Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2018 o 16:53 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 15:37 - 15:39 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Pán poslanec Mizík, vy pokračujete verne vo svojich, vo svojej tradícii, že splietate dve na tri, pretože nedokážete čítať s porozumením. Čo je horšie, nedokážete ani počúvať. Keby ste počúvali, tak by ste chápali to, čo podľa mňa chápe pani poslankyňa vedľa vás, lebo nás počúvala, ja som to na nej videla, že my práveže riešime týmto návrhom pracujúcu chudobu. My riešime, konkrétne som hovorila o šičke z Kysúc, ktorá ani náhodou nie je z minoritnej spoločnosti, pán Mizík. Keby ste nás počúvali, tak by ste to vedeli, že rozširujeme ten okruh práve tak, aby sa tam zmestila aj ona, ktorá robí za minimálnu mzdu od rána do večera a jej deti sa jednoducho nezmestia pod dotácie, ktoré my riešime.
Čo sa týka komunitných centier, tak ste sa pýtali, že prečo si komunitné centrá nemôžu zakladať Rusíni a Maďari a ešte neviem kto, Ukrajinci. Môžu. Keby ste dokázali čítať zákony a keby ste sa venovali svojej práci tak, ako by ste sa mali, tak viete, že v zmysle zákona o sociálnych službách, kde je jasne zadefinované komunitné centrum, sa tam nerobia rozdiely. To nie je viazané na osadu, komunitné centrum. Komunitné centrum si môžu založiť Ukrajinci, Rusíni aj Maďari a aj ho majú. Choďte sa pozrieť do Dunajskej Stredy, tam majú perfektne fungujúce komunitné centrum a majú ho Maďari.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 15:30 - 15:32 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Veľmi si vážim vašu podporu, pani poslankyňa Gaborčáková, pretože viem, že tomu rozumiete a úplne s vami súhlasím. Vy ste presne spomenuli to, o čom sa ja chcela hovoriť, že aj príspevok na bývanie je jedna z tej dávky, ktorá ide len za hmotnou núdzou, ale úplne my tu zabúdame na to, že my prísnym nastavením tej hmotnej núdze vytláčame, vytláčame ľudí mimo hmotnú núdzu. Ale to ešte neznamená, že tí ľudia sa stratili. Oni sa nestratili, oni len z množiny A prejdú do množiny B, ešte sú aj aktívni, lebo chcú pracovať, hej, ale pracujú za nízku mzdu a tam už štát im vlastne neponúka absolútne žiadnu pomocnú ruku. Toto je úplne choro nastavené. To, to vôbec si neviem predstaviť, že také roky to už tu takto vlastne funguje a že vlastne ešte na úrovni povedzme ministerstva práce po 10 rokoch, čo tam je jedno vedenie, neprišli proste s nejakou reformou, ktorá by zasiahla túto veľkú skupinu ľudí, a to sú aktívni a šikovní, ktorí sa snažia vymaniť sa z toho proste vlastnými silami a štát ich ako keby trestá. Lebo štát dáva pomoc v podobe dotácií, príspevkov a neviem čoho, furt to viaže iba na tú hmotnú núdzu a to nie je fér. Takže veľmi pekne ďakujem.
Inak tu by som si mohla úplne prihriať akože stranícku polievočku, lebo toto presne rieši, napríklad to lineárne klesanie alebo stúpanie príjmu rieši náš odvodový bonus. Ináč to by bolo akože ešte úplne najspravodlivejšie, že keby sme to riešili lineárne a nie nejakým pevne nastaveným číslom, kde už keď niekto o 5 eur zarába viacej, už sa nám do toho nezmestí. To je vyslovene nefér.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.10.2018 12:42 - 12:44 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Otváram teraz možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne. Končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy. Vyhlasujem všeobecnú rozpravu k tomuto bodu za skončenú.
Pán navrhovateľ, je niečo, čo by ste chceli dodať v rámci záverečného slova? Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.10.2018 9:06 - 9:07 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Ďakujem pekne, pani ministerka. Teraz porosím spravodajcu, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor pre obranu a bezpečnosť, pána poslanca Bučeka, aby nám predniesol spravodajskú informáciu k tomuto bodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:53 - 16:54 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis

136.
Martin Poliačik, myslím, že si trafil úplne do čierneho. V momente, keď si to vyriekol, tak sa to začalo v tých radoch hmýriť. Takže to je o tej trafenej husi.
Chcem povedať, že ďakujem svojim priateľom za faktické poznámky.

A teraz, pani Grausová, zoofília, nekrofília. Na to, že ste lekárka cez kožu, toho viete o sexuálnych úchylkách prekvapivo veľa.

Pán Kotleba, ja som sa venovala vám vo svojom vystúpení, lebo mám na vás slabosť, to asi už viete. A neriešila som pointu, lebo vo vašom vystúpení som ju nenašla.
Pán Mizík, a k tej vašej story o tom väzení a znásilnení, ja by som vám odporúčala, že keby ste menej Hlavných správ čítali, ten portál vám nerobí dobre.
A pán Mazurek, môj obľúbenec. Pán Mazurek, vy stále hovoríte o deťoch, ale vy o deťoch nič neviete, lebo vy ste jedno veľké prerastené dieťa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2018 16:53 - 16:53 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Martin Poliačik myslím, že si trafil úplne do čierneho, lebo presne o tom, Martin Poliačik, na teba (zaznievanie gongu)...
Prepáčte, môžte mi vrátiť čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2018 16:32 - 16:41 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja teda musím povedať, že zo svojej kancelárie som s úžasom sledovala túto diskusiu, ktorá trvá teda už niekoľko hodín a ktorú ani tak neposúvame my ako predkladatelia, ale posúvajú ju poslanci pána Kotlebu. A ono sa to posunulo od niečoho veľmi racionálneho, čo sa týka inak obrovskej skupiny heterosexuálne orientovaných ľudí, k slovným spojeniam, ako adopcia detí alebo súlož so zvieratami. A týmto smerom to posúvajú ľudia, ktorí si hovoria, že sú poslancami Národnej rady Slovenskej republiky a že majú to právo tu niekoho zastupovať a vyžadujú od nás ostatných, čo tu sedíme, rovnakú úctu, ako napríklad máme my medzi sebou.
Ak hovoríme o návrhu zákona, ktorý predkladáme my, tak ja si vyprosím, aby ste vy hovorili o slovných spojeniach, ako je súlož so zvieratami. Ak tak mienite robiť, tak potom si nezaslúžite úctu nikoho.
Naozaj sme prišli s návrhom, ktorý je úplne miniatúrny v porovnaní s tým, čo všetko by mala začať riešiť táto spoločnosť, ktorá by mala prijať, že medzi nami žijú ľudia, ktorí sú homosexuálne orientovaní a žijú v nejakých zväzkoch, ktoré nie sú oficiálne prijaté, že medzi nami žije obrovská skupina ľudí, ktorí majú v tejto krajine nejaké povinnosti, ale nemajú také isté práva. Rovnako by sme mali prijať, že sa to týka aj heterosexuálne orientovaných párov, ktorým nikto, nikto, ani vy, pán Kotleba, ani vaši mužíci nebudete diktovať, ako majú oni žiť.
Oni sú občanmi Slovenskej republiky, oni tu vytvárajú hodnoty, ďaleko väčšie hodnoty, ako si napríklad pán Mazurek len dokáže predstaviť. Oni sú ľudia, ktorí tu už roky rokúce platia dane a napriek tomu musia potom pri prenose z Národnej rady počúvať ľudí, ako ste vy, ktorí im budú donekonečna zakazovať, ktorí ich budú donekonečna dehonestovať, ktorí budú používať pri debate o registrovaných partnerstvách a o naozaj miniatúrnych kozmetických zmenách, ako je napríklad tá ˇOČR-ka, ako je napríklad to, že partneri, ktorí spolu žijú dvadsať rokov, majú právo sa dozvedieť o zdravotnom stave toho druhého, čo je úplne esenciálna záležitosť, oni musia počúvať žvásty, vaše žvásty o sexuálnom živote so zvieratami, medzi čo vy dávate rovnítko.
Vy ste, pán Kotleba, hovorili o tom, že ste si nevedeli ani predstaviť, že jedného dňa sa tento parlament bude seriózne zaoberať tým, že ľudia, ktorí prešli zmenou pohlavia, by mali mať nejaké práva. Ja v mojom svete som si ani zďaleka nevedela predstaviť, že v 21. storočí v roku 2018 budú v parlamente sedieť fašisti, ktorí budú schopní ešte dehonestovať obrovskú skupinu ľudí. A teraz nehovorím iba o homosexuálne orientovaných ľuďoch. Hovorím o všetkých tých heterosexuálne orientovaných ľuďoch, ktorí jednoducho nechcú vstúpiť do manželstva, a vy nemáte právo ich dehonestovať, ich degradovať a diktovať im, ako majú žiť a nedať im možnosť začať žiť v oficiálne uznanom zväzku.
Ja keď som sledovala tú debatu, páni, ja mám naozaj pocit, úplne seriózne mám pocit, že ja neviem, v akých zväzkoch žijete vy, keď sa cítite byť ohrození tým, že homosexuálne orientovaní ľudia alebo heterosexuálne orientovaní ľudia, ktorí nechcú vstúpiť do manželstva z rôznych dôvodov, by mohli žiť v nejakom inom oficiálne uznanom zväzku.
Pán Kotleba, povedzte mi, ako to ohrozí vaše manželstvo? Čo sa stane v momente, keby prešla táto právna úprava? Čo sa stane? Rozvráti sa vám rodina? Prestanete byť tradičnou rodinou? Zláka vás niekto, aby ste, ja neviem, na aké chodníčky sa dali? Čo sa stane? Vy máte pochybnosti o svojej vlastnej integrite? Máte pochybnosti o integrite ľudí, ktorí žijú okolo vás, ktorí zdieľajú vaše hodnoty, ak sa to dá vôbec nazvať hodnotami, ktorí žijú v tradičných rodinách, vy máte o nich pochybnosti?
Pretože napríklad ja o týchto ľuďoch nemám pochybnosť. Ja si myslím, že ak niekto žije v tradičnej rodine, ak žije v manželstve, napríklad v ňom žijem aj ja, žijú v ňom moji blízki, nemám absolútne žiadne pochybnosti, že to, že dáme slobodu niekomu inému, môže ovplyvniť ich život.
Vy musíte žiť, prepáčte, ale naozaj v niečom, čo je veľmi fragile – jak sa to povie? – veľmi krehké, ďakujem pekne, vo veľmi krehkých vzťahoch, páni. To si nedokážete ako udržať vaše vzťahy, keď toto vstúpi do platnosti? To vás naozaj ohrozí? Ohrozia homosexuáli, ktorí zrazu budú mať okrem povinností aj nejaké práva? To vás naozaj ohrozí iks ypsilon druhov a družiek, ktorí žijú v krásnych rodinách? Oni majú deti, oni tu žijú na Slovensku lebo sa tu narodili, toto je ich krajina, domovina. Oni majú dokonca k tej krajine vzťah. Oni majú slovenské deti so slovenskými menami. Oni v tejto krajine pracujú, naozaj vytvárajú hodnotu a naozaj odvádzajú dane, z ktorých sa aj vy máte dobre napríklad momentálne ako verejne činné osoby. Povedzte mi, ako sa, ako vás ohrozí, vás, čo ste ženatí tam z tej družiny, tak ako to ohrozí vaše tradičné rodiny?
Ja sa čudujem, vy chodíte po tých chodbách, máte svaly, ste silní muži, budíte ten dojem a vy sa cítite byť ohrození?! Tak potom je to o niečom inom. A je to, to niečo iné, tie pochybnosti, to sú vaše problémy, s ktorými sa môžte vyspovedať kľudne psychoterapeutom alebo hocikomu inému, ale nie tu unavovať vašimi oplzlými, hlúpymi, dehonestujúcimi, urážlivými rečami nás tu v tejto sále a všetkých tam vonku.
Nedávno, celkom nedávno na jednej bratislavskej škole spáchalo 14-ročné dieťa – teraz sa prestaňte usmievať, teraz to bude trochu smutné – na jednej bratislavskej škole spáchalo 14-ročné dievča samovraždu. Spáchala samovraždu preto, lebo bola homosexuálne orientovaná a mala silný pocit, že táto spoločnosť ju neprijme. Napísala o tom listy.
A vy, pán Kotleba, hovoríte, že vy nechcete nikomu ubližovať. Vy nechcete ani tým Rómom ubližovať, vy nechcete ani Moslimom ubližovať, vy nechcete nikomu ubližovať, vy nechcete ani agentom mimovládok ubližovať, vy nechcete samozrejme ubližovať ani homosexuálom. Ale ja sa vás chcem opýtať, či sa necítite tým, čo šírite, tou nenávisťou, tými hlúpymi rečami o homosexuálne orientovaných ľuďoch, či sa necítite tak trochu spoluzodpovedný za stav tejto spoločnosti, ktorá nedokáže akceptovať a priznať okrem povinností aj nejaké práva homosexuálne orientovaným jednotlivcom.
A nechcem sa to pýtať tak na rovinu, ale ak by ste si prečítali prípad samovraždy toho dievčaťa, ja si myslím, že možno by ste si mohli vstúpiť do svedomia a prijať zodpovednosť za stav tejto spoločnosti, keď už sedíte v Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2018 17:37 - 17:45 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Budem hovoriť krátko, chcem vlastne najmä prečítať pozmeňujúci návrh, ale ešte predtým, keďže som sa nezúčastnila na poslednom sociálnom výbore, tak chcem povedať to, čo som chcela povedať tam, a síce že akokoľvek sú už nastavené vzťahy, ja musím povedať, že chválim túto novelu zákona, ktorú predkladáte, pretože si uvedomujem, že ňou opravujete to, čo sociálne inžinierstvo ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pokazilo, keď do parlamentu prinieslo návrh zákona o sociálnych službách, ktorého cieľom aj medializovaným, aj teda hodne pertraktovaným bolo práve nastaviť systém jaslí ako takých. Pretože ako aj vy viete, aj my vieme, že tomu predchádzala séria stretnutí s ľuďmi, ktorí sú prevádzkovateľmi detských jaslí, a všetci unisono upozorňovali práve na chyby v tom, v tej vládnej novele zákona, ktoré sa odzrkadlia veľmi bolestivo v aplikačnej praxi, a to boli presne tie chyby, ktoré dnes vy poslaneckou novelou zákona opravujete. Takže napriek tomu, že podľa mňa máme opačné niekedy názory na svet, toto je presne ten moment podľa mňa, kedy môžeme spoločne volať po svetovom mieri a naozaj napraviť tie škody, ktoré napáchala vládna novela zákona. Škoda, podľa mňa veľká škoda, pretože aj tá debarierizácia pochovala niektoré zariadenia.
Ja viem, že dnes je vytvorený fond na ministerstve, z ktorého si to môžu nechať preplácať tie, ktoré sú jestvujúce, ale to považujem za celkom nefér riešenie teda zo strany ministerstva, pretože zase ide iba od jednej skupiny obyvateľstva brať a druhej akože dáva tým umelo vytvoreným fondom, pričom keby oni neurobili pri tom nastavení v tej vládnej novele zákona tú chybu, tak k tomu vôbec nemuselo dôjsť, hej? Takže chcem povedať, že to chválim.
A my máme vlastne návrh, pozmeňujúci návrh k tejto vašej novele, ktorý je miniatúrny vo vzťahu k tomu, čo tam riešite vy, a preto sme sa rozhodli k tomu pristúpiť, lebo v momente, keď sa začalo vlastne mediálne hovoriť o tej vašej novele zákona, posledná vec tam zostala visieť podľa mňa nedoriešená. A to je to, na čo aj mňa teda upozorňovalo množstvo ľudí, ktorí majú jasle alebo v nich pracujú dlhodobo, to znamená, ako verejné, tak aj neverejné, a to je ten problém, ktorý sa v tej vašej novele neobjavuje, tých 220 hodín kurzu opatrovateľského. Pretože upozornili ma na to, že dnes už v tých jasliach reálne pracujú opatrovateľky, ktoré napríklad sa starajú o tie deti 20 rokov, majú nespočetné množstvo skúseností a prakticky keby sme to nenapravili nejako, tak aj takéto opatrovateľky by museli mať povinnosť absolvovať ten 220-hodinový kurz a to, si povedzme na rovinu, je podľa mňa nezmysel.
My sme sa teda s kolegyňami zamysleli a s kolegyňami a teda s tými, ktorí dnes reálne pracujú v jasliach, väčšinou to boli teda, musím povedať, opatrovateľky, a zhodli sme sa na tom, že podľa mňa by úplne stačilo dať to kritérium na úplné stredoškolské vzdelanie a na dva roky praxe. Skutočne si myslím aj ako matka, ktorá napríklad má dieťa v jasliach, že naozaj by mi nijako neprekážalo, keby sa o moje dieťa starala žena, spravidla je to teda žena, aby niektorí nemali pocit, že sme gendrovo nejako s tým nevysporiadaní, ale žena, opatrovateľka, ktorá má dva roky praxe. Naozaj by mi to nevadilo, pretože, samozrejme, sa spolieham aj na to vedenie tých jaslí, ale aj na to, že žena po dvoch rokoch, či už je sama matkou, alebo nie je matkou, pokiaľ pracuje v jasliach a má dvojročné skúsenosti s opaterou o tieto maličké deti, tak si naozaj myslím, že to je postačujúce. Preto, vlastne nebudem čítať odôvodnenie, len vám ho, len vám ho takto voľne predstavím, sme to nastavili tak, že dosiahnuté úplné stredoškolské vzdelanie a dva roky praxe.
A chcela by som vás veľmi pekne poprosiť, hovorila som o tom aj s pani Bašistovou, keby ste fakt zvážili, že či to nepodporiť, lebo, hovorím, toto je jediná vec, ktorú nenapráva vaša novela a podľa mňa je potrebné to odstrániť, lebo veľké problémy to spôsobí proste pre poskytovateľov jaslí a fakt aj pre tie opatrovateľky, ktoré majú toľko skúseností, že by mohli napísať knihy a majú sa ísť učiť k niekomu, kto lektorsky im odprednáša 220 hodín. Takže, ak dovolíte; inak ešte jedna vec dôležitá, že táto zmena bola prijatá aj v prípade opatrovateliek osôb so zdravotným postihnutím, aj pri nich stačia dva roky praxe, takže je tam istá analógia a podľa mňa tam to sú ešte komplikovanejšie prípady, hej, pretože to sú ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím, kdežto tie maličké deti prakticky všetky potrebujú tú istú obslužnú činnosť.
Dobre. Teraz idem prečítať samotný pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Jany Kiššovej, Natálie Blahovej, Jany Cigánikovej a Zuzany Zimenovej k návrhu poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky Aleny Bašistovej, Jany Vaľovej a Magdalény Kuciaňovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (tlač 1028).
1. V čl. I bod 7 úvodná veta znie: "Za § 110al sa vkladajú § 110am a 110an, ktoré vrátane nadpisov znejú:
2. V čl. I bod 7 sa § 110am označuje ako § 110an a vkladá sa pred neho §110am, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 110am
Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 1. novembra 2018
Na fyzickú osobu, ktorá má najmenej úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie a najmenej dva roky vykonávala opatrovanie, ktorým sa rozumie starostlivosť o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak je dieťaťom s nepriaznivým zdravotným stavom, pri poskytovaní sociálnej služby uvedenej v § 31, 32, 32a a 32b sa ustanovenie § 84 ods. 9 nevzťahuje."
Ďakujem vám veľmi pekne za pozornosť aj za prípadnú podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2018 10:32 - 10:34 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Martin, áno, ja si myslím, že tam vo viacerých veciach proste vzniká, či už obchádzaním, alebo nedodržiavaním zákona, chaos, to sa netýka len Slovenského pozemkového fondu, to sa týka napríklad aj PPA-čky a nad tým všetkým je ministerstvo pôdohospodárstva, lebo však toto pomenoval aj prezident Kiska, aj generálny prokurátor, že vlastne všetky tieto podvodné záležitosti, a to je jedno, či sa týka agrodotácií, alebo reštitúcií, vznikajú proste v chaose, hej. A ten chaos, to je prostredie, v ktorom sa tým podvodníkom najlepšie nejakým spôsobom pohybuje, organizuje a podobne. Ale tak mali by sme sa tu dokázať spoľahnúť na štátne autority, ktorým je napríklad aj Slovenský pozemkový fond, aby jednoducho nevytváral takéto prostredie.
Ja si myslím, že reštitúcie sú riešené na Slovensku podvodným spôsobom, myslím si, že by sa tomu oveľa viacej mali venovať napríklad aj investigatívni novinári, pretože naozaj tam sú veci, ktorých sa dá chytiť, a bezpochyby by sa tomu mali začať venovať aj orgány činné v trestnom konaní. Problém je proste ten posledný najslabší, najslabšie ohnivko v tom reťazci a to je vždy ten starnúci reštituent, hej, ktorý má množstvo iných problémov, spravidla obyčajný človek, ktorý v tom proste nevie chodiť, a práve preto sa táto, to je masa ľudí, ktorých reštitučné nároky neboli uspokojené, práve preto sa táto obrovská masa ľudí takýmto vulgárnym spôsobom zneužíva cez organizovanú skupinu všelijakých postupníkov.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2018 10:14 - 10:30 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, vážená pani generálna riaditeľka, musím povedať, že ja nebudem taká nežná, ako boli moji predrečníci, sčasti to môže byť spôsobené tým, o čom rada rozpráva vaša predchodkyňa na fonde, na fonde pani Ing. Matečná, a to je ten argument, že ja predsa ničomu nerozumiem. Chcem ale hovoriť o veciach, na ktoré ma upozornili ľudia, ktorí tomu veľmi rozumejú, a v niektorých prípadoch budem aj citovať z ich listov, aby ste nemali pocit, že k vám prehovára niekto, kto je nekompetentný.
Keď pani Matečná odchádzala z pozemkového fondu, tak ho opúšťala s tým, že, že prenecháva túto inštitúciu ako dobre naolejovaný stroj, niečo v tomto zmysle povedala. Áno, ja si myslím, že to zanechala ako dobre naolejovaný stroj, ktorý potom splnil kľúčovú úlohu pri škandáloch s agrodotáciami.
Prečo? Pretože bol to práve Slovenský pozemkový fond a predošlé vedenie Slovenského pozemkového fondu, pani Gabriela Matečná, ktorá malým farmárom pôdu brala a veľkým hráčom ju prihrávala. Takto napríklad Slovenský pozemkový fond obral o pôdu aj s úrodou na nej samostatne hospodáriaceho roľníka pána Béreša a všetku jeho pôdu pribral, prihral grófke Roškovej cez I. P. Construct. Ja som videla tie zmluvy vypodpisované, ja som počula aj z vašich úst, že pánovi Bérešovi ste zobrali pôdu kvôli tomu, že tam mal nejaké nezrovnalosti. My sme mali tomu venovaných niekoľko tlačových konferencií, na ktorých sme zverejnili dôkazy o tom, že pán Béreš mal, si splnil všetky zmluvné podmienky, napriek tomu mu Slovenský pozemkový fond zobral jeho pôdu aj s úrodou a celú ako takú ju prihral grófke Roškovej.
Vy ste na svojich tlačových konferenciách hovorili iba o tom, že tam boli tie nezrovnalosti, do dnešného dňa, pokiaľ viem aj z rozhovorov s novinármi, ste ale nedokladovali, že tam nejaké nezrovnalosti boli.
Takže ja tvrdím, že ak pani Matečná odchádzala zo Slovenského pozemkového fondu so slovami, že tam zanecháva dobre naolejovaný stroj, naozaj ho naolejovala tak dobre, aby dokázal zohrať kľúčovú úlohu pri takej kríze v agrorezorte, akú Slovensko ešte nezažilo.
Nejde len o pani Roškovú, ide aj o iných veľkých hráčov, ktorí sa pohybujú a vedia narábať s agrodotáciami, to boli v minulosti Vadalovci, Rodovci, Bödörovci z Nitry alebo ľudia z kauzy Babindol. Vy ste im podpisovali zmluvy o nájme pôdy aj po kauzách, ktoré boli medializované, ako napríklad pán Ďurica a spol. Ja tu mám len niekoľko, niekoľko zmlúv, ktoré podpisovala vaša predchodkyňa, ale vy ste na to celkom úspešne nadviazali, pani generálna riaditeľka, pretože viem, že vo funkcii ste, myslím, od 7. júna 2017, takže niekomu sa naozaj v tejto krajine vďaka Slovenskému pozemkovému fondu darí, inému sa nedarí a príde aj o to posledné, čo mal.
Toto je vážna výčitka moja voči Slovenskému pozemkovému fondu. Ja som sa v niektorých prípadoch obrátila aj na Generálnu prokuratúru a odovzdala som im trestné oznámenie, takže ja predpokladám, že, že budete súčinní a že sa orgány činné v trestnom konaní dopracujú k nejakým zisteniam. O to viac vkladám nádeje práve do Generálnej prokuratúry, kam som sa obrátila, pretože bol to práve generálny prokurátor, nie Nicholsonová, nie nikto inak nekompetentný, ale bol to generálny prokurátor pán Čižnár, ktorý povedal, že štát pri ochrane malých farmárov absolútne zlyhal. Štát dovolil ich absolútnu likvidáciu. A štát v agrosektore je predovšetkým Slovenský pozemkový fond a PPA-čka. Nehovoriac o ministerstve pôdohospodárstva.
Chápem, že ste vo funkcii rok, tomu tak aj vyzerala tá správa, ktorú ste tu predkladali. Podľa mňa je naozaj veľmi formálna. A ja sa čudujem, že po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky slečny Kušnírovej, keď sa prevalili všetky tieto škandály s agrodotáciami, kde sa naozaj v každom článku skloňoval Slovenský pozemkový fond, ani nie tak pod vaším vedením, ako pod vedením pani Matečnej, že vlastne vaša správa sa s tým nijakým spôsobom nevysporiadala. Minimálne to, čo ste prezentovali tu na parlamentnej pôde.
Tak ako sa mi nepáči postoj Slovenského pozemkového fondu a spochybňujem ho pri tom, ako sa správa k malým farmárom, tak sa mi nepáči správanie Slovenského pozemkového fondu ani pri reštitúciách, čo si nevšímam sama, ale všímali si to napríklad aj ombudsmanky, a nielen kvôli tým prieťahom, ale chcem ešte na jednu vec upozorniť.
Pani riaditeľka, kto momentálne, aká SBS-ka stráži Slovenský pozemkový fond? Ja viem, že je to strážna služba z Michaloviec, v Bratislave musí Slovenský pozemkový fond strážiť michalovská SBS-ka, je to veľmi dobre mediálne známa SBS SHIELD, s ktorou máte podpísanú zmluvu, myslím, že je to okolo 260-tisíc eur. Je veľmi zaujímavé, že to bola práve SBS SHIELD, ktorá asistovala pri tom, keď teleskopickým obuškom bili farmára Béreša z Michaloviec na poli, keď si chránil vlastnú úrodu. SBS SHIELD vtedy ochraňovala a stála na strane pána Šuchtu, čo je, čo je pravá ruka pani Roškovej. Inak toho človeka dobili tak, že skončil v trvalej invalidite.
Je veľmi zaujímavé, že tá istá SBS-ka strážila PPA-čku donedávna, kým o tom nenapísal Andrej Bán, v momente, keď o tom napísal, tak PPA-čka mala aspoň toľko slušnosti, že odstúpila od zmluvy s nimi a podpísala zmluvu s inou SBS-kou, ktorá stráži budovu, v ktorej PPA-čka sídli. Ale pokiaľ viem, Slovenský pozemkový fond je naďalej strážený SBS-kou SHIELD, máme k tomu aj fotografie, ony sú z dátumu niekedy spred mesiaca a pol, dvoch mesiacov, takže ak ste odvtedy zmenili SBS-ku, slúži vám to ku cti, ale donedávna ste boli strážení touto SBS-kou.
Chcem sa rozprávať teraz o reštitúciách. Je veľmi zaujímavé, tie prieťahy niekoľkoročné pri niektorých ľuďoch, a potom je veľmi zaujímavé, ako dokážete rýchlo reagovať, keď si reštituenti najmú niekoho so zvučnými menami. Neviem, či viete o tom, my sme mali jednu celú tlačovú konferenciu venovanú pani Matečnej v súvislosti s pochybnými reštitúciami s rokom, myslím, to sa začalo 2014, 2015, 2016 a vlastne celý ten proces bol ukončený v 2017. Bolo to tak, že za 5,7 ha pôdy pri Levoči im vypodpisovala pani Matečná 200 ha cennej pôdy vo Vysokých Tatrách. Okrem iného tam bola napríklad, tam boli pozemky, cez ktoré bude viesť diaľnica, čo, samozrejme, si viete predstaviť, aká škoda vlastne vznikla štátu. A tiež tam boli veľmi cenné pozemky pri veľkom termálnom komplexe, ktoré sa dnes už predávajú ako stavebné pozemky. Vy ste im to vypodpisovali ako, ako ornú pôdu, teda nie konkrétne vy, ale vaša predchodkyňa.
Ja by som od generálnej riaditeľky okrem toho, že sem priniesla na túto pôdu čísla, ktoré mnohým nič nehovoria, ja by som očakávala, že, že sa budete venovať aj takýmto sporným prípadom. Ja by som napríklad chcela vedieť, či ste sa na túto spornú reštitúciu pozreli alebo nie. My máme niekoľko názorov od niekoľkých právnikov, ktorí tvrdia zhodne, že tam bol spáchaný teda trestný skutok, neprináleží to, lebo to prináleží len orgánom činným v trestnom konaní. Aj v tomto prípade som sa obrátila na Generálnu prokuratúru, budem veľmi pozorne sledovať, akým spôsobom sa s tým vysporiadajú.
Ale v momente, keď my sme vlastne otvorili tento prípad tých sporných reštitúcií a pani Matečnej, tak vlastne nám sa začali ozývať ľudia zvnútra Slovenského pozemkového fondu a vy tam máte neviem koľko ľudí zamestnaných, možno dvesto asi, tak (reakcia navrhovateľky), 290, to je jak ministerstvo pomaly, tak predpokladám, že tam máte kvalitných ľudí a títo kvalitní ľudia sa teda na nás obrátili a napísali nám, že ako to funguje s tými reštitúciami.
Funguje to takto. Ten zdroj nám píše. Teraz vám napíšem, teda teraz vám prečítam, čo nám oni napísali ohľadom reštitúcií. Pri tých reštitúciách to ide asi takto: "Oprávnená osoba, teda reštituent, sa nevie domôcť pozemkov päť a viac rokov, potom prídu ľudia ako pán Sýkora," o ktorom hovorilo aj OĽANO, myslím, že mali k tomu aj tlačovku, "pán Grécky, pán Máčaj alebo iný vybavovač, kúpia pohľadávku a vo viacerých prípadoch ju hneď na druhý deň postúpia ďalšiemu, s ktorými v minulosti pani Matečná zázračnou rýchlosťou podpísala zmluvu o vydaní pozemkov. Pekné na tom je, že všetky pozemky, ktoré sa vydávali, sú alebo orná pôda, alebo trvalý trávnatý porast. Stavím sa, že všetko sú to dnes pozemky predané na výstavbu ako stavebné pozemky. Treba si uvedomiť, že oprávnená osoba má svoj reštitučný nárok v rozhodnutí pozemkového úradu ocenený vo finančnom vyjadrení a pri vydávaní náhradných pozemkov sa výmera zväčšuje v závislosti od druhu pozemku, ktorý fond vydáva, tak ako to bolo aj v našom prípade niekoľkonásobne. Reštituent, rozumej developer, ktorý odkúpil pohľadávku a niekto za nim je, napríklad pán poslanec Blanár, SMER - SD, lebo vtedy kulminovala tá jeho kauza, dostane mnohonásobne väčšiu výmeru, ak mu fond vydá ornú pôdu, alebo najlepšie trvalý trávnatý porast, kedy je cena za meter štvorcový naozaj minimálna." Presne takto to bolo, čo urobila Matečná vlastne pri tej pôde pri Levoči a vymenila to za 200 ha vo Vysokých Tatrách. To je ako 5 ha rovná sa 200 ha. Ja viem, že ste tam robili čachre s tými cenami, aby to akože v konečnom dôsledku sedelo, ale, ale príde mi úplne scestné, že ste, že ste dokázali len tak dať pozemky, pritom už od roku 2011 bolo zrejmé, že tadiaľ pôjde diaľnica.
"Už tu je pri reštitučných cenách v Bratislave pozemok na výstavbu, je v priemere 250 eur a reštitučná cena v Bratislave, je uvedených 8,3 eura, zisk z výmery je teda približne 33-násobný. Toto je to, čo oni robia vo veľkom, takéto hnusné kšefty s pozemkami. Miesto jedného metra štvorcového, teda dostane obchodník 33 m2 a o toto presne ide. Je to obrovský pozemkový biznis, do ktorého sú zapletené od pozemkových úradov, Slovenského pozemkového fondu a v niektorých prípadoch aj obce, ktoré určujú, na aký účel bude vydávaný pozemok slúžiť, inštitúcie, ktoré ešte dnes ovláda pani Matečná."
Lebo, rozumiete, toto mi oni písali, keď sme išli odvolávať vtedy neúspešne pani Matečnú, takže preto sa tam toľko skloňuje vlastne meno vašej, vašej predchodkyni... (Reakcia navrhovateľky.) A... Vašej predchodkyni. (Reakcia navrhovateľky.)
Ja tomu rozumiem. A vy tu nie ste od toho, je, od toho je tu pán predsedajúci, ktorý si vykladá rokovací poriadok. Dobre? Trochu to ovládam, keďže som tiež podpredsedníčka parlamentu, ako iste viete. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Prosím vás, aby ste vzájomne nediskutovali.

Ďuriš, Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
"Práve preto je veľmi ťažké pani Matečnej a jej koaličným partnerom súhlasiť s jej odstúpením z pozície ministerky pôdohospodárstva, pretože pani ministerka o všetkých službách a tým pádom aj o tých podvodoch vie."
Ten zdroj zo Slovenského pozemkového fondu si dal vtedy toľko práce, že mi poslal aj niekoľko zmlúv s tými ľuďmi, ktorých som menovala, to znamená pán Sýkora, pán Grécky, pán Máčaj alebo iný vybavovač, ako ich nazývajú, teda to sú ľudia, s ktorými pani Matečná vypodpisovala zmluvy, aby akože uspokojila reštitučné nároky. Ale všetko sa to dialo v zastúpení tých reštituentov, ktorí poctivým spôsobom požiadali fond o náhradné pozemky, ale potom ich ix rokov, 5 rokov, 10 rokov, sa nedialo nič, až kým ich neoslovili títo vybavovači. A tak sa stalo, že v jednej deň, napríklad 19. 6. 2003, to by ste si možno, 2003, bolo podpísaných, nie, 2013, pardon, bolo podpísaných 7 zmlúv pre postupníka pána Gréckeho, pre postupníka a 4 zmluvy pre postupníka pána Máčaja, všetko v tom istom katastrálnom území.
A teraz vlastne to je tá otázka na vás, že akým spôsobom sa vy zo svojej pozície vysporadúvate s tým, čo tam narobilo predošlé vedenie. Pretože ja si pamätám, že my keď sme nastúpili na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, čo tak veľmi radi teraz hovoria, že vlastne my sme tam nič neurobili. Áno, my sme tam nič neurobili, lebo my sme sa strašne rýpali v tej minulosti, lebo my sme chceli, aby niekto poniesol zodpovednosť za to, čo urobil, aj keď to mal byť napríklad buď štatutár ministerstva bývalý, alebo pracovník na úrovni sekčného šéfa, alebo riaditeľa odboru. A tak aj bolo, tak aj bolo. My sme otvorili niekoľko korupčných vecí, napríklad pri eurofondoch, kde si to odniesli, napríklad aj môj bývalý poradca.
Rozumiete, že ja by som očakávala od niekoho, kto má tú zodpovednosť, tú silu, tie kompetencie, že sa vysporiada s vecami, ktoré sú spochybniteľné, ktoré sú podozrivé až tak, že sa už nebavíme o nejakej politickej zodpovednosti, ale o trestnoprávnej zodpovednosti.
Takže ja mám pár otázok v súvislosti aj s dianím z minulých mesiacov po vražde teda Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, agrodotácie, podvody, a teda kľúčová úloha Slovenského pozemkového fondu, ktoré mi chýbajú v tej správe, a by som chcela, aby ste to tam buď doplnili, alebo, neviem, možno cez 211-ku sa na vás obrátim, že mi odpoviete na tie otázky.
Chcela by som:
Žiadam SPF o predloženie všetkých zmlúv v rámci reštitučných náhrad uzatvorených od 1. 1. 2008 v členení, koľko bolo uzatvorených celkom, koľko reštitučných zmlúv bolo uzatvorených v rámci bežného reštitučného konania, koľko reštitučných zmlúv bolo uzatvorených prostredníctvom postupníka a hlavne pána Máčaja, Gréckeho, Sýkoru, Marhulu a ďalšími.
Žiadam SPF o informáciu, či je možné, aby uzatvoril zmluvu o reštitúcii cez dvoch postupníkov, teda oprávnená osoba postúpila nárok na jedného postupníka, v priebehu 24 hodín postupník postúpil nárok na druhého postupníka, lebo to je podozrivé správanie podľa mňa, aspoň ja by som to tak vyhodnotila.
Žiadam SPF o informáciu, aké opatrenie SPF vykonal na to, aby sa pri reštitúciách, keď sa vydáva orná pôda, aby sa teda poľnohospodárska pôda následne nepreklasifikovala na stavebné pozemky.
Žiadam SPF o informáciu, keď boli vydávané pozemky v lokalite Rača-Vinohrady v rámci reštitučných náhrad, koľko bolo vydaných reštitučných rozhodnutí a v koľkých prípadoch požiadal priamo reštituent o vydanie náhradného pozemku.
A žiadame SPF o zdôvodnenie, prečo bola všetka pošta adresovaná na regionálneho, nie, to nie, tú poslednú otázku tam už nedám, to si môžte škrtnúť.
Viete, pani generálna riaditeľka, mne to naozaj príde tak, že fond má zo zákona plniť hlavne túto úlohu: ochraňovať vlastnícke práva štátu i nezistených vlastníkov, ktorých Slovenský pozemkový fond zastupuje, a hospodáriť s pôdou čo najefektívnejšie a v súlade s príslušnými predpismi. To je hlavná úloha fondu, ktorý každoročne prostredníctvom výročnej správy vyhodnocuje napĺňanie týchto stanovených cieľov. A akokoľvek vám to na tom papieri vyšlo, tak podľa mňa tá realita je úplne iná a dovolím si tvrdiť, že, že v niektorých veciach, ktoré naozaj vyplávali na povrch v nedávnej minulosti, Slovenský pozemkový fond ako ten dobre naolejovaný stroj Ing. Matečnou jednoducho absolútne zlyhal a ja mám pocit, že vy ako jej nástupníčka, ako jej výber, veď sa k vám reálne priznáva, ste jednoducho s tými podozrivými vecami z minulosti sa nijakým spôsobom nevysporiadali.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis