Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2018 o 14:57 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 21.6.2018 15:00 - 15:01 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani ministerka. Prepáčte, pani poslankyňa, ale vypršal čas určený na Hodinu otázok.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, nasledujú teraz body Písomné odpovede na interpelácie a Interpelácie. K bodu rokovania Písomné odpovede na interpelácie a Interpelácie z 21. júna 2018. Na tých bodoch budú v súlade s novelizáciou rokovacieho poriadku § 130 ods. 7, na interpeláciách musí byť prítomná najmenej jedna tretina členov vlády, to je najmenej päť členov vlády. Dnes tu budú prítomní títo členovia vlády: Pán podpredseda Raši, pani ministerka Laššáková, pani ministerka Lubyová, pani ministerka Kalavská a pán minister Gajdoš.
Otváram teraz bod

Písomné odpovede členov vlády Slovenskej republiky na interpelácie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky písomne podané do 23. mája 2018.

Máte to v tlači 979. Z dôvodu prehľadnosti poprosím poslancov, aby pri svojom vystúpení uviedli číslo, pod ktorým sa odpoveď člena vlády v tlači 979 nachádza a v prípade nespokojnosti s odpoveďou uviesť, či žiadajú, aby Národná rada hlasovala o ich nespokojnosti s odpoveďou.
Dovoľte mi otvoriť rozpravu. Písomne sa do rozpravy neprihlásil nikto. Otváram možnosť prihlásiť sa ústne, končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy a týmto pádom vyhlasujem rozpravu aj za skončenú, keďže sa neprihlásil nikto a zároveň prerušujem rokovanie o tomto bode programu.
Teraz otváram bod

Interpelácie poslancov.

Chcem vám dať do pozornosti § 129 ods. 1 a 2 zákona o rokovacom poriadku, ktorý upravuje charakter tohto ústavného inštitútu. Ďalej vám chcem pripomenúť, že podľa zákona o rokovacom poriadku ústne prednesenie interpelácie nezbavuje poslanca povinnosti odovzdať svoju interpeláciu písomne predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky. K predneseniu interpelácie sa písomne prihlásili títo poslanci: pán poslanec Mazurek, pán poslanec Žarnay a pán poslanec Beluský.
Nech sa páči, pán poslanec Mazurek.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.6.2018 14:59 - 15:00 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďalšia otázka bola vyžrebovaná zase od pani poslankyne Silvie Shahzad, je na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera: Vážený pán minister, prostredníctvom operačného programu Ľudské zdroje, pripravilo ministerstvo výzvu "Podpora vstupu vybraných skupín mladých ľudí na trh práce.". Z predmetnej výzvy s alokáciou 12 015-tisíc eur, boli schválené dve žiadosti zo štyroch doručených o schválení nenávratného finančného príspevku vo výške 269 260 eur aj nejaké drobné. Pokračujú títo dvaja žiadatelia v projekte, pričom využili len 2 % alokovaných finančných prostriedkov. Čo považujete za príčinu, že sa využil len taký malý objem finančných prostriedkov a aké opatrenia sa z nedostatočného čerpania prostriedkov vyvodili?
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.6.2018 17:34 - 17:35 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som sa chcela opýtať, že či by ctené plénum nemalo vôľu na to, aby sme na záver schôdze zaradili ešte krátku informáciu pána poslanca Roberta Kaliňáka o tom, že čo musí minister vnútra urobiť, aby dostal Choppera za 150-tisíc, a či takýto hodnotný dar niekde ako dar aj uviedol. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 9:51 - 9:53 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Martin, áno, viem presne, o čom hovoríš. Ja myslím že tie naše tváre tam na tej ich nejakej tabule hanby, alebo čokoľvek to je, svietia spolu. Takže asi aj visieť budeme spolu.
Pani poslankyňa Dubačová, áno, ja si myslím, že faktom je, že všetci sme zodpovední. Všetci sme zodpovední za to, že aj keď, ako hovorí pani poslankyňa Žitňanská, že sme iba na chvíľu, naozaj je to veľmi pominuteľné, tak ale o to viacej v tej chvíli, kedy zastávame nejaké verejné funkcie, sa musíme pričiniť o to, aby sme proste tie formy akéhokoľvek extrémizmu jednoducho odmietli. Pretože len tak ako keby priznáme ten kus zodpovednosti nielen za to, čo sa deje vonku, ale aj za to, že medzi nami sedia extrémisti, lebo na tom máme svoj podiel viny.
A o to dôležitejšie podľa mňa je, že budeme mať možnosť prijať uznesenie, ktorým akékoľvek prejavy extrémizmu odmietneme, pretože, ako hovorí pani poslankyňa Žitňanská, a to je aj odpoveď na pána Mazureka, že prečo teraz. No aj preto teraz, že naozaj podľa prieskumov vzrastá intolerancia k akejkoľvek inakosti, k akejkoľvek.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.6.2018 9:33 - 9:43 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
V prvom rade sa chcem poďakovať pánovi podpredsedovi Glváčovi, že za mňa zobral na chvíľu službu, aby som sa mohla zapojiť do tejto diskusie, lebo človeka naozaj až dvíha zo stoličky.
My tu ideme prijímať uznesenie, ktorým ideme odsúdiť ten rastúci extrémizmus, ktorý jednoznačne v našich uliciach narastá. A narastá práve kvôli ľuďom, ako je pán Mazurek. Práve kvôli tomu, že keď mu skáče do reči jeho kolega, poslanec pán Poliačik, vy ho vyzvete na pästný súboj, lebo s vami mykajú anaboliká tak, ako mykali vrahom Henryho, keď ho dokopal na ulici. Môžte sa hanbiť, že sa takto správa jeden poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.
Vy tu budete rozprávať o tom, že ste nevrhali kockami dlažobnými?! Vy, ktorý ste teraz v priamom prenose vyzvali vášho kolegu na pästný súboj. Hanbite sa! Vo svojich dvadsiatich dvoch rokoch. Hanbite sa!
Chcem sa vás opýtať, vy sa pýtate, prečo tu stojíme? Preto tu pani poslankyňa Cséfalvayová predkladá návrh uznesenia, ktorým chceme odsúdiť extrémizmus? To sa pýtate vy?
Prečo vo svojej reči, prečo ste vo svojej reči nehovorili o tých bielych dôchodcoch z Trebišova, ktorí sexuálne zneužívajú a súložia za peniaze s dvanásť-, trinásťročnými deťmi z rómskej osady? Prečo nehovoríte o tom? Lebo sú snehobieli?
Prečo nehovoríte o prípadoch, ako je ten posledný zo Štiavnice, kedy biely chlap znásilnil trojročné dieťa z rómskej osady. Prečo nehovoríte o tom?
Prečo nehovoríte o prípade pätnásťročného chlapca, ktorý na Štefultove, čo je mestská časť Banskej Štiavnice, zabil postihnutého človeka z tej príslušnej obce. Tak ho zabil, tak do dokopal na zemi, že mu povytŕhal črevá. A keď prišla záchranka, tak mu zbierali tie črevá po celej ulici. Mal pätnásť rokov a bol snehobiely, zo snehobielej rodiny a zabil postihnutého človeka takýmto brutálnym spôsobom. Prečo nehovoríte o tom?
Prečo nehovoríte o vašich stúpencoch, ktorí chodia napichaní steroidmi, majú vytetované hákové kríže, tlieskajú vám, keď vystupujete? A potom niekoho zmorduje na ulici. Prečo nehovoríte o týchto ľuďoch?
Ja vám niečo poviem. Vy všetci tu, ktorí s tým nemáte skúsenosť, vyjdite niekedy z auta. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim: "Pardon. Čože? Reakcie z pléna: "Je stíšený zvuk." Predsedajúci komentuje stíšenie zvuku: "Kto stíšil zvuk? Nikto. Nech sa páči, pani.") Vyjdite niekedy, vyjdite niekedy z auta! (Reakcia z pléna.) Vy buďte tiež ticho, pán poslanec, vy máte na svedomí zbitého dôchodcu. Som rada, že odchádzate.
To, čo sa tu deje v tejto spoločnosti, nie je normálne a vidia to len tí, ktorí na chvíľu opustia to akvárium, v ktorom žijeme, ktorí na chvíľu opustia napríklad svoje autá. Keď začnete chodiť pešo po uliciach, vtedy zistíte, čo sa na tých uliciach deje. Ako vzrastá počet potetovaných, hlavohruďových mladých mužov, ktorí šíria nenávisť.
Ja budem teraz hovoriť sama za seba, pretože mne sa to stáva takmer dennodenne a nesúvisí to s mojou politickou prácou. Pretože tí ľudia, ktorí si chcú do mňa kopnúť, doslova kopnúť, nespochybňujú moju politickú prácu. Spochybňujú to, či som židovská cigánka alebo cigánska židovka. Podľa toho, ako sa zobudia. Ja nechodím autom. Občas sa presúvam taxíkom. Vzdala som sa tej limuzíny. Mám dvadsaťmesačné dieťa, chlapca, a mám desaťročnú dcéru a veľmi často, dennodenne, na dennej báze chodíme pešo. Ja vám poviem, čo sa deje v tých uliciach.
Išli sme včera, včera sme išli v centre mesta, bývam pri Justičnom paláci, išli sme nakúpiť aj s mojou mamou, s mojimi dvoma deťmi na Krížnu ulicu, čo je centrum, preboha, hlavného mesta. Išiel pán, to bolo vidieť, proste akože totálny agresor, chodil, kýval sa zo strany na stranu, ako sa vy radi kývete, a zastavil nás s tým, že by si najradšej kopol do mojej židovskej hlavy. Pred mojimi dvomi deťmi, pred mojou matkou. Toto je o vás, pán Mazurek. Toto je o tom, akú nenávisť tú rozsievate.
Ja viem, že toto plénum zažilo už všeličo, že si tu nadávame, jeden je, jeden je taký zlodej, druhý je onaký zlodej, ale to je normálny politický súboj. Každý na to môže mať svoj názor. Niekedy naozaj zachádzame do extrémov. Niekedy to nie je ani slušné. Ale neustále hovoriť a odmietať inakosť kvôli sexuálnej orientácii alebo kvôli tomu, ako kto vyzerá, akú má kto pleť, to je len a len vaša robota, nikoho iného. A to je vizitka toho, že tu sedíte v tom parlamente. A keď už tu sedíte, tak, prosím vás, aspoň si tieto veci nedávajte do svojich prejavov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Asi pred dvoma týždňami som išla s manželom, boli sme v meste, v centre mesta, Laurinská, Panská, boli sme na pive v centre mesta. Vracali sme sa, bolo asi pol jedenástej. Na Laurinskej ulici, ktorá bola plná ľudí, pretože bol pekný, takmer letný večer, išli okolo, pár – chlapec, dievča. Chlapec, presne proste to tie veľké svaly, mal nejaký batoh na chrbte. Keď boli na úrovni mňa, ja som si to ani neuvedomila, lebo som niečo rozprávala manželovi, tak zrazu ma manžel chytil a strhol ma k sebe, pretože ten chalan vyskočil a z výskoku ma išiel kopnúť do hlavy. S výkrikom: Ty, židovská Cigánka!
Povedzte mi, či je toto normálne. Ja si nepotrpím na funkciu, naozaj nie. Ale kedysi bola aspoň nejaká elementárna slušnosť, možno autorita voči funkcií, hej, aj keď za mnou nejde ochranka, lebo ja nemám tú ochranku. Ale povedzte mi, či je toto normálne. A on nekričal, že ty, Nicholsonová, za to, že podporuješ registrované partnerstvá, teraz ťa idem kopnúť do hlavy. Nie, za to, že som podľa neho židovka. Alebo že som podľa neho Cigánka.
A to sú vaše hoaxy, ktoré vy šírite, vy a vaši ľudia, pán Mazurek, pretože ja visím na tej vašej, čo to je, nejaká nástenka hanby alebo proste inej národnosti, inej rasy, ktorá si proste, nemá nárok dýchať tu, dýchať tu ten slovenský vzduch, že? To je o vás, pán Mazurek.
A ja sa teraz nesťažujem, lebo ja to teraz nehovorím, akože ľutujme Nicholsonovú. Ale pozrite sa, tak som nejaká podpredsedníčka, nech už si o tom myslí, kto chce, čo chce, že človek by naozaj neočakával proste takýto prejav uprostred plnej ulice v centre Bratislavy, kde som sa narodila ja, moja mama, moja babka, moja prababka, moji všetci. Ja som tu doma, pán Mazurek. Veľmi často sú svedkami takýchto primitívnych útokov, ktoré, hovorím, neustále jak cez kopirák riešia iba to, ako vyzerám, akú mám farbu pleti.
Moje deti. A ako to mám vysvetliť mojim deťom, čo sa tu deje v tejto spoločnosti?
A, bum, do toho príde správa o smrti Henryho. Človek sa hanbí ako pes.Toto nie sú, nie sú dobré správy o Slovensku, ktoré vysielame smerom do zahraničia. A to je odpoveď na vašu otázku. Preto tu dnes sedíme, aj keď v takomto málopočetnom zložení, čo mi je, čo mi je ľúto, ale o to viac sa chcem poďakovať pani poslankyni Cséfalvayovej za to, že dala takýto návrh uznesenia. Je to viac ako potrebné, viac ako potrebné.
A vy tu prestaňte blúzniť, prosím vás pekne, prestaňte rozprávať o tom, ako Róm zavraždil niekoho. Jasné, že je to hrozné, poďme to odsúdiť. Ale ku každému Rómovi, ktorý niekoho zabil, vám ja môžem dať príklad snehobieleho občana, ktorý je možno aj vaším stúpencom, ktorý má tiež na rukách krv.
Dnes sme tu kvôli tomu, aby sme odsúdili extrémizmus ako taký. A vy môžte zahrať divadlo na ľudí tam vonku, že dnes podporíte toto uznesenie, ale vy ste tí, ktorí rozosievate nenávisť, ktorí rozosievate extrémizmus. Vy a nikto iný. Ak to myslíte naozaj vážne s tým, že podporíte dnešný návrh uznesenia, v ktorom sa postavíme proti extrémizmu, tak tu prestaňte za týmto pultom blúzniť o nejakých rasovej nenávisti, prestaňte to tu rozosievať. Nech prestane pán Mizík sa vyjadrovať o inak sexuálne orientovaných ľuďoch tak, ako sa vyjadruje, pretože je to primitívne, pretože je to hlúpe a pretože to z vás robí spoluzodpovedných za to, čo sa deje v slovenských uliciach.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2018 16:48 - 16:49 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Pán spravodajca, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 13:39 - 13:39 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Dve faktické poznámky na vaše vystúpenie. Končím možnosť prihlásiť sa.
Pán poslanec Sloboda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.6.2018 14:57 - 14:59 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Na prvého budem reagovať na pána poslanca Tomáša. Neviem, o čom to vy rozprávate, pretože vy ste pri príspevku na opatrovanie, ktorý zvyšujete na pevnú sumu, zrušili ešte aj valorizáciu. A tie nožnice sa vám neustále otvárajú, pretože vy stále dobiehate to, čo robíte úplne populistickým spôsobom, to neustále zvyšovanie minimálnej mzdy, a zabúdate na tých, ktorí to najviac potrebujú, a to sú tí mimo zariadení. Zjednoťte tú sumu, zjednoťte príspevok na opatrovanie pre všetkých rovnako, pretože všetci majú na to rovnaký, rovnaký nárok. Čokoľvek iné sú, sú len vaše marketingové gestá.
A presne takto to oni urobili, pani poslankyňa Shahzad, že oni tých, tí chudáci tam vonku, tí, čo opatrujú od rána do večera svojich ťažko zdravotne postihnutých, tých blízkych, oni to potrebovali napríklad už pred šiestimi rokmi, kedy to mohli urobiť, kedy boli v čisto červenej vláde, neurobili to. Oni si to teraz pekne rozvrhnú, lebo teraz im klesajú tie preferencie, samozrejme, tak oni si to nechajú na rok 2019, 2020, budú to postupne zvyšovať, aby sa teraz hrali na veľkých grantov, ale pritom to sú len peniaze, ktoré si tí ľudia od začiatku zaslúžia, na tom sa tu všetky zhodneme. Kolegyne kývajú hlavou, pán Erik Tomáš, keby ste náhodou nepostrehli.
Takže toto je typické, to je pre, typické pre všetky vlády Roberta Fica, pre sociálnych demokratov, že to, o čom ste hovorili, že oni vlastne vás chcú pasívnych a závislých od štátu, pretože s takou masou sa najľahšie manipuluje. Oni nepotrebujú takých, ktorí chcú prevziať zodpovednosť za vlastný život a prestať byť závislí na tom, čo oni prerozdeľujú. Preto trestajú donekonečna aktívnych. Tak ako trestajú aktívnych rodičov, tak trestajú aktívne matky ťažko zdravotne postihnutých detí.
A, prosím vás, prestaňte nás porovnávať. Vy ste desať rokov permanentne pri vláde a vy tu budete brať do úst Nicholsonovú, Mihála, ktorí sme tam boli rok a pol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.6.2018 14:31 - 14:51 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dovoľte mi naozaj len krátky úvod a potom predstúpim pred vás s niekoľkými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Po prvé. Po dvoch rokoch prichádzate, pán minister, s návrhom, ktorým idete novelizovať zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, a voláte ho veľkou novelou. Ja si myslím, že v čase, kedy vy hovoríte o konjunktúre a o tom, ako sa ekonomicky darí tejto krajine, by to v prvom rade mali pocítiť tí najzraniteľnejší a najslabší v tej spoločnosti, a to sú bezpochyby ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Ak sa na tomto zhodneme, a to si myslím, že by sme sa mali zhodnúť, tak potom nerozumiem, že prečo prichádzate naozaj len s takými zmenami, ktoré sa dajú nazvať čiastočné, a prečo s tým prichádzate takým spôsobom teatrálnym, akým prichádzate. Pretože keď bol prvý ten nástrel návrhu zákona o kompenzáciách na stole, tak povstali profesné organizácie, ktoré zastrešujú ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, pretože ten váš pôvodný návrh ani náhodou nespĺňal ich očakávania a nespĺňal ani vaše sľuby.
Ja som sa tomu venovala zbežne, pretože moja poradkyňa je pani Brichtová, ktorá k tomu teda mala prístup úplne od začiatku. A chcela som naozaj sledovať, že ako sa to vyvinie a s čím napokon prídete na parlamentnú pôdu. Vy ste to gradovali. To napätie naozaj rástlo v spoločnosti, hlavne teda medzi ľuďmi s ťažkým zdravotným postihnutím, pretože ste potrebovali sa dopracovať k tomu, aby ste mali teatrálne tlačové konferencie s predsedom strany SMER - SD kvôli vašim klesajúcim preferenciám a kvôli tomu, že potrebujete vzbudiť u ľudí opäť takú tú falošnú nádej, že predsa len ste sociálni demokrati, a predsa len jediné, čo spasí túto krajinu, sú tie sociálne istoty, a predsa len myslíte na ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.
Ja si myslím, že napriek tomu, čo vy o sebe hlásate, na ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a na ľudí, ktorí ich sprevádzajú, myslím hlavne opatrovateľov, myslíte veľmi málo, pretože ak máte guráž na to, aby ste tu rozdávali nezmyselné sociálne balíčky, tak si myslím, že ako sociálny demokrat, ako minister, ktorý podľa vašich slov teda myslí na ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ste si mali pred-, predstúpiť s naozaj veľkou novelou zákona o kompenzáciách. A to by sa stalo vtedy, keby ste napríklad opatrovateľom, ktorí sa starajú o ťažko zdravotne postihnutých ľudí mimo kamenných domov, mimo zariadení, zvýšili mesačný príspevok minimálne na minimálnu mzdu. Ja sa domnievam aj spolu s kolegyňou Gaborčákovou, že vy natoľko diskriminujete týchto domácich opatrovateľov, neformálnych opatrovateľov, akokoľvek ich nazveme, čo je obrovská skupina ľudí, že ono sa to dostane až pred Ústavný súd. To je, to je tak diskriminačné, že opatrovateľ v kamennom dome, ktorý ešte má tú šancu si povedzme aj oddýchnuť, hej, počas tej jeho šichty, pretože je tam viacero opatrovateľov, že on dostáva minimálnu mzdu. A ten, čo je mimo zariadenia, jednoducho tú minimálnu mzdu nedostáva. A aj to ste s pôvodným návrhom prišli teda iným, naozaj si to vydobyli až profesné organizácie, ktoré s vami diskutovali otvorene o tom, čo voláte veľkou novelou zákona o kompenzáciách.
Toto je vec, ktorú vám neprestaneme, podľa mňa aj s mojimi opozičnými kolegyňami neustále vyčítať, že ste vytvorili proste dve kategórie opatrovateľov, pričom tí, ktorí sú v zariadeniach, a hovorím, majú možnosť aspoň nejakým spôsobom si cez deň oddýchnuť, dostávajú viac ako tí, ktorí sa permanentne starajú o ťažko zdravotne postihnutých ľudí, o svoje detí mimo zariadení, čo je pre štát veľmi výhodné a malo by byť výhodné.
Ďalším takým výsmechom bol váš návrh na zvýšenie peňažného príspevku na osobnú asistenciu, v ktorom ste navrhovali hodinovú sadzbu osobnej asistencie, ktorá je dnes 2,78, o 4 centy. O štyri. Tak prísť s týmto a povedať, povedať, že to je veľká novela zákona o kompenzáciách, mi príde prinajmenšom trúfalé. Viem, že ste sa nakoniec dohodli na tom, že to pôjde vyššie. Ale to bolo opäť len na obrovský tlak ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, obrovský tlak opatrovateľov, tých, ktorí poskytujú osobnú asistenciu.
A ja si myslím, že všetci vieme, aká je žalostná situácia s opatrovateľmi na Slovensku, ako húfne odchádzajú za hranice. Všetci vieme, prečo za tie hranice odchádzame. A v čase, keď máte permanentne ústa plné toho, ako sa krajine darí a ako to musia pocítiť občania, tak ja si myslím, že v prvom rade by to mali pocítiť napríklad tí, ktorí poskytujú osobnú asistenciu, opatrovatelia a ďalšie skupiny ľudí, ktorí sa starajú o tých najzraniteľnejších. Inak si myslím, že, že to, čo vy propagujete ako sociálne balíčky, radšej ani sociálnymi balíčkami netreba nazývať, pretože, myslím... Ako neviem, či si, či si ste, ste niekedy vyskúšali, ale robiť za 3,80 na hodinu, čo teraz vychádza, myslím, po dohode, keď ste to zvýšili o euro, neviem, či si myslíte, že týmto im natoľko pomôžete, že zastavíte ten odliv, alebo, naopak, ešte viacej ľudí sa bude do toho zapájať, pretože ja si to neviem predstaviť, majúc na zreteli to, aká ťažká je tá práca. Sľúbila som, že budem stručná, takže toto sú moje dve najväčšie, najväčšie výčitky. Toto sú aj najväčšie výčitky, ktoré, ktoré opakovane zaznievajú od ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, od ich príbuzných, od ich opatrovateľov, od ich asistentov, a neviem, či teda niekedy sa krajine bude dariť natoľko, že sa rozhodnete im to zvýšiť a prestať ich neustále, neustále, neustále diskriminovať.
Teraz by som prečítala pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Asi najskôr začnem odôvodnením a potom, keď sa mi zastaví časomiera, tak, tak prečítam ten zvyšok.
Prekladám pozmeňujúci návrh, ktorým sa vytvárajú podmienky na preklenutie obdobia prechodu z peňažného príspevku na opatrovanie na peňažný príspevok na osobnú asistenciu, a tak, aby bolo možné peňažný príspevok na opatrovanie vyplácať až ku dňu právoplatnosti rozhodnutia o priznaní peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Návrhom sa eliminujú negatívne skúsenosti z praxe. Klienti nemajú istotu, či im bude priznaný peňažný príspevok na osobnú asistenciu a v akom rozsahu, a sami nemajú dostatok finančných prostriedkov na platenie odmeny osobného asistenta, a to napriek tomu, že síce by im mohol byť peňažný príspevok priznaný odo dňa podania žiadosti, ale toto obdobie prechodu je obvykle veľmi zdĺhavé a niekedy trvá aj viac mesiacov. Osobní asistenti nemajú záujem tak dlho čakať na vyplatenie odmeny. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny postupujú v praxi tak, že podaním žiadosti o peňažný príspevok na osobnú asistenciu automaticky odnímajú občanom peňažný príspevok na opatrovanie alebo zastavujú jeho výplatu, čím ich, ale aj ich opatrovateľov dostávajú do neriešiteľnej sociálnej a nepriaznivej finančnej situácie.
Odôvodnenie k bodu 2. Navrhujem, aby sa pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu zvýšených výdavkov nebol skúmaný príjem osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a príjem spoločne s ňou posudzovaných osôb a príspevky sa poskytovali bez ohľadu na výšku príjmy, príjmu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.
Ako príklad úspory finančných prostriedkov uvádzame peňažný príspevok kompenzujúci zvýšené výdavky súvisiace s hygienou alebo s opotrebovaním šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia. Podľa poskytnutej informácie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zo dňa 22. februára 2018 zanikol k 1. júlu 2017 nárok na poskytovanie tohto peňažného príspevku z dôvodu prekročenia zákonom stanovenej hranice trojnásobok sumy životného minima 846 osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, pričom u ďalších 609 osobách s ťažkým zdravotným postihnutím nie je v štatistike uvedený dôvod zániku nároku na výplatu príspevku, spolu 1 455 osobám, čo z celkového počtu poberateľov tohto peňažného príspevku k 1. júlu 2017 je 85 773 osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a predstavuje to 1,70 %. Úspora za obdobie od 1. augusta 2017 do 31. júla 2018, príspevok sa vypláca mesiac pozadu, predstavuje 323 359 eura.
S ohľadom na ročné výdavky kompenzujúce zvýšené výdavky je možné odhadnúť úsporu finančných prostriedkov vo výške cca 1 mil. eur.
Zastavenie výplaty príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov z dôvodu prekročenia zákonom stanovenej hranice výšky príjmu považujú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím za nespravodlivé, nakoľko si musia zvýšené výdavky hradiť z vlastného príjmu, a sú tak demotivované riešiť si napríklad svojmu postihnutiu svoju sociálnu situáciu napríklad zamestnaním.
Odôvodnenie k bodom 3 a 4. Navrhujem poskytovať peňažný príspevok na opatrovanie vo výške, ktorou štát prispieva poskytovateľom sociálnych služieb v zariadeniach podmienených odkázanosťou podľa § 78a zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách na pokrytie mzdových nákladov spojených so zabezpečením pomoci pri odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej fyzickej osoby stupňa šesť, t. j. 456,75 eur mesačne. Považujeme za spravodlivé, aby štát pristupoval k opatrovateľom, poskytovateľom pomoci fyzickým osobám odkázaným na pomoc inej fyzickej osoby porovnateľne, ako keď sú opatrované v pobytových celoročných zariadeniach sociálnych služieb. Preto navrhujeme, aby sa rovnakou sumou prispievalo aj neformálnym opatrovateľom. Na rozdiel od poskytovateľov sociálnych služieb v domácom prostredí títo neformálni opatrenia zabezpečujú opatrovanej osobe nielen pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, ale aj pomoc pri starostlivosti o domácnosť a pomoc pri vykonávaní základných sociálnych aktivít, na úhradu ktorých v zariadeniam sociálnych služieb často z dôvodu nízkych príjmov klientov musia prispievať aj obce, alebo vyššie územné celky.
Odôvodnenie k bodom 5 a 6 pozmeňujúceho zákona. Považujeme za dôležité peňažný príspevok na opatrovanie poskytovať bez ohľadu na to, v akom sociálnom postavení sa nachádza fyzická osoba, ktorá zabezpečuje opatrovanie, t. j. bez ohľadu na to, či ide o osobu v produktívnom veku alebo o poberateľa dôchodkovej alebo výsluhovej dávky. Vzhľadom na to navrhujeme v § 40 vypustiť odseky 10 a 11, fyzická osoba v produktívnom veku, ako aj poberateľ dôchodkovej alebo výsluhovej dávky poskytujú rovnakú starostlivosť svojim blízkym osobám a z uvedeného dôvodu by k nim mala byť spoločnosť rovnako solidárna, a to aj pri výške peňažného príspevku.
Odôvodnenie k bodu 7. Navrhujem upraviť situáciu vyplácania peňažného príspevku po smrti občana s ťažkým zdravotným postihnutím, užívateľa osobnej asistencie, a to aj na základe výkazu o počte hodín vykonanej osobnej asistencie, ktorý nie je podpísaný užívateľom osobnej asistencie, nakoľko to nemohol, nestihol podpísať z dôvodu úmrtia. V praxi vznikajú paradoxné situácie, keď úrady práce, sociálnych vecí a rodiny žiadajú v súlade s prílohou č. 16 zákona o osobných asistentoch, aby predložili výkaz podpísaný nebohou osobou. Spôsobuje to značné problémy a v dôsledku toho sa osobný asistent mnohokrát dostane k svojej odmene až za niekoľko mesiacov.
Odôvodnenie k bodu 8. V prípade cenovo vysoko náročných kompenzačných pomôcok, cenovo náročných úprav v prípade motorových vozidiel a v prípade psa so špeciálnym výcvikom navrhujeme poskytovať peňažný príspevok vo výške 60 %, resp. 70 % z ceny osobám s ťažkým zdravotným postihnutím s príjmom presahujúcim päťnásobok sumy životného minima.
Odôvodnenie k bodu 10. Návrhom sa znižuje počet hodín osobnej asistencie zo 140 hodín na 120 hodín, ktoré má osobný asistent podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Cieľom je zabezpečiť, aby mohli povinne dôchodkovo poistení aj osobní asistenti, ktorí vykonávajú osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 120 hodín mesačne. Predovšetkým ide o osobných asistentov, ktorí sú blízkymi osobami, hlavne rodičia plnoletých detí s ťažkým zdravotnými postihnutím, ktorým osobitná právna úprava, ktorou je zákon č. 447/2008 Z. z., neumožňuje vykonávať osobnú asistenciu viac ako 4 hodiny denne, a tým sa nemôže rodič preukázať zmluvou v rozsahu 140 hodín mesačne.
Takže toto sú moje, toto sú odôvodnenia mojich pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Teraz prečítam samotné pozmeňováky:
1. V čl. I bod 30 § 23 ods. 4 písm. b) sa dopĺňa tretím bodom, ktorý znie:
„3. právoplatnosti rozhodnutia o peňažnom príspevku na osobnú asistenciu, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím bola odkázaná na opatrovanie a opatrovateľovi sa do dňa právoplatnosti rozhodnutia o peňažnom príspevku na osobnú asistenciu poskytoval peňažný príspevok na opatrovanie podľa § 40.“
2. V čl. I sa za bod 50 vkladá nový bod 51, ktorý znie:
„51. V § 38 sa vypúšťa odsek 17.“
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú. Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2018.
3. V čl. I bod 52 znie:
„52. V § 40 odseky 7 až 9 znejú:
(7) Peňažný príspevok na opatrovanie je mesačne 95,16 % sumy minimálnej mzdy pre zamestnanca v pracovnom pomere odmeňovaného mesačnou mzdou pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a mesačne 142,74 % sumy minimálnej mzdy pre zamestnanca v pracovnom pomere odmeňovaného mesačnou mzdou pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak tento zákon neustanovuje inak.
(8) Peňažný príspevok na opatrovanie určený podľa odseku 7 sa zníži o 15 %, ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie sa poskytuje ambulantná forma sociálnej služby.
(9) Peňažný príspevok na opatrovanie určený podľa odseku 7 sa zníži o 5 %, ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanej na opatrovanie sa poskytuje ambulantná forma sociálnej služby.“
4. V čl. I sa vypúšťajú body 53 a 54.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
5. V čl. I body 55 až 57 znejú:
55. V § 40 sa vypúšťajú odseky 10 až 12. Doterajšie odseky 13 až 24 sa označujú ako odseky 10 až 21.
56. V § 40 ods. 10 sa vypúšťajú slová „a 12“.
57. V § 40 ods. 11 sa slová „až 12“ nahrádzajú slovami „až 9“.
6. V čl. I bod 65 znie:
65. V § 43 ods. 2 a 3 sa slová „§ 40 ods. 16, 18 až 20“ nahrádzajú slovami „§ 40 ods. 13, 15 až 17“.
7. V čl. I sa za bod 76 vkladá nový bod 77, ktorý znie:
„77. V § 49 ods. 3 sa na konci pripája táto veta:
Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa vyplatí osobnému asistentovi na základe výkazu o počte hodín vykonanej osobnej asistencie aj v prípade, ak nie je výkaz o počte hodín vykonanej osobnej asistencie podpísaný fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím.“ Nasledujúce body sa primerane prečíslujú. Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2018.
8. V čl. I sa za bod 92 vkladajú nové body 93 až 95, ktoré znejú:
93. V prílohe č. 10 sa v súhrnnom stĺpci so záhlavím Príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyjadrený v násobkoch sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom dopĺňa stĺpec so záhlavím „nad 5“ a percentuálnymi výškami príspevku v prvom cenovom pásme „0 %“, v druhom cenovom pásme „0 %" a v treťom cenovom pásme „60 %“.
94. V prílohe č. 11 sa v súhrnnom stĺpci so záhlavím Príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyjadrený v násobkoch sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom dopĺňa 5. stĺpec so záhlavím „nad 5“ a percentuálnou výškou príspevku „70 %“.
95. V prílohe č. 13 sa v súhrnnom stĺpci so záhlavím Príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyjadrený v násobkoch sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanoveného osobitným predpisom dopĺňa 5. stĺpec so záhlavím „nad 5“ a percentuálnou výškou príspevku „40 %“.
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
9. V čl. II bod 1 znie:
„1. V § 15 ods. 1 písmeno e) znie:
e) fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie podľa osobitného predpisu, a fyzická osoba, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 120 hodín mesačne podľa osobitného predpisu a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu výkonu tejto osobnej asistencie, ak nie je dôchodkovo poistená podľa písmen a) až d), nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo“ individuálny (pozn. red.: správne „invalidný“) „dôchodok a nedovŕšila dôchodkový vek,“.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2018 11:02 - 11:04 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne obom, pani poslankyni Grausovej aj pánovi poslancovi Mihálovi.
K pánovi poslancovi Mihálovi, teda veľmi pekne ďakujem za podporu. Samozrejme, to sa týka všetkých sociálnych dávok. Ja som hovorila iba o invalidných a starobných dôchodkoch, pretože spravidla sú to buď starí ľudia, seniori, alebo ťažko zdravotne postihnutí ľudia, ktorí nemajú založené účty v dnešnej dobe.
A k pani poslankyni Grausovej. To je to, o čom som hovorila, keď ste tu chvíľočku neboli. Ja si myslím, že my nemôžme úplne koncipovať zákony a nazerať na ľudí ako potenciálne už na tých, ktorí to budú zneužívať, lebo ja si myslím, že každý zákon je možné obísť. A tak určite aj túto zmenu je možné obísť. Zároveň som presvedčená, že 99 % tých, ktorí sa reálne nachádzajú v takýchto ťažkých životných situáciách, sú práve tí, ktorí nebudú chcieť zneužívať tie peniaze. Budú chcieť poctivo zaplatiť za bývanie toho človeka, za energie alebo napríklad za zariadenie sociálnych služieb.
Vy ste hovorili, že bolo by dobré, keby ten človek napísal nejaké splnomocnenie, lenže problém je, že to sa práve týka tých ľudí, ktorí už nemôžu, lebo nie sú schopní, či sú po mŕtvici, alebo po akomkoľvek, po akejkoľvek inej náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá im nedovoľuje napísať to splnomocnenie. My by sme chceli, aby sa vlastne opieralo o lekársku správu. To znamená, ak lekár skonštatuje, že toto je človek, ktorý nemôže sám rozhodnúť o osobitnom príjemcovi, tak potom by sa vlastne delegovala táto kompetencia na Sociálnu poisťovňu. A obávam sa, že tie zariadenia sociálnych služieb sú dnes v takom dezolátnom stave, že ony nie sú schopné zaplatiť vlastne, lebo sa to týka naozaj veľkého počtu ľudí, za tých, ktorí k nim prídu a nemajú peniaze. Takže asi toľko k vám.
Ďakujem.
Skryt prepis