu samostatne hospodáriacich roľníkov prevažne v južných oblastiach Slovenska. Pre farmárov a ich stabilné podnikanie bolo kľúčové, aby užívacie pomery náhradných pozemkov, ktoré boli vytýčené za pôvodné pozemky, boli platné do schválenia pozemkových úprav. Uvedená novela zákona vyvoláva obrovskú neistotu s likvidačnými dopadmi na zodpovedne hospodáriacich aktívnych farmároch, ktorých záujmy má v prvom rade brániť, chrániť ministerka pôdohospodárstva.
Ministerka Matečná pokračuje v nekalých praktikách aj ako ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a zastupuje skôr oligarchov ako skutočných roľníkov. Pred dvoma týždňami ministerka podpísala dotáciu pre oligarchu na jeho súkromný rybník v škandalóznej sume 330-tisíc a to všetko akože pre rozvoj privátneho rekreačného areálu rozvinutého okolo stávajúceho vysoko nadštandardného rodinného domu. Ministerstvo pôdohospodárstva teda nielen prispieva na súkromné rybníky oligarchom z našich peňazí, ale oligarchovi Beljajevovi sa nehanbia dať 4-násobne viac, ako sú náklady na výstavbu rybníka. Na ministerstve pôdohospodárstva sú len krok od toho, aby dali nabudúce dotácie podnikateľom typu Bašternák alebo Kočner. Výsledkom takéhoto nehorázneho nakladania s peniazmi všetkých ľudí je, že na dotácie pre skutočných roľníkov a farmárov pravidelne nezostáva takmer nič. Situácia v rezorte pôdohospodárstva sa už ďalej nedá tolerovať. Namiesto toho, aby sme podporovali zmysluplné projekty v oblasti argoturistiky, zveľaďujeme súkromné areály veľkopodnikateľov.
Ministerstvo pôdohospodárstva uzatvorilo za posledné týždne v rámci výzvy z roku 2015 zmluvy s piatimi podivnými firmami v hodnote takmer 7 mil. eur. Dotáciu dostal napríklad aj Peter Jambor, ktorý bol spomínaný vo viacerých kauzách v Českej republike. Založil a bol predsedom predstavenstva spoločnosti GO21, ktorá zohrala dôležitú úlohu v prípade Duckého zmeniek. U nás dostáva dotácie z eurofondov, ako aj zákazky od štátnych orgánov. Ministerstvo pod pani Matečnou schválilo tri dotácie spolu za viac ako 1,2 mil. eur. Jambor urobil aj verejné obstarávanie a dve najväčšie zákazky vyhrala bratislavská firma ISTERCOM. Jej majiteľ je konateľom a konečným užívateľom výhod ďalšej firmy ITS, s. r. o., ktorá tiež dostala od ministerstva dve dotácie vo výške 640-tisíc eur. Vo verejných obstarávaniach vybrala na oba projekty piešťanskú firmu ENEX GROUP, s. r. o. Tá sídli podľa Obchodného registra na rovnakej adrese, akú si uvádza Peter Jambor.
Aký má zmysel dávať peniaze podivným firmám len preto, aby sme ich minuli? Eurofondy majú v prvom rade slúžiť na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Aká je ale realita na Slovensku? Vyčerpať čo najviac na hocičo a hlavne dať svojim, teda našim ľuďom. Slovensko má najväčšie regionálne rozdiely z vyspelých štátov sveta. Namiesto toho, aby sme peniaze na rozvoj chudobnejších regiónov využili s rozumom, ministerstvo pôdohospodárstva podporuje podivné projekty.
Denník SME poukázal na to, ako desiatky miliónov eur dostali spriaznené firmy z okolia obce Babindol, ktorá má 700 obyvateľov. Redaktori podrobne opísali personálne prepojenia spoločnosti, ktoré dostali eurofondy od ministerstva pôdohospodárstva. V reťazci firiem sa objavuje jeden podnikateľ, jeho sused, jeho bývalý zamestnanec či podnikateľský partner. Dotácie odklepli ešte za Jahnátka a vtedajší šéf PPA Grobár dotácie odsúhlasil približne dva týždne pred tým, ako ho ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná odvolala. Dotácie pokračovali aj za nového vedenia. Súčasný riaditeľ agentúry Juraj Kožuch im vlani podpísal spoločný projekt za 6,5 mil. eur. Pani ministerka Matečná s generálnym riaditeľom PPA Kožuchom sa tvária, že je všetko v poriadku. Kauza Babindol je pomníkom pána Jahnátka. Žiaľ, ako vidíme, súčasné vedenie len pokračuje v jeho šľapajach.
Človek, ktorý umožnil takéto rozsiahle dotačné schémy, kde na obrovské pochybenia poukázal opäť aj Najvyšší kontrolný úrad, nemá čo hľadať vo vysokej štátnej funkcii. Ministerka Matečná svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj. Za nominantov SNS dodnes pre pochybenia platíme milióny eur. Pani ministerka Matečná tomu mohla zabrániť, ale nespravila to. Ministerstvo totiž pochybilo, keď si nevyžiadalo náhradu škôd v kauze nástenkový tender voči zodpovedným. Ani po rokoch a miliónoch eur, o ktoré pre kšefty SNS prišli, nie sú schopní nominanti SNS hájiť záujmy Slovenska.
Ministerka Matečná je strojcom aj vykonávateľom všetkého, čo viedlo a vedie k takej kríze v argorezorte, aká tu ešte nebola. Tým, že sa na podvodoch a iných podozrivých činoch spolupodieľala ako šéfka Slovenského pozemkového fondu a tým, že systém, ktorý podvody umožňuje, vytvára a podporuje ako ministerka pôdohospodárstva.
Nominanti SNS ničia našu budúcnosť či už škandály s eurofondmi v rezorte školstva, alebo zatváraním očí pred podvodmi s pôdou a dotáciami na ňu v rezorte pôdohospodárstva. Slovenská národná strana by si preto mala priznať, že dôležitý rezort pôdohospodárstva nezvláda a radšej by jeho riadenie mala prenechať niekomu inému.
Dovoľte mi teraz, aby som sa pristavila pri niektorých veciach. Chcem poukázať na stále nové a nové články, ktoré vychádzajú v súvislosti s krízou v argorezorte, v súvislosti s agrodotáciami, v súvislosti s rôznymi mafiánskymi zoskupeniami, v našich médiách po tom, ako zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Najnovšie nám priniesli aktuality.sk článok o tom, ako Vadala, ktorého sme, to už asi, to asi viete, medzičasom vydali do Talianska na žiadosť talianskej prokuratúry, podľa ktorej je podozrivý z kontaktov na taliansku mafiu a z pašovania drog, ako tento človek na Slovensku podnikal s ľuďmi, ktorí sa radia k albánskej mafii.
Antonino Vadala na Slovensku robil biznis aj s Albáncami macedónskeho pôvodu. Aj oni rovnako ako Talian podnikajú v argosektore a poberali dotácie aj vratky DPH. Podobne ako Vadala mali problém pre údajné podvodné konanie. V článku sa ďalej píše o zisteniach samotnej Pôdohospodárskej platobnej agentúry vo vzťahu k albánskej mafii. Najvýnosnejšou aktivitou, ktorou sa firmy macedónskych Albáncov na Slovensku zaoberali, boli agrodotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry najmä pre firmy KREMPOS, AGRO RÁTKA a AGRO RÁTKA - S. Vo všetkých troch firmách v rozličných obdobiach pôsobili tak albánska mafia, ako aj rodina Kukuliovcov väčšinou v tom istom čase. Za posledných osem rokov čerpali tieto tri firmy spolu agrodotácie za 20 mil. eur; 20 mil. eur z Pôdohospodárskej platobnej agentúry pre albánsku mafiu. Nemáme dosť, že sme v rezorte pôdohospodárstva výdatne podporovali taliansku mafiu, podporovali sme ešte aj tých, s ktorými spolupodnikali, a to je albánska mafia.
Z dokumentov, ktoré portál aktuality.sk získal, je zrejmé, ako PPA v niektorých prípadoch konštatovala, že podnikatelia cez firmy opakovane nadhodnocovali svoje žiadosti. Kontroly na mieste napríklad ukázali, že nesedel deklarovaný počet zvierat, na ktoré žiadali podporu, alebo bola nadnesená výmera pôdy, či došlo k porušeniu pravidiel nakladania s pôdou. Napriek týmto zisteniam PPA-čky sa k nim dotácie dostali. Aj také dotácie, ktoré žiadali na tieto sporné prípady. PPA vedela o svojich zisteniach, PPA vedela, že sa pokúšajú o podvod, napriek tomu sa albánska mafia nakoniec aj na tieto pozemky dostala k dotáciám. Prinajhoršom minulý týždeň došlo v tejto praxi k prvej výnimke najmä vďaka aktivite prokurátora, ktorý podal na Antonina Vadalu obžalobu pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a za pokus zločinu subvenčného podvodu. V prípade albánskej mafiánskej skupiny je obzvlášť zarážajúce, že sa napokon dostali aj k tým dotáciám, ktoré im PPA najskôr odmietla vyplatiť, a to vďaka rozhodnutiu ministerstva, na ktoré sa následne odvolali. To znamená, ministerstvo ako odvolací orgán v prípadoch, kde boli sporné tie dotácie, preukázateľne z prostredia PPA-čky priklepla týmto ľuďom súhlasné stanovisko na všetky dotácie, o ktoré žiadali.
Samozrejme, pani ministerka nikdy nepočula o talianskej mafii ani ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, ako ani ministerka, opakovane to hovorila v médiách, opakovane to hovorila po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď začali vychádzať na povrch všetky skutočnosti z jeho nikdy nedokončeného článku práve o agrodotáciách a talianskej mafii. Opakovane tvrdila, že o tých menách ona nikdy nevedela, žiadne zmluvy im nepodpisovala. Čo je klamstvo. Čo je klamstvo a vieme to dokázať. Totiž na Slovenskom pozemkovom fonde pracujú ľudia, ktorí sa nedokážu zmieriť s tým, ako v priamom prenose pani ministerka klame. Takže priamo zvnútra Slovenského pozemkového fondu sa k nám dostávajú informácie.
Dostali sme informácie o tom, že v rokoch 2012 až 2016 generálna riaditeľka Gabriela Matečná podpísala desať zmlúv s rôznymi firmami pána Diega Rodu o nájme poľnohospodárskej pôdy, na ktoré potom dostávali dotácie. Celková výmera podpísaných, v tých nájomných zmluvách podpísaných pani Gabrielou Matečnou od roku 2012 do roku 2016 ako generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu pre firmy pána Diega Rodu v okrese, len v okrese Humenné predstavujú prenajatú výmeru celkom 1 611 ha poľnohospodárskych pozemkov s dobou prenájmu až do 31. 10. 2025. Tu vidíme odbornosť a slušnosť pani Matečnej. Klame ako z veľkej knihy. Možno nepodpísala zmluvy s firmou TRACER, ako zaviedla občanov, ale podpísala štyri nové nájomné zmluvy firmám, kde konateľom, resp. vlastníkom firiem je pán Roda. Celkom pani Matečná ako generálna riaditeľka podpísala pánovi Rodovi nájomné zmluvy na celkovú výmeru cca 1 612 ha, čo predstavuje ročné dotácie, ak berieme do úvahy len priemerné sadzby na 1 ha 230 eur, čiastku niekoľko desiatok miliónov eur v znevýhodnených oblastiach Slovenska. Za päť rokov je to suma 1 000 850 000 eur a za 10 rokov je to čiastka 3 000 700 000 eur a v znevýhodnených oblastiach je to až 6 000 448 000 eur, kam bezpochyby Humenné patrí.
Toto je jednoznačný dôkaz, že pani ministerka klame v priamom prenose, keď na tlačovej besede zo dňa 5. 3. 2018 tvrdila, že pre firmu pána Diega Rodu nepodpísala žiadne zmluvy, iba ak inventarizačné dodatky z obdobia rokov 2010, kedy dnešná vládna koalícia nemala dosah na tieto zmluvy. Klamala dvojnásobne, pretože ako odborníčka na pozemkové právo, kam sa sama pasovala, by mala vedieť, že inventarizačné dodatky podpisujú na základe jej plnej moci príslušní riaditelia regionálnych odborov. V tomto prípade, nakoľko ide o okres Humenné, to podpisovala riaditeľka v Humennom, samozrejme, dosadená v tom čase stranou SMER - SD.
Rovnako pani ministerka klamala v prípade samostatne hospodáriaceho roľníka pána Béreša. S pánom Bérešom spolupracujeme už niekoľko mesiacov, videli sme čierne na bielom, že mu všetky príslušné orgány podpísali to, že on sám a nikto iný obrábal pozemky, ktoré mal v nájme od Slovenského pozemkového fondu. Tam nebol pádny dôvod na to, aby mu tie pozemky zobrali a všetky, tak ako boli vypodpisovali pre impérium grófky Roškovej, čím samostatne hospodáriaci roľník pán Béreš prišiel o všetko. Ja som sa s týmto s dôverou obrátila na Generálnu prokuratúru. Sama som zvedavá, ako sa s tým vysporiadajú, pretože sú tam nespochybniteľné dôkazy.
Je veľmi zaujímavé, že zakaždým, keď my sme prišli s časťou príbehu o nejakom samostatne hospodáriacom roľníkovi, pani ministerka na tlačovej konferencii uviedla, že to bolo klamstvo, že to bola nepravda, že sme nekompetentní, že som nevzdelaná a podobne, ale zaujímavé, že nikdy neposkytla dôkazy. My sme tie dôkazy na každej našej tlačovej konferencii poskytovali, ale ona nikdy s dôkazmi neprišla. Vždy to boli iba osobné ataky.
Napokon to, že sa niečo so samostatne hospodáriacimi roľníkmi v tejto krajine veľmi dlhé roky dialo a stále deje, nespochybniteľne svedčí aj to, že piati samostatne hospodáriaci roľníci vystúpili na bruselskej pôde pred Európskym parlamentom. Toho vypočúvania sa zúčastnili aj slovenskí poslanci Vladimír Maňka a pani Monika Smolková za SMER - SD. Pani Smolková zdôraznila, že sama pochádza z východného Slovenska a má snahu riešiť problémy spojené so škandálmi týkajúcimi sa zneužívania eurofondov. Pani Smolková hovorí: "Nemôže platiť princíp mať pôdu a poberať dotácie, ale byť na tej pôde aj efektívny a dopĺňať ju prípadne živočíšnou výrobou." Uviedla. Priznala, že z hľadiska záujmov farmárov sa treba venovať trom spiacim krásaviciam, voči ktorým má aj ona výhrady. A to je predovšetkým ministerstvo pôdohospodárstva, Pôdohospodárska platobná agentúra a Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. "Nekonala štátna inštitúcia, ktorá zo zákona mala konať. Je čo naprávať, ja sa hlásim k tejto spolupráci," odkázala prítomným farmárom a sľúbila im, že ak treba, pôjde osobne s nimi až na ministerstvo, lebo ju ministerka neodmietne prijať.
Nie je toto hanba? Nie je hanba, že samostatne hospodáriaci roľníci, ktorých záujmy má zastupovať ministerka pôdohospodárstva, musia ísť do Bruselu, musia získavať podporu od europoslancov za stranu, ktorá sedí so SNS vo vládnej koalícii, a pani Smolková sa jej zastane, sa ich zastane a povie, že ak bude treba, pôjde s nimi do Bratislavy, aby sa vôbec dostali k ministerke pôdohospodárstva, ktorá má v prvom rade chrániť ich záujmy?
My sme včera zverejnili prípad, ktorý sa týkal sporných reštitúcií, je to prípad, v ktorých pani ministerka ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu vypodpisovala za 5,7 ha v okrese Levoča 200 ha veľmi cennej pôdy vo Vysokých Tatrách. Spochybňujeme, samozrejme, to, čo urobil Slovenský pozemkový fond. Samozrejme, oni sa tvária, že skutok sa nestal, pretože postupovali v súlade so zákonom. My tvrdíme, že obišli príslušný zákon v rôznych jeho ustanoveniach a s dôverou sa obrátime na Generálnu prokuratúru.
My sa dnes pokúšame odvolať Ing. Gabrielu Matečnú, pretože podľa nás nemá žiadne morálne právo, aby zastávala post ministerky. V každom prípade tie počty sú jasné, neviem, kto sa nájde v tejto sále, ktorý sa postaví na ochranu samostatne hospodáriacich roľníkov, ktorý sa postaví za to, aby sa Slovensko nespomínalo ako krajina, ktorá štátnou politikou, agrodotáciami podporuje taliansku a albánsku mafiu, kto sa postaví za to, že, za svoje vedomie a svedomie a povie, že naozaj takýto človek, ktorý má minulosť aj ako generálna riaditeľka na Slovenskom pozemkovom fonde, nemá čo robiť na poste ministerky pôdohospodárstva.
V každom prípade si ale myslím, že my sme za posledný čas ako opoziční poslanci, ale aj ako novinári priniesli dostatok konkrétnych dôkazov o tom, že myslím, že tu už končia debaty len o vyvodení politickej zodpovednosti. Ja si myslím, že tu by mala nastúpiť jedna seriózna diskusia o vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti v tých jednotlivých konkrétnych prípadoch, a to tak pri subvenčných podvodoch, podozreniach z korupcie alebo z prekročenia právomocí verejného činiteľa.
Jedno trestné oznámenie sme v tejto súvislosti na Generálnu prokuratúru už podali. Obrátime sa aj na NKÚ práve v súvislosti s tým sporným prípadom reštitúcií, kedy štátu vznikli veľké škody, a budeme dúfať, že sa s tým aj Najvyšší kontrolný úrad vysporiada. Ale určite tento prípad, ktorý, ktorý vyzerá aj na trestnoprávnu zodpovednosť, ponesieme aj na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky.
V tejto chvíli vám ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis